Ученето на код ще е толкова полезно, колкото старогръцкия език

Ученето на код ще е толкова полезно, колкото старогръцкия език

© Murad Sezer, ReutersИзпълнителният директор на Apple Тим Кук твърди, че ученето на компютърен код ще стане по-важно от изучаването на английски като втори чужд език. Работата с код се приема за панацея на фона на бурните технологични проблеми, а наскоро в. "Уолстрийт джърнъл" писа, че инициативите за изучаването му "ще преквалифицират светкавично американските работници", подготвяйки ги за 21-ви век.


С времето обаче компютърните езици ще бъдат точно толкова полезни, колкото днес е старогръцкият, пише за Quartz Робърт Уолкът от Северозападния университет в САЩ. За хората ще става все по-трудно да останат в крак с развитието на тези езици и фокусът върху "ученето на код" ще им попречи да научат по-важни неща – как работи технологията и какви рискове и възможности открива тя.


Познанията по старогръцки са били жизненоважни за образования елит от Ренесанса насам и това е продължило до двадесети век, макар по това време езикът да не е бил нужен на никого, освен на специалистите. Макар да е бил просветляващ и впечатляващ, той не е полезен. И с времето същото ще се случи с "коденето", твърди Уолкът.
Изследванията показват, че с времето тази дейност ще започне да се планира и изпълнява от изкуствен интелект. Това ще бъде част от естествения преход към все по-лесни за употреба системи. Доказателство за това може да се откритие и в досегашното развитие на компютрите, стига само да се погледне еволюцията на машините от седемдесетте до наши дни. Някога работата с компютър изискваше специални умения. Днес тя е напълно интуитивна. Същия път са изминали и компютърните езици – от COBOL до Ruby.


Според Уолкът нуждата хората да използват код постепенно ще отпадне, освен в някои тесни полета на работа. Платформите ще позволяват на хората да общуват с тях на човешки език, като ролята на човека ще бъде да насочва и дава команди.


В крайна сметка, общуването с машините ще се пренасочи от това "как" да им се каже да направят нещо към това "какво" да направят, като в идните десетилетия те ще стават все по-способни да работят с минимална човешка намеса.


Нещо повече – Уолкът напомня и нуждата на човечеството от социалните и хуманитарните науки и изкуството. В навечерието на Втората световна война Уинстън Чърчъл предупреждава, че "зла съдба очаква расите, които не отдават на изкуствата дължимата им почит и възхищение".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK