Истината, съпротивата и жените - кои са думите на 2017

Истината, съпротивата и жените - кои са думите на 2017

© Associated PressИстината, съпротивата и жените в контекста на политиката - това са били важните теми на 2017 г., ако съдим по определените от няколко авторитетни издания думи на годината. Както и през 2016 г., хората продължават да говорят за лъжите в публичното пространство и как да бъдат избегнати те. Новата стара тема са феминизмът и правата на жените - десетилетия, след като те получиха право на глас, работа и равенство пред закона, все още има проблеми, които трябва да бъдат решени.


"Фалшиви новини"


е думата на годината според съставителите на речника "Колинс". Употребата ѝ е скочила с 365% в сравнение с 2016 г., отчасти благодарение на честата ѝ поява в изявленията на американския президент Доналд Тръмп.


Думата fake възниква като част от престъпния жаргон – първо като глагол, а после в значението на "фалшификат". Тя вероятно идва от италианския глагол facciare ("правя") и е проникнала в английския чрез жаргона на моряците от средиземноморските пристанища.
Асоциацията на fake с думата "новини" е започнала в комедийните предавания и употребата ѝ е била разширена от Джон Стюарт и Крис Морис. През 2005 г. фразата започва да се употребява за лъжливи "новини", разпространявани с цел да навредят някому, а не с цел сатира. През 2016 г. огромен брой сайтове публикуваха лъжи, написани в репортерска стилистика, и за двамата кандидати в САЩ. Постепенно навикът да се наричат уронващите престижа информации "фалшиви новини" се превърна в част от дневния ред на 2017 г., включително и в България. (Още за ролята на фалшивите новини четете тук)


"Младотресение"


(youthquake) е дума на годината според речниците "Оксфорд". Значението ѝ - "значителна културна, политическа или социална промяна, произхождаща от действията на или под влиянието на младите хора".


Данните на редакторите показват, че употребата ѝ се е увеличила петкратно през 2017 г. в сравнение с 2016 г., главно заради изборите във Великобритания през юни.


Злополучното решение на премиера Тереза Мей да обяви предсрочен вот, което ѝ коства парламентарното мнозинство, даде тласък на лейбъристите. Възрастният им, краен лидер Джеръми Корбин събра огромна подкрепа сред младите британци, по подобие на Бърни Сандърс в САЩ.


Самата дума е измислена през 1965 г. от тогавашния редактор на Vogue Даяна Врийланд. В своя редакционна статия тя пише "Годината е млада, младостта е в своята година... Повече мечтатели. Повече действащи. Тук. Сега. Младотресение 1965 г."


"Феминизъм"


е думата на годината според речника Merriam-Webster. Тази дума е била най-търсената през годината.


Скокове в търсенето ѝ са регистрирани след Женския марш във Вашингтон през януари (и други женски протести в САЩ и чужбина), както и при дискусиите феминистка ли е била демонстрацията и от какъв тип феминизъм. Интерес е регистриран и след интервюто на говорителката на президента Доналд Тръмп Келиан Конуей, която заяви, че не се смята за феминистка.


Киноиндустрията също е имала тежест – сериалът "Историята на прислужницата" и филмът "Жената-чудо" са раздухали дискусии по темата.


Скандалите, свързани със сексуално насилие, също са изиграли роля – кампанията #MeToo, която вдъхнови много жени и мъже да разкрият на какви действия са ставали жертви, и обвиненията срещу нови и нови известни мъже в света на шоубизнеса поддържаха интереса към дефиницията на "феминизъм".


Определението на Мerriam-Webster е "теорията за политическото, икономическото и социалното равенство на половете" и "организирана дейност в защита на женските права и интереси".


"Съучастник"


е посочена от Dictionary.com. Думата е търсена най-много в контекста на разговори за съпротивата срещу фигури и институции с власт.


Първият скок в търсенето ѝ е бил на 12 март. 10 000% повече от обичайното хора са поискали да уточнят значението ѝ, след като сатиричното шоу Saturday Night Live излъчи скеч, в който Скарлет Йохансон изигра Иванка Тръмп. "Иванка" рекламираше парфюм на име Complicit със слогана "За жените, които биха могли да спрат всичко това, но няма да го направят".


С 11 000% е скочило търсенето на думата на 5 април. На въпрос дали тя и съпругът ѝ са съучастници в делата на Доналд Тръмп, истинската Иванка заяви, че не знае какво означава тази дума. "Ако да бъдеш съучастник значи да бъдеш сила за промяна към по-добро и да имаш позитивно влияние, тогава съм съучастничка".


"Истина"


е изборът на Global Language Monitor за дума на годината, а "Ефектът Уайнстийн"/"И (на) мен" (MeToo) е фраза на годината.


Организацията проследява чрез свои алгоритми годишно най-използваните думи и тенденциите в езиците, съсредоточавайки се върху употребата на английския език. Тя следи социални мрежи и над 375 000 медии, както и блогосферата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK