"Развод" с въгледобива и "зелени" облигации - обещанията на климатичната среща в Париж

"Развод" с въгледобива и "зелени" облигации - обещанията на климатичната среща в Париж

© ReutersДве години след срещата, довела до глобалното климатично споразумение от Париж, френският президент Еманюел Макрон събра световни лидери и компании в столицата на страната, за да търси решение на борбата с климатичните промени. Макар той да предупреди, че битката с глобалното затопляне може да се окаже изгубена, участниците в срещата обявиха редица обещания.


Ангажиментите, които се поемат като част от срещата, не са обвързващи, но организаторите се надяват те да дадат нов тласък на борбата срещу климатичните промени.


"Ройтерс" обобщава най-важните намерения, заявени на срещата.


Държави и финансови институции


Над 200 инвестиращи институции, които управляват активи на стойност над 26 трилиона долара, казаха, че ще засилят натиска върху най-големите корпоративни източници на парникови газове, за да се борят с климатичните промени. Според тях това би било по-ефикасно, отколкото ако просто отправят заплахи да спрат инвестициите. Последното би било единствено мярка за краен случай, а преди това, ако замърсителите отказват да съдействат, би се прибегнало основно до изявления, резолюции и гласувания.
Европейската комисия обяви, че "гледа позитивно" на плановете за намаляване на капиталовите изисквания за банкови инвестиции, които щадят природата, за да стимулират "зелената икономика" и да се борят срещу климатичните промени. Подобна стъпка може да е част от по-общ пакет от мерки, които ЕС планира да представи през март, за да изпълни целта да намали емисиите с 40% до 2030 г., за което предвижда, че допълнителни нисковъглеродни инвестиции в размер на около 180 милиона евро биха били необходими всяка година.


Сега ЕС предоставя отстъпка от 23.81 процента за намаляване на капитала за банки, които кредитират инвестициите на малки фирми на стойност под 1.5 милиарда евро. Обмисля се също така намаление от 15 процента за дела от инвестицията над този праг.


Световната банка обяви, че няма повече да финансира проучвания и добив на нефт и газ след 2019 г. с някои изключения.


Белгия каза, че ще издаде първите си облигации за проекти, с които ще намали въглеродните емисии на страната, след като редица страни продадоха или обявиха планове да продават "зелени" облигации. Полша направи това преди година, последва Франция, която емитира облигации на стойност 7 милиарда евро през януари. Плановете на Белгия предвиждат за първото тримесечие на 2018 г. общата стойност на "зелените" книжа, които ще издаде, да е 3 до 5 милиарда евро.


Компании


Холандската банка ING каза, че до края на 2025 г. ще спре да финансира компании, доставящи публични услуги, които набавят над 5 на сто от енергията си от въглища. ING също така ще поддържа нови клиенти, чиято зависимост от въглища е под 10%, ако те имат стратегия, с която да я съкратят до 0% до 2025 г. До тази година ING ще спре постепенно заемите за отделни въглищни централи.


Френската застрахователна компания АХА ще увеличи четирикратно инвестициите в "зелени" проекти и ще задели 9 милиарда евро за това до 2020 г. Тя ще разграничи инвестициите си от въгледобива, като намали тези в компании, над 30% от приходите на които идват от въглища. Няма да се предлагат застрахователни услуги за нови мини и проекти, свързани с извличане на петрол от катранени пясъци, нито за свързаните с тях проекти за пренос на изкопаеми горива.


Е Де Еф, държавната електрическа компания на Франция, планира голям пробив в слънчевата енергия във Франция, който се очаква да струва около 25 милиарда евро. Целта на Е Де Еф е да построи 30 гигавата соларни мощности до 2035 г. като част от усилията на Франция за значително разгръщане на възобновяемите енергийни източници.


Газовата и електрическа компания Engie e готова да инвестира милиард евро, за да подобри енергийната ефективност във Франция за следващите пет години, каза изпълнителният директор на компанията преди срещата в Париж. Според Engie договорите, свързани с енергийна ефективност, вече представляват 700 милиона евро от оперативните ѝ приходи и че тази стойност вероятно ще се увеличи четири пъти до 2026 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1010 Весело

  Пътят към Ада е постлан с добри инвестиционни намерения.

  Знанието е сила, информацията - власт
 2. 2 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Добри пожелания чуваме от Париж. Но парите не миришат, не ухаят на замърсен въздух. Ние хората вече подминахме червената черта. Пожертвахме собствената си планета за зелени хартийки. Сега ще трябва да вложим тройно повече, за да върнем времето назад.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 3. 3 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lou":

  "Ние хората" е много общо казано. Мръсният въздух е за всички, а печалбата от въглищата - само за някои хора.
  Общо взето, ако си инвеститор в проект, който замърсява, за теб са 100% от печалбите и 1/7-милиардна част от загубите, защото замърсяването се разнася по цялата атмосфера и всички хора на света търпят ефекта от него.
  Ето защо само с обещания, пожелания, и необвързващи ангажименти няма да стане.

 4. 4 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  Отказват се от въглища, петрол и АЕЦ. Оставаме на слънце, вятър и мъгла.

 5. 5 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  "... редица страни продадоха или обявиха планове да продават "зелени" облигации"

  Зелените облигации са дългов инструмент и поради това са подходящи за проекти, които безспорно са печеливши. При нашите условия в България това са голяма част от проектите за енергийна ефективност, както и повечето проекти за използване на дървесни горива за отопление - тези именно проекти генерират печалба без никакви субсидии или преференциални цени. Такива проекти и досега в повечето случаи намират финансиране, но изглежда зелените облигации дават възможност за опростяване на този процес.

 6. 6 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#4] от "Judjuk":

  "Отказват се от въглища, петрол и АЕЦ."

  В този случай специално май не е станало дума за АЕЦ - нито "за", нито "против". Логиката е, че АЕЦ допринасят за намаляване на емисиите на парникови газове - но поради други причини не ги и препоръчват, както препоръчват например възобновяемите енергийни източници.

 7. 7 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  А тук буквално замразиха всякакво присъединяване на зелени източници. Тия пари, дето ги дадохме за Белене до момента, държавата да беше купили фотоволтаици и да ги беше наслагала по покривите на блоковете!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 8. 8 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  До коментар [#7] от "today":

  Пич, Белене не е проект за осъществяване. Белене е проект за цоцане. Разпределителни коалиции в най-висшата им форма както при еврофондовете. Ето това е Белене.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 9. 9 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  До коментар [#4] от "Judjuk":

  Ти можеш да я караш на мъгла. Аз смятам да я карам на електричество.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 10. 10 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 837 Неутрално

  На практика след кат озакриха атомната енергетика сега ще довършат ТЕЦовете. Готвят се да ударят и по дизела. .. Скоро в Европа освен Газпром нищо друго няма да остане...

 11. 11 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  До коментар [#6] от "ijj":

  "АЕЦ допринасят за намаляване на емисиите на парникови газове"
  Ако знаете колко пара изпуска всяка една ядрена централа и колко топлина отнася в околната среда водата, използвана за охлаждане на ядрените реактори, едва ли бихте твърдяли такова нещо.
  Ама няма лошо - ако го нямаше парниковият ефект на водата/водните пари, сега щяхме да умираме от студ, какъвто е от обратната страна на Луната, минус 140 и кусур градуса.
  Единствените газове с по-голям парников ефект, водородът и хелия напускат Земята поради слабата гравитация, така че каквито и други газове да се отделят (кислород, азот, метан и почти безпарниковият СО2), по-парников ефект от настоящия няма да се получи. На всичко отгоре ядрото на Земята изстива, мантията се свива, кората пропада и площта на водната повърхност намаля (по-дъблоки морета и по-висока суша). А площта на водната повърхност е определяща за устойчивостта на климата. Ей на, Южното полукълбо е по-близо до Слънцето, нейде с 1500 км, а температурата там е с два градуса по-ниска от тази на Северното в резултат на (студените) водни течения и по-голяма водна повърхност.

 12. 12 Профил на DaWolf
  DaWolf
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Как пък един позитивен коментар няма. Супер новина!

 13. 13 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Нищо не прочетох против горенето на гуми => новината не ни касае => може да си отворим ТЕЦ на гуми.

 14. 14 Профил на coxo
  coxo
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Прекалено много комунисти в Старата "опушена" Европа. Тъжен заник на една цивилизация!

 15. 15 Профил на the_thraex
  the_thraex
  Рейтинг: 237 Неутрално

  А електрическите коли с какво ще ги захранвате?

  88% от ел. енергия в Китай (2015 г.) се произвежда от въглища, нефт и газ.

 16. 16 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2941 Любопитно

  До коментар [#8] от "tsyrvulan":

  "Белене не е проект за осъществяване. Белене е проект за цоцане. "

  Горните проекти не са ли същите!? Търговия с "въглеродни квоти" при положение, че СО2 за 500 млн. гдини, без човешка намеса, от 10% в атмосферата (раят на папратите и евкалиптите) е почти изчезнал (0.04%).

  "стимулират "зелената икономика" и да се борят срещу климатичните промени"

  Дайте дефиниция на "климатична промяна"! Наводненията, приченени от безстопанственост и/или безразмерна алчност, няма отношение към климата. "Отвоюваните" територии от морето, наведнени поради некачествени диги, също нямат отношение към климата. Горските пожари в повечето случаи са от немърливост.
  Промяна в климата има при изригване на вулкан (като тоя в Мексико през 517 г., довел Европа до "тъмни векове" и затрил половината индиански цивилизации); земетресение, при което някоя от земните плочи потъва с 60 метра и предизвиква цунамите с вълни от 20 метра. А съществена промяна има, когато земната ос се "тръска или кандилка".
  Та не рабрах, как Макрон ще бори вулканите и земетресенията?

 17. 17 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  Дрън-дрън-ярина.... ние сме негърско гето, което издига и тачи паметници на Ку-клус-клан! Данък Раша по 1-2 млрд годишно. Паметници на убийците на българи, ден на заробване се тачи за национален празник....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 18. 18 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Къде се дянаха чукундурите пишман преосведомени многознайковци дето твърдяха, че климатичните промени били конспирация на някаква тайна организация, обхващаща над 3/4 от учените по света, с цел източване на средства от държавните бюджети за безсмислени изследвания и проекти ??? (същите дето най-убедено твърдят, че всичките милиони самолети по света тайно ръсят от въздуха някакви тайни химикали с най-различни подмолни тайни цели). Само допреди няколко месеца форума тука беше пълно с тях, а сега си траят като пръдня по терлици... Може да ги видите същите ръкопляскат на любимия им Г-н Тръмп (любимец до скоро на голямпо мнозинство от българското население) когато твърди, че тази тайнствена научна организация всъщност е финансирана от китайското правителство (вероятно и от Сорос) с цел омаломощаване на американскта икономика. Една немалка част от тези хора имат средно "образование".

  veni vidi fugi
 19. 19 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  А тук буквално замразиха всякакво присъединяване на зелени източници. Тия пари, дето ги дадохме за Белене до момента, държавата да беше купили фотоволтаици и да ги беше наслагала по покривите на блоковете!
  —цитат от коментар 7 на today


  Не давам нищо да се прави на покрива на блока. Преди време един искаше да гледа пилета на тавана. Тези "зелени източници" ако бяха панацея, досега да нямаха алтернатива. Но не е така. Инвестициите са големи, ефектът незначителен. Затова и токът им е скъп. А самите инвестиции не идват от зелени източници. Очевидно ще се ползват и в бъдеще и очевидно в ограничен обем.

 20. 20 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  До коментар [#4] от "Judjuk":Ти можеш да я караш на мъгла. Аз смятам да я карам на електричество.
  —цитат от коментар 9 на tsyrvulan


  Темата е откъде да дойде електричеството.

 21. 21 Профил на ggrigorov
  ggrigorov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#8] от "tsyrvulan
  —цитат от коментар 16 на wanderer

  И слънчевите изригвания ще бори

 22. 22 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 803 Весело

  До коментар [#18] от "zabejko":
  „Само допреди няколко месеца форума тука беше пълно с тях, а сега си траят като пръдня по терлици... “

  А какво да правят, да ви учат на ум и разум? Да ви наливат зорлям в в промитите дървени глави неща, които не разбирате? Не става. Роденото да пълзи не може да лети...Научете се първо какво е „глобално затопляне“, от какво се получава(ако го има изобщо) и какво е опазване на „природната среда“. Тогава дървените философи елате пак да се обясняваме...

 23. 23 Профил на Ivan Tcholakov
  Ivan Tcholakov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Само допреди няколко месеца форума тука беше пълно с тях, а сега си траят като пръдня по терлици...
  —цитат от коментар 18 на zabejko


  Аз съм тук, с висше. :-) Глупостите, дето си ги изписал нямат нищо общо с темата. Аз твърдях, че Тръмп направи услуга на народа си, като извади САЩ от Парижкото споразумение. Днес ще добавя, хубаво е, че има и американски частни банки, които се водят от бизнес логика, а не от извратена политика. Не ми се спори, ще си направя кефа да ви издразня. Няма "битка" която да се спечели или изгуби, няма работа за вас, спасители на света. Бе, много напъплиха филмчета със супергерои напоследък, загубих им бройката.

 24. 24 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Не давам нищо да се прави на покрива на блока. Преди време един искаше да гледа пилета на тавана. Тези "зелени източници" ако бяха панацея, досега да нямаха алтернатива. Но не е така. Инвестициите са големи, ефектът незначителен. Затова и токът им е скъп. А самите инвестиции не идват от зелени източници. Очевидно ще се ползват и в бъдеще и очевидно в ограничен обем.
  —цитат от коментар 19 на Judjuk


  Тока от фотоволтаици е около два пъти по-евтин от тока от АЕЦ, явно не си в час с цените, затова по-добре недей да пишеш глупости.
  Отделно, парите, дето потънаха в гьола Белене, са дадени за нищо полезно, затова казвам по-добре да ги бяха дали за нещо. За 2 млрд държавата щеше да има фотоволтаици поне 1 гигават, при това говорим за източник, разположен директно до консуматорите, и няма загуби за пренос.
  Мислете с главите си, стига сте повтаряли като папагали опорките на про-руските партии.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 25. 25 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Това, социализъма, край няма. От едната дългова криза не са се освестили още, но уверено тръгват към следващата.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 26. 26 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 700 Неутрално

  По всяка вероятност на запад става на въпрос за въглищни централи без очистване на изгорелите газове-у нас те дават не повече от 20% от еленергията-другата е от американските централи и държавната тец-2.Те са си екологично чисти в определена степен от няколко години.Другите не са-на ковчки, тецове разни заводски и други.А фотоволтаиците трябва да се ликвидират у нас чрез национализация на парковете и конфискация на доходите от тях, а съществуващите панели да се предоставят на обществените сгради-училища, болници, общински и държавни сгради, на покриви на частници по северозапада.Те да продават на държавата излишъка от ел енергия , който им остава.

 27. 27 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  В СВЕТА гладуват 1млрд. души.Колко процента е това?Та от гледна точка на света/гладуващия свят/ мръсният въздух и климатичните "промени"" са малък проблем.
  Няма безспорни научни данни,чè човек е причина за глобалното затоплене!НЯМА! Ще кажете 10 000-20 000 хиляди учени са се подписали?Да де ама колко % са от учените?
  Става въпрос за много трилюни долари инвестиции и печалби!Колко от коментиращите сте запознати с проектите за превръщане на Сахара във ФОТОВОЛТАИК.И знаете ли кои са уàсниците?А знаете ли за какви пари става въпрос?А знаете ли защо
  проекта не се е състоял.КОЙ проблем е решил растящия БВП/брутен вътрешен продукт/?
  Икономиката е форма на война.Тя е непрекъсната битка за господство и надмощие.И климата е една от техниките на тази война.Не буди ли подозрение факта чè тези които най много са замърсили те са в първите редици на климатолозите?

 28. 28 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  Макрон се занимава с глупости. Глобализацията на пазара ще реши проблема. Всякакви държавни намеси са контра продуктивни и вредни. Бъдещето е във ВЕИ , но възобновяемата енергия ще се наложи чрез пазара , а не чрез държавна намеса.

 29. 29 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Показателен е примерът с довчèрашния пилот.Днес вече Президент и по-презумпция климатолог?!Да не би с печèленето на избори да става и бакалавър по климатология?НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!
  ТРЯБВА му КАУЗА с която да оправдае ОХОЛНИЯ си живот!По възможност КАУЗАТА да не застрашава статуквото и власта щото ще има импийчмънт!И ЕТО ВИ ОЩЕ ЕДИН .................БОРЕЦ с ВЯТЪРНИ МЕЛНИЦИ. НО не е Дон Кихот защото целите сребролюбиви.

 30. 30 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#11] от "wanderer":

  "Ако знаете колко пара изпуска всяка една ядрена централа и колко топлина отнася в околната среда водата"

  Действително водната пара е парников газ. Но има една съществена разлика с други парникови газове (например СО2, метан или райски газ). Тя е, че емисиите на водна пара от електроцентралите имат пренебрежимо малко влияние върху баланса на водната пара в атмосферата. И тъй като различните парникови газове отразяват обратно към земната повърхност инфрачервени лъчи с различна дължина на вълната, емисиите на водна пара имат пренебрежимо малко въздействие върху парниковия ефект - и без това в атмосферата има значителни количества водна пара, които имат и парников, и засенчващ ефект (за районите, покрити с облаци).

  Също и топлината, която се отделя при охлаждането на ядрените реактори има по-скоро локално значение, но глобалният й ефект е пренебрежимо малък.

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  1.Китай 22%
  2. САЩ 13%
  3. ЕС 10%
  4. Индия 5,4%
  5. Русия 5%
  6. Индонезия 3,9%
  7. Бразилия 3,2%
  8. Япония 2,8%
  9. Конго 2,2%
  Това са най-големите замърсители в света. Ако те не направят нещо, останалите няма нужда да правят.Първите четири ,правят половината от замърсяването на въздуха.

 32. 32 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  при положение, че СО2 за 500 млн. гдини, без човешка намеса, от 10% в атмосферата (раят на папратите и евкалиптите) е почти изчезнал (0.04%)
  —цитат от коментар 16 на wanderer


  Да бре, а от небето са валели брикети на Брикел. Дрогарьо, СО2 се измерва в части от милиона (ppm) и се предполага, че през камбрий, преди 542 милиона години е бил 7000-9000 ppm.

 33. 33 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  Тока от фотоволтаици е около два пъти по-евтин от тока от АЕЦ, явно не си в час с цените, затова по-добре недей да пишеш глупости.
  До коментар [#24] от "today":

  Ми що не е два пъти по-евтин ами е три пъти по-скъп?

 34. 34 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  До коментар [#11] от "wanderer":какъвто е от обратната страна на Луната, минус 140 и кусур градуса.

  За коя луна говориш? Нашата Луна има две еднакви страни. Само че едната е невидима от Земята. Друга разлика няма.
  И ако може да не измисляш нова геология.

 35. 35 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  :Ми що не е два пъти по-евтин ами е три пъти по-скъп?
  —цитат от коментар 33 на Judjuk


  Щото има данък "освобождение" и такса "цигулки" за таваришч Ролдугин.

 36. 36 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  "Щото има данък "освобождение" и такса "цигулки" за таваришч Ролдугин."
  [quote#35:"gianni"][/quote]

  Майтапиш се бе Уйли! Или пък си дресиран като кучето на Павлов. Вица за краставичката знаеш ли го? Какво общо има между фотоволтаиците и Русия? Каква ученичка, какво погребение, какви 5 лева? Спри се бе!!!!

 37. 37 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  Тока от фотоволтаици е около два пъти по-евтин от тока от АЕЦ, явно не си в час с цените, затова по-добре недей да пишеш глупости.До коментар [#24] от "today":Ми що не е два пъти по-евтин ами е три пъти по-скъп?
  —цитат от коментар 33 на Judjuk


  Щото в цената на атомния ток не са вкарани 80% от разходите.... които после трябва да платиш. Сега за 4-те малки блока на Козлодуй харчим повече пари отколкото за построяването им и цялата експлоатация???? Сега ще похарчим 3-4 пъти парите които са произвели като ток!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 38. 38 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  "Щото в цената на атомния ток не са вкарани 80% от разходите.... които после трябва да платиш. Сега за 4-те малки блока на Козлодуй харчим повече пари отколкото за построяването им и цялата експлоатация???? Сега ще похарчим 3-4 пъти парите които са произвели като ток!"
  До коментар [#37] от "chichka":

  4-те реактора още щяха да работят, ако любимия ти ЕС и по-точно МАМА Меркел не ги беше спряла. Та 80% допълнителни разходи за какво? За съхранение на горивото ли? Щото инфраструктурата може пак да се ползва.

 39. 39 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#38] от "Judjuk":

  Много си далеч от реалноста.

  Русия- проказата на планетата Земя.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK