Франция спаси "порно на 232 години", като го обяви за национално богатство

Един от свитъците с ръкописа на Маркиз дьо Сад.

© Reuters

Един от свитъците с ръкописа на Маркиз дьо Сад.Франция спря в последния момент част от търг, на който в сряда в Париж ще бъде предложена за продажба най-богатата частна колекция от ръкописи в света.


Днес ще се направи първият опит за ликвидиране на колекцията от внушителните 130 000 ръкописа, литературни и художествени произведения, събрана от групата "Аристофил" (Aristophil). Тя бе основана през 1990 г. и събра средства от близо 18 000 инвеститори в замяна на това, че всеки от тях ще притежава дял от събраните шедьоври.


През годините бяха изкупени уникати за стотици милиони евро, но през 2015г. компанията фалира, причинявайки загуби на вложителите. Основателят Жерар Леритие, който днес е на 69 години, бе арестуван и е разследван по подозрения за измама в особено големи размери, които той отхвърля.
Спасеното произведение е "120 дни на Содом", написано от Маркиз дьо Сад докато излежава присъда в Бастилията. То е смятано за едно от най-ранните и най-провокативни еротични произведения.


За да спаси "120 дни на Содом" френската държава го обяви за национално богатство, което не може да бъде продадено на чужденец. Произведението на Дьо Сад от 1785 г. бе наречено от медиите "порно на 232 години". То представлява 33 свитъка с обща дължина 12 метра. Те описват историята на четирима аристократи, решили да изпробват всяка сексуална "перверзия", за която се сетят.


Свитъците са оставени скрити в килията, когато маркизът е преместен от затвора по време на Френската революция. Те са открити и публикувани по-късно, закупени са за 7 милиона евро, а днес се очакваше за тях да бъдат предложени между 4 и 6 милиона евро.


Друг от шедьоврите, блокирани от културното министерство на Франция, е Вторият манифест на сюрреализма от Андре Бретон. С него щяха да бъдат предложени негови писма и текстове, изиграли основополагаща роля за това движение в изкуството на ХХ век. За този лот от търга се очакваха до 5.5 млн. евро.


Интерес към двата блокирани лота са проявили частни колекционери от САЩ и Европа, обявиха от аукционната къща Aguttes.


Сега френската държава ще има 30 месеца за набиране на средства, с които да откупи блокираните произведения. В противен случай те се завръщат на търга.


Сред шедьоврите е и оригиналният ръкопис на "Тримата мускетари" от Александър Дюма, както и нотни ръкописи на Рихард Щраус.


Истинската съкровищница се допълва от лични изчисления на пионера на квантовата теория Ервин Шрьодингер, стихове от перото на Артюр Рембо, вдъхновилите кино хита от преди 20 години "Титаник" 40 страници описание от оцелялата в корабокрушението Хелън Чърчил Канди, ръкописи на Оноре дьо Балзак и емоционална кореспонденция между адмирал Хорейшо Нелсън и император Наполеон I.


Ликвидирането на колекцията ще стане в следващите 6 години на повече от 20 аукциона. Решението да се разтегли процесът във времето е да се избегне пренасищане на пазара с хиляди изключителни произведения и ръкописи, което би свалило цената им.


Преди оттеглянето на уникатите на Маркиз дьо Сад и Андре Бретон се очакваше на днешния търг да бъдат събрани между 12 и 16 милиона евро.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK