Как трицифрен кредитен рейтинг създава нови "класи" в Китай

За ползващите Alipay и WeChat Pay наемането на колело може да се каже по-евтино с по-висок кредитен рейтинг и по-трудно - с по-нисък.

© Associated Press

За ползващите Alipay и WeChat Pay наемането на колело може да се каже по-евтино с по-висок кредитен рейтинг и по-трудно - с по-нисък.Действащи от няколко години приложения за онлайн плащания в Китай постепенно изграждат система за личен кредитен рейтинг, която на практика създава "класи" граждани на базата на профила, обкръжението и поведението им онлайн и в реалния свят. Това разказва статия, публикувана на сайта на сп. Wired, която ще излезе в броя му през януари.


Чрез историята на 27-годишния Лазаръс Лю, върнал се в Китай след три години в британски университет, списанието очертава промяната, настъпила по време на отсъствието му в началото на това десетилетие: "Всички плащаха за всичко с телефоните си. В "Макдоналдс", в бакалията, дори в семейните ресторанти.


За тези три години плащането в брой в голяма степен се е оказало изместено от две мобилни приложения - Alipay и WeChat Pay, които и той решава да използва, когато вижда плащане с тях на пазар за зеленчуци. Въвежда телефонния си номер и сканира личната си карта, за да получи идентификационен номер, за което му трябват само няколко кликания. Системата се оказва дотолкова удобна, че той я използва няколко пъти на ден, за да поръчва закуска, да паркира (добавяйки и шофьорската си книжка и номера на автомобила си), да си плаща застраховките, да си записва часове при лекари (и така да избягва огромните опашки в китайските болници), да добавя приятели във вградената социална мрежа на Alipay. На почивка с приятелката си в Тайланд плаща със същото приложение. "Като много млади китайци, влюбили се в услугите за мобилно плащане, предлагани от Alipay и WeChat, Лю спрял да си взима портфейла, когато излиза от къщи," разказва списанието.
Структурата, функциите и собствеността на Alipay, разработено от компания от корпорацията Alibaba, означават, че "суперприложението" събира и обработва огромно количество данни в мащаб, който американските компании не познават. И това приложение, и конкурентът му WeChat, притежаван от "Тенсент", са повече като екосистеми, отколкото като отделни програми - през тях могат да се ползват всякакви услуги от "Юбер" и "Ибей" до "Америкън експрес" и "Ютюб". От всички тези приложения могат да се извличат данни. Към тях един ден се добавя иконката на Zhima Credit, което използва big data, за да "оценява обективно" кредитния рейтинг на ползващите го чрез трицифрено число. "Колкото по-висок е резултатът, толкова по-добър е кредитният ви рейтинг."


"Кредитна система, която покрива цялото общество"


Досега централната банка на Китай разполагаше само с милиони неизчерпателни кредитни досиета, но в страната не съществуваше работеща и достатъчно мащабна кредитна разплащателна система. Единствената отправна точка към 2011 г. бяха 356 милиона потребители на смартфон. Ant Financial, компанията майка на Alipay, започна да надгражда това, като създава нова версия на програмата със скенер за QR код, каквито за година се появяват дори върху тениски на сервитьори, гробове и табели, поставяни пред просяци на улиците и, свързвайки онлайн и офлайн световете, мобилните плащания с Alipay достигат 70 милиарда долара само в рамките на година, разказва списанието. (Днес общата стойност на всичси мобилни плащания в Китай е 5.5 трилиона долара - за сравнения в САЩ размерът им към 2016 г. е 112 милиарда долара).


Zhima Credit се появява през 2013 г., след като ръководството на Ant Financial решава да използва възможностите на Alipay за събиране на данни, за да изчислява кредитния рейтинг на базата на дейностите на индивида и да натрупва информация за плащания, която да помага в този процес. Случайно или не, през 2014 г. и правителството обяви, че разработва система за "социален кредит", базирана на репутацията на отделни лица, компании или дори представители на властта, която ще позволи всеки китайски гражданин да има досие на базата на данни от публични и частни източници. Целта е до 2020 г. да се изработи "кредитна система, която покрива цялото общество."


Година след изявлението Ant Financial e сред осемте компании, които централната банка дава лиценз за собствена платформа за оценка на личния кредитен рейтинг. При Zhima Credit алгоритъм изчислява оценка между 350 и 950, но не само на базата на плащаните сметки, но и на покупките, образованието и оценките на приятелите, пише Wired. За над 200 милиона души, които използват приложението - студенти и жители на провинциални райони - това отваря много възможности. Включването в рейтинговата система е доброволно, а според самата компания - и безопасно за данните на потребителя. От друга страна през 2015 г. Ant Financial e заявила, че планира "да помогне за изгражданено на система за социален интегритет". Същевременно тя вече е сътрудничила на властите в Пекин, създавайки "средитен черен списък" с 6 милиона души, които не плащат съдебните си глоби.


По-добрият рейтинг дава възможност дори за избягване на дългите опашки в китайските болници.

© Associated Press

По-добрият рейтинг дава възможност дори за избягване на дългите опашки в китайските болници.


"Неблагоданеждните"


Според китайското правителство бъдещата национална социална кредитна система трябва да наказва хората и за разпространяване на слухове, а "неблагоданеждните" да получават услуги под обичайния стандарт. В книга, посветена на среща на Ant Financial и оформянето на идеята за Zhima Credit, изпълнителният директор на компанията казва, че целта е "лошите хора в обществото да няма къде да отидат, а добрите да могат да се движат свободно и без препятствия." Тест на автора на статията, заедно с разговори с китайски потребители, показват, че не достатъчно високият рейтинг затруднява достъпа до услуги като наемане на велосипед онлайн (макар велосипедите в последните години да са масов транспорт в някои от мегаполисите) или намиране на хотелска стая без депозит.


Вкарването в "черен списък" блокира дейности като купуване на самолетен билет или друг вид пътувания и достъпа до определени стоки, както отнема и възможността човек да получава заеми - в последния случай човек може да влезе в списъка дори да не е потребител на Zhima Credit. Обратно, например компанията за наемане на автомобили Shenzhou Zuche дава възможност на потребители с рейтинг над 650 да наемат без депозит. За известно време е било възможно при резултат от над 750 пътници на летището в Пекин да пропускат проверките за сигурност. Достатъчен брой точки дават възможност за по-изгодни условия за заеми и наеми на апартаменти или дори за визи до далечни дестинации.


Рейтингът съответно пада при неплащане на глоби, но и на други провинения. През 2015 г. главният мениджър на Zhima Credit казва на репортери, че Ant Financial се надява да получи списък с ученици, преписали, за да влязат в колеж, за да може постъпката им да влезе в кредитните им данни.


В алгоритъма на приложението освен контактите и "характеристиките" (колата, която потребителят шофира, работното му място, училището му) има и категория "поведение". Малко след пускането на Zhima Credit технологичният ѝ директор казва за китайското списание Caixin, че купуването на стоки като памперси може да подобри резултата, а дългото играене на видеоигри - да го понижи. Според потребител с висок кредитен резултат проверката на приятелите е важен елемент в оценката.


Попадането в "черен списък" е пагубно за потребителите на Zhima Credit - рейтингът рязко намалява, приятелите разбират за това и за да избегнат срив в собствения си резултат, премахват "неблагонадеждния" от контактите си. Системата отчита това и резултатът на вкарания в списъка пада още повече.


Как трицифрен кредитен рейтинг създава нови "класи" в Китай

© Associated Press


Да управляваш чрез игри


Подобни схеми не са непознати в комунистически Китай, дали чрез стимулиране на жителите да снимат нарушителите по пътищата или чрез пилотни "системи за социален кредит", при които социално желателни действия дават по-добър достъп до учебни заведения и работа, а "най-ниската" категория дори получава отказ от някои публични услуги.


Откакто град Суинин експериментира с последното през 2010 г., десетки градове са го опитали, а сега, чрез съвременните технологии, системата може да работи не само на градско, а и на национално ниво. За да помогне, правителството е поръчало на технологичната компания Baidu да помогне в изграждането на базата данни за социален кредит до 2020 г.


Всичко това променя отношението и на властите в Пекин към интернет - вместо просто да се затварят сайтове, правителството започва да работи с частния сектор, за да разработва и усъвършенства инструменти за контрол. С времето обаче управлението на Си Цзинпин затяга и хватката върху технологичните компании - трудно би могло да остави подобна система в ръцете на частни компании.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Хакерите трЪкат силно ръцеее.

 2. 2 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  Когато Big data срещне Big brother.

 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  Китай провежда целенасочено социално инженерство, чиято крайна цел е някаква кошмарна антиутопия, но не по Оруел, а по Хъксли.

  Разбира се, за козинявите каскети, които след 10 ноември не са ходили по-долеч от чУшмичките пред Централна баня, за да си налеят топла вода, Китай е суперуспешна КОМУНИСТИЧЕСКА дэржава.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на shiriru
  shiriru
  Рейтинг: 459 Неутрално
 5. 5 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Не си спомням под коя статия, но соц чугуните коментираха, как Китай и Виетнам разбивали мита за неуспешен социализъм.

  Тази статия е зловеща направо. Успешно съперничи на социалния инжинеринг на Сорос.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 6. 6 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  Това са един милиард китайци. Социалното инженерство е задължително, как според теб се управлява тази маса от хора, които от скоро разбраха, че ориза е само гарнитурата?

  Засега екперимента Китай е успешен. Поне доста по - успешен от експеримента Русия.

 7. 7 Профил на valiopc
  valiopc
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Във връзка със статията препоръчвам да се гледа британския сериал Черно огледало.Очевидно пророчески.В една от сериите описаното в статията е доразвито много ефективно.

 8. 8 Профил на valiopc
  valiopc
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#4] от "shiriru":

  не видях поста ти.Сори!

 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  До коментар [#6] от "niakoi_si":

  "Поне доста по - успешен от експеримента Русия."

  Ха, че ако Русия е бенчмарк, и африканските държави са по-успешни от нея.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4816 Весело

  "Всичко това променя отношението и на властите в Пекин към интернет - вместо просто да се затварят сайтове, правителството започва да работи с частния сектор, за да разработва и усъвършенства инструменти за контрол. С времето обаче управлението на Си Цзинпин затяга и хватката върху технологичните компании - трудно би могло да остави подобна система в ръцете на частни компании."

  Мисля че горният текст много точно определя бъдещето за съжаление.... Контрол, контрол и пак контрол....Социализма след години ще изглежда като свобода :)

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 11. 11 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  Никаква система за социален инжинеринг не може да промени основния проблем на тоталитарната държава - невъзможността да адаптира към промените и от там бавно но сигурно западане. В момента Китай е типичен пример за "добрия цар" а именно активен и мъдър абсолютен монарх, в случая партията които бързо и много ефективно модернизира държавата и я прави световна сила. Почти всяко общество е имало такъв момент, Петър Велики, нашия Княз Борис/Цар Симеон и т.н. Предполагам, Китай е имал не един и двама такива монарси. И досега не е измислена друга обществена система освен демокрацията и капитализма която да упее да гарантира развитието на обществото след смърта на водача.

 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  До коментар [#11] от "m17":

  Напълно съм съгласен.

  Прогрес не се постига с контрол. С контрол се постига стагнация.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Далеч съм от конкретните факти, но и с просто око се вижда какъв просперитет направиха около 200 милиона финансово активни американци през 70-те, 80-те и 90-години на миналия век, когато минаха от дебит на кредит. В момента това се случва с пъти повече финансово активни китайци, при това контролирано от държавата. На пръв поглед китайският бум тепърва предстои.

 14. 14 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Далеч съм от конкретните факти, но и с просто око се вижда какъв просперитет направиха около 200 милиона финансово активни американци през 70-те, 80-те и 90-години на миналия век, когато минаха от дебит на кредит. В момента това се случва с пъти повече финансово активни китайци, при това контролирано от държавата. На пръв поглед китайският бум тепърва предстои.
  —цитат от коментар 13 на Лео


  Те и и затова преместват няколкостотин милиони китайски селяни от селата в градовете,за да станат консуматори и да раздвижат вътрешното потребление.Все още градското население в Китай е едва 58 процента.

 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  Съществуването и в случая създаването на касти си е напълно в китайската традиция.
  И тук, поне според мен, вън от технологичмата страна на въпроса, която едниозначно е интересна, става дума за много сериозни неща.
  Първо, т.н. неблагонадеждни, когато става дума за Китай означава има-няма 1 млрд човека, как ще го карат утре, ако тази система заработи като основна, може би ще хвърлим на кучетата.
  Второ, ако това не е глобализъм, здраве му кажи и понеже аз персонално не съм противник и въобще глобализма си е съвсем естествен процес от както свят светува ( само като прост пример, какво друго е пътя на Марко Поло, освен глобализъм в чист вид:)), но все пак къде дремят антиглобалистите, когато забележете, едва ли не всеки от нас ще бъде дотолкова прозрачен, че ще има единен/утвърден:) от ККП кредитен рейтинг.
  Трето, как така става, че (пак за пореден път) под ръководството на хора, които се зоват комунисти, стартира нещо, което да обхваща колкото може повече хора, в случая едва ли не всички - нали според конспиративните теории, подобни неща се измислят и провеждат в живота от евреи, империалисти, колонизьатори и т.н., т.е. от онези, най-лошите и алчни хора, а не от борците за равенство и социална справедливост.

 16. 16 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 299 Неутрално

  По-лошо от Биг Брадър. Ако те вкарат в някакъв черен виртуален списък като неблагонадежден, приятелите ти веднага те изтриват да не би да им намалиш рейтинга. Това е същото да те обявят за враг на народа и всички спират да те познават зад а си нямат неприятности. Остава ти само да се гръмнеш.

 17. 17 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  Тея все едно живеят в антиутопия.
  "-Умирам!
  -Сори, но кредитният ви рейтинг не позволява да ви помогнем..."
  Гадно, по-гадно, комунизъм.

  ДБ=БКП
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Кредитно робство. Паричните знаци, като средство за размяна отдавна са се превърнали в най - дефицитната стока. Ограничаването на реалният им оборот е превърнато от много правителства в държавна политика. Така тоталният контрол над работните пчелички е гарантиран. Оруел е предвидил и описал всичко още в средата на 20 век.

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  Китай не страда от скрупули по нивата на контрол...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Епа те открай време я карат на кредитен балонец - само дето идва по телефоните, че са евтини

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-12-11/china-credit-growth-exceeds-estimates-as-funding-remains-buoyant

 25. 25 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Системата според мен ще проработи, защото поощрява хората самидоброволно да се включват за да не изпаднат от обществото. Който не е в системата е аутсайдер. Също като с партийните книжки преди десети.

 26. 26 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Нещата отиват към Black Mirror. Наскоро гледах за slaughterbots -> малки дрони ( като най-евтините детски дето се събират в шепа ), но с face recognition и насочен заряд, колкото да пробие черепа и да пръсне мозъка и нямаше как да не се сетя за епизода с пчелите. Има вече опити невронни мрежи да се пренесат на външен носител. Абе след 20-тина години Black Mirror сигурно ще ни се струва като пророчество.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 27. 27 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 992 Разстроено

  Това е направо кошмарно! Ето как на пръв поглед едно улеснение, може да заживее свой живот и да се разрасне до размерите на чума, управляваща живота ти...като ти доброволно си се вкарал в матрицата!
  Да влязат хакерите!

 28. 28 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  Мдааа...
  Началото е положено. Опаковката изглежда привлекателно. Поводът - да се погрижим за удобството на потребителя...
  Само дето се забравя, че когато има възможност да се злоупотреби с някаква информация - то непременно ще се намери някой, който да злоупотреби с нея.
  А тази информация ще даде абсолютна власт, на имащите достъп до нея.

 29. 29 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Тея все едно живеят в антиутопия."-Умирам!-Сори, но кредитният ви рейтинг не позволява да ви помогнем..."Гадно, по-гадно, комунизъм.
  —цитат от коментар 17 на anonim440


  А в щатите как е кредитния рейтинг?

 30. 30 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  До коментар [#16] от "Jumbo Jet":

  Напълно вярно и не се съмнявам, че това е една от целите, сгрешилите да се гръмнат сами. Неблагонадеждните и недисциплинирани граждани генерират само разход за обществото и не участват в БВП, затова от гледна точка на държавата и обществото дори е по-добре да ги няма. В Европа обществото се пази от гнилите ябълки, като ги държи далеч от примерния гражданин по затворите.

  Замисъла е за удобство и печалба, но определено полицията ще има достъп и е само въпрос на време тези приложения да се превърнат в бухалка към опозицията, гарантирайки вечната власт. Ние сме на прага на Оруеловата свят - 2 империи в постоянна война, държви с министерство на истината и правоговор.

  Единственото положително е, че такива системи са нетрайни с толкова полиция и агентурен апарат няма как държавата да е стабилна. Глада прочиства лесно управниците.

 31. 31 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  ...Единственото положително е, че такива системи са нетрайни с толкова полиция и агентурен апарат няма как държавата да е стабилна. Глада прочиства лесно управниците...
  —цитат от коментар 30 на otrqdnik


  Дали?
  Защо тогава не се случва в Северна Корея?

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Останах с впечатление, че авторът/авторите изпитват някаква странна радост от възможностите на технологиите. Голем Биг брадър + неизвестно какъв контрол + възможност за манипулации (от хакери, корпорации, държавата и т.н.) си е направо Ад под небето. Или направо Матрицата ХХЛ

  master
 34. 34 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  Китай провежда целенасочено социално инженерство, чиято крайна цел е някаква кошмарна антиутопия, но не по Оруел, а по Хъксли.Разбира се, за козинявите каскети, които след 10 ноември не са ходили по-долеч от чУшмичките пред Централна баня, за да си налеят топла вода, Китай е суперуспешна КОМУНИСТИЧЕСКА дэржава.
  —цитат от коментар 3 на Norman Granz


  Обикновено съм съгласен с теб на 100%, но тук не. Ходих в Китай и наистина Алипей е невероятно удобство. Юаните са на изчезване. Технологично Китай вече е пред САЩ, където още използват чекове от 19ти век. Предполагам, че ККП ще стане Биг Брадър посредством Алипей, но и в западните демокрации върви подобен процес. Във Великобритания вече има повече от 10 млн камери по улиците, в САЩ броят им също расте главоломно.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK