САЩ отмениха принципа интернет да е еднакво достъпен за всички

САЩ отмениха принципа интернет да е еднакво достъпен за всички

© ReutersИзбори 2022

Федералната комисия за комуникациите (FCC) на САЩ гласува в четвъртък да бъде отменен принципът за равнопоставеност на всички, които използват интернет, за да разпространяват и ползват съдържание и услуги.


Одобрeнието си дадоха тримата републиканци, а с несъгласие за промяната гласуваха двамата демократи, членове на комисията. При излагането на позициите на всеки един от членовете на FCC републиканците нарекоха днешния ден исторически, защото ще премахнат прекаления правителствен контрол над интернет. Демократите предупредиха, че се дава власт на интернет доставчиците да променят това как потребителите стигат до съдържанието на интернет.


Битката със сигурност ще се пренесе в съда, тъй като защитници на досегашния режим обявиха преди гласуването, че ще продължат да се борят срещу промяната. Главният прокурор на Ню Йорк веднага обяви, че ще оглави съвместния опит на няколко щата пред съда да спрат решението на FCC.
Правилото е известно като интернет неутралност и заради него глобалната информационна мрежа е смятана за едно от най-демократичните пространства за комуникация. През 2015 г. по времето на управлението на демократите FCC изрично забрани на доставчиците на широколентов интернет да блокират интернет сайтове, да забавят достъпа или да дават привилегии за по-висока скорост на онези, които си платят за това. Освен това доставянето на интернет бе квалифицирано като комунална услуга, подлежаща на по-висока степен на регулация.


Промяната на този принцип вероятно ще има сериозни последици за доставчици, потребители и стартиращи компании. Освен това контролираната от републиканците FCC иска да забрани на отделните щати и големи градове в страната да прибягват до собствени правила, запазващи интернет неутралността.


Федералният регулатор се ръководи от републиканеца Ажит Пай, известен противник на интернет неутралността. Според него регулацията от 2015 г. била "истеричен страх" от това да не се дава подобна власт на телекомуникационните гиганти, която в крайна сметка възпрепятствала разширяването на интернет мрежата. LA Times анализира кой ще спечели и кой ще загуби от тази стъпка.


Печеливш: интернет доставчиците


Основното притеснение на защитниците на нет неутралността е платената приоритизация - концепцията, че телекомуникационните компании могат да искат такси, за да може определено съдържание да се движи по-бързо по мрежите им. Снабдителите твърдят, че нямат планове да предлагат такава услуга, но в последните месеци някои се подготвят за нея.


Коалицията Broadband for America, в която участват най-големите фирми в бранша (например AT&T и Comcast) публикува във "Вашингтон пост" реклама, в която обещаваши, че ще запази "отворения интернет", "без блокиране на легално съдържание", без намаляване на скоростта за обмен на данни и без "нечестна дискриминация". В текста не се споменаваше платената приоритизация. В продължение на години в сайта на Comcast имаше обещание, че това няма да се случи; в деня, в който Пай обяви новите правила, това обещание изчезна.


Печеливш: големите доставчици на съдържание


На Netflix, Google и подобни на тях големи фирми може да се наложи да плащат повече, за да гарантират, че скоростта на услугите и ще остане същата. И двете компании се обявиха в защита на интернет неутралността. The Internet Association - група, представляваща Amazon, Facebook, Google ид руги онлайн компании, предупреди, че отмяната ще накара доставчиците на съдържание да преговарят с доставчиците на интернет частни условия за достигане до клиентите.


Ажит Пай.

© Associated Press

Ажит Пай.


Макар да са против, някои от тях ще имат парите и влиянието да получат преимущество в достъпа до потребителите. А телевизионни мрежи като NBC, която е собственост на Comcast, биха могли да работят заедно с доставчиците, за да увеличат скоростта си.


Печеливш: Услугите, зависещи от скоростта на връзката


Според Пай предложенията му ще са от полза на компаниите, чиито услуги зависят от скоростта на интернет - например дистанционния здравен мониторинг на хора с тежки болести. Според FCC отмяната на правилата за нет неутралност ще стимулира развитието на нови технологии, например автономни автомобили, които имат нужда от гарантирана връзка с интернет.


"Надяваме се, като отменим забраната на платената приоритизация, да улесним потребителите да се възползват от услуги, които се нуждаят от приоритизация", заяви той наскоро.


Губещ: стартъпите


Опонентите на поправката твърдят, че разделянето на бързи и бавни "платна за движение" на съдържанието ще задуши стартиращите компании, които нямат парите или влиянието да си осигурят бърз достъп до потребителите. През ноември стотици фирми, сред които Airbnb, Foursquare и Etsy, изпратиха на Пай отворено писмо с молба да запази регулациите. Мотивът им бе именно защитата на малките и средни бизнеси.


Остава да се види: Потребителите


Защитниците на свободния пазар сочат, че платената приоритизация в други сфери (например тол таксите) води до повече инвестиции, от които обществото печели. Тоест, инвестициите в широколентова инфраструктура може да се увеличат, това ще подобри достъпа до мрежата и цялостната скорост на преноса на данни.


Но противниците на новите правила твърдят, че потребителите може да бъдат принудени да плащат допълнително за определено съдържание, че избориът им на доставичици да бъде ограничен и цената на широколентовите услуги да се повиши.


"Правилата за интернет неутралност опазват интернет отворен и гарантират на потребителите достъп до сайтовете и приложенията, които те - а не доставчикът - избират", заяви Джонатан Швантес от неправителствената организация Consumers Union.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK