Китай налага нова форма на глобализация от Сенегал до Етиопия

Президентите на Сенегал и Китай, Маки Сал и Си Цзинпин, през септември 2016 г.

© A team

Президентите на Сенегал и Китай, Маки Сал и Си Цзинпин, през септември 2016 г.Китайското "настъпление" в Африка започва да променя лицето на континента. Според някои оценки вече над един милион китайци са се преселили в Африка по различни причини. На много места те оставят отпечатъка си върху всекидневието, можете да ги срещнете при всеки вътрешноафрикански полет - китайци от всякакви класи и произход, от ръководители на държавни концерни през строителни работници, бизнесдами и туристи до продавачи на химикалки.


Често това са хора със силен пионерски дух и все по-често можете да чуете истории като разказаната от бизнесмена, пристигнал в Кот д'Ивоар без да знае и дума френски, който за няколко седмици построява фабрика за ПВЦ. Това е предприемаческа класа, която за трите десетилетия главоломен китайски растеж се е научила да се справя с постоянни трудности и е осъзнала, че големият риск предлага и големи възможности. От полза е също, че самият Китай до неотдавна бе развиваща се страна - предприемачите са запознати с този тип пазар и имат подходящите продукти.


След три десетилетия политика на реформи Китай се промени и сега е негов ред да променя света. За изключително кратко време той стана най-важният търговски партньор на Африка, изпреварвайки останалите с голяма преднина. Стойността на стоките, изтъргувани между Китай и континента през 2015 година, достигна 188 милиарда долара или над три пъти търговския обем с Индия, която е вторият по големина партньор на Африка. Дълго време отношенията следваха простичък сценарий - китайското правителство търси ресурси и политически партньори, a за постигането на тази цел държавните му компании строят пътища и правителствени сгради. Те прегръщат всички, дори най-лошите автократи - прозрачността и системата на управление са без значение. Практики, заради които мнозина обвиняват Китай в неоколониализъм.
Сега обаче отношенията между Китай и Африка стават по-сложни. Да вземем за пример Зимбабве. Само седмица преди военните да свалят от власт дългогодишния диктатор Робърт Мугабе през ноември, шефът на зимбабвийската армия пътува до Пекин. Дали там е получил одобрение за преврата? Това


би било нарушение на принципа за ненамеса в работите


на друга държава, който Китай традиционно спазва. Появява се обаче принципен конфликт - предвид мащаба, с който се увеличават китайските интереси по света, Пекин може да прецени, че е необходимо да се намеси, макар по-рано да порицаваше подобни действия.


Големите сделки в Африка все още се правят от китайската държава и нейните предприятия. Освен тях обаче има и много частни "войници на късмета", чиито брой според консултантската компания MsKinsey е близо 10 000. Сред тях има такива, които извършват хищническа експлоатация, занимават се с нелегален дърводобив или риболов. Има обаче и други, които обучават и създават работни места, предлагат нови проекти и съживяват икономиката. Сред 1000-та компании, които MsKinsey анкетира, 89% процента посочват, че служителите им са африканци. Това означава 300 000 нови работни места.


Със стратегия на "меката сила" към по-добър имидж


Китайската държава отдавна следва доказала стратегията на меката сила, която се е доказала като успешна, създавайки например институти "Конфуций", аналог на германския институт "Гьоте". Интересно е, че честните компании също започнаха да възприемат този принцип. В бедняшко предградие на Найроби китайски компании раздават хуманитарни помощи. Стремежът е да се дистанцираме от образа на жадни за печалба китайци, казва един от участниците.


Когато е необходимо, предприемачите дори се включват в националните стратегии на държавите, където работят. Пример е Етиопия. В столицата Адис Абеба трамвайната линия преминава през града, който в задъханото си бързане към модерността не полага особени грижи за външния си вид. Линията е престижен проект, построен от китайци и единствен на целия континент извън Република Южна Африка (РЮА). В града е централата на Африканския съюз (АС) и Адис Абеба е показна витрина, нещо като местната столица на Африка. Всички африкански страни имат в него свои представителства. Тук може да се види как се правят нещата, с китайците и от китайците. Близо до новата централа на АС, построена от китайци, са разположени офисите на китайски държавни компании. Китайските строителни фирми са из целия град. Китай не само е най-големият източник на финансиране за инфраструктурни обекти на континента, но и 50 % от международните проекти се изпълняват от китайски компании.


Дипломати от средите около АС разказват, че представителите на само две държави не трябва да си уговарят срещи предварително, а направо влизат навсякъде с предимство - домакините от Етиопия и китайците.
Наред с РЮА, Етиопия е най-важният африкански партньор на Китай. Още Мао Цзедун


поставя на пиедестал етиопския император Хайле Селасие,


знаейки каква тежест има той като представител на свободна Африка. С изключение на кратката окупация от Италия по времето на Мусолини, Етиопия остава пощадена от колониално господство. Усилията на Мао се отплащат. Когато ООН през 1971 година гласува дали мястото в Общото събрание и Съвета за сигурност да бъде дадено на Пекин или на Тайпе, много от необходимите гласове идват от Африка. Етиопия избра китайския модел на развитие и изцяло заложи на индустриализацията.


"Ще станем Китай в Африка, промишленото сърце на континента", обещават непрекъснато етиопските лидери. В цялата страна китайски фирми изграждат индустриални паркове. Китайски предприемачи инвестират, подкрепени от правителството в Пекин, и Етиопия, повече от всяка друга страна в Африка, следва китайския модел.


Промишлена зона "Аваса" край Адис Абеба. Управителят на текстилна фабрика Дани Лю работи в бранша от 31 години. Той е преживял времето, когато работници от всички части на Китай са се стичали към заводите в южната част на страната, където са произвеждали стоки за целия свят. Той обаче става свидетел също така как изведнъж работниците стават по-малко и по-скъпи. "Резултат от политиката на едно дете", посочва Лю. Евтиното производство за останалата част от света вече не е изгодно. Още в края на 90-те години китайското правителство дава нови указания на предприятията - да излязат по света, в други страни, и да изградят глобални компании, разказва той. Когато през 2008 година избухва световната финансова криза и търсенето от Запада намалява, натискът върху китайските компании се засилва, те са принудени да търсят нови пазари.


Въпреки всички проблеми Етиопия има огромен потенциал, убеден е Лю. С над 100 милиона жители страната има второто най-многобройно население в Африка, хората са млади, а заплатите ниски. По оценки на икономисти към 2034 година се очаква в Африка да има 1,1 милиарда души в трудоспособна възраст. До 2025 година африканските потребители биха могли да харчат 5,6 трилиона долара годишно. Африка е последният континент, на който му предстои да се развива, според Александър Демиси, етиопец, израснал в Германия, основател на консултантската компания China Africa Advisory.


Новият Път на коприната


Китай не губи време. Телекомуникационните гиганти Huawei и ZTE изградиха голяма част от дигиталните мрежи в Африка. Следвайки плана си "Нов Път на коприната", Китай строи пристанища, тръбопроводи, жп мрежи по целия свят, включително в Източна Африка. "Когато се вгледате в китайските инфраструктурни проекти, се вижда каква е целта им - влияние в целия регион", казва Демиси.


Джибути, по-малкият съсед на Етиопия на Африканския рог, вече стана стратегически център, след като там бе открита първата китайска военна база. Сега престои страната да стане също финансов и логистичен център за Източна Африка - "нещо като Сингапур, където големите китайски банки вече предявиха претенциите си", допълва Демиси. Китай не само разширява местното пристанище, но и работи по множество обекти в Танзания и Кения, които се конкурират за най-големите пристанищни съоръжения в Източна Африка. Инфраструктурата бива допълнена от различни жп линии. Отсечката Момбаса-Найроби току-що е завършена, а между Джибути и Адис Абеба трябва скоро да бъде открита. Двете линии някой ден ще бъдат свързани и разширени към Уганда, Бурунди, Руанда, Конго, Судан.


Голямата далечна цел е в бъдеще да бъдат свързани Западна и Източна Африка. Щом Китай успее да наложи стандартите си с всички тези големи договори, ще последват още много други поръчки - за услуги, за резервни части, пояснява Демиси.


Африка е континентът, където китайските компании могат със светкавична скорост да се превърнат в глобални играчи, където Китай може изключително активно да оформя глобализацията. Тези инициативи включват изкупуване на южноафрикански медии, изпаднали в тежки финансови затруднения, от китайски компании,


за да се създаде общественост, както си я представя партията


(Китайската комунистическа партия - бел. прев.). Демиси е наясно с това, но оценява положително китайското участие. Инфраструктурата е крайно необходима и никоя друга страна не може да си позволи това, което Китай прави. Страна като Етиопия най-накрая има шанс да се развие и е в много добра позиция да се възползва от китайския интерес за нуждите си, посочва той.


Аламайеху Геда, професор по икономика в университета на Адис Абеба, е по-скептичен. Той отдавна проучва китайската икономическа стратегия и подчертава, че трябва да се отчитат не само преките инвестиции, но и кредитите. "Китайските преки инвестиции в Етиопия през последните десет години достигат 600 милиона долара, кредитите обаче са за 70 милиарда, посочва експертът. "Китайците променят играта. Кредитите отиват при правителството. Всички кредити са свързани с конкретни проекти, например в сферите енергетика или инфраструктура, и се изпълняват от китайски фирми. Няма нито един кредит, който да не носи някаква полза на китайската икономика", подчертава той. По думите му, китайското правителство от рано е започнало да обвързва помощите за развитие със стимулирането на външноикономическата дейност, оформяйки принцип "на взаимната изгода".


Геда признава, че страната му наистина се нуждае от цялата тази инфраструктура. Какво обаче ще стане, ако един ден независимостта трябва да бъде пожертвана, щом етиопците вече не могат да изплащат кредитите си, коментира с тревога той. "Тогава китайското правителство може да изиска например, етиопските авиокомпании да купуват китайски самолети вместо Boeing или Airbus". Геда нарича това "стратегическата уязвимост" и според него има само един начин тя да бъде избегната. "Нуждаем се от експертни познания във всяко отношение, но най-вече на масата за преговори", убеден е той. /БТА, със съкращения

Ключови думи към статията:

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1366 Весело

  Експертните познания ня африканските лидери на масата за преговори са работели винаги под масата.

 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5544 Неутрално

  Китайците вършат точно тази работа, която лидерите в ЕС още не могат да се разберат и да се наканят да свършат - да развиват икономически Африка, за да се повиши там жизнения стандарт и да се намали бежанската вълна от този континент към нас.
  Китайците се движат от други интереси, едва ли им пука за евро-бежанците, но когато африканците започнат да купуват китайски самолети, а не еърбъси, тогава ще вденем...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4104 Неутрално

  Геостратегически китайците дългосрочно са си постелили в Африка!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 2121 Любопитно

  Докато се борим срещу "Руската заплаха" и Путин забравихме за Китай. Много по-голяма заплаха за глобалния ред и сигурност!

  Борим се с едните, но печелят другите. Нищо случайно няма разбира се!

 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5544 Неутрално

  До коментар [#3] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Сто години преди Колумб, китайците са плавали с грамадни кораби към Африка. Незнайно защо, малко след това, тази могъща държава се изолира от останалия свят и проспива половин хилядолетие, докато в Европа се случва Ренесансът и бурно избуяват индустриален капитализъм и колонизация на останалия свят.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#2] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Няма страшно. Африканските лидери харесват Мерседеси.
  Няма как да им ги произведат китайците, но могат да им ги подарят.

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11624 Неутрално

  Зимбабве отдавна е място на влияние между "ленинци" и "маоисти". Мугабе беше "маоист" :)
  Иначе експанзията на Китай в Африка е и добре и зле за Европа. Европа губи пазари, но развитието на континента забавя желанието за миграция.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#4] от "Paolo Di Canio":

  "Докато се борим срещу "Руската заплаха" и Путин забравихме за Китай. Много по-голяма заплаха за глобалния ред и сигурност!"

  Какво разбирате под "заплаха за глобалния ред и сигурност"? Глобалният ред (ако изобщо може да съществува) затова е глобален, защото обхваща всички. Може ли да има глобален ред ако 20% от населението (колкото е Китай) е изключено от него и се разглежда като "заплаха". Кого, според вас трабва да обхваща "глобалния ред". САЩ са 320 млн, Европа 400 млн, добавете Австралия, Япония, Канада и още няколко неголеми държави и пак не може да се стигне до 1 млрд. А останалите 6. 5 милиарда влизат ли в "глобалния ред" и тяхното мнение от значение ли е? И още един въпрос: кой е призван да наложи "глобалния ред".

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8169 Неутрално

  Това не е ли добре. Да развиват Африка, за да останат там африканците.

 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5018 Неутрално

  Канете ги китайците, канете ги, че и преференции. Преди години в Испания ги канеха и те. Разрешаваха им да извършват търговска дейност, като 5 години не плащат данъци. Примера който давам е от едно малко градче, където китайците отвориха едно малко магазинче, 20-на квадрата. След 5 години имаха магазин с размерите на магазин от големите търговски вериги и около него всички други търговски обекти бяха затворили.

  скоростен индекс "Y"
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5393 Весело

  Купонът ще настане, когато другарите китайци

  ГЛОБАЛИЗИРАТ СИБИР

 14. 14 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#10] от "hamiltonf1":

  "Примера който давам е от едно малко градче, където китайците отвориха едно малко магазинче, 20-на квадрата. След 5 години имаха магазин с размерите на магазин от големите търговски вериги и около него всички други търговски обекти бяха затворили."

  Ами не е ли това пример за глобализация, за либерални ценности - целият свят е едно село и нека по-добрият да победи. Ето как изглежда това от гледна точка на глобализацията: щом този магазин се е разраснал, значи хората купуват оттам, защото им е изгодно. Хората за щастливи, бизнесът върви, слънцето грее - какво повече може да желае човек.
  И стигаме до важния въпрос: глобализацията хубаво или лошо нещо е? Защото не може за едни избраници да има глобализация, а ако други го правят - това да е лоша дума.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5393 Весело

  Африка е единствения континент с ръст на населението. Азия вече се укроти, Латинска Америка също не расте. Това е огромен пазар с растящо население, но и ниска бизнес култура. Българите ако имаха малко акъл в главите щеха да ходят там и да правят бизнес, а не да мият чинии по Европа. Е, ходят, ама само да точат банкови сметки и да гният по затворите.
  —цитат от коментар 12 на prv59547453


  Ами върви ти прави бизнес в Африка !
  Спрял ли те е някой ?
  Даже за по-голяма тежест си дръпни очите, да заприличаш на китаец

 17. 17 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  За САЩ и Европа историята май наистина завършва.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  Много ми е интересна ситуацията около Джибути. Доскоро това беше централен интерес на военните. Американци, германци, японци, китайци, испанци имат присъствие вече години. А сега вече се превръща в нещо повече може би. Голям недостатък остават съседните държави. Почти навсякъде цари нестабилност някъде дори анархия.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5018 Неутрално

  До коментар [#14] от "grajdanin1":

  Не става дума само за глобализация, а за изкривена конкуренция, след като са предоставени финансови преференции. Затвориха испанските собственици, наредиха се да получават социал... И да не си помислиш, че в китайския МОЛ наеха испанци на работа?!

  скоростен индекс "Y"
 22. 22 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5393 Весело

  До коментар [#14] от "grajdanin1":Не става дума само за глобализация, а за изкривена конкуренция, след като са предоставени финансови преференции. Затвориха испанските собственици, наредиха се да получават социал... И да не си помислиш, че в китайския МОЛ наеха испанци на работа?!
  —цитат от коментар 21 на hamiltonf1


  Извинявай, но нали не искаш да ни кажеш, че въпросните
  финансови преференции са дадени заради това, че някой бил китаец ?!?!
  АРАБИ, ТУРЦИ, РУСНАЦИ, ИРАНЦИ.....спокойно биха могли
  да получат същите финансови преференции
  и да са на мястото на китайците.
  ДА, АМА НЕ СА !!!!!!!
  Това е хубавото на глобализацията !
  Тя е като ЕСТЕСТВЕНИЯТ ОТБОР В ПРИРОДАТА

 23. 23 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#12] от "prv59547453":

  има много български предприемачи, правещи бизнес в Африка, като почнеш от изграждане на производствени съоръжения и стигнем до софтуерни решения за разплащане с мобилен телефон.

  За самите българи, които трябва да са на обекта никак не им е лесно.

 24. 24 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  До коментар [#3] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Сто години преди Колумб, китайците са плавали с грамадни кораби към Африка. Незнайно защо, малко след това, тази могъща държава се изолира от останалия свят и проспива половин хилядолетие, докато в Европа се случва Ренесансът и бурно избуяват индустриален капитализъм и колонизация на останалия свят.
  —цитат от коментар 5 на Незнайко в Слънчевия град


  Всъщност се знае и си има много логично обяснение от гледна точка моментното състояние на Китай (тогава под монголско управление). Ако се интересуваш от историята на тази велика страна, горещо ти препоръчвам "China: A History" на John Keay - сбита (ок. 600 страници), но в никакъв случай повърхностна разходка из политическото и обществено развитие на Китай започваща от първите зачатъци на организирано общество по долината на Жълтата река. Има я за Kindle за десетина долара (сега погледнах даже ;) ).

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 25. 25 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2038 Любопитно

  До коментар [#21] от "hamiltonf1":

  Интересно какви пък са тези "преференции" специално за китайци в ЕС - не съм чувал. Можеш ли да споделиш по коя програма е това, че да насоча познати?
  По-скоро ми се струва, имайки си редовно работа с такива, че китайците са бачкали по 20 часа на ден, не са спазвали "сиестата", не са ходели на мачове и не са си давали парите за айфони и екскурзии до Доминиканската република. За това са си развили бизнеса.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 26. 26 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#21] от "hamiltonf1":
  "И да не си помислиш, че в китайския МОЛ наеха испанци на работа?!"

  Не, не мисля. А сега вие ми отговерете защо не са наели испанци: защото такава е заръката на Китайската комунистическа партия, защото на испанците трябва да плащат повече или защото китайците предпочитат бизнесът да си остане в "семейството". Аз, да си призная, се затруднявам да кажа. Мисля, че е и от трите по малко.

 27. 27 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1345 Любопитно

  Китайците неслучайно имат империя на няколко хиляди години, докато нашите отвъдокеански приятели са на 200, а в ЕС имат страни връстници.
  Когато разни умни глави в САЩ решиха да стават богати - да произвеждат евтино в Китай и да продават скъпо в САЩ, пачки от прясно напечатан зелен дълг потекоха към поднебесната. И сега Поднебесната използва пачките да колонизира света, а САЩ си остават все така задлъжнели...

 28. 28 Профил на xox55541929
  xox55541929
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Далаверата глобализация, ще приседне на американските концерни. За съжаление обществото и хората ще плащат сметката на това икономическо самоубийство.

 29. 29 Профил на pimpf
  pimpf
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ех, Дневник, стари новини, това в Африка и Иран (новия път на коприната) са вчерашни новини. Погледнете обаче какво правят в Южна Америка. И ако се замислим над факта, че те правят бизнес там, а не тук, то колко ли повече под масата ние сме им искали за един тунел под Шипка. Това е по-интересното за нас.

 30. 30 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5018 Неутрално

  До коментар [#25] от "Тюфлекчия":

  Не знам за програма, но имаше такива дотации от морски общини. Буди огромно учедване, че се даваха за търговски обекти, вместо за производствени предприятия.
  Иначе, по колко са работили и колко са харчили, със сигурност си прав.

  скоростен индекс "Y"
 31. 31 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  Започна се още във войната за Еритрея

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 32. 32 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  До коментар [#30] от "hamiltonf1":

  Ако е било за обекти, а не за определени нации/държави, значи всички са могли да се възползват, но само китайците са го направили. Иначе си прав, че едва ли точно търговските обекти трябва да се дотират. Явно търговците имат силно лоби и са прокарали нещо. В България е същото де - туризъм и хазарт са единствените изключения от законите....

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 33. 33 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  Китай трайно се настани и в изоставените от СССР и разчитащи единствено на Куба социалистически страни в Африка, освен това придоби и нови съюзници

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 34. 34 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#3] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Сто години преди Колумб, китайците са плавали с грамадни кораби към Африка. Незнайно защо, малко след това, тази могъща държава се изолира от останалия свят и проспива половин хилядолетие, докато в Европа се случва Ренесансът и бурно избуяват индустриален капитализъм и колонизация на останалия свят.
  —цитат от коментар 5 на Незнайко в Слънчевия град


  Знайно е и то много добре даже. По същата причина, по която гърците побеждават Персия. В Китай не са имали тази милитаристична конкуренция каквато са имали западно европейските страни. Виж книгите на Пол Кенеди или Джаред Даймънд. Ако Европа имаше география подобна на китайската, днешната цивилизация никога нямаше да съществува и след един милиард години.
  Китай обаче има други географски предимства. И съвсем естествено страната продължава да се развива.

 35. 35 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  Китайците вършат точно тази работа, която лидерите в ЕС още не могат да се разберат и да се наканят да свършат - да развиват икономически Африка, за да се повиши там жизнения стандарт и да се намали бежанската вълна от този континент към нас.
  —цитат от коментар 2 на Незнайко в Слънчевия град
  На теория, добре, ама на практика е точно обратното!
  Като живее в сламена или керпичена колиба, без ток и без телевизор, афиканеца не знае какво е Европа, къде е, как изглуждат улиците, магазините, парковете, и че има нещо невиждано, неречено социални помощи, дето ти дават и ядене, и пари, и дрехи, само за да лапаш мухите - нещо коеот африканеца така и така прави по цял ден.
  А като си намери работа африканеца, вземе та си кухи телевизор, сателитна антена, и вземе че види Европа, после си купи мобилен телефон с Гугъл мапс на него, събере малко пари за из път и тръгва... Тъй че, вярвай ми, по-добре Африка да тъне в пълна мизерия и да оставим болестите и войните да поддържат популацията им в някакви граници, че са 1 милиард и като разберат всички къде е Европа, не могат да ни стигнат куршумите!!! Ако тръгнат, пеша могат за преминат Средиземно море - ще стъпват върху труповете на издавилите се преди тях и така...

 36. 36 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 537 Неутрално

  ''бизнесмена, пристигнал в Кот д'Ивоар без да знае и дума френски, който за няколко седмици построява фабрика за ПВЦ. '' .. ще убие рибата

 37. 37 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Весело

  "Само седмица преди военните да свалят от власт дългогодишния диктатор Робърт Мугабе през ноември, шефът на зимбабвийската армия пътува до Пекин. Дали там е получил одобрение за преврата? Това

  би било нарушение на принципа за ненамеса в работите "

  Оооо! Колко възмутително! Никоя друга държава не е правила държавни преврати! Особено САЩ! Нали бе Инджев?

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 38. 38 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Весело

  " Няма нито един кредит, който да не носи някаква полза на китайската икономика", подчертава той.

  Ми капитализъм бе батко!
  Ти заради сините ти очи ли чакаш подаръци???

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 39. 39 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Весело

  Китайците вършат точно тази работа, която лидерите в ЕС още не могат да се разберат и да се наканят да свършат - да развиват икономически Африка, за да се повиши там жизнения стандарт
  —цитат от коментар 2 на Незнайко в Слънчевия град


  Това обаче не става с викове за човешки права и трети полове, а с много труд и желязна дисциплина!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 40. 40 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#3] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Сто години преди Колумб, китайците са плавали с грамадни кораби към Африка. Незнайно защо, малко след това, тази могъща държава се изолира от останалия свят и проспива половин хилядолетие, докато в Европа се случва Ренесансът и бурно избуяват индустриален капитализъм и колонизация на останалия свят.
  —цитат от коментар 5 на Незнайко в Слънчевия град


  Абе... ай да не даваме акъл на държава на 5000 години как да се управлява, кво ще кажеш,а? :)

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 41. 41 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#2] от "Незнайко в Слънчевия град":Няма страшно. Африканските лидери харесват Мерседеси.Няма как да им ги произведат китайците, но могат да им ги подарят.
  —цитат от коментар 6 на One Hour


  Че те се правят в ЮАР бе Незнайкоооо!
  В Порт Елизабет, на брега на океана!Да не мислиш, че в Германия ги правят!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 42. 42 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Весело

  Купонът ще настане, когато другарите китайциГЛОБАЛИЗИРАТ СИБИР
  —цитат от коментар 13 на Hawaii


  Другарите китайци имаха 5000 да колонизират Сибир и не го колонизираха.
  Все пак Китай е тропическа страна на брега на океана. Много много малко живеят вътре из страната, особено по планините. Все едно от Египет и Тунис да тръгнат да колонизират Норвегия. Може някой и друго човеченце да отиде, но масово няма как да стане.

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 43. 43 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Весело

  Ами върви ти прави бизнес в Африка !
  —цитат от коментар 16 на Hawaii

  Бизнес с Африка не се прави с приказки за човешки права и бюрокрация, а с дисциплина и готова тояга в ръка!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 44. 44 Профил на twe38546258
  twe38546258
  Рейтинг: 853 Неутрално  Европа има интерес да експлоатира ресурсите на Африка 50- 100 по- богата на природни изкопаеми от Стария континент. Отделни бизнесмени вземат концесиите и се облагодетелствуват от тях и няма статистика да се види обикновенния европеец колко печели от това. Най- добрите търговци на които търговията е в кръвта им са- евреи, араби, турци, цигани, китайци... или азиатците като цяло- спомняме си каква търговия въртяха виетнамците в България преди 30-тина години! Силните страни на европейците са в културата, науката и войните. Търговията и бизнеса в Европа се ръководи от евреи и на по- ниско ниво от други малцинства. Така е и в Черна Африка. Чернокожите не са търговци въпреки че в големите градове на Европа има групички от негри продаващи китайски стоки менте- дамски чанти, фанелки на Меси, Роналдо, часовници, другото в което се пробват е търговията с наркотици. " Ние сме създадени за любов и за танци"-признават скромно мои
  приятели субсахарианци.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 45. 45 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#35] от "cristo_n":

  Ми защо Европа ги пуска такива? Защо великото НАТО не пази гранциите?
  Защо Европа дава социал на сульо и пульо!
  :)

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 46. 46 Профил на twe38546258
  twe38546258
  Рейтинг: 853 Весело  До коментар [#6] от "One Hour":

  "Африканските лидери харесват Мерседеси.
  Няма как да им ги произведат китайците..."
  Преди 6-7 години в Испания имаше конфискувани от полицията 30-тина Ферарита ментета - единствената ралика бе двигателя, който не бе мощен. Мисля че полицайте казаха, че са се продавали по 30 000 евра. Взема си някой младеж едно такова и всичките моми и невести са негови.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 47. 47 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4648 Неутрално

  Китай действа умно.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 48. 48 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Тази статия сякаш и поръчана от Китай. Няма и да се изненадам ако е така. Това,което съм чел за китайския колониализъм в Африка предктавя една съвсем друга картина. Един африкански президент го бе обобщил- Западът,казва, експлоатираше ресурсите, но ни направи училища,образование,учеха ни много неща, инфраструктура и пр., а китайците само експлоатират ресурсите. Перифразирам. Правят инфраструктура само от мината до пристанището,за да си прекарват рудата. Не ги интересува нищо друго. Китайците отиват и питат силния на деня какво иска. Дават му го и получават концесията. Китайският в сравнение със западния колониализъм е хищнически,без никаква отговорност към съответния африкансщи народ.

 49. 49 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Глобалистка заблуда е, че Китай глобализира. Китай колонизира.
  Ето ви думите на президент на Замбия- "“WE WANT the Chinese to leave and the old colonial rulers to return,” said the populist Michael Sata. “They exploited our natural resources too, but at least they took good care of us. They built schools, taught us their language and brought us the British civilisation…at least Western capitalism has a human face; the Chinese are only out to exploit us.”"
  Ние искаме китайците да напуснат и да се възстановят старите колониални владетели да се върнат- ...Те експлоатираха нашите природни ресурси също, но поне полагаха добри грижи за нас. Те изградиха училища, научиха ни на техния език и ни докараха британската цивилизация...поне западният капитализъм има човешко лице- китайците са тука само за да ни експлоатират. - Човекът го е обобщил с малко думи.
  Но аз не мога да се начудя защо левичарската преса пише само добри статии за Китай и нищо лошо! Евреите вече са направили сделка с Китай ли? Те обичат да предават и продаватьвъзможно е вече да са изтъргували Запада.

 50. 50 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4620 Любопитно

  Докато идиота Тръмпи нарича африканките държави shitholes, китайците инвестират на континента, допринасят за развитието му и разбира се печелят и приятели (и съюзници) там. Както и уважението на местните народи.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 51. 51 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4620 Весело

  Иначе, китайското кино индустрия тази година направиха един филм за Африка, който стана супер хит (втория по приходи филм в света след Star Wars: The Force Awakens). Казва се Wolf Warrior 2, има го в най-големия торент сайт (знаете го да не му правя реклама). Който не го е гледал да го гледа... :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 52. 52 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#11] от "prv59547453":

  За Африка специално белият човек може да развива бизнес при макс 49% участие и задължително 51% участие на чернилка в компанията.
  Има много случаи, когато "бял човек" развива от 0 бизнес по тази схема и след като компанията става печеливша черните я вземат.
  Рискове, като този има в повечето държави там и лично познавам 2 компании в Танзания и Зимбабве изяли африканското дърво. Местните им закони, данъчни институции и полиция не са толерантни към чужденци извън африканските страни.
  Веднъж променено това, ще има доста сериозен наплив на чужди инвестиции.
  Китай, както и големи чужди компании работят на правителствени нива със съответни гаранции.
  За чужденци в дребния и среден бизнес такива няма и преценяш риска.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK