След първо поражение в парламента Тереза Мей може да промени датата за Брекзит

След първо поражение в парламента Тереза Мей може да промени датата за Брекзит

© ReutersПремиерът Тереза Мей изгуби първо гласуване за Брекзит в парламента, заради което е вероятно правителството в Лондон да се откаже от фиксираната дата 29 март 2019 г., която досега представяше като момента, в който Великобритания ще напусне Европейския съюз.


След бунт на проевропейски настроени членове на собствената ѝ Консервативна партия Камарата на общините реши, че окончателната дума за одобряване условията на сделката, която Мей договаря с останалите 27 държави от ЕС, както и задействането ѝ в страната, ще станат единствено след изрично съгласие на депутатите. Министрите имат право да разпоредят на подведомствените им агенции да спрат да изпълняват регулациите и законите на ЕС, но след днешното решение те ще трябва да получат одобрение от долната камара на парламента, за да приложат това си право.


Всички британски медии и световни агенции пишат, че след днешния вот раздялата може да стане още по-сложна. С този резултат Тереза Мей отива утре в Брюксел за среща с останалите лидери на ЕС, които ще обсъждат и обявената едва преди няколко дни сделка на преговарящите екипи за края на първата фаза на преговорите. С нея би трябвало да се уточни как ще се разделят Великобритания и ЕС, за да се премине към втора фаза - преговори какви ще са отношенията след "развода".


До последния момент на дебатите премиерът опитваше да убеди народните представители да подкрепят правителството. Но с резултат 309 (включително на 12 консерватори) срещу 305 гласа те на практика отслабиха още повече позициите ѝ на преговорите.
Увеличава се и натискът над министрите да се откажат засега от внасяне за гласуване на поправката, с която се фиксира в закон датата 29 март 2019 г. като "Денят на Брекзит". Причината е, че правителството може да прецени, че има вероятност да изгуби и този вот, очакван следващата седмица, а това биха били две поражения в рамките на няколко дни. Говорителка на правителството заяви, че правителството е "разочаровано" от днешния резултат, но и че той "не ни пречи да се подготвим за определяне на "Деня на Брекзит".


След първо поражение в парламента Тереза Мей може да промени датата за Брекзит

© Reuters


"Ройтерс" коментира, че седемте дни на парламентарни дебати са разкрили колко разделени остават по въпроса двете големи партии в страната, парламентът и обществото като цяло. Тереза Мей изглежда по-слаба след вота половин година, след като сама предизвика предсрочни избори, изгуби на тях мнозинството си и стана зависима от подкрепата на 10 депутати от Северна Ирландия. След днешния резултат се засилиха призивите глас за сделката за Брекзит да имат и парламентите на четирите съставни части на Обединеното кралство - Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.


По време на дебатите Мей предупреди, че има вероятност депутатите да създадат ситуация, в която да не може да се извърши плавно напускане на ЕС. Така парламентът изпраща сигнал, че може да праща министрите обратно на масата на преговори, ако прецени, че договорена от тях сделка не е достатъчно добра. Министърът на правосъдието Доминик Рааб коментира, че у европейската страна на преговорите може да се създаде впечатление, че Лондон е готов да приеме каквато и да е сделка, поради което ЕС ще предложи неизгодни условия.


Еврокомисарят Мишел Барние, който води преговорите от името на Европейската комисия, заяви тази седмица, че британците не може да се откажат от предварителната сделка с Тереза Мей (тя трябва да бъде одобрена от лидерите на ЕС в петък), ако искат да постигнат добри търговски условия за времето след Брекзит.


Във вторник той каза, че няма възможност ЕС и Великобритания да се договорят за свободна търговия до март 2019 г. Барние повтори официалната линия на Европа, че към момента на оттегляне на британците от ЕС ще има само "политическа декларация", очертаваща бъдещите търговски отношения, защото преговорите по подробностите ще отнемат известно време.


На следващата фаза двете страни ще се фокусират въпху "кратък и определен" преходен период, в който - докато се преговаря - няма да бъдат засегнати единният европейски пазар и четирите фундаментални свободи на ЕС, включително свободното движение на хора през границите. Иначе казано, дори да се спази датата 29 март 2019 г., към настоящия момент изглежда, че след нея Великобритания ще продължи да носи отговорностите и правата на член на съюза, но ще престане да взима решенията за него.


Министърът за Брекзит Дейвид Дейвис заяви в неделя, че правителството ще иска нещо като по-добра за Лондон версия на търговското споразумение СЕТА между ЕС и Канада, което нарече "Канада плюс плюс плюс".


Освен че преговарящите екипи трябва да постигнат споразумение, то трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и парламентните в Лондон и в 27-те столици на страните членки.


След първо поражение в парламента Тереза Мей може да промени датата за Брекзит

© Reuters


Освен бясната надпревара с времето, за която говори Доналд Туск, председателят на Европейския съвет, от Европейската комисия вече започнаха да предупреждават бизнеса да се подготви за много сложни вречена. Всички авиокомпании бяха уведомени във вторник, че в случай на напускане без споразумение с ЕС британските превозвачи ще изгубят всички права, договорени от името на ЕС с трети страни (както и дотоворените от отделни страни в ЕС). Освен това всички лицензи за дейност, издадени от британските авиационни власти, ще престанат да бъдат валидни в ЕС, т.е. компаниите ще бъдат отрязани от полети вътре в ЕС.


Колко много проблеми се задават пролича и от настояването на САЩ британците да изяснят режима за сигурност и сертифициране от производителите на самолети и части за тях. Причината е, че след Брекзит за Великобритания ще престанат да действа договореното между Европейската агенция за авиационна сигурност (EASA) и Федералната авиационна администрация (FAA) на САЩ. Тогава британската Агенция за гражданска авиация ще трябва да поеме ролята на европейския регулатор, но не е сигурно дори дали има достатъчно инспектори и специалисти за това. Лондон казва, че иска да остане част от EASA, но тя е под юрисдикцията на Съда на ЕС, а британците не искат висшата съдебна инстанция на ЕС да има върховенство над страната им.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 233 Весело

  Борисов и Нинова са виновни!

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7092 Неутрално

  Отиде Борисов и ей на, какво стана. Карък .

 3. 3 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Ако правилно съм разбрал , дори правителството на Мей да сключи сделка сега няма да може да я "задейства " без решение на долната камара!?Отказ от точна дата!?
  Ебати мазалото...

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 4. 4 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2868 Весело

  И там някой клати стабилността...

 5. 5 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Абе едно е ясно.
  Англичаните си го самоначукаха с тоя референдум.

 6. 6 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  работата стана изуи гащи , жалко ,че банките преместиха офисите към Швеицария ,сега служителите им ,вземат по 3 пъти по големи заплати ,накрая Лондон ще си остане в ЕС .

 7. 7 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Тук има някакво неразбиране. Всъщност решението на Парламента няма нищо общо с датата на напускане на ЕС. Тя е предопределена от договорите на ЕС и е точно 2 години от подаване на заявлението за напускане. Това, което е решено, е че Парламентът трябва да даде предварителното си съгласие по споразумението за напускане. Но ОК ще напусне на посочената дата независимо дали има или няма споразумение.

 8. 8 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5323 Неутрално

  Островняните ще "изтрезнеят" вече но процедурата е задействана.

 9. 9 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#7] от "tko42434569":

  Това ми изглежда адски объркващо.
  Ако напуснат без сделка след 29.03,2019 всички агенции ще продължават да следват европейското право докато няма конкретно решение на парламента въпреки че ще са вече вън?

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 10. 10 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#7] от "tko42434569":

  След двете години, има възможност Съветът да удължи срока с единодушно решение колкото е нужно, за да се постигне нужното съгласие. Иронията е, че членът е писан от британски юристи с идеята, че ще се използва за натиск над някоя "непослушна" държава от Източна Европа. Точно затова и процедурата е доста гъвкава.

 11. 11 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Абе едно е ясно.Англичаните си го самоначукаха с тоя референдум.
  —цитат от коментар 5 на Sir Humphrey


  За това трябва висок процент на гласува за Референдум,както и събирането на подписи за иницииране на Референдум.Разбира се разяснителната кампания трябва да е разбираема за хората.Всичко това го нямаше във Великобритания и се получи този хаос с Брекзит.

 12. 12 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 507 Неутрално

  В България последният Референдум на чалгаджията,също е пълна пародия!Хората не знаеха за какво гласуват!Слава богу,че не достигнаха гласовете за да бъде Референдума задължителен.Сега и в България щяхме да си бием главата с глупавите въпроси на чалгаджията!

 13. 13 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 346 Неутрално
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5526 Неутрално

  Перфектната каша, забъркана собственоръчно ...
  Дано да им се услади...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2868 Неутрално

  До коментар [#8] от "Peni Nikol":


  Островняните ще "изтрезнеят" вече но процедурата е задействана.
  —цитат от коментар 8 на Peni Nikol


  Тя процедурата е задействана но след днешното гласуване май края ще е безкрай...еле пък ако се наложи и парламентите на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.да вземат решения отиде коня у ряката...

 16. 16 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 849 Весело

  Извън темата,ама като гледам тия павета на снимката,чудя се, защо някой саботьор не ги е извадил?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 17. 17 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 307 Неутрално

  До коментар [#10] от "J.J.":

  Не мисля, че някой изобщо предвижда процедура по удължаване на срока на преговори. Най-малкото, както правилно отбелязвате, тя изисква единодушие на всички 28. Освен това, никой няма интерес от това. Екипът на ЕС използва този абсурдно кратък срок като мощно оръжие за натиск по време на преговорите, защото добре знае, че без споразумение ОК лети в пропастта. До сега ОК на практика прие всичко, което ЕС поиска в началото на преговорите. Но нататък нещата ще станат още по-брутални. Например споразумението за ирландската граница е такава бомба, която догодина ще изгърми яко в ОК.

 18. 18 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  Добре де, като рекламирахте брекзит тези всички работи не ги ли знаехте? Ако сте ги знаели излизайте си без всякакви условия и толкоз. Аз виждам само една страна да има голям страх от брекзит.

 19. 19 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Залогът са вдигна :). Опит на Парламента да утвърди контрол над решенията, за които Мей/Дейвис и Юнкер/Туск/Барние се пазарят.
  Също и силен сигнал към ЕС, че ако договорените условия не са достатъчно приемливи за ОК, сделка няма да има.
  Иначе натискът от ЕС върху Мей/Дейвис може да избие в твърде компромисни за ОК варианти. Прецедент има - Камерън получи само дребни отстъпки, когато се опита да преговаря с ЕС.
  Позицията на договарящите и от двете страни трябва да се ориентира към мислене win/win. Мей трябва да може да продаде "сделката" на своите депутати, което е допълнителен натиск върху ЕС да не гледат само своя интерес.
  Все пак ОК си е суверенна държава и желае да остане такава. Най-важните разминавания относно доскоро общото настояще се изчистиха в приключилата първа фаза на преговорите.
  Много сложна игра на балансиране стана, а всъщност е просто - всички искат свободно движение на стоки, услуги и капитали. Стискат си ръцете и се разбират.
  Англичаните са сравнително разумен народ, ще мърморят, но ще преглътнат това, което считат за сравнително справедливо.

  Imagination is as important as knowledge.
 20. 20 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  Залогът са вдигна :). Опит на Парламента да утвърди контрол над решенията, за които Мей/Дейвис и Юнкер/Туск/Барние се пазарят. Също и силен сигнал към ЕС, че ако договорените условия не са достатъчно приемливи за ОК, сделка няма да има. Иначе натискът от ЕС върху Мей/Дейвис може да избие в твърде компромисни за ОК варианти. Прецедент има - Камерън получи само дребни отстъпки, когато се опита да преговаря с ЕС. Позицията на договарящите и от двете страни трябва да се ориентира към мислене win/win. Мей трябва да може да продаде "сделката" на своите депутати, което е допълнителен натиск върху ЕС да не гледат само своя интерес.Все пак ОК си е суверенна държава и желае да остане такава. Най-важните разминавания относно доскоро общото настояще се изчистиха в приключилата първа фаза на преговорите.Много сложна игра на балансиране стана, а всъщност е просто - всички искат свободно движение на стоки, услуги и капитали. Стискат си ръцете и се разбират. Англичаните са сравнително разумен народ, ще мърморят, но ще преглътнат това, което считат за сравнително справедливо.
  —цитат от коментар 19 на Columbus


  Да беше прочел кои депутати подкрепиха решението. Проевропейските депутати на консерваторите. Нещо май бъркаш с причините за натиск

 21. 21 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6284 Весело

  Коя ще е новата дата? 29-ти февруари? Или 30-ти?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 22. 22 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  Всичко изглежда като театър, но не е, защото трябва да се плащат едни пари. Борката Джонсън каза, че ВБ няма да плати и едно пени. А става дума за много пари и не е ясно точно колко. Затуй има хора, които се притесняват да ни бъдат прецакани и са нащрек.

 23. 23 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 380 Неутрално

  До коментар [#20] от "stanislavdi":

  Не разбрах тезата ти за проевропейците сред консерваторите - че ако е по-слаба Мей във вътрешнополитически аспект, ЕС ще си я лашка по-лесно, тя ще клекне и Брекзит няма да има? Не се връзва. Все пак и тези проевропейци са първо граждани на ОК, а Брекзитът си се случва независимо от тяхната воля за оставане в ОК.
  "Отслабената" Мей просто вече има ограничени правомощия да се ангажира с обещания, а и ЕС се закани да превръща всяка постигната "сделка" по време на преговорите моментално в закон. Е, Парламентът иска и той да има думата от името на британския народ.
  Аз изхождам от това, че ако Мей е с отслабени пълномощия да затваря сделки, както стана сега, ЕС ще трябва да се съобразява не само с нейната позиция, а с тази на Парламента на ОК. Тоест, решението намалява риска в Брюксел да я изманипулират чрез натиск и заплахи, а резултатът да е обвързващ за британците.

  Imagination is as important as knowledge.
 24. 24 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Уф, сори, корекция на горното - "а Брекзитът си се случва независимо от тяхната воля за оставане в ЕС".

  Imagination is as important as knowledge.
 25. 25 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Заблудените червендалести чукундури и техните префърцунени лънч-лейдита още си мислят, че Англия е империя и каквото си поискат ще стане.
  Мнооого просто-селска, но същевременно надута нация!

 26. 26 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Тези вече виждат само кривия макарон. Отвътре.

 27. 27 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Терезка е най-пасващото лицетворение на цяла англия - стара мома, която хем я сърби, хем боли, хем й е драго.

 28. 28 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Терезка е най-пасващото лицетворение на цяла англия - стара мома, която хем я сърби, хем боли, хем й е драго.

 29. 29 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Залогът са вдигна :). ....Англичаните са сравнително разумен народ, ще мърморят, но ще преглътнат това, което считат за сравнително справедливо.
  —цитат от коментар 19 на Columbus

  Словосъчетанието "разумен народ" и Англия е оксиморон.
  Таза стара лейди е с вечните си претенции, все неудовлетворена, все мрънкаща, все друг й е виновен и т.н. Вече са на път да кажат, че и някой друг е гласувал за брекзита, а не те.
  За тях например "справедливо" е да не плащат вноски в общият за ЕС бюджет, но да ползват всички блага и да изнасят продукцията си натам без квоти. Също така, да затворят границите си за някои европейци, но пък те да могат да пътуват без никакви ограничения. Ако може друг да им работи, но и да им плаща, че са му дали това право. Мога да дам още 100 примера.

  Та, така. Кой, каквото сам си направи, никой не може да му го стори.

 30. 30 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Извод: Не може хем душата в рая, хем ............ до края.

 31. 31 Профил на exp
  exp
  Рейтинг: 237 Весело
 32. 32 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  Това е все едно да се хвърлиш със засилване в пропастта и да се надяваш да управляваш полета накрая с плавно приземяване. Тези британци свирнат нос въобще си нямаха представа на какви пачи яйца се насадиха когато гласуваха за Брекзит. Но така е когато се водиш по акъла на популисти. Впрочем предупреждение и за нас как медиите могат да доведат до масов идиотизъм цял един народ.

  Накрая за техен позор ще почнат да се молят да останат в ЕС. Аз лично съм за напускането им, да си платят за глупостта, да изсърбат надробеното едно 10-20г извън ЕС пък след това ако искат да кандидатстват отново. И този път с по-твърди правила, не вечните им изключения и специални привилегии.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 33. 33 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  От времето на първия мандат на Уинстън Чърчил не е имало толкова проблеми за британския премиер. Тогава врагът беше външен, а сега си е чисто британски. Но Тереза Мей не е Чърчил няма уменията му да убеждава хората само с една силна реч.

  Проблемът на Мей е, че тя не желаеше излизане от ЕС и беше сред поддръжниците на оставането заедно с Камерън. И след оставката на последния тя трябваше да подготви излизането, което не желаеше и най-вероятно още не желае. Все пак трябва да й свалим шапка, че не се отказва, въпреки постоянните проблеми около Брекзит. А може просто да хвърли оставката, както го направи предшественикът й.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 34. 34 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Кога и в татаристан ще видим депутати да от една партия да спорят по въпроси и да защитават това в което вярват и а това за което са изпратени там от народа, а не да гласуват като кукли на конци?

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
 35. 35 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1061 Весело

  Ум царува , ум робува , ум патки пасе /т.е. от ЕС излиза /.

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 36. 36 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#9] от "rwe33471675":

  Точно така, само че ЕС няма да ги признава, независимо че още следват европейски правила.
  Мазало.

  Доброто е заразно
 37. 37 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Абе едно е ясно.Англичаните си го самоначукаха с тоя референдум.
  —цитат от коментар 5 на Sir Humphrey


  Точно така. Референдумите какво по важно са постигнали до сега:
  Въвеждане длужността фюрер в Германия 1933-а (94% за).
  Също с толкова 94% Хитлер да стане пожизнен фюрер.
  С 99% австрийците гласуват за аншлуса и стават част от райха.
  В България на незаконен референдум с 95% за република докарал ни разруха.
  Да прибавим и брекзит и така нататък. Резултатите са ясни. Искайте референдуми ако искате да съсипете България.

 38. 38 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 289 Неутрално
 39. 39 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Това с референдумите не е много наред.Вярно в Швейцария хората даже с референдум не си намалиха данъците-чудо на чудесата,но в Англия е било като тука-тържество на популизма.Пропагандатори са ходили в домове за възрастни-повечето със силно ограничени възможности за разсъждение и са им обяснявали ,че Англия е остров и от многото емигранти накрая може да потъне.С гласовете на тези бабички/като нашите бабички за комунистите/ на референдума се получи такъв резултат.После идва огладняване и отрезвяване,ама е късно.

 40. 40 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2519 Неутрално

  Хубавото е, че ЕС вече стартира военен съюз без Британия, защото те бяха против.
  Сега каквото и да стане ЕС ще има армия.

  подпис
 41. 41 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  За такива съдбоносни неща не трябва ли по-убедително мнозинство? 2/3, примерно? Сега излиза, че половината британци са за напускане, но другата половина не са. И минимален процент решава съдбата им. Примерно, нашият галфон с бръснатата глава събра убедително мнозинство за референдума. /Но от гласувалите/ Не трябваше ли да се съпоставят спрямо всички с право на глас? Почти половината изобщо не гласуваха. Ако искаха въпросния референдум, щяха да гласуват. Иначе, онези британци, които искат излизане от ЕС, може и да се поизложиха, но такива еуфорични изблици се случват. Джером К. Джером /англичанин, комуто може да се вярва 100%/ пише за еуфорията в кралството преди първата световна касапница, пардон - война. Как се лутали да намерят враг. Франция не ставала, щото не подбивала пазарите им. А и да искала, нямала с какво. както се опитвали германците да правят. В карикатурите Франция била изобразявана като привлекателна млада дама, а Германия като пъпчив възрастен мъж. Нима джентълменът Джон Бул би могал да се поколебае в избора си за миг! - пише Джером. За проклетия Германците трескаво почнали да строят кораби. Вестниците писали, че строяли 4 крайцера. Англичаните веднага поискали осем. Дори измислили песничка:
  "Осем ни дайте
  и не се мотайте!"
  И я пеели всички.
  Джером пише - "Дори и добрият самарянин да бе външен министър по онова време, войната пак щеше да избухне."
  Аналогията е далечна, но достатъчна за илюстрация какво прави глупавата еуфория с едни умни, иначе, хора.

 42. 42 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  No 'cherry picking' in for Britain in Brexit talks. Май така се беше изразила Меркел през януари. Ходят, договарят се за отстъпки, после по пресконференции крещят, че няма да платят, ако не е по тяхната.
  Горките, почти година по-късно те още са на етап "меки" или "твърди" да са границите за хората и стоките, но пък и дата искат да посочат, хаха... Такова мятане, такова унижение и всичко заради тъпия референдум, насочван от Москва и неуравновесения им агент - тов. Джонсън.
  https://www.youtube.com/watch?v=-a6HNXtdvVQ

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 43. 43 Профил на miller4m2
  miller4m2
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#19] от "Columbus":
  и свободно движение на хора, тук е ябълката на раздора.
  ОК ще си плащат за достъпа до ЕС пазарите, въпросът е колко.

 44. 44 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  Потвърждава се правилото, че каквото сам си направиш, друг не може да ти го направи.
  Никой не им е виновен и сега да се чудят назад ли да се връщат, да продължавт ли напред, където въобще не е ясно какво ги чака.
  Картината е "дежа вю", не са първите, за съжаление няма да са и последните, които се самонаказват в търсене на по-голям кяр - алчността винаги е била добра стръв и на тази въдица и те се хванаха.

 45. 45 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  Както се заформя, май ще кажем на англичаните :"Добре дошли отново...с подвити опашки". Това, между другото, ще бъде и последният удар по популизма в Европа.

 46. 46 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Още малко популизъм и Референдум 2 ще поправи издънката с предишния.

 47. 47 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Много сложна игра на балансиране стана, а всъщност е просто - всички искат свободно движение на стоки, услуги и капитали. Стискат си ръцете и се разбират.
  —цитат от коментар 19 на Columbus


  Не всички - англичаните не искат. Иначе защо да гласуват за Брекзит, като "свободно движение на стоки, услуги и капитали" е именно ЕС?

 48. 48 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Прекаленото самочувствие е грях! Възрастните британци все още си живеят в времената на ВСВ и са много лесно маниполируеми от руските агенти, като Фараж и Джонсън..............

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 49. 49 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 960 Неутрално

  манипулируеми! сори!

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 50. 50 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Абе едно е ясно.Англичаните си го самоначукаха с тоя референдум.
  —цитат от коментар 5 на Sir Humphrey


  Чудесно казано, Ваше благородие! Както един народ може да си го начука сам, никой не може да му го начука.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 51. 51 Профил на 4efo1979
  4efo1979
  Рейтинг: 233 Весело

  "Министърът за Брекзит Дейвид Дейвис заяви в неделя, че правителството ще иска нещо като по-добра за Лондон версия на търговското споразумение СЕТА между ЕС и Канада, което нарече "Канада плюс плюс плюс"."

  Ако се договорят за сделка, май по-скоро ще е "Канада минус минус минус".

 52. 52 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До коментар [#20] от "stanislavdi":Не разбрах тезата ти за проевропейците сред консерваторите - че ако е по-слаба Мей във вътрешнополитически аспект, ЕС ще си я лашка по-лесно, тя ще клекне и Брекзит няма да има? Не се връзва. Все пак и тези проевропейци са първо граждани на ОК, а Брекзитът си се случва независимо от тяхната воля за оставане в ОК. "Отслабената" Мей просто вече има ограничени правомощия да се ангажира с обещания, а и ЕС се закани да превръща всяка постигната "сделка" по време на преговорите моментално в закон. Е, Парламентът иска и той да има думата от името на британския народ. Аз изхождам от това, че ако Мей е с отслабени пълномощия да затваря сделки, както стана сега, ЕС ще трябва да се съобразява не само с нейната позиция, а с тази на Парламента на ОК. Тоест, решението намалява риска в Брюксел да я изманипулират чрез натиск и заплахи, а резултатът да е обвързващ за британците.
  —цитат от коментар 23 на Columbus


  ЕС няма нужда да се съобразява с волята на парламента на Англия. Какво правят във вътрешнополитически план си е тяхна работа. Съобразява се този, който е от късата страна на тоягата, а в това в дадения случай е ОК. Пожелаха референдум гласуваха решиха и задействаха процедурата за напускане. Тя се осъществява в определен срок и приключва с или без сделка. Ако приключи без сделка са вън и все някога ще трябва да се договорят, защото ще търпят още по-сериозни негативи отколкото понастоящем. Ако са се договорили, договорили са се това е уин уин ситуацията. Само че няма как да очакват 28 да се съобразяват с 1, а не 1 с 28.

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 53. 53 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  Хубавото е, че ЕС вече стартира военен съюз без Британия, защото те бяха против.Сега каквото и да стане ЕС ще има армия.
  —цитат от коментар 40 на Иван К


  Ами натото??!!

 54. 54 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  Не разбирам на британците ли им се иска да остават в ЕС или на некои другаре от форума. Защото британците се стремят единствено да излязат безболезнено. Защото в Брюксел жадуват за възмездие и назидание на евентуални нови желаещи да напуснат. Няма много логика ВБ да глобявана с десетки милиарди, нито да бъде заплашвана с икономическа блокада. Има много държави извън ЕС с които се поддържат нормални връзки, Швейцария например. Разбира се че британците не са балъци като нашите, ще си получат свободата без да платят и едно пени. А театърът просто ги прави да изглеждат интересни.

 55. 55 Профил на dasvidaniya
  dasvidaniya
  Рейтинг: 233 Весело

  Брекзит няма да има. Както и Мей.

  Руски трол. https://мвд.рф/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK