Ще бъде ли Саудитска Арабия новият посредник между Израел и палестинците

Поддръжници на Народния фронт за освобождение на Палестина горят изображения на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман в Газа след решението на американския президент Доналд Тръмп за Ерусалим.Покрай посещението на американския президент Доналд Тръмп в Близкия изток тази пролет някои дипломати се шегуваха, че той е осъществил първия директен полет от Израел до Саудитска Арабия и това може да е добро начало. Разбира се, идеята звучеше научнофантастично и все още звучи така, а и Рияд не признава държавата Израел и няма дипломатически отношения с нея.


След признаването на Ерусалим за столица на Израел от САЩ, сближаването на Вашингтон със Саудитска Арабия и усилията за сдържането на Иран десетилетията на враждебни отношения може да бъдат последвани от нормализация. Най-малкото сигналите за това изобилстват и от двете страни, дали като сериозни намерения или като възможност за опипване на почвата и изследване на обществената реакция.


Може би най-големият тест обаче ще е дали Саудитска Арабия ще получи някаква роля в опитите за решаване на наглед невъзможния израело-палестински въпрос.


Сигнали
Месеци наред израелски представители изразяват, в интервюта за медии или информации за срещи с арабски лидери, идеята, че е време за сближаване. Началникът на генералния щаб на израелските въоръжени сили каза в интервю за саудитския вестник "Елаф" - базиран в Лондон и периодично блокиран от Рияд - че Израел и Саудитска Арабия имат общи интереси срещу Иран и че Израел е "готов да обмени опит със Саудитска Арабия и други умерени арабски държави", както и "разузнавателна информация за противопоставяне на Иран". Самата идея за поставяне на Саудитска Арабия до "умерени арабски държави" в едно и също изречение би събудила недоумение във времето преди престолонаследникът Мохамед бин Салман да каже, че страната ще се завърне към умерения ислям и че не е била на себе си 30 години.


Ювал Стайниц, израелският министър на енергетиката, обяви пред медиите, че има контакти с кралството и макар израелските власти да не се срамуват от работата с Рияд и с други арабски столици, "обикновено другата страна е тази, която е заинтересована да се пази тишина по въпроса."


В интервю с египетската телевизия CBC саудитският външен министър Адел ал Джубейр опроверга това и припомни, че "Саудитска Арабия няма отношения с Израел". Той не би могъл да отговори по друг начин, а и публичното говорене за контакти с Израел би срещнало обществен отпор, би нанесло тежък удар върху имиджа на кралското семейство и би било осъдено от саудитското духовенство, което престолонаследникът Мохамед бин Салман така или иначе вече се налага да да сдържа в опитите си за "либерализация" в обществото.


Според в. "Джерузалем пост" в последната година е имало подобни контакти и макар да са се срещали основно бивши разузнавачи (включително някогашни шефове на службите), повечето от действията им са били неопровержимо публични - ръкостискания, дискусии за политиката на Иран в синагога в Ню Йорк, на което е говорил и бившият шеф на саудитското разузнаване принц Турки ал Фейсал.


"Много е рано да се каже как ще се развият саудитско-израелските отношения, но докато няма раздвижване на палестинския фронт, е малко вероятно израелци и саудитци да работят заедно, било то в Ерусалим или Рияд," пише изданието дни преди признаването на Ерусалим за столица на Израел. Застъпниците на действието на Тръмп впрочем говорят за него именно като опит за "раздвижване" след години безизходица в мирния процес, освен за опит да се угоди на произраелското лоби в Конгреса и на част от гласоподавателите.


"Мохамед бин Салман да дойде в Израел"


Вероятно най-откровен в посланията си за сближаване със Саудитска Арабия е израелският министър на транспорта и разузнаването - Израел Кац. През юни той призова Саудитска Арабия да установи отношения с Израел, а по-рано този месец, също пред "Елаф", той каза, че е време да се създаде железопътна връзка между Израел и Саудитска Арабия, частично с помощта на Йордания, чрез разширяване на жезопътната връзка между Хайфа и Бейт Шеан до моста "Шейх Хюсейн", където е границата с Йордания, и Аман да свърже трасето със саудитските железници. "Това изобщо не е мечта. Много скоро може да стане реалност," каза той.


Кац привлече вниманието и с твърдението си, че Саудитска Арабия трябва да води усилията за помирение между Израел и арабския свят. Най-голям интерес обаче получи частта, която според самия министър е изрязана от интервюто: покана към принц Мохамед бин Салман да посети Израел и предложение Рияд да покани премиера Бенямин Нетаняху. Кац е потвърдил пред в. "Аарец" информацията, разпространявана от негов говорител, макар от "Елаф" да не са коментирали. "Аарец" междувременно е съобщавал няколко пъти за срещи между принца (по времето преди да стане престолонаследник) и израелски представители - включително в израелския град Ейлат през 2015 г.


Това е далеч от официална покана за посещение на принца в Израел и според експерти откритите контакти между двете страни за момента изглеждат малко вероятни и те ще продължат да действат под повърхността. От друга страна източници на американската телевизия Ен Би Си твърдят, че "дипломати от САЩ работят и двете страни, допускайки, че те говорят директно една с друга", и че случващото се далеч не е изненада.


Консултант по въпросите на Саудитска Арабия за Menas Associates, обратно, смята, че саудитците ще са още по-внимателни заради кризата с Ерусалим и контактите ще са съвсем незабележими.


Американският президент Доналд Тръмп и гостуващият му саудитски принц Мохамед бин Салман в Белия дом на 14 март.

© Associated Press

Американският президент Доналд Тръмп и гостуващият му саудитски принц Мохамед бин Салман в Белия дом на 14 март.


"Посредник, приет от Израел"


Събитията от последните седмици подхраниха идеята за възможно "израело-саудитско съглашателство" и я превърнаха в теория на конспирацията, според която Саудитска Арабия е била част от плана за Ерусалим още от самото начало. Посещението на Доналд Тръмп в Рияд по време на първото му задгранично пътувана като президент на САЩ, оръжейната сделка за десетки милиарди долара.


Застъпниците на тезата започнаха да тълкуват в същата посока и относително закъснялата и далеч не твърде остра реакция на Рияд след действията на Тръмп - много от другите мюсюлмански държави, особено претендиращи за тежест в Близкия изток, бяха далеч по-категорични. На последвалата конференция на Организацията за ислямско сътрудничество, свикана от Турция, представителят на кралството беше на далеч по-ниско ниво в сравнение с лидерите на държави като Йордания и Иран, които пристигнаха за срещата. На въпросния форум Турция опита да издигне кандидатурата си за нов защитник на палестинската кауза, призовавайки всички държави да признаят Източен Ерусалим за столица на Палестина. Дори външният министър на кралството беше предпочел друга среща - тази в Париж за борба с тероризма в Западна Африка.


На пресконференция в София този четвъртък палестинският посланик Ахмед ал Мадбух каза, че след като САЩ са се отказали от ролята си на посредник в израело-палестинския конфликт, се търси наследник на тази позиция. Попитан дали Турция или друга мюсюлманска държава би могла да получи такава роля, той не изключи това, макар да настоя, че ООН е предпочитаният партньор, защото в неговите рамки трябва да се реши и палестинският конфликт. Това е дългогодишната позиция на палестинците с аргумента, че Израел е държава, родена в ООН, и организацията има отговорност да помогне и на Палестина. В този смисъл схващането, че Израел - поне докато премиер е Бенямин Нетаняху, а и след това - би приел проблемът да бъде решен в ООН, е опровергавано в прав текст от премиера, а и израелското правителство реагира гневно на последното решение в Общото събрание на ООН, осъдило позицията на САЩ.


Мадбух същевременно изтъкна и аргумента, че не всяка мюсюлманска държава би била приета като посредник от Израел. Това със сигурност важи за Турция - от подиума на срещата на Организацията за ислямско сътрудничество той нарече страната "държава на терора".


Палестинският президент Махмуд Абас и саудитският крал Салман.

© Associated Press

Палестинският президент Махмуд Абас и саудитският крал Салман.


На форума в Турция беше и президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас. Дни по-късно обаче той посети и Саудитска Арабия, формално за да набира международна подкрепа срещу решението на Тръмп. Според палестинската агенция "Уафа" Абас е поздравил "твърдите позиции на кралство Саудитска Арабия за палестинския въпрос и правата на хората ни." И палестинската, а саудитската официални агенции предадоха думите на Крал Салман в подкрепа на палестинската кауза и на установяване на независима държава със столица Източен Ерусалим, с почти един и същи цитат.


В Саудитска Арабия, чиито отношения със САЩ се подобриха драстично от началото на мандата на Доналд Тръмп като президент, обаче може и да имат друг дневен ред - израелски анализатори отбелязват, че Рияд е сдържан и внимателен в начина, по който осъжда решението на Тръмп, използвайки шаблонни фрази. Близкоизточният експерт Габриел Бен-Дор от Университета в Хайфа, цитиран от в. "Джерузалем пост", смята, че "саудитците искат от Абас да укроти страстите и да спре да настройва всички срещу САЩ." Според Бен-Дор обаче и Саудитска Арабия, и Кувейт и Обединените арабски емирства целият по-скоро да запазят основната роля на Вашингтон в близткоизточния мирен процес, което ще им помогне да сдържат Иран - дейност, в която Израел на практика е "стратегически партньор".


Джошуа Тейтелбаум, специалист по саудитски отношения в център за стратегически изследвания към университета "Бар Илан", пък смята, че престолонасделникът е подложен на натиск от САЩ, които искат Рияд да помогне в палестинския въпрос, а в замяна могат да върнат жеста с подкрепа в Йемен. От друга страна за Саудитска Арабия и имиджа ѝ активната работа с Абас е добре дошла, тъй като създава впечатление за координация във време, в което за арабския свят Рияд не изглежда като най-добрия приятел на палестинците.


Алтернативни планове


В началото на декември "Ню Йорк таймс" предложи друга теза за отношенията на Рияд с Абас. Вестникът съобщи за план, предложен от принц Мохамед бин Салман на Абас при друго негово посещение през ноември. Според тази идея държава с "ограничен суверенитет" и със столица, която не е Източен Ерусалим, може да се установи като компромисен вариант. Белият дом, Рияд и Рамала отхвърлиха информацията.


Близо половин година по-рано, когато египетският президент Абдел Фатах ас Сиси посети Белия дом, в. "Аарец" и египетски медии заговориха за възможността да се случи "сделката на столетието", тъй като Тръмп е поискал от колегата си започне инициативи, които да ангажират Саудитскра Арабия в процеса. Въз основа на тези информации и на други срещи, проведени с участието на израелски представители, германският в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" допусна, че Египет, Саудитска Арабия и Израел може да подготвят почвата дори за изпълнение на изоставен план за създаване на палестинска държава на територията на Северен Синай. В този план Саудитска Арабия би могла да бъде един от гарантите, тъй като след продажбата на два египетски острова на уахабитското кралство последното носи отговорност за Синай заедно с Египет.


Трудностите на сближаването


Не всички в арабския свят посрещат тези спекулации с радост - на футболен мач между Алжир и Саудитска Арабия в африканската държава част от публиката поддържаше огромен флаг с лицето на Тръмп, което преминава в това на Салман, а до тях е джамията "Ал Акса" в Палестина. "Двете лица на една и съща монета," пишеше под изображението, определено от Рияд като "прокатарска пропаганда", а алжирския премиер му се наложи да се извини на монарха.

Но като същия вид пропаганда, още преди кулминацията в изострянето на отношенията между Катар и другите страни от Залива, бяха тълкувани и информациите на свързани с Доха издания, според които под повърхността на гневните послания се осъществяват контакти в разузнаването, сигурността и отбраната между Обединените арабски емирства, саудитците и Израел.


Междувременно - също за арабска медия, базирана в САЩ - дойде и отговор от Саудитска Арабия, макар и не официален. Абдулхамид Хаким, влиятелен учен от изследователски център в Джеда, каза за телевизия "Ал Хура", че арабите трябва да приемат правото на Израел на претенции към Ерусалим, в седмица, когато телевизиите по цял свят показваха гневни палестинци по улиците, а мнозина от тях казваха пред камерите, че еврейската държава няма никакво право на съществуване.


"Трябва да приемем и осъзнаем, че Ерусалим е религиозен символ за евреите и че е точно толкова свещен за тях, колкото са Мека и Медина за мюсюлманите," каза той. В публикация през март за вашингтонски институт той пише, че "арабското съзнание трябва да се освободи от наследството на (покойния египетски президент) Гамал Абдел Насър и наследството както на сунитите, така и на шиитите, които насадиха от политически интереси културата на омраза към евреите и отричането на историческите им права в региона." Освен това според него и Саудитска Арабия, и Израел са изправени пред "опасност, подобна от нацизъм," идваща от Иран.


Изглежда тихото стопяване на ледовете вече се "прелива" и при съседите на Саудитска Арабия в Залива. Миналата седмица делегация от 25 души от Бахрейн направи безпрецедентно посещение в Ерусалим (редом с мюсюлманите в групата имаше и представители на други религии) и гостуваше на центъра "Симон Визентал", отразено предимно в израелски медии. Последният пък организира пътуване до страната за група израелски бизнесмени другия месец. Макар в делегацията да нямаше правителствени служители, петдневното посещение имаше благословията на крал Хамад ал Халифа. Самият монарх се срещна с представители на "Визентал" през февруари в столицата Манама, а гостите по-късно обявиха, че той е изразил несъгласието си с кампанията за бойкот на Израел. Впрочем синът на краля вече веднъж е посещавал сградата на центъра в Калифорния.


Основната тема на разговорите им според организаторите е била "мирът и съвместното съществуване", но както палестинци, така и правозащитни организации посрещнаха гневно решението на Бахрейн да изпрати делегацията и обвиниха краля, че застава зад евреите, за да прикрие злоупотреби с човешките права в собствената си държава. "Да идват в това време, когато Тръмп провокира всички и удари такава плесница на арабския свят... в името на толерантността да идват в Ерусалим във време, когато палестинците дори нямат ерусалимски документи за самоличност, това не е за вярване. Това е върхът на безвувствеността," каза Ханан Ашрауи от Организацията за освобождение на Палестина. В социалните медии пък се появи хаштаг, който може да се преведе като "Бахрейн се противопоставя на нормализацията". Някои потребители изтъкваха, че посещението се случва само дни след решението на американския президент, когато арабските държави се стараят да изразяват солидарност с Палестина.


Възможно е нищо от това да не доведе нито до въвличането на Саудитска Арабия и други посредници от Залива като посредници между Израел и Палестина, нито дори - което само по себе си би било събитие - до промяна в отношенията между кралството и израелските власти. Дори самото раздвижване обаче показва, че в Близкия изток се задава промяна, дори още да не ѝ е дошло времето да изплува на повърхността.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1075 Гневно

  "Да идват в това време, когато Тръмп провокира всички и удари такава плесница на арабския свят... в името на толерантността да идват в Ерусалим във време, когато палестинците дори нямат ерусалимски документи за самоличност, това не е за вярване. Това е върхът на безвувствеността," каза Ханан Ашрауи Отново"палестинска"лъжа.В израелската столица,гр.Ерусалим живеят постоянно няколко хиляди"палестинци"с израелски,сиреч ерусалимски лични карти и повечето редовно смучат пари от израелския НОИ.

 2. 2 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Навремето великата Голда Меир каза крилата фраза " ако искаш мир говори не с приятелите си, а с враговете си"

 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2001 Весело

  Изключено е исламистките и палестинските дейци да приемат мир под каквато и да е форма. Сегашното състояние ги устройва, защото на 14 годити си приключил с училището и вече знаеш как се държи автомат, как се правят бомби, как се крият бомби и т.н. все полезни знания.
  Какво искаме от тях, - да станат професионално излишни, да ходят на училище и да ходят на работа. Ужас.

  подпис
 4. 4 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3662 Неутрално

  Поне ще се постарае. Това ще бъде и основна външнополитическа цел на престолонаследника Мохамед бин Салман. Като съществена част от стремежа му да превърне Саудитска Арабия в съвременна държава.

 5. 5 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4669 Неутрално

  Много блаодаря за статията, една сериозна и задълбочена трактовка на въпроса. Няма защо да си пправим илюзии, че ще има дългосроччна нормализация на отношенията на страните от Гълфа с Израел, но и краткосрочен "брак по сметка" е много полезен. В конфликта си с Катар, Йемен и разбира се главно с Иран Саудитите имат нужда от мост към САЩ в Лицето на Израел, за когото Иран е също враждебна страна представляващащ сериозна опасност. Египет е силно зависим финансово от СА, без саудитска помощ там ще започнат "хлебни" и други размирици. Интересно развитие на нещата.

 6. 6 Профил на dasvidaniya
  dasvidaniya
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#1] от "Sabbath":

  Но всичко е точно, нали? Да не изкопаят още някоя джамия изпод земята, щото тогава ще се усъмним всички в автентичността на тяхната библия.

  Руски трол. https://мвд.рф/
 7. 7 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Това е целта на режима в Тел Авив - приятелчетата му от Рияд, уахабитските сатрапи и главни спонсори на ислямисткия тероризъм, да поемат тази роля. Но те едва ли ще са желани от другата страна.

 8. 8 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  "Двете лица на една и съща монета," пишеше под изображението, .............................................
  Без никакво съмнение Салман е арабското лице на Тръмп .

 9. 9 Профил на dasvidaniya
  dasvidaniya
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#1] от "Sabbath":

  Шабат, колко продажби има торичката?

  Руски трол. https://мвд.рф/
 10. 10 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Оста на злото - ционистко-уахабитския тюрлюгювеч...

 11. 11 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4669 Неутрално

  До коментар [#1] от "Sabbath":

  Е, Ханан Ашрауи прекара кариерата си и живота си в критика на "американския империализъм и израелското насилие над палестинците", от ня не може да се очаква нещо по-различно. И тя, и Махмуд Абас са постсъветски реликви и политически динозаври на които мястото им е в музея. Но, както се вижда не им се слиза от стола и от близостта до кранчето с помощите. За този екип на палестинското ръководство е от жизнено важно значение да раздухват конфликта за да съществуват като елит. Определено има вина и общественото мнение в Европа, подхранвани до голяма степен от не толкова безкористни среди.

 12. 12 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  От едната страна САЩ, Израел и Саудитска Арабия, от другата страна Русия, Иран и Турция. Нещата не отиват на добре.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 13. 13 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Арабите имат две възможности. Или да се примирят със съществуването на Израел или да ядат бой, до като не се примирят със съществуването на Израел. Ако бяха умни, отдавна щеше да са избрали първата, но очевадно не са. Да имат някакъв успех, с изнудването на Европа, да им гласува за идиотиите, но това е глас, получен от страх от ислямският тероризъм и желание, а не от тържество на разума. Арабските страни, ако на истина им пукаше и най-малко за "палестинците", нямаше да подклаждат техният тероризъм и да ги дъражт 50 години в лагери от затворен тип, обградени с танкове, а щеше да ги интегрират в обществата си.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 14. 14 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3887 Неутрално

  Като полезни идиоти разбираемо е защо палестинците предпочитат ООН за посредници!
  Тази организация нанесе не малко щети заставайки открито на страната на палестинците и ХАМАС!

  klimentm
 15. 15 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3662 Неутрално

  До коментар [#13] от "Георги":

  ..... Ако бяха умни, отдавна щеше да са избрали първата, но очевадно не са.....
  —цитат от коментар 13 на Георги


  Това не е съвсем така. Арабите отдавна щяха да са се помирили с израелците ако не беше намесата на Съветския съюз. Без тази намеса израелско-палестинския конфликт отколе да е решен и забравен. Вместо това той днес е още една рана и още едно престъпление срещу човечеството на комунизма и на Съветския съюз.

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5979 Неутрално

  Интересно, Тръмп подтикна района към нови стъпки за уреждане на проблема...
  Просто рационален подход или по-дълбоки планове?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4669 Весело

  До коментар [#14] от "klimentm":

  Така е, но ООН. Е необходима като вентил за изпускане на парата на над сто държави-членки. Къде иначе те могат да се изкажат? А изказванията не са безкористни, а в повечето случаи част от пазарлъка с "големите играчи". ООН е един голям пазар и е близък до манталитета на третия свят. За страните от "първия свят" пък е форма за реализация на благодетворителност, политически интриги и спортен дух :-)

 18. 18 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4669 Неутрално

  До коментар [#16] от "penetrating":

  Много интересен въпрос. както знаете, Тръмп натовари зет си, Джаред Кушнър със задачата за решаване на Близкоизточния конфликт, разбира се с един малък екип. Държавният Департамент е доста разтревожен че диалозите се водят извън обикновените дипломатически канали, но явно има определен ефект. Интересното е, че Кушнър, един млад ортодоксален евреин, е развил близки приятелски отношения със саудитския принц и престолонаследник и разговорите вземат интересна насока. Израел заявява, че без Саудитска Арабия не може да има трайно решаване на палестинския въпрос. От Риад съветват палестинското ръководство да спре да агитира против САЩ относно ЕРУСАЛИМОВ, а да започнат дискусии с Израел. Явно е,, че личните връзки на високо равнище в този регион имат успех.
  Една доста подробна и илюстративна статия в "Нюзуик" дава много добър анализ и донякъде отговаря на вашия въпрос
  http://www.newsweek.com/saudi-arabia-jared-kushner-middle-east-peace-israel-trump-jerusalem-iran-747404

 19. 19 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4669 Неутрално

  Не зная как се появи ЕРУСАЛИМОВ, става въпрос за Йерусалим (обикновено го изписвам Ерусалим без проблеми, но днес авторедакторът не допуска други версии освен тази в речника му :-)

 20. 20 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  Поднасят ни се поетапно на части резултатите от посещението на Тръмп в СА и Израел пролетта на тази година. От левичарските медии това посещение беше неглижирано и осмивано с акценти как Тръмп играл танц със саби заедно със саудитския крал. Сериозни политически наблюдатели подозират , че преместването на американското посолство в Йерусалим е било подготвено и съгласувано със СА, както и с Йордания и Египет при това посещение на Тръмп. Обсъдена е била и съответната формално "отрицателна" реакция на тези съюзници на САЩ. Между СА и Израел предстои да се случи това , което се случи между САЩ и континентален Китай през 70-те години на ХХ век, когато още нямаха дипломатически отношения и САЩ не беше признал комунистически Китай. Посещението на Кисинджър в Китай и в последствие на Никсън в Китай тогава беше геополитическа сензация. Този пробив в американската дипломация корено промени света.
  Предстоящото посещения на принца престолонаследник на СА в Израел ще бъде подобна сензация , която корено ще промени ситуацията в Близкия изток към по-добро.

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5979 Неутрално

  До коментар [#18] от "daskal1":

  Добро обобщение на вече известни факти. Мисля си, че Израел "избра" СА като ключ за намаляване на броя на противопоставянията в Близкия изток. Сега остава едно голямо - Иран, но Израел и СА са от едната страна на барикадата (засега), което е изгодно за САЩ (предвид големите инвестиции на СА в САЩ) Предполагам затова и "престолонаследниците" действат активно, рационално и без необходимост от спазване на дипломатически стъпки, които са ок но удължават пътя до целта. Единственото ми опасение, че така резултатът е по-нестабилен и рисков. Какво ли обаче е по-малко рисково в Близкия Изток :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  Аббас и Хамас имат възможност още веднъж да се докажат като боклуци приемайки СА за посредник на мястото на САЩ.

 23. 23 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3438 Неутрално

  Евреите признават, че ООН-то им направи държава, но не признават решенията на самото ООН. Всъщност, прави са! Не беше ООН, а т н "Общество на народите" - САЩ плюс коалиция на желаещи. СА ще се съюзи с Израел на Кукуво лято.

 24. 24 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 466 Разстроено

  До коментар [#7] от "Феникс":
  Нещастното определение "ПАЛЕСТИНЕЦ" е толкова вярно и колкото и "МАКЕДОНЕЦ"! Арабите са племена, от които са скалъпени държави. Единствената истинска държава в региона е Израел. Рано или късно арабите ще озреят и вместо да искат да разрушат Евреиската ще се трябва да изградят свои. Никои не иска арабите от Палестина да ги приюти. До 67 г кои им пречеше да създат палестинска държава със столица Ерусалим?

 25. 25 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  СА и Израел играят заедно !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 26. 26 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3887 Весело

  До коментар [#23] от "Judjuk":

  ООНе то нищо не им направи,държавата те си я направиха сами,нима те им построиха новите пътища и градове? Нищо подобно.

  klimentm
 27. 27 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 466 Разстроено

  До коментар [#22] от "half truth":
  СА плаща и тя ще привие вратовете на ФАТАХ и ХАМАС. Тази инвестиция "Палестинска държава" не е изгодна за ФАТАХ и ХАМАС. Кои ще ги харантути? Дали "окопацията" от Израел е толкова вредна? Да работиш в "Циониското образование" и да живееш зад зелената черта е ГЮВЕЧ.

 28. 28 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3438 Неутрално

  До коментар [#23] от "Judjuk":ООНе то нищо не им направи,държавата те си я направиха сами,нима те им построиха новите пътища и градове? Нищо подобно.
  —цитат от коментар 26 на klimentm


  Ами те самите твърдят, че държавата им е законна, щото е по решение на ООН. Аз съм строител и знам, че обектите се строят по проект и от шерпите под ръководството на техническия ръководител, и при наличие на инвестиции. "Евреите построиха" е глупост. Парите са на световната олигархия. Ма да не си помислиш, че искам да ти влияя, само си казвам мнението.

 29. 29 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3887 Весело

  До коментар [#28] от "Judjuk":

  Палестинците защо не построиха нищо въпреки милиардите които получиха?

  klimentm
 30. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3438 Неутрално

  До коментар [#28] от "Judjuk":Палестинците защо не построиха нищо въпреки милиардите които получиха?
  —цитат от коментар 29 на klimentm


  Ай, сега ще се надприказваме ли? Да не би да не знаеш кой е покровителя на Израел? С кого го сравняваш?

 31. 31 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 466 Разстроено

  До коментар [#29] от "klimentm":
  Парите отидоха за ТЕРОР!

 32. 32 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3887 Весело

  До коментар [#31] от "Peter Stoychev":

  И в сметките на Арафат и Абас.

  klimentm
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK