Сръбският президент ще обсъжда с Путин "Турски поток" в Москва

Сръбският президент ще обсъжда с Путин "Турски поток" в Москва

© Pool, ReutersСърбия и Русия ще подпишат важни споразумения и договори в енергийната сфера по време на посещението на сръбския президент Александър Вучич от 18 до 20 декември. Освен това се очаква да бъдат сключени и споразумения за селското стопанство, иновациите, научно-техническото сътрудничество, покупката на въоръжение.


Това съобщи преди дни сръбският президент в интервю за руската агенция ТАСС, цитирано от БТА.


"Вие знаете, че Сърбия почти 100 процента зависи от руския газ, а всяка година Сърбия увеличава потреблението на газ с 300-400 милиона кубически метра", каза Вучич. Той припомни, че неотдавна в Сърбия беше ръководителят на "Газпром" Алексей Милер, и изрази надежда, че работата по енергийните споразумения ще бъде завършена скоро и те ще бъдат подписани в присъствието на руския президент Владимир Путин.
По официални сръбски данни потреблението за 2017 г. вероятно ще бъде в рамките на 2.1-2.2 млрд. куб.м газ. Вучич, цитиран от агенция ТАНЮГ, казва, че прогнозите са след три години то да достигне 2.7 млрд. куб.м, а от 2021 г . да надхвърли 3 млрд. куб.м.


Очаквам и разговор за газопровода "Турски поток", каза още сръбският президент. Той припомни, че страната му няма никакви дългове към "Газпром" и изпълнява всичките си задължения навреме.


През май тази година по време на посещение в Пекин Вучич заяви, че Сърбия планира да увеличи тройно покупките на руски газ - от 2 милиарда до 6-7 милиарда кубически метра. Руският министър на енергетиката Александър Новак от своя страна съобщи, че Унгария и Сърбия проявяват интерес към проекта за газопровод "Турски поток" и ако бъдат получени гаранции за покупки, ще се актуализира въпросът за споразумение за втора линия на този газопровод.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK