Макрон поиска френската багета да влезе в списъка на ЮНЕСКО

Макрон поиска френската багета да влезе в списъка на ЮНЕСКО

© Christian Hartmann, Reuters



Скромната багета със златистата си хрупкава коричка е предмет на завист по целия свят, заяви френският президент Еманюел Макрон, призовавайки тестеното изделие да бъде включено в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство, предаде ДПА, цитирана от БТА.


През декември неаполитанската пица беше добавена в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.


Трябва да запазим съвършенството на багетата и умението да я приготвяме и затова тя трябва да бъде включена в списъка на световното културно наследство, каза вчера Макрон, цитиран от радио "Европа 1".




Багетата е част от ежедневието във Франция и има специална история, допълни държавният глава.


При кандидатстването за списъка на ЮНЕСКО Италия описа неаполитанската пица като кулинарно умение, предавано от поколение на поколение. Подчертано бе майсторството и културното значение на пицаря. По думите на Макрон след успеха на италианците, френските пекари се питат защо и тяхната багета не бъде призната. И са прави, отбеляза президентът.

Ключови думи към статията:

Коментари (66)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Neal Oliver
    Neal Oliver
    Рейтинг: 550 Весело

    Този човек ще реши всички проблеми на Франция и ЕС! Предчувствам го!

    Don’t Wanna Read Between The Lines I Know What’s Good, I Know What’s Fine I Know What Makes Me Feel Just Right Don’t Wanna Have An Endless Fight
  2. 2 Профил на Monsieur
    Monsieur
    Рейтинг: 492 Неутрално

    Харесва ми Макрон, интелигентен човек е, патриот и убеден европеец. Дано продължава все така. Заради политическата криза в Германия, Брекзит във Великобритания и фактора Тръмп в САЩ, Макрон се явява лидер на Запада. Нека му пожелаем успех

  3. 3 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 2579 Неутрално

    И каква е разликата между италианската и френската багета- никаква!

  4. 4 Профил на Kamen Iliev
    Kamen Iliev
    Рейтинг: 89 Неутрално

    Този човек определено има по-важни дела за вършене, но това явно е рейтингов ход.

  5. 5 Профил на Бай Благой
    Бай Благой
    Рейтинг: 580 Неутрално

    И каква е разликата между италианската и френската багета- никаква!
    —цитат от коментар 3 на hope


    Както каквато е между неаполитанската пица и пицат ана парче от Графа :)

  6. 6 Профил на skomina
    skomina
    Рейтинг: 602 Весело

    Ми що да не заверим с документ и нашенската погача ?! Инак си нещо не ми се услажда, и едвам я преглъщам)))

  7. 7 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 3739 Неутрално

    А иначе да се захване за реформи във Франция за сега никакъв го няма !

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  8. 8 Профил на koko65bg
    koko65bg
    Рейтинг: 1154 Весело

    На какво чака нашият президент? Защо не иска включването на гювеча към световното наследство? А сетих се - гювечът е само за избрани.

  9. 9 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 2799 Неутрално

    Освен всичко друго,приятното на багетите е,че на другият ден не се втвърдяват и изсъхват,а само омекват.

  10. 10 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2317 Весело

    Тоя да мисли за "руската салата", че всъщност е френска.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  11. 11 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 3201 Неутрално

    Няма да е зле и Бойко Борисов да претендира от името на древния ни народ за РАКИЯ и ТУРШИЯ да намерят специално място в списъка на Юнеско!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  12. 12 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 3201 Неутрално

    До коментар [#8] от "koko65bg":
    güveç си е турска манджа българите са внесли само свинското в нея!
    Колкото до багетите или както ние им казваме франзели са си обикновени сиромашки хлебчета!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  13. 13 Профил на Един препатил
    Един препатил
    Рейтинг: 2541 Весело

    Не съм чел списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство, но от това което научавам оставам с впечатлението, че скоро ще заприлича на книга от Джейми Оливър.

  14. 14 Профил на миро родозов
    миро родозов
    Рейтинг: 423 Неутрално

    ква багета чиста франзела си е тва

  15. 15 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2317 Неутрално

    До коментар [#11] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

    Автори сме на шопската салата само.
    Ракия правят и другите около нас по същото време и не само около нас всъщност.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  16. 16 Профил на Един препатил
    Един препатил
    Рейтинг: 2541 Весело

    До коментар [#10] от "Росен (Путлер капут)":

    Тоя да мисли за "руската салата", че всъщност е френска.
    —цитат от коментар 10 на Росен (Путлер капут)


    Ха, подсетихте ме нещо - преди много години в един ресторант в Мароко видях в менюто, че предлагат "македонска салата". Поисках да ми я донесат и те взеха, че ми донесоха "руска салата". Съвсем сериозно - щях да падна от стола! Питам келнера това ли е "македонската салата"? Да, господине, разбира се, нали това поискахте? А защо й казвате "македонска"? Е, това не зная, открай време така си я знаем. Не зная дали е така и в други страни.

  17. 17 Профил на baba_zozolana
    baba_zozolana
    Рейтинг: 1262 Весело

    До коментар [#16] от "Един препатил":

    Е, macedonia на италиански е плодова салата :)

    I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
  18. 18 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2317 Весело

    До коментар [#16] от "Един препатил":

    Аз съм говорил с рускиня по този въпрос. Разбира се не и викат руска салата, знаят че е френска, но и знаят, че ние и викаме "руска".
    Пълен та@ак.

    Впрочем рускинята слагаше и праз в тая "руска салата" и признавам, че ставаше отлична.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  19. 19 Профил на Един препатил
    Един препатил
    Рейтинг: 2541 Весело

    До коментар [#15] от "Росен (Путлер капут)":

    До коментар [#11] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Автори сме на шопската салата само....
    —цитат от коментар 15 на Росен (Путлер капут)


    А, чакайте сега, сетих се и друго! Пак преди години ама в Тунис - гледам в менюто "тунизийска салата". Давай една - казвам на келнера. И какво ми носи - шопска салата! Едно към едно - домати, краставици, чушка, кромид лук, малко люто чушле, магданоз. Само, че отгоре вместо сирене - една маринована рибка. Квой туй? Тунизийска салата, господине, както поръчахте. Абе ти знаеш ли, че тази салата в България я имаме за много наша? Ама той хитряга - Възможно е господине, но сте я взели от нас. Ние тук си я правим от времето на Картаген. Какво да му кажеш?

  20. 20 Профил на stedim
    stedim
    Рейтинг: 2349 Неутрално

    Руската френска салата се прави с истинска шунка. Това, което продават в магазините е пълен боклук. Може би някой ще ми каже, тъй като не съм консумирал френска, багетата в Била много много ли се различава от френската.

  21. 21 Профил на Един препатил
    Един препатил
    Рейтинг: 2541 Весело

    До коментар [#20] от "stedim":

    Не повече от руската салата.

  22. 22 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2317 Весело

    До коментар [#19] от "Един препатил":

    Това наистина са го взели от нас, защото знам точно как е измислена шопската салата.

    И я правят от времето на Картаген, ама друг път. До вчера били на камилско мляко....айде сега..
    Много студенти имаше в България и така салата е стигнала до тях, а техните домати и краставици са вероятно по-вкусни от нашите.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  23. 23 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2317 Весело

    До коментар [#20] от "stedim":

    НИЩО такова от магазина.
    Наскоро някой спипа производител, че в "руската" му салата няма дори яйца.

    Искаш ли качество си го правиш.
    Бяха ме питали защо си правя сам руската салата, нали в магазина е по-евтина отколкото е моята. Ами ясно защо. Заради качеството.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  24. 24 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 1192 Неутрално

    Руската френска салата се прави с истинска шунка. Това, което продават в магазините е пълен боклук. Може би някой ще ми каже, тъй като не съм консумирал френска, багетата в Била много много ли се различава от френската.
    —цитат от коментар 20 на stedim


    На руската(по нашенски), инак френска салата, французите и казват английска. Хах...

  25. 25 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2317 Весело

    До коментар [#24] от "gmbh":

    Стига бе?

    Ще преровя в следващите дни пълната и история.
    Бях стигнал само до Франция като родина на тази хубава и трудна за правене салата.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  26. 26 Профил на Cara Mia
    Cara Mia
    Рейтинг: 1306 Неутрално

    Нормално искане не само на Макрон,а на почти всички французи.
    Макрон е добър бизнесмен и зашитава интересите на Франциия.

  27. 27 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4282 Весело

    До коментар [#10] от "Росен (Путлер капут)":

    На руски е "салат Оливие", на френски "маседоан", демек "македонска" , та Макрон трябва нас да ни гони, ама няма защо юридически, тъй като традиционната руска "салат Оливие" е дело на белгиец, Люсиен Оливие, главен готвач на ресторант "Ермитаж" сътворил това чудо на гастрономията през 1860-та в Санкт Петербург.
    виж https://bg.wikipedia.org/wiki/Руска_салата

  28. 28 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4282 Весело

    До коментар [#17] от "baba_zozolana":

    Във Франция според домашните експерти "македонската салата" може да бъде и в плодов вариант, и в този на "руската салата" :-)
    Лично аз от известно време я правя с карфиол вместо картофи.

  29. 29 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2317 Весело

    До коментар [#27] от "daskal1":

    Не вярвам аз, ще ровя, докато стигна до пълната истина за любимата ми салата.

    А праз ще слагам...първо малко, защото онази руска салата на рускинята много ми хареса.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  30. 30 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2317 Весело

    До коментар [#28] от "daskal1":

    Суров карфиол и майонеза?

    Впрочем с купешка майонеза в България вече не става руска салата.
    Научих се и майонеза да правя. И млечна и с яйца.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  31. 31 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2317 Весело

    До коментар [#27] от "daskal1":

    Не вярвам изобщо "руската салата" да има общо с оригиналната рецепта дето я дава Уикипедия. Става въпрос с това, което са дали за начало на руската салата.
    25 рака, черен хайвер, фазани....то от такива продукти мога да ти произведа всичко възможно.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  32. 32 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 1192 Неутрално

    До коментар [#28] от "daskal1":Суров карфиол и майонеза?Впрочем с купешка майонеза в България вече не става руска салата.Научих се и майонеза да правя. И млечна и с яйца.
    —цитат от коментар 30 на Росен (Путлер капут)


    И вместо скапаната нашенска шунка слагай бекон.
    До коментар [#30] от "Росен (Путлер капут)":

  33. 33 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 3739 Весело

    До коментар [#19] от "Един препатил":

    От времето на Картаген салата с домати и чушки......трудно !

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  34. 34 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4282 Весело

    До коментар [#30] от "Росен (Путлер капут)":

    Защо, ти катрофите сурови ли ги слагаш в руската салата?

  35. 35 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2317 Неутрално

    До коментар [#32] от "gmbh":

    Слагах пражка шунка, освен бекона, но нещо и тя вече не е наред.
    Ще купувам уред за правене на шунка и ще си я правя аз.
    Стига да става, както очаквам ще си правя и този труд.
    Бекона и той измислен. Поне това, което има в Шумен, но верно, че придава добър вкус.
    Машинка за производство на краве масло вече купих и се получава. Не е много по-евтино, но поне знам, че вътре няма лайнории.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  36. 36 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2317 Неутрално

    До коментар [#34] от "daskal1":

    Карфиола го ям суров. И на туршия той пак си е суров.
    Затова не мога да си го представя с майонеза дори сварен.
    Бланширан държа във фризера и после паниран.
    Интересно е, че пресни панирани броколи са по-вкусни от паниран карфиол, но бланиширани от фризера и двата зеленчука после карфиола печели. Броколите не стават добре след фризера.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  37. 37 Профил на baba_zozolana
    baba_zozolana
    Рейтинг: 1262 Весело

    До коментар [#28] от "daskal1":

    Хе-хе! Цял опус е изписан за пустата му руска салата, че и с надлежно цитирана литература, плюс карикатура от 1905 г. в Le Monde Comique, осмиваща френско-руския съюз и включваща... руска салата 😍

    http://www.cooksinfo.com/russian-salad

    I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
  38. 38 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4282 Весело

    До коментар [#33] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

    Е, да, доматите са доста след Картаген, но се цени бързината на отговора от страна на сервитьора. Лично аз предпочитам гръцкия вариант на поднесените ингредиенти на такава салата в отделни чинийки, от които мога да си направя смесена салата или не. Чисто технологично в българските ресторанти всичко се реже на куп, доматите пускат сок и се окисляват и салатата не е особено вкусна. Пък и обичам в нея да има и печена чушка :-)

  39. 39 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 1192 Неутрално

    До коментар [#35] от "Росен (Путлер капут)":

    Добре си се ориентирал с домашното приготвяне, че инак...кошмар някакъв.
    Съжалявам, под бекон имах предвид - скотиш. Най-доброто, някога, който съм опитвал.

  40. 40 Профил на Един препатил
    Един препатил
    Рейтинг: 2541 Весело

    До коментар [#33] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

    До коментар [#19] от "Един препатил":От времето на Картаген салата с домати и чушки......трудно !
    —цитат от коментар 33 на 'ΕΡΕΒΟΣ


    Естествено. Ама то с тунизийци да се обяснява човек за Картаген е все едно да се обяснява с македонци за Александър Велики. По-добре да си пие виното. Хубаво им е, да знаете!

  41. 41 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4282 Весело

    До коментар [#37] от "baba_zozolana":
    Специално карикатурата ме накара да потърся нещо по-специфично за мадам Прудоме :-)
    и дали смисълът е в превода на името като платформа или личност.

  42. 42 Профил на murttle
    murttle
    Рейтинг: 720 Неутрално

    До коментар [#25] от "Росен (Путлер капут)":

    На руската сала в Русия ѝ викат "оливье". Нарича се така по името на създателя си Люсиен Оливие, френски готвач, който имал ресторант в Москва през втората половина на 19 век. Смята се, че оригиналната рецепта е била много по-различна от сега познатата, съдържала е телешки език, раци, хайвер, но не и шунка. Оливие я държал в такава дълбока тайна, че не е открита и до днес.
    Разпространени са и други наименования на тази салата като "месна" или "зимна", а има и вариант с пилешко месо, който наричат "столична". За руснаците "оливието" е като нашата баница с късмети - без него е немислима новогодишната трапеза :)

  43. 43 Профил на clarkv622
    clarkv622
    Рейтинг: 646 Неутрално

    До коментар [#25] от "Росен (Путлер капут)":


    До коментар [#27] от "daskal1":Не вярвам аз, ще ровя, докато стигна до пълната истина за любимата ми салата.
    —цитат от коментар 29 на Росен (Путлер капут)


    Ще ти напиша, какво е написано в Larousse Gastronomique, по въпроса за руската салата, ама ше черпиш

    България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
  44. 44 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4282 Любопитно

    До коментар [#42] от "murttle":
    Госпожа, ако позволите, Люсиен Оливие е от белгийски произход (валон), но е роден и умрял в Русия на 45 години.

  45. 45 Профил на clarkv622
    clarkv622
    Рейтинг: 646 Неутрално

    До коментар [#42] от "murttle":

    Сравнително точно описание, на това, което е описано в Larousse, но там не се споменава за хайвер, а майонеза в която се слага и разтопено желе получено от животински мазнини. След това сместа (майонезата и другите продукти) се охлажда, за да може разтопеното желе отново да се "желиара"

    България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
  46. 46 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 2579 Неутрално

    [quote#5:"Бай Благой"][/quote]

    Глупости, багетата е багета и няма френска или италианска, рецептата е една. Италианците слагат подправки.
    Ако говорим за франзела е друго.

  47. 47 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 2579 Неутрално

    Рецептите за франзела и багета са различни, също да отбележа.

  48. 48 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 9462 Неутрално

    И кроасанът с масло :)
    и двете са ми любими

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  49. 49 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 3739 Весело

    До коментар [#38] от "daskal1":

    В Скопие още се сервира бял боб по.....начина на Александър !

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  50. 50 Профил на Торбалан
    Торбалан
    Рейтинг: 875 Весело

    До коментар [#18] от "Росен (Путлер капут)":

    Салат Оливье се казва ‘руската салата’ https://ru.m.wikipedia.org/wiki/Оливье_ (салат)

    И да, разбира се, не ся измислили руснаци, както и водката :)
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Vodka

    Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
  51. 51 Профил на koko65bg
    koko65bg
    Рейтинг: 1154 Весело

    До коментар [#11] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":


    Няма да е зле и Бойко Борисов да претендира от името на древния ни народ за РАКИЯ и ТУРШИЯ да намерят специално място в списъка на Юнеско!
    —цитат от коментар 11 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


    Опитваха преди време и без малко да се стигне до трета балканска - и румънците имат ракия и сърбите и турците. Ние можем да претендираме, че я варим най-масово.

  52. 52 Профил на Торбалан
    Торбалан
    Рейтинг: 875 Весело

    До коментар [#27] от "daskal1":

    Французин е Оливие, не белгиец, само да уточним ;)
    https://ru.m.wikipedia.org/wiki/Оливье ,_Люсьен

    Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
  53. 53 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 3451 Весело

    До коментар [#29] от "Росен (Путлер капут)":

    Не вярвам аз, ще ровя, докато стигна до пълната истина за любимата ми салата.
    ======$
    Рови , Роска ....белким се натъкнеш на нещо по интересно....
    Хората вече за едни хлебчета патент вземат , щото ....

    Bukalemun
  54. 54 Профил на babyroo
    babyroo
    Рейтинг: 680 Неутрално

    Толкоз много еб**ки, никой не улавя главното? Ще ги надцакаме с " филия с мас", или, " filiya s mass"!!! Ще сбръчкаме световното културно наследство, жалко, че Бокова се отече...

    roo
  55. 55 Профил на гошо
    гошо
    Рейтинг: 1334 Неутрално

    До коментар [#16] от "Един препатил":

    защото маседония и Македония не са едно и също нещо

    гошо
  56. 56 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 2799 Неутрално

    Тоя да мисли за "руската салата", че всъщност е френска.
    —цитат от коментар 10 на Росен (Путлер капут)


    Може да не повярваш,но руснаците казват на "руската салата"...френска! Това го научих от една рускиня преди години и която беше изключително учудена,че ние българите сме именували тази салата "руска"! Вероятно "покръстването" на салатата е извършено от някои неизвестни български комунисти,може би някъде през 50-те години,с цел да се натегнат на Москва. Със същата цел безродните комунисти извършиха непростимо фалшифициране на българската история,обявявайки годината 681-ва за създаването на България! Това е лъжа! България като държава води началото си някъде от 560г. Но комунистите ни навират в очите 681г.,защото тогава прабългарите поглъщат в държавата си няколко славянски племена. Целта е да "докажат",че българи и руснаци са славяни...

  57. 57 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 2799 Неутрално

    И кроасанът с масло :) и двете са ми любими
    —цитат от коментар 48 на penetrating



    До коментар [#48] от "penetrating":

    Какво?! Вероятно се шегуваш! Кроасанът е внесен от кралица Мария-Антоанета,от Австрия. А поводът австрийците да измислят кроасана,(във формата на полумесец!),е победата им над османските турци при Виена.

  58. 58 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4282 Весело

    До коментар [#52] от "Торбалан":
    Колега, в скоби отбелязах "валонец", сиреч френски белгиец.

    Lucien Olivier (Russian: Люсьен Оливье) (1838–14 November 1883) was a chef of Belgian and French descent,[1][2] and owner of Hermitage restaurant in the center of Moscow, Russian Empire, in the early 1860s. Olivier is known for the creation of Olivier salad, also known as "Russian salad".
    Източник - обърнете внимание на годината в която е публикувано и заглавието на вестника
    : П. Б. Письма о Москве. // Vestnik Evropy, Vol. II, March 1881, p. 404. (in Russian)

  59. 59 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 7869 Неутрално

    До коментар [#35] от "Росен (Путлер капут)":
    Купувайте си от ЛИДЛ Свинска шунка или Пражка, но произведена в Чехия, в кутия.

  60. 60 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2317 Неутрално

    До коментар [#39] от "gmbh":

    Дори не знам какво е.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  61. 61 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2317 Неутрално

    До коментар [#59] от "Роси":

    За "Лидл" говорех. Не става. Ще правя всичко, което мога.
    Бебето ни яде почти изцяло готвена в къщи храна. Говорих с директорка на ясла от там да вземам, но тя ме познава и каза, че не е добра идея.

    Днес яде петелска супа. Само чер пипер не и слагам при готвенето.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  62. 62 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2317 Весело

    До коментар [#43] от "clarkv622":

    Обещано.
    Сега видях.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  63. 63 Профил на gianni
    gianni
    Рейтинг: 1115 Неутрално

    Глупости, багетата е багета и няма френска или италианска, рецептата е една. Италианците слагат подправки.Ако говорим за франзела е друго.
    —цитат от коментар 46 на hope


    Багетата е френска, пише го дори и в италианската Уикипедия. Истинската багета е т.нар. "baguette de tradion". Тя е с тегло 250грама има само четири съставки: вода, брашно, сол и мая. Трябва да е омесена и изпечена на място. Това което е отличава е мека вътрешна част с наличието на едри неравномерни шупли и много хрупкава кора. Всяка година в Париж се прави конкурс за най-добра багета, а класиралият се на първо място става официален доставчик на багети на Елисейския дворец.

  64. 64 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 9462 Неутрално

    До коментар [#57] от "deaf":
    Ха! Не го знаех наистина. Благодаря за информацията! Ето още една причина за регистрацията на багетата :)
    А като почит към кроасана ще мина на виенска кифличка :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  65. 65 Профил на falkoneti
    falkoneti
    Рейтинг: 975 Неутрално

    До коментар [#22] от "Росен (Путлер капут)":

    Шопската салата е дело на Балкантурист. Доказано! А доматите са от Новия свят, така че Картаген няма как да са правили салата с домат.

  66. 66 Профил на al_damyanov
    al_damyanov
    Рейтинг: 8 Весело

    ...И чушки не са яли в Картаген. Те също са от Централна Америка.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK