Македония пусна безплатен транспорт, за да спре смога в Скопие

От средата на декември Скопи е почти непрекъснато покрито с мъгла и смог.

© Reuters

От средата на декември Скопи е почти непрекъснато покрито с мъгла и смог.Властите в Македония прибягнаха до извънредни мерки в борбата с гъстия смог, покрил градовете в страната, съобщи "Ройтерс". Правителството обяви, че жителите на Скопие и Тетово могат да пътуват безплатно с влакове и автобуси, за да се намали употребата на лични автомобили. Освен това се забраняват всички спортни събития на открито.


Местните медии разказват, че магазини и аптеки са останали без хирургични маски, с които скопчани опитват да се спасят от дима в града. Скопие е в котловина и ниските температури, безветрието, използването на въглища за отопление, както и остарелите индустрия и автомобили създават отровна смес.


Доклад на Световната здравна организация от тази година включи столицата сред десетте най-замърсени града на Европа. В списъка са още 4 балкански града, разчитащи на твърдо гориво за отоплението си - Сараево, Тузла и Зеница в Босна и Херцеговина, както и косовската столица Прищина.
Македония пусна безплатен транспорт, за да спре смога в Скопие

© Reuters


Проучване на Алианса за здраве и околна среда (HEAL) показа, че в бивша Югославия има 16 топлоцентрали от времето на комунизма, които бълват толкова вредни газове и частици, колкото всичките 296 електростанции в ЕС.


Страни от района искат да се присъединят към ЕС и правилата му за чист въздух и вредни емисии, което означава да вложат стотици милиони евро за намаляване до 2028 г. на серния диоксид с 90%, на азотните оксиди с 67% и на пренасяните по въздуха микрочастици с 94%.


В същото време са планирани милиарди евро инвестиции в нови централи на въглища с общ капацитет 2600 мегавата с цел посрещане на нуждите от енергия в следващото десетилетие, посочва "Ройтерс".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK