Кой е виновен за популизма

Доналд Тръмп

© Reuters

Доналд Тръмп8Развитите страни страдат от дълбоко безпокойство. За популистите като Тръмп проблемът идва от глобализацията. Технологичната революция обаче играе водеща роля.


Добър съвет за 2019 г.: изпращайте своите новогодишни пожелания още през първите часове на 1 януари. Защото след това често е твърде късно. През 2015 г. след масовото убийство в редакцията на вестник "Шарли ебдо" на 7 януари пожеланията за хубава година изглеждаха неуместни.


През 2018 г. предизвикват тревога думи на Доналд Тръмп. Още на 3 януари, след заплаха на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, американският президент туитоман изчурулика: "Аз също имам ядрен бутон, но той е доста по-голям и доста по-мощен."
На 6 януари Тръмп каза, че неговите успехи в бизнеса, телевизията и политиката доказват факта, че той не е "интелигентен, а гений, много стабилен гений!". Да, дами и господа, това са думи точно на президента на Съединените щати, най-голямата икономическа и военна сила на планетата. Петгодишно дете. Или д-р Стрейнджлав, който полудява все повече от ден на ден. Хубава година все пак?


Впрочем би било напразно да спекулираме какво ще направи Тръмп през следващите 12 месеца. За сметка на това трябва спешно да разберем ние как се озовахме в това положение. "Ние", тъй като нахлуването на Тръмп на политическата сцена далеч не е изолиран случай. На практика във всички големи демокрации гротескови или ексцентрични личности успяват да съблазнят тълпите от избиратели, било то Борис Джонсън във Великобритания, Марин льо Пен във Франция или Бепе Грило в Италия. Възходът на т.нар. популизъм отразява едно дълбоко безпокойство в нашите общества.


Тази тревога има политически, културни, антропологични, но и икономически причини. Най-очевидната е, разбира се, финансовата криза от 2007-2008 г., която предизвика дълбоки сътресения - рязък спад на производството, голямо увеличение на безработицата, застой на търговията, бюджетни икономии, огромно задлъжняване. Безпрецедентен шок от Голямата депресия през 30-те години на 20 век, той също е белязан от възход на популистките движения.


Виновен е чужденецът


Финансовата криза засили по-ранни тенденции. Изчезнаха работни места, които изглеждаха солидни. Една жестока конкуренция тегне над цените и се отразява на заплатите. Средната класа, която бе базата на масовата демокрация, се чувства застрашена. И на практика във всички развити страни делът на хората в активна възраст, които имат средна заплата, намалява за сметка на ниските, но и на високите трудови възнаграждения, понякога на много по-високите. Гражданите губят доверие в бъдещето.


За популистите обяснението е просто - виновен е чужденецът. Чужденецът, който идва да живее при нас, който ни наводнява със своите стоки, изкупува нашите скъпоценности. Следователно решението е просто - достатъчно е да затворим вратата и всичко ще потръгне по-добре.


Това убеждение от дълго време бе подхранвано от наивността, дори от отричането на реалността от страна на елита. Политиците, особено в Европа, често защитаваха едно отваряне без нищо в замяна. Нещата започват да се променят. В Брюксел думата "реципрочност" вече не е табу, така както и идеята за надзор на придобиването на европейски фирми, определяни като стратегически. Френският президент Еманюел Макрон се зае с проблема с командированите работници.


Социални щети от глобализацията


В голямото си мнозинство икономистите дълго време възхваляваха добродетелите на свободната търговия. Често поради идеологически съображения, но по-често защото са наблюдавали щетите от протекционизма в Латинска Америка, отколкото ефективността на издигнатите в Азия бариери. Икономистите също започнаха да променят своите възгледи.


Давид Отур, изследовател, защитаващ по принцип "водещи тези", публикува преди две години заедно с колеги забележителен академичен труд, в който изтъкна загубата на работни места в американските градове, чиито заводи страдат от силна конкуренция, в резултат на китайския внос. Дани Родрик, турски икономист, преподаващ в "Харвард", бие от 20 години тревога за социалните щети от глобализацията. Вече започват да го чуват.


От първостепенно значение тук обаче е да не бъркаме диагнозата. Тъй като е напълно възможно фаталната верига, приписвана на глобализацията, да бъде приписана на (...) възхода на информационните технологии, който засилва конкуренцията, унищожава работни места и увеличава рязко неравенствата.


Доклад, публикуван преди едно десетилетие съвместно от Световната търговска организация и Международното бюро по труда, където синдикатите имат силно присъствие, достигна до заключението: "Търговията Север-Юг може да обясни само малка част от промените, наблюдавани при относителните заплати... Движещ елемент за тях изглеждат технологичните промени в полза на квалификациите."


Любимият смартфон е виновен


Въпреки че би било много добре да допълним тази диагноза, тя все пак си остава ценна. Новите технологии разтърсват все повече компаниите, а тежестта на световната търговия вече не се увеличава. В политически план борбата обаче е неравна. За един кандидат е лесно да твърди, че е достатъчно да затвори вратите, за да потръгне страната му по-добре.


Много по-сложно е да се обясни на избирателите, че техният любим смартфон е виновен за техните беди. Или че техническият напредък ще "изяде" работни места, но и ще създаде нови. Или че е по-добре да се регламентира конкуренцията на дигиталните платформи. Или че училището и образованието трябва да се променят в дълбочина, за да станат по-ефикасни. Не е нужно да си гений, за да предвидиш, че има риск популизма да го чака добро бъдеще./БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 229 Любопитно

  Какво значи "популизъм"?
  Нежеланието да слушаш мнозинството, което в демокрацията решава??

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 2. 2 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Аз пък не съм такъв оптимист за бъдещето на популизма.
  От друга страна авантюризма , опортюнизма и демагогията процъвтяват.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 3. 3 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 498 Неутрално

  За всяко действие има противодействие. Като цяло Запада сам настрои простолюдието и даде възможност на разни сили да извличат дивиденти. Сега повече от всякога са нужни нови лица със свежи идеи. Баба Меркел е добър политик, но допусна гаф с бежанската криза. Да приемаш хора в беда е благородно, но трябва да се мисли за последиците и за обществените нагласи. Хората от третия свят пораждат страх и неразбиране у хората, а страха поражда омраза. Путинофили, като Льо Пеневицата, се хранят от тези страхове у хората. Европа не е пансион, а континет с 500 милиона души, чийто съдби зависят в голяма степен от решенията ти. След толкова продължително канцлерство, човек се изхабява. Трябва да знаеш кога да се оттеглиш защото никога не е късно да станеш за резил.

 4. 4 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Като свършат глупаците, тарикатите сами ще изчезнат. Сега са виновни смартфоните, преди телевизията, а по-рано радиото и т.н. Но те реално са средство за въздействие, а не причината....
  Глобализацията помага на една шепа хора да станат зверски богати за сметка на останалия свят, но реално няма голели заслуги за популизма, просто светът минава през циклични етапи...

 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4165 Неутрално

  До коментар [#4] от "stoiank":

  "Като свършат глупаците, тарикатите сами ще изчезнат."

  Взе ми думите.

  Виновни за съществуването на мошеници са будалите.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на Ivan Tcholakov
  Ivan Tcholakov
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Томас Джеферсън са наричали популист и пак е уважавано име в американската история.

  Популизмът има добри и лоши черти. От една страна, влошава качеството на управлението ако дойде на власт, но от друга страна като дамоклев меч виси над елита и подсеща да не прекалява с волунтаризма и злоупотребите. Ако елитът е умен, ще се коригира. Ако не - майната му.

 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  ....Глобализацията помага на една шепа хора да станат зверски богати за сметка на останалия свят, но реално няма голели заслуги за популизма, просто светът минава през циклични етапи...
  —цитат от коментар 4 на stoiank

  Американците нали сами си направиха филм "идидиотокрация"?
  Неолибералния модел, насърчава до парите и властта да се домогват по-алчни и по-безпардонни хора, бъдещето е ясно - който има по-голямо бутонче или по-голям банков трезор той ще е каже Game Over!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1916 Весело

  До коментар [#4] от "stoiank":

  Никога няма да свършат глупаците.Хората вярват че земята е плоска , някои твърдят че е и куха.Помниш ли преди няколко години циркулираше тази снимка на Спилбърг и макет на динозавър и колко народ наистина повярва че той е убивал динозаври при снимките на Джурасик парк.
  Страшното е че тези също и гласуват , а още по страшно е че и явно могат да печелят избори.^^

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 9. 9 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  Просто на хората им писна от трети полове, мюсюлмани, бежанци и т.н.

 10. 10 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2466 Весело

  Самият факт че някой слага Тръмп до палячовци като Джонсън, Грило и прочие говори че сме на нивото когато хора с тежка мисловна дисфункция пишат от трибуната на уважавани медии, че и назидават, а реално такива и за офчари немат краниален капацитет.

  Мада Нейча очевидно обича грубите шеги - на ви демокрация, наааа, наааа

  Use your Illusion
 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2504 Весело

  Либералите обявиха за популисти избраните в демократични избори. :)
  Първо беше Макрон.
  След това Курц.
  Сега Тръмп.

  Най-либерално е либералите да назначават избраните. :)

 12. 12 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2055 Весело

  "За популистите обяснението е просто - виновен е чужденецът. Чужденецът, който идва да живее при нас, който ни наводнява със своите стоки, изкупува нашите скъпоценности. Следователно решението е просто - достатъчно е да затворим вратата и всичко ще потръгне по-добре."

  Това изказване показва колко повърхностна и тенденциозна е статията. Да обобщаваш и свеждаш политическите платформи на толкова различни политици с две думи, е просто смешно. Но разбирам автора де - все пак пише за умните и красивите, а те обичат простите неща тип "лозунг на манифестация".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 13. 13 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1423 Весело

  "ИНИ патологизира другите за правене на неща, които сам не разбира, без да осъзнава, че може би неговото разбиране е ограничено. Той мисли, че хората трябва да действат спрямо своите най-добри интереси и че познава техните интереси, особено ако са „реднеци“ или английската класа, гласувала за Брекзит. Когато плебеите направят нещо, което за тях има смисъл, но не и за него, ИНИ използва термина „необразован“. Това, което общо наричаме участие в политическия процес, той нарича с две различни означения: „демокрация“, когато се хареса на ИНИ, и „популизъм“, когато плебеите имат дързостта да гласуват по начин, който противоречи на предпочитанията му. Докато богатите хора вярват в „един данъчен долар – един глас“, по-хуманистично настроените в „един човек – един глас“, Монсанто в „един лобист – един глас“, ИНИ вярва в „една бръшлянова диплома – един глас“, с някаква еквивалентност за чуждестранните елитни училища и докторантури, тъй като те са необходими в клуба." -- Насим Талеб

  * ИНИ - Интелектуалецът, Но Идиот

  https://misal.bg/intellectual-yet-idiot/

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  Виновни са политиците и журналистите.

  Повечето живеят в някакъв измислен Свят. Съответно гледат да се харесат един на друг. Съответно разликата между тях и обикновения човек (електората) става огромна.

  При което логично е да се появи някой който да я запълни.

 15. 15 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  Чудя се и аз, как се озовахме в тази ситуация!?! Някакви нагли либерали са си присвоили правото да определят нормите в обществото и да наричат по болшевишки, всеки несъгласен с техните откровено нахални щения, популист, фашист и там подобни дивотии. Времето ви свърши уважаеми леви псевдодемократи. На нормалните хора им писна от глупостите ви. Вече каквото и да кажете, знаем, че истината е точно обратното.

 16. 16 Профил на twe38546258
  twe38546258
  Рейтинг: 893 Неутрално

  http://rechnik.info/популизъм
  Та от речника се разбира, че популизъм е да вземеш властта и да не си изпълняваш предизборните обещания. В България коя от партиите не е популистка, се пита в загадката? Класически пример беше Атака която преди няколко години управляваше заедно с ГЕРБ и ДПС. Такъв бе и Оланд, обещал че ще вдигне данъка на едрия бизне на 75% процента, за срок от 2 години. Такива "високи" данъци за корпорациите е имало в САЩ през 50-те и 60-те години на миналия век. В действителност Оланд го направи, но Конституционния Съвет на Франция, който играе същата роля като нашия Конституционен Съд,но е сдруго име, суспендира закона. Така че според мен партия която дойде на власт с обещания да изгони всички имигранти в страната или примерно да национализира банките, и го изпълни, за мен не е популистка.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  До коментар [#8] от "rwe33471675":

  Така работи демокрацията мойто момче.

  По-страшно е, че ти искаш да отнемеш правото на глас на хората и ти и/или други такива "умни" като теб да им казвате какво да правят. Това ми прилича на диктатура.

 18. 18 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  До коментар [#17] от "realguru":

  Къде съм написал че искам да отнемам правото на някои да гласува.Казах само че е страшно.Има разлика.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 19. 19 Профил на twe38546258
  twe38546258
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#4] от "stoiank":

  "Глобализацията помага на една шепа хора да станат зверски богати за сметка на останалия свят..."
  Глобализацията се дирижира от шепа хора, които са зверски богати и по този начин се превръщат в астрономически богати. Глобализацията започва да се прокарва от Рейгън и Тачер, които изнасят производството на Изток...

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 20. 20 Профил на twe38546258
  twe38546258
  Рейтинг: 893 Весело

  До коментар [#19] от "twe38546258":

  От друга старна, въпреки користните мотиви на глобалистите, на мен идеята за един глобален свят ми допада. Аз просто съм един класически дисиден- ако мога така да се израза.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 21. 21 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#4] от "stoiank":Никога няма да свършат глупаците.Хората вярват че земята е плоска , някои твърдят че е и куха.Помниш ли преди няколко години циркулираше тази снимка на Спилбърг и макет на динозавър и колко народ наистина повярва че той е убивал динозаври при снимките на Джурасик парк.Страшното е че тези също и гласуват , а още по страшно е че и явно могат да печелят избори.^^
  —цитат от коментар 8 на rwe33471675


  Искаш да мерим IQ-то на хората и онези с коефициент под средния да нямат право да гласуват, така ли?

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 22. 22 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1916 Весело

  До коментар [#13] от "baba_zozolana":

  Отвори ми очите с тази статия!Аз съм ИНИ!
  Много ми хареса изразът skin in the game :)

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 23. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#10] от "saint evlampi":

  Съгласен! Тръмп не може да се сравнява с палячовци! Той е ГЛАВНИЯТ палячо! По-голям и от Борис Джонсън и дори от Нейджъл Фарадж!

 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#16] от "twe38546258":

  ОК, но няма партия, която да може "да изгони всички" имигранти, а само диктатура може "да национализира банките" (за щастие и двете са невъзможни в нормална страна), така че и тази партия е популистка, защото няма как да изпълни тези безумни "обещания"!

 25. 25 Профил на twe38546258
  twe38546258
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#24] от "vassilun":

  Франция национализира банките след Втората Световна Война. Защо си мислиш че Франция не е била нормална държава?

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8802 Неутрално

  " той не е "интелигентен, а гений, много стабилен гений!"
  Що ли ми изглежда познато и много близко.

 27. 27 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  Като е лош популизмът или каквото точно е там, нека времето да реши кое е хубаво и кое лошо! Карайте в Европа по глобалистки, в Америка ще караме по попуристки и ще си проличи кой е правилният път. Но като гледам Европа започва да копира от Тръмп. В Германия водят преговори за намаляване на данъците. Меркел се отказа от плана за екологията, минават на въглища.

 28. 28 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#10] от "saint evlampi":Съгласен! Тръмп не може да се сравнява с палячовци! Той е ГЛАВНИЯТ палячо! По-голям и от Борис Джонсън и дори от Нейджъл Фарадж!
  —цитат от коментар 23 на vassilun


  Човек пишеш тотални глупости , както винаги под статии за Тръмп. Борис Джонсън е изключително успешен кмет , единствената причина да го сменят е не заради несправяне с работата, ами имигрантите и либералите си избраха напук пакистанеца , а Фараж каза , че ще ги извади и го постигна. За Тръмп кво да пишем , изключително успешен до тук НАВСЯКЪДЕ , ДА държанието му не е ортодоксално , но и не е чак толкова извън нормата на добрият тон, а как предсказваше реки от кръв в Израел, можеш да си отговориш , кой е палячото.

 29. 29 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Популизмът печели по няколко причини:
  1. Увеличаване на социалното неравенство е световен мащаб.
  2. Премхнатите регулации, които позволяват на различните корпорации всякакви безчовечни практики, без сериозни последици.
  3. Влошеното качество на масовото образование, което лишава масата от хора от възможността за трезва преценка и ги прави податливи на най-гръмогласното и близко до речника им внушение.
  4. Агресивното налагане на правата на малцинствата, за сметка на правата на мнозинството, което противоречи изцяло на принципите на демокрацията, както и на понятието "демокрация" като такова.
  И колкото махалото изкуствено бива издърпвано в едната посока, с толкова по-голяма сила ще се отплесне в другата.
  Промяната в съзнанието на хората е еволюция, а не революция. Всеки опит за провеждането на таква е завършвал с непредвидими последици.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 30. 30 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#16] от "twe38546258":ОК, но няма партия, която да може "да изгони всички" имигранти, а само диктатура може "да национализира банките" (за щастие и двете са невъзможни в нормална страна), така че и тази партия е популистка, защото няма как да изпълни тези безумни "обещания"!
  —цитат от коментар 24 на vassilun


  Как да не може?!
  Излизат полиция и армия по улицата и започват повсеместни проверки! Когото хванат-в ареста и вън!
  Сталин как изсели цели народи?!
  Я! Не можело?!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 31. 31 Профил на twe38546258
  twe38546258
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#16] от "twe38546258":ОК, но няма партия, която да може "да изгони всички" имигранти, а само диктатура може "да национализира банките" (за щастие и двете са невъзможни в нормална страна), така че и тази партия е популистка, защото няма как да изпълни тези безумни "обещания"!
  —цитат от коментар 24 на vassilun


  До коментар [#24] от "vassilun":
  Аз ти казвам, че Франция го е направила след Втората Световна Война- национализацията на банките, ти едно си знаеш. След ВСВ Франция за диктатура ли я смяташ? "Слава богу" - че няма да те върнат в България или че няма да ти вземат банката?

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 32. 32 Профил на twe38546258
  twe38546258
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#24] от "vassilun":

  Извинявам се, стана грешка. Обърках се заради пост номер 30 и ти отговорих 2 пъти...

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 33. 33 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  Избирателите не вярват на елита. Това е.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK