Тръмп представя нова доктрина за национална сигурност

Тръмп представя нова доктрина за национална сигурност

© Carlos Barria, Reuters



Виждането на президента Доналд Тръмп за "Америка на първо място" е твърд мироглед, според който съперниците се борят помежду си за надмощие или влияние и който не изпитва особени симпатии към съюзите, договорите и други международни споразумения, освен ако те не облагодетелстват пряко Съединените щати, тяхната промишленост и работници.


Доктрината на Тръмп, която трябва да бъде представена днес, когато той обяви своята Стратегия за национална сигурност (СНС), твърди, че националните държави са в постоянно съперничество и САЩ трябва да се борят на всички фронтове, за да защитават и бранят суверенитета си в еднаква степен от приятели и врагове. Правителството често казва, че "Америка на първо място" не значи "Америка сама", но СНС, която трябва да бъде представена от Тръмп в понеделник, ще даде ясно да се разбере, че Съединените щати отстояват своите позиции, дори това да значи да действат едностранно или да отблъснат другите по въпроси като търговията, климатичните промени и имиграцията, заявиха източници, запознати със стратегията.


Ако бъде напълно приложена, стратегията може да представлява значителна промяна в сравнение с традиционния подход към световните въпроси, възприеман след студената война от правителствата и на двете политически партии през последните три десетилетия. С малки изключения тези правителства се придържаха или се стремяха да се придържат към многостранно сътрудничество и ангажираност.




Въпреки че стратегията на Тръмп носи риск от възможна изолация, нейните основни елементи не будят изненада. "Асошиейтед прес" разгледа откъси от късна чернова на документа, състоящ се от почти 70 страници, и разговаря с двама източници, запознати с него. Стратегията е извлечена главно от теми, които Тръмп е описвал в свои речи, и се основава на четири стълба: защита на родината, стимулиране на американското благоденствие, насърчаване на мира чрез сила и укрепване на американското водачество.


Тя се корени в убеждението на Тръмп, че съперничеството, а не сътрудничеството, определя сегашната среда в света, казаха източниците. В откъс от стратегията, разгледан от "Асошиейтед прес", се подчертава, че Америка често се е борила, за да защитава своите интереси.


"Постиженията и позицията на Америка в света не бяха нито неизбежни, нито случайни, се казва в черновата. В много случаи американците е трябвало да си съперничат с противникови сили, за да запазят и отстояват своята сигурност, благоденствие и принципите, които ценят."


Съветникът по националната сигурност Х. Р. Макмастър очерта четирите стълба на стратегията в реч по-рано тази седмица, в която заяви "геополитиката се завръща, и то с отмъщение".


Той каза, че новата стратегия, която е първа за правителството на Тръмп, ще определи заплахите за Съединените щати и техните интереси от "ревизионистични сили" като Русия и Китай, "проблемни режими" като Иран и Северна Корея и недържавни субекти като терористични групировки и престъпни организации. По този въпрос стратегията не е по-различна от тези на предишните правителства.


Но източниците, които разкриха подробности за прегледа на Макмастър при условие да останат анонимни, защото не бяха упълномощени да говорят публично за речта на Тръмп преди нейното произнасяне, казаха, че в нея ще бъде подчертано, че икономическата сигурност на САЩ е национална сигурност и че икономическата сигурност трябва да бъде гарантирана с военна мощ. И казаха, че в нея ще бъде изтъкнато, че САЩ са заинтересовани само от отношения с други страни, включително съюзи като НАТО, които са справедливи и реципрочни.


Освен това в стратегията ще бъде заявено, че поддържането на конкурентоспособност и успешното защитаване на суверенитета на САЩ започва със защита на границите на Америка и контролиране кой може да преминава през тях.


"Засилването на контрола върху нашите граници и имиграционна система е от основно значение за националната сигурност, икономическото благоденствие и върховенството на закона", се казва в черновата. "Терористите, наркотрафикантите и престъпните организации използват пропускливите граници и заплашват сигурността и обществената безопасност на САЩ. Тези субекти бързо се приспособяват, за да превъзхождат нашата отбрана. Съединените щати потвърждават суверенното си право да определят кой да влиза в страната и при какви условия."


В ранната чернова на стратегията се изказваше съжаление, че Америка се е поставила в неизгодно положение, участвайки в многонационални споразумения като тези, които са насочени към борба с климатичните промени, и въвеждайки вътрешни политики за тяхното прилагане. В тази чернова се омаловажаваше опасността за националната сигурност от климатичните промени и се изтъкваше цената за икономиката на САЩ от екологични и други регулации, насочени към тяхното смекчаване.


За момента не беше ясно дали текстът за климатичните промени ще присъства в окончателния вариант на стратегията.


Източниците казаха, че в документа ще бъдат определени хищници и ще бъде обещано, че САЩ ще се отнасят към тях като такива.


Китай например ще бъде смъмрен за предполагаемо манипулиране на основания на правила за международен икономически ред в своя полза, а Русия - за кампании за подкопаване на демократичните процеси в бивши съветски републики, Европа и САЩ. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vyf05544287
  vyf05544287
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Нищо ново. Школата на политическия реализъм, доведена до екстремност от Тръмп. Стратегията на САЩ винаги е била подобна, само че без арогантното, но всъщност наивитично афиширане. Дали наистина, обаче, американците ще са в по-голяма безопасност? Съмнява ме. Дали наистина отчуждаването на съюзници ще им донесе добро? Също съмнително.

 2. 2 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4381 Неутрално

  Така представена по черновата стратегията де факто не включва дипломацията като елемент на системата за сигурност. Ще мога да взема отношение едва след прочитане на материала.

 3. 3 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Няма изнена ,на практика Тръмп открито изправя САЩ срещу останалия свят.
  Въпросът е,как ще реагира света.

  5ar8
 4. 4 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1264 Весело

  Каквото и да направи Тръмп ще бъде посрещнато с обичайното плюване от предубедените му критици. Най-големият тест беше признаването на Ерусалим при което дори хора дето ужким се правеха че симпатизират на Израел запяха открито в хора на палестинските 'свободолюбци', не било сега времето (решението е взето преди двайсе години), дайте да се снишиме, Америка се 'изолира' и разни такива неща взети право от наръчника на съвецки агитпропчик

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 5. 5 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Братя американци сами сте.Опорочихте съюзи и споразумения градени повече от половин век.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 6. 6 Профил на vyf05544287
  vyf05544287
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#4] от "saint evlampi":

  Извод: Тръмп опорочава всяка кауза. Не е приятно да имаш простак в колата.

 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3628 Любопитно

  От статията се подразбира ,че принципа за национална сигурност на САЩ , е базиран на офанзивна милитаристична стратегия .....
  Държава граничеща САМО с два океана и две страни , смята като заплаха на националната си сигурност , държави намиращи се на хиляди километри от нея.
  Света трябва да се обедини и предотврати тази едностранчива политика на Вашингтон. .....
  В противен случай , заплахата от ненадейна намеса във вътрешните работи на която и да е държава , от страна на Вашингтон ....ще се легализира !
  Плаващите по моретата американски самолетоносачи , безпрепятствено ще хвърлят котви по бреговете на която и държава си поискат......
  И факта , че тази стратегия се свежда до критерия "национална сигурност" , е едва ли не един вид подигравка на янките към останалия свят !

  Bukalemun
 8. 8 Профил на vyf05544287
  vyf05544287
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Така представена по черновата стратегията де факто не включва дипломацията като елемент на системата за сигурност. Ще мога да взема отношение едва след прочитане на материала.
  —цитат от коментар 2 на daskal1


  Ще можеш да вземеш отношение след като видиш кво викат от Кремълoугодните рупори. :D :D :D

 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3628 Весело

  До коментар [#2] от "daskal1":

  Даскале ....:).....не омекотявай !
  Статията е така елементарно написана , че би задоволила и най бавно загряващите и читатели .....
  САЩ е световен агресор !
  А с новата си доктрина за национална сигурност , иска да легализира тази си агресия .

  Bukalemun
 10. 10 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Май доктрината не е писана от Тръмп, а преди 60 години. Тръмп само я е разсекретил.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 11. 11 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1264 Весело

  До коментар [#6] от "vyf05544287":

  Не, изводът е че предубеждението е по-силно от акъла и претендиращите за интелектуали дето се подигравате на широките народни маси сте точно толкова лесни за подкарване с гегата на манипулацията. Даже на един прос чичо все пак може да му обясниш че нещата са по друг начин. Набеденият интелектуал е фанатично убеден в светата си правота понеже вярва че е 'умен' и да недовиждат нещата могат само другите :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Мнооого пошло. Всичко това което е написано, американците го правят и досега. И аз като българин казвам, че е за добро. но размазано в лицата на останалите държави само ще донесе негативи на САЩ и ще подтикне някои неутрални държави да се позиционират към конкурентни кръгове. За мен това, написано по такъв начин е чиста парвенющина.
  Наподобява малко на путинската пропаганда ще ще ще ще .......
  Тия неща се правят без да се афишират, това го разбира общо взето човек след седем години образование..........................

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6295 Неутрално

  Тръмп по-скоро взриви националната сигурност ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  До коментар [#13] от "iak":

  Всичко това което е написано, американците го правят и досега.
  ======
  Това се знае.
  Въпроса е ,че Тръмп , като вестоносец се старае да го превърне в напълно официално и нормално нещо !
  Паралелна е и политиката на американския президент , относно Ерусалим. ...
  Ако разединения свят се обедини , може с лекота да предотврати тази милитаристична посока която е решила да поеме Вашингтон.

  Bukalemun
 16. 16 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Тази доктрина ще доведе до постепенно еманципиране на Европа от Щатите, оето не е еднозначно добро в контекста на преобладаващото либерално настроение на контингента. Иска ми се повече твърдост към Русия и повече разум към Турция.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 17. 17 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Че кой от "четирите стълба" на доктрината "Тръмп" е на Тръмп? "Защита на родината"? Винаги е съществувало - сега Тръмп ще посочи новите/стари врагове на САЩ. "Стимулиране на американското благоденствие"? Хубав, витиеват начин да кажеш, че САЩ не трябва да бъдат ограничавани във възможностите да ограбват всички останали. "Насърчаване на мира чрез сила"? Мда, това звучи много по американски. Нещо като девиз на арогантния побойник. "Американското водачество"? Е, след горните три стълба, кого ще водят?!

 18. 18 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1264 Весело

  До коментар [#12] от "vyf05544287":

  Не са се изметнали по отношение на Израел (формално продължават да твърдят че са про-Израел), а въпреки че Тръмп направи нещо което ако го беше направила Хилъри щяха да я боготворят него го плюват.

  При вас, набедените псевдоинтелектуали е противоречието

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 19. 19 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  Американски бай Тошо! С тези глупашки изявления само ще антагонизира света срещу нас. Никоя държава не може да бъде срещу цял свят. Уж щял да запази съюзите но само с условие че са в полза на Америка. Ами то самата дефиниция на съюз е че участниците правят компромиси в името на някаква по-висока и по-важна цел. Той само плюе по другите съюзници, рано или късно това ще ни ухапе по задника.
  Мрънка срещу Русия и Китай но пред тях се държи като мъстия и нищо не смее да им каже в очите. Пълен тъпак и простак.
  Ако въобще има нещо хубаво от неговия мандат то това ще е съюзниците да разберат колко им е необходима Америка.

  California Über Alles
 20. 20 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 736 Весело

  До коментар [#17] от "Мърмор":

  Ма как хубаво си ги подредил:
  - да ограбват всички останали
  - девиз на арогантния побойник

  Да беше обобщил накрая - долу САЩ!
  Карай - и без обобщението ще те похвалят!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 21. 21 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Ако въобще има нещо хубаво от неговия мандат то това ще е съюзниците да разберат колко им е необходима Америка.
  —цитат от коментар 19 на Pontif New Dnevnik SUCK


  То това хич не е малко. Стига да го държат изкъсо да не прави много глупости. Бонус ако го изловят с руски пари и го свалят.

 22. 22 Профил на vyf05544287
  vyf05544287
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#18] от "saint evlampi":

  Не са се изметнали по отношение на Израел (формално продължават да твърдят че са про-Израел),
  —цитат от коментар 18 на saint evlampi

  Хващаш се за думата. Имам предвид, че има пъстрота в позициите, която противоречи на тази фанатична убеденост, която ти се привижда и за която говориш в първия си пост. Има смяна на мнение, просто не е в посоката, която ти харесва, та затуй трябва да е лошо.

  Ти можеш ли да разсъждаваш изобщо извън рамките на този форум? Моят съвет е да претеглиш аргументите "за" и "против" преместването на посолството в Йерусалим точно в този момент и точно по този начин, вместо да търчиш подир "набедените псевдоинтелектуали" (в желанието си да хвърляш кал така се престара, че излезе, че сме набедени за псевдоинтелектуали, което си е самата истина) и да следиш неистово какво те мислят и защо го мислят. Ако се махне контекста за "либерали", "псевдоинтелектуалци" и т.н, нямате нищо.

  Айде, мен скоро ме банват. В 10 часа идва скучното моди, което "не е забравило за обидите ми към тях". Желая ти ползотворна седмица и дано поумнееш малко със следващите 2 статии от "набедени псевдоинтелектуали". Единият от тях не одобрява хода на Тръмп от про-израелска позиция, просто защото ще стане по-трудно.

  http://nationalinterest.org/feature/jerusalem-the-follies-trumps-embrace-23528

  http://nationalinterest.org/feature/before-deciding-who-rules-jerusalem-decide-what-jerusalem-23523

 23. 23 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#4] от "saint evlampi":

  Каквото и да направи Тръмп ще бъде посрещнато с възторг от неговата секта. Когато Тръмп атакува американските спецслужби се сбъдват най-смелите мечти на съветския агитпропчик - американският президент да върши тяхната работа.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 24. 24 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2926 Любопитно

  До коментар [#2] от "daskal1":

  Каква дипломация даскале? Гозамбо ти каза - Стейт е свърталище на глобалисти и трябва да бъде разграден.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 25. 25 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#17] от "Мърмор":Ма как хубаво си ги подредил: - да ограбват всички останали - девиз на арогантния побойникДа беше обобщил накрая - долу САЩ!Карай - и без обобщението ще те похвалят!
  —цитат от коментар 20 на b_52_strato
  Мда-а! Аз поне съм подредил нещо. Ти какво си подредил? "b_52"? Поне да беше се листнал с нещо като F-22 Raptor, та да сме наясно с похвалите.

 26. 26 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 712 Разстроено

  Нищо хубаво не чака САЩ, след като тинята запокити в Белия дом този нещастник. Всички които ненавиждат САЩ имат повод да са много щастливи.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1264 Весело

  До коментар [#23] от "vesolr":

  "Каквото и да направи Тръмп ще бъде посрещнато с възторг от неговата секта"

  Глупости. Това е проекция на собствения ви фанатизъм.

  Анти Тръмп образите се държите като секта в много по-голяма степен, според вас Тръмп еднолично причинява ураганите които удрят Рико и трябва да върши работата на тамошния майор и лично тормози БЛМ активисти (но е голям кеф като някакъв напускащ келеш му спре туитъра поне за малко), обаче Дау върви нагоре въпреки усилията му да го дърпа надолу и да 'изолира' Щатите :)

  Както казах по-лесно е да покажеш на прос чичо че леко му бегат нещата отколкото на вярващ че е 'умен' псевдоинтелектуал.

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 29. 29 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2926 Весело

  До коментар [#28] от "saint evlampi":

  Кви проекции, я виж гозамбо пък тогава ми говори за фанатизъм.

  Разбира се можеш да посочиш мой пост в който пиша за ураганите, нали?
  Не твоя халюцинация, мой пост, извинявам се за уточнението ама мисля че е необходимо.

  Помня един от тръмпистите, ети ердоганиста, се беше зачудил, дали няма нещо вярно в твърденията на анкарския кмет, че кораб на ЦРУ предизвикал земетресение в Турция. Но пък ети е от тръмп-сектата, също като теб - при вас търси псевдоинтелектуалците.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 30. 30 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2926 Любопитно

  До коментар [#19] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Да бе, голям смелчак е да се репчи на Меркел, Макрон, Тереза Мей, Търнбул - най-верните съюзници на САЩ. Но за Путин и една лоша думичка не е казал. Странно, за човек който няма никакви зависимости от Русия...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 31. 31 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1264 Весело

  До коментар [#29] от "vesolr":

  Ами ти си тоя дето ме групира с Гозамбо и Ети като 'тръмпист'. Аз пък тогава те групирам с хленчещите псевдоинтелектуали по света.

  Защо ти да можеш да ме групираш а аз теб да не мога?

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 32. 32 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2926 Любопитно

  До коментар [#31] от "saint evlampi":

  А, недей така да ми бягаш по тъча. Аз те групирах след като ти ме групира и почна за урагани нещо да халюцинираш. Та аз още чакам за линка за ураганите, ако не те затруднява де...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  Край на международният алтруизъм на САЩ, всеки да се спасява сам. Крайно време беше американците да спрат да наливат помощи в половината свят.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#27] от "Дедо Либен":Най-големите българопродавци сте рубладжиите. Цялата българска история го доказва.
  —цитат от коментар 33 на Alarmstufe: Rot


  Дядото Либен е написал цял трактат за Бай ти Ганювската мечта. Лентяйски да стои и гледа как флуиди си текат по разни патоци и юрдеци; и как парите сами си се трупат на бали; и в същото време да внася ябълки, круши и домати от Полша, пъпеши, сливи и тикви от нам си къде. "Умело" прикриване на чужди интереси със заветната айляшка мечта на всеки партиен секретар.
  До коментар [#33] от "Alarmstufe: Rot":

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1264 Весело

  До коментар [#32] от "vesolr":

  "Аз те групирах след като ти ме групира"

  И друг път си ми приказвал глупости от типа 'ама той Гозамбо едикво си'.

  Иначе ми харесва че копираш мои похвати за дебат с линка за ураганите, учиш от сенсея даже без да се осъзнаваш, браво

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 40. 40 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#39] от "saint evlampi":

  Пак плямпаш глупости. Моят коментар 23 е абсолютно неутрален - говоря за сектата на Тръмп. Ти защо се почувства засегнат и почна да си измисляш за ураганите не стана ясно, типичното поведение на гузен - негонен бяга.
  Гозамбо и ети са само примери за фанатици които ти дадох след като излезе с глупавото си твърдение, че това били само проекции.
  Пак те тресна нарцисизма. Аз винаги използвам твоите камъни по твоята глава, откри топлата вода с това си прозрение.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Тръмп иска да направи от САЩ самотен играч.

 42. 42 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4381 Неутрално

  Колеги, виждам че спорът се води в една много тясна плоскост. Докладът за Стратегията за Национална сигурност е задължение на Президента на САЩ след ВСВ, с други суми не е някаквъв нов инструмент измислен в момента. За по-любознателните ще дам линк до архива воден от времето на Рейгън, просто от тогава започна проекта с архивирането. На този линк може да се намери и обзор на дискусиите и сведения за статуса на сигурността в момента в разни географски точки. http://nssarchive.us
  На базата на този доклад Министърът на Отбраната готви своя доклад за Отбранителната Стратегия на САЩ.
  Реално докладите се готвят почти паралелно след уточняване на принципите и концепцията. Затова е интересно какво ще влезе в конкретиката на отбраната, особено като се има предвид че този кабинет е съставен с превес на генералитета.

 43. 43 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2629 Неутрално

  До коментар [#7] от "eti mehter":

  Ети вие разправяте, че вашите турски интереси започват от Китай и стигат до Босна и на юг чак до Сомалия !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 44. 44 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#3] от "5ar8":

  Светът ва Шорош не е целия свят.

 45. 45 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  САЩ няма как да останат сами, докато защитават и охраняват Европа, Австралия и Нова Зеландия, Япония и Южна Корея, Израел и други. Сама може да остане Европа, когато САЩ спре да я охранява, защото Путин и Ердоган ще си поделят Източна Европа, което означава разпадане на ЕС и ще поставят ва колене Западна Европа.

 46. 46 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Какво стана с - Тръмп не разбира от геополитика и политика изобщо? Само много големи президенти преобръщат геополитиката и Тръмп е от тях.
  Някои домашни спецове тук твърдят-то нямало нищо ново. Като няма нищо ново, за какво ревете?

 47. 47 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4381 Неутрално

  Ето, сега текстът е публикуван и след прочитане мога спокойно да кажа, че голяма част от коментарите в статията са или преувеличени критични бележки, или отсъствие на цели раздели и идеологическа обработка на читателя. Обърнах внимание на сипломацията - остава като инструмент, при това комбинирана с икономическите сили на САЩ като една по-поделена и конкурентна дипломация. Да, има смущаващи фрази, от типа на "ще се коопериране с тези които искат да участват като партньори", да разделят средства и ресурси виж стр. 33-35).
  Няма никаква изолация на Европа, дори напротив - виж текста от последната част на доклада. Общо взето един документ който повтаря известни позиции от кампанията на Тръмп, с акцентиране на военната и икономическата сила на страната
  Виж http://nssarchive.us/wp-content/uploads/2017/12/2017.pdf





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK