Външната политика на Тръмп: кампанийни обещания, инстинкт и неконвенционални идеи

Външната политика на Тръмп: кампанийни обещания, инстинкт и неконвенционални идеи

© Associated PressНа фона на бушуващите протести в палестинските общини на Западния бряг и в ивицата Газа и на острите критики от страна на най-близките европейски и арабски съюзници, много хора се чудеха защо миналата седмица президентът Тръмп обърна с главата надолу десетилетния принцип във външната политика на САЩ, като призна Ерусалим за столица на Израел и разпореди преместването на посолството на САЩ там.


Тръмп заяви, че решението само признава каква е "реалността", защото Израел така или иначе е управляван от територията на Ерусалим. Висши представители на правителството във Вашингтон настояха, че решението е безсмислено в контекста на очакваните близкоизточни мирни преговори и подчертаха, че повечето спорни въпроси между Израел и палестинците остават на масата.


По нищо не личи зад този ход да стои конкретна цел за националната сигурност на САЩ или стратегия за постигане на мирно споразумение, каквото Тръмп казва, че е основна цел на външната му политика. Регионалните играчи заявиха, че никой не се е допитал до тях за това решение, а много от високопоставените помощници в Белия дом посъветваха Тръмп да не го взима. С него президентът изпълни едно от предизборните си обещания и затвърди репутацията си на човек с нетрадиционно мислене - нещо, което Тръмп явно вижда като актив.
В петъчен брифинг за репортери Дейвид Сатърфийлд, и.д. помощник-държавен секретар за региона, до голяма степен избягваше въпроса "защо", а единствено повтори формулировката на Тръмп за "реалността" и многократно отбеляза, че президентът е действал според убежденията си.


В края на първата си година като лидер на свободния свят Тръмп категорично вярва, че по този въпрос и по други важни международни проблеми, пред които са изправени Съединените щати, върши отлична работа. След продължителното си пътуване до Азия миналия месец Тръмп говори за "велико американско завръщане", както и че "позицията на Америка в света никога не е била по-силна от сега".


Тръмп очевидно си има фенове, сред които израелското правителство и европейските популисти, които приветстваха безкомпромисната му позиция срещу имигрантите. Някои арабски и азиатски правителства и поддръжници на Тръмп в Конгреса аплодираха категоричните, безкомпромисни, според тях, позиции срещу Северна Корея и Иран, въпреки че стратегията му за справяне с тези две страни остава неясна.


Президентът правилно отбеляза, че НАТО се радва, че е повдигнал въпроса с неизпълнението на финансовите задължения на държавите членки за отбранителни разходи и че е подтикнал някои да увеличат бюджетите си по-бързо.


Но той има малко истински почитатели сред лидерите на алианса, които отчужди заради въпроси, вариращи от отхвърлянето на договорените с голяма мъка климатично и търговско споразумение, до нежеланието му да защитава договора за колективна отбрана на алианса и неговото презрение към ядрената сделка с Иран.


Германският външен министър Зигмар Габриел заяви на всеослушание миналата седмица, говорейки от името на много западноевропейски съюзници, че САЩ далеч не затвърждават водещата си роля, оттеглили са се от международната сцена и сега виждат света като "общност, в която се води борба за надмощие и всеки трябва да преследва собствената си изгода".


След Тръмп, каза Габриел, отношенията на Германия с Америка "никога няма да бъдат същите". Сенаторите Джон Маккейн (републиканец от Аризона) и Бенджамин Л. Кардин (демократ от Мериленд) изразиха в петък съжаление за оттеглянето на САЩ от позицията си на световен защитник на правата на човека. В писмо до Тръмп те отбелязаха, че президентът дори не е споменал публично въпроса при посещенията си в държави с репресивни режими в Азия.


Нежеланието на Тръмп да критикува Русия - независимо дали се дължи на текущото разследване на американското разузнаване, според което Москва е опитала да помогне за избирането му в Белия дом, или на често повтаряното му убеждение, че близките отношения между САЩ и Русия са добри за Съединените щати - накара много конгресмени да се чувстват неудобно. Много от най-силните му привърженици в Конгреса гласуваха масово миналото лято за налагане на нови санкции срещу Русия въпреки силните възражения на президента.


Докато Съединените щати оставят празно място, други настъпват. Русия разшири влиянието си в Близкия изток, ролята на Китай нараства в Африка и Латинска Америка и скоро се очаква в много аспекти да настигне или изпревари Съединените щати като глобален лидер. Големият търговски дефицит в САЩ се увеличава значително при управлението на Тръмп, а президентът Си Цзинпин заяви, че Китай е готов да даде на развиващите се страни "нов избор", тъй като страната му заема "централна роля" в света.


Фотогалерия: Реакции след решението на Тръмп за Йерусалим >


Дори дългогодишните арабски партньори в Близкия изток изразиха възмущение от решението за Ерусалим, като мнозина казаха, че Съединените щати вече не могат да претендират за водеща роля при договарянето на мир между израелците и палестинците.


На въпроса дали решението за Ерусалим ще възпрепятства постигането на "окончателно споразумение", каквото Тръмп заяви, че иска да постигне там, Сатърфийлд отговори: "Не мога да направя тази преценка в момента".
Други бяха по-категорични. "По никакъв начин не смятаме това за добра идея", заяви високопоставен правителствен служител на страна, близък съюзник на САЩ в Близкия изток, пожелал анонимност. "Ето защо казваме, че това е нещо, което имаше подкрепа на хора от американската политическа върхушка. Ние го разглеждаме като позиция, продиктувана от вътрешнополитическата конюнктура", защото "е нелогично в контекста на мирния процес".


Това, което решението на Тръмп постигна, бе да се отметне едно предизборно обещание към две важни групи - богати консервативни еврейски дарители и ревностни бели евангелисти, които гласуваха за него въпреки моралните му недостатъци и липсата на реална връзка с тази общност.


Според някои експерти в областта на външната политика позициите, които Тръмп зае по време на предизборната кампания и които той смята, че са му донесли победата - и очаква да направят същото и следващия път - са в основата на много от основните му външнополитически инициативи.


"Външната политика на Тръмп обслужва политическите му цели, а не интересите на страната", написа в края на миналия месец в "Уолстрийт джърнъл" Робърт Б. Зелик, бивш президент на Световната банка и висш служител в администрацията на Джордж У. Буш. Популизмът на Тръмп, пише Зелик, търси врагове и "подхранва оплакванията и нетърпимостта към традиционната политика".


В статия за "Уолстрийт джърнъл" на следващия ден преподавателят от колежа "Бард" Уолтър Ръсел Мийд е изразил друга позиция. Според него Тръмп реагира на изтощението и неспособността на "многословния глобализъм", който бе стратегията на Америка през по-голямата част от стратегията й за лидерство след Втората световна война. Тази "огромна, деформирана структура", в която Съединените щати претендират за водеща роля по почти всеки международен въпрос, твърди той, е неустойчива.


Джон Б. Олтърман, вицепрезидент на Центъра за стратегически и международни изследвания, представи трета обосновка. Външната политика на Тръмп, каза той в интервю, "е инстинктивна и нерационална" и се корени в това, че той "изпитва наслада в противопоставянето на здравия разум".


Решения като признаването на Ерусалим, каза Олтърман, "не гонят стратегически цели, а са въпрос на личен стил и инстинкт", дори и да възпрепятстват собствените дипломатически инициативи на администрацията. "Мисля, че през последните три години," откакто той за пръв път погледна към президентския пост, "у него се затвърди идеята, че е необикновено талантлив и успешен, защото е неконвенционален", каза Олтърман.


"Всичко това може и да е вярно", казва Иво Далдър, председател на Чикагския съвет по глобалните въпроси и автор, заедно с Джеймс Линдзи, на книгата "Как Америка абдикира от своята роля на световен лидер".


"Но това, в което съм убеден, е, че той е имал определен поглед върху това, какви са отношенията на Америка със света", датиращ от много години, казва Далдър, припомняйки, че през 1987 г. Тръмп е купил цяла страница в "Ню Йорк таймс", за да отправи критика, че на Америка "ѝ се присмиват", че позволява волности на други за своя сметка.


След Втората световна война САЩ понесоха бремето да бъдат лидер в многополюсния свят, но "ние не сме нормална страна, когато става въпрос за поемане на ангажимент в света", каза Далдър. "За да бъдем нормална страна", посочи той, Съединените щати ще трябва да свикнат да "са на губещата страна" по международни въпроси по-често, отколкото са свикнали. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (125)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  Дръмп няма нито външна, нито вътрешна политика.
  Кара го урбулешката, пък да става, каквото ще.

 2. 2 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1317 Весело

  Забавно е как турболибералите продължават да изпитват когнитивен дисонанс щом някой спази предизборно (!) обещание.
  За тях това е абсурд.....

  Знанието е сила, информацията - власт
 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  Според източници от Белия дом, Дръмб прекарвал по 4 часа на ден пред телевизора. Неговата външна, вътрешна и всякаква политика е да отмъсти на онзи, който последен го е "обидил" (или така му се е сторило).

  И все пак, there is a method to his madness: тъкмо когато човек си помисли, че няма накъде повече да оплеска нещата, той вземе, че ги оплеска още повече, и публиката забравя предишното оплескване.

  Тази година Нобеловата награда за мир бе дадена на Международната кампания за забрана на ядрените оръжия. В речта си при връчването на наградата, представители на организацията предупредиха, че "само един пореден истеричен пристъп" ни дели от ядрен апокалипсис.

  Когато бъдещето на човечеството зависи от биохимическите процеси в амигдалата и хипокампуса на двама безотговорни психопати, може да се каже, че живеем в крайно несигурен свят.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1191 Любопитно

  Действията на Доналд Тръмп са хаотични - като на муха без глава, а могат да станат и по-яростни - като на петел, на който му е отсечена главата на дръвника. Заради еврейския си зет предизвика целия арабски свят на интифада. Европейския съюз го подкрепя с "половин уста", а социологическо проучване, направено в Германия сочи, че доверието на германците спрямо Путин в момента е по-високо от това, спрямо Тръмп.
  Докато Съединените щати отварят едно скандално празно място, други настъпват и ги изместват. Русия разширява влиянието си в Близкия изток, ролята на Китай нараства в Азия, Африка и Латинска Америка и скоро се очаква в много аспекти да настигне или изпревари Съединените щати като глобален лидер. Големият търговски дефицит в САЩ се увеличава значително при управлението на Тръмп, а президентът Си Цзинпин заяви, че Китай е готов да даде на развиващите се страни "нов избор", тъй като страната му заема "централна роля" в света. Китайците ежегодно изпращат в Америка около 50000 студенти, част от които остават, но по-голямата част се завръщат в Китай и развиват едни модерни и конкурентноспособни технологии. Китайските стоки заляха света и в частност Америка. Външният дълг на Америка е опасно голям, а основен кредитор са китайските авоари в американските банки. В един момент ако Си Дзинпин каже да се изкупят водещите американски фирми от китайци никой няма да може да се противопостави. И така, един ден американците се събуждат и ... Крайслер - купена от Хуй Пий Чай, Хюлет Пакард - собственост на Цой Кой Той, Дженерал Илектрик - китайски, Кока Кола - китайска, Тексако и ЮОП - също, Рокфелер център - тоже. Ко праим тогава ? Имаше СССР - днес го няма, има САЩ - утре и него го няма!!!

 5. 5 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Тръмп обеща мир в Близкия Изток. Това обещание ще остане неизпълнено. Тръмп в момента е като притиснато в ъгъла животно - в желанието си да избегне общественото внимание от разледванията (руската връзка и обвиненията в сексуални посегателства), той хапе и рита каквото може да достигне.

 6. 6 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 214 Неутрално

  Един лидер ,за да бъде запомнен с добро,трябва да може ,хвърляйки камък в блатото,да допринася полза за народа си.

  5ar8
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  "дневник" наистина станаха обсесивно-натрапчиви. защо не пуснаха една разумна дясна гледна точка относно това, например, защо признаването на Ерусалим от страна на САЩ не е толкова безсмислен ход? защо дори важна тема като съдбата на Ерусалим беше помрачена от редакторското сектантстване паче разума и нелепо избухнало публикуване на пропагандни материали като това за "маловажността на Ерусалим" от преди сто години? защо ни заливат постоянно с материали, които ни внушават "колко е хаотичен Тръмп" (какъвто той наистина е), при условие, че изтъкването на нещо очевидно не спомага за разбиране на отношенията между институциите в САЩ (едно от великите неща там)? и това е "свободната медия" в България...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4026 Любопитно

  "...много хора се чудеха защо миналата седмица президентът Тръмп обърна с главата надолу десетилетния принцип във външната политика на САЩ, като призна Ерусалим за столица на Израел и разпореди преместването на посолството на САЩ там."

  То е ясно защо! Просто изпълни една от най-големите молби на своята близка дружка Биби Моше(ника), освен това влияние сигурно е изиграл неговият зет евреин, който му се води съветник. И накрая роля са изиграли мощните евреиските лобистки организации в САЩ от рода на AIPAC. Отдавна се знае, че Тръмпи е техен лакей. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4527 Неутрално

  Америка беше "фърст".
  Вече не е.
  Онзи с "централната роля" ще му скрои капата...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11 Профил на mekarshalev
  mekarshalev
  Рейтинг: 318 Весело

  ами оранжев темерут, сър!
  време е за смяна!

 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4026 Любопитно

  "По нищо не личи зад този ход да стои конкретна цел за националната сигурност на САЩ или стратегия за постигане на мирно споразумение, каквото Тръмп казва, че е основна цел на външната му политика"

  Абсолютно вярно! Това беше най-абсурдната част от речта на този президентски клоун миналата седмица, когато съобщи пред медиите своето решение за Ерусалим! Беше кристално ясно, че това негово глупаво и несправедливо решение ще саботира мирните преговори между израелци и палестинци! А, може би точно това е била целта на този лъжец!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1381 Любопитно

  "дневник" наистина станаха обсесивно-натрапчиви. защо не пуснаха една разумна дясна гледна точка .
  —цитат от коментар 8 на abdelhaqq


  Абсолютно. Много е досадно това непрекъснато препечатване на "прогресивната западна лява преса".

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  До коментар [#8] от "abdelhaqq":

  " ... изтъкването на нещо очевидно не спомага за разбиране на отношенията между институциите в САЩ (едно от великите неща там)..."

  Единият от плюсовете за този коментар ти е от мен.

  Дръмб е притиснат в ъгъла и признаването на Йерусалим беие поредна раневра за отвличане на вниманието (diversion) от проблемите му у дома.

  Проблемът има морална и практическа страна, и това е причината досега да не бях писал по тази тема.

  Моралната е, че Йерусалим Е и ТРЯБВА ДА БЪДЕ столица на Израел - през цялата си 3000-годишна история градът е бил ЕДИНСТВЕНО столица на еврейска държава, а не на "Палестина" (каквато държава никога не е имало).

  Практическата е, че едва ли би могло да има по-неподходящ момент и по-погрешен начин за обявяване на това решение.

  Да обяснявам на грамотни хора защо това е така, едва ли е необходимо.

  На останалите - е безсмислено.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4026 Любопитно

  "В края на първата си година като лидер на свободния свят Тръмп категорично вярва, че по този въпрос и по други важни международни проблеми, пред които са изправени Съединените щати, върши отлична работа."

  Американския автор на тази статия явно не е разбрал още, че САЩ вече НЕ са лидер на свободния свят! Свърши се с тая от момента в който избрахте този луд самовлюбен глупак за президент! За него демократичните ценности не са приоритет! Той за разлика от предишните президенти вече дори не призовава своите съюзници от типа на КСА да спазват човешките права в страните си. Това е реалността в момента, при друг по-нормален президент нещата може и да се променят....

  Иначе, безспорен лидер на свободния свят е ЕС! Което е много добре!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2045 Неутрално

  "Джон Б. Олтърман, вицепрезидент на Центъра за стратегически и международни изследвания, представи трета обосновка. Външната политика на Тръмп, каза той в интервю, "е инстинктивна и нерационална" и се корени в това, че той "изпитва наслада в противопоставянето на здравия разум".

  Обосновка ли? Направо си е диагноза с голяма степен на достоверност. Дано нещата не излязат извън контрол в посока опасна несигурност за цял свят.
  Пък аргументите на нашенските популист-фундаменталисти в подкрепа на Тръмповите безумства се свежада до следното - "удри бай Тръмпе". Каква наивна глупост...

 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3700 Любопитно

  , каза Далдър. "За да бъдем нормална страна", посочи той, Съединените щати ще трябва да свикнат да "са на губещата страна" по международни въпроси по-често, отколкото са свикнали.
  =========
  Еххх , най сетне излезе статията , поне частично отваряща пердето , какво е всъщност САЩ. ....
  Нека и задокеанските форумници помагат да разберем всъщност накъде отива тая държава. Нейния гидишат не е никак обнанеждаващ .....
  От Тръмп се чува едно , от Пентагона се действа по друг начин , Белия дом казва нещо което е в разрез с първите две. ...а за ЦРУ хич не се знае какво правят в момента ! Може и някакъв план за държавен преврат да подготвят , за някоя държава "Х".....

  Bukalemun
 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Ако прочетем внимателно трите експертни мнения за политиката на Тръмп, ще видим че всъщност и трите са верни и се допълват. За мен нещата са такива, понеже по-голямата, макар и не с много част от щатските избиратели решиха да гласуват антисистемно, нещо което видяхме и на доста други места и избраха за президент човек, който очевидно не е готов за тази работа и освен това, предвид възраст и някой характеризиращи за него психически черти, общо взето действа наистина инстинктивно и спорадично. Добре е, че цялостната политическа система на САЩ не му дава възможност да направи големи и непоправими за целия свят бели, но и това което успява не е малко.

 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4026 Любопитно

  До коментар [#15] от "Иво":

  А, този цитат идва в потвърждение на горния ми коментар:

  "Сенаторите Джон Маккейн (републиканец от Аризона) и Бенджамин Л. Кардин (демократ от Мериленд) изразиха в петък съжаление за оттеглянето на САЩ от позицията си на световен защитник на правата на човека. В писмо до Тръмп те отбелязаха, че президентът дори не е споменал публично въпроса при посещенията си в държави с репресивни режими в Азия."

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4026 Любопитно

  "Дори дългогодишните арабски партньори в Близкия изток изразиха възмущение от решението за Ерусалим, като мнозина казаха, че Съединените щати вече не могат да претендират за водеща роля при договарянето на мир между израелците и палестинците."

  Абслютно вярно, тази роля трябва да поеме ЕС!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  Според няколко доклада от вчера, Тръмпи гледа между 4 и 8 часа телевизия на ден и се възприема като жертва на заговор от страна на "либералните медии", целящи да го делегитимират, като го изкарат невменяем палячо. И за да демонстрира на полуумния си електорат, че не му пука, става все по-невменяем. Самоизпълняващо се пророчество... При всичките ѝ кусури, Хилъри беше съвършено права, че този индивид "не притежава необходимия темперамент за президент на САЩ".

  Апропо, "Икономист" споделя моето наблюдение, което изложих тук миналата седмица: решението на Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел е изцяло резултат на негови лични вътрешнополитически сметки, а не на някаква визия за постигане на мир в Близкия изток, като желанието на "евангелистите" да ни тласнат към края на света (Страшния съд) е ключов фактор за това решение. (Разликата между "евангелист" и джихадист е като между Кока кола и Пепси - бел. моя.) Далеч по-смело, заключава "Икономист", щеше да бъде ако Тръмп бе открил две посолства: едно в западен Йерусалим за Израел и едно в източен Йерусалим за Палестина.
  goo.gl/2t3EGK

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3700 Весело

  До коментар [#8] от "abdelhaqq":

  " дневник" наистина станаха обсесивно-натрапчиви.
  ========
  Ха хаааа , що бе ....вода ли не са му сложили на басейна , в който си се хвърлил сутрин рано ?
  Няма "не искам" .... зет като мед до обед ....ще каже Доналд....рано или късно. ...

  Bukalemun
 23. 23 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#22] от "eti mehter":

  най ми е смешно като либералите и левунделите запеят заедно с ислямистите, потупват се отзад и отпред, и си викат машаллах :D

  בני אתה אני היום ילדתיך
 24. 24 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2901 Неутрално

  Фалшименто медията тук изостава фатално. Другите им колеги вече разнищиха как влияят на външната политика 12 диетични Коли на ден. �🤪�

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  За огромно съжаление на нормалният свят Тръм възприема реалноста като шоу....режисрано и водено от самият него.Без значение колко е пошло и безмислено.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1198 Весело

  нещо като аз да кажа "разликата между гей, педофил и зоофил е като разликата между болонка, пудел и пинчер".
  —цитат от коментар 25 на abdelhaqq

  Тръмп и симпатизантите му определено притежават необходимия манталитет - талант дори! - за пошло тролстване.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 31. 31 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2748 Неутрално

  Тръмп работи прекрасно по утвърждаване на многополюсния модел. Русия и Китай са изключително доволни от този факт.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1100 Любопитно

  Само лицемер и демагог би бил несъгласен с това изказване на най-великият от всичките
  президенти на САЩ Доналд Тръмп:

  Новият американски президент дойде в трибуната на ООН и се огледа около мълчаливата зала, която щеше да приеме друга резолюция, осъждаща израелските селища.
  - Аз съм заселник - каза той и замълча. - "Моите предци пресичат океана, уреден в тази страна, го обитават и донасят тук цивилизация.
  В тази огромна земя, който се храни днес, 300 милиона души и може да
  се хранят 5 пъти повече в онези дни скитащи няколко свирепи племена Тези, които искаха да. споделите с нас на постиженията на нашата цивилизация, ще го имаме. Тези, които са решили да се борят срещу нас, са били унищожени. ние сме много съжалявам. ние защитава техните семейства, тяхната култура, правото им на живот.
  И не ми казвайте, че причината за всички проблеми в Близкия изток са еврейските заселници. Те дойдоха там и превърнаха изоставена пустиня в цъфтяща градина. Забравената провинция на срутената империя се превърна в съвременна държава.
  Те построиха градове, засадиха градини, съживиха древната култура, върху която са нашите християнски и мюсюлмански ценности.
  Какво направиха хората, които крещяха днес, че всички те са отнели от построеното по това време?
  Подземни тунели, с които те пълзят на съседите си, за да ги убият?
  Дворци и вили за техните духовни лидери, които по цял свят се молят за пари, за да помогнат на потиснатите, а след това да ги прехвърлят на себе си? Или купуват оръжия, за да убият съседите си. Какво направиха онези, които днес викат за окупацията и престъпленията на Израел? Какво направиха за своите народи? Няма нищо.
  И престани да ми говориш за професията. В света няма окупирани земи. И сега, изискайте да свалите този небостъргач, в който отивате, и да изпоядете Израел с мръсотия. Унищожи го и други небостъргачи и върни Манхатън на индианско племе, което го размени за стъклени мъниста.
  Има ли някой, който ще гласува за такава резолюция? Вдигнете ръцете си.
  Защо ви е необходимо, за да изгони 300 000 трудолюбиви, предприемчиви, смели, евреи, които са построили върху празна земя техните села и градове, фабрики и плантации? Защото преди 100 години, нашите предшественици са решили, че е тук, за да бъде една арабска държава? Така че нека да реши, че той трябва да бъде в близост до скинията и нейното подобряване.
  През 2005 г., по наше искане, израелците са направили такава глупост - оставили Газа. Те напуснаха домовете си, градини, оранжерии, които местните терористи ограбени и унищожени в рамките на няколко часа. И тогава караше хората си в бедност и безработица, като го лиши от тях и започна да стреля ракети срещу Израел, продължава да лъже, че е виновен Израел. И лъжите разпространяват невярна Си Ен Ен-тип и финансиран от Организацията на обединените нации.
  Хей, виждате ли други страдания в Близкия изток? Искате ли да отнеме останалите населени места от Израел? Вие заплашвате да ги изхвърлите със сила, да
  ги удушите с блокади, санкции, бойкоти? Вие казвате, че тогава ще дойдат мир и просперитет? Същият мир и просперитет, както в съседните държави?
  Оставете еврейските заселници сами. Нека те живеят, работят, измислят нови технологии, които всички ние използваме. И им благодари, че не се страхувате от заплахите си и продължавате да живеете и да просперирате.
  И нека палестинците да изградят своята страна, в която живеят, да се научат да живеят и да просперират със своите съседи и те ще им благодарят ".

 34. 34 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#30] от "WOI":

  а, значи напълно нелепото сравнение между евангеликали и джихадисти не е тролене, а моето е. защо така, ефендим.

  много сте "обективен" и "аналитичен". и си пролича от първа реплика.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 35. 35 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  До коментар [#31] от "ВЕЛКОВ":

  Перков, миналата година по това време ти със същия апломб (знаеш ли тази дума?) ни уверяваше как Путин и Дръмб ЗАЕДНО са новите господари на света.

  Какво стана, Коста-Перчовския чаптър на Българското Дръмб Общество, разпуснахте ли го?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 36. 36 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2748 Неутрално

  До коментар [#35] от "Norman Granz":

  Ами аз продължавам да го твърдя. Само, че ти трудно схващаш. В момента те разделят и владеят. Фактите са такива. Единият се заиграва с Турция, другият - с Израел. Ама ти си рупай...

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  До коментар [#34] от "abdelhaqq":

  Сравнението ми не е нелепо. За разлика от Вас, аз лично съм видял клиника за аборти, изгорена от "евангелисти". И лично съм виждал "евангелисти", носещи знаци на военни погребения, според които "Господ" заслужено наказвал Америка, задето не е изтребила хомосексуалните. Представители на тези "евангелисти" са извършили десетки убийства и терористични нападения в САЩ. Моето сравнение - ако и нелицеприятно - се основава на факти. Един от тези факти - жаждата на "евангелистите" да предизвикат края на света - е публикуван и в статията на "Икономист", към която приложих линк. Да, религиозните фундаменталисти в същността си са еднакви, независимо от опаковката и етикета.

  А това, че вие сравнявате мен - мъж с нескрита хомосексуалност - с педофили и зоофили, говори много повече за вас отколкото за мен.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 40 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2099 Весело

  До коментар [#16] от "gmbh":

  "Дано нещата не излязат извън контрол в посока опасна несигурност за цял свят"

  Да, сигурност има само когато гаджалите се оставят да меткат ракети и да задават дневния ред щото да не земат случайно да се ядосат разбираш ли понеже точно техния гняв бил некъв свещен. Най-якото на Доналд е че освети страхливите левичарчета дето иначе се пишат велики десни демократи и ги накара да пеят заедно с фатким и радикалните откачалки. Красота

  Use your Illusion
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3700 Разстроено

  До коментар [#38] от "WOI":

  Той ...бавно и постепенно сменя темата ...
  Тя му е неудобна !

  Bukalemun
 43. 43 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1100 Разстроено

  До коментар [#38] от "WOI":

  Моля,престанете,трудно издържах четенето.Не ме правете насила евангелист!

 44. 44 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Историята е доказала, че траен мир се постига само чрез война. Решението му относно Ерусалим е само катализатор на процеса. Разпасалите се араби ги очакват звучни и тежки шамари.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 45. 45 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  До коментар [#8] от "abdelhaqq":

  Принципно, признаването на Йерусалим не е проблема за дневник, проблема е че Тръмп го призна а срещу всяко решение на Тръмп трябва да се плюе, дори да го подкрепят,

 46. 46 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#44] от "venci4":

  там мир не може да има.още преди създаването на ''еврейската държава'',англичаните владеещи палестина,са знаели че създаването на такъв субект там,е предпоставка за постоянни конфликти в бъдеще. ционистите са се позовали на БИБЛИЯТА,за да докажат че тая земя е тяхна. лично яхве им подписал нотариалния акт за палестина,ръйш ли...аре стига шамари.

 47. 47 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3700 Неутрално

  До коментар [#46] от "pavur":

  англичаните владеещи палестина,са знаели че създаването на такъв субект там,е предпоставка за постоянни конфликти в бъдеще. ционистите са се позовали на БИБЛИЯТА,за да докажат че тая земя е тяхна.
  =========$
  Ами да !
  Моята теза почти съвпада с тази ....
  Англичаните прекрасно знаели , че предавайки на евреите тия земи , с мира вече е приключено !!!
  Само една въпросителна остава....дали са го предали по принуда , или от желание.

  Bukalemun
 48. 48 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4026 Весело

  До коментар [#11] от "mekarshalev":

  ЗА! +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 49. 49 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2748 Неутрално

  Разправям на някои, че трудно схващат...
  Тръмп е голям актьор, да знаете...
  И понеже казвате, че Путин му е помогнал, ами значи ще си върне жеста и то многократно... И не ми говорете за смешните санкции - те са без значение...
  Путин има мисия и тя вече дава резултати. САЩ губят доверието към тях с главоломна скорост. И това в дългосрочен план е пагубно за тази водеща демокрация. Щото най-трудно се възстановява доверието.

 50. 50 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4026 Весело

  До коментар [#33] от "Sabbath":

  Най-великия за вас крайно десните ционисти и ултра религиозни юдеи в Израел. За останалия свят (от държавите в Източна Азия до Европа) твоят идол Тръмпи е най-слабия президент в историята на САЩ! Освен това Тръмпи записа най-ниския измерван досега рейтинг на американски президент откакто се правят подобни проучвания, което показва, че и сред американските граждани той се ползва с много ниско доверие и одобрение!

  http://www.pewglobal.org/2017/06/26/u-s-image-suffers-as-publics-around-world-question-trumps-leadership/

  http://edition.cnn.com/2017/11/05/politics/wapo-abc-poll-nov-5/index.html

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2209 Неутрално

  Не знам що за маневра беше признаването на Йерусалим, но докара цената на петрола до 65$ на барел, като само за два дена я вдигна с близо 5%. Щирлиц работи здраво!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 53. 53 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2045 Неутрално

  До коментар [#49] от "ВЕЛКОВ":

  "Путин има мисия..."

  И тя е покачване на петролната цена с всички средства, с всички; с цел утоляване на имперски амбиции.

 54. 54 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Америка беше "фърст".Вече не е.Онзи с "централната роля" ще му скрои капата...
  —цитат от коментар 10 на Незнайко в Слънчевия град  До коментар [#10] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Когато Америка се самоизолира, пак ще бъде първа. Защото няма да има други около нея.

 55. 55 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Наистина очаквах повече от Тръмп по отношение на външната политика. След като САЩ се отказаха от гаранциите, дадени на Украйна за териториалната й цялост срещу предаване на съветските ядрени оръжия, бях бесен на Обама и Хилари. Още съм бесен. Лъжци! Не само се отказаха, ами забраниха продажбата на оръжия за Украйна.
  Но и Тръмп не ми изглежда да се справя със Северна Корея, по-скоро се излага. Проблемът е, че вече не вярвам на Дневник за медийното му отразяване, очаквам да публикува различни гледни точки и да ми помогне да си съставя собствено мнение.

  За да бъда все пак позитивен и в духа на Коледа - един подарък за международния отдел на Дневник: мръсникът пиел по 12 кенчета диетична кола на ден, първо на разноските на данъкоплатеца и второ давайки лош пример на подрастващите. Разследване на СиЕнЕн го е разкрило. https://townhall.com/tipsheet/christinerousselle/2017/12/11/cnn-diet-cokes-n2420994

 56. 56 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Историята е доказала, че траен мир се постига само чрез война. Решението му относно Ерусалим е само катализатор на процеса. Разпасалите се араби ги очакват звучни и тежки шамари.
  —цитат от коментар 44 на venci4


  Аз пък си мислех, че историята е да се учим от нея, а не да повтаряме грешките й.

 57. 57 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Цялата врътка около Ейрусалим е, че и Тръмп и Нетаняху в момента са разследвани в страните си.

  Имало едно време ссср...
 58. 58 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3700 Неутрално

  До коментар [#49] от "ВЕЛКОВ":

  САЩ губят доверието към тях с главоломна скорост. И това в дългосрочен план е пагубно за тази водеща демокрация. Щото най-трудно се възстановява доверието.
  =======
  Ето това е темата на статията. ....а тя е интересна .
  Но форумните задокеански търсачи на силни усещания , мълчаааат !
  Това че мълчат , също е становище .

  Bukalemun
 59. 59 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1093 Весело

  Йерусалим...

  Имало едно време ссср...
 60. 60 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2099 Весело

  До коментар [#49] от "ВЕЛКОВ":

  "САЩ губят доверието към тях с главоломна скорост"

  То според русоробските радиоточки никой никога не е имал доверие на Щатите. Ама цар долар е световната валута и цял свят пуска за зелена карта. Даже и интернета който русоробите ползват за да ръсят смешни пропагандни глупости според които проссия била някакъв значим полюс е преобладаващо щатска заслуга

  Use your Illusion
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3700 Любопитно

  До коментар [#51] от "Иво":

  освен хомофоб е също и сексист.
  =========
  Той подронва най естествената човешка душевна платформа ...вярята !
  Не го прави директно , а чрез религиите които добре познава , но се възползва от негативите в исторически изминал план.....
  Това е опасна идеологическа симбиоза , срещу която ако няма съпротива , пасуващата страна е обречена ....

  Bukalemun
 63. 63 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2748 Весело

  До коментар [#53] от "gmbh":


  До коментар [#49] от "ВЕЛКОВ":"Путин има мисия..."И тя е покачване на петролната цена с всички средства, с всички; с цел утоляване на имперски амбиции.
  —цитат от коментар 53 на gmbh


  Ами Тръмп помага, както виждаш...

 64. 64 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1051 Весело

  До коментар [#52] от "tribiri":

  Кутев, пак си съчинявате. Причината за резкия скок е повреда в ключов петролопровод в Северно море.

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-12-11/oil-holds-gains-near-58-as-u-s-stockpiles-seen-extending-drop

  Иначе мерките, които Дръмби взима са по-скоро насочени към увеличаване на американския добив, което е точно обратното на увеличаване на цените. Повече за това тук:

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-12-11/trump-is-said-to-open-door-for-oil-drilling-off-u-s-east-coast

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 65. 65 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2748 Весело

  До коментар [#61] от "меншевик":

  Вой за сваляне на санкциите има само в твоята глава, обяснимо защо... В покера има термин - "БЛЪФ".
  Големите играчи умеят да го ползват и печелят. Некадърните се ядосват и губят, но сами са си виновни...
  А бизнесмена Тръмп все повече ще показва, че е бизнесмен и играч в тази област. В геополитиката обаче има по-силен играч от него. И ще използва слабостта на Тръмп безкомпромисно.

 66. 66 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1051 Весело

  До коментар [#65] от "ВЕЛКОВ":

  Ех Перка перка, толкова си ми прозрачен, че няма накъде. Чета руската преса ежедневно.
  Не минава НИТО един ден, в който някой рюшняк от висшето рашистко ръководство да не се изцепи против санкциите. Редица руски икономисти обясняват на популярен език до какво санкциите водят и тепърва ще доведат. Обаче гениалният костаперчовски мозък счита това за блъф. Ами хубаво. Само, че на този блъф никой не се вързва, освен разни фатмаци от кулска околия.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 67. 67 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  До коментар [#13] от "Cataluña es España":

  "Много е досадно това непрекъснато препечатване на "прогресивната западна лява преса"

  Може още да не са получили Окръжното. Преди време в немските юдейски газети беше същото като тука, ама х 3 - Тръмп рейтинга му отрицателен , гласувалите за него вече се каят, пореден провал, другия петък се очаква да влезе в пандиза, трима юдеи и двама негри написали Отворено писмо, в което призовават итн до минимум 5 матряла на ден на първа страница
  Откакто им даде столица, тея матряли изчезнаха по вълшебен начин и сега в газетата на циониста Дьопфнер тръмпоматрялите рязко намаляха като бройка, пък и взеха да се прокрадват мнения, че всъщност май е от Добрите.

 68. 68 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1100 Любопитно

  До коментар [#25] от "abdelhaqq":

  1000000+
  Стегнато.ясно,точно и обективно!

 69. 69 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2748 Неутрално

  До коментар [#66] от "меншевик":


  До коментар [#65] от "ВЕЛКОВ":Ех Перка перка, толкова си ми прозрачен, че няма накъде. Чета руската преса ежедневно.Не минава НИТО един ден, в който някой рюшняк от висшето рашистко ръководство да не се изцепи против санкциите. Редица руски икономисти обясняват на популярен език до какво санкциите водят и тепърва ще доведат. Обаче гениалният костаперчовски мозък счита това за блъф. Ами хубаво. Само, че на този блъф никой не се вързва, освен разни фатмаци от кулска околия.
  —цитат от коментар 66 на меншевик


  Ами чети руската преса, тя е за такива като тебе. Изобщо няма да те разубеждавам. Явно не се сещаш, че избирателите трябва да бъдат подгрявани...

 70. 70 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2209 Неутрално

  До коментар [#64] от "меншевик":

  Бойкикиев, достигнаха ли цените 3 годишния си максимум?! САЩ дори да си унищожат цялата морска и сухоземна територия за да добиват повече петрол няма да му свалят цената. До големият клиент Китай е доста далеч, а и Панамският канал издиша.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 71. 71 Профил на Клуцохор
  Клуцохор
  Рейтинг: 213 Любопитно

  Историята е доказала, че траен мир се постига само чрез война. Решението му относно Ерусалим е само катализатор на процеса. Разпасалите се араби ги очакват звучни и тежки шамари.
  —цитат от коментар 44 на venci4


  Ако беше така, сега щеше да има мир със Северна Корея, ама УСА не ще да подпише мирен договор все още, толкова години след приключване на корейската война! Защо ли? 🤔

 72. 72 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2748 Неутрално

  До коментар [#71] от "Клуцохор":

  Хубав въпрос. С ясен отговор...

 73. 73 Профил на Клуцохор
  Клуцохор
  Рейтинг: 213 Любопитно

  До коментар [#44] от "venci4":там мир не може да има.още преди създаването на ''еврейската държава'',англичаните владеещи палестина,са знаели че създаването на такъв субект там,е предпоставка за постоянни конфликти в бъдеще. ционистите са се позовали на БИБЛИЯТА,за да докажат че тая земя е тяхна. лично яхве им подписал нотариалния акт за палестина,ръйш ли...аре стига шамари.
  —цитат от коментар 46 на pavur


  И тогава ТЕ са били терористите там(срещу англичаните). 👍

 74. 74 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1051 Весело

  До коментар [#70] от "tribiri":

  Абе къде ви намират такива икономически гении бе. В момента, в който излязат седмичните данни за намялаването или увеличаването на американските петролни резерви, това моментално води до промяна на борсовите цени от Ню Йорк през Лондон до Токио. Най-големия потребител на петрол в света нямал значение майкооооууу, спрете да се излагате бе другарю. Опек и Рашистите две години се мъчат да намалят световния добив с някакви 1,5 милиона дневно, увеличаването на щатския добив нямало значение за позитанските стратези.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 75. 75 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3168 Весело

  До коментар [#30] от "WOI":

  +++
  Примери за това - ежедневно.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 76. 76 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  До коментар [#66] от "меншевик":

  "Редица руски икономисти обясняват на популярен език до какво санкциите водят и тепърва ще доведат. "

  Перков е виден представител на Кулската школа в политико-икономическите науки (Коста-Перчовско течение), според която санкциите срещу русия само укрепват руската икономика (намалявайки я два пъти), като същевременно засилват вярата на руския народ в правилния път, избран от Путин - най-мъдрия политик в историята.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 77. 77 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3168 Любопитно

  До коментар [#69] от "ВЕЛКОВ":

  Викаш мненията в Русия са без значение, ти от твоя хол пред компютъра си по-наясно работят ли санкциите или не?
  Като се сетя нивото на икономически знания на щабните бюрократи, искрено се съмнявам в твоите способности.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 78. 78 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  До коментар [#77] от "vesolr":

  "Като се сетя нивото на икономически знания на щабните бюрократи..."

  Можеха да сметнат колко правят 500 газа по 30 рубли с 15% амортизация.

  Повече от това - отнюд.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 79. 79 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Че решението на Тръм е дан на еврейте спор няма. Но защо точно сега стана това не е толкова хаотично, напротив.
  Една от гледните точки е / и то с голямо основание/ че се търси повод за нова голяма война в района.

 80. 80 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Външна политика на бизнесмен. Няма Държавен департамент, няма ЦРУ, няма Пентагон. Общо взето, върви се към "нов изолационизъм", в които важат единствено интересите на САЩ. Останалото е на заден план.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Некомпетентност, късогледство, безразсъдство.

  Ето това е Тръмп.

 83. 83 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  До коментар [#81] от "Борис Тодоров":

  "Между другото като каза преди година и един месец помниш ли си прогнозите?"

  Да.

  Че ако Дръмб стане президент, ще ревете с кървави сълзи за Обама.

  Както и стана. Заслугата не е на Дръмб, но РЕЗУЛТАТЪТ е важен.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 84. 84 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  Да се търси мисъл или стратегия зад решенията на Тръмп е смехотворно. Човека е обикновен идиот който обича да прави напук на всички останали. Това беше интересно за известно време. Сега вече не е . Рано или късно това му поведение ще му навреди сериозно. Да се надяваме че няма да навреди сериозно и на Америка. Колкото и да мрънкат някои - много по-добре е да си под влиянието на Америка отколкото под влиянието на Китай или Русия. Който не ми вярва да си спомни Соца. Който си мисли че Соца е бил по-Убав .... е най-обикновен идиот.

  California Über Alles
 85. 85 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  Тръмп събра лидерите на 50 мюсюлмански държави в Риад, когато беше на посещение в СА с които образува лига на мюсюлманските държави за борба срещу тероризма. Лидерите на 50-те държави бяха седнали зад бюра на които си водеха бележки, когато Тръмп им говореше повече от час. Малко след това Тръмп чете конско и на лидерите на 28-те страни членки на НАТО за увеличение на военните им бюджети. По късно Тръмп събра лидерите на 16 бивши социалистически и източно европейски страни във Варшава , когато беше на посещение в Полша. И там им говори в продължение на час. На септемврийската сесия на ООН Тръмп събра в Ню Йорк лидерите на африканските страни, а на следващия ден се срещна с лидерите на държавите от Латинска Америка. За първите 7-8 месеца от мандата на Тръмп поне две дузини лидери на най-важните и големи държави от целия свят се изредиха на официални посещения при новия стопанин на Белия дом.
  След цялата тази активна външно политическа дейност на Тръмп някой си Джеймс Линдзи написва книгата "Как Америка абдикира от своята роля на световен лидер". Не съм я чел книгата , но ми е любопитно как аджеба "Америка абдикира от своята роля на световен лидер". Ако книгата описва периода на двата мандата на Обама, може би авторът има право, защото точно при управлението на Обама започна да се говори, че светът от еднополюсен станал многополюсен.

 86. 86 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  "Германският външен министър Зигмар Габриел заяви на всеослушание миналата седмица....."

  Намерил кой да цитира авторът на поредния пасквил срещу Тръмп. Всеизвестния като пудел на Путин германски външен министър от който Германия трябва да се срамува естествено , че ще плюе срещу Тръмп и ще хвали Путин.

 87. 87 Профил на dasvidaniya
  dasvidaniya
  Рейтинг: 213 Весело

  Тръмп най-добре да си построи един нов бял дом, носещ името Великият по-бял дом на САЩ, и без друго не върви да седи върху опърдян от негър стол.

  Руски трол. https://мвд.рф/
 88. 88 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  До коментар [#17] от "eti mehter":

  Ако това ще е от помощ, Иво Даладер е натурализиран холандец, син на известен холандски професор-историк. Естествено е той да има едно по-различно мнение.

 89. 89 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2748 Неутрално

  Ти изкара Линдзи прост. Дали е така или и ти не схващаш промененият баланс? Само с приказки /дето изреждаш активността на Тръмп/ не става. Трябват действия. Засега няма, или са недостатъчни. Крим, Сирия, Северна Корея, китайско море... В Афганистан 17 години се тъпче на едно място... Мъкааа...

 90. 90 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  "На фона на бушуващите протести в палестинските общини на Западния бряг и в ивицата Газа и на острите критики от страна на най-близките европейски и арабски съюзници, много хора се чудеха защо миналата седмица президентът Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел и разпореди преместването на посолството на САЩ там."

  С това изречение започва поредния пасквил срещу американския президент Тръмп.
  Много хора се чудели защо Тръмп изпълнява решение на Конгреса на САЩ и защо Тръмп изпълнява едно от предизборните си обещания. Внушава ни се, че е по-добре един президент да НЕ изпълнява решения на законодателния орган на Съединените щати и да НЕ изпълнява своите предизборни обещания. Обама точно това направи по този казус, но критики към него нямаше. Не било подходящо времето за изпълнение на това решение. Ами то не е подходящо вече 22 години откакто е взето. И ако времето през този дълъг период все не е подходящо , защо изобщо е взето това решение през 1995 година от Американския конгрес? Тогава дали е имало "бушуващи протести в палестинските общини на Западния бряг и в ивицата Газа и остри критики от страна на най-близките европейски и арабски съюзници"?

 91. 91 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  До коментар [#21] от "WOI":


  Сам разбирате, че постановката "Икономист"споделя мое мнение" дава основание за критични бележки. По-скоро статията в списанието "Икономист" е в поддръжка на Вашето мнение, на което разбира се имате право, въпреки че според мен то има нужда от прецизиране. Да, екстремистите от всяка кауза са опасни, но не можете да се ограничавате само до религиите.
  Освен това колегата "абделхак" разглежда парадигмата на една религия, текстовете на която а приори насърчават подчинение или унищожение на останалите.
  И все пак статията критикува външнополитическите действия на Тръмп като американски президент. Въпросът е, ако не сте съгласен с признаването на Ерусалим за столица на Израел и уговаряме на границите на Ерусалим между палестинци и Израел , то с какво не сте съгласен и защо?
  Генерализациите обикновено не са добър инструмент в анализа, виж, ако е за емоции-може.

 92. 92 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2748 Неутрално

  До коментар [#85] от "tacheaux":

  Забравих да адресирам пост 89 до теб.

 93. 93 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  Ти изкара Линдзи прост. Дали е така или и ти не схващаш промененият баланс? Само с приказки /дето изреждаш активността на Тръмп/ не става. Трябват действия. Засега няма, или са недостатъчни. Крим, Сирия, Северна Корея, китайско море... В Афганистан 17 години се тъпче на едно място... Мъкааа...
  —цитат от коментар 89 на ВЕЛКОВ


  За което е виновен Тръмп?
  Трябват действия, казваш. Какви по-точно? Би ли се изяснил?

 94. 94 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 631 Неутрално

  "Една група от евреи от дясното крило, включително зетят на Тръмп разработват плана на Тръмп. Този план е предложен на Абас, Саудитска Арабия и други арабски принцове. Той предвижда една палестинска държава състояща се от много малки изолирани части от Западния бряг, без Ерусалим и без собствена армия.

  Чиста лудост. Нито един палестинец и нито един арабин би акцептирал това. И което е още по лошо, всеки , който предлага една такава карикатура на държава, показва изключително игнориране. Тук е действителният проблем, по лошо от нищо да не знаеш за проблема. Това е едно презрение към палестинците и арабите най общо, едно основно убеждение, че техните чувства , ако имат такива, изобщо не са от значение и не интересуват никого. Това е остатък от времето на колонизаторите.

  Палестинците и арабите имат дълбоки чувства и увереност, те са горд народ, спомнят си за времето , когато мюсулманите са били несравнимо по напреднали от варварските европейци. От президента на САЩ и неговите еврейски последователи да бъдат третирани като боклук, това ги наранява дълбоко и може да доведе до въстание в нашия регион, което нито един арабски принц, който е рекламиран от САЩ , не може да контролира.

  Това засяга особено Ерусалим. За мюсулманите това не е само един град, това е тяхното 3то свято място , от където профетът се е възнесъл. Да се откажат от Ерусалим е непредставимо за мюсулманите.

  Последните решения на Тръмп, засягащи Ерусалим , казано меко са идиотски.
  Арабите са гневни, на израелците им е все едно. Американските арабски марионетки, принцовете, са неспокойни, ако избухне въстание, могат да бъдат пометени.
  Продължение...


 95. 95 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4026 Любопитно

  До коментар [#88] от "daskal1":

  Интересна информация, мерси Даскале. Впрочем името Иво се среща в Холандия. Не е само балканско-славянско (в Хърватия също се среща често, както в България).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 96. 96 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Продължение

  И за какво, заради едно заглавие във вечерните вестници?
  Няма тема в нашия регион и може би в света, която е по чувствителна. Ерусалим е свято място за 3 религии и светостта не може да бъде дискутирана.
  В миналото посветих на този проект много размишления.
  Аз обичам Ерусалим, в противоположност на основателя на Ционизма Теодор Херцл, който се отващава от тогавашния Ерусалим и след една нощ престой го напуска. Ранните ционисти също не обичат града, за тях той само е символ на всичко, което в иудаизма е фалшиво и противно.
  Преди около 20г съставих заедно с моя починал приятел Файсал Хусеин, водачът на ерусалимските араби и наследник от фамилията , манифест. Стотици израелци и палестинци го подписаха. Заглвието беше следното "Нашият Ерусалим", започваше с думите
  "Ерусалим принадлежи на нас, израелци и палестинци, мюсулмани , християни и евреи.
  Нашият Ерусалим е мозайка от всички култури , от всички религии и всички периоди, които са обогатили града, от ранния стар свят до днешния ден: кананити, иебусити и израелити, евреи, елини, римляни и византийци, християни и мюсулмани, араби и мамелюки, османци и британци, палестинци и израелци.
  Нашият Ерусалим трябва да остане единен, отворен за всички и принадлежащ на всички негови жители, без граници и телени мрежи по средата.
  Нашият Ерусалим трябва да е столица на 2те държави, които една до друга, страна до страна ще живеят на тази земя, Западен Ерусалим столица на държавата Израел и Източен Ерусалим столица на държавата Палестина..."
  Моето желание е да окача този манифест на вратата на Белия дом."

  (C)

 97. 97 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1100 Неутрално
  До коментар [#38] от "WOI":Въпросния юдеиски радикал освен хомофоб е също и сексист. Веднъж сподели, че видиш жените не трябвало да имат равни права с мъжете и, че не бива те да работят, а да си седат вкъщи до печката най-вероятно. :-) А, че е клеветник и лъжец - това целия форум го е разбрал отдавна.
  —цитат от коментар 51 на Иво


  Кого съм наклеветил и за какво съм излъгал,моля цитирай клеветите и лъжите ми.
  Ако имаш предвид мненията ми относно арабо-еврейският конфликт,то заповядай тук на място и си състави обективно мнение от пряко наблюдение и след това пак ще говорим.

 98. 98 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2748 Неутрално

  До коментар [#93] от "tacheaux":

  Санкции за СКорея, оръжия за Украйна, наритване на Ердоган...
  само празни приказки...
  А Вовата действа...

 99. 99 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4026 Любопитно

  До коментар [#97] от "Sabbath":

  Сабате, имах предвид Абдела, а не тебе. Тебе нямам никакво основание да те нарека лъжец. Ти си един от най-честните и открити хора в този форум. Въпреки, че си радикал в някои отношения, ти знаеш кои предполагам, но това е друга тема...

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 100. 100 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8150 Неутрално

  "Външната политика на Тръмп обслужва политическите му цели, а не интересите на страната".
  Това американците трябваше да го разберат, преди да го изберат. За следващите три години, кой знае какво още ще натвори.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK