Китайската политика в САЩ: Който плаща, той поръчва музиката

Китайската политика в САЩ: Който плаща, той поръчва музиката

© Pool, ReutersВашингтон се пробужда за огромния обхват и мащаб на операциите на Китайската комунистическа партия за оказване на влияние в Съединените щати. Главната цел на Китай е минимум да защити авторитарната си система от атака, а максимум - да я изнесе по света за сметка на Америка.


Кампанията за оказване на влияние в чужбина е съществена част от по-голямата кампания на Китай за глобална мощ, която включва военна експанзия, преки чуждестранни инвестиции, трупане на ресурси и въздействане върху международните правила и норми. Тази част от китайския план обаче е най-непроницаемата и най-неразбираната.


Стратегията на Пекин е първо да прекъсне критичното обсъждане на китайското правителство, а после да привлече влиятелни американци, за да съдейства за представяне на гледната точка на Китай. Страни като Австралия, Нова Зеландия и дори Канада са разтърсвани напоследък от разкрития, че Китай спонсорира опити за корумпиране на техни политици, университети, изследователски институти и компании. Водещи политици и мислители в САЩ тепърва започват да разбират проблема и обединяват усилията си в търсене на отговори.
"Ние много обсъждаме руската намеса в нашите избори, но китайските усилия за оказване на влияние върху обществената ни политика и основните ни свободи са много по-широко разпространени, отколкото осъзнават повечето хора", каза републиканският сенатор от Флорида Марко Рубио, който е председател на Конгресната изпълнителна комисия за Китай (КИКК). "Това са цялостни усилия, с които те искат не само да популяризират себе си, но и да набелязват американци в Съединените щати."


В сряда КИКК ще проведе изслушване "Дългата ръка на Китай" за разобличаване на усилията му да придобие политическо влияние, да контролира обсъждането на деликатни теми, да се намеси в многостранни институции, да заплаши защитници на човешките права,


да наложи цензура на чуждестранни издателства и да въздейства върху академични институции.


Рубио посочи филиалите на спонсорирания от китайското правителство Институт "Конфуций" в университетските комплекси в САЩ, които действат съгласно непрозрачни договори и често са обвинявани в намеса в свързани с Китай образователни дейности. Той каза, че трябва да се обърне внимание и на спонсорираните от Китай изследователски дейности на институти, преподавателски места и партньорства в интелектуалната сфера.


Наскоро сп. "Форин полиси" подробно съобщи как бившият главен администратор на Хонконг Тун Чи-хва е харчил пари чрез своята Фондация за обмен между Китай и Съединените щати (ФОКСЩ), финансираща изследователски дейности във Факултета за съвременни международни изследвания на университета "Джонс Хопкинс", Института "Брукингс" и на други места.


ФОКСЩ отрича да е лансирала китайската държавна идеология, но връзките ѝ са ясни. Тун е заместник-председател на орган, наречен Китайски народен политически консултативен съвет, който е свързан с Работния отдел на Обединения фронт - агенция на комунистическата партия, предназначена да насърчава партийните цели пред външни играчи.


Получателите на тези финансови средства редовно настояват, че тяхната академична независимост е непокътната. Китай обаче използва нуждата на тези институции от пари, а примерите за автоцензура се увеличават. Изследователите разбират, че достъпът им до Китай зависи от това да не го дразнят. Издателствата се съгласяват


да изтриват критични статии от списания, за да получат достъп до китайския пазар


Като въздейства върху тези, които имат влияние, Китай използва американци да носят посланията му до други американци. Това е много по-ефективно, отколкото тези послания да бъдат предавани от китайски служители, каза гостуващият сътрудник на Института "Хувър" Глен Тифърт. "Необходимо е Вашингтон да признае, че институциите в САЩ се обръщат за пари към китайците, заяви той. Хората започват да питат до каква степен този, който плаща, поръчва музиката?"


Има и други начеващи усилия за привличане на вниманието към китайските дейности за оказване на влияние в чужбина. Националният фонд за демокрация публикува миналата седмица доклад, наречен "Остра сила" и проследяващ авторитарното влияние на Китай и Русия в няколко развиващи се страни.


Като цяло усилията са насочени към това институциите в САЩ да обединят силите си за определяне на стандарти и най-добри практики за взаимодействие със свързани с китайското правителство субекти и когато се вземат китайски пари. Чрез събирането на информация и ресурси университетите може да успеят да устоят на китайския натиск и да се застъпват за академична почтеност. Продължава обаче да има огромно несъответствие между усилията на Китай и отговора на Америка.


Пекин е окуражен от слабостите в демократичния свят


които долавя, и от отстъплението на правителството на Тръмп от насърчаването на ценностите на САЩ. В миналото Китайската комунистическа партия бе посветена на това да защитава вътрешните си репресии и строгия обществен контрол, но при президентското управление на Си Цзинпин Пекин все повече популяризира тази система като модел за развитие в чужбина и същевременно се стреми да формулира глобално управление, за да затвърди китайските практики.


"Трябва да признаем, че наистина се води борба както за идеология, така и за ценности", каза Андрю Нейтън от Колумбийския университет. "Ние спечелихме студената война, но историята не е свършила."


Всички страни се стремят да оказват влияние в чужбина, упражняват мека сила и разпространяват пропаганда. Китайската комбинация от технологии, принуда, натиск, изключване и икономически стимули обаче надминава всичко, с което САЩ са се сблъсквали преди. Колкото по-скоро Съединените щати признаят тази реалност, толкова по-голям шанс имаме да отговорим. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6867 Любопитно

  Руска намеса, китайска намеса - абе в САЩ американско участие има ли ???

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Абе тея автори ще кажеш, че са родени вчера, нищо уникално няма. Същото беше по времето на СССР, а СССР беше в пъти по опасен от сегашен Кита и Русия взети заедно, не толкова като ресурси, а като възприемчивост и уневирсалносат на мита , който се опитваха да разпространят , но номера им не мина , е искаше се много усилия и жертви от страна на службите , но успяха. Сега ще е същото , просто Китай и Русия харчат едни грешни пари на вятъра, естествено няма да се мине без усилия да се отбие и тази атака.

 3. 3 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3690 Неутрално

  "Всички страни се стремят да оказват влияние в чужбина, упражняват мека сила и разпространяват пропаганда."

  Това правят и китайците, но едва ли така брутално се намесват в американските избори , както това правят руснаците.
  Статията има за цел да скара Китай и САЩ в момент , когато отношенията между двете страни никога не са били по-добри.
  Разделяй и владей. В случая кой има полза от влошаване на отношенията между двете най-големи икономики?

 4. 4 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Дали вече не е късно,да се разбере,че се отнема хегемонията на САЩ и Русия?

  5ar8
 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  Тръмп да им забрани влизането в САЩ, а влезлите РЕСТО.

 6. 6 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1446 Любопитно

  "Пекин е окуражен от слабостите в демократичния свят които долавя, и от отстъплението на правителството на Тръмп от насърчаването на ценностите на САЩ."

  Извинете, но за кои ценности иде реч в материалчето?
  В момента САЩ приличат на Китай от времето на "Културната революция". Хувейнбини сочат с пръст "неправилните" и решават кой ще е на работа, кой - не, та и близките и роднините му и роднинните на семейната половина..

  Ecrasez l’infâme
 7. 7 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  Ами сега им е паднало да действат китаиците.С онова в Белия дом американците не знаят къде се намират и вървят след събитията.
  Не случаино му оргарнизираха царско посрещане и се подсмихваха докато той им се мазнеше.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4633 Неутрално

  Китайците го правят тихо, елегантно и ефективно. Не може да се отрече.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Вниманието на ВВ ако е възможно,трябва да е насочено ,вместо към бизкия,към далечният изток.

  5ar8
 10. 10 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  Това е една от причините да изберем Тръмп. И ние това го знаем отдавна. За либералните и глобалистки среди това е новина.

 11. 11 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Нихао, Виетнам!

  Ще се усетите вие, че докато гоните мечока Михал, правите вятър за мелницата на дракона, ама ще е късно...

 12. 12 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  Външни експерти отдавна казват- ислямът е само сърбеж по кожата в сравнение с политиката- Китай център на света. Китайската болест е болест на сърцето.
  Точно затова ни е необходима протекционистичната и националистка политика на Тръмп. Точно затова трябва за се отървем от глобализма. Затова Тръмп се отказа от Парижките споразумения, търговски договори и пр.
  Проблемът е, че няма как за се противодейства на Китай докато не разбием глобалистките сили.

 13. 13 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  На тия всеки се натиска да им сменя ценностите и да им избира президентите.

  Естествено, че който иска да работи в Китай и със Китай - ше гледа да не го дразни.
  Ако го дразни - ще му се случва това, което се случва на РТ и Спутник в САЩ.

  Естествено, че който плаща - той поръчва музиката.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 14. 14 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3550 Неутрално

  Нихао, Виетнам!Ще се усетите вие, че докато гоните мечока Михал, правите вятър за мелницата на дракона, ама ще е късно...
  —цитат от коментар 11 на forza


  Мечокът Михал никой не го гонни.
  Той тича, не за здраве, а за долари.

 15. 15 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  Знаете ли какво придставлява споменатият институт Конфуций? Това е даденото право на китайците те да изтотват програмите за изучаващите китайски език в американските университети. И там китайците не просто ги учат на езика, а ги индоктринират. И вербуват вероятно. Това е либералният подай гъзец.

 16. 16 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  "Страни като Австралия, Нова Зеландия и дори Канада са разтърсвани напоследък от разкрития, че Китай спонсорира опити за корумпиране на техни политици, университети, изследователски институти и компании. "

  "разобличаване на усилията му да придобие политическо влияние, да контролира обсъждането на деликатни теми, да се намеси в многостранни институции, да заплаши защитници на човешките права, да наложи цензура на чуждестранни издателства и да въздейства върху академични институции."

  Е че какво лошо има?? Нали така правят и СА чрез Сорос,и фондации като Америка за България??

  В Русия съм! В Русия съм!
 17. 17 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3869 Неутрално

  "Всички страни се стремят да оказват влияние в чужбина, упражняват мека сила и разпространяват пропаганда."

  Ейга ти откровеното признание. То си е откровена наглост. Обаче и нещо друго са разбрали. Публиката ръкопляска на победителите, но само на победителите. И няма наши и ваши победители. Ако има друг победител, значи си от страната на победените. И трябва да се примириш.

 18. 18 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 606 Неутрално

  В Китай отскоро има един съвременен израз: Когато САЩ ни каже, че ситуацията е win-win, това означава, че Китай печели два пъти.

 19. 19 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Запада тепърва ще разбира каква огромна грешка допусна като изнесе производството /а чрез него и технологиите/ в Китай.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 20. 20 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 679 Любопитно

  Външни експерти отдавна казват- ислямът е само сърбеж по кожата в сравнение с политиката- Китай център на света. Китайската болест е болест на сърцето. Точно затова ни е необходима протекционистичната и националистка политика на Тръмп. Точно затова трябва за се отървем от глобализма. Затова Тръмп се отказа от Парижките споразумения, търговски договори и пр. Проблемът е, че няма как за се противодейства на Китай докато не разбием глобалистките сили.
  —цитат от коментар 12 на gozambo


  Ви е двамцата с Тръмп като седнете вечер на масата само за това ли си говорите, как да направите Америка велика? Сменете малко темата, нешо з жени, коли или далаверки....

 21. 21 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Абе тея автори ще кажеш, че са родени вчера, нищо уникално няма. Същото беше по времето на СССР, а СССР беше в пъти по опасен от сегашен Кита и Русия взети заедно, не толкова като ресурси, а като възприемчивост и уневирсалносат на мита ,
  —цитат от коментар 2 на Иван К.

  Глупости. Основата на всичко е икономиката а СССР бяха много зле с нея.

  Благодарение на идиотската политика на Запада да изнася в Китай производството, мързеливостта на обществото и лакомията на глобалистите Китай получи така необходимите му технологии. Стъпи на тях и почна да надгражда. Знаете ли, че най-мощният суперкомпютър на света е в Китай?

  Има много добра образование което е ориентирано към научните изследвания и технологиите, не да готви борсови спекуланти и мениджмънт както е в Запада. В научните публикации буквално е потоп от китайски имена и то във водещите технологии, например изкуствен интелект.

  Имат мощно оръжие което тепърва ще пуснат в действие, вътрешният пазар. Единственото което им липсва са суровините но те много системно и упорито обикалят Африка и Латинска Америка сключвайки дългосрочни договори. Изключително възприемчиви към новите технологии. В комплект с една авторитарна система и присъщата и желязна дисциплина Китай става съперник №1 на Запада. А той спи и не вижда какво става.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 22. 22 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3869 Неутрално

  Запада тепърва ще разбира каква огромна грешка допусна като изнесе производството /а чрез него и технологиите/ в Китай.
  —цитат от коментар 19 на Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?


  Не е проблема, че изнесоха технологиите, а че не можаха да ги забранят.

 23. 23 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Когато сащ изнасят демокрация, това е "благотврителност"! Когато сащ хвърлят бомби-това е "арабска пролет" Когато някой друг използва американските правила, това се счита за престъпление!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 24. 24 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2172 Весело

  Абе много хора се оказа, че са апнали една патка.
  По китайски

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 25. 25 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2172 Весело

  На фона на прогнозите, че 2050 половината население в Европа ще изповядва религията на мира, такива новини ме изпълват с надежда. Ако има достоен противник на ислямисткото нашествие в гео и културен смисъл, то това е Китай. Колкото и трески да имат за дялане, по-добре е от феновете на педофила.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 26. 26 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4989 Неутрално

  Една демокрация е винаги по-тромава от една диктатура! За да направят нещо САЩ са необходими дълги дебати в Сената и Конгреса и решение на ппезидента. За да направи нещо Китай е необходимо десетина типа да седнат на една маса и да се разберат! Няма нужза да обясняват на когото и да било защо са взели такова решение! Това е и причината Китай да колонизира бързо богатите на ресурси страни из Африка!

 27. 27 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3509 Неутрално

  Според мен всичко това не е вярно. Китай като държава и китайците като душевност са интровертни - в най-общ смисъл са насочени към вътрешния си свят. Да им се приписват помисли за намеса в живота в САЩ естестевено си има своя основателна причина - отклоняване на вниманието от агресивната политика на Русия. Която като държава и руснаците като душевност винаги са били екстравертни - в най-общ смисъл насочени навън. За което ние в България можем да дадем убедителни доказателства.

 28. 28 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Не причинявай на другите това, което не желаеш да ти причинят на теб.

 29. 29 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  До коментар [#15] от "gozambo":

  Хайде стига, не е така :-). Правят опити да вербуват американски студенти когато са в Китай по академични програми, в САЩ не смеят. Ако става въпрос по-опасни са масовите опити за кражба на американска интелектуална собственост от китайци по академичния обмен или на китайски държавни стипендии в университетите на САЩ. Последните станаха доста масови напоследък.

 30. 30 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  Статията явно е позакъсняла и е писана до или скоро след посещението на Тръмп в Китай. Миналата седмица Китай отстъпи и чуждите инвеститори сега имат право на 50/50 собственост на китайски компании. Явно след доста недипломатичната атака на Тръмп са се поразмислили и са преценили реалностите, още повече че системата на вътрешните финанси на Китай и на банковата им система са доста некоординирани и инвестиционният балон там е на път да се пукне. Необхдими са западни инвестиции и опит в банковото дело. Въпрос е да се намерят желаещи да инвестират.

 31. 31 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  До коментар [#3] от "tacheaux":

  И това го прави Дневник! Хайде стига бе!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 32. 32 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  До коментар [#30] от "daskal1":

  Опит в банковата сивтема! Хайде стига бе! Колко от десетте най големи банки в света са китайски?
  Китай държи капитала на сума ти американски банки, докато САЩ нямат собственост в нито една китайска.
  През 2008 ма китайците стиснаха Буш за топките по време на олимпиадата да одържави 2 тяхни ипорекарни банки в САЩ и от там тръгна световната икономическа криза.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 33. 33 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4086 Весело

  До коментар [#32] от "tribiri":

  Май има съществена разлика между "голям" и "умен". А 2-та китайски трилиона в американски държавни облигации не са нищо друго освен подсигуряване за евентуална криза, плюс че са доходоносни. Специално за банките в Китай може би зная малко повече, особено за регионалните, и не те съветвам да си държиш парите там, ако имаш намерение.

 34. 34 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7690 Неутрално

  Трезво мислещ американец

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 35. 35 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10791 Неутрално

  Китай отдавна влияе на доста места, невидимо, тихо, като "китайска капка"...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 36. 36 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3573 Неутрално

  "Всички страни се стремят да оказват влияние в чужбина, упражняват мека сила и разпространяват пропаганда."Това правят и китайците, но едва ли така брутално се намесват в американските избори , както това правят руснаците.Статията има за цел да скара Китай и САЩ в момент , когато отношенията между двете страни никога не са били по-добри.Разделяй и владей. В случая кой има полза от влошаване на отношенията между двете най-големи икономики?
  —цитат от коментар 3 на tacheaux

  ами ако Русия и Китай са се разбрали да действат съвместно? Русия да дестабилизира Европа, а Китай да действа в тихоокеарския басейн? (Австралия, Америка)

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9092 Неутрално

  "Ние спечелихме студената война, но историята не е свършила."
  Историята винаги се повтаря или като фарс, или като трагедия. Този път, май ще е второто.

 38. 38 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Сякаш по поръчка преди два-три дни си говорих с един познат за преподсвателка, която преди 20тина години е писала двойки на контролно в английска гимназия за забележете - непознаване на американските празници. И сега се оплакват от Китай... Но как беше? "He may be son of bitch, but he is our son of a bitch..."

 39. 39 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Западът дълго време се превъзнасяше по китайските чудесии! Дали не започнаха да се осъзнават? Напр. с "великата китайска" кухня от народ, който консумира ориз до припадък? Да не се окажат и глинените армии фалшификати като ролексите за по 10 долара?

 40. 40 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2239 Весело

  "Трябва да признаем, че наистина се води борба както за идеология, така и за ценности", каза Андрю Нейтън от Колумбийския университет. "Ние спечелихме студената война, но историята не е свършила."

  Сиреч, войната спечелили, а ценностите изпуснали.... Но има време - "историята не е свършила".

  "Китайската комбинация от технологии, принуда, натиск, изключване и икономически стимули обаче надминава всичко, с което САЩ са се сблъсквали преди"

  Сиреч, ученикът надминал учителя.

 41. 41 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  ".................. която включва военна експанзия, "- туй вече приравняват 99% от бг.населението с дебили.
  Така и не разбрах статията на кого е?На БТА, Рубио ?
  Жалко ,някога във форума беше интересно,имаше и добри авторски попадения.Към днешна дата има само ''праведност" и тя замества тоталните липси на всичко друго.

 42. 42 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Началото, в което се казва, че всичко това било "част от кампанията на Китайската комунистическа партия за военна експанзия" ми идва вповече.
  То бива наглост, ама Сащ да обвинява Китай във военна експанзия вече е свръхнахалство.
  Спрете се, бе

  .
 43. 43 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Китай си гледа интереса. На кого не му харесва това? Казахме ли,че няма приятели, а интереси? Защо ревем тогава?

 44. 44 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2239 Весело

  До коментар [#41] от "jelev_jelqzko":

  "Така и не разбрах статията на кого е?На БТА, Рубио ?"

  Джош Рогин, Вашингтон пост
  Статията е писана за redneck-ци. Ако се вярва на червени професори като Иво Христов, става и за тука. Или поне за цитиращите до несвяст въпросния професор.

 45. 45 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2239 Весело

  До коментар [#43] от "ahasver":

  "Казахме ли,че няма приятели, а интереси?"

  Това е само Уинстън Чърчил. С тая максима отрони сите перли от Короната.
  Фрау Меркел твърди друго - солидарността на европейските народи е бъдещето на Европа... и малко се поизгуби в изборите. Още няма правителство, което да препотвърди нейната максима.
  Емануел Макрон твърди "Напред!" ... след като е писал дипломна работа за Макиавели и дисертация за Хегел.
  "Живеем в интересни времена"(по китайски) и ще има много още неща да казваме, ако не изчезнат микрофоните.

 46. 46 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1180 Весело

  "Страни като Австралия, Нова Зеландия и дори Канада са разтърсвани напоследък от разкрития, че Китай спонсорира опити за корумпиране на техни политици, университети, изследователски институти и компании. ""разобличаване на усилията му да придобие политическо влияние, да контролира обсъждането на деликатни теми, да се намеси в многостранни институции, да заплаши защитници на човешките права, да наложи цензура на чуждестранни издателства и да въздейства върху академични институции."Е че какво лошо има?? Нали така правят и СА чрез Сорос,и фондации като Америка за България??
  —цитат от коментар 16 на Веселин Дечев


  Ми, няма лошо. Никой не е тръгнал да гони китайците, но е добре да се ограмотява населението за какво става въпрос. После изборът е личен - като искаш да живееш със стандарта и върховенството на закона като при Русия, отиваш при Приятели на Русия, ако искаш стандарт на американец, си привърженик на Америка за България. Лошото е, че приятелите на Русия искат американски стандарт за себе си, а руски за останалите българи.

 47. 47 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Досега в историята са известни два начина да наложиш влиянието си над една нация или цивилизация - да ги разгромиш военно или да ги купиш. Китай знаят, че нямат възможност да превземат света с оръжие. Затова влагат всеки юан, за да купят света. Ето, половината гръцки пристанища вече са китайски и скоро цяла Европа ще попадне под китайската сянка. Американците дълго време имаха огромно културно и политическо влияние и ще продължат са имат поне културно. Но Китай бавно ги измества, защото Вашингтон отново насочи вниманието си към другаде. По-точно никъде, защото главата на американската изпълнителна власт съдържа само бръмбари.

  Очаквам скоро светът да премине от двуполюсен в триполюсен модел. САЩ, Китай, Русия. От цялата работа най-много ще пострадат руснаците, защото Китай има всичко необходимо да ги смачка икономически.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 48. 48 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3993 Неутрално

  ТАСС 0.3

  Дадохме им Маркс.
  Заветите на Ленин.
  Съветите на Сталин.
  ...

  И какво?

  Клин в Двата Полюса Вместе.
  Не е уместно.

  ""Ние много обсъждаме руската намеса в нашите избори, но китайските усилия за оказване на влияние върху обществената ни политика и основните ни свободи са много по-широко разпространени, отколкото осъзнават повечето хора", каза републиканският сенатор от Флорида Марко Рубио, който е председател на Конгресната изпълнителна комисия за Китай (КИКК). "Това са цялостни усилия, с които те искат не само да популяризират себе си, но и да набелязват американци в Съединените щати.""

 49. 49 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3993 Неутрално

  секи 4ти км

  Кажи си.

  До коментар [#43] от "ahasver":
  Китай си гледа интереса. На кого не му харесва това?
  Казахме ли,че няма приятели, а интереси?
  Защо ревем тогава?

 50. 50 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  До коментар [#21] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  Китайците произвеждат всичко ,само това ,което виждаме по техните сайтове и го доставяме тук за да го консумираме ,надминава всички мечти ,да не говорим за цени , а вече има и качество на продуктите , проблемите на САЩ тепърва ще се развиват , но истината е ,че най голям проблем имат Русия ,които са дали вече Сибир на Китай , освободили са от население над 15000 населени места в Сибир ,вкл и 209 града ,при което Китай бавно и икономически пробива и влиза от там , а докато руснаците дрънкат оръжие и се правят на велики и хабят цялата си енергия за борба със запада ,вместо да влязат в ЕС и НАТО , китайците ще ги превземат чисто по линия на раждаемостта и чрез икономиката си ,която произвежда всичко и евтино .

 51. 51 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  Тръмп да им забрани влизането в САЩ, а влезлите РЕСТО.
  —цитат от коментар 5 на 442


  Тръмп не е неонходимо нищо да забранява. Още много, много преди Тръмп и нации за които звимането на виза е почти невъзможно - Китай, Индия и Филипините са за които се сещам. В имиграционната политика на САЩ се търси баланс. Затова са и лотариите за да се даде възможност на малко представени нации да увеличат имиграцията си към САЩ а на други които са много представени да се ограничи.
  Що се отнася до напъните на Китай или Русия да влияят ... слаба работа. Руснаците се усраха и помогнаха на Тръмп .... е и? Китай дава мило и драги да измести САЩ от Латинска Америка без да знаят горките че САЩ загубиха $10 милиарда там през 80те години. Това бяха много пари тогава, Проекта беше да се въздигне Южна Америка за да бъде силен търговски партньор на САЩ. Ами не стана. Парите бяха усвоени и изядени от местни дерибеи. Сега като погледнете Южна Америка - не са мръднали въобще. Къде са САЩ, къде е Бразилия с всичките си напъни и БРИКСове? Същата работа ще стане и с Китай. Нито могат да си продадат Соца китайски, нито културата Китайска. Карате филмите за Шао Лин бяна модерни през 70те покрай Брус Лий. Никой не се интересува от Китайска мода или музика. Китайски бизнес може да има само в Китай защото никой по света няма да работи като Китаец. Та не знам какво толкова изнасят, по-скоро се молят да не ги закачат много за издевателствата и комунистическите простотии които правят. Комунизма се компроментира тотално миналия век. Сега Китай с нищо не го е заменил. А опитите на мисичкия джудист от Рассия да изнася Православен Фашизъм за доста неуспешни за сега. Това че се опитва да навреди тук и там не означава че ще спечели масово цял народ. Френски или Германски неофашисти мозе и да се подведат по акъла му но сериозна промяна .... няма да стане.

  California Über Alles
 52. 52 Профил на ivanejohn
  ivanejohn
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Хм, да не би другите държави да правят нещо по-различно?!
  Ама че глупава истерия.... или всичкия шум е затова защото китайците го правят по-добре и че имат повече пари.
  Умни са, много са, имат реално производство, трупат пари, купуват всичко от което имат нужда или си заслужава...

  Американците които реват сега, нямат вече какво да дадат на света...остава им само да плащат сметките

 53. 53 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  Не ме впечатли този материал. Не разбрах причината за вайкането. Китайците играят по правила, до голяма степен изработвани с десетилетия .. от самите САЩ. Цакат навсякъде, където могат. С пари. Ако трябва - с много пари. Излишъците им в долари са трилиони. Колкото и да не харесвам общественото им устройство, не мога да не призная, че поне не са агресивни. Във военен смисъл. Не е като да не могат. Не го правят обаче. Естествено, че се възползват от всички слабости на основния си конкурент. Всъщност, в Китай трябва на Тръмп паметник да му издигнат. :) Но това е друга тема.

 54. 54 Профил на димитър иванов
  димитър иванов
  Рейтинг: 258 Разстроено

  До коментар [#27] от "Един препатил":

  "За каквото и да си говорим , винаги става въпрос за пари" - Нали, тая литературна добронамереност е просто наивитет , който след определена възраст , се превръща в диагноза.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK