Путин даде първата си голяма пресконференция след кандидатирането за нов мандат

Путин даде първата си голяма пресконференция след кандидатирането за нов мандат

© ReutersВ Москва в сряда руският президент Владимир Путин за 13-и път участва в годишна пресконференция - един от малкото формати, когато той говори пред телевизионните камери директно с присъстващите и питащите от страната и чужбина, макар и в среда, контролирана да не го поставя в критични ситуации.


Това е първата среща с журналисти, след като той съобщи, че се кандидатира за още един мандат на изборите през март 2018г.


Затова и първите въпроси бяха "Защо отивате на избори? Каква е вашата мисия? Ако победите, каква Русия бихте искали да видите в края на новия си мандат? Защо за 20 години от появата ви не се появи влиятелен кандидат на опозицията? Не ви ли е скучно?"
Виждам плакат "Путин бай-бай", каза президентът и поиска да зададе въпрос човекът, който го носи. Оказа се, че това е жена от Татарстан, която обясни, че надписът е на татарски "Путин бабай" (Дядо Путин, както му казвали децата в републиката), което бе посрещнато с бурен смях в залата.


След това той обяви, че на изборите ще се яви като издигнат от инициативен комитет, а не от конкретна политическа партия.


Младите не знаят какво ставаше през 90-те години и няма как да го сравнят с днешните проблеми, каза Путин и изтъкна как БВП се е увеличил със 65%, а промишленото производство със 70% и т.н. "Важно е да имаш като опозиция да предложиш нещо, а не само да седиш и да се оплакваш по кафенетата и да говориш за "антинародния режим". Трябва да се предложи реален, некреслив дневен ред, в който хората да повярват - надявам се такава опозиция да се появи и колкото по-рано стане това, толкова по-добре."


Отговорът му контрастира с оценката на различни международни класации, според които вече е спорно дали Русия е демокрация, има много ниски оценки за политическа свобода и се намира почти на дъното по свобода на медиите.
Въпреки това Путин говори, че "мисля политическата среда трябва да бъде конкурентна и ще се стремя да имаме балансирана политическа система".


Телевизионната водеща Ксения Собчак - един от кандидатите за президент на Русия, също присъства на пресконференцията.

© Reuters

Телевизионната водеща Ксения Собчак - един от кандидатите за президент на Русия, също присъства на пресконференцията.


"Защо смятате ,че хората вярват, че дори най-обикновени проблеми ще се решат, единствено ако лично вие се намесите?, попита журналистка от Калининград. "Митът за ръчното управление е силно преувеличен на федерално и регионално ниво", отвърна Путин. "Не можете да си представите какъв огромен обем работа минава през правителството - просто не остава време да се намесваш на регионално ниво. Личните молби на гражданите са само допълнение към общата работа".


Един от въпросите бе да оцени какъв е ефектът от това, че са минали 10 години от призива му държавата и правоохранителните органи да спрат да тормозят и изнудват бизнеса, да го рекетират и дори да отнемат компаниите чрез завладяване със сила.


Той отвърна, че прокуратурата и надзорните органи проверяват преди всичко тези структури, които са свързани с човешкото здраве, най-важни за обществото организации и т.н. Намалява броят на плановите проверки, а неплановите не бива да са над 30% от плановите, въвежда се регистър на проверките - кой, кога, къде, какви са резултатите... Това би трябвало да оздрави цялата ситуация с проверките и според мен тя се подобрява.


Що се отнася до правоохранителните органи, такава промяна не виждам, продължават проблемите с корупцията. Не съм доволен как е устроена работата в службите, във ФСБ. Имаше случай, в който сигнали за корупция пристигаха за хора, назначени едва преди половин година в структура на ФСБ, след като тя е била прочистена от корумпирани, добави той.


Путин даде първата си голяма пресконференция след кандидатирането за нов мандат

© Reuters


Ще се повишат ли военните разходи в Русия предвид това, че изглежда се разпадат международни договори за контрол над въоръженията, е друг от въпросите.


"Не сме напускали такива договори, докато САЩ напуснаха или се готвят да напуснат такива. В Румъния, например, има противоракетна система, която лесно може да бъде заместена в ракети със среден обсег, а това не съответства на Договора за противоракетна отбрана. Ще осигурим сигурността си без да се впускаме в надпревара във въоръженията.


Военните ни разходи са балансирани така, че да гарантират сигурността ни без да съсипят икономиката. За следващата година за тях са предвидени около 46 млрд. долара срещу 700 млрд. долара в САЩ. Не можем да си позволим разходи като американските, но помните старата шега - ако не храниш собствена армия, ще храниш чужда."


Има и друг виц, по-съвременен, добави Путин:


Баща пита сина си "Тук някъде имаше един мой кортик, да си го виждал?". Да, размених го със съседа за хубав часовник, отвърнал синът. Виж какво, добавил бащата, един ден ще дойдат бандити, ще убият мен и майка ти, ще изнасилят сестра ти, а ти какво - ще ги посрещнеш с "Ще бъде точно 8 часа и 15 минути"?


На въпроса как ще коментира ситуацията с изключването на Русия от зимната олимпиада, Путин отвърна, че каквото и да му говорят, той е убеден, че това нарочно съвпада с руски вътрешнополитически цикъл (бел.ред. имат се предвид предстоящите избори за президент). Президентът каза, че и руснаците са си виновни, но със сигурност има и политически причини за натиск над Русия и че би трябвало спортистите да могат да се защитят пред съдебна инстанция.


Темата бе продължена с въпрос как е било допуснато в руската система за спорт да работи човек като Григорий Родченков (бившият директор на Московската антидопингова лаборатория е човекът, който разкри държавно спонсорирана схема за употреба, разпространение и прикриване на допинг по време на зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г.)


"Мъкнал е тази гадости от Америка и Канада - как са го пускали да минава през границата? Това е грешка на хората, които са го довели - аз знам кой е виновен, но няма да го обсъждаме сега.", каза Путин. "Не бива да се работи с хора с психически проблеми. А в доклада на МОК се казва, че той е "порядъчен човек", че е под защитата на ФБР, т.е. е под контрола на американските спецслужби, които може да му дават препарати, за да говори всичко това, било имало нещо писано в дневника му - всичко това са пълни глупости, никакви неопровержими факти."


Путин даде първата си голяма пресконференция след кандидатирането за нов мандат

© Reuters


Путин бе помолен да коментира многобройните твърдения за съмнителни контакти между администрацията му и екипа на Доналд Тръмп, както и да даде оценка за изминалите близо 11 месеца от неговия мандат.


"Не съм аз човекът, който ще оценява работата на президента Доналд Тръмп, а избирателите в САЩ. Но вече има някои резултати - вижте икономиката и пазарите, очевидно инвеститорите одобряват политиката му и това са обективни фактори, въпреки това, което казва опозицията му", отвърна Путин.


Това за контактите е измислено, всичкото е измислено от опозицията, за да придадат нелигитимен характер на работата му. Това се прави без разбиране, че се нанасят щети на вътрешнополитическата ситуация, отслабва се държавният глава, проявява се неуважение към хората, които са го избрали.


А контактите - какво, да забраним всички контакти по света? Посланици и правителства се срещат с кандидати, обсъждат какво смятат да правят, ако дойдат на власт... Каква е тази шпиономания, защо това да е нередно?", попита президентът.


Той добави, че ограниченията срещу RT и Sputnik в САЩ са неоправдани, защото делът им сред американската аудитория е нищожен, докато влиянието на американските голобални медии по света било огромно. "Къде е тогава свободата за разпространение на информация?", попита той. (В действителност на двете медии бе наредено да се регистрират като структури, финансирани от друга държава и да го декларират при дейностт аси, без изисквания към редакционната им политика и съдържание, стига то да не нарушава законите на САЩ)


Путин даде първата си голяма пресконференция след кандидатирането за нов мандат

© Reuters


"Асошиейтед прес" попита как Русия ще помогне за намаляване на напрежението със Северна Корея. Путин попита "Вашите конгресмени и политици в САЩ нормални ли са? Включвате Северна Корея и Иран в един закон за санкции и искате то нас да помагаме? Това не е нормално?"


Според него Вашингтон е провокирал Пхенян и Северна Корея не вижда друг способ за оцеляване, освен да разработва ядрено оръжие и ракети, способни да достигнат САЩ. "Трябва да се сложи край на тази спирала. Много е опасно - дори да допуснем, че САЩ ще нанесат удари с неядрено оръжие, знаете ли къде да атакувате? Докато една единствена севернокорейска ядрена ракета е достатъчна."


Украински журналист запита Путин няма ли да промени политиката си към Украйна в евентуалния си нов мандат, като през цялото време бе прекъсван от подвикващи руски участници. Путин отвърна, че журналистът е направил по-скоро изявление и че трябва първо да се гледа първоизточникът на "трагедията в Донбас", а той е държавният преврат в Киев, а част от украинските граждани не приеха това. "Руска армия в Донбас няма. Има сили, които да защитят населението и да предотвратят касапница - ако ги няма, ще се случи нещо по-лошо и от босненската Сребреница, в което ще участват украински националистически батальони."


Путин обвини Украйна и за това, че не работят Минските споразумения. Според него Киев трябва най-после да започне да преговаря директно с властите в Донбас, "защото никъде в света конфликти не са уреждани само чрез посредници".


По повод идеите как Украйна да възстанови контрола си над украинско-руската граница, Путин отвърна, че казал на германския канцлер Ангела Меркел, че е готов да се разположат международни наблюдатели там. Но се оказа, че искат да поставят Донбас под международен контрол, добави той.


Президентът бе попитан за мнението му за случващото се с бившия грузински президент Михаил Саакашвили. Според него "всичко това е заплюване от Саакашвили на украинския и грузинския народи право в лицето". "Този човек беше президент на Грузия, асега търчи по площадите и се дере, че е украински патриот. Нямате ли истински украинци? Жалко е, че търпите всичко това, сърцето ми кърви като гледам."


Водещата от либералния онлайн тв канал "Дождь" Ксения Собчак, която се кандидатира за президент "срещу всички" заяви, че в Русия опозиционните кандидати не са допускани до избори или непрекъснато им създават проблеми. Тя напомни как с две дела бе спрян известният борец срещу корупцията Алексей Навални, "а фиктивността им бе доказана от Европейския съд за правата на човека". "Да си опозиционер в Русия днес означава или да те убият, или да те вкарат в затвора", добави Собчак.

"А ви е какво искате - у нас по площадите да търчат такива като Саакашвили? Говорите за хора, които са руски вариант на Саакашвили. Какво - да преминаваме само от майдан към майдан? уверен съм, че повечето жители на страната не искат това", отвърна Путин сред аплодисменти от залата. Уверявам ви, че властта от никого не се е страховала и не се страхува", добави той и пак повтори, че няма да допусне украински сценарий в Русия.

Ключови думи към статията:

Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Весело

  "един от малкото формати, когато той говори пред телевизионните камери директно с присъстващите и питащите от страната и чужбина, макар и в среда, контролирана да не го поставя в критични ситуации."

  Завалийката...

  Модератора е неадекватен!
 3. 3 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  На бас, че няма да има мили, трогателно весели плакати от майките на моряците от "Курск". Нито от майките на децата от Беслан, нито от бащите на загиналите в Московския театър...

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Нагласени въпроси, нагласено интервю.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#2] от "ivan_":

  Ще имаш ли против , въпроси от войнишките майки , чийто деца са в Недорусия?М

  SHADOWS of SOFIA
 8. 8 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 221 Весело

  Какво каза 1.58 за Татарстан и Чувашия и българските архиви в москва??????????????

  Долу рушистите и фашистите
 9. 9 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#7] от "ka2":

  Не разбирам много добре какво ме питаш?

  Би ли си уточнил въпроса, моля.

  Модератора е неадекватен!
 10. 10 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  Разигран е поредния 13-ти цирк с предварително внимателно подбрани въпроси и внимателно подготвени отговори. Имало е и клоунада както всеки цирк, като оная татарстанка която издигала лозунг Путин бай бай. На Путин децата му викали дядо. Смях в залата.

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5260 Неутрално

  Пошъл спектакъл от слаб режисьор...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 274 Неутрално

  А догодина пък ще даде пресконференция за началото на новия си мандат. Може сега да каже как ще върне Крим на Украйна - дали връщането ще е съпроводено с горещо кафенце или ще остане в сънищата на някои.
  Русия е прекалено силна и затова може да си прави каквото иска и никой реално не може да й търси сметка. Хубаво е Запада да свиква с това.

 13. 13 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално
  До коментар [#9] от "ivan_":

  Казвам че нямаме нищо против ? И си прав , че всичко ще е контролирано. Вероятно няма да допуснат майките на загиналите в Недорусия войници. Грешно ми е конструиран коментара не се заяждам

  SHADOWS of SOFIA
 14. 14 Профил на Цъкам минуси
  Цъкам минуси
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#7] от "ka2":Не разбирам много добре какво ме питаш?Би ли си уточнил въпроса, моля.
  —цитат от коментар 9 на ivan_


  Пита те дали имаш против въпросите на майките на убитите войници, пратени да разширяват границите на Федерация за сметка суверенна държава.

 15. 15 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2346 Весело

  Всеки резултат под 101% ще постави на изпитание евразийската демокрация.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 16. 16 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4373 Неутрално

  До коментар [#12] от "krf54523578":

  Всъщност, силен е само Путин, а не Росссия. И той е силен в Росссия, а не в света. Видяхме колко е силна Росссия при скандала с допингираните си "спортист". Отрязаха я от световния спорт, а вие само можете да мучите недоволно.

 17. 17 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#10] от "tacheaux":


  До коментар [#11] от "penetrating":

  CNN, BBC, AP и още над 50 западни медии, те също ли са част от спектакъла на лошият режисьор?

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 18. 18 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Разстроено

  До коментар [#13] от "ka2":

  Не твърдя че се заяждаш, както написах не съм сигурен какво ме питаш и помолих за уточнение:)

  При контролирана среда е естествено, че няма да допуснат никой неудобен да припари.
  Преди няколко години имаше подобни събития на които "господина" бе поставен в неловка ситуация от неудобни въпроси и сега са се постарали да не се повтаря!

  Модератора е неадекватен!
 19. 19 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Разстроено

  До коментар [#14] от "Цъкам минуси":

  Какво да имам против въпросните майки?
  Няма нищо против тях, но статията не е за мен, а за Путин в качеството му на президент на Русия.
  Та явно той има против и затова събитието е в контролирана среда...

  Модератора е неадекватен!
 20. 20 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 708 Разстроено

  „Путин за 13-и път участва в годишна пресконференция - един от малкото формати, когато той говори пред телевизионните камери директно“ – от Статията-----------------------------------------------------------------------------------------------------------А БГ президентите – Плевнелиев и Стоянов – нито един път не саговорили пред телевизионните камери директно.Нито един път !Защо, бе нали уж сте демократи?Защо избягвахте демоса?
  —цитат от коментар 4 на Fоtеdасоd


  Отивай при ПутКин, той те очаква!

  No Pain No Gain
 21. 21 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#19] от "ivan_":

  Каква котролирана среда? Сега в момента отговаря на въпрос на журналист от ЕйБиСИ нюз! Той също ли е контролиран?

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 22. 22 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#21] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Означава, че предварително са одобрени присъстващите и също така предварително са одобрени въпросите/темите, които могат да се задават.

  Да, посочените от теб журналисти представляващи съответните медии също могат да са част от контролираната среда.

  Явно не си запознат как се работи при подобни мероприятия.
  Преди да те акредитират ти искат списък с въпросите или темите и съответно се одобряват отределени теми/въпроси и не можеш да питаш извън одобреното...

  Та така.

  Модератора е неадекватен!
 23. 23 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#22] от "ivan_":

  Какво така? Пресконфернцията е на ЖИВО! Мога да задам какъвто си искам въпрос! Май не си много запознат с тази материя!

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 24. 24 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#23] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Не колега, ти не си запознат!
  Конференцията е на живо, но е конференция!
  За да се озовеш във залата на тази конференция ти трябва акредитация!
  За да получиш акредитация, кандидатстваш за такава и ТЕ ОДОБРЯВАТ!

  Затова се нарича КОНТРОЛИРАНА среда.

  Ако беше интервю на живо, като са го хванали по случайност докато се разхожда в парка, може да го питат каквото си искат...

  Модератора е неадекватен!
 25. 25 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#24] от "ivan_":

  Ти въобще гледаш ли пресконференцията или си пишеш наизуст? Не виждам Путин да отговаря на въпросите като чете отговорите! Има и хора с различни плакати.

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 26. 26 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#23] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Още нещо.

  В днешно време НА ЖИВО е доста относително нещо.
  Достатъчно е да подавам изходящия сигнал от събитието с няколко минутно закъснение и мога да го обработя технически по начин зрителите да не разберат, а аз да съм манипулирал събитието...

  Технически подобна възможност е налице.

  Модератора е неадекватен!
 27. 27 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Весело

  До коментар [#25] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Сериозно ли?:)

  Ти за аутокю, за слушалки и подобни неща чувал ли си?:)

  Модератора е неадекватен!
 28. 28 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  " на татарски "Путин бабай"
  На български нямаше ли дума "бубайко"?
  Май е вярно, че сме братя с "татарите"

 29. 29 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#22] от "ivan_":

  и свободните медии са съгласни и не бойкотират гръмко събитието?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 30. 30 Профил на El Zilcho
  El Zilcho
  Рейтинг: 343 Гневно

  "Важно е да имаш като опозиция да предложиш нещо, а не само да седиш и да се оплакваш по кафенетата и да говориш за "антинародния режим". Трябва да се предложи реален, некреслив дневен ред, в който хората да повярват - надявам се такава опозиция да се появи и колкото по-рано стане това, толкова по-добре."

  Важно е също така да се арестува Навални веднъж на няколко месеца, да се разгонват протести и така нататък.

  Важно е "некресливият дневен ред" да е мъдро съблюдаван от персонажи като Жириновски, Зюганов и Толстой.

  Важно е по всички ъгълчета на паяжината да цари спокойствие и само тука-таме някоя мушица да изцърква.

 31. 31 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Под мъдрото ръководство на лилипутя магучая достигна нови висоти в падението....всеки ден гърмят тръбопроводи, газови инсталации, падат мостове, ракети..и т.н. аз лично срещу този "възход" нямам нищо против, так держат мАладец!

 32. 32 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Любопитно

  До коментар [#29] от "дерибеев":

  Кои свободни медии?

  Става дума за държавно събитие в Русия?!?

  Отделно по този начин се провеждат повечето официални събития по света!

  Модератора е неадекватен!
 33. 33 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3607 Весело

  До коментар [#28] от "blondofil":

  Да с турско посредничество - баба - баща на турски. А бубайко се употребява само от помаците.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  Демагогията като болшой теаър....всеки път едно и също.Плява за мужиците....и парите на Запад в пералните-убежища.Договаряне с най-отявлените дерибей на света...Ердоган,аятоласи,суданци....Путин е един отявлен новодиктатор

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 37. 37 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 252 Неутрално
 38. 38 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4011 Неутрално

  Обективно погледнато Русия отново залага на въоръжаване и от там оправданието и за каквото и да се случва във вътрешен план е: няма начин, иначе просто ще ни унищожат от вън. Аз няма да давам оценки за тая политика - всеки сам е свободен да преценява реалностите, но ядрените оръжия не са единственото нещо, което те прави незаобиколим фактор. И Китай се въоръжава, но една средноголяма китайска провинция има БВП като на Русия ( 1.22 трл. срещу руския 1.35 трл. приблизително). Жалко, потенциалът на Русия е десетки пъти повече от досегашните нива !

 39. 39 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  Ще обясни ли колко процента смята да атпусне на Ксюшка Собчак?

  Велик Путин!

  И кавалер...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 40. 40 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#24] от "ivan_":Не виждам смисъл да се опитваш да убеждаваш някой който или не може или не иска да разбере неща които са нормална практика в една професия като работа в медия. При твоя събеседник по-скоро мисля че се опитва да убеди нас защo ми е трудно да предположа че човек пишещ във форум и претендиращ за осведоменост не знае тези практики.. С една дума- трол

 41. 41 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#30] от "El Zilcho":

  "Важно е "некресливият дневен ред" да е мъдро съблюдаван от персонажи като Жириновски, Зюганов и Толстой."

  Под мъдрия поглед на гуруто Дугин и елегичното стържене на виолончелото на Ролдугин...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 42. 42 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3310 Весело

  Уж е надоело ! Путин ги дрънка едни и същи глупости на всяка подобна среща!

  klimentm
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#26] от "ivan_":

  "Достатъчно е да подавам изходящия сигнал от събитието с няколко минутно закъснение и мога да го обработя технически по начин зрителите да не разберат, а аз да съм манипулирал събитието..."

  Те успяха по тоя начин да замажат гафа с незапалилия се пръстен на игрите в Сочи - веднага включиха плейбек от репетицията.

  Велик Путин, велика нация, да здрастфует.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3310 Весело

  Чува се че му шият червена пелерина а ла Наполеон!

  klimentm
 48. 48 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  Гледам русорабите притихнали попиват всяка дума на Гасюдаря...някой даже си записват цитати.Тръпнат в очакване да обяви...следващият си златен век-мюсолманският союз соотечественики!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 49. 49 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Пошъл спектакъл от слаб режисьор...
  —цитат от коментар 11 на penetrating


  Много слаб!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 50. 50 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2551 Весело

  До коментар [#10] от "tacheaux":

  Бас ловя, че много руснаци вярват, че това е спонтанна пресконференция и Вовочка отговаря в движение на всякакви въпроси.
  Руснаците са майстори на подобни пропагандни шоута.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 51. 51 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 853 Неутрално

  " на татарски "Путин бабай" На български нямаше ли дума "бубайко"?Май е вярно, че сме братя с "татарите"
  —цитат от коментар 28 на blondofil


  Не просто сме братя. Става дума за тази част от българите, която не тръгва с Аспарух към Дунава, а си остава там, където и преди са живели. Не съм добър историк, но някъде през 15 век чужденец-изследовател пише: "Кланят се на татарския хан, а вечер край огньовете говорят за Велики Булгар". Не мога да си спомня - при Ленин или при Сталин точно, но "Булгаристан" е преименуван в "Татаристан" и започва масирано убеждаване, че не са българи, а татари. Става дума за казанските, не за кримските татари. Единственият роман - двутомен, който е озаглавен "Кубрат", който съм виждал, е от татарин. И - още веднъж извинения за несигурното и вероятно не съвсем точно писане.. Не съм историк, само проблясъци от отдавна четени книги...

 52. 52 Профил на Тhе Old Buccaneer
  Тhе Old Buccaneer
  Рейтинг: 0 Весело

  "...един от малкото формати, когато той говори пред телевизионните камери директно с присъстващите и питащите от страната и чужбина, макар и в среда, контролирана да не го поставя в критични ситуации."

  Как може да контролираш спонтанен въпрос на чужд журналист...освен ако няма представители на BBC, CNN, DW и други медии, но това не е случая.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 55. 55 Профил на Тhе Old Buccaneer
  Тhе Old Buccaneer
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#41] от "Norman Granz": "Под мъдрия поглед на гуруто Дугин..."

  Дугин не пее в Кремъл, не подвеждай хората.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на oqs48538609
  oqs48538609
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Путин спаси Русия от разпад и именно за това е мразен от грантовите демократи.

 58. 58 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  https://www.youtube.com/watch?v=shSx5eNLVHg&feature=youtu.be

  Специално за партнерите, за да могст да се наслаждават на "театъра" наживо!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 59. 59 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Думите:"Народ,който не храни собствената си армия, ще храни чужда"принадлежат на Наполеон.Всички знаят как е свършил Наполеон.И поддържането на огромна армия беше една от причините за рухването на СССР.

 60. 60 Профил на Тhе Old Buccaneer
  Тhе Old Buccaneer
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#57] от "oqs48538609": Проблема на руските демократи е, че не могат да предложат никаква алтернатива на модела на Путин, затова и стигат до 8-10% пряко сили.Това са хора, които все едно падат направо от Марс и никога не са живяли в Русия.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#48] от "Messerschmitt":

  Че не са ли си купили "Цитатите на Путин"?

  Да разлая троловете!!
 63. 63 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Путин току що обясни на Собчак, че няма да позволи разни Наакашвилита да тичат и да реват по площадите, както в 404, нито пък олигарси да превърнат страната отново в блато, в което да ловят златни рибки, както беше в Русия през 90те и както е сега в 404.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 64. 64 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  Докато не слезе Христос на земята, това ще е най-доброто което имаме. Или може би по-доброто, понеже Путин има по-висок рейтинг от Христос.
  Особенно ме развълнува притчата, в отговор на въпрос на РТ - "Трябва ли да се наказва човек сложил Джи-Пи-Ес на кравата си.
  - Не - каза месията, изпълнявайки мисията си. - Няма смисъл да се наказват такива хора. Така се пише ново евангелие.

 65. 65 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1685 Любопитно

  До коментар [#63] от "tribiri":

  Кои олигарси? Алишер Усманов, Аркадий Ротенберг? Или хората от кръга "Озеро" няма да ги пииа?

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 67. 67 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1926 Весело

  "... един от малкото формати, когато той говори пред телевизионните камери директно..."

  ...с предварително отработени и одобрени въпроси. Където не е възможно,отговорът на неудобен въпрос е контравъпрос.

  Тази тактика е отработена отдавна и дори децата си правят гаргара с нея. Щом ги споменах-за тях е по-интересно, че на всички свои други публични изяви той чете от листче (на руски-шпаргалка). Разбираемо е, пази си сивите клетки за пресконференции като тази, която коментираме.

 68. 68 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Путинистите от седмия ден са във възторг, че ще чуят тезисите на Вожда.

 69. 69 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  Под мъдрото му ръководство евразийската демократура печели нови и нови пАбеди. Скоро и без ютюб, ей богу.
  https://www.kommersant.ru/doc/3495972?from=hotnews

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 70. 70 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#40] от "magelan":

  Аз не го убеждавам...
  Излагам си мнението, има въпроси, отговарям...

  Пък кой както иска да разбира:)

  Модератора е неадекватен!
 71. 71 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  "различни международни класации, според които вече е спорно дали Русия е демокрация, има много ниски оценки за политическа свобода и се намира почти на дъното по свобода на медиите."
  И ние натам сме се запътили.

 72. 72 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 992 Неутрално

  До коментар [#12] от "krf54523578":

  Радваш се на "силната" държава, ама ти или децата ти никога няма да отидете да живеете в такава "силна" държава. Не е ли малко лицемерно?

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 73. 73 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4164 Весело

  До коментар [#47] от "klimentm":

  Язък. Аз го виждах в трикото на "Супермен" , е , пак с пелерината де :-)

 74. 74 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Как не им омръзна едно и също всяка година?
  Ще, ще, ще, ще .......................
  Ще се справим с корупцията, ще подобрим икономиката, хората ще живеят по добре.......... бла,бла, бла...
  А пък то какво се получава:
  Средна заплата в Русия 2014г. - 1200 долара
  средна заплата в Русия сега- 600 долара
  Последни места в всички класации за свобода и демокрация (на медиите, джини, корупция и т.н и т.н.)

  Русия загуби 95 % от Украйна завинаги
  Русия загуби минимум 50 % от Сирия (като в нейните 50 % на терен се разпореждат аятоласите)
  Международна изолация
  Санкции които няма да паднат, докато Путин управлява
  Повсеместна мизерия на над 40 % от руснаците не им достигат парите за дрехи и храна
  https://money.bg/economics/parite-na-1-3-ot-rusnatsite-im-stigat-samo-za-hrana.html
  След управлението на Путин, руснаците ще имат чувството че са били във война.....
  Това ако е успешният ръководител, какво ли е неуспешният

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 75. 75 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1347 Любопитно

  До коментар [#24] от "ivan_":

  Виж сега, един журналист, за да получи акредитация, може да каже какви въпроси смята да зададе, но след като му дадат думата, нищо не му пречи да зададе коренно различни въпроси. Предвид факта, че се намира на живо предаване, интервюирания ще трябва да отговори нещо... е, на следващата подобна конференция, провинилият се журналист няма да бъде допуснат, обаче реално нищо друго не могат да му направят.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 76. 76 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4164 Весело

  До коментар [#28] от "blondofil":

  Колега, "Бубайко" е дума от Родопския диалект за "баща, татко". Подозирам, че е под влиянието на турската дума "баба" (баща).
  А ето и песен на тази тема за "момата-войн"
  https://www.youtube.com/watch?v=9cFaS_utkLc

 77. 77 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#64] от "blondofil":

  Мнооооого смешно!
  Всъщност отговорът беше съвсем нормален и човешки!

  А защо трябва да се наказва!? Има ли такива членове в законите?! Доколкото знам и на котките се слагат JPS за да сенамират, когато се загубят.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 78. 78 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2234 Весело

  До коментар [#77] от "tribiri":

  Не бе възхищавам, се че в Русия има такава свобода, позволяваща да се здават такива неудобни въпроси.

 79. 79 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#75] от "Cataluña es España":

  Технически си права, но нещата не са толкова прости.

  Освен провинилия се конкретен журналист акредитация повече най - вероятно няма да получи и медията (или медийната група), която този журналист представлява.

  Освен това този журналист е в някакъв ресорс, а самата медия освен в Русия работи и в останалия свят. Този начин на работа не е само за Русия но и за всички останали, и когато медията си позволи да направи подобно нещо няколко пъти, няма да получи никаква акредитация и ще престане да отразява подобни събития, което никоя сериозна медия не би си позволила.

  Модератора е неадекватен!
 80. 80 Профил на kkh52377608
  kkh52377608
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "различни международни класации, според които вече е спорно дали Русия е демокрация, има много ниски оценки за политическа свобода и се намира почти на дъното по свобода на медиите."И ние натам сме се запътили.
  —цитат от коментар 71 на Роси


  С такъв голям % мурзилки на глава от населението какво друго очакваш?

 81. 81 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#28] от "blondofil":

  Буба е баща на турски!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 82. 82 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1926 Весело

  До коментар [#74] от "iak":

  "Това ако е успешният ръководител, какво ли е неуспешният"

  Ти задаваш въпроса на следоктомврийското столетие за руснаците. Задават го от деня на Великата ОСР-анка.Самият факт, че този въпрос виси, означава, че отговор на него все още няма. По всичко изглежда, че сега столетието ще се удължи с още 6 години....

 83. 83 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1926 Весело

  "След това той обяви, че на изборите ще се яви като издигнат от инициативен комитет, а не от конкретна политическа партия."

  По-късно същият инициативен комитет сигурно ще предложи възстановяването на монархията в Русия. Много ми е интересно, кого ще издигнат за цар? А като му дойде времето, пак този комитет може би ще инициира и канонизирането на Путин, както искат 87 % от руснаците.

  ПС Искам да напомня, че в европейската история вече е имало крал Пипин къси, кралски слуга, прекъснал династията на Меровингите във Франция . Защо да няма и цар Путин къси?
  Ако искате нещо по-сериозно, то на парламентарните избори "Единая Россия" спечели при отчайващо ниска, направо срамна активност, която наложи да се фалшифицират данните за участието. Затова и сега джуджи се дистанцира от нея. Но това няма да спаси активността. Пак ще има гърчене, американците и европейците пак ще бъдат дяволи, чуждите медии ще сипят лъжи, а процентите ще бъдат позитивно дозирани.

 84. 84 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1926 Весело

  Докато Путин пудри мозъка на руснаците с бъдеще време, ето как експертите в самата Русия оценяват положението там сега, след 18 години властване на джуджи.

  http://www.forexpf.ru/news/2017/12/14/bju0-putinomika-teryaet-silu-rossiya-na-poroge-novogo-bolshogo-zastoya.html

 85. 85 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1926 Весело

  До коментар [#12] от "krf54523578":

  "Русия е прекалено силна и затова може да си прави каквото иска и никой реално не може да й търси сметка."

  Никой не й търси сметка за това, което върши за себе си-както казват, "което някой сам си го направи, никой друг не може да му го стори". Русия сама по себе си е оставена да се бъхти в собственото си блато и да се опитва да се измъкне за косите от него (то и косите ги няма, но това е друг разговор). Но всичко това е до границите на държавата и в рамките на международноприетите норми. Тя се държи като пират и нарушава и едните, и другите. Затова няма как да не й се иска сметка. Цивилизованият свят, както виждаш, намира начин да го направи. При това много ефективно, затова и вие безсилно скърцате със зъби и изливате потоци от злоба. Но това ви е дадено, друго и в склада няма...Пиратството остана в средните векове. Когато управниците на Русия узреят да разберат това, страната ще бъде добре дошла в обществото на цивилизованите нации. Но в близките 6 години-едва ли!

 86. 86 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 365 Неутрално

  Аааа, гледам, гледам.... губят ми се нещо основни фигури от форума.
  Норман, Месершмит, К2 са на линия, а другите ?
  Как може?!
  Темата е "Путин", а те осъстват !?!

 87. 87 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 502 Неутрално

  А ето и песен на тази тема за "момата-войн"https://www.youtube.com/watch?v=9cFaS_utkLc
  —цитат от коментар 76 на daskal1


  Тази е реална историческа личност!
  "Румяна Георгиева Павлова, известна като Румена войвода е една от малкото хайдути жени. Тя е реална историческа личност.
  Родена е в село Гюешево през 1829г. Произхожда от борчески род на дервенджии. Дедо Павле, дядото на Румена бил непокорна глава с пълен силях ножове и пищови. Той с радост осигурил най-хубавата играчка на момичето - пищова. Губел си времето да учи Румена от дете да стреля.
  Баща й се е наричал Георги и според него Румена се е родила в най-неподходящото време, когато дните са били неспокойни и мътни.
  От 1856 г. излиза като хайдутин в гората и организира чета. Активната й дейност продължава до 1862г. Действа в Осоговоския балкан. Според някои сведения четата й е от 15-16 души комити.
  “Румена от Каменичко с оръжие се явила с дружина от 15-16 души, която прави опустошения в осоговските села”, пише вестник “България” на 6 юли 1862 г.
  Стоян Ковача е първият който се присъединява към четата и става байрактар на четата. Наричали я ''Планинската царица''. Бързината, с която се придвижвала четата, нощните нападения, изненадата, внезапните удари накарали насилниците в Кочани, Кратово, Щип, Крива паланка и Кюстендил да треперят. Четата била неуловима благодарение и на верните ятаци. Сред тях имало българи, каракачани и дори турци.
  По-късно има опит да бъдат убити след предателство от техен четник. И двамата оцеляват, но четата се разпада и Стоян и Румена заминават за Румъния. Датата на смъртта на Румена войвода е неизвестна.
  За нея е народната песен, в която се пее:
  ''Румена мома войвода,
  турнала пръстен във бука.
  - Който си пръстен удари, той ще войвода да бъде. Румена пръстен удари.
  - Хайдете, момци, със мене, със мене, момци, при мене, я ще ви водим войвода! ''
  https://www.youtube.com/watch?v=drmoIUtfYzE
  До коментар [#76] от "daskal1":

 88. 88 Профил на Smоllеtt
  Smоllеtt
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#85] от "Дон Кихот": "Но всичко това е до границите на държавата и в рамките на международноприетите норми."

  80% от света с достойнство ти плюе на англо-саксонските норми.

 89. 89 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4164 Неутрално

  До коментар [#87] от "objektivist96":

  Наистина интересна информация за голяма личност. Благодаря!

 90. 90 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  Жалък цирк, на който един плъх хванат все повече на тясно, показва зъбки и лъже както му дойде. Въпреки тоновете грим, червенината бе избила по лицето му, разкривайки едно озлобено старче, оплело конците, което яростно се отбранява срещу действителността. В негова помощ бе включена и фалшивата опозиционерка Собчак, която трябваше да бъде легитимирана като алтернатива. А с нападките срещу Саакашвили, който бе записан как получава пари от близкия до Янукович олигарх -Курченко, се опита да налее вода в мелницата му на провокатор, като последна надежда за дестабилизацията на Украйна.

 91. 91 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  "Виждам плакат "Путин бай-бай", каза президентът и поиска да зададе въпрос човекът, който го носи. Оказа се, че това е жена от Татарстан, която обясни, че надписът е на татарски "Путин бабай" (Дядо Путин, както му казвали децата в републиката)"

  На страха очите са големи...

 92. 92 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  До коментар [#51] от "gr52":

  Е, а аз това лято бях в Татарстан /Казан и Белгар/ и имах удоволствието да изслушам легендата за снопа пръчки, за разпръсването на синовете на Кубрат и да гледам карта на България при Иван Асен ІІ.
  Но имах и удоволствието да видя новия символ на Казан - издигнатата в казанския Кремъл, където 450 години е било забранено да се строят джамии шестетажна джамия /успели да се договорят с Юнеско за построяването й, макар, че казанският Кремъл е част от световното културно наследство и да се строи нещо ново не би трябвало!/, да видя Музея на Корана в Булгар с най-големия печатен Коран в Света /800 кг, 2 х 1,5 м, 100 кг е само корицата, та се разгръща със специален механизъм/ и пано в стил социалистически патриотизъм, което изобразява донасянето на Корана в Булгар от Ибн Фадлан /22.5.922 г - след 5 години ще се празнуват 1100 години от приемането на исляма/ и което пано с малки промени в детайлите би могло да представлява донасянето на Библията във Великоморавия от Св.Кирил и Методий или в България от учениците им ... или на Талмуда при хазарите...

 93. 93 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3607 Весело

  До коментар [#87] от "objektivist96":

  Брей, 27-годишна излязла хайдутин! Явно никой не я е поискал за жена, та решила да си отмъщава!
  /Преброяване 1900 г - неомъжени жени на възраст 25-29 години - 3%, сред селското население - 2%, по-ранните преброявания не дават разпределението на населението по възрастови групи и брачен статус/.

 94. 94 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#93] от "patsis":
  "Брей, 27-годишна излязла хайдутин! Явно никой не я е поискал за жена, та решила да си отмъщава! "
  =========================================================================
  Това,явно,ще да е някакъв странен опит за шега,защото по друг начин не мога да си го обясня?!?
  "...Румена се ожени твърде млада, четиринадесетгодишна, за Георгия, който тогава беше на 22 години, а сега е още жив, в селото Гюешево, старец на около 65 години. Поп Анастас, син на поп Малина, на когото гърдите беха ураснали с влакна, щото брадата му не се отличаваше от гърдите му, е венчал Румена за Георгия. Той разказва за една интересна случка от Руменината сватба. В селото имало силни спречквания за Румена, тъй като я искали много момчета. Вечерта, когато момчето щело да влезе при невестата, баба Шойна искала да направи магия, за да не може момчето да лежи при невестата. Баба Шойна взела една голема циганска игла, свила я на кръг, като вкарала върха на иглата в ушите ѝ и тъй свитата игла ставила на прага на стаята, в която щели да спят младоженците. Попът и сватовете като забележиха иглата, грабват бабата, сецат я, бият я и накарат да изправи иглата.

  Дедо Георги сега живее у върховете на Гюешевската река, под Сака Бащица, в Гюешево, срещу стария път през Девебагър, близо до старата кула на Девебагър, в едно живописно место, обградено с буки и отгдето се отваря всичката Каменица и се виждат далечните върхове-на север и на юг. В туй планинско хубаво место е живеяла Румена в една тесна колиба, на главния път от север и изток към Македония; път главен, същевременно и хайдушки; до последно време четите из Македония и за Македония минаваха през този път. Дедо Георги отпосле се женил още два пъти, но и досега с тъга припоминя за Румена и казва: «Хората я думаха, но аз знаех, че ми беше домакинка и верна жена, а много кескин. Тя, ако искаше да се потурчи, щеше да бъде най-добрата ханъма; но за нея беше тесна Каменица, та харемът ли ще я удържеше. Булюкбашии, харамии за нея беха играчка, на всека дума им даваше джевап! Горда беше. «Осем години Румена не раждала, на осмата година родила едно мъжко дете; кръстили го в кюстендилската черква «Света Богородица» и когато го занели в селото, казали на Румена, че името му е Испиридон; тя казва: «Колко тежко име за изговаряне — Испиридон — Спиридон — Дон — Андон; ние ще го казвами Андон, Андон му е името.» И тъй го прекръстила от Испиридон на Андон. Подир повикала баби, повойници, селене, станало големо веселие, само ракия се изпило пет оки, както казват селенете.
  Георги, мъжът Руменин, често отиваше да работи на кратовските мадеми за по 25—30 гроша в неделята, както се плащаше през онова време; разбира се, сума значителна, защото една ока вино се продаваше за 10 пари, една ока брашно пак тъй и пр. Отпосле той почна да отива и за Цариград като орач, отиваше и се връщаше. Румена, заедно със свекърва си Трендафилка гледаше, къщата, нивите. Трендафилка беше и перачка на турците от кулата, а скритом и на арамии из планините............ Румена беше тънка, висока, с удивително тънка половина, лице черномурно, с червенина, очи черни, коси черни, тънки черни вежди като изписани и съставени между очите ѝ по дължината на носа; нос умерен; черни мустачки беха ѝ едвам проникли; не беше едра, ама «кескин», както казва мъжът ѝ дедо Георги. Простото население за нея приказваше, че тя имала опашче, т. е. значително продължение на гръбнака си, затуй била толкози юнак, тя имала роднинство със змеевете. Приказваха, че тя имала честно дърво от кръста Христов, затова куршумите не я хващали. Една стара жена на запитванието ми: «Що знаиш, бабо, за Румена?», тъй ми отговори: «Що да ти кажа, синко! Беше си добра домакинка, ама я дигнаха самовилите по своите оралища-виролища, та излезна войвода да войводува!»
  Догдето не беше излегнала войводкиня, Румена носеше хубавия каменишки женски костюм. Отподир, като войвода, тя се обличаше тъй: червени или бели колчаклии потури, червен сармалия чамадан, тоска бела, къса до над коленете ѝ, с безчислено много складки, съвсем дебела; фермене (къс чепкен) с разтворени ръкави, бела или черна влашка ресачка, изкусно наметната на левото рамо. Силях, изкусно опасан на тънката ѝ половина, нависнал най-напреди тъй, щото тънката ѝ половина не се укриваше под силяха ѝ, два кобура със сребърни гривни, арбия, белокорест нож с жълти уши и три сребърни паласки, на лева страна през рамото ѝ висеше къса пала, нож широк колкото 4 пръста. Пушката ѝ арнаутка, кременячка, карафилка, обкована със сребро. На гърдите ѝ сребърни прекръстци (чапрази). На главата си носеше фес с голем пискюл и често превързан на чалмичка с червена или черна шамийка, косите си, уплетени на коцел, подбираше отдире под широкия фес, а отпред косите си носеше подсечени, но виждали са Румена и с разплетени коси, с шамия, забрадена по женски, и даже с шопска шапка. На краката си носеше янялийски опинци от щавена кожа, превързани отгоре с ремъци, а отдоле с по три железни мачки (кукички), за да може да се катери из горите.
  Догдето Румена беше още мома, турците се опитваха да я потурчат по своя си обичай, но не са могли да свладат силния ѝ характер. Тъй ми разказва една баба от Кутугерци, каменишко село: «Много беха лошави турците, синко! И мий имахми едно момиче Цона, три години то крихми от турците, защото искаха да го потурчат, прекръстихми му името на Илинка, ценувахми го по бугарето в Баня за измекярка и най-после скритом го оженихми в Извор, у Краището. Така сми го укрили с неволя. И Румена, като беше още мома, грабва я паланачкият каймакамин, довежда я у Преколница (Пеколница), надойдоха селените да си я искат. Тогава каймакаминът извърза селените около 40 души с ортъми, главейшините от Гюешево, Пеколница, Кутугерци, за да ги кара на Паланка, уж били размирници. А Румена седи на един край, наметната с една голема шуба. Дойде Абазовият син от Паланка, почна да се пречи с каймакама, събрахми се мие жените, удрихме плач, не знаем що ще бъди. Абазовият син изтръгна ножа си, разсече въжетата, с които беха превързани селянете, разпусна всички селяне и Румена си отиде. Каймакамът си отиде на Паланка и с Абазовия син отидоха некои селене до Паланка. Така се помъти малко и най-после каймакамът се изневиде, дигнаха го некъде на към Скопско. Много се угледваха турците на Румена, не беше толкова хубава, ама нещо «фидан бойлия». Таквиз беха проклетите! Таквиз работи, синко, накараха Румена да излезе войвода.»"
  "РУМЕНА ВОЙВОДА. ОЧЕРК ИЗ ОСОГОВСКИТЕ ПЛАНИНИ"– ЕФРЕМ КАРАНОВ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK