Неудовлетворените очаквания са в основата на евроскептицизма, показва изследванe

Неудовлетворените очаквания са в основата на евроскептицизма, показва изследванe

© codesproject.infoНеудовлетворените очаквания са основна движеща сила на евроскептицизма както в старите, така и в новите страни-членки на Европейския съюз. Разликата е във вида на очакванията - докато жителите на западните държави очакват източноевропейците да спазват основните европейски ценности (като солидарност или нулева толерантност към корупция), източноевропейците очакват да имат същият висок жизнен стандарт като в по-старите страни членки.


Общото е, че хората и в двете части на Европа очакват Европейският съюз постепенно да се превърне в едно цяло с единни норми и богатство.

Това са основните изводи от първия етап на международно изследване, основано на 66 дебата с граждани на шест държави-членки - Австрия, България, Унгария, Германия, Латвия и Словакия. Дискусиите са организирани в рамките на проект "Осмисляне и дебатиране на евроскептицизма", подкрепен от програмата "Европа за гражданите" на ЕС. Дебатите в България бяха проведени от фондация "Капитал".


Нарастващият евроскептицизъм е все по-голяма тема за притеснение в контекста на бъдещето на европейската интеграция. Проектът "Осмисляне и дебатиране на евроскептицизма" изследва евроскептицизма сред обикновените граждани в провинцията и как може да му се противодейства на местно ниво. Макар че страните в изследването не са най-евроскептичните (като Великобритания, Холандия или Дания например), и в тях има отчетливо нарастване на евроскептицизма. Германия може да се разглежда като единственото изключение, въпреки това, гледайки към източната част на страната, тенденцията е налице.
Неудовлетворените очаквания са в основата на евроскептицизма, показва изследванe

Според гражданите на шесте държави основните предимства на ЕС са четирите основни свободи, преди всичко свободата на пътувате и на работа в други страни от ЕС. Най-критикувани са европейските фондове като източник на корупция, миграционната криза като пример за провала на ЕС да се защити и чувството за второкласно гражданство в посткомунистическите общества.


Източници на евроскептицизма

Въпреки различните опити да се доближи ЕС до неговите граждани, проектът за европейска интеграция все още се възприема като елитарен. Възприемането на ЕС като проект, от който се възползват само избрани, редовно се появява във всички дебати. В Германия бе отбелязано, че елитите са тези, които извличат голямата част от ползите от Европейския съюз. В един от австрийските дебати дори бе посочено, че големия бизнес използва ЕС за сметка на своите граждани.


Подобни възприятия, но на по-лично ниво, са представени и в страните от Централна и Източна Европа. В Словакия, България или Унгария само малцина се идентифицират като бенефициенти на определени програми и фондове на ЕС. Друг отрицателен имидж на фондовете на ЕС, който все още е налице в страните от Централна и Източна Европа, се основава на дихотомията център /провинцията. Аргументът е, че колкото по-далеч от столиците живеят хората, толкова по-далеч са икономическите възможности и ползите от ЕС.


"Разпределение на европейските субсидии? Схемите за корупция сред малък брой избрани бенефициенти!"


Обсъждането на средствата от ЕС разкрива две важни последици за политиките на ЕС и тяхното по-нататъшно комуникиране. Първо, без ефективния надзор на еврофондовете от наднационални органи на равнище ЕС, оценката на финансовата подкрепа от страна на ЕС ще се влоши: няма да засили имиджа на "силен, подпомагащ партньор", а този на "щедър прахосник ". Второ, акцентът от ползите за "обикновените хора" следва да бъде засилен при комуникиране на ползите от средствата на ЕС. В идеалния случай хората трябва да разберат какво печели всеки един от тях и всеки техен съсед от евроинтеграцията.


Бежанската криза е друг фактор провокиращ евроскептицизма. Забележително е несъответствието в отношението към собствените граждани като икономически мигранти в Западна Европа, от една страна, и към мигрантите, идващи в Централна Източна Европа от неевропейски страни, от друга страна. Докато първото е наред, защото е от полза "за нас", второто не се разглежда като другата страна на същата монета.


"Очаквахме много (когато се присъединихме), но ситуацията не се получи много по-добре."


Идеята, че гражданите на ЦИЕ се третират като европейци втора класа, беше изказана във всяка такава страна, в която бяха проведени дебати. Неравнопоставеност на жизнените стандарти между държавите-членки на ЕС; различно заплащане за същата дейност в зависимост от националността на работника; различни нива на субсидии за ЦИЕ и западни земеделски стопани, различни стандарти за защита на клиентите по отношение на храната - тези фактори подхранват чувството на източноевропейците, че не са пълноценни европейски граждани.


От друга страна, усещането за несправедливост е силно застъпено и в старите държави-членки. Те посочват "някои източноевропейски държави" като нарушители, за които общите принципи не важат. Проблемът многократно се споменава като неуважение към европейските правила и ценности от страна на тези страни. Както един участник в Австрия каза: "Тези страни искат само да имат вземат и да извличат изгоди, без да дават нищо в замяна".


Неудовлетворените очаквания са в основата на евроскептицизма, показва изследванe


Ползите от еврочленството


Четирите свободи на ЕС (свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали) са спонтанно споменати във всички дебати като основни предимства на европейската интеграция, макар и по-скоро абстрактни. По-задълбоченото обсъждане на четирите свободи обаче разкрива различията между западните членове, от една страна, и страните от Централна и Източна Европа, от друга. В Германия и Австрия свободата на движение се оценява положително не само от гледна точка на личните ползи, но и като общ принцип, който си струва да се запази.


От друга страна, участниците от страните от Централна и Източна Европа гледат на четирите основни свободи чрез оптиката на личните им ползи, свързани с тях или с приятелите и членовете на техните семейства. Освен това в страните от Централна и Източна Европа свободата да се преместиш в друга страна също беше отчетена като частично отрицателна, тъй като допринася за изтичането на мозъци и масовото напускане на младите хора от тези страни. Програмата "Еразъм" често е спеменавана като един от добрите примери, който предлага възможност за "усещане" на европейската общност от първа ръка и за изграждане на европейска идентичност сред младите хора в дългосрочен план.


"Страните от Централна и Източна Европа трябва да имат свой собствен ЕС и свое собствено евро".


Сравнявайки дебатите за ползите от ЕС, друга разлика е преобладаване на материални облаги, посочвани от гражданите на новите държави-членки. Развитието на инфраструктурата се посочва повече от всичко друго като осезаема полза от членството в ЕС. Ползите като сигурност или оправомощаване на държавите на международно ниво (като част от ЕС) рядко се споменават в източноевропейските страни, но са част от дебата в Австрия и Германия.


Интересне феномен е, че основната цел с която е създаден Европейския съюз - да осигури дълготраен мир на континента, рядко се споменава като спонтанно възприемана полза. Само някои по-възрастни участници от Германия споменават важността на ЕС като гарант за мир и сигурност.


А сега накъде


Повече от 10 години след като страните от ЦИЕ станаха члени на ЕС все още има значителни различия между старите и новите държави-членки. Тези различия не са само в икономическия статус на държавите-членки, но и в нагласите към големите политически въпроси, пред които е изправен ЕС. Мнозина счятат, че диференцираната интеграция би била решение на липсата на консенсус за това как да се преодолеят многобройните кризи в Европа.


Въз основа на изследването в шестте държави-членки може да се твърди, че диференцираната интеграция няма да помогне за преодоляване на различията, твърдят анализаторите от Comenius university, Словакия, водещ партньор в проекта. Според тях тъй като липсата на единство води до засилване на евроскептичните нагласи, диференцираната интеграция по-скоро би увеличила вероятността за разпадане на интеграционния проект, тъй като тя допълнително би усилила същестувващото чувство за втора категория европейци.


Поуките


Изводите от дебатите в шестте държави в рамките на изследоването показват, че има поне два аспекта на общоевропейския проект, към които не трябва да се подхожда с лека ръка. Особено когато се имат предвид, че (нереалистичните) очаквания в старите и в новите членове, които подхранват евроскептицизма, бяха създадени предимно от политиците.


Първият аспект е необходимостта четирите свободи да бъдат запазени като най-ценното постижение на ЕС. Ограниченията на шенгенския режим или възможната защита на местните пазари на труда биха могли да навредят на проекта на ЕС безвъзвратно. Възможността за диференцирана интеграция като бъдещ път за ЕС трябва да се третира много предпазливо.


Вторият аспект е, че въпреки зачителното подобрение на ситуацията в региона на Централна и Източна Европа, новите държави-членки все още са икономически изостанали. Дебатът относно новата перспектива на политиката на сближаване на ЕС трябва да вземе предвид това. Стратегията за излизане (от зависимостта от еврофондовете) следва да бъде приета, докато преходният период за намаляване на подкрепата от ЕС ще продължи да съществува (дори след 2020 г.).

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Преди да съм прочел статията, за какво едно цяло говорите? ЕС следва антиевропейска политика. Той работи в услуга на останалия свят и на дявол знае кого. Западните европейски държави с бясни темпове изобретяват всякакъв вид перверзии, които се промотват, пропагандират и налагат на страните от Източна Европа. На коя основа ще се обединяваме? Когато нашите страни влизаха в ЕС никой не ни предупреди, че ще се гейовизираме, че трябва да споделим земята и богатствата си с хората от Третия свят. Европа е разделена на два крайни и непримирими лагера и е въпрос на време ЕС да се разпадне. Разпадането е неизбежно. Всъщност той вече се разпада.

 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  До коментар [#1] от "gozambo":

  Слуховете за смъртта на ЕС са силно преувеличени.

 3. 3 Профил на Rumen Mihaylov
  Rumen Mihaylov
  Рейтинг: 44 Неутрално

  От изследването се вижда, че много хора в старите страни са разочаровани от неследването на европейските ценности в новите, в частност корупцията. Колкото е по-малко корумпирано едно общество, толкова е по-проспериращо. Може би има какво и ние да направим по въпроса...

  Rumen Mihaylov
 4. 4 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#3] от "Rumen Mihaylov":

  Вярно е и обратното. Колкото по-развита е дадена страна, толкова тя е по-малко корумпирана. Излишно е да се спори за кокошката и яйцето, но едно е безспорно. Никой не може да се издърпа сам за косата от блатото, както би се искало на определени "елити". Изпълзява се, бавно и постепенно, по логиката на естественото развитие. Поколения са нужни. Историята е пълна с примери на провалени мегапроекти на насилствено социалното инженерство. И когато говорим за ЕС - тук се крие най-големият риск за съществуването на съюза - социалният инженеринг е път към разпад.

 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#1] от "gozambo":

  Гозамбо,дванадесет американски щата искат да излязат от САЩ! Това,че в някой съюз има ожесточено противопоставяне и раздори,не означава,че той неизбежно ще се разпадне. Никой не може да прогнозира какво точно ще се случи. Освен ако не е гений,като Ницше. Но такъв се ражда веднъж на сто години.
  А че положението е тежко в ЕС,(поради тъпотията на Меркел най-вече),няма спор.

 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  Така или иначе, поколенията, живели при соца, са вид ГМО - генно модифицирани организми. Вижте "оситата" и "веситата" в Германия, при положение, че Берлин (а преди това Бон) и западните провинции наляха ТРИЛИОНИ марки и евро в икономиката на Изтока.

  Докато капитализмът и либералната демокрация култивират добродетели като лична отговорност, амбиция за успех, предприемчивост и трудолюбие, соцът налага уравниловка и насажда рефлексите на дворното животно, което все някой ще се сети да нахрани и да му почисти под опашката.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  При Съветския съюз бяхме на 27-мо място по стандарт на живот, а в Европейския сме на 184-то = това е проблемът. Частното се оказа ялово.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#6] от "Norman Granz":

  Нормане,голяма каша ти е в главата! Ето виж какво е социализъм и как се строеше в статията на Калин Янакиев,"Октомври 1917 (Трета част)

  https://www.kultura.bg/web/октомври-1917-iii/

 9. 9 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  При Съветския съюз бяхме на 27-мо място по стандарт на живот, а в Европейския сме на 184-то =
  това е проблемът. Частното се оказа ялово.
  —цитат от коментар 7 на dark'star


  А на първо място беше савецкия саюз!
  И понже благосъстоянието на трудящите се непрекъснато се повишаваше Партията реши да направи Кореком и да ограничи изобилието на стоки в магазините

 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  До коментар [#7] от "dark'star":

  "При Съветския съюз бяхме на 27-мо място по стандарт на живот..."

  От соц лагера ли?

  Няма да се върне сутляшът по 14 стинки в стола (с безплатна канела от хартиено пликче), вече трябва да си го разбрал.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  А на първо място беше савецкия саюз!
  И понже благосъстоянието на трудящите се непрекъснато се повишаваше Партията реши да направи Кореком и да ограничи изобилието на стоки в магазините
  —цитат от коментар 9 на 4ort


  Плюенето по соца няма да помогне = проблемът остава !
  Българската промишленост се мереше с Тайван и Южна Корея, а сега се мерим с Папуа-Нова Гвинея.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  До коментар [#9] от "4ort":

  "И понже благосъстоянието на трудящите се непрекъснато се повишаваше ..."

  Влез му в положението на бай Таню.

  При соца 95% бяхме бедни като църковни мишки, но ония от "актива" (партийци, проф-активисти, отчетници, културно-"масовици") винаги успяваха да докачат по нещичко отгоре.

  Сега има всичко за всеки, но ... с пари, а за пари требе да се бачка.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  До коментар [#8] от "deaf":

  Мунчо, да ми обяснява привърженик на Дръмб каква "каша" ми е в главата, ми идва ... леко в повече.

  No hard feelings.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  Това е напълно невярно. Източно-европейците СИ МИСЛЕХА че западът живее и е организиран много по-добре, отколкото наистина е, и очакваха че ще дойде да им оправи и техните държави да станат такива хубави. Обаче установи, че западът нито ще им оправи държавите, нито може собствените си да оправи. Западът пък реши да обвинява изтока за собствените си проблеми, защото винаги е по-лесно да обвиниш някой друг и така

 15. 15 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  След краха на социализма, в България се създадоха две държави - другарите от ДС си създадоха една криминална държава по техен проект - пропита от корупция, с фасадна "правова" система, удобно нагласена за тяхно ползване, с мръсни пари и мръсни практики, на практика нищо не произвеждаща, а консумираща и разпределяща към .... тях си, един филиал на бандата-майка в масква. Тази тяхна България на няколко пъти катастрофира и сега е на път съвсем да излезе от движение.
  Другата България, гражданин на която съзнателно съм, се бори за своето оцеляване с къртовски труд, с непрекъснато учение, иновации, трудно произвеждане и ... с пълни гърди въздух от Европа. Участието в Европейския икономически живот, по Европейски правила и норми, на гигантския Европейски пазар - това крепи тази втората, моята България. Експорт е вълшебната думичка. Експорт на все по-интелигентни продукти, а най-добре - експорт на интелект и неговите продукти.
  Намираме приложение на труда си в България, но и в целия ЕС. Учим в движение езици (на стари години научих френски от нулата), учим се от манталитета на европейците, учим се от водещите им практики, градим все по-значими проекти, мащабът нараства лавинообразно.
  Тази наша България има несъмнени ползи от участието си в икономическата общност на развитите държави.
  Тази наша България стои не в периферията, а в ядрото на Европа.
  За тази наша България "евроскептицизмът" е неразбираем, в областта, където работя аз (ниско- до нулево енергийни сгради с минимален екологичен отпечатък), няма и помен от евроскептицизъм, има здрав практицизъм и визионерство за един общ прогрес.
  България има бъдеще само в една високоразвита Европа!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  В Италия изборите ще са интересни. Водят крайно десните популисти както им викат, които се обявяват за защита на границата, депортация на нелегалните и излизане от Евро и връщане към лирата - това последното не го разбирам. Според мен без него могат да спечелят и над 50%.

 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Европейският съюз е най-успешният политически и социален проект в човешката история.
  Който не го харесва може да поеме към евразийските сатрапии!

 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  До коментар [#15] от "Торбеш":

  Колега, вие сте доволен от членството ни в Европейския съюз, защото изнасяте продуктите на мозъчната си дейност, подплатена (не се съмнявам) със солидно образование.

  Какво да кажат безмозъчните?! Какво могат да предложат те на европееца?

  За тях може би дори се налага да обясните с прости думи някои от понятията, които използвате...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  [quote#18:"Norman Gr Какво могат да предложат те на европееца?[/quote]

  Как какво?
  ЧУШКОПЕК!!!
  Гордостта на соц. индустрията и нАучния потенциал на БАН!

 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  До коментар [#19] от "4ort":

  "Как какво?
  ЧУШКОПЕК!!!"

  Пардон. Забравих за "изобретението на 20 век" според демократично проведеното допитване до българския социум.

  Доколкото си спомням, за "личност на 20 век" в същото допитване бе излъчен бае Тодар.

  I rest my case.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#15] от "Торбеш":Какво да кажат безмозъчните?! Какво могат да предложат те на европееца? ...
  —цитат от коментар 18 на Norman Granz

  Много добре казано, колега, не се бях замислил за безмозъчните, които Европа ги обременява, затруднява, кара ги да работят...
  Но, като цяло българинът в Европа работи здраво, получава пари, които му дават възможност да се позамогне и то сериозно, да изправи глава с достойнство, да премери сили и да се наложи над много други народи.
  Значи трябвало да си отиде соцът, за да се върне дълго смятаното за преувеличено българско трудолюбие и ученолюбие!


  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 23. 23 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  пак някой е срал в нечии гащи.в случая ''корумпирания''изток. когато дойде ''свободата'' и се отвориха границите,източноевропеецът отиде на запад,да ахка и охка и да се възхищава как на всеки ъгъл има Кореком. после идва осъзнаването,че лъскавата витрина на запада ,крие едно общество на егоизъм,алчност,фалшиви добродетели,живот на заем,консуматорство,като символ на просперитет. западът сам се набута в лайната . апологетите на либералния капитализъм,чертаеха една схема,според която конкуренцията и напредъкът на технологиите ще понижава себестойноста на продукцията,тя ще става все по-достъпна ,евтина и така ще бъде развита до степен,когато няма да има вложен човешки труд,себестойноста пада до нула, машините се възпроизвеждат и добиват ресурсите и произвеждат благата,а хората летят до звездите.да ,ама не бяха отчели фактора алчност,мързел и жаждата да властваш над големи групи хора,да акумулираш повече отколкото може да изхарчиш,за да постигнеш власт.в резултат технологиите се подфърлят на пейзаните на парче и на завишени цени. обществото я кара на отдавна развити технологии,за които плаща прескъпо и затъва все повече в борчове. само на себе си дължи в разни фючърси и други алабализми над 1200 трилиона. да им приседне дано.

 24. 24 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4453 Неутрално

  До коментар [#11] от "dark'star":

  Българската промишленост се мереше с Тайван и Южна Корея
  ***
  Така е. Москвичите, които сглобявахме в Ловеч бяха по-добри от Хюндай.
  ПП. Абе ти трезвен ли си?

 25. 25 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#16] от "realguru":

  мани,мани.сега освен по англичаните,испанците ,орбан,поляците,земан,курц и другите,ше требе да се фърга калчица и по ''популистите''от италия.не е лесно да си либерал. шашави ги направиха.

 26. 26 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#22] от "Торбеш":
  насадиха тая система в Япония и южна корея. стресът ги кара да пият като смоци,даже повече от руснаци и поляци и да имат най-високи нива на самоубийства в света. знаеш ли защо-защото азиатците винаги са си падали малко комунизи,от малки ги възпитават,че обществото и интересите му стоят над личния интерес. раздават се на макс на работното си място.без да хленчат за допълнително заплащане,като разгевезените ойропци и американци. японците имат специална дума за смърт от преработване.

 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5476 Неутрално

  Изследването доста добре поставя акцените на проблемите. Сега е добре и ЕС да се вслуша в тях.
  Свиване на разходите, преразпределение на целите и смяна на фокуса, инвестиране в приобщаване и икономическо изравняване на регионите, изключване на големите фирми от фондове, спиране на плащането на калпак в агросектора ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5476 Неутрално

  Изследването доста добре поставя акцените на проблемите. Сега е добре и ЕС да се вслуша в тях.
  Свиване на разходите, преразпределение на целите и смяна на фокуса, инвестиране в приобщаване и икономическо изравняване на регионите, изключване на големите фирми от фондове, спиране на плащането на калпак в агросектора ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 927 Любопитно

  Първо което е-никой не пита хората искат ли Европейски съюз или не.
  Не си спомням някой да е правил референдум по въпроса нито конкретно по присъединителния договор.

  В Русия съм! В Русия съм!
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 927 Любопитно

  Доколкото си спомням, за "личност на 20 век" в същото допитване бе излъчен бае Тодар.I rest my case.
  —цитат от коментар 20 на Norman Granz

  И правилно! В такива времена да ръководиш толкова десетилетия държавата, да електрифицираш цялата страна, да построиш асфалтови пътища навсякъде при положение, че в цялата страна е имало под 20 километра асфалтирани шосета 1944г!
  Да построиш фабрики заводи, цели градове! И то без еврофондове. И без такъв контрол от Съветския съюз, какъвто има сега-да приемаме гейовщината, да ни казват колко да са мощни прахосмукачките и прочие дивотии.
  Наистина си е постижение.

  В Русия съм! В Русия съм!
 32. 32 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 927 Любопитно

  До коментар [#11] от "dark'star":Българската промишленост се мереше с Тайван и Южна Корея***Така е. Москвичите, които сглобявахме в Ловеч бяха по-добри от Хюндай.ПП. Абе ти трезвен ли си?
  —цитат от коментар 24 на Alarmstufe: Rot


  Мотокарите ни бяха на световно ниво. Да даваха чести дефекти, но имаха огромен пазар по цял свят.
  СОМАТ беше станал пък колос в транспорта

  В Русия съм! В Русия съм!
 33. 33 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 334 Неутрално

  1) "Съветско време" е от 1944 до 1990 в случая на България. Не е невъзможно да е имало половин час в който да е била на 27-мо място, имайки предвид и че...
  2) преди 30-40 години повечето от света извън Западна Европа и Северна Америка е или гладуващо село, или концлагер. С такава конкурения всеки е мъжле.
  3) по съветски данни СССР е винаги водещ във всичко. Разликата между съветските лъжи и реалността лъсна когато всичко изгни отвътре и рухна.
  4) СССР има своите заслуги пред света, но има и много повече отрицателни страни, и "съветското време на България" е изцяло към отрицателните.

 34. 34 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 334 Неутрално

  [quote#31:"Веселин Дечев"][/quote]

  Тази истерия как "ЕС са гейове дето ни намаляват мощността на прахосмукачките" е мечтата на психиатъра.
  Кажете си честно сега, с колко точно ви "намалиха прахосмукачката евро-гейовете" и за какво толкова важно мечтаехте да ползвате "силна съветска прахосмукачка"?

 35. 35 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  До коментар [#7] от "dark'star":

  Ами именно заради социализма сега сме там. Защото докато хората прогресираха и се развиваха, ние живуркахме благодарение на крадени технологии и излети милиарди за безполезни паметници на глупостта като Радомир например. И после вместо реформи, като изключим 4те години при Костов, се наслаждавахме на управлението на пребоядисани комунисти. Защото ако бяхме отлюспили истински комунистите, имахме шанс да поемем по пътя на Чехия или Унгария, но не би.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 36. 36 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2588 Весело

  До коментар [#20] от "Norman Granz":

  И технология за рециклиране на капачки за буркани. Това дори в Тайван не го могат, там просто си купуват нови...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 37. 37 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  До коментар [#36] от "vesolr":

  "И технология за рециклиране на капачки за буркани. "

  Колега, имам чувството, че си по-млад от вен, но може би са ти казвали, че сред разрешените сфери на "частен бизнес" бяха пълненето на ЕДНОКРАТНИ запалки с газ и "ловенето" на бримки по дамските чорапи.

  Нещо, което по дефиниция се ползва веднъж, тук се ремонтираше, а на запалките им слагаха "дюзи", за да се пълнят многократно (понякога дюзите изпускаха и запалките избухваха).

  Представи си каква мизерия е било...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 38. 38 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2588 Весело

  До коментар [#37] от "Norman Granz":

  По-млад съм, но с баща ми съм ходил на пълнене на запалки.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 39. 39 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Първо което е-никой не пита хората искат ли Европейски съюз или не.Не си спомням някой да е правил референдум по въпроса нито конкретно по присъединителния договор.
  —цитат от коментар 29 на Веселин Дечев


  А референдум за СИВ помниш ли?

 40. 40 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4453 Любопитно

  До коментар [#29] от "Веселин Дечев":

  Вие направихте ли референдум за С(в)ИВ?

 41. 41 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4453 Любопитно

  До коментар [#31] от "Веселин Дечев":

  Фабрики и заводи, които бяха на загуба и унищожаваха природата.
  Не, благодаря!

 42. 42 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4453 Неутрално

  До коментар [#39] от "4ort":

  Колега, не ти видях коментара. Извинявам се за повторението, но то е показателно.

 43. 43 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Това е напълно невярно. Източно-европейците СИ МИСЛЕХА че западът живее и е организиран много по-добре, отколкото наистина е, и очакваха че ще дойде да им оправи и техните държави да станат такива хубави. Обаче установи, че западът нито ще им оправи държавите, нито може собствените си да оправи. Западът пък реши да обвинява изтока за собствените си проблеми, защото винаги е по-лесно да обвиниш някой друг и така
  —цитат от коментар 14 на uq


  Много добро това!

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 44. 44 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#22] от "Торбеш":насадиха тая система в Япония и южна корея. стресът ги кара да пият като смоци,даже повече от руснаци и поляци и да имат най-високи нива на самоубийства в света. знаеш ли защо-защото азиатците винаги са си падали малко комунизи,от малки ги възпитават,че обществото и интересите му стоят над личния интерес. раздават се на макс на работното си място.без да хленчат за допълнително заплащане,като разгевезените ойропци и американци. японците имат специална дума за смърт от преработване.
  —цитат от коментар 26 на pavur


  За съжаление, това е вярно. Южно-корейците консумират средно по 300 мл твърд алкохол на ден (на глава!). Японците просто имат изключително колективично мислене, което понякога много добре работи, т. е. за някакъв период от време обществото бележи голям прогрес, за сметка на нещастието на индивида. Индивидът, свободата му, интереса му, личното му щастие (основна ценност в индивидуалистични общества като Великобритания и САЩ) нямат никакво значение.

  И не, хората не се раждат колективисти или индивидуалисти, а биват така възпитавани, т. е. попиват манталитета на околната среда.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 45. 45 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 279 Гневно

  При Съветския съюз бяхме на 27-мо място по стандарт на живот, а в Европейския сме на 184-то = това е проблемът. Частното се оказа ялово.
  —цитат от коментар 7 на dark'star


  Само че картечниците по границите бяха насочени навътре. Така и не разбрах защо благоденстващите българи нямаха възможност да пътуват в чужбина.

  Да не говорим колко източногерманци намериха смъртта си в България, при опит да избягат от социалистическия рай. А те бяха с къде-къде по-висок стандарт на живот от нас.

 46. 46 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 279 Гневно

  Стигматизирането на източноевропейците, видно и от това "изследване", е несправедливо и контрапродуктивно.
  Повечето т.нар. утвърдени демокрации имат срамни моменти в недалечното минало. С изключение на Обединеното кралство, Скандинавието и Холандия, останалите държави помнят фашизъм или друга форма на диктатура, колаборационизъм, антисемитизъм и прочее.
  ЕС не смееше гък да каже по адрес на Италия на Берлускони, сега се оказа, че и в Малта стават интересни неща, а вероятно и в много други подобни държавици.
  Соченето с пръст на другия винаги е лоша идея.
  Иначе съм съгласна, че ЕС е най-успешният политически проект в историята и ще оцелее и просперира въпреки слабата и недалновидна в момента Европейска комисия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK