След "Ислямска държава", липсата на вода ще е следващата голяма заплаха за Ирак

След "Ислямска държава", липсата на вода ще е следващата голяма заплаха за Ирак

© Associated PressСлед години битки с джихадистите от "Ислямска държава" иракските фермери, много от които са служили като доброволци, се връщат в домовете си и откриват нова заплаха: недостиг на вода.


Изграждането на язовири и други напоителни съоръжения в Турция и Иран, в комбинация с все по-непостоянните валежи в целия регион, доведоха до спадане в количеството на водата в най-големите иракски реки с най-малко 40% през последните десетилетия, заяви Хасан Джанаби, министър на водните ресурси.


Разрушаването на язовирите и на останалата водна инфраструктура в Ирак заради войната и неотдавнашното земетресение също прави водоснабдяването непостоянно, посочи министърът.
Докато войната бушуваше, водата беше на втори план, но днес бързо се превръща в основен източник на конфликти. Фермери в Южен Ирак имат много малко вода за зимната сеитба на пшеница. Това доведе до протести и увеличаване на недоволството, каза също министърът. До следващото лято дори питейната вода може да не достига в някои райони, предупреди той. "Хората са много, много притеснени", каза Джанаби на конференция в Хага за климатичните промени и сигурността. "В момента ние сме изправени пред нещо като социален конфликт."


Климатичните промени застрашават сигурността по целия свят - те водят до увеличаване на миграцията и засилване на радикализма в горещите точки, като ефектът им се простира от езерата в Чад и Мали до Ирак, казаха правителствени и военни служители на конференцията в Холандия. Но ефективното противодействие на тези заплахи остава предизвикателство до голяма степен. То често изисква участие не само на различни държави, а и взаимодействие между представители на различни области като миротворчество, защита на околната среда, сигурност на прехраната и миграцията, а те обичайно не работят заедно.


"Има реална необходимост да бъдат събрани заедно всички отделни части на този пъзел", заяви Джанани Вивекананда, съветничка по климатичните промени и миротворчеството в германския мозъчен тръст "Аделфи". По-специално ние трябва да привлечем хора, които казват, че климатичните промени не са тяхна работа, добави тя.


Американските военни се включват


Това донякъде вече се случва. Американските военни, например, от години са лидер в определянето на заплахите за сигурността от гледна точка на климатичните промени. Те също така променят собствените си операции, включително като намаляват използването на горива от изкопаеми източници и прибягват към възобновяема енергия, казват експерти.


"Налице е вече готовност да се разбере как тези тенденции - недостиг на вода, променящи се климатични фактори, енергийни ресурси - засягат по-широката национална сигурност и геополитически ситуации", заяви Шери Гудман, старши съветник за международната сигурност в американския Център за климат и сигурност, политически институт с висши военни експерти в своя борд от съветници.


След "Ислямска държава", липсата на вода ще е следващата голяма заплаха за Ирак

© Associated Press


Много европейци по подобен начин все повече разбират, че приоритетните въпроси в държавите им - като справянето с растящите миграционни потоци - са тясно свързани със заплахите за сигурността и климата, изтъква Моника Си Диан Хо, генерален директор на холандския институт за международни отношения "Клигендал". "Виждаме колко е спешно това", каза тя."Наистина трябва да инвестираме в климатичните проблеми, за да се справим с миграцията и бежанците и рисковете за сигурността, които те причиняват."


На конференцията външните министри на Холандия, Швеция, Белгия и други участници подписаха декларация, с която се ангажираха да работят заедно по рисковете за сигурността. Това включва по-добра координация при противодействието на миграцията и климатичните промени, насърчаване на по-голяма устойчивост на градовете, по-голямо съобразяване със заплахите за климата в Мали, водната сигурност в Ирак и оценяването на рисковете около големите езера в Чад.


Пресушеният Ирак


Иракският министър на водните ресурси Джанаби призна, че Ирак и други страни се бавят в реакцията си към свързаните с климата заплахи не само заради други належащи приоритети като войната с "Ислямска държава", но и защото натискът от промените в климата се натрупва бавно и по-трудно се усеща. "Когато заплахата е кумулативна, хората са склонни да я пренебрегват. Но това не я прави по-малка", каза той.


Справянето с растящата заплаха във водната сигурност обаче е трудно в страна, дестабилизирана финансово от години на война и от ниските цени на петрола, които се отразиха на основния ѝ източник на приходи, каза Джанаби, който отговаря за възстановяването на пресушените южни блата - включени вече в списъка на световното наследство.


Министърът заяви, че боевете в Ирак са разрушили огромни части от водната инфраструктура на страната, а капиталовите инвестиции в бюджета за подобряването на тази инфраструктура за следващите две години са нулеви, въпреки че необходимостта от решаване на проблема с недостига на вода е огромна и че страната внася 70% от храната си.


Решаването на проблема вероятно няма да изисква само ремонти и по-пестеливо използване на ограничените водни ресурси, но и договаряне на споразумения с Турция и Иран за ефективно поделяне на водата - огромно предизвикателство в регион, където "геополитиката е предмет на спорове", подчерта министърът. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK