Ислямският "бърз развод" не е законен в ЕС, реши Европейският съд

Ислямският "бърз развод" не е законен в ЕС, реши Европейският съд

© ReutersСъдът на Европейския съюз (ECJ) отсъди, че страните членки не са длъжни да признават за законен развод, който не е бил даден от нито един държавен съд в страна членка.


Делото започна заради практиката на така наречения троен талак - процедура на незабавен развод, включваща изричането на намерението ("развеждам се") три пъти. Много мюсюлмански държави вече забраниха "бързия развод", а и не всички изповядващи исляма го одобряват - формално той дори не е част от шариата, нито от Корана. В последните години обаче са регистрирани дори случаи, в които "талак" се осъществява с непряко общуване - включително кратки съобщения.


В четвъртък съдът в Люксембург каза, че мъж, роден в Сирия и развел се с жена си в шариатски съд, не се счита за разведен в Германия, където двамата живеят в момента. Сключили брак през 1999 г. в Хомс, те от години живеят в Германия и имат гражданство.
През 2013 г. съпругът се развежда в шариатски съд в Латакия, но дори не го прави лично - негов представител казва три пъти "талак". Според Съда на ЕС това е "частен развод", към който държавните власти нямат отношение. Първоначално съпругата приема, но оспорва, след като бившият ѝ брачен партньор иска разводът да бъде признат за валиден в съд Мюнхен. Последният обаче отнася случая до Съда на ЕС с искане за тълкуване на европейското законодателство в областта.


Това беше първият случай, в който съдът се произнася по темата. Според магистратите в Люксембург европейските регулации не се прилагат за "признаването на решение за развод, дадено в трета страна", нито за едностранно обявяване на развод пред религиозен съд. Случаят тепърва трябва да се реши според германското законодателство, смята съдът.


Решението не изчерпва казуса, в който последната дума ще има съдът в Мюнхен.


През август върховният съд в Индия (където "талак" е най-разпространен) прекрати временно практиката за период от шест месеца, в който трябва да се изготви единно законодателство по въпроси като брак и развод. Тогава съдът постанови, че разводите посредством тройното изричане на "талак" са "неислямски", в нарушение на Корана и на шариата, че те не са част от религиозните практики на страната и противоречат на морала, заложен в конституцията. Според ислямски учени Коранът повелява, че за развод са необходими поне три месеца, в които съпрузите могат да обмислят постъпката си и да се сдобрят.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK