За какво ѝ е на Турция судански остров в Червено море

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и суданският му колега Омар ал Башир.

© Associated Press

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и суданският му колега Омар ал Башир.От края на декември насам турският президент Реджеп Тайип Ердоган се споменава често в страните, които имат излаз на Червено море, но причината не е само обичайният интерес към политиката на Турция в региона.


По време на обиколка в Африка Ердоган посети и Судан и поиска от президента Омар ал Башир дали Турция може да ползва остров Суакин, недалеч от суданския бряг - идея, която Ал Башир прие като част от сделка за 650 милиона долара и която според турските власти ще позволи на страната да администрира за неопределен период от време. Анкара отхвърля всякакъв интерес към изграждане на военна база там, но съседите на страната се опасяват, че Суакин, някогашен османски преден пост в Червено море, може лесно да се използва за военни цели и страната внезапно да се окаже домакин на третата турска база извън Катар и Сомалия, пише електронното издание "Ал Монитор".


Островът, разбира се, беше една от дузината теми в разговорите между Ердоган и Ал Башир: по време на посещението се подписаха 13 споразумения, от зона за свободна търговия в Порт Судан (и рязък скок в търговския обмен от 500 милиона до 10 милиарда долара) до изграждане на ново летище в Хартум. Паника в арабския свят обаче създаде и споразумението за военно сътрудничество между началниците на щабовете на Турция и Судан, заедно с обяснението на Ердоган, че Суакин, остров, загубил значението си на "врата към Африка" след създаването на пристанищния град Порт Судан в началото на миналия век (заради него Ердоган смята, че Суакин се е превърнал в "призрачен остров"). "Това, че изравнихте това място със земята, е като да си обръснем брадите. Ще го построим наново и възстановим така, че, подобно на обръсната брада, ще поникне отново и много по-изобилно."
Идеята е Турската агенция за международно сътрудничество (TIKA) да възстанови османските паметници там, както вече е направила от 2011 г. насам с няколко джамии. Според турско издание приключването на този мащабен проект ще позволи на турските граждани, които пътуват до Мека за умра (поклонничеството до Мека извън определеното за хадж време), да се "отбиват" на острова, а оттам, както е било и в миналото, да стигнат по море до Джеда в Саудитска Арабия, до която всеки ден има фериботи от острова. Заради тази наглед безобидна идея в медиите в няколко държави забушува истинска буря.


Судан, Етиопия, Турция и Катар


За Египет, който е в обтегнати отношения с подкрепящата "Мюсюлмански братя" Турция, ситуацията само налива масло в огъня и на спора със Судан за граничния район Халаиб и напрежението заради хидроелектрически проект в Етиопия, който Хартум подкрепя - два въпроса, изострящи иначе доскоро стабилните египетско-судански отношения; граничният спор дори подтиква Хартум да постави под въпрос и прехвърлянето на островите Тиран и Санафир от Египет към Саудитска Арабия миналата година, като твърди, че те погрешка са се озовали в египетски териториални води.


Погледнат от Кайро, проблемът е и че турско-судански военен съюз може да подкрепи баланса на силите в региона. Според египетския журналист Имадеддин Адиб Судан "дава пристанищата и границите си за доставка на оръжия и достигане на терористи до Египет и обслужва целите на съюза Катар-Турция да върнат "Мюсюлмански братя" на власт." За в. "Ал Уатан" той пише още, че "Судан, с турската си лудост, с ирански сценарии и етиопската схема да откаже вода на Египет и катарски финансови машинации, нарушава географски и исторически реалности срещу Египет."


"Катарската" връзка не е само голословна хипотеза - към турския началник на генералния щаб ген. Хулуси Акар се присъедини и катарският му колега генерал-лейтенант Ганим бин Шахийн и заедно със суданския шеф на отбраната имаха тристранна среща, а Бин Шахийн получи наградата "Нил" - най-нисокото отличие на страната. Илюстрация за нея са и публикации в катарски (и ирански) медии, според които войски на Египет, подкрепени от Обединените арабски емирства, са пристигнали в Еритрея (информация, която не беше потвърдена) и това е подтикнало суданската армия да разположи сили за бързо реагиране по еритрейската граница. По ирония на съдбата самата Еритрея беше позиция за катарски мироопазващи войски, които обаче се изтеглиха с началото на кризата в Залива.


Eрдоган получава почетно докторско звание от университета в Хартум.

© Associated Press

Eрдоган получава почетно докторско звание от университета в Хартум.


"Пункт за наблюдение" или "плацдарм за намеса"


Според бившия посланик на Израел в Египет Цви Мазел случаят е пример за прикритите опити на Турция да "преследва целта си да развие военна и разузнавателна инфраструктура на Червено море". Според Него е "очевидно, че Анкара е заета да изгражда пръстен на военно сътрудничество по бреговете на Червено море и в Източна Африка", а самият Суакин вероятно ще е ключов пункт за наблюдаване на движението в Червено море, където биха могли да акостират турски военни кораби. Това е заплаха за Израел, чиито плавателни съдове и самолети минават през морето по пътя към Азия и Африка, пише Мазел за "Джерузалем пост".


За Саудитска Арабия добрите отношения на Турция и Иран и Катар в момента създават потенциална опасност, че Анкара може да стане плацдарм за намеса в Йемен на страната на хутите, с които Рияд воюва, и още по-категорично да подкрепи Доха в конфликта с другите страни от Залива, "да изпрати още войници в Катар или да се намеси в Египет" чрез работа с "Мюсюлмански братя", пише за Gulf News журналистът Сами Мубайед.


"Посрещнат като лидер на Судан"


В Рияд премиерът Бинали Йълдъръм опита да противостои на това усещане, но не се получи, пише "Ал Монитор". В Саудитска Арабия някои вече се притесняват, че Судан - някога спасен от международни санкции благодарение на най-голямата страна в Залива - вече е направил завой към Турция. За в. "Оказ" журналистът Мохамед Абу Талиб пише, че Турция иска "ескпанзия в региона, особено срещу Египет и страните от Залива." Той припомня, че остров Суакин е срещу Джеда и че Анкара гледа на острова като на символ на Османската империя. След тези коментари суданското посолство в Рияд побърза да успокои страната, че "Суакин принадлежи единствено на Судан".


Докато саудитската телевизия "Ал Арабия" дори стигна дотам, че заговори за Суакин като място на "османско клане", по страниците на турски медии се долавят други нюанси. Президентът Ердоган беше "приет, сякаш беше лидерът на африканската страна през последните 36 часа," писа "Дейли сабах" след визитата. "Местен жител на улицата прави одобрителен жест, когато осъзнава, че си турчин и веднага признава, че Реджеп Тайип Ердоган е име, което звучи в домовете на много суданци. Обръщат се към теб и ти казват "Ал Кудс" (Ерусалим), когато научат, че си турчин."


Говори се за ръкоплясканията след речта на Ердоган през 540-те депутати в парламента в Хартум, някои от които, цитирани от вестника, смятат, че той "е спасил достойнството на мюсюлманската нация, умма". Терминът "умма" всъщност обозначава общността на мюсюлманите по света, която е наднационална и не зависи от ограниченията на конкретни пространства по света (произлица от семитското "ум" - "майка"). Според "Сабах" това трябва да "отвори очите на враговете на Турция", които иначе сега се опитват да се отърват от него с нелегални методи, а вместо това е по-добре да разберат чувствата, които той създава сред мюсюлманските маси. "Интересен е фактът, че наблюдавахме същата топлота, показана от хората в Хартум, и в предимно населените с кюрди региони на Югоизточна Турция, когато Ердоган посети граничните райони на Хакари и Шърнак в събота." Така "Ердоган отбелязва добри резултати у дома и в чужбина, (и) с мюсюлманските маси, и с кюрдите в Турция."


Жители посрещат турския президент в Хартум.

© Associated Press

Жители посрещат турския президент в Хартум.


Опасно ли е това за Близкия изток


Колкото и арабските страни да гледат с притеснение на реториката за "османското наследство" на Ердоган, той я използва от години и в други региони, например на Балканите, с понякога значим, но все пак променлив успех. Такива послания, определяни от негови критици като част от инструментите на "неоосманизма", се повтарят от години, обикновено на фона на посещения на Ердоган или други турски ръководни кадри в страни от Западните Балкани (или в Гърция, където разговорът за последните години на Османската империя завърши с напрежение).


"Ал Монитор" пише, че с действията си Ердоган по-скоро търси начин да преодолее изолацията, тъй като имиджът на Турция в Африка е най-малко пострадал в относителен план последните няколко години. Откакто стана президент през август 2014 г., той е посетил континента общо пет пъти. За последните 12 години, откакто през 2005 г. Турция отбеляза "годината на Африка", броят на посолствата там се е увеличил от 12 на 38, а от септември страната вече има и военна база там - в Сомалия, с около 200 войници (за сравнение турското присъствие в Доха в момента е от около 100 души, макар че броят им ще се увеличи).


Според Цви Мазел случаят показва, че "умерените сунитски страни... не могат да спрат Турция или Иран," лишени от американска подкрепа. Той дава пример с действията на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман (когото споменава след определението "умерени страни") и кратката, създадена в Рияд криза с оставката на ливанския премиер Саад Харири като отчаян опит да се насчи вниманието на Запада към нарастващото влияние на Иран в Ливан и към ситуация, при която, по думите му, "Хизбула" на практика е завзела властта в страната.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3602 Любопитно

  Паника в арабския свят обаче създаде и споразумението за военно сътрудничество между началниците на щабовете на Турция и Судан,
  ======
  Пръв реагира Сиси ....казвайки ,че тази маневра цели събарянето му от власт.

  Bukalemun
 2. 2 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  "Обръщат се към теб и ти казват "Ал Кудс" (Ерусалим), когато научат, че си турчин."

  защо ли.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  Големи политици са комшиите. Моите уважения.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 4. 4 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Ердоган възражда имперските амбиции на Турция. Това със сигурност няма да се приеме добре от другите големи ислямски държави-Египет, Иран, Саудитска Арабия.Все пак те са били под османска власт или са воювали с османците като Иран.Ама ако засегне интересите на Израел ,тогава вече ще нагази в най-дълбоките води.

 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5768 Неутрално

  След множество ампутации, направени преди стотина години, "болният човек от Босфора" се доврандисва и си търси изрезките...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2256 Любопитно

  "Идеята е Турската агенция за международно сътрудничество (TIKA) да възстанови османските паметници там, както вече е направила от 2011 г. насам с няколко джамии"

  Агенцията която служи за прикритие на МИТ активно работи и в България за прокарване на турските неоосмански мераци. Да видим сега колко джамии ще иска Ердоган да бъдат възстановени заради "Св.Стефан".

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3602 Любопитно

  Интересен е фактът, че наблюдавахме същата топлота, показана от хората в Хартум, и в предимно населените с кюрди региони на Югоизточна Турция, когато Ердоган посети граничните райони на Хакари и Шърнак в събота." Така "Ердоган отбелязва добри резултати у дома и в чужбина, (и) с мюсюлманските маси, и с кюрдите в Турция.
  ==========
  Кое му е интересното ?
  Макар и късно , кюрдите вече си отвориха очите и не са прости !
  До режима на Ердоан , те бяха едни от най малтретираните ....
  Забранено им беше дори да се наричат кюрди. Днес имат права за които преди 15 години дори и не мечтаеха !
  Митингите в югоизточна Турция го показаха красноречиво. Дори и речите на Ердо бяха прекъсвани от овации и одобрителни песни ....

  Bukalemun
 8. 8 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Агенцията която служи за прикритие на МИТ активно работи и в България за прокарване на турските неоосмански мераци. Да видим сега колко джамии ще иска Ердоган да бъдат възстановени заради "Св.Стефан".
  —цитат от коментар 6 на Julian Mall


  И то само от две години. когато и беше пусната от Борисов тук.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  До коментар [#4] от "mushashi":

  Ердоган възражда имперските амбиции....
  =========
  Да но (в случая) в Судан не мислят така !
  ....." .....ние не сме като ония (......) , които ви асимилираха от близо век насам...."....
  ....каза Ердоан преди бурните одобрителни овации !

  Bukalemun
 10. 10 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Турция винаги е искала да е някакъв фактор в ислямския свят
  - не само изпусна рейса за сега, ами направо изтърва влака ...
  :-) тази част на Африка е вече под влияние на новата сила.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3602 Любопитно

  Местен жител на улицата прави одобрителен жест, когато осъзнава, че си турчин и веднага признава, че Реджеп Тайип Ердоган е име, което звучи в домовете на много суданци.
  =========
  Това не е характерно само за Судан.
  В цяла североизточна Африка и БИ е така !
  Дори и в самия Кайро ,фамилията " El Turki "е доста разпространена и е на почит.

  Bukalemun
 12. 12 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  Тука живееме в някаква мъгла и като във филма на Костурица ”Ъндърграунд” освобождаваме синджири с роби и честваме освободители, а хората планират за поне 50 години напред и играят на едро. Още един един път, респект към комшиите.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 13. 13 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 665 Весело

  Това с брадата е мн яко. Да пробват комплексираните диктаторчета да отрежат още нещо късо по себе си и да почакат да им порасне по-голямо.

  Възхитата на някои другари по-горе може да се оприличи на възхвалата на местния бабаит или феодал, който си е повярвал.
  На всички е ясно, че Турция не върви към добро, просто е въпрос на време.

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 14. 14 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Така се "маркира"османско присъствие"" и на изток, и на юг!На запад веè има,на Север засега не.

 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  Поне на мен ми се струва, че Ердоган премина реалните възможности на страната за оказване на влияние в световната и особено регионална политика и моите очаквания са, че воден от амбиции доста далеч от възможностите, трябва да се очаква някакъв срив. Бъдещето, при това неалечното ще покаже дали съм познал.

 16. 16 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Всеки лидер служи на страната си според възможностите.Ще видим резултата.

  5ar8
 17. 17 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Турция отдавна се стреми към лидерство в мюсюлманския свят. Ако получи този остров и изгради военна база, това ще плацдарм за намеса във вътрешните работи на съседните държави, ако там се установят режими, неудобни за Анкара. Да не забравяме, че районът е богат на петрол.

 18. 18 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Неоосманизъм и пантуранизъм превърнати в държавна политика и от управляващи и от опозиция в действие. Стъпка по стъпка.

 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  До коментар [#12] от "DDR":

  Хубавото е ,че всичко става по естествен път. ...
  Не навсякъде Ердо е посрещан толкова горещо и пламенно ....
  В Тунис например ....когато Ердоан каза че в системата на ООН има нещо сбъркано , много от присъстващите го погледнаха с учудени лица .....
  Бе предложил за ротационна система на постоянно главно членство.

  Bukalemun
 20. 20 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Големи политици са комшиите. Моите уважения.
  —цитат от коментар 3 на DDR


  Империя е все пак.

 21. 21 Профил на pbs
  pbs
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Не им завиждам на Турците.. Арабите викат.."тия не са наши братя.. те не са араби.", Европейците:.. "тия не са наши братя.. те не са бели". Никой от никъде не ги иска..

 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3283 Неутрално

  Големи политици са комшиите. Моите уважения.
  —цитат от коментар 3 на DDR


  Е няма що!
  Да правиш военни бази е в основата на голямата политика.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Не им завиждам на Турците.. Арабите викат.."тия не са наши братя.. те не са араби.", Европейците:.. "тия не са наши братя.. те не са бели". Никой от никъде не ги иска..
  —цитат от коментар 21 на pbs


  А те всъщност са по-бели от хората в северозападната си съседка

 24. 24 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2468 Неутрално

  [quote#20:"cases"][/quote]

  Империя е БИЛА. Ама назадничева!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3602 Весело

  До коментар [#21] от "pbs":

  Арабите викат.."тия не са наши братя.. те не са араби.",
  ========
  Щях да го премълча , но ме провокира.....
  Днес по много арабски страни има недоволство от техните лидери .....били двуличници и предатели ! Ердоан им е стигал .....така казва днешния арабин !

  Bukalemun
 26. 26 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1200 Любопитно

  Клатят му се краката на Ал Башир, затова се чуди към кого да се пришие.
  Преди няколко месеца предлагаше същия остров + летището в Хартум на Путин, даже ходи специално за това в Москва. Путин му отказа, защото си има бази в Сирия, а няма пари за още в същия регион.
  Ердоган също има имперски мераци и ще загроби турската икономика в опитите си да ги задоволи.

  Знанието е сила, информацията - власт
 27. 27 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Понеже Африка е мястото, което в момента се завладява "меко" лека полека и явно че Ердо иска и той да вземе парче от баницата. Китай корумпира правителства и печели обществени поръчки за строителства. Същото го правят Холандия, Англия и други европейски страни.

 28. 28 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1200 Любопитно

  Направи ли военна база, Ердоган директно се конфронтира с Иран, Саудитска Арабия, Китай и САЩ.
  Който е бил през последните 20 години в Судан знае, че китайците овладяват постепенно икономиката и финансите на страната, а вече строят военна база в Джибути.
  Според мен няма да му стигнат силите.
  А пък Ал Башир да се готви за преврат, 25 години президентстване му стигат.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 29. 29 Профил на Maria Nenova
  Maria Nenova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "DDR":

  Правилно! Ди дедеер разсъждава много логично.

 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4435 Любопитно

  "За какво ѝ е на Турция судански остров в Червено море"

  Съюзниците КСА и Египет не харесват това.... :-)

  Иначе, всеки се бори за влияние... на саудитските бандити им се искаше да властват не само в Близкия Изток, но и също така целия мюсюлмански свят. Но, не им се получи... първо защото Иран също има голямо влияние в региона, второ защото Турция също има големи амбиции в Близкия изток и Северна Африка, и трето защото Катар отказа да бъде васал на КСА, както останалите държави в Залива. А, двойкат Турция и Катар е много силна и КСА ще не ще, ще се съобразява с тях. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Чудо голямо.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 32. 32 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  В случая Ердоган харчи едни данъци. От което едва ли ще има някакъв икономически ефект. :)

 33. 33 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  Начало на нови вътрешно мюсюлмански кавги . Ама после като се сбият са убедени, че ЦРУ и МОСАТ са ги скарали.

 34. 34 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  В случая Ердоган харчи едни данъци. От което едва ли ще има някакъв икономически ефект. :)
  —цитат от коментар 32 на realguru


  Как няма да има? Веднага са подписали договор за 10 млрда търговски обмен.

 35. 35 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3602 Разстроено

  До коментар [#30] от "Иво":

  на саудитските бандити им се искаше да властват не само в Близкия Изток, но и също така целия мюсюлмански свят
  =========
  Имаха цял век на разположение. ....цял един век !!!
  И вместо да станат позитивен стожер на Исляма , говориха единствено с езика на петрола . Вече близо десетилетие , не си мръднаха и пръста за да го защитят от "синоними" като ДАЕШ , терор и пр.....

  Bukalemun
 36. 36 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Хм,този калпазанин ще направи някоя беля,скоро изтича 100-годишен договор,с който се прекроиха границите на Османската империя след Първата Световна Война-прозира амбиция да се възстанови наново,но чрез модерни и завоалирани средства.....

 37. 37 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  До коментар [#33] от "half truth":

  Говори се за ръкоплясканията след речта на Ердоган през 540-те депутати в парламента в Хартум, някои от които, цитирани от вестника, смятат, че той "е спасил достойнството на мюсюлманската нация, умма".
  =========
  Това го гледах на видео !
  Не ми приличаше на инсценировка , Мария !
  540 депутати да аплодират на крака ....малко трудно е като театър ... :)
  За уммата (умметта) ....те го казаха !

  Bukalemun
 38. 38 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Всъщност островът не е в Червено море, а на 2 километра навътре в сушата на Судан. С Червено море го свързва канал, който обгражда и самият остров. Това си е естествено защитена кепост.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 39. 39 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  смятат, че той "е спасил достойнството на мюсюлманската нация, умма".
  —цитат от коментар 37 на eti mehter


  Народи, които не могат да се самоуправляват, се надяват на чужди управници. Нормално.

 40. 40 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  Закъсняла пойна птичка отлитайки наюг замръзнала във въздуха и паднала в полето. Една пасяща крава се из@кала отгоре й. От топлината птичката се съживила и се разчуруликала. Наблизо минавала лисица. Като я чула, дотичала. Извадила я от л@йната и я изяла.

  Какви са изводите от тази английска мъдрост?

  1/ Не всеки, който се из@ака отгоре ти е твой враг.
  2/ Не всеки, който те изважда от л@йната е твой приятел
  3/ Най-важното. Когато си затънал до шия в л@йна, мълчи.
  4/ .....???

 41. 41 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  До коментар [#39] от "half truth":

  Значи ти не си наясно що е то умма !
  Макар да е пояснено и в статията. ...ти припомням :
  .....над национално понятие , пренебрегващо статуси като нация , етнос или народ !
  На европейски преведено , това е мулти култи !
  Нещото което в момента на европейския континент е един вид проблем , но в Исляма е ценност !

  Bukalemun
 42. 42 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Ами какво се чудите "Болният човек" на Ориента вече се излекува и сега си търси място под слънцето!!! И по всичко личи, ще го намери!!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 43. 43 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  До коментар [#41] от "eti mehter":

  Напълно съм наясно с ислямската представа за мулти култи и с разликата и от американската. Това сме го говорили и преди. Аз съм за американската.

 44. 44 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Може да е к.чи син, ама има визия за бъдещето и използва всяка възможност за защита и разширяване на турската зона на влияние. Нашият башбакан тича и върти опашка пред всеки, който му свирне и мисли само за усвояване на европари.
  За Израел, Египет и СА - враг и опасен противник, а за нашия - пръв приятел. Някой греши, ама кой?

 45. 45 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5734 Неутрално

  Каквото прави Путин това прави и Ердоган...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 46. 46 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3602 Любопитно

  До коментар [#43] от "half truth":

  Интересно. ...
  Може би не си и стъпала в Америка ,но избора ти е налице !
  Твоя воля !

  Bukalemun
 47. 47 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Къде са партнерите? Да нямат обедна почивка?

 48. 48 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  До коментар [#43] от "half truth":Интересно. ...Може би не си и стъпала в Америка ,но избора ти е налице !Твоя воля !
  —цитат от коментар 46 на eti mehter


  Разликата между ислямската мултикултура, в която уммата е водеща и американската, в която се внимава за пропорционалното присъствие на различните култура, за да няма доминираща е огромна.

 49. 49 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3602 Весело

  До коментар [#40] от "half truth":

  3/ Най-важното. Когато си затънал до шия в л@йна, мълчи.
  ========
  Като немците в момента ли ?
  Дето са затънали до шията в ...... следизборна демократична без парламентарна ситуация .....спусната отгоре ?
  Как хубаво си мълчат ....и не бързат !

  Bukalemun
 50. 50 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3602 Любопитно

  До коментар [#48] от "half truth":

  в която се внимава за пропорционалното присъствие на различните култура,
  =======
  Аха .....както доскоро се захванаха да чупят паметниците си !
  Даже и от ЮНЕСКО се уплашиха нещо гледам !
  .....страната на без граничните пропорционалности .....

  Bukalemun
 51. 51 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Тука живееме в някаква мъгла и като във филма на Костурица ”Ъндърграунд” освобождаваме синджири с роби и честваме освободители, а хората планират за поне 50 години напред и играят на едро. Още един един път, респект към комшиите.
  —цитат от коментар 12 на DDR


  С това планиране си създават врагове.И то мощни врагове.Дали е много умна постъпка,или не ,времето ще покаже.

 52. 52 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4435 Любопитно

  До коментар [#35] от "eti mehter":

  Този път съм съгласен с теб.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 53. 53 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Каквото прави Путин това прави и Ердоган...
  —цитат от коментар 45 на penetrating

  Така е ,а до кога ще е?Предполагам,докъто имат интерес.

  5ar8
 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  Империята се завръща?

 55. 55 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  Турция предизвиква Египет !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 56. 56 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  До коментар [#51] от "mushashi":

  Който пълзи няма врагове, който лети, винаги ще има.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK