Страните от ЕС се договориха да увеличат зелената енергия с една трета до 2030 г.

Страните от ЕС се договориха да увеличат зелената енергия с една трета до 2030 г.

© ReutersМинистрите на околната среда и енергетиката в Европейския съюз се договориха в понеделник страните им да постигнат поне 27% дял на възобновяемите енергоизточници до 2030 г. Това е позицията, от която Съветът на ЕС ще преговаря следващата седмица с Европейския парламент, който постави доста по-амбициозната цел от 35%. В момента ЕС се е ангажирал към 2020 г. зелената енергия да е поне 20%.


Инициативата за 35% е от октомври и в началото на декември бе подкрепена от група големи технологични, промишлени и енергийни компании.


Други от договорените на мерки на Съвета на ЕС са набор от правила за вътрешните енергийни пазари, включително монтиране на т.нар. интелигентни електромери или изграждане на инсталации за съхраняване на енергия.
Министрите се договориха и за обема възобновяеми горива в транспорта и за ограничаване до 7% на дела на биогоривата, заради които фермери завземат земеделски земи, които иначе биха отишли за производство на храни. До 2030 г. горивата от възобновяеми източници трябва да достигнат дял от 14% в транспорта във всяка от страните. За използващите електромобили и жп превоз с локомотиви на електричество ще има бонуси.


Но Европейската комисия критикува решението на министрите да стимулират финансово електропревоза по железниците, тъй като значителна част от европейската жп мрежа вече е електрифицирана. Еврокомисарят по въпросите за промените в климата заяви на срещата в понеделник, че "нивото на амбицията очевидно не е достатъчно". Според него при намаляващи цени на възобновяемите източници ЕС може да постигне квота от 30% при същите разходи, изчислени за договорените 27%.


"Поевтиняването на възобновяемите източници е впечатляващо - било то при соларната енергия или ветропарковете", заяви той на пресконференция след срещата.


В решението от срещата се казва още, че 28-те страни членки определят опростени процедури за създаване на малки инсталации, както и за правата и задълженията на домакинствата и компаниите, които задоволяват енергийните си нужда от възобновяеми източници. "Подготвяната директива ще направи по-лесно потребителите да поемат инициативата и да станат производители", заяви естонският министър на икономиката Кадри Симсън.

По отношение на отоплението/охлаждането на сградите всяка страна ще трябва да приеме мерки за постигане на 1% годишно увеличение на дела на възобновяемата енергия в този сектор. Причината този въпрос да бъде оставен в ръцете на националните правителства е, че в отделните страни исторически са изградени различни системи, както и че в Северна Европа става дума предимно за отоплителни, а в Южна Европа - за охлаждащи инсталации.


Догодина европарламентът и Съветът на ЕС ще трябва да договорят компромис, който да бъде оформен като законодателно решение.


Парижкото споразумение за климата остави отделните страни по света сами да определят реалистични цели в опита да се намали глобалното затопляне до не повече от 2 градуса в края на века. ЕС си постави амбициозната цел до 2030 г. да съкрати парниковите газове с поне 40% спрямо нивото от 1990 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Честито на печелившите!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Усещам как почвам да позеленявам.

 3. 3 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3223 Любопитно

  При спадащите цени на ВЕИ вложенията и повишаване ефективноста им-това е правилният път.Даже държави като СА влагат 50 млд.във ВЕИта!ще бъдем свидетели как до 10-15 години ще започнат да се затварят и ядрени съоръжения......Бъдещето е във ефективноста и в малките ядрени реактори 4 поколение(кораби и подводници)работещи с отработено ядрено гориво!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 4. 4 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Йеее! Сега вече всичките роднини и приятели на депутати, дето не успяха да хванат първата вълна ще ядат баница.

 5. 5 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Даже държави като СА влагат 50 млд.във ВЕИта!ще бъдем свидетели как до 10-15 години ще започнат да се затварят и ядрени съоръжения......
  —цитат от коментар 3 на Messerschmitt


  Ние, както винаги, ще вървим наопаки на цивилизацията и ще отваряме ядрени съоръжения.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 6. 6 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Къща в София, България.
  Застроена площ, разгъната - 175м2, на два етажа.
  Потребление на ток - нормално, но с проточен бойлер за топла вода с мощност 21,0 киловата. Месечни сметки за ток - 250-270лв с ДДС.
  Офертна цена за монтаж на система от фотоволтаици на покрива - 11хил. лева с ДДС.
  Изплащане на инвестицията - под 4години.
  Революцията е в ход!
  Свободата има цена, но всъщност е безценна!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 7. 7 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 611 Неутрално

  НЕНОРМАЛНИ ПОПУЛИСТИ , ЩЕ ПРОИЗВЕДЕМЕ ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТРОВИ ПРАХ ЗАМЪРСИТЕЛИ ЗА ДА ИСКАРАМЕ ПАРИ С КОИТО ДА ЗАПЛАТИМЕ ТОВА СУПЕРСКЪПО ЧИСТО УДОВОЛСТВИЕ , НАКРАЯ КАТО Я ДРАСНЕМЕ ЧЕРТАТА ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ЧЕ ПОВЕЧЕ ЗАМЪРСЯВАМЕ ОТКОЛКОТО ЧИСТИМЕ

 8. 8 Профил на .
  .
  Рейтинг: 971 Неутрално

  [quote#5:"majorman"][/quote]

  Китаи ще строи атомните централи в Англия. Атома е също даже по "зелена" енергия от разните перки и слънце, защото въздействието му върху природата е по-малко.
  Китай примерно строи най-много "зелени" централи, но ще строй и 150 ГВт атомни до 2030г. И то работят по много други направления, примерно за отопление на градовете, технологията е стара но напълно безопасна защото няма нито пара, нито турбини и налягане, нищо, басейн с борова вода и там горивото е рециклирано от централите.
  Няма безплатна и екологична енергия, улавянето на вода, вятър слънце също е въздействие върху природата и не е толко "зелено". Предполага се че не е вредно, но времето ще докаже. Така например след 9-ти септемри колективизацията на земята е довела до сеч на дървета в отделните нивички. Ма после се появяват суховейте, ветрове къде изсушават и изгарят всичко и почва садене на дървесни пояси и тн..

 9. 9 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Поевтиняването на добива е впечатляващо, но в България цените, по които НЕК изкупува са заковани. Т.е. впечатляващи са само притежателите на панели и перки.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 10. 10 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Само печалбите на притежателите!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 11. 11 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#6] от "Торбеш":

  Бихте ли пояснили какво включва системата и как изчислихте "възръщаемостта"? Връзвате ли системата към НЕК или ползвате акумулатори?

 12. 12 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Да ние честито поредното изпупване на матряла, опаковано като балгородна кауза.

 13. 13 Профил на today
  today
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Няма да е зле ония от БАН да го прочетат това и да се замислят дали като се добавят още ВЕИ няма да останат излишни мощности.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  До коментар [#13] от "today":

  Сакън, за доклада е вече платено, на когото трябва, така че мисленето ще го оставим за друг път, днес на ход е търговията ( с влияние де:)).

 15. 15 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1790 Весело

  У нас ще увеличим червената енергия от АЕЦ"Белене" с 100 %....

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 16. 16 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4159 Неутрално

  Десните в Австрия грубо ще нарушат европейската директива зелената енергия в Европа да стане 30% до 2030. Те предвиждат зелената енергия в Австрия да стане 100%.
  Тези директиви са глупави и прекалено социалистически. Пазара ще определи този дял , а не директивите. Като поевтинее зелената енергия нейният процент може да нарасне много над определените 30%.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7692 Неутрално

  "Поевтиняването на възобновяемите източници е впечатляващо - било то при соларната енергия или ветропарковете".
  Ние евтина не щем. Ние ще строим Белене , ще произвеждаме скъп ток и ще го продаваме на ескимосите.

 18. 18 Профил на the_thraex
  the_thraex
  Рейтинг: 229 Неутрално

  А какво ще правим с факта че слънцето навлиза в период на летаргия?

  Solar Minimum is Coming
  https://science.nasa.gov/science-news/news-articles/solar-minimum-is-coming

 19. 19 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Дневник, не с една трета, а до една трета.

 20. 20 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Епа нали скоро писА за фючърса, където е в Южна Австралия. Там имат 53% екотоци и цената за матряла е по - скъпа от Дания, където е 31 центи за квч. Значи и тука така ше направиме.

 21. 21 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#6] от "Торбеш":

  Идеята е добра, но сметката малко куца. Ако плащаш 250лв на месец за ток, то годишното ти потребление е около 15,000 квтч. За да произведеш толкова ток от слънчеви панели, ще ти трябват минимум 15квт инсталирана мощност, но и батерии, за да си напълно автономен. Въпросните 15квт, поне в България, в момента струват около 25,000 лева само за материали, без да броим монтажа. За батерии и инвертор не знам колко пари трябват в БГ, но изплащането на всичко това поне по сегашни цени няма да е само за 4 години. Добрата новина е, че дори и за 10 години да се изплати, ще си струва вложението. Най-малкото заради идеята да не даваш нито стотинка за руски енергийни източници като газ или ядрено гориво, а и да не замърсяваш родната природа, купувайки ток от Марица-х :)

  Жизнь или Life - избор има.
 22. 22 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#21] от "Дразнител":

  "сметката малко куца"

  То верно като направиш хесап и работата става като с евтините коли на др Мъск.

  Покрив на къща = 5 kWp = 5 - 6.000 квч /год = 1/3 от тока
  Батерии за същия = 22.000 лева
  http://bit.ly/2kM41IV

  Батериите карат по 8 - 10 години

  Поуката е, че за да спестиш 1/3 от тока = 1.000 лв, плащаш на година по 2.000 лв за батерии. 11- тях бона за панели, даже и да са вечни, не се изплащат никога.

 23. 23 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#16] от "tacheaux":

  Кой пазар?

  Модератора е неадекватен!
 24. 24 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1153 Любопитно

  Моята сметка за тока е следната: Годишно потребявам 8000 kW/h за етаж от 90 м2, тричленно семейство. В тези киловати влиза всичко - отопление, вода, осветление, готвене. При сегашната цена на тока от 0.21 лв/кВч дневна тарифа, това прави около 1700 лева за годината. Оттук нататък всеки лесно може да си сметне в какво и колко да инвестира, за да спечели някаква независимост от мрежата. Все пак да не пропусна да отбележа, че живея в къща и покрива си е мой, та мога да слагам каквото си искам отгоре. Не така стои въпроса за живеещите в апартаменти, там закрепостяването е по-яко...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK