Черногорският език получи "международен код" като отделен от сръбския

Експерти в Сърбия свързаха решението с "политическа" подкрепа от Вашингтон и с приемането на страната в НАТО.

© Associated Press

Експерти в Сърбия свързаха решението с "политическа" подкрепа от Вашингтон и с приемането на страната в НАТО.Властите в Черна гора обявиха, че страната е получила известие от Международната организация за стандартизация (ISO), че езикът ѝ е отделен от сръбския, пишат балканската телевизия N1 и "Болкан инсайт".


Националната библиотека на Черна гора съобщи, че базираният във Вашингтон Технически комитет ISO 639-2 е дал отделен код на езика (CNR/ЦНР), което на практика значи, че организацията, регулираща световни стандарти за имена, термини и въпроси, свързани с индустрията и търговията, е признала съществуването на черногорския като самостоятелна езикова норма.


Черна гора, която става независима след договорен със Сърбия референдум от 2006 г., записа в конституцията си година по-късно, че официалният ѝ език е именно черногорски. Живеещите в страната сърби (и голяма част от жителите, чийто ежедневен език е по-близо до говорения в Сърбия) оспорват това и определят официално избрания от Подгорица език като диалект на "босненско-хърватско-сръбския" с регионални вариации.


"Как се превежда от един език на същия"
Според сайта "Дневне новине" деканът на наскоро създадения Факултет за черногорски език 11 декември трябва да стане "ден на езика", тъй като е сложил край на спекулациите, че черногорският е просто диалект на сръбския.


От другата страна на границата обаче сръбски експерти определиха решението като "политическо" и свързано със Съединените щати, припомняйки, че въпросният комитет на ISO се намира във Вашингтон. Пред ТАНЮГ сръбският академик Миро Вуксанович каза, че решението е лишено от логика и че не е известно "как ще се правят преводи от един език на същия и как ще се твърди, че едното е написано на сръбски, а другото - на черногорски".


Учени в Белград от години говорят за "дискриминация срещу сръбския език" и кирилицата в черногорски училища (в страната се използват и кирилица, и латиница, макар последната да преобладава като ежедневна употреба) от 2011 г. насам. Тогава правителството и опозицията в Черна гора се договориха да въведат предмет "Черногорски език - сръбски, босненски и хърватски език и литература" като компромис със сръбската общност в страната.


Развръзка след 9 години


Подгорица води битка за признаване на черногорския език от 9 години. В него към момента има и добавени две букви, които според критици не се използват масово, а служат само за оразличаване от сръбския.


Въпросът е спорен сред балканските учени. На конференция по-рано тази година част от тях обявиха, че Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватия и Черна гора на практика говорят един и същ език с леки вариации.


Същевременно според преброяване в Черна гора от 2011 г. едва 36% от казват, че говорят черногорски, а 44 на сто - сръбски.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8155 Весело

  Черногорците ще говорят на различен език, за да не могат да ги разбират сърбите, какво си приказват за НАТО !

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  А когато сърбите промениха българския език в Македония, премахнаха буквата "ъ", буквата "я" и я замениха със сръбското "ja" защо не протестираха? Значи не било хубаво черногорците да се отделят като език, макар да е еднакъв със сръбския, но пък защо да не отрежем македонците от българите, като им променим граматиката и изобретим нов "македонски" език. Историята показва, че каквото са направили сърбите на съседите си, досега всички им се върнало тъпкано. Като бумеранг.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 3. 3 Профил на Ριζοσπάστης
  Ριζοσπάστης
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Четири държави (Хърватско, Сърбия, Босна и Черна Гора) – един език!

 4. 4 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  Тъпкано им се връща на сърбите за македонизацията.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 5. 5 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2468 Неутрално
 6. 6 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Тъпкано им се връща на сърбите за македонизацията.
  —цитат от коментар 4 на Николай Колев


  И не само за това.

  Every cradle is a grave.
 7. 7 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2880 Неутрално

  И с код и без код този език е сръбски.

 8. 8 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 924 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ριζοσπάστης":

  На балканите всяко село със собствен език. Германия, Австрия и Швейцария, въпреки, че имат различни стандартни типове, все наричат езика си немски. Същото е и за френски, английски и други езици. На балканите държим да наричаме езиците различни, сякаш това ни прави по-велики

 9. 9 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Често разликата между диалект и отделен език е една граница. Накрая само сърбите ще говорят сръбски, може би ако им уврат главите да го наричат по-общо, но едва ли. Любовта на съседите им неувяхва... Разделението е нещо между неутрално и добре дошло за нас.

 10. 10 Профил на radan_lostov
  radan_lostov
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Га мислевте Македонскио не ривавте, сега солзи роните. !!!!

 11. 11 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3487 Неутрално

  Горчива историческа ирония.

  Доброто е заразно
 12. 12 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  По същата логика трябва да се въведе квебекски език, канадски, тексаски, калифорнийски, австралийски (за него е задължително), новозеландски език, баварски, австрийски ....

  Тъпкано им се връща на сърбите за македонизацията.
  —цитат от коментар 4 на Николай Колев


  Като каза - македонският език също е сертифициран с отделен код от българския.

 13. 13 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Добре, много добре се развиват нещата в Монтенегро и Македония - колкото повече се отдалечават от интересите на Сърбия и Русия, толкова по-добре! Това съвпада с Националните Интереси на България.

 14. 14 Профил на tnk14543188
  tnk14543188
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Представям си каква какфония ще настане в ЕС след приемането на Сърбия, Черна гора и Босна. Езикова вавилонска кула. Нали има изискване всички документи на ЕС да превежт на всички работни езици? И преводачи от един език на друг? Къде ли ще намерят преводач от естонски на черногорски? Така се свърши с вавилонската кула, така май ще свърши с ЕС...

 15. 15 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ριζοσπάστης":

  Ти иди в Хърватко и им кажи, че говорят на сръбски....ще стане едно весело!

 16. 16 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  И с код и без код този език е сръбски.
  —цитат от коментар 7 на voyko


  С код и без код, на територията наречена днес Македония, говорения от жителите и език е Български! В никой Османски регистър не фигурират никакви Македонци - такъв народ просто не е имало. Всички там са БЪЛГАРИ.
  Така че, днес по оная същата логика на създаване на измислени езици и народи, с код и без код, има ЧЕРНОГОРСКИ ЕЗИК и той не е Сръбски, дори да е съвсем идентичен със Сръбския.
  Иначе, много им беше хубаво на Сърбите, на Руснаците и после на ония изроди от Коминтерна да създават Македонска нация. Сега им се връща същата попара. Хак им е!

 17. 17 Профил на tnk14543188
  tnk14543188
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Тъпкано им се връща на сърбите за македонизацията.
  —цитат от коментар 4 на Николай Колев


  Македонизмът не е сръбско изобретение. Първоначално той е гръцки. Сърбите се противопоставяха на македонзма, като приемаха населението в Македония за "южни сърби". Накрая след (1944 г.) те се примириха и признах а македонски език. А за възникването на регионален македонизъм са си виновни българите от Македония, които уж искаха да приобщят малцинствата (гърци, власи, албанци) да се наричат всички македонци. И дадоха пример, като първи се отказаха от българството си. Обаче ония народи не са глупави като нашите.

 18. 18 Профил на tnk14543188
  tnk14543188
  Рейтинг: 0 Неутрално

  С код и без код, на територията наречена днес Македония, говорения от жителите и език е Български! В никой Османски регистър не фигурират никакви Македонци - такъв народ просто не е имало. Всички там са БЪЛГАРИ.
  —цитат от коментар 16 на transvaal

  Османските регистри правят отлика само по религиозен признак. Там ние и гърците сме "руммилет"

 19. 19 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Кратка история на сърбоманщината

  През 1945 г. сърбите взеха Македония и я отцепиха политически, културно и езиково от България. През 90-те години Босна и Хърватия се разбунтуваха и напуснаха Югославия. После Черна гора напусна. Накрая Косово едностранно обяви независимост. Сърбите ни взеха малка Македония, но загубиха половин Сърбия.

  През 1945 г. сърбите орязаха българския език в Македония и го написаха на сръбски. Сега Черна гора има собствен език, Хърватия също. Пак им се върна двойно.

  През 1885 г. сърбите ни нападнаха заради Съединението и ги размазахме. 29 години по-късно австрийците нападнаха Сърбия, за да си вземат Босна окончателно.

  След първата световна сърбите получиха Западните покрайнини от България и бяха много щастливи. Днес реват, щото загубиха, Хърватия, Босна, Косово, Черна гора, Македония... остана им скромна Сърбия.

  Стотина години след превземането на Балканите, османският султан е победен, свален и развеждан като панаирджийска мечка. Бъдещето на империята е под въпрос. Но "християнските" сърби подкрепят с военна сила един от синовете му, който побеждава брат си и заема престола, с което удължава живота на империята с векове. Днес всички бивши югославски територии са пълни с мюсюлмани, които открито се отделиха от Сърбия народ след народ. Дори сърбите не можаха да се справят с големия брой мюсюлмани и започнаха да ги избиват, заради което отново си го получиха тъпкано и вече години наред не могат да влязат нито в ЕС, нито в НАТО.

  Каквото са направили сърбите, тъпкано се е върнало.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11206 Весело

  Скоро следват баварски, несенски...
  А по-далечно бъдеще да се готвят австрийски, северно швейцарски :) (отложени са също по политически причини)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 219 Неутрално

  Само във великата Сесесере рушландия говорят езика на дрОгаря сифилис Лени ...и никой неще и не протестира там защото Свобода за нищо!

  Долу рушистите и фашистите
 22. 22 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2363 Весело

  До коментар [#12] от "Virgin":

  А помашкият език сертифициран ли е?

 23. 23 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#18] от "tnk14543188":

  То и понятието уруммиллет е ново - въведено е през 18-ти век, когато Руската империя получава право да защитава интересите на православните в Османската. Дотогава официално вселенският патриарх е водач на "тайфе кяфирлардън" - банда неверници, тайфа гяури.

 24. 24 Профил на puhen
  puhen
  Рейтинг: 442 Весело

  Американците отмъстиха за македонският :)

 25. 25 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1450 Весело

  Езикът говорим в трънския край и този в варненския много се различават,но и двата се водят български.

 26. 26 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  А когато сърбите промениха българския език в Македония, премахнаха буквата "ъ", буквата "я" и я замениха със сръбското "ja" защо не протестираха? Значи не било хубаво черногорците да се отделят като език, макар да е еднакъв със сръбския, но пък защо да не отрежем македонците от българите, като им променим граматиката и изобретим нов "македонски" език. Историята показва, че каквото са направили сърбите на съседите си, досега всички им се върнало тъпкано. Като бумеранг.
  —цитат от коментар 2 на Lou


  И аз имам същите наблюдения като тези констатирани в края на поста ти. Очаквам скоро развръзка в наша полза и за Западните Покрайнини.

 27. 27 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Тук на Балканите сме се нажмъцали дваесе държави които претендират да имат собствен език и да са коя от коя по-велика. А като погледнеш на картата, ми то сите заедно сме колкото една Германия, да речем.

 28. 28 Профил на съсед на Цветанов
  съсед на Цветанов
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  "черногорски език"!??
  ха-ха !!
  Пълен цирк.
  Че то, тогава скоро ще се появи и варненски език, врачанско-монтански, петрички, русенско-разградски и т.н.

 29. 29 Профил на съсед на Цветанов
  съсед на Цветанов
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  И по същата логика трябвада има "американски" език.
  А отделно от него - "афроамерикански" , понеже призношението им е специфично.
  Да не говорим за Австралия и островните държави в океана.

 30. 30 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2363 Весело

  До коментар [#25] от "Sabbath":

  Език - това е диалект с армия и флот.
  Не помня кой бе изрекъл/написал тази мъдрост.

  Ако идеята на Цариградската конференция 1877 за създаване на две автономни области на територията на днешна България и Македония - Западна и Източна - бе получила развитие, нищо чудно днес трънският или шопският да беше признат за отделен език!

 31. 31 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  Османските регистри правят отлика само по религиозен признак. Там ние и гърците сме "руммилет"
  —цитат от коментар 18 на tnk14543188


  И българските така. В тях и Бойко Борисов, и Холмар Ейлофсон, и Делио Роси, и Фернандо Каранга са все област София-град.

 32. 33 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  До коментар [#17] от "tnk14543188":
  Тц, има една книга на Илия Гарашанин, "Начертание", където се описва великосръбската идея. Македония влиза в тази територия, но възниква проблем, там сърби няма. Затова Стоян Новакович посочва решението така:
  Тъй като българската идея, както е известно на всички, е пуснала дълбоки корени в Македония, аз мисля, че е кажи-речи невъзможно да бъде разколебана съвсем, изнасяйки срещу ѝ само сръбската идея. Тази идея, страхувам се, не би била в състояние като чиста и гола противоположност да изтласка българската идея и по тази причина на сръбската идея от помощ ще ѝ бъде някакъв съюзник, който би бил твърдо срещу българизма и който би съдържал в себе си елементи, които могат да привлекат към него народа и народните чувства, отцепвайки го от българизма. Този съюзник аз виждам в македонизма или в определени мъдро поставени граници, отразяване на македонския диалект и македонската специфика. Няма нищо по-противоположно на българските тенденции от това – с никого българите не могат да се намерят в по-непримиримо положение от македонизма.

  „ В този момент Ви обръщам внимание върху потребността от един специален Македонски Буквар за училищата в Македония, който би трябвало да се подготви специално за разширяването на сръбската писменост и сръбския език в Македония. Само истинските сметки се осъществяват, а в политиката истински са само онези сметки, в които няма ни най-малко илюзия. От тази гледна точка и по въпроса за разпространяването на сръбското влияние в Македония като същинска основа трябва да се вземат следните точки:
  1. „че македонският диалект е различен и от сръбския и от българския език, но има нещо общо и с единия, и с другия";

  2. „че досега българската пропаганда е полагала големи грижи да отбележи и изрази по всички възможни начини разликата между македонския диалект и сръбския език";

  3. „че от сръбска страна трябва да се тръгне по същия път, но търпеливо, солидно и систематично с нови оригинални средства, а от друга страна, да се употребява всичко, където може да се направи разлика между сръбския език и македонския диалект, противно на приведените по-горе български стремежи."

  В тази посока ми се струва като най-необходимо съставянето на един специален буквар на македонски диалект за Македония. В този буквар би трябвало с македонския да се спои и сръбският буквар, но така, че македонският да представлява две трети, а сръбският една трета, при това във втората половина. Букварът би трябвало да се напише със сръбски правопис, с цялото необходимо внимание за истинска и добра транскрипция на македонския диалект.
  Всичко това е през 19 век.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 33. 34 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3068 Неутрално

  "не е известно "как ще се правят преводи от един език на същия"
  - Много просто. От македонисти.

 34. 35 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#17] от "tnk14543188":

  Лъжеш? Прочети Гарашанин.

 35. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8305 Неутрално

  Колкото македонския е друг.

 36. 37 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  В "Немили - недраги" Иван Вазов прави на едно място следната съпоставка между черногорско и сръбско възклицание:

  "Гръмовен потресающ и възхищен вик "Да живей!" прие трогателните думи на русина.

  Няколко хъша се просълзиха: между тях Бръчков.

  Един студент стана и с разтреперан глас пи наздравица за славянската солидарност.

  - Ураа! - извикаха двайсет гласа.

  - Фала! - изгърмяха черногорците.

  - Живио! - изкрещя съдържателят на гостилницата (той беше сърбин)."

 37. 38 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  Добре де, ясно е, че черногорци и сърби говорят на един език (босненци и хървати - и те, ама поне ползват латиница).
  Защо пък този общ език да се казва сръбски, а не черногорски, например?

  От друга страна - разлика между сръбски и черногорски на практика няма, много по-голяма е разликата между американския английски и британския английски, например, но американците не си сменят името на езика на американски.
  Или пък бразилците да си сменят името на португалския с "бразилски". А разлика има, и то доста осезаема?

  Демек, всичко е политика.
  Не е важно как ще се нарича езикът. Важно е хората да се разбират помежду си. И в буквалния, и в преносния смисъл.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 38. 39 Профил на Живко
  Живко
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Всичко се връща!!! И още има. Независима Войводина.
  И не разбирам как е възможно да има толкова сърбомани! Чалгата не прощава!

 39. 40 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 5187 Неутрално

  До коментар [#27] от "theduloclan":

  Не сме еднакви на Балканите !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 40. 41 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4724 Неутрално

  Веома добро!
  За будучности...

 41. 42 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 674 Весело

  Честито на шумадийските свинепаси за "македонския"

  Мома, връщай 12 и 12А!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK