EС обвини Китай, че компартията деформира икономиката

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом на последната министерска среща на държавите от СТО в Буенос Айрес в средата на декември.

© Reuters

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом на последната министерска среща на държавите от СТО в Буенос Айрес в средата на декември.Европейският съюз въведе в сряда нови правила за защита от изключително евтин внос и изрично посочи Китай като обект на специално внимание, тъй като държавата изкривява икономиката на страната.


Заключението се съдържа в доклад от почти 500 страници, в които думата "деформация" се използва 92 пъти, а "интервенция" - 95. В него се казва, че политическата власт в Пекин оказва решаващо влияние върху разпределянето на ресурси, включително терени и капитал, и "в много значителна степен" оказва влияние върху различни фактори на производството.


Докладът е важен и заради това, че ЕС промени подхода към антидъмпинговите казуси, коментира "Ройтерс". След две години на дебати и консултации страните членки се споразумяха, че дъмпинг означава да се продава за износ на цени под тези на вътрешния пазар за всички страни от Световната търговска организация.


Инструкция за искове от компании
Когато обаче става дума за "значителни пазарни деформации" - случай, който се очаква да важи за много китайски компании, подходът се променя. Тогава ще се използват международни показатели за изчисляване на "справедливата цена" за продукта. Докладите на ЕС, покриващи конкретни сектори или индустрии, имат за цел и да дават ориентация на компаниите в ЕС, които искат да подадат оплакване за съмнителен внос и нелоялни търговски практики. След доклада за Китай се очаква да последва и такъв за Русия.


Пекин иска китайската икономика да бъде призната за пазарна, след като вече повече от 15 години страната е член на Световната търговска организация. Докладът на ЕС от сряда казва, че "социалистическата пазарна икономика" е нещо различно. Основната причина е, че компартията определя и контролира всички аспекти на икономическия дневен ред, банките са инструмент за реализирането му чрез "изкривена" финансова система, в която се дават преференции на националните производители.


Китайският бизнес от фаворизираните сектори получава земи на много ниски цени или дори безплатно, ползва евтина енергия и преференциално ниски лихви, а държавата плътно контролира цените на суровините и ограничава правата на работниците.


Отделни глави в доклада са посветени на производството на стомана, алуминий, химикали и керамични изделия и в тях се описва как държавната намеса води до свръхпроизводство. Пекин твърди, че работи за решаване на този проблем, но промишлената му политика сочи точно обратното и в нея държавните компании играят водещата роля.


Нови санкции срещу Русия


ЕС ще поиска разрешение да наложи на Русия санкции в размер на близо 1.4 млрд. евро годишно заради несъобразяването от Москва с правилата на Световната търговска организация за търговия с прасета и свинско месо. Искането ще бъде внесено в СТО на 3 януари и така ще започне нова процедура срещу Русия, която през февруари вече изгуби един подобен случай.


Тогава Москва се съгласи да се съобрази с решението и да се поправи до 6 декември. ЕС заяви в сряда, че това не се е случило и затова иска одобрение за сумата на санкциите, равняваща се на общия експорт за Русия, увеличен с по 15% годишно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK