Какво (не) видях в завода "Калашников"

Какво (не) видях в завода "Калашников"

© Alexander Demianchuk, ReutersВ Ижевск произвеждат може би най-известното оръжие на света - "АК-47": наша репортерка имаше възможност да посети завода. Или поне така си мислеше. Това, което видя, се оказа коренно различно от очакванията ѝ, пише "Дойче веле".


Традиционни карирани носии, една къщурка в снега и огромно количество картофи. Не очаквах да видя точно това по време на посещението ни в завода "Калашников".


Пътуването до Ижевск, столицата на Удмуртия в западен Урал, беше организирано от руското външно министерство - специално за журналисти. Всички смятахме, че ще можем да надникнем зад кулисите в производствената база на фирмата, известна по цял свят със своя "АК-47". Само че на шепата чуждестранни журналисти първо беше предложена една неочаквана демонстрация на удмуртската култура с участието на "Бурановские бабушки", бивши участнички в "Евровизия". Те изпълняват известни поп песни на удмуртски, езика на етническото малцинство на удмуртите. Тяхната интерпретация на известната песен на Бийтълс "Let it Be" би могла да бъде изтълкувана и като послание към журналистите, дошли с наивни и високи очаквания да научат нещо от руския производител на оръжия.


Нови западни санкции
Накрая стана ясно, че вместо тъй очакваното посещение в завода на "Калашников", ще ни разведат само из фирмения музей. Съобщиха ни, че в последния момент не било получено разрешение за посещение в завода.


Ние обаче продължихме да се надяваме, че ще можем да зададем нашите въпроси и в музея. Все пак "Калашников" е една от 39-те фирми, които ще бъдат засегнати от новите американски санкции. В списъка на Вашингтон са включени почти всички големи фирми от руския военнопромишлен комплекс. По данни на руския вестник "Ведомости", тези фирми осъществяват над 90% от руския оръжеен износ.


"Калашников" и преди е попадал под удара на санкциите, но сега е малко по-различно: от 29 януари 2018 г. на фирмите и държавите, които правят бизнес със санкционираните от САЩ руски производители, също ще бъдат налагани американски санкции. Тази мярка трябва да възпре съюзниците на САЩ да се снабдяват с руски оръжия.
В музея гидът ни обясни, че противопоставянето на оръжейния производител срещу Запада не е нищо ново в 210-годишната фирмена история. През 1807 г., когато е създадена фабриката, в Русия е имало още две фабрики за производство на оръжия. След дългите войни с Франция, руската империя решава, че е "стратегически важно военната индустрия да бъде преместена дълбоко навътре в територията на Русия", далеч от западната руска граница. Въпреки това новите санкции срещу "Калашников" са щекотлива тема за концерна.


"Без коментар"


В музея представители на фирмата ни показаха най-новите оръжия. Сред тях и наследникът на "АК-47": новият "АК-204". На журналистите не бе позволено нито да снимат представителите на концерна, нито да ги интервюират.


Бяха допуснати въпроси към представители на пресцентъра, които ни обещаха да ни дадат допълнителни информации, но и те отказаха да бъдат интервюирани или цитирани. Както ни беше обяснено, днес концернът "Калашников" произвежда не само автомати. В производствената палитра са включени моторници и дронове. Възродено било и името на известните в миналото мотоциклети "Иж".


Фотогалерия: Обучение в 5 клас за бъдещите войници на Русия >


Тази стратегия е в синхрон с изискванията на президента Владимир Путин, който миналата година призова до 2020 г. половината от продукцията на руския военнопромишлен комплекс да бъде предназначена за граждански цели. В разговора ни с представителите на пресцентъра си пролича докъде се простират границите на тези "допълнителни информации". Не получихме отговор на въпросите за приватизацията, нито за експанзията на концерна и неговите най-важни пазари. А за санкциите пък изобщо не стана дума.

Един "глобален" регион


По времето на СССР Ижевск беше закрит град. В него не се допускаха чужденци. Така че очакванията ни, че "Калашников" ще разтвори широко заводските врати за чуждестранни журналисти и ще отговори на въпросите им, явно от самото начало са били прекалено наивни.


Губернаторът на Република Удмуртия Александър Брехалов ни увери, че гледа на своя регион като на "част от един глобален свят". И допълни, че нямал нищо против да говори на пресконференция и за санкциите. Брехалов омаловажи въздействиета на задаващите се санкции за региона. Вместо това наблегна на растящото значение на азиатския пазар. Освен това той подчерта, че оръжейният концерн не играе доминираща икономическа роля в региона, независимо от факта, че е световноизвестна марка. "Калашников е също толкова важен, както и другите 25 фирми, които са най-големите работодатели и данъкоплатци. Но това е всичко".


Когато стана дума за европейските и американски санкции, Брехалов не промени поведението си. "Всяка криза открива и нови възможности", заяви той, визирайки положителния ефект от руските контрасанкции върху местната и национална икономика. И допълни с лека усмивка: "Предприемачите вече казаха, че ако не бяха наложени санкции, някой трябваше да ги измисли". Едно изявление, което напомня по-скоро за удмуртския фолклор.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK