Ерусалим невинаги е бил толкова важен за евреите и арабите

Израелски войници в Източен Ерусалим през 1967 г.Конфликтите за Ерусалим може да се проследят до библейски времена, Римската империя и кръстоносните походи, но сегашният е от XX в. с корени в колониализма, национализма и антисемитизма. Това пише "Ню Йорк таймс" в обзор, който събира различни позиции по темата и публикуван в деня, когато президентът Доналд Тръмп призна града за столица на Израел и предизвика отзвук както в Запада, сред лидерите на редица предимно мюсюлмански държави.


Изданието отбелязва, че през декември 1917 г. - тъкмо преди 100 години - британският генерал Едмънд Алънби е поел контрола над Ерусалим от Османската империя. Той обаче влязъл в Стария град (между днешната западна и източна, считана за окупирана част) пеша, слизайки от коня си в знак на уважение към свещения му статут.


"Всъщност именно заради британците Ерусалим става толкова важен - те са тези, които установяват Ерусалим като столица", отбелязва проф. Йехошуа Бен-Арие, исторически географ в Еврейския университет в Ерусалим. "Преди това той не е ничия столица от времето на Първия и Втория храм", добавя той, имайки предвид съответно Соломоновия храм в началото на първото хилядолетие пр. Хр. и построения след завръщането на евреите от Вавилонския плен към края на 6 в. пр. Хр.
Британското управление на Палестина довежда хиляди еврейски заселници в Ерусалим, докато арабското население все още се нагажда към промените, след като четири века е било управлявано от Османската империя. Според старшия изследовател в Ерусалимския институт за политика Амон Рамон именно от този град "парадоксално" е тръгнал ционизмът, защото, от една страна, той е бил виждан като символ на диаспората, но, от друга страна, свещените за християнството и исляма места са били възприемани като усложнения, които ще попречат да бъде създадена еврейска държава със столица Ерусалим.


Същевременно много от ранните ционисти са били светски ориентирани европейски социалисти, водени от въпросите на национализма, самоопределението и спасяването от преследване, а не толкова от религиозни мотиви. За тях Тел Авив


"новият град на хълма, символа на модерността",


е по-съществен от Ерусалим, считан за "регресия към консервативната култура, от която се опитват да избягат", смята Майкъл Дъмпър, професор по близкоизточна политика в университета в Ексетър в Англия. Според него арабите от своя страна все още по това време са "шокирани, че не са в Османската империя": "Местната палестинска аристокрация, големите семейства от Ерусалим стават лидери на палестинското национално движение, което изведнъж се изправя пред еврейска миграция."


Университетът на еврейската нация в Ерусалим, 1925 г.

Университетът на еврейската нация в Ерусалим, 1925 г.


През периода между двете войни и миграцията, и последвалото ѝ затягане от британските власти предизвикват протести съответно от палестинци и евреи. По-късно след войната ООН се опитва да разреши проблема с план за специален международен режим на управление на ООН в рамките на плана за създаване на "две държави". Западната част на града обаче става част от новата държава Израел, а от 1950 г. последната смята Ерусалим за своя столица съобразно нов закон. Източната част е окупирана от Йордания (до 1968 г., когато Израел я завзема).


През 1939 г. демонстрация на евреи в Ерусалим срещу британските планове за Палестина довежда до безредици. Впоследствие британските власти ограничават миграцията към контролираната от тях територия.

През 1939 г. демонстрация на евреи в Ерусалим срещу британските планове за Палестина довежда до безредици. Впоследствие британските власти ограничават миграцията към контролираната от тях територия.


Според професор Дъмпър към този момент за Израел и Йордания всъщност приоритетите са други - първата страна се старае да развива проспериращите си крайбрежни райони (на Хайфа, Тел Авив и Ашкелон), а в съседната крал Абдула Първи се е фокусирал върху столицата Аман. Исам Насър, историк от държавния университет в Илиноис, заради натиска от ООН и европейските сили към този момент Израел се колебае да се фокусира върху Ерусалим и дори търси алтернативни варианти за столица - например Херцлия или някъде на юг.


Повратът на 1967 г.


Войната от 1967 г. е решаващо събитие в надпреварата за Ерусалим, след като Израел завзема територии от Йордания (между тях Западния бряг и Източен Ерусалим), ивицата Газа и Синайския полустров и Голанските възвишения. Така в националното самосъзнание на държавата се вплитат образите на израелски войници, които се молят на Стената на плача - до нея те нямат достъп, когато тя е под контрола на Йордания. "Ерусалим става център на преклонение, подобно на култ, каквото преди не е съществувало", казва Рашид Халиди, професор по съвременни арабски изследвания в Колумбийския университет на Ню Йорк. "Това сега е фетишизирано до изключителна степен, тъй като твърдолинейният религиозен национализъм доминира в израелската политика, а фокусът ѝ е Стената на плача."


Израелската армия проверява документите на палестинци, влизащи в Стария град на 21 юни 1967 г.

Израелската армия проверява документите на палестинци, влизащи в Стария град на 21 юни 1967 г.


Докато израелската политика се измества надясно покрай победата на дясната партия "Ликуд" през 1977 г., а религиозните заселници стават все по-важни в политическия живот, смесвайки се и ставайки много по-многобройни от старите руски и източноевропейски социалисти, нараства и символичното значение на Ерусалим, отбелязва "Ню Йорк таймс". Кулминацията е през 1980 г., когато депутатите приемат закон, с който обявяват, че "Ерусалим, цял и обединен, е столицата на Израел".


Проблемите не се решават и със споразуменията от Осло от 1993 г., които създават Палестинската автономия, но не уточняват въпроси като границите или статута на Ерусалим. Оттогава насетне през периоди на сблъсъци и насилие загиналите и от двете страни (макар от израелска да са много по-малко) са хиляди.


Израелски държавен служител интервюира араби като част от преброяване в Източен Ерусалим през лятото на 1967 г.

Израелски държавен служител интервюира араби като част от преброяване в Източен Ерусалим през лятото на 1967 г.


"Арабско-еврейският конфликт ескалира в националистически конфликт, в центъра на който е Ерусалим", казва проф. Бер-Арие. "Ерусалим е свещен за три религии, но в момента, в който на тази земя растяха две нации, и двете се хванаха за него. Повече, отколкото Ерусалим се нуждаеше от тях, те се нуждаеха от Ерусалим."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (106)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  Нека сега всички тези разсъждения за стената на плача да се развият и за онзи свещен камък в Мека, където се събират мюсюлманите. Днешните територии на СА също са били част от Турската империя и отделени от нея в резултат на Първата св.война точно както стената на плача.
  С други думи същите аргументи за непризнаване на значението за "стената" пасват и за "камъка".

  подпис
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3340 Любопитно

  Ерусалим не е важно дали е важен!Важно е че няма какво друго да очакваш от американците, освен разпалване на конфликти?!

  [email protected]
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на mqj41586140
  mqj41586140
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Прочетете "Екзодус" на Леон Юрис.

 5. 5 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2331 Неутрално

  Ерусалим е много мощен символ и винаги е важен !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 6. 6 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 514 Неутрално

  както обикновено в подобни комунитически статии, не е споменато, че палестинците отказват да има две държави, защото искат нещо съвсем просто - премахването на държавата Израел; впрочем лилавите комунисти станаха ли вече пропалестински настроени?

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 7. 7 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  Много точно е казано................. Британското управление на Палестина довежда хиляди еврейски заселници в Ерусалим,.............
  Преди това евреи там почти няма. Толкова за митовете. Богатите еврейски фамили в Англия плащат щедро на британската корона, за да стане това скрито заселване. После идва мощното руско заселване от СССР и после второто такова. За всеки случай евреите , които обещаваха да напуснат другите държави, ако имат своя, но не го сториха, си държат по един резервен паспорт- на ЕС, Сащ и други такива места. Не случайно на първо място в преходните и заключителни разпоредби на Закона за българското гражданство се възстановява това на напусналите по два закона евреи. Пак и отново привилегии.
  Но , всичко се промени, защото Сащ вече се легитимира официално като държава с еврейски връх, а съдейки от това, че ще празнува Ханука осем дни/ съобщение в туитър/, според мен Тръмп също е приел юдаизма. Колкото и да е странно американската резолюция не е в полза на държавата Израел, а и на Сащ- всички се втвърдиха в другия отбор. Колкото до възможността за преговори- евреите преговарят като не отстъпват и това не са преговори . А ако някой иска мир, го постига съдбата на Ицхак Рабин- евреите го убиват.

 8. 8 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 594 Неутрално

  За истинските ционисти може да не е важен град, но с нарастването на еврейския фундаментализъм, Йерусалим отново добива важност. Едни такива с черни одежди, калпаци и къдрици, дето плюят по другите религии(буквално), стават все по-популярни в Израел.

 9. 9 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Гневно

  "Ерусалим (през 1967) става център на преклонение, подобно на култ, каквото преди не е съществувало," казва Рашид Халиди - този Рашид Халиди несъмнено дава най-безпристратната, обективна и детайлно обоснована гледна точка върху значнието на този град за евреите - с 2 думи цялата стаитя е просто още една кофа прогресивно-либерални ислямофилски лъжи по темата

 10. 10 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  С политици като Тръмп Ерусалим ще бъде единствено вечната столица на междуетнически сблъсъци...

 11. 11 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5749 Неутрално

  NYT изкараха Ерусалим като някакво безлично провинциално градче без никакво значение? Странен подход...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 12. 12 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Много точно е казано................. Британското управление на Палестина довежда хиляди еврейски заселници в Ерусалим,.............Преди това евреи там почти няма.
  —цитат от коментар 7 на grayeagle

  Е как да има при положение, че не е имало кой да им гарантира сигурност - арабските погроми над цивилни евреи дето могат да се изредят в историята са поне няколко стотин. Жълтата звездичка дето трябвало да носят на дрехата си да не мислиш, че Хитлер я е изобретил? Димни статута и джезието? Забраната да ходят по тротоара?

 13. 13 Профил на krantare
  krantare
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#6] от " не, не сме, както и не сме съгласни с голяма част от манипулативните писания на аджендата на демократическата партия и дневник, който от доста време е тъжно място за нас или поне част от нас...

  honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tributere
 14. 14 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Колкото до възможността за преговори- евреите преговарят като не отстъпват и това не са преговори .
  —цитат от коментар 7 на grayeagle


  Мда - връщането на Синайския полуостров (дето е по-голям от целия Израел) на Египет срещу мир и признаване правото им да имат държава е живото доказателство за това колко си обективен.

 15. 15 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 658 Неутрално

  NYT изкараха Ерусалим като някакво безлично провинциално градче без никакво значение? ...
  —цитат от коментар 11 на Незнайко в Слънчевия град


  Такова е било преди англичаните да го направят столица на колонията си Палестина, залюханото арабско село Ел Кудс.

  Eddie lives... somewhere in time!
 16. 16 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Първата държава признала Израел е СССР.
  Като ще си говорим за комунизъм.
  90 % от всички ръководители на болшевиките са били юдеи.
  Затова народа в Русия ги е наричал "жидо-болшевики".
  Не виждам къде в статията се вижда защита на арабите?
  Напротив тази статия си е про-юдейска отвсякъде.
  Съществременно не знам защо неправилно се използва името "евреи" за юдеите.
  Защото има и евреи християни.
  Проблемите винаги са от страна на юдеите. Ясно е защо, ясно е, че хора, чиято "свещенна книга" е Тамуда няма как да донесат нещо добро на този свят.
  Идеята на юдеите е превземане на Йерусалим и построяване на трети храм, който обаче вече ще е храмът на антихриста.
  За да направят това, те трябва да съборят там една джамия. Странното е, че това не се и крие. Бях чел в едно списание, че плановете на масоните са събаряне на джамията и строеж на трети храм.

  ДБ=БКП
 17. 17 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#14] от "lustmord":

  След като египтяните деблокираха Суецкия канал, окупирането на синайските пясъци стана безсмислено.

  Eddie lives... somewhere in time!
 18. 18 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Любопитно

  До коментар [#17] от "tigervi":

  До коментар [#14] от "lustmord":След като египтяните деблокираха Суецкия канал, окупирането на синайските пясъци стана безсмислено.
  —цитат от коментар 17 на tigervi


  То и Палестина до 1948 била пустиня. Пък сега произвеждат храна за 5 държави, че и вода подават на онези миролюбивите в Газа...

 19. 19 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Весело

  впрочем лилавите комунисти станаха ли вече пропалестински настроени?
  —цитат от коментар 6 на hhhuuunnnn


  Да. Само прочети мненията на някои от тях под статиите за Тръмп и признаването на Ерусалим за столица.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 20. 21 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 666 Весело

  За 95% от тролчетата, пишещи по форумите, Ерусалим не беше важен допреди няколко дни. Сега, нагазили в л.йна до шия, оправят другите държави и световното положение.

  No Pain No Gain
 21. 22 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Огромно значение има.
  Йерусалим е историческата същност на Палестина. Без него Палестина е само рамково понятие .
  Истинския смисъл на обявяването на Йерусалим за столица на Израел има за цел да извади съдържанието от палестинската идентичност и да ликвидира възможността за съществувание на палестинска държава.

 22. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2900 Неутрално

  накъде ли ще бъде насочен договорения със СА селскостопански износ

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 23. 24 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  "Дневник" за пореден път тиражират тъмножълт сняг. докато има кой да го яде.

  точно пък пропалестинския, подкрепящ БДС движението срещу Израел, наследникът на пропалестинския западномразец Едуард Саид в "Колумбия" - Рашид Халиди да ми цитират като "авторитет"...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 24. 25 Профил на pilgrim.epsylon
  pilgrim.epsylon
  Рейтинг: 159 Неутрално

  На български е "Йерусалим". Но вие за пореден път демонстрирате, че не обичате българския език.

 25. 26 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2119 Весело

  NYT отново счупиха тъпомера. Ерусалим е споменат няколкостотин пъти в еврейските свещени книги, да обясняваш че не бил важен за евреите, понеже няколко хиляди от тях били комунета и атеисти и искали да строят комуни вместо да се молят на Храмовия хълм е типично левашко малоумие. Както е казал колегата по-горе, що не вземат да направят подобна "деконструкция" (както учи Дерида) на арабските претенции към града, които избуяха след 67-а? Тогава изведнъж се сетиха, че бил "третият по свещенност град в Исляма". Хиляда години преди това и идея си нямат - както се вижда и от статията, Ерусалим дори не е бил център на някаква административна единица на Османската империя. "Прочутата" джамия Ал-Акса не е някакъв специален център за поклонение, а просто една от по-луксозните и красиви джамии нацвъкани от мюсюлманите по света. На евреите две трети от историята им е в Ерусалим, ама видиш ли - трябва да се съобразяват с някакви натрапници, дето владеят половин Азия и Африка, ама точно Ерусалим им е най-голямата болка. После що Тръмп им вика fake news media на тия...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 26. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Май е време да се обяви Йерусалим за открит град-държава и да се признае правото на Израел да я избере за своя столица. Ако искат и палестинците, ако съумеят да си изградят държава - също. За християните тя си е тяхна духовна столица...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 28 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Йерусалим не бил важен !!!!!!!!

  Ако Дневник благоволят да прочетат пслалм 136 може и да млъкнат.
  За Бога ....ставате за смях с глупостите ,които препечатвате.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 28. 29 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Британското управление на Палестина довежда хиляди еврейски заселници в Ерусалим, докато арабското население все още се нагажда към промените, след като четири века е било управлявано от Османската империя.


  Където е управлявала Османската империя, трудно никне трева.
  Толкова за прогреса и мъдростта.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 29. 30 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1000 Любопитно

  Пояснение-гр.Йерусалим последните 3000 г.винаги е бил много важен за евреите.Дори и когато е имало периоди,в които по независими от тях причини,броят им е клонял към нула.Напр.всеки еврейски младоженец при встъпване в брак се заклева,че ако забрави Йерусалим,да го забрави десницата му и залепне езикът му.След като сложи халка на булката и произнесе,че с тази халка му е посветена според вярата на Моше и Израел,счупва с крак чаша в памет на разрушените Първи и Втори йерусалимски храмове.На всяка пасхална вечеря присъствуващите произнасят на следващата година в Йерусалим.При молитви,евреите стоят с лице към Йерусалим.При погребения,краката на покойника,трябва,да са към Йерусалим(Храмовата планина).

 30. 31 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#18] от "lustmord":

  И сега има пустиня в Израел, а водата е от Голанските възвишения, окупирани през 1967.
  .
  До коментар [#26] от "Тюфлекчия":

  От религиозната история на юдейте, ако трябва да сме точни. Съвременната наука "История" не черпи нищо от библейските митове.

  Eddie lives... somewhere in time!
 31. 32 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 213 Разстроено

  Трябваше да го оставят неутрален(свещен) град, за всички религии, ама ционистите разбутват кошера, щото без Йерусалим, религията им отива на кино(както и на другите религии, между другото)... А той от древни времена си е бил точно такъв- неутрален град, свещен за всички религии, и дълго време не е имало проблеми(след кръстоносните походи). Ама как беше: гъз, глава затрива! 😒

 32. 33 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1000 Весело

  "Това в националното самосъзнание на държавата се вплитат образите на израелски войници, които се молят на Стената на плача - до нея те нямат достъп, когато тя е под контрола на Йордания. "
  https://scontent.fhfa2-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/24312702_1533470626728734_444068730399950352_n.jpg?oh=099b8324fcbd12a92d808302ae761dc5&oe=5A94E5C1

 33. 34 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#12] от "lustmord":

  май си разсеян,припомни и за Деир Ясин,абе да не светниш 67 г.кой пръв нападна Израел или Египет шалом на ционистите

 34. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  Същевременно много от ранните ционисти са били светски ориентирани европейски социалисти, водени от въпросите на национализма, самоопределението и спасяването от преследване, а не толкова от религиозни мотиви.
  —цитат от коментар 0 на 'статията


  Тогава са били времена за оцеляване.
  Сега е време за утвърждаване.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 35. 36 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#33] от "Sabbath":

  През 1967 евреите са три четвърти от населението на Йерусалим, понасноящем по-малко от две трети...

  Eddie lives... somewhere in time!
 36. 37 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Значи , доколкото разбрах , кратката история е :

  -идват юдеите , превземат града , изколват и прогонват местните и построяват много свещен религиозен символ , даващ им правото на вечно владеене на тези земи.
  -идват римляните , превземат града , изколват и прогонват местните и построяват много свещен религиозен символ , даващ им правото на вечно владеене на тези земи.
  -идват арабите , превземат града , изколват и прогонват местните и построяват много свещен религиозен символ , даващ им правото на вечно владеене на тези земи.

  И всичките религиозни символи са към един и същи бог И това става повод за хилядолетни кръвопролития в името на същия този бог. Озадачен съм? Кой сега има върховното право да владее града при положение , че всички са дошли като окупатори ?

  Dum Spiro, Spero
 37. 38 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  До коментар [#33] от "Sabbath":

  Страхотни колажи. Всичко е страхотно. Евреите се радват.... или май много не се радват. Времето е най- големият съдник. Така или иначе национализма винаги прави съседите националисти. За мен нещата си дойдоха на мястото, защото посочват, че юдеите действително имат страхотно лоби в самото ръководство на Сащ. Изградили са система при която обикновените американци не ги е грижа , а ръководството подкрепя финансово и всячески юдаизма и Израел. Явно подходът на палестинците не дава резултат и само губят животи и поколения. Трябва да измислят друг подход. Но и юдеите се дискредитират и няма симпатия за тях освен от техните общности. Така, че палестинците, и арабите, ако искат да постигнат своето трябва да се потрудят повече и по- иновативно. Все пак те губят шестдневната война, така че сами са си виновни. Нека се подготвят за нова война и да гледат да я спечелят. Израел си е там. Когато са готови , нека ги победят. Иначе, хвърлянего на камъни е смешна работа и не помага. Има и трети вариант без война. Щатите пречупиха Япония с атомно оръжие. Това е пътят за малки територии, но ще умрат и от двете страни милиони. Войната е зло. Национализмът също.

 38. 39 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  В Москва след 1917 г. броят на православните храмове драстично намалява, а броят на синагогите драстично се вдига.
  Юдеин антикомунист е някакъв абсурд. Комунизмът по принцип е юдейска измислица и цялата "революция" от 1917 г. е правена като стриктно са се спазвали "протоколите" ("Протоколи на ционските мъдреци").
  Всеки, който е чел Шулхан арух е наясно със същността на юдаизма.

  ДБ=БКП
 39. 40 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Юдеите никога няма да имат правото да владеят законно този град, защото са отпаднали от Бога.

  ДБ=БКП
 40. 41 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Но и юдеите се дискредитират и няма симпатия за тях освен от техните общности.
  —цитат от коментар 38 на grayeagle


  Интересното е , че юдеите през дългата им история все някой се опитва да ги изтреби до крак. Перси , вавилонци , египтяни , римляни , испанци , немци и т.н. Всички ли са били луди или....

  Dum Spiro, Spero
 41. 42 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#28] от "Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.":

  то само псалм 136 да беше...наистина, страшна излагация от "дневник". отдавам го отчасти на глупост, отчасти на анти-Тръмп сантимента им, в името на който биха писали глупости дори за Ерусалим.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 42. 43 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#41] от "gargamel":

  ...или?

  בני אתה אני היום ילדתיך
 43. 44 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#41] от "gargamel":

  ...или?

  בני אתה אני היום ילדתיך
 44. 45 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#40] от "anonim440":

  айде поредният дето не си е пил хапчетата.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 45. 46 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#31] от "tigervi":

  в историческата наука има ясна разлика между "мит" и "свещено писание". която обаче трудно може да бъде обяснена на човек, който смята, че "историята не черпи нищо от библейските митове".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 46. 47 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#25] от "pilgrim.epsylon":

  ако трябва да се придържаме към православния спелинг, даже е "Иерусалим". като "Иудея" или "Иаков"

  בני אתה אני היום ילדתיך
 47. 48 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  До коментар [#45] от "abdelhaqq":

  Интересен начин на комуникация.
  Всички, които не са съгласни с твоят начин на мислене са луди?
  Прилича ми пак на комунизма, когато вкарваха в лудница идеологическите врагове.

  ДБ=БКП
 48. 49 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#48] от "anonim440":

  а на мен пък постингите ми приличат на списани от някой фен на вдъхновител от баварска бирария. щом и за "протоколите на сионските мъдреци" прочетохме (доказан фалшификат), нямам какво повече да кажа.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 49. 50 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#48] от "anonim440":

  а на мен пък постингите ми приличат на списани от някой фен на вдъхновител от баварска бирария. щом и за "протоколите на сионските мъдреци" прочетохме (доказан фалшификат), нямам какво повече да кажа.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 50. 51 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#41] от "gargamel":...или?
  —цитат от коментар 43 на abdelhaqq


  Или не са били луди.....

  Dum Spiro, Spero
 51. 52 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#51] от "gargamel":

  а са били?

  בני אתה אני היום ילדתיך
 52. 53 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  До коментар [#50] от "abdelhaqq":

  Щом за "протоколите" заговорихме, че са фалшификат ясно...
  Всъщност само една книга съм виждал, в която се твърди, че "протоколите" са фалшификат и тя е писана от юдеин...
  Всички други източници до които съм се докосвал твърдят точно обратното.

  ДБ=БКП
 53. 54 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1000 Разстроено

  Общо взето,делата на израелската столица,гр.Йерусалим вървят добре.Никога,през цялата история на града броят на населяващите го евреи не е бил по-голям.Обаче,положението в първата еврейска столица-гр.Хеврон не е никак добро-броят на населяващите я евреи(без предградието Кирият Арба)засега е нищожен.

 54. 55 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#7] от "grayeagle":

  Слабо познавате историята не тези земи.
  Започват да се връщат в земите си още през 12-13 век. В края на 13 век отново са прогонени за 350 годин със закон, не си спомням точно на кой крал беше, което дава начало на гоненията на евреите в Испания и Франция.
  Друг е факта, че няма данни за прекъсване на присъствието на евреи по тези земи.

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 55. 56 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 736 Любопитно

  До коментар [#41] от "gargamel":

  " Перси , вавилонци , египтяни , римляни , испанци , немци и т.н. Всички ли са били луди или.... "
  Еми същите тия перси , вавилонци и т.н. са изтребвали и др. народи ( искаш ли списък ? ) . Тогава какви са те луди или . . .


  ! ! ! זוהי מנת חלקך
 56. 57 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 736 Весело

  До коментар [#39] от "anonim440":
  " . . . броят на православните храмове драстично намалява, а броят на синагогите драстично се вдига. "

  Каква драстична глупост. . . :)))

  ! ! ! זוהי מנת חלקך
 57. 58 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 514 Неутрално

  В Москва след 1917 г. броят на православните храмове драстично намалява, а броят на синагогите драстично се вдига.Юдеин антикомунист е някакъв абсурд. Комунизмът по принцип е юдейска измислица и цялата "революция" от 1917 г. е правена като стриктно са се спазвали "протоколите" ("Протоколи на ционските мъдреци").Всеки, който е чел Шулхан арух е наясно със същността на юдаизма.
  —цитат от коментар 39 на anonim440


  ако не бяхте толко неграмотен и четяхте и книжки, а не само нацистки брошури, щяхте да знаете, че в Москва преди 1917 хората са гледали на религиозните храмове като на свържалище на мошеници под царска закрила, а повечето репресии срещу поповете след болшевишкия преврат са истинско народно дело, а не толко комунистически терор

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 58. 59 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Съвременната наука "История" не черпи нищо от библейските митове.
  —цитат от коментар 31 на tigervi


  И така би трябвало, но както гърците се припознават с Ахил и Одисей, румънците с некви си трако-гето-даки, така и евреите държат на религиозната история в развитието на национализма си. Парадоксът е, че когато на евреин му се заговори за национализъм се надава вой до небесата.

  CONTADOR GRATUITO!
 59. 60 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 470 Весело

  Удобно са пропуснали да споменат ционисткият тероризъм и факта,че "Еврейска държава" е създадена и управлявана от терористи.

  Liberate Your Mind!
 60. 61 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 736 Любопитно

  До коментар [#14] от "lustmord":След като египтяните деблокираха Суецкия канал, окупирането на синайските пясъци стана безсмислено.
  —цитат от коментар 17 на tigervi

  Какво е това " деблокиране " ? Иначе знаеш ли колко много нефт има в Синай ?

  До коментар [#31] от "tigervi":
  ". . . а водата е от Голанските възвишения, окупирани през 1967."
  Аха , значи преди 67г. е нямало вода ?

  ! ! ! זוהי מנת חלקך
 61. 62 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#18] от "lustmord":И сега има пустиня в Израел, а водата е от Голанските възвишения, окупирани през 1967.
  —цитат от коментар 31 на tigervi


  Водата дето Израел подавал на Газа идвала от Голан - на 250км?!? И един мармот въртял помпите, нали?
  80% от питейната вода в Израел е от десалинизация - процес, който и в Газа са могли да си разработят и усъвършенстват ако не бяха толкоз заети да правят интифади.

 62. 63 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  До коментар [#24] от "abdelhaqq":

  Рашид Халиди си е палестински американец и твърдо заема по-скоро антиизраелски отколкото пропалестински позиции. Той го прави публично, в това няма колебания. Докато беше в Чикагския Университет той като Директор на Центъра за Междинародни Изследвания политизира дискусиите и изявите си дотолкова, че докара до някои сериозни конфликти с големи донори от традиционната еврейска диаспора, една от причините да се премести в Колумбийския университет.

 63. 64 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#53] от "anonim440":

  много са ми любими такива като вас. идват, насипват един куп глупости и откровени антисемитски лъжи като тия по-горе, после се обиждат, когато им се посочи за къде са. отплавайте, загубих интерес.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 64. 65 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#60] от "baghatur":

  Расате, ти ли си.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 65. 66 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#57] от "nimrod":

  тоя си е объркал форума за изява. ама тук не е "бойна слава" или "атака".

  но и "дневник" са много виновни с тая глупост, която тиражират по-горе за радост на всички крипто-нацита.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 66. 67 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#63] от "daskal1":

  тоя е толкова идеологически натоварен, че отдавна спрях да го възприемам за "учен", ерго и да го чета, какво ми го развяват. "дневник" наистина съвсез през просото го удариха...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 67. 68 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Странно изпозване на някакви измислени термини като "антисемитизъм".
  А в коментарите ми никъде не се говореше за евреи. Т.е. ме клеветят някои хора тук.
  Явно глупостта, незнанието и подлостта са норма за някои от пишещите тук.
  Четете повече и не юдейски източници.

  ДБ=БКП
 68. 69 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#42] от "abdelhaqq":

  Това беше нещото за което се сетих на момента. Дори не си дадох труд да се замисля за нещо друго , текста е категоричен.
  А Дневник ми падат в очите от ден на ден, то бива да ни обработват , но поне да влагат малко мисъл. Нямам нищо против да се опитват да ни изманипулират, но поне да е с финес.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 69. 70 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 264 Неутрално

  NYT отново счупиха тъпомера. Ерусалим е споменат няколкостотин пъти в еврейските свещени книги, да обясняваш че не бил важен за евреите, понеже няколко хиляди от тях били комунета и атеисти и искали да строят комуни вместо да се молят на Храмовия хълм е типично левашко малоумие. Както е казал колегата по-горе, що не вземат да направят подобна "деконструкция" (както учи Дерида) на арабските претенции към града, които избуяха след 67-а? Тогава изведнъж се сетиха, че бил "третият по свещенност град в Исляма". Хиляда години преди това и идея си нямат - както се вижда и от статията, Ерусалим дори не е бил център на някаква административна единица на Османската империя. "Прочутата" джамия Ал-Акса не е някакъв специален център за поклонение, а просто една от по-луксозните и красиви джамии нацвъкани от мюсюлманите по света. На евреите две трети от историята им е в Ерусалим, ама видиш ли - трябва да се съобразяват с някакви натрапници, дето владеят половин Азия и Африка, ама точно Ерусалим им е най-голямата болка. После що Тръмп им вика fake news media на тия...
  —цитат от коментар 26 на Тюфлекчия


  Йерусалим е важен за арабите и Исляма , самои и единствено , защото е важен за християни и евреи. Окупирайки го , те ще могат да оказват натск , а и могат да го разрушат и да го препишат на някакви луди радикали дето уж нямали нищо общо с исляма , това би откъснало тези религии от корените им , и ако не да изчезнат доста би променило статуквото в християнският свят . За руснаците си мисля , че същата причината да подкрепят арабите , това е малко моя спекулация , но си мисля , че и на тях им се иска Йерусалим да бъде превзет от арабите и Русия да се окаже едва ли не център и пазител на християнството.

 70. 71 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#69] от "Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.":

  смешното е, че Ерусалим не се споменава нито веднъж в Корана, ама, видите ли, бил много свят за исляма.

  от друга страна, десетките му обвързвания в Танах с евреите, тяхната идентичност и заветното обещание на земя към тях, изглежда не са достатъчни в очите на разни "учени", оттук и на "дневник", да обосноват уникалната роля на града за евреите. то се иска здрав разум за това, все пак.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 71. 72 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 736 Любопитно

  До коментар [#53] от "anonim440":

  ". . .протоколите" са фалшификат и тя е писана от юдеин...
  Всички други източници до които съм се докосвал твърдят точно обратното."
  Тогав сигурно знаеш какъв е резултата от процеса в Берн ? Ако не , можеш да прочетеш :

  https://en.wikipedia.org/wiki/Berne_Trial

  Ето и няколко мнения по въпроса от неюдейски източници :

  http://www.fschuppisser.ch/looslizion/expfragenklaeger.html

  http://www.fschuppisser.ch/4gesch/indexzion.html

  http://www.fschuppisser.ch/5helv/revision1937.pdf

  http://reason.com/archives/2000/02/01/forging-protocols  ! ! ! זוהי מנת חלקך
 72. 73 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Рим става център

  До коментар [#24] от "abdelhaqq":Рашид Халиди си е палестински американец и твърдо заема по-скоро антиизраелски отколкото пропалестински позиции. Той го прави публично, в това няма колебания. Докато беше в Чикагския Университет той като Директор на Центъра за Междинародни Изследвания политизира дискусиите и изявите си дотолкова, че докара до някои сериозни конфликти с големи донори от традиционната еврейска диаспора, една от причините да се премести в Колумбийския университет.
  —цитат от коментар 63 на daskal1
  В случайят е едно и също , не винаги е така , но в този конликт има само две страни и земането на анти-теза срещу единият означава про-за другия ...Явно е по хитър и се прави на обективен , пасивно защитавайки арабите , като активно плюе по Изюраел . Не , че евреите няма за какво да бъдат упреквани, но на война , като на война . А и евреите са доста цивилизовани или поне им се налага да бъдат , но се държат твърде хумано при условие , че имат тотално превъзходство във военен аспект. От историята , което съм чел не съм срещал подобно хумано отношение спрямо по слаб и неотказващ се противник, та ако бяха арабите досега щяха да си ги изклали, дори и близката остория с Идил това не показва.

 73. 74 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  До коментар [#72] от "nimrod":

  Не знам нито английски нито немски. Уикито едва ли може да се счита за авторитет, защото там пишат вскякви глупости понякога.
  Общо взето разбира се всеки може да даде доста източници, че са фалшиви "протоколите, даже и от съдебни решения, това се знае. Но въпросът е каква е реалността?
  Фалшиви ли са наистина "протоколите"?
  Те са дадени на Сергей Нилус от Елизавета Шабельская-Борк и той не ги е публикувал веднага. Шабелская се смята, че ги има от Имперската Тайна Полиция. Все пак Сергей Нилус ги публикува в своят труд "Великое в малом".
  За тези, които се интересуват от темата има една книга на Шабельская-Борк в интернет "Сатанисты XX века", където се казват доста неща.
  http://www.rulit.me/programRead.php?program_id=73495&page=1

  ДБ=БКП
 74. 75 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Йерусалим е важен за арабите и Исляма , самои и единствено , защото е важен за християни и евреи. Окупирайки го , те ще могат да оказват натск , а и могат да го разруша . . .
  —цитат от коментар 70 на Иван К.


  Абсолютно точно . Когато се оказва в мюсюлм . ръце , те на секундата забравят за важността и светостта и го пренебрегват . Известно е например , че когато е бил под йорданска окупация ( 1948 - 1967 ) района на Храмовия хълм се използвал за изхвърляне на боклук

  http://www.historytoday.com/richard-cavendish/jordan-formally-annexes-west-bank
  https://books.google.co.il/books?id=hOYUAQAAIAAJ&redir_esc=y

  Толкова за " палестинската идентичнст " на Йерусалим


  ! ! ! זוהי מנת חלקך
 75. 76 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Ако за момент приемем тезата на НЙТ, че Иерусалим е важен заради колониализма, то що не призовава арабите да се деколонизират и да не им пука за града, а да го оставят на евреите?

 76. 77 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 736 Неутрално

  [quote#74:"anonim440"]До коментар [#72] от "nimrod":Не знам нито английски нито немски. Уикито едва ли може да се счита за авторитет, защото там пишат вскякви глупости понякога.Общо взето разбира се всеки може да даде доста източници, че са фалшиви "протоколите, даже и от съдебни решения, това се знае.
  До коментар [#74] от "anonim440":

  Ясно , ясно . Не знаеш английски или немски и това е вече аргумент . За тебе имат значение САМО твоите източници . А в уикито пишат глупости и лъжи даже по и по тия теми .

  ! ! ! זוהי מנת חלקך
 77. 78 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1000 Любопитно

  До коментар [#75] от "nimrod":

  Дори и на Храмовата планина(мястото,където са били Първия и Втори храмове и където с Божията помощ,скоро ще бъде построен Третият),мюсюлманите,когато се молят ,насочват към нея задника си,а лицата им са обърнати към Месджит ал Харам в гр.Мека

 78. 79 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Синайската война 1956г е започната от Израел на 29 октомври,
  т.е. агресорът е Израел.
  Франция и Англия, започват бомбардировките на 31 октомври. Току що създадената държавица още тогава се е смятала за регионална сила.
  Както казва тогава руският премиер , "Израел действа в интерес на чужди сили, правителствот е престъпно и безотговорно, играе си със съдбата на света, със съдбата на собствения си народ. Сее омраза между народите в Близкия изток , която ще се отрази на бъдещето на Израел и слага под въпрос съществуването на държавата."

  И се оказв прав.

  6дневната война 1967 също е започната от Израел на 5 юни, с "превантивен удар" .
  Следва нападението на USS Liberty от Израел на 8 юни.
  Победата на Израел тогава над арабските държави и увеличаване на територията 3 пъти, в същност е фатална загуба за бъдещето на държавата, една победа в настоящето се превръща в загуба в бъдещето.
  Държава, която няма и 20 години от създаването си, става окупатор на 1млн. палестинци, контролира ежедневието и бъдещето им.
  Следствие от войната, конференцията в Хартум на арабските държави и резолюцията, 3 не -та:
  Не на мир с Израел
  Не на преговори с Израел
  Не на признаване на Израел.
  Ционистите атеисти 1967г изведнаж са обхванати от религиозни чувства, Юдея, Самария, Стената на плача.
  Чак 1967г религията заема централно място в идентичността на евреите.
  Бен Гурион запитан за историческото право на ционистите, отговаря: Израел принадлежи изключително на еврейския народ, арабите биха могли да имат права в страната, но тя не им принадлежи. 79. 80 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Нетаняху осъди лицемерието на Европа за Ерусалим

  „Макар че уважавам Европа, не съм готов да приема двоен стандарт от нея. Чувам гласове оттам, които осъждат историческото изявление на президента Доналд Тръмп, но не съм чул осъждане на ракетите, изстреляни срещу Израел, или на ужасното подстрекателство срещу него”, коментира Нетаняху.

  Снощи Нетаняху замина на двудневно посещение в Париж и Брюксел и се закани, че ще представи „истината на Израел без страх и с високо вдигната глава”.

  http://glasove.com/categories/novini/news/netanyahu-osydi-licemerieto-na-evropa-za-erusalim

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 80. 81 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#46] от "abdelhaqq":

  Изходът на евреите от Египет е мит намерил място в свещеното писание, а изгонването на евреите от Испания е реалния исторически факт.
  .
  До коментар [#61] от "nimrod":

  След войната през 67-ма Суецкия канал е затворен, а след тази през 73-та отворен. Победата позволява на Египет да сключи мирен договор при изгодни условия - Израел се изтегля от Синай, а Щатите им дават ежегодна воента повощ.
  През 60-те години всички конфликти между Израел и арабите са предимно заради водата на Голаните. Модерните и скъпи методи за добив на вода, споменати по горе, просто не са съществували.

  Eddie lives... somewhere in time!
 81. 82 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1000 Весело

  До коментар [#80] от "Cataluña es España":

  Е не всички европейци
  https://www.vesty.co.il/articles/0 ,7340,L-5054488,00.html

 82. 83 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1000 Весело
 83. 84 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#80] от "Cataluña es España":

  И Нетаняху като Ердогат, Европа му виновна...

  Eddie lives... somewhere in time!
 84. 85 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1000 Весело

  Нещо се закучи.Ето накратко
  Президент Чехии Милош Земан выступил с резкой критикой позиции Европейского союза по Иерусалиму, назвав ее трусливой. Выступая в Праге на конференции SPD, он дал понять, что ЕС, продолжая придерживаться открытой пропалестинской позиции, тем самым укрепляет террористов.  Милош Земан напомнил, что Евросоюз предоставил трибуну Лейле Халед, активистке НФОП, которая в 1969 году принимала участие в захвате

  самолета Рим - Афины, а годом позже – самолета "Эль-Аль", следовавшего рейсом Амстердам - Нью-Йорк.


  Глава Чехии вновь выступил в поддержку заявления Дональда Трампа о признании Иерусалима столицей Израиля. Он назвал поступок президента США мужественным. Он вновь призвал страны ЕС перенести посольства в Иерусалим, последовав примеру американского лидера.
  Чехия с Израилем: президент Земан критикует Евросоюз за трусость
  Президент Чехии считает, что позиция Евросоюза играет на руку палестинским террористам


  Напомним, что заявление Земана прозвучало в канун встречи Биньямина Нетаниягу с главами МИД стран Евросоюза. В ходе этой встречи израильский премьер намерен указать на двойные стандарты в политике ЕС и входящих в него государств: осуждая США за признание Иерусалима как израильской столицы, представители Евросоюза не готовы осудить ракетные обстрелы территории Израиля.

 85. 86 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#50] от "abdelhaqq":Щом за "протоколите" заговорихме, че са фалшификат ясно...Всъщност само една книга съм виждал, в която се твърди, че "протоколите" са фалшификат и тя е писана от юдеин...Всички други източници до които съм се докосвал твърдят точно обратното.
  —цитат от коментар 53 на anonim440


  The Times разкрива "Проколите" като фалшификат на 16-18 август 1921 г.
  https://commons.wikimedia.org/wiki/File :TheTimes_exposes_TheProtocols_as_a_forgery.jpg

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 86. 87 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 624 Неутрално

  NYT изкараха Ерусалим като някакво безлично провинциално градче без никакво значение? Странен подход...
  —цитат от коментар 11 на Незнайко в Слънчевия град


  Преди около 220 години Атина е била едно затънтено село, което не е било свързвано от малцината, знаещи за съществуването му със статута му в древността.
  Ангкор е бил столилица на Камбоджа преди 500 години. най-големия град в света по онова време , с половин милион население. 300 години по-късно е било забравено съществуването му. Мачу Пикчу има подобна съдба.
  Като различен вариант могат да се посочат Инстанбул ( Константинопол) и Пекин, градове, които никога не са западали, но са били различни владения през годините и доста нации биха могли да претендират за собственост.
  Единственият съществен въпрос е могат ли да отстоят претенциите си със сила.

 87. 88 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#82] от "Sabbath":

  Да, реакцията на Чехия е наистина много достойна.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 88. 89 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3798 Неутрално

  Спомням си разговора между Саладин и младия Балиан във филма "Царството небесно"когато Саладин на въпроса на Балиан с какво е толкова важен Ерусалим отговаря
  "С нищо.......и със всичко!"
  Които се е разхождал по улиците на Стария град не може да не е разбрал с какво е толкова важно това малко парче земя концентрирало ужасно много важни събития в себе си.

  klimentm
 89. 90 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3798 Весело

  До коментар [#79] от "Ixquick":

  Фатална загуба за района е ненависта с която самите арабски държави се отнасят помежду си и опитите на СССР да играе роля в района снабдявайки с оръжие ненавиждащите се помежду си спомни си Сирия,Ливан,Египет!

  klimentm
 90. 91 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  До коментар [#89] от "klimentm":

  естно казано и затова се страхувам от потенциалното преминаване на стария град в ръцете на една идеологизирана до припадък групировка като сегашната палестинска. Една промяна към ислямизация би поставила под опасност съдбата на историческите не мюсюлмански паметници, а и впечатленията ми от поддръжката на немюсюлманските обекти и културните паметници в доста мюсюлмански страни не е от най-добрите, въпреки че са сериозен източник на приходи за местните.

 91. 92 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  До коментар [#90] от "klimentm":


  Египет и Сирия да, за Ливан картината е далеч по-пъстра. Там американците имаха доста солидна база и влияние до взривяването на казармите. Но и интересният казус с отвличането на съветски дипломат с цел откуп и последващата възпитателна акция на съветите също са показателни.
  Сега разбира се политическото крило на Хезбула и е един от основните фактори за състоянието на нещата, под активната намеса на Насрула и Иран. Логиката е проста: докато се колят и бият в Сирия и Ирак , или Йемен няма да имат време и ресурси за Иран.

 92. 93 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2119 Весело

  До коментар [#70] от "Иван К.":

  Абсолютно съм съгласен - мюсюлманите искат Ерусалим само за да изнудват целия свят, а рашките - за да обясняват, че ако не са те, арабите ще сринат всичко. Абсолютни палячовци и едните и другите, но не колкото NYT и Дневник.

  До коментар [#87] от "Dante":

  Ангкор е бил най-големият град на света точно никога, хеле пък в оная част на света, където градове по няколко милиона има от преди новата ера. Я разкажи обаче за Пекин - кой точно освен китайците може да претендира за него? Монголците ли? Или джурчените (които даже не знаеш кои са)? Чакай да позная - руснаците, нали? Айде стига сте влизали в тоя форум с лафчета прочетени във "Форум Бойна слава" дето вика колегата по-горе.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 93. 94 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Полезно е все пак да се види, че незнанието е посевместно.
  Сами ще си просят явно мнозина, това, което ще дойде.
  Интересно е. И мненията на юдеите са интересни, те наистина ще го смятат за месия.
  Тъжната истина за времето в което живеем.

  ДБ=БКП
 94. 95 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1000 Весело

  До коментар [#8] от "blaf":

  Защо тогава ционисткият химн(нерелигиозен,написан много преди възстановяването на еврейската държава),завършва с думите"да бъдем свободен народ в страната ни-земята на Цион и ЙЕРУСАЛИМ?!
  https://youtu.be/V9hav4QPSeU

 95. 96 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Онези, които призовават за безкрайни преговори между израелци и палестинци не могат да разберат един факт. Палестинците не искат споразумение с Израел. Те искат премахването на Израел от картата. Хамаз има една единствена политическа цел- ликвидиране на еврейската държава. Ясер Арафат имаше същите цели. Политическата доктрина на палестинците е унищожаване на Израел. Тяхната тактика е да представят Израел агресор, а те жертви и да реват пред цял свят, да казват не на всяко предложение и подривно да действат за унищожаване на израелската държава. На палестинците не им трябва никакво споразумение, което предвижда еврейска държава. И затова един от ефектите на смелото решение на Тръмп е да се извадят палестинците от състоянието на вечното не и да бъдат върнати към реализма. И ако продължават да казват не, Тръмп може да даде още по-голямо рамо на Израел и да натирят палестинците от тези територии.

 96. 97 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Западните интернационалисти, глобалисти и антиколониалисти не могат да разберат една проста истина. Целият ислямски свят е единен, когато става въпрос за ислямска инвазия. Дали ще е Йерусалим, дали ще е Косово или Кипър, или Лондон, целият ислямски свят твърдо застава твърдо и единно зад поредното ислямско завоевание. Ислямският свят не го интересува кое на кого е, кое е справедливо, кое не е. Щом е за експанзия на исляма, те са единни. Докато Западът е - колкото души, толкова акъла, дървени философии и вадене на стари истории от на баба времето. Същински скопени волове!

 97. 98 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4995 Неутрално

  Няма значение дали е Йерусалим или Париж, войната където и да е тя не е добра, има жертви, страдащи и загинали хора и деца.

 98. 99 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#74] от "anonim440":

  Ти освен руски,друг език знаеш ли?И само руски данни ли обичаш,малко русофилче?

 99. 100 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#96] от "gozambo":

  По горе вече го казаха, но да повторя - не палестинците, а израелците не искат мир. Рабин бе убит от евреин, за да се предотврати създаването на палестинска държава и да се къздаде възможност за мир между араби и евреи.

  Eddie lives... somewhere in time!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK