Либералните "Граждани" печелят в Каталуня, но сепаратистите са с крехко мнозинство (обобщение)

Инес Аримадас, водач на листата на партия "Граждани", заедно с националния лидер на партията Алберт Ривера, се обявиха за победители, също както и уволненият премиер Карлес Пучдемон.

© Eric Gaillard, Reuters

Инес Аримадас, водач на листата на партия "Граждани", заедно с националния лидер на партията Алберт Ривера, се обявиха за победители, също както и уволненият премиер Карлес Пучдемон.Либералната формация "Граждани" е получила най-много места на днешните избори в Каталуня, но трите партии, подкрепящи независимостта, ще могат да си осигурят мнозинство. Това сочат за момента и частичните резултати, и първият, според коментатори потенциално неточен екзит пол с участие на 3200 души, публикуван от в. "Ла вангуардия" секунди след затварянето на секциите.


Някои анализатори оспориха данните от проучването, което далеч не е правено изцяло в изборния ден и очакват първите резултати, докато обработваните данни се появяват на страницата на каталунското правителство. Към 1.00 ч. българско време (4 ч. след затваряне на секциите) обаче информацията от преброяването все още потвърждаваше екзит пола. Бяха обработени 96% от гласовете, според които "Гражданите" имат преднина от почти 160 000 гласа пред листата на уволнения премиер Карлес Пучдемон, "Заедно за Каталуня", и имат съответно 37 и 34 места места. Според същите данни трите партии, поддържащи независимостта, биха имали общо мнозинство от 70 места. Минимумът за мнозинство е 68 в 135-местния парламент.


Същите данни отреждат на партията на бившия вицепремиер Ориол Жункерас третото място с около 12 000 гласа по-малко от партията на Пучдемон и 32 места. Социалистите (PSC), които са "за" оставане с Испания, имат почти двойно по-малък резултат със 17 места, докато каталунският клон на "Подемос" - 8 депутати в парламента. Резултатът, ако се потвърди, ще бъде поражение за партията на испанския премиер Мариано Рахой, която получава 3 места, по-малко от крайнолявата Кандидатура за народно единство (CUP, която има четири) и почти четири пъти по-малко от предишните 11 места (макар именно Рахой да свика изборите, след като наложи пряко управление на Барселона). CUP, която най-непреклонно агитираше за независимостта, също губи спрямо досегашните си 10 депутати.
Трите партии, които отстояват каузата на отделянето от Испания - включително тези на Пучдемон (PDeCAT, гръбнак на листата "Заедно за Каталуня") и бившия му заместник Жункерас (ERC), заедно с CUP - ще имат 70 места, с две по-малко, отколкото в досегашния, разпуснат парламент, но достатъчно за мнозинство.


От друга страна поддръжниците на партиите конституционалисти изтъкват, че за пръв път в каталунската история недвусмислено антинационалистическа партия (формирана в отговор на национализма в Каталуня) печели вота - на практика четвърт от всички бюлетини. При появяването на водача на листата на "Граждани" за Каталуня, Инес Аримадас, и лидера на партията на национално ниво Алберт Ривера преди пресконференцията им телевизиите ги показаха обградени от журналисти и привърженици, сред които избухнаха аплодисменти. Пред избирателите си Аримадас каза, че партията ѝ, с повече гласове, подкрепа и места, ще продължи да се бори за "една Каталуня на всички." Така тази вечер поне двама лидери се обявиха за победители - и Аримадас, и Пучдемон. (Повече за Инес Аримадас можете да прочетете тук.)


"Каталунската република надви монархията на чл. 155"


След вота Пучдемон - който говори след Аримадас, макар представител на "Заедно за Каталуня" да направи изявление по-рано - отбеляза "много трудните условия", въпреки които, и с подкрепата на "много хора", е защитена "легитимноста на институцията" и приемствеността ѝ от 14 в."


"Каталунската република надви монархията на чл. 155!" извика Пучдемон, имайки предвид конституционната клауза, чрез която Рахой наложи пряко управление. "Испанската държава е победена, Рахой изгуби... Въпреки репресията, изгнанието, заплахите и икономическата война мнозинството в подкрепа на независимостта остава непокътнато."


Пучдемон, на фона на възгласи "Да живее Каталуня" и "Президент" (премиер), поиска "възстановяване на демокрацията, легитимното правителство и свободите." Той изтъкна, че дори само неговата партия и тази на Жункерас имат повече гласове от всички конституционалисти, взети заедно. Според него Рахой трябва "промени рецептата" на отношение към Каталуня, която досега е предлагал и на Европа, ако иска решение, което да е достатъчно добро за всички.


Очакваше се Пучдемон да получи по-малко гласове от партията на Жункерас.

© Francois Lenoir, Reuters

Очакваше се Пучдемон да получи по-малко гласове от партията на Жункерас.


За три седмици официална и повече от месец преди това неофициална кампания преднината на ERC се стопи в проучванията - от партия, която се очертава безспорен фаворит, но без мнозинство, до евентуален подгласник на "Граждани" или отново победител, но в борба с листата на Аримадас и дори с тази на уволнения вицепремиер Карлес Пучдемон. Обратно, резултатите създадоха впечатлението, че Аримадас би могла да бъде следващият премиер на Каталуня, макар всъщност "Граждани" да нямаха шанс за съставят подкрепящо ги парламентарно мнозинство.


Марта Ровира, която води кампанията на ERC и която трябва да стане премиер, ако партията спечели изборите, а лидерът ѝ и бивш вицепремиер Ориол Жункерас не може да заеме поста си, докато е в предварителен арест.

© Juan Medina, Reuters

Марта Ровира, която води кампанията на ERC и която трябва да стане премиер, ако партията спечели изборите, а лидерът ѝ и бивш вицепремиер Ориол Жункерас не може да заеме поста си, докато е в предварителен арест.


Действащата в Каталуня избирателна система - комбинация от пропорционалната с метод на най-големия остатък, която действа в Испания и разпределение на мандатите по провинции, заложено от каталунски премиер преди 37 години - предполагаше, че партиите на независимостта имаха нужда от малко повече от 45%, за да спечелят мнозинство. Повечето проучвания преди вота даваха на поддръжниците на отделянето поне 46-47 на сто от вота, а според сегашното разпределение имат над 47%.


Освен от опашки пред секциите и от факта, че се случиха в работен ден, изборите бяха белязани и от жълтите лентички, носени от привържениците на независимостта с искане за свобода на "политическите затворници", както те наричат активисти и политици, обвинявани в бунт и подстрекателстро към размирици от испанското правосъдие.


Неизвестното


Дори след окончателните резултати формирането на правителство след третия предсрочен вот за пет години може да се окаже несигурно, предупреждават повечето испански медии, включително такива, които не подкрепят недвусмислено конституционалистките партии.


Изборите би трябвало да сложат край на прякото управление, наложено от Мадрид след обявяването на независимост, но не и преди да е съставено правителство. Ако това не се случи до три месеца, ще се наложи да се проведат нови избори. При сегашните резултати Пучдемон се оказва възможен кандидат-премиер като водач на листата си, но встъпването му в длъжност в Брюксел би било проблемно. От друга страна той вече е заявявал, че ако партията му спечели, би се върнал в Испания дори въпреки риска да бъде арестуван.


Официалните резултати ще бъдат публикувани на 22 декември. Броенето ще е изцяло ръчно, за да се избегнат кибератаки.


Удари под кръста


Към края на изборния ден самият Жункерас написа от затвора, където е предварително задържан: "Затворът ни прави по-силни", вероятно в косвен опит да мобилизира гласоподаватели. По-рано медии, подкрепящи партии на независимостта, разпространиха твърдения (впоследствие опровергани), че Жункерас е бил наказан от ръководството на затвора заради интервю, дадено за каталунско радио. Сутринта пък каталунският обществен оператор TV3 превърна в една от водещите си новини кадри с 18-годишна иизбирателка, гласувала от името на Пучдемон, за да му "помогне" и да отбележи, че той е "в изгнание, (макар да живеем) в 21 в.".


Либералните "Граждани" печелят в Каталуня, но сепаратистите са с крехко мнозинство (обобщение)

© Juan Medina, Reuters


По време на гласуването обаче Гражданската гвардия на Испания съобщи неочаквано, че е предала във Върховния съд доклад, в който по думите на нейни представители са включени всички политици и активисти, замесени в "оформянето, ориентирането, ръководенето и контролирането" на процеса на независимостта. Освен цялото правителство на Пучдемон - и неговият сегашен конкурент и бивш заместник Жункерас - сред включените в списъка бяха и предшественикът на Пучдемон Артур Мас и говорителят на крайнолявата Кандидатура за народно единство (CUP) Ана Габриел. С действията си гвардията си навлече гнева на поддръжниците на независимостта, които обявиха, че има връзка между съобщението и изборния ден. Друга оспорвана трактовка беше тази, че милионните шествия в Барселона за националния празник на Каталуня на 11 септември развъждат "омраза към испанската държава".


Няколко общини съобщиха, че в избирателни секции са намерени пликове за бюлетини, в които вече има попълнени изборни книжа в полза на "Граждани", съобщи в. "Ла вангуардия".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (184)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3140 Неутрално

  За първи път резултатите се обработват и предават от... демократичен Мадрид !
  Изнудванята и терора не сплашиха гражданите !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2910 Неутрално

  и кво праим ся ... с анализите и коментарите

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 462 Неутрално

  За първи път резултатите се обработват и предават от... демократичен Мадрид !Изнудванята и терора не сплашиха гражданите !
  —цитат от коментар 1 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Това е екзитпол!Това не са реалните гласове.Сигурно не знаеш какво е екзитпол.

 4. 4 Профил на ylz44545072
  ylz44545072
  Рейтинг: Неутрално

  1. Какви "либерали" са тия фашисти и франкисти, дето се радваха на бруталното насилие срещу мирни граждани и искаха налагане на военно положение едва ли не?

  2. Къде е прословутото "тихо мнозинство" в Каталуния, дето било срещу сепаратизма? :)))

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4171 Неутрално

  Пак драма... Печели който трябва, но левите разклонения са много...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 6. 6 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 264 Весело

  Дневник пак се чудят как да се извъртят. А световните медии са в шок и почти никъде не обявяват точните данни.

 7. 7 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Дневник пак се чудят как да се извъртят. А световните медии са в шок и почти никъде не обявяват точните данни.
  —цитат от коментар 6 на Dimitar Mogilarov


  Така като гледам ,ти си в шок!

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2910 Весело

  а "либералните" нещо за гласуване в ООН няма ли

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 213 Неутрално

  7 от 10 каталунци се обявяват за НЕЗАВИСИМОСТ, ама според "Дневник" другите печелят изборите. Уникално!

 10. 10 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1264 Гневно

  Прошляците каталунци се активизирали накрая.
  Виновен е Франко, дето наливаше пари във Каталуния и я направи най-богата провинция. А трябваше да ги остави на пост и молитва тези левичари! Защото те запалиха Испания през 1935 година и бяха на път да я ликвидират като държава. Днес са на път да успеят във това!
  Каталунците са шопите на испанците - дървени глави! Винаги са недоволни и неразбрани!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 11. 11 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  а "либералните" нещо за гласуване в ООН няма ли
  —цитат от коментар 8 на дерибеев


  Че какво му е на гласуването? Очаквано и предвидимо!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 12. 12 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 611 Неутрално

  До коментар [#9] от "Стоян":

  Коя партия печели изборите?

 13. 13 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 213 Неутрално

  За първи път резултатите се обработват и предават от... демократичен Мадрид !Изнудванята и терора не сплашиха гражданите !
  —цитат от коментар 1 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  В интерес на истината баш "терор" нямаше. Заплахите и натискът не свършиха работа именно защото на каталунците им беше ясно, че испанците няма да посмеят да влязат с танкове.

  При все това режимът в Мадрид няма да пусне каталунците по живо, по здраво. За жалост временто на политзатворниците се върна. Гарантирано от ЕС.

 14. 14 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Очертава се велика победа за сепаратистите!

 15. 15 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3140 Весело

  До коментар [#3] от "protivbspdpsatak":
  ''Сигурно не знаеш какво е екзитпол.''

  Цял живот чакам от някой като теб да ме научи !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 16. 16 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 611 Неутрално

  До коментар [#14] от "Dimitar Mogilarov":

  Велика победа? Да питам и теб, коя партия печели изборите ( поне според временните резултати).

 17. 17 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 350 Весело

  До коментар [#6] от "Dimitar Mogilarov":

  Кои точни данни...

  Не четеш ли, че утре ще излязат резултатите:)

  Модератора е неадекватен!
 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4313 Любопитно

  "Друга оспорвана трактовка беше тази, че милионните шествия в Барселона за националния празник на Каталуня на 11 септември развъждат "омраза към испанската държава".

  И какво предлагат от тази гвардия? Да се забрани националния празник на Каталуния ли!? Или да се забранят просто шествията в този ден? В една демократична държава членка на ЕС подобни забрани няма как да се налагат. Да свикнат най-накрая тия от Мадрид, че мнозинството каталунци не ги харесват, не харесват прогнилата им монархия, репресивното им правителството с корумпирания Рахой-чо начело. И че, тези милиони каталунци искат създаването на тяхна независима и демократична република Каталуния. Това е положението.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#17] от "ivan_":

  Точните данни от екзит пола. Никъде ги няма.

 20. 20 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 350 Весело

  До коментар [#18] от "Иво":

  Е, и тези каталунци да не забравят, че Каталуния е част от Испания...

  Това е положението:)

  Модератора е неадекватен!
 21. 21 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#3] от "protivbspdpsatak":''Сигурно не знаеш какво е екзитпол.'' Цял живот чакам от някой като теб да ме научи !
  —цитат от коментар 15 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Според коментарът ти,явно не знаеш!Екзит пол означава анкета пред избирателни секции след изборите!Тепърва ще има паралелно преброяване с реално подадените гласове!

 22. 22 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#16] от "zle_platen_trol":

  Да спечели избориизборите значи да има над 50% от депутатите. Никоя не печели изборите, сепаратистите имат мнозинство.

 23. 23 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#20] от "ivan_":

  Беше, вече не е.

 24. 24 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 350 Неутрално

  До коментар [#19] от "Dimitar Mogilarov":

  Ти май наистина не четеш:)

  "Някои анализатори оспорват данните от проучването, което не е правено изцяло в изборния ден и очакват първите резултати,"

  Има технологично време за всичко.

  Потрай малко ще има предварителни, данни екзитпол, а утре ще има резултат... официален

  Модератора е неадекватен!
 25. 25 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Очертава се велика победа за сепаратистите!
  —цитат от коментар 14 на Dimitar Mogilarov


  Не ще да е велика,защото още никакви резултати не са излязли!Ако си ясновидец е друг въпрос,но и те грешат!

 26. 26 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 350 Неутрално

  До коментар [#23] от "Dimitar Mogilarov":

  Завалийката, освен това трогателното е че си вярваш:)

  Модератора е неадекватен!
 27. 27 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2910 Весело

  [quote#11:"skara"][/quote]

  и стряскащо , и шокиращо ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 28. 28 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2910 Весело

  [quote#11:"skara"][/quote]

  и стряскащо , и шокиращо ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 29. 29 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2910 Весело

  До коментар [#14] от "Dimitar Mogilarov":Велика победа? Да питам и теб, коя партия печели изборите ( поне според временните резултати).
  —цитат от коментар 16 на zle_platen_trol


  привелен въпрос е коя НЕ печели

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 30. 30 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 350 Весело

  До коментар [#22] от "Dimitar Mogilarov":

  Да спечели изборите означава да има най-много места в парламента.
  Ако има над 50 % освен, че печели има и мнозинство в парламента.

  Различни неща са но как да осъзнаеш, като не е лозунг:)

  Модератора е неадекватен!
 31. 31 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 611 Неутрално

  До коментар [#22] от "Dimitar Mogilarov":

  С това ти твърдение съм съгласен, но то никак не кореспондира с " велика победа " . Всъщност, ако резултатите се потвърдят те ще значат едно единствено нещо. Обществото в Каталуния е разделено на две и властите в Мадрид ще трябва да направят големи компромиси към Каталуния за да задоволят претенциите на тези искащи независимост.

 32. 32 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3140 Неутрално

  До коментар [#21] от "protivbspdpsatak":

  Е, да де.........в Мадрид !
  Какво точно не разбираш !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 33. 33 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Според коментарът ти,явно не знаеш!Екзит пол означава анкета пред избирателни секции след изборите!Тепърва ще има паралелно преброяване с реално подадените гласове!
  —цитат от коментар 21 на protivbspdpsatak


  Екзит пол е един от най-простите начини за борба с изборните фалшификации, а не някаква си анкета за сайтовете.

  В Каталуния хората предварително си знаеха какви ще са резултатите при едни свободни избори. Никаква интрига не е имало. Проблемът е, че не само политическите им лидери са тикнати в затвора, а и че на Мадрид много му се иска да си нагласи резултатите. В статията ти го пише за предварително попълнените бюлетини.

 34. 34 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Венсеремос Барселона!Това беше по-ясно отвсякога,и няма никакъв Путин,Тръмп,Брекзит или друга откачалка някаква,Барселона винаги е била независима!

 35. 35 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 350 Неутрално

  До коментар [#31] от "zle_platen_trol":

  Колко големи компромиси?
  Изискаващите независимост ще трябва да направят компромиси, защото очевадно са на кантар с тези които не искат, а освен това когато искаш независимост друго не те устройва, а независимост видяха че по техния начин няма да получат.

  Така че или правят компромис или следва повторение...

  Модератора е неадекватен!
 36. 36 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 265 Неутрално

  от утре ли ще я обявяват независимостта пак
  или другата седмица

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 37. 37 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  Уважаеми колеги!
  И ти, Иване от Ал Андалус!
  Не се карайте и не спорете. Просто си пуснете на живо резултатите (броенето на гласовете).
  Да, само 0.5% от гласовете, но партиите на независимостта имат над 65%. А партията на Рахой е на последно място.
  http://www.ccma.cat/tv3/directe/tv3/

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 38. 38 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 350 Неутрално

  До коментар [#37] от "Депутат 241":

  Че ПП ще е последна е ясно.
  Останалото ще се види след преброяването, което означава утре.

  Модератора е неадекватен!
 39. 39 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#36] от "О, ко ма напрай!":

  Защо трябва пак да я обявяват?

 40. 40 Профил на _imir
  _imir
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Поне по досега известните резултати, шамарът за Райой и корумпираната му партия е голям. Неспособността му да преговаря лъсва с пълна сила. Да видим какво следва нататък, не съм голям оптимист.

 41. 41 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 360 Неутрално

  В събота е класико-то.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 42. 42 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#40] от "_imir":

  Аз повече от месец обяснявам какво става ама вие си мислите, че са дивотии. Испания ще се принуди да се съгласи на референдум.

 43. 43 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 629 Любопитно

  До коментар [#32] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Леко встрани от темата, но вие- гордите елини кога ще се освободите от подтисничеството на ЕС? Англетата поне си проведоха референдума и сега си носят последствията, а вашия абсурден референдум беше, че не искате да си платите дълговете. Само устите са ви големи, иначе сте пълни мишки, като каталунските малоумници, които щели да се отцепят от държавата, но щели да останат към организацията, в която са благодарение на тази държава. Все едно пръстите ми да се отделят от ръката но да останат към тялото. Голям цирк сте.

 44. 44 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  До коментар [#38] от "ivan_":
  Останалото ще се види след преброяването, което означава утре.
  –––––––––––––––––––––
  Иване, трябва да си разбрал отдавна, че за Мадрид "утре" няма.
  Или смяташ, че Рахой отново ще приложи чл.155 и след 3 месеца пак ще има избори?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 45. 45 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#21] от "protivbspdpsatak":Е, да де.........в Мадрид !Какво точно не разбираш !
  —цитат от коментар 32 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Изборите се провеждат в испанската провинция Каталуния,а столица на Испания е Мадрид!Ти да не искаш в София да се броят бюлетините???

 46. 46 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 350 Неутрално

  До коментар [#44] от "Депутат 241":

  Не те разбирам много добре.

  Излизат резултатите, след това следва да се формира правителство и избере президент, след това да се прехвърли управлението от Мадрид на новото легитимно каталунско правителство.
  След това си действат законите които са действащи.

  Ако новото правителство е съставено от партиите подкрепящи независимостта, същите си носят отговорността за съблюдаване на закоността.
  Ако има нарушения на законите е ясно какво се прави...

  Модератора е неадекватен!
 47. 47 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#40] от "_imir":Аз повече от месец обяснявам какво става ама вие си мислите, че са дивотии. Испания ще се принуди да се съгласи на референдум.
  —цитат от коментар 42 на Dimitar Mogilarov


  Поредната ти недомислица!Каталуния е част от Испания,и тези избори нищо не означават.Просто ще се състави нов парламент и правителство!Конституционният съд на Испания категорично реши,че Референдумаа който се проведе е незаконен и противоконституционен!Какво още не си разбрал????

 48. 48 Профил на _imir
  _imir
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#42] от "Dimitar Mogilarov":

  Не съм ти чел мненията, нито пък можеш да знаеш какво мисля. И причината да няма законен референдум е в конституционното устройство на Испания. Затова ако се прави нещо, трябва да са промени в конституцията.

 49. 49 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3140 Неутрално

  До коментар [#45] от "protivbspdpsatak":

  Само, че до сега това ставаше в Каталуния !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 50. 50 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Имам делово предложение! Преди да се разделят в Испания да вземат да се обединят в една тематична задача: изхвърлянето в Гибралтарския проток на англичаните от техния анклав Гибралтар в Южна Испания и като реакция на Брексита. Фуражките им да се носят от вълните на двете морета и да плашат делфините и рибите. Франко, събуди се ....

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 51. 51 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 667 Любопитно

  7 от 10 каталунци се обявяват за НЕЗАВИСИМОСТ, ама според "Дневник" другите печелят изборите. Уникално!
  —цитат от коментар 9 на Стоян


  Що не се пробваш да ми обясниш КАК по-точно досега десетки години обикновените жители на Каталуня бяха "зависими". Капиталът на тази богата провинция я превърна в таргет на Кремъл. Толкова е прозрачен в напъните си, че става смешен кагебееца. издиша тотално в неистовия си стремеж да разбие ЕС.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 52. 52 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#33:"Стоян"][/quote]

  Много сте объркан,и сте писали недомислици и неистини!Съжаляеам!Съберете си мислите,и пишете по смислено!

 53. 53 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 350 Весело

  До коментар [#50] от "vxa15365434":

  Какъв е проблема Гибралтар да е Британски?
  Отделно Мей така им лази по-нервите на гибралтарците, че Испания май повече не може и да иска:)

  Модератора е неадекватен!
 54. 53 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3666 Весело

  До коментар [#46] от "ivan_":

  "Момчето си отива" ....имаше един такъв филм !
  Помниш ли го ?

  Bukalemun
 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7482 Неутрално

  Да минат изборите, че да почнат протестите.

 56. 56 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Бе тя работата май е калъч?
  Сепаратистите ще имат мнозинство - ама 2-3 гласа. Че са разделени и на фракции.
  Като в казвам - шопска работа. Най-добрия резултат - 30% от местата във "градския парламент".
  И огтново: Голями айца на квадрат.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 57. 57 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 350 Весело

  До коментар [#53] от "eti mehter":

  Да, помня и че вече си писахме с теб за него:)

  Смяташ, че има промяна ли?

  Модератора е неадекватен!
 58. 58 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4459 Любопитно

  До коментар [#44] от "Депутат 241":

  Кога се очаква Каталуния да се присъедини към Евразийския съюз? Какво ви казват на Позитано по въпроса?

  Gunter glieben glauchen globen
 59. 59 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3810 Неутрално

  ,,....Повечето проучвания преди вота даваха на поддръжниците на отделянето поне 46-47 на сто от вота.,,....,,

  И какво печели Каталуня като обяви независимост, нищо. Промишленост няма, всичко е на основата туризъм и туристи. О бявявайки независимост, Каталуня автоматично излиза от ЕС, излиза от шенген, излиза от Еврото. Правят се сухопътни граници с останала Испания, кото довежда до сухопътен граничен контрол. При това положение, сухопътен граничен кинтрол с Испания дастично намалява туристите пристигащи по суша в Каталуня. И другата не малка загуба на Каталуня, изпадането на ФК ,,Барцелона,, от Испанското футболно първенство, а това е немалка загуба, така че Каталунци нищо не печелят с обявяването на независимост от Испания

 60. 60 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#48] от "_imir":

  Не съм визирал теб, а по-редовните. Конституцията винаги може да промени. Накратко мнението ми е, че от тук нататък има два пътя, независимост или гражданска война и фалит на Испания. Нито ЕС ще позволи гражданска война, нито испанците биха го искали. Така че остава единствено възможно решение.

 61. 61 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4459 Неутрално

  До коментар [#53] от "eti mehter":

  Аз го помня и се сещам за 25 милиона кюрди, които скоро ще ви кажат сбогом!

  Gunter glieben glauchen globen
 62. 62 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3140 Весело

  До коментар [#43] от "Dante":

  Бъркаш пръстите на ръката си с.........жена !
  Това обаче е доста в страни от темата !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 63. 63 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#45] от "protivbspdpsatak":Само, че до сега това ставаше в Каталуния !
  —цитат от коментар 49 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  То и сега става в Каталуния,но в крайна сметка Каталуния е част от Испануя и данните отиват в ЦИК в Мадрид!Един въпрос с повишена трудност!Кой насрочи тези регионални избори в Каталуния????Понеже не знаеш,аз ти отговарям Мадрид!

 64. 64 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3666 Весело

  До коментар [#61] от "Alarmstufe: Rot":

  Хе .....няма да го бъде ....пръснаха се като пилци ....¿♡¿

  Bukalemun
 65. 65 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3140 Неутрално

  До коментар [#63] от "protivbspdpsatak":

  Днес си скучен.
  Лека вечер !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 66. 66 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#63] от "protivbspdpsatak":Днес си скучен.Лека вечер !
  —цитат от коментар 65 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Мнението ти за мен не е важно!Лека вечер!

 67. 67 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1543 Весело

  Да изпратим Цветанов да преброи бюлетини и да се свършва тая сепаратиска мъка...

 68. 68 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Ами да правят нов референдум. И така до края на света.

 69. 69 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  На мойта спирка от сутринта виси плакат на Пучдемонс надпис "Пучдемон е нашият президент". Противниците на отделянето до момента имат 35%.

 70. 70 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4171 Весело

  До коментар [#69] от "half truth":

  Глухчев, тези плакати, освен до "мойта спирка", са разпространени из цяла Каталуня...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 71. 71 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Ой, Рахой, Пучи пак те изигра.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#72] от "Kami":

  Не знам дали сме смешни, ама нещата засега вървят точно както ги говоря. А опорните точки на монархистите рухват една след друга.

 74. 74 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1044 Весело

  Абе пускайте ги тия да пасат габър и има няма след някой друг месец ще драпат да се върнат лоното на Испания

  Имало едно време ссср...
 75. 75 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3666 Любопитно

  До коментар [#69] от "half truth":

  Теб сега като каква да те фиксираме ....като каталунка , или испанка ?

  Bukalemun
 76. 76 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 667 Весело

  Когато започна "сагата" каталуня, изобщо не четях и един материал. някак си не ме касаеше. Но ми направи впечатление рязкото покачване на броя на коментарите, по триста че и повече. Това, което пропагандната хибридна армия от тролчета на позитано/кремъл някак не е предвидила, че именно с вкарването на войничетата в подобни статии ми дава отговор на въпроса КОЙ е поръчителя на събитията в тази испанска провинция. Свобода, независимост...дрън дрън та пляс. пак иде реч за много кинти и власт.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 77. 77 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  ,,....Повечето проучвания преди вота даваха на поддръжниците на отделянето поне 46-47 на сто от вота.,,....,,И какво печели Каталуня като обяви независимост, нищо. Промишленост няма, всичко е на основата туризъм и туристи. О бявявайки независимост, Каталуня автоматично излиза от ЕС, излиза от шенген, излиза от Еврото. Правят се сухопътни граници с останала Испания, кото довежда до сухопътен граничен контрол. При това положение, сухопътен граничен кинтрол с Испания дастично намалява туристите пристигащи по суша в Каталуня. И другата не малка загуба на Каталуня, изпадането на ФК ,,Барцелона,, от Испанското футболно първенство, а това е немалка загуба, така че Каталунци нищо не печелят с обявяването на независимост от Испания
  —цитат от коментар 59 на сидер


  Всъщност доста ще се промени, като се започне от данъчната политика и се стигне до образователната политика на Испания. Ще има огромни промени.

 78. 78 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 667 Весело

  До коментар [#72] от "Kami":Не знам дали сме смешни, ама нещата засега вървят точно както ги говоря. А опорните точки на монархистите рухват една след друга.
  —цитат от коментар 73 на Dimitar Mogilarov


  Е, много ще е забавно КАК по-точно Путя ще успее да телепортира зелените си човечета до Каталуня. В Крим и Каталуня единственото общо е буквичката "к" в началото.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 79. 79 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Факт е, че Барцелона от един провинциален град преди 1990 живна благодарение на Олимпиадата през 1992. Която беше спечелена, организирана и платена от цяла Испания, за да е Барцелона това, което е днес. С пълно право испанците негодуват от надутите каталунци, които бързо ще подвият опашки, ако се отделят от Испания и върху тях се стовари мощна икономическа криза.

 80. 80 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 350 Неутрално

  По телевизията дават данни от преброяването, три партии са наравно с по около 33, 34 места...

  Модератора е неадекватен!
 81. 81 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Сепаратистите биха взели 75 места, при 34% преброени бюлетини...

  Модератора е неадекватен!
 82. 82 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 646 Неутрално
 83. 83 Профил на Силвия
  Силвия
  Рейтинг: 9 Весело

  Днес сутринта една служителка на бензиностанция в Жирона се тръшкаше, че няма търпение да отиде да гласува за републиката :) Тя била от Андалусия, но женена за каталунец и иска Каталуня да е независима, защото сега плаща 1000 Е на месец ипотека, а борците за чиста и свята република са обещали, че всички задължения към държавата Испания ще отпаднат.....
  Щях да падна възнак :))))

 84. 84 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 350 Весело

  Според данните към момента, трите сепаратиски партии биха взели мнозинство за правителство от 70 места, другите партии биха имали 65 места.
  Остава да се види трите сепаратиски партии ще се договорят ли за правителство:)

  Модератора е неадекватен!
 85. 85 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 350 Весело

  До коментар [#83] от "Силвия":

  +++

  Модератора е неадекватен!
 86. 86 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  До коментар [#75] от "eti mehter":

  За мен лично е по-удобно да не се отделят. Ама и в двата случая ще трябва да науча и каталунски. Все повече настъпват с езика. Интересну са ми е колко спокойно и последователно си отстояват исканията каталунци.

 87. 87 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Факт е, че Барцелона от един провинциален град преди 1990 живна благодарение на Олимпиадата през 1992. Която беше спечелена, организирана и платена от цяла Испания, за да е Барцелона това, което е днес. С пълно право испанците негодуват от надутите каталунци, които бързо ще подвият опашки, ако се отделят от Испания и върху тях се стовари мощна икономическа криза.
  —цитат от коментар 79 на galapagas


  Хубаво, ама защо тогава не им дават да се отделят?

 88. 88 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 350 Разстроено

  До коментар [#86] от "half truth":

  Никога не си прави сметката без кръчмаря.

  Ситуацията в Каталуния няма да е същата както преди няколко месеца...

  По-трудно ще ви бъде от сега нататък.

  Модератора е неадекватен!
 89. 89 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#58] от "Alarmstufe: Rot":
  Абе, защо не ги смените най-после тези папагалски приказки? Какво Позитано? Не си ли виждате вокабулара - точно на тъмночервените комунистически ченгета, дето се пребоядисаха в синьо! И в пембено ще се пребоядисат, само да има хранилка! От светлинни години се вижда! Стига се излагайте - дрънкате същото, като ченгетата Илиян Василев и Инджев! От едно котило ли сте?

  Мърфи е оптимист!
 90. 90 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 350 Неутрално

  До коментар [#87] от "Стоян":

  Защото хората не са съгласни, простичко е!

  Модератора е неадекватен!
 91. 91 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  По-трудно ще ви бъде от сега нататък.
  —цитат от коментар 88 на ivan_


  Защо? Ще сформират нов парламент и правителство и ще принудят Мадрид да преговори каталунската автономия. На мен така ми изглежда без да съм специалист разбира се.

 92. 92 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#84] от "ivan_":

  Преди да се договорят има един друг проблем, Част от депутатите са в ареста или в Брюксел.

 93. 93 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 350 Весело

  До коментар [#91] от "half truth":

  Хора, колко е сложно да разберете, че това което искате не може да се реши от правителството в Мадрид?

  През цялото време очаквате правителството в Мадрид да се съгласи не исканията Ви?!?

  Не може да го направи, защото няма това право, не му е в правомощията.

  После се чудете и маете че не става нищо:(

  Това е все едно да искате ФК Барселона да стане шампион на България... няма как да стане, защото не играе във българското парвенство...

  Модератора е неадекватен!
 94. 94 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 264 Неутрално

  На Пучи предо месец му даваха 10%, а сега е втори само с един манеат зад първите. И то като водеше кампанията от Брюксел и въпреки вички манипулации и лъжи на Рахой. Велик!

 95. 95 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 350 Неутрално

  До коментар [#92] от "Dimitar Mogilarov":

  Това защо да е проблем?
  Нали са независими според теб:)

  Модератора е неадекватен!
 96. 96 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 350 Неутрално

  До коментар [#94] от "Dimitar Mogilarov":

  Оле!

  Модератора е неадекватен!
 97. 97 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3666 Неутрално

  До коментар [#86] от "half truth":

  Интересни са ми е колко спокойно и последователно си отстояват исканията каталунци.
  ==========
  Бие на очи наистина !
  Умни съзнателни и спокойни хора ....твърдо убедени в каузата си !
  Всъщност проблема в тяхното съзнание е вече приключил.....

  Bukalemun
 98. 98 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5568 Неутрално

  До коментар [#4] от "ylz44545072":

  Трите партии, подкрерящи сепаратизма, получават 150 000 гласа по-малко от партиите, които са против независимостта. Но имат 69 срещу 66 места. Това е в момента при 82.5% обработени резултати. Пучдемон е на второ място.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 99. 99 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До # 91. Никакви преговори с Мадрид. Шут в гъза на Рахой и да си гледа работата,ако иска да подава оставка.

 100. 100 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 350 Весело

  До коментар [#98] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Ако това са окончателните резултати, Пучдемонт ще трябва да се откаже от мястото си в парламента:)

  Модератора е неадекватен!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK