Как от миграцията могат да се извлекат ползи

Как от миграцията могат да се извлекат ползи

© Rafael Marchante, ReutersУправлението на миграцията е едно от най-сложните предизвикателства пред международното сътрудничество в наши дни. Тя е източник на икономически ръст, намалява неравенството и свързва разнородни общества.


Миграцията обаче е и източник на политическо напрежение и на човешки трагедии. Мнозинството от мигрантите живеят и работят легално. Но едно отчаяно малцинство рискува живота си, за да влезе в страни, където бива посрещано с подозрение и малтретиране.


Демографският натиск и влиянието на климатичните промени върху уязвимите общества вероятно ще засилват миграционните процеси в идните години. Ние като глобална общност сме изправени пред избор. Искаме ли миграцията да бъде източник на просперитет и на международна солидарност, или да стане нарицателно за нехуманност и социално напрежение?
Тази година правителствата ще договарят в рамките на ООН глобално споразумение за миграцията. То ще бъде първото рамково международно споразумение от този вид. Това няма да бъде формален договор, нито ще наложи някакви обвързващи задължения на държавите. Напротив, това е безпрецедентна възможност за държавните лидери да разбият порочните митове около мигрантите и да изложат обща визия как да бъде накарана миграцията да работи за благото на всички страни.


Това е неотложна задача. Всички виждаме какво става, когато тръгне мощен миграционен поток без механизми за управлението му. Светът беше шокиран от неотдавнашни видеоматериали, показващи как мигранти биват продавани като роби.


Зад тези тягостни кадри се крие истинският скандал - че хиляди мигранти споделят същата съдба всяка година, без това да излиза наяве. Още много мигранти са насилвани да се трудят при унижаващи човешкото достойнство работа и условия. Близо шест милиона мигранти по света днес са в капана на принудителния труд, често дори в развитите страни.


Как можем да прекратим тези несправедливости и да предотвратим повторението им? За да зададем ясна политическа насока за бъдещето на миграцията, смятам, че има три фундаментални съображения, от които да се ръководим в дискусиите по споразумението.


Фотогалерия: Мигранти рискуват живота си в Алпите, за да стигнат до Франция >


Първото е да признаем и да засилим ползите от миграцията - нещо, което толкова често се губи в публичния дебат. Мигрантите дават огромен принос както за страните, които ги приемат, така и за страните, от които произхождат. Те се наемат на работни места, които местната работна ръка не може да запълни. Много от тях са предприемачи и носители на иновации. Близо половината от всички мигранти са жени, търсещи по-добри условия и възможности за работа.


Мигрантите също така дават голям принос за международното развитие, като превеждат финансови средства в своите страни на произход. Миналата година тези преводи възлязоха на близо 600 млрд. долара, което е три пъти повече от цялата международна помощ за развитие. Голямото предизвикателство е как да бъдат максимализирани ползите от тази нормална, продуктивна форма на миграция, като в същото време бъдат изкоренени малтретирането и предразсъдъците, превръщащи в ад живота на едно малцинство от мигранти.


Фотогалерия: Бягство от глада във Венецуела >


Второ, държавите трябва да укрепят върховенството на закона, което стои в основата на управлението и защитата на мигрантите - за благото на техните икономики, техните общества и самите мигранти. Властите, които създават големи препятствия пред мигрантите, или налагат строги ограничения върху възможностите им за работа, си самонанасят ненужни икономически вреди, защото пречат на задоволяването на собствените си нужди от работна ръка по един организиран и законен начин.


Нещо по-лошо: така те неволно насърчават нелегалната миграция. Кандидат-мигрантите, на които им се затварят легалните начини за пътуване, неизбежно прибягват към непозволени начини. Това не само ги поставя в уязвимо положение, но подкопава и авторитета на правителствата.


Всъщност, най-добрият начин за правителствата да сложат край на клеймото на нелегалност и малтретиране на мигрантите, е да създадат повече легални "пътеки" за миграция. Така те ще премахнат стимулите за отделни хора да нарушават правилата и ще отговорят по по-добър начин на нуждите на техните пазари на труда от чуждестранна работна ръка.


Държавите трябва също така по-тясно да си сътрудничат за споделяне на ползите от миграцията, например като си партнират при установяване на значителен недостиг от хора с определени квалификации в една страна, които мигранти от друга притежават.


Фотогалерия: Преборила престъпността, Холандия превърна затворите си в дом за бежанци >


Трето и последно, нуждаем се от по-тясно международно сътрудничество за защита на уязвимите мигранти, а също и на бежанците. Трябва да възстановим справедливостта на режима за защита на бежанците в съответствие с международното право. Участта на хилядите, които загиват при обречените си опити да прекосяват морета и пустини, е не просто човешка трагедия. Това е и най-тежък политически провал: нерегулираните масови придвижвания на хора при отчайващи условия създават усещането, че границите са под заплаха и правителствата не ги контролират. Това на свой ред води до драконовски строг граничен контрол, което подкопава общите ни ценности и спомага за увековечаване на трагедиите, на които така често ставаме свидетели през последните години.


Трябва да изпълним основните си задължения за защита на живота и на човешките права на онези мигранти, които съществуващата система е отхвърлила.Трябва да предприемем спешни действия да помогнем на онези, които сега са блокирани в транзитните лагери или са в риск да се превърнат в роби, или са изправени пред ситуации с интензивно насилие, независимо дали това е в Северна Африка или Централна Америка. Трябва да се подготвим за амбициозни международни действия по разселването на онези, които няма къде да отидат. Трябва също така да предприемем стъпки - чрез помощи за развитие, мерки за облекчаване на влиянието на климатичните промени и предотвратяване на конфликти - за да избягваме подобни нерегулирани големи преселения на хора в бъдеще. Миграцията не бива да означава страдание.


Целта ни трябва да бъде един свят, в който можем да уважаваме приноса на миграцията за просперитета, развитието и международното единство. С обединени усилия сме в състояние да постигнем тази цел. Очакваното тази година международно споразумение може да стане крайъгълен камък по пътя на поставяне на миграцията в услуга на всички нас.


*Антониу Гутериш е генерален секретар на Организацията на обединените нации. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  Абсолютна илюзия е, че от мюсюлманските мигранти може да се извлекат някакви ползи! Виж вреди ще се извлекат хиляди и без помощта на правителствата!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 698 Неутрално
 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3733 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Да ама ООН то е на друго мнение ....

  Bukalemun
 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":Да ама ООН то е на друго мнение ....
  —цитат от коментар 3 на eti mehter


  Въобще не ме интересува ООН-то ти!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на nmw
  nmw
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Внимание! Ислямска пропаганда! Днес втора такава статия.

 6. 6 Профил на hcx42545382
  hcx42545382
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Гледано от покрива на този който е написал това нещо ми идва идея в главата: Абе защо не го хвърлихме тоя от покрива?

 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3733 Неутрално

  До коментар [#4] от "lz2":

  Ти си знаеш !
  Не отдавна са го решили ....

  Bukalemun
 8. 8 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2344 Весело

  Абе комунистът си е комунист - лайтмотивът на статията е "Дайте да дадете другари!". Гарниран с една камара абсолютно пропагандни клишета от типа "мигрантите работят това, което местните не искат". Как точно при 50% процента младежка безработица в някои държави от ЕС има "работни места, които местните не искат"? Ами много лесно - благодарение на "социалната държава", която храни всякакви търтеи. И всъщност тук идва поантата - нелегалните идват за да сучат от нея (социалната държава), не за да "заемат нежеланите работни места". Ако не беше така, нямаше да вдигат пенсионната възраст из целия ЕС, като скоро четох че в Швеция се чуват отделни гласове да я направят 70 години... Естествено нито дума за отказа на нашествениците да се съобразяват с местните традиции и закони, превръщайки превзетите квартали и цели градове в същите клоаки ("shitholes") като тези от които са изпълзели. За ООН може да се каже само едно нещо - ЗАКРИВАЙ!

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  ами като си на висок пост не само от миграция могат да се извлекат ползи

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  До коментар [#4] от "lz2":Ти си знаеш !Не отдавна са го решили ....
  —цитат от коментар 7 на eti mehter


  Те могат да си решават каквото си искат. Цивилизованите народи няма да позволят да го направят!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1083 Неутрално


  Да ама ООН то е на друго мнение ....
  —цитат от коментар 3 на eti mehter


  Така е, ама тези които плащат от джоба си социалните разходи за милионната армия от Айшета и Мохамедовци в Европа не мислят така.

 12. 12 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2512 Гневно

  "Първото е да признаем и да засилим ползите от миграцията - нещо, което толкова често се губи в публичния дебат. Мигрантите дават огромен принос както за страните, които ги приемат, така и за страните, от които произхождат. Те се наемат на работни места, които местната работна ръка не може да запълни. Много от тях са предприемачи и носители на иновации. Близо половината от всички мигранти са жени, търсещи по-добри условия и възможности за работа"
  ==============
  БУДАЛКАТ НИ!
  Илюзорна полза могат да имат само супершефовете, чиято рая се увеличава.
  Изобщо не ми пука, че сред мигрантите има жени, готви да народят още......

  Еретик
 13. 13 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  Колко негри или араби е подслонил в дома си г-н Гутиерес? Защо слушаме такива мъдри слова винаги от хора които живеят в луксозни жилища с охрани, камери и т.н???

 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3733 Весело

  До коментар [#10] от "lz2":

  ООН какво е нецивилизована организация ли ..... :).....ха хааааа. ...
  Ок няма да те мъча повече. ...млъквам !
  Всъщност неволята е най добрия учител......

  Bukalemun
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  До коментар [#10] от "lz2":ООН какво е нецивилизована организация ли ..... :).....ха хааааа. ...Ок няма да те мъча повече. ...млъквам !Всъщност неволята е най добрия учител......
  —цитат от коментар 14 на eti mehter


  Да ефенди - ООН се превърна в казионна организация на страните от Третия свят ("shithole countries"), където постоянно се пропагандират техните интереси и желания. Ако не се занимават да гласуват резолюции срещу Израел, обикновено се чудят какъв нов трансфер на богатство да поискат от тия дето работят. Както и в случая. Според Гутиереш има "огромна полза" в това някакви хора само да се размножават, след което да пращат излишното население в други страни, където то да изкарва някакви пари (обикновено от социал или престъпления), които след това да изпраща обратно там от където е дошло. Така щяла да се намали "разликата в доходите". Да - като постепенно намалеят доходите в развитите страни. Какво по-хубаво за един политик от това населението да е съставено от бедни и уплашени люде, гледащи го с влажен поглед и надежда да даде нещо, а не от хора, които го възприемат като равен, че много дори и като по-нискостоящ от тях? Вашите хора са направили точно това с балканските народи навремето - избили са или са приобщили елита и са ги превърнали в една безформена маса от безгласни букви. Е точно това искат и съвременните елити и за това са започнали тази безпрецедентна операция по подмяна на населението на Запада. Само не си мисли, че на турците е отредена някаква положителна роля в процеса - Ердоган ще изравни "разликите" и при вас и до две поколения всички ще сте на нивото на анадолските овчари.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2445 Неутрално

  Сега пък ООН-ето се загрижило за благоденствието ни чрез отваряне на страните за чуждите нашественици. Хайде по-полека с тези съвети на чужд гръб. Единствената разумна политика е строго обвързване на помощите за третият свят с намаляване на миграцията от тях като се насърчава ограничаването на раждаемостта в тях, другото са празни приказки.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4900 Неутрално

  Политкоректно, но неверно мнение, поне за Европа и други силно развити страни, които искат определено ново на обучение и възможности за приспособяване. А за фрази като:
  "...Близо половината от всички мигранти са жени, търсещи по-добри условия и възможности за работа..."
  си е съвсем невярно. Сравнете с 90% от мигрантите са млади мъже. Германия дискутира закона за събиране на разделени семейства.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Какви ползи абсолютни глупости, човечеството мигрира откакто съществува
  и пренася бедствията от един регион във друг !!!

 21. 21 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Близо половината от всички мигранти са жени, търсещи по-добри условия и възможности за работа.
  **********************

  Къде това? Гутиериш каква статистика е чел? Да беше погледнал снимките на прииждащите в Европа, преди да изтърси тази дивотия.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 22. 22 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2564 Неутрално


  поред Гутиереш има "огромна полза" в това някакви хора само да се размножават, след което да пращат излишното население в други страни, където то да изкарва някакви пари (обикновено от социал или престъпления)
  —цитат от коментар 16 на Тюфлекчия

  Да много си прав!
  Средната класа на Европа която работи и плаща данъци е голяма заплаха за правата в клуба на милиардерите, но ако ги впрегнат да работят за да хранят нашественика а той да им ограбва къщите и блудства с жените е някак по-толерантно към пришелеца с нагон, това е модел изцяло изгоден за милиардерите филантропи които финансират медийните толерантни ентусиасти!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 23. 23 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1301 Любопитно

  Thomas Mann — 'Tolerance becomes a crime when applied to evil.'

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 24. 24 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Ако от безконтролната миграция можеха да се извличат ползи, то в разумните, прагматични страни правителствата нямаше да имат точкова система за набиране на имигранти.
  А в неразумните и непрагматични страни популизмът нямаше постепенно да си пробива път, с антиимигрантска реторика.

  За щастие, другарю, тази битка май вече сте я загубили. Гледам в Австрия крайнодесните са вече във властта. Ама, другарю, вие нямате топчета да се опънете на австрийския канцлер, нали? Зер, това не ви е тиквова България, нито дори вишеградската четворка. Ревете, другарю, и ближете рани. А с малко повече усърдие (и късмет) може да спечелим и войната...

 25. 25 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 698 Неутрално

  ООН да съдейства за подобряване условията по места, за да няма мигранти. Европа-на европейците!

 26. 26 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Не ми е ясно защо Гърция и Италия не протестират, като там има най голям наплив??

  Усвояват си паричките и си траят. Даже ги спасяват,

 27. 27 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  До коментар [#5] от "nmw":

  "Ислямска пропаганда!"

  Мне, туй са Ценностите на др Сорос - затоплизъм, манголюбие и педерофилия. Тоз другар не ги е измислил, ами чете каквото са му написали. То и "жената от Източна Европа" ги плещеше същите, преди да иде (2 броя) на избори че да гледаме сеир.

 28. 28 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 954 Неутрално

  Абе комунистът си е комунист - лайтмотивът на статията е "Дайте да дадете другари!". Гарниран с една камара абсолютно пропагандни клишета от типа "мигрантите работят това, което местните не искат". ...
  —цитат от коментар 8 на Тюфлекчия


  Точно това е и моето мнение: Статията е "Дайте да дадете другари!"😀!!! И "гарнитурите" около това😀!

  Не че няма примери относно "Как се извличат ползи от мигранти/емигранти" в близката история.

  Най яркият пример са САЩ: Там мотивираните да успеят имигранти (И МИГРАНТИ, такива които след някакъв период от време са се върнали, позабогатяли, в "старата си родина) са допринесли за напредъка на САЩ до което това е днес.

  ОБАЧЕ тези хора са били мотивирани да напреднат приемайки местните правила и закони (второто-донякъде де) и са бачкали яко, запчвайки най' отдолу. Но са постигнали две неща: Напредък/подобряване на живота си в личен аспект, и неимоверен напредък на дърржавата в която са се заселили-САЩ. Не е било безпроблемно за никой: Част от тях са си запазили кусурите (престъпни организации от старата родина), други са си запазили и клановите взаимоотношения, но общо взето крайният резултат е положителен.

  Същото важи и за Австралия (където освен малък % военни и администрация останалите заселници са били изселени престъпници). Но след поколение две (или повече) нещата са се изменили коренно и за държавата, и за заселените там. И там не е било идеално (съдбата на аборигените) но резултатът е впечатляващ.

  От скромност😉 няма да спомена Израел, също имигрантска държава. Е, има няколко основни разлики от другите случаи:
  -Тук имигрантите са били евреи, или някак си свързани с тях.
  -Огромното мнозинство от имигрантите (тези от арабските страни и пострадалите от Холокоста) това просто е било единственото възможно място за живеене. А това бая мотивира хората-НЯМА назад, има САМО НАПРЕД!

  Това последното го знам и в ЛИЧЕН АСПЕКТ: Като ИР нямах път назад (това го знаех и преди да "изменя на родината"😉) и това ме мотивира да напредна, в личен и професионален аспект. И държавата понапредна покрай мен, с данъците които плащах (и куп други неща).

  Да се сравняват гореизброените мигранти/емигранти с тези от последните години в Европа е АПСУРТ! Просто мат'рялът е коренно различен, по ред причини.

  П.С. По памет: Четох някъде официална статистика за "новодошлите" в Германия. От към милион и кусур регистрирани такива само под 10,000 работят нещо, останалите...не е за пред хората😉
  До коментар [#8] от "Тюфлекчия":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 29. 29 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  ползите за които сънуват са евтини роби и евтини гласоподаватели, резултата е увеличен риск от робски бунтове. но ъмбрела корп. ще ни види сметките накрая :)

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 30. 30 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Абсолютна илюзия е, че от мюсюлманските мигранти може да се извлекат някакви ползи! Виж вреди ще се извлекат хиляди и без помощта на правителствата!
  —цитат от коментар 1 на lz2


  Този феномен е налице, процесът-искаме, или не е в ход. Поне от няколко години. Според мен е в някаква степен планиран/предвиден преди десетилетия.
  Така че вместо да се надъхваме с отрицателни емоции и да се зареждаме с поредната порция омраза, убиваща не само душите ни, а и телата ни, да се държим като цивилизовани хора. Да мислим поне като такива.
  Няма един австриец, който да участва в процеса на почистване/дали улици, гари, тоалетни и пр./ Ами нека да затънем в мръсотия и толкоз. Мога да ти дам примери и в други сектори, където някои наречени "бели" нации не искат да работят. А без нормалното функциониране на подобни сектори, всяко ибщество ще си има големи грижи...
  Така че по-кротко с лозунги и предразсъдъци, моля!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 31. 31 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Стига с тази проислямско емигрантска пропаганда!

 32. 32 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2344 Весело

  До коментар [#30] от "Kami":

  Да уважаема - както написах и по-горе, това е заради съществуващата в Европа безумна система на социални помощи "от люлката до гроба", която позволява на хора, с нека да ги наречем "ограничени" способности и желание, да лежат пред телевизора по цял ден на издръжка на останалите и когато ги попитат "Ти що не работиш?", да ти обяснят "Ми няма работа за шефове." (образно казано). Я им вземи социала да видиш как ще почнат да чистят и улиците и тоалетните и да носят тухли и да копаят канавки и канали. Обаче на глобализаторстващия елит това му е от полза - така хем местното население деградира, хем читавите са поробени да работят до смърт и да издържат кой ли не, хем винаги имат оправдание защо вкарват още абсолютно неинтегрируеми елементи с враждебна култура и религия. По този начин плантаторите-робовладелци от Юга са оправдавали робството - "Ми ако няма роби кой ще бере памука?". И сега така - "Ако не вкарваме милиони диваци кой ще чисти улиците?". Памукът, както всички знаем, не е останал необран...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 33. 33 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Абсолютна илюзия е, че от мюсюлманските мигранти може да се извлекат някакви ползи! Виж вреди ще се извлекат хиляди и без помощта на правителствата!
  —цитат от коментар 1 на lz2


  Има полза. Раждат и отглеждат деца. На днешно време това е най-големия лукс, щом като европейците с толкова много екстри не го правят.
  Т.е. правят го -отглеждат песове и котки .

 34. 34 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Хахаха, толеругите пак са се активизирали. Имате ли мечета в наличност, явно идва нова вълна "инженери"?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 35. 35 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3733 Неутрално

  До коментар [#16] от "Тюфлекчия":

  Само не си мисли, че на турците е отредена някаква положителна роля в процеса
  =======
  Охооо.....много си назад с инфото.....
  Турците са в тази си роля , вече близо от век .....
  И факта ,че след военна Германия си взе "мая" от Анадола ....най красноречиво го потвърждава !
  Сега Германия прави втори подобен опит с арабите. Дали избора и е правилен , ще го покйэе бъдещето. ....

  Bukalemun
 36. 36 Профил на Евтим Зигавин
  Евтим Зигавин
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Пробутват на Христовите чада сякаш някаква ерес, но виждаме на къде бият,

  Коринтияни 11:13 "Защото такива човеци са лъжеапостоли, лукави работници"...

  Марк 1:1 Началото на благовестието на Исуса Христа Божий Син.
 37. 37 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2344 Весело

  До коментар [#35] от "eti mehter":

  Ти пак не разбра, ама няма да ти обяснявам. "Мая" сте били.....

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 38. 38 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Демографският натиск и влиянието на климатичните промени върху уязвимите общества вероятно ще засилват миграционните процеси в идните години. "

  Причините за миграцията са ясни, но ООН-то решава да се бори с последствията.

  Не може ли ООН-то просто да се концентрира върху това, как да се намали демографския натиск, т. е. в т. нар. уязвими общества да се раждат по-малко деца?

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3733 Неутрално

  До коментар [#33] от "log_on":

  Това се вижда и от Космоса !
  Не мисли ,че Меркел го събира всичкия този генофонд от сърце и любов !
  Явно чрез това иска да предотврати и избегне нещо много по трагично.

  Bukalemun
 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3733 Неутрално

  До коментар [#37] от "Тюфлекчия":

  Знам аз....какво се стараеш да ми обясниш ,но фактите са такива ....
  Преди година и нещо , Обама го загатна .....сега вече Гутериш го обявява най официално.

  Bukalemun
 41. 41 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#16] от "Тюфлекчия":Само не си мисли, че на турците е отредена някаква положителна роля в процеса =======Охооо.....много си назад с инфото.....Турците са в тази си роля , вече близо от век .....И факта ,че след военна Германия си взе "мая" от Анадола ....най красноречиво го потвърждава ! Сега Германия прави втори подобен опит с арабите. Дали избора и е правилен , ще го покйэе бъдещето. ....
  —цитат от коментар 35 на eti mehter


  хе-хе-хе. Един мой познат от Анадола е в Германия от 70-те. Баш по тази линия.Тираджия. Значи прави фиктивен развод в Турция и се женил в Германия. На германката прави един син и я издържа. Всяко лято правил по едно дете на уж ившата в Турция и преди 20-тина години си прибира жената от Турция в Германия като му минал периода и получил местожителство ,съответно гражданство. Туркинята дойде при него с 11 деца.
  След развода с германкта уреди още двама негови братя-пак по същия начин -фиктивен развод в Турция и ги ожени за бившата си германска съпруга -срещу 1000 евра месечно. И те са граждани на Германия днес и с турските си съпруги -средно с по 5 деца всеки.
  Жените им не знаят бъкел немски и до днес. Но те като тираджии получават бол пари. Вече са заформили кварталче по роднински до Мюнхен. До внуци.

 42. 42 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#33] от "log_on":Това се вижда и от Космоса !Не мисли ,че Меркел го събира всичкия този генофонд от сърце и любов !Явно чрез това иска да предотврати и избегне нещо много по трагично.
  —цитат от коментар 39 на eti mehter


  Меркел изпълнява нарежданията на корпорациите и холдингите. Те са спонсорите и.
  И им трябват бройки -иначе фалират. По възможност -най-евтино заплащане. На конвейрите в Мерцедес един местен работи за 4,500 евра ,а емигранта -за 2,500. И ура вика даже.

 43. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3733 Неутрално

  До коментар [#42] от "log_on":

  А така !
  Нека по тия теми да се разсъждава прагматично и едно към едно !
  Няма смисъл от душевни словосъчетания , обърнати в коментари. ...те не помагат в случая !

  Bukalemun
 44. 44 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#42] от "log_on":А така !Нека по тия теми да се разсъждава прагматично и едно към едно !Няма смисъл от душевни словосъчетания , обърнати в коментари. ...те не помагат в случая !
  —цитат от коментар 43 на eti mehter


  Това са баналностите,които медиите не пишат,щото не е фантазьорско. И няма място за милион празни приказки.
  Днес Меркел само обеща ,че ще задължат и жените емигрантки от изток независимо с колко деца са и дали да омъжени за някой баш бабаит шИфИорин да ходят на курс по немски до ниво Б2. Иначе нанай помощи и пенсии за тях.
  Съответно се надяват някоя от тях да се назлъндиса и да поработи -ей,тъй от куртоазия.

 45. 45 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2997 Весело

  "Как от миграцията могат да се извлекат ползи"
  Автор: Цар Иван Шишман.

 46. 46 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 609 Неутрално

  "Как от миграцията могат да се извлекат ползи"Автор: Цар Иван Шишман.
  —цитат от коментар 45 на blondofil


  Не е ли от по-рано ?
  Кан Аспарух май няква държава беше създал даже докато е разучавал дунавското поле.

 47. 47 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2344 Весело

  До коментар [#41] от "log_on":
  До коментар [#40] от "eti mehter":

  Защо ми давате примери за хора, които работят (че даже и издържат някакви германски трътли)? Май наистина не разбирате темата на разговор.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  Проблемът е, че огромното мнозинство от мигрантите са неграмотни, като се има предвид езиковата бариера, както и религиозните им предразсъдъци от тях може да има повече вреда, отколкото каквато и да е полза. Много от тях не искат изобщо да се трудят и висят на врата на държавата, която ги е приела. В ход е атака за да ни промият мозъците.

 50. 50 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  От ползите прочетох само , че се наемат на работни меска, които местните не могат да запълнят и спрях. Наемат се, но когато са българи или поляци в Англия. От Африка и мюсюлманския свят 90% трайно остават на социални помощи. Статията не прави разлика между мигрант и мигрант. Тези дни Тръмп много добре го каза- има мигранти, които ние искаме, защото допринасят ползи за САЩ. Има други мигранти, които преди да дойдат в САЩ първо са превърнали собствените си страни в клозети и които като дойдат в САЩ не могат да се грижат за себе си и лягат на помощи, превръщат местата, където се заселват в същите клозети като в собствените им страни. Това имаше предвид Тръмп. Статията не прави такава разлика.
  Решили са да превърнат Запада в Трети свят и това е.

 51. 51 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Дори без да съм прочел статията напълно- написаното в нея е вярно но само за мигранти от Европа- бели хора и азиатци. Европейци и азиатци са тези, които принасят ползи за новите си страни. И европейци и азиатци са ученолюбиви и работливи. Мюсюлмани и африканци са само за беля- да тежат на бюджета и да се редят за социални помощи, да създават социални напрежения и да превръщат градовете в гета. Латиносите работят ниско квалифицирана работа, но те също носят проблеми- не се интегрират в компактни маси, превръщат населените места в Латинска Америка, носят социализъм, всякакъв вид престъпност . Ползите от тях са частични, само ако се държи бройката им в определени граници.

 52. 52 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Вижте "простакът" Тръмп по колко лесен начин обяснява сложни неща. Америка на първо място! Когато поставиш Америка на първо място, тогава е много лесно да разбереш проблема с имиграцията. Тогава е лесно да разбереш кои имигранти трябва да бъдат приемани, кои да не бъдат допускани или изгонени, ако вече са пристигнали нелегално. Кой допринася ползи за Америка и кой идва да тежи на бюджета и да прави гета. Но когато либерали и глобалисти нямат този ориентир а започват да разсъждават от гледна точка кое е добро за целия свят, кое е добро за страните, откъдето идват имигрантите, кое е добро за самите имигранти и пр. , тогава се получава такава статия и политика на Меркел- давай да поканим всички народи, които са превърнали собствените си страни в клозети, да ги приберем при нас и да ги интегрираме. И ако не успеем дза ги интегрираме, в нас е вината, не в тях. Откачена работа! Тръмп изглежда най-нормалният западен ръководител.

 53. 53 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3733 Неутрално

  До коментар [#47] от "Тюфлекчия":

  Защо ли ....? Защото това са истините !
  Ако се тръгне от тях , и така се разсъждава , ще е най смислено ...за това !

  Bukalemun
 54. 54 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 569 Весело

  До коментар [#35] от "eti mehter":

  Турците ...като положителна роля !?! Това звучи като "дървено желязо" !

  Не отговарям на хейтъри.
 55. 55 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 513 Неутрално

  ИСЛЯМИСТЪТ-ОСМАНЛИСТ

  пак задръсти форума

 56. 56 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Относно имигрантите. Тръмп нарече Хаити дупка за лайна в буквален превод. Какво представлява Хаити. Навремето черните извършват геноцид над белите, след това изсичат всички дървета и в момента не можеш да намериш клечка да се почешеш и накрая го превръщат цялото Хаити в градско сметище. Когато тези хора с тези способности и нагласи тръгнат към САЩ, те извършват същото със САЩ. Те не се поправят. Те могат само това. Техните способност, нагласи и техните планове се изразяват в две точки. 1. Геноцид над белите. 2. Превръщане на страната в градско сметище. Колкото повече такива идват в САЩ, толкова по-голяма гетовизация настава. На цъфтящия град Детройт му видяха сметката. Сега същото правят с Чикаго. Който град населят, където започнат да се населват, веднага го обръщат на гето. В дворец да ги сложиш, на кенеф ще го обърнат. Само откачени либерали могат да твърдят, че от такива хора има ползи. Единствената от тях в САЩ полза има Демократическата партия, защото те гласуват в пакет за демократите.

 57. 57 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2997 Любопитно

  "На цъфтящия град Детройт му видяха сметката." Кой хаитяните ли?

 58. 58 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7521 Неутрално

  За Гутериш всичко е наред, но за държавите, в които нахлуха тези неканени, съвременни хуни, нищо не е наред. Да ги оставят те да си решават, както искат този проблем.

 59. 59 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3733 Неутрално

  До коментар [#56] от "gozambo":

  С това си изказване , той обаче сбърка !
  Разклати една от най основните греди в американското общество. ....
  Днес го каза за хаитяни ....утре няма гаранция да не го каже за някои други !

  Bukalemun
 60. 60 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  По въпросите на имиграцията най-злободневно е определението на Тръмп за страните, откъдето не трябва да се приемат имигранти. И като пример за shithole Тръмп посочи Хаити., което разгневи много либералите-глобалисти. Та чак Хилъри се възмути от дън ото на душата си. Тя единствено си беше позволила да открадне всичките пари, два милиарда долара, събрани като дарения за възстановяването на Хаити от катастрофалното земетресение. Фондацията на Клинтън събра всички световни дарения за Хаити и...хаитяни още си търсят парите. Преди няколко седмици в Канада убиха семейство милиардери, които се занимават с фармация и които на книга са дзоставяли лекарствата за Хаити, поръчвани от Клинтън фондацията. Чрез тях Клинтъни са изпрали част от парите- лекарства на десетки хиляди пъти по-високи цени от нормалните- на книга. Да могат да отчетат Клинтъни- плати ли сме един милиард за лекарства. А какво стеидоставили? Два аспирина.
  Между другото, земетресението в Хаити е било катастрофално не защото е било силно, а защото корупцията и некадърността в тази shithole е такава, че построените сгради едва са се крепяли изправени.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK