Детският труд оставя горчив привкус в шоколадовата индустрия

Детският труд оставя горчив привкус в шоколадовата индустрия

© ReutersГоляма част от шоколада в света идва от Западна Африка, където все повече деца работят в какаовите плантации. Производителите на шоколад са пределно наясно с проблема за имиджа им, до който това може да доведе, и някои от тях, например Nestle, полагат усилия да се преборят с детския труд във веригите им за доставка. Постигането на резултати обаче остава трудно.


Деветгодишната Моахе до неотдавна е разпръсквала хербициди, работейки в какаовата плантация на баща си. Сутрин и през нощта крехкото момиченце е носило ведра с вода, тежащи повече от него, от селския кладенец до къщата си.


Моахе бе сред около двата милиона деца, трудещи се в какаовите ферми в Кот д'Ивоар и Гана, които помагат за добива на суровината за шоколадовите лакомства, произвеждани и продавани в богатите развити страни.
"Не знаех, че работата е нещо лошо. За мен е нещо нормално", казва Моахе с извинителен тон.


Невежество, традиция, бедност


Там където започва детският труд, детството свършва. Той застрашава здравето на детето и се отразява негативно върху неговото образование. Заради невежеството, съчетано с традиция и бедност, детският труд обаче продължава да бъде обичайна практика в много села в Западна Африка. Около две трети от какаовата продукция в света идват от този регион, който доставя суровина за производители като Hershey, Mars, Nestle, Ferrero и много други. Голяма част от шоколада ще бъде изядена в богати страни през предстоящите коледни празници.


Броят на момчетата и момичетата, работещи в какаови плантации в момента се увеличава. В Кот д'Ивоар между 2009 и 2014 година броят им е нараснал с около 50% до 1.2 милиона, сочи изследване на университета Tulane от Ню Орлиънс, проведено по поръчка на американското министерство на труда. В Гана броят на работещите деца през същия период леко се е понижил до 0.9 милиона.


По принцип в Кот д'Ивоар детският труд е забранен. Носенето на тежки товари като чували с какаови зърна, разпръскването на токсични химикали като инсектициди или размахване на мачете срещу бурените - всичко това противоречи на закона за защита на децата, на които официално е разрешено да извършват само лек труд.


Малки стъпки


Една от организациите, борещи се с детския труд на място, е International Cocoa Initiative (ICI). По поръчка на Nestle тя е разработила система, благодарение на която успешно е предотвратила детския труд в Конан Яокро и в още близо 2700 села.


В основата на системата са служители като Серж Ален Афиан, които работят директно в селата. 30-годишният фермер, отглеждащ какао, е посетил всяко домакинство в Конан Яокро, за да определи колко хора живеят под един покрив, с какво се занимават и дали всички деца ходят на училище.


След това той събира всички данни от разговорите си с местните хора и посещенията в плантациите чрез смартфона си и изпраща информацията на ICI.


"Децата трябва да бъдат защитени и мястото им е в училище", казва Афиан, допълвайки, че се опитва да обясни на местните хора защо детският труд е толкова неправилен. Чрез неговите усилия и усилията на други хора ICI вече е помогнала на много деца като Моахе, които по-рано са работили във фермите.


Освен това са били построени или реновирани около 1400 класни стаи, ICI помага и с училищните такси. За да се предотврати по-малките деца да бъдат извеждани на полето, ICI е организирала и детски градини.


Какаото, отгледано в Конан Яокро, отива чрез кооператив в близкия град Н'Дучи към американската компания за търговия със суровини Cargill, която го продава на Nestle.


Швейцарският гигант за хранителни продукти по собствените му данни купува около 47 000 тона какаови зърна годишно през системата на ICI, което се равнява на около 11% от световните му покупки на какао всяка година.


"Във веригата ни за доставки не се допуска детски труд", заявява старшият мениджър на Nestle за влиянието върху социалната и природна среда Ян Уайс. Системата ICI, която е разработена за първи път през 2012 година, сега трябва да бъде разширена, така че да гарантира, че цялата какаова продукция е добита без детски труд.


"Проблемът съществува във веригата ни за доставки и ние приемаме това много сериозно", допълва Уайс.


Трудна битка


През 2016 година продажбите на сладки изделия на Nestle са достигнали 8.7 милиарда швейцарски франка (8.8 милиарда долара). В битката срещу детския труд и усилията за построяване на повече училища компанията досега е похарчила около 5.5 милиона франка.


Структурни фактори също силно затрудняват битката срещу детския труд в Западна Африка. Повечето фермери, отглеждащи какао, култивират само няколко хектара земя и не могат да си позволят да наемат работници, което им налага да използват детски труд.


Производителите на какао освен това са зависими от колебанията на световния пазар. През 2014 година цената на един тон какао достигна около 3200 долара, в момента е едва 1900 долара. Правителствата се намесиха, за да смекчат колебанията, и на фермерите бе гарантирана фиксирана цена от около 1900 долара на тон миналата година. Оттогава обаче сумата намаля до около 1300 долара за тон тази година.


"В момента усилията почти не си струват", казва фермерът, отглеждащ какао, Атале Андре Яо.
Въпреки многото дни, прекарани в изтощителен физически труд, деветгодишната Моахе е опитвала шоколад само веднъж в живота си.


"Наистина е сладко", казва момиченцето, запитано какъв е вкусът. Тя обаче е имала възможност да го вкуси само веднъж. В крайна сметка почти никой в селото й от 500 души не може да си позволи дори парченце шоколад. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 225 Разстроено

  На консуматорите не им пука, важното е да има шоколад от който да пълнеят...

 2. 2 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 768 Неутрално

  На консуматорите не им пука, важното е да има шоколад от който да пълнеят...
  —цитат от коментар 1 на jif44392826


  що пък да пълнеят, може би искат да си качват либидото

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 3. 3 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 768 Неутрално

  На консуматорите не им пука, важното е да има шоколад от който да пълнеят...
  —цитат от коментар 1 на jif44392826


  що пък да пълнеят, може би искат да си качват либидото

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  " Заради невежеството, съчетано с традиция и бедност, детският труд обаче продължава да бъде обичайна практика ....."

  Дрогаре, вие на това му казвахте селскостопански бригади и въздишате по ония славни времена.

 5. 5 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  До коментар [#4] от "4ort":

  ми не по зле е
  Човек има ферма сина му помага, но е под 16 години. Пристигат и му съставят акт за използване на детски труд.
  В Африка още тези правила не важат ама аз профилактично никакма Милка че купува какао, което не се знае каке получено

 6. 6 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3663 Гневно

  Леле, Нестле какви са лицемери. Какво ще ми създават фондации, като може да не купуват от стопанства, където работят деца!

  Любовта ще спаси света!!!
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5721 Неутрално

  Необходима е по-ефективна защита ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#6] от "hope":

  Че откъде ще купуват тогава? Трудовото законодателство в ЕС важи само в ЕС. Щом в Африка нямат проблем, че местната инспекция по труда няма компетенции да разрешава детски труд, няма минимална работна заплата и гарантирани трудови права, ЕС и да си съдере задницата, нищо не може да направи. Не може и да изисква, освен ако не включи в социалната си политика Африка, т.е. да плаща на африканците помощи и да не позволява децата им да работят. Което е законно в Африка и се върши в Африка, не може да е проблем за Европа.

 9. 9 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2119 Неутрално

  Като капак Nestle е окупирала за ботилиране и водоизточниците им, та няма откъде да намерят чиста вода.

 10. 10 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  едно време не си спомням лято ,в което като деца да не са ни влачили на бригади ,при това работехме безплатно за комунистите и комсомолците ,обиколил съм като роб поне 20-30 предприятия , при това в казармата 2 години ни разказаха играта като роби в най отровните производства на Девня ,разбира се пак без пари .

 11. 11 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  едно време не си спомням лято ,в което като деца да не са ни влачили на бригади ,при това работехме безплатно за комунистите и комсомолците ,обиколил съм като роб поне 20-30 предприятия , при това в казармата 2 години ни разказаха играта като роби в най отровните производства на Девня ,разбира се пак без пари .
  —цитат от коментар 10 на edin drug


  а същите ревяха срещу турското робство и ангарията.
  Всяко лято и лятна ваканция бяха свързани с бригади, отделно се организираха есенни бригади, ленински съботници, и накрая пак фалираха.

 12. 12 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  Като капак Nestle е окупирала за ботилиране и водоизточниците им, та няма откъде да намерят чиста вода.
  —цитат от коментар 9 на half truth


  а не е ли по-хубаво да я бУтилират и да я запазват чиста, вместо да попива в земята?

 13. 13 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3035 Весело

  Айде , айде сякаш нямам спомен кат' невръстен ученик да са ме мъкнали по селскостопански бригади в добрите соц времена за без пари ...

 14. 14 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Неутрално

  За деветгодишната Моахе определено е по-добре да работи в какаовата плантация на баща си, отколкото да бъде продадена като млада булка или да проституира в големите им градове.
  А за нас е по-добре да си стои в Африка и да бачка каквото й кажат, отколкото да тръгне към Европа, където да живее без да бачка...

 15. 15 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Айде , айде сякаш нямам спомен кат' невръстен ученик да са ме мъкнали по селскостопански бригади в добрите соц времена за без пари ...
  —цитат от коментар 13 на SS


  Сериозно? На ДЕВЕТгодишна възраст са те мъкнели по селскостопански бригади?

 16. 16 Профил на Падне ли веечеертаа ...
  Падне ли веечеертаа ...
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Че в тия шоколади на Нестле и пр. измамници има ли какао изобщо? 60% захар, растителни некакаови мазнини и пр. боклуци. То не остава место за какао.

 17. 17 Профил на archi100
  archi100
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#15:"cristo_n"][/quote]


  мдам,
  още в 3 клас се започна!
  Има негри и роби в Алабама, ама не вярвам някой да е изкарван на 9-10 по 10 часа на полето да бере памук!!!
  Все пак са си мислили за робите . . .
  Аз лично от 3 клас, бях на памука, после на грозде и т.н. . . .
  По зле се чувстваш само в казармата, когато разбереш, че нищо не е за Родината :))

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK