Как руски съд обвини в порнография и изпрати на психиатър "ловеца на останки" от терора на Сталин

Как руски съд обвини в порнография и изпрати на психиатър "ловеца на останки" от терора на Сталин

© Associated PressЦял живот да издирваш останки на политически затворници и накрая да те обвинят в разврат и детска порнография и изпратят на психиатър? Така гледа "Мемориал", една от най-старите правозащитни организации в Русия, на един от знаковите процеси на последните няколко години.


От 1987 г. "Мемориал" изследва съдбата на репресираните в Съветския съюз и понякога си навлича гнева на руски политици - включително на Рамзан Кадиров след убийството на негов чеченски сътрудник. Сега в "Уикипедия" един от първите раздели в статията е озаглавен "Наказателно дело на Юрий Дмитриев" – 61-годишен краевед от карелския град Петрозаводск


Десетки хиляди загиват в Карелия при изграждането на Беломорско-балтийския канал между 1931 и 1933 г. (свързващ руското Бяло море с Онежкото езеро и чрез него – и с Балтийско море). Дмитриев започва да работи с останките на част от тях, след като те са открити във военна база през 1988 г. - иска да научи кои са били жертвите. В края на следващото десетилетие, в краткия период, в който полицейските архиви са отворени, успява да прочете хиляди заповеди за екзекуции (и да ги запише на касетофона си). В следващите години опитва да свърже останките с всяка заповед.
Екипът на "Мемориал" се натъква през 1997 г. и на жертвите на т.нар. първи соловецки етап в Сандармох. В този горски район в Карелия 1111 политически затворници от целия Съветски съюз умират при масов разстрел през 30-те години на миналия век. Хиляди други, изпратени в ГУЛАГ, загиват в района - останките на 9500 души от 58 националности са намерени на площ от 10 хектара, много от тях т. нар. каналоармейци, или затворници, изпратени да изграждат Беломорско-балтийския канал. Задно с Ирина Флиге, която оглавява "Мемориал" в Санкт Петербург, и още един колега Дмитриев се натъква на следи от зверствата на базата на показания на човек, екзекутирал затворници там. Днес в Сандармох паметта на жертвите е почетена с дървени колчета със снимки и имена на жертвите. "Мемориал" обаче смята, че трагедията в Сандармох трябва да се отбележи по друг начин.


Промяна


Ако местните власти подкрепят изграждането на мемориал в началото и дори помагат за изграждане на инфраструктурата до него и на малък параклис, в последните години това се променя - през 2016 г. за пръв път нито държавни, нито църковни представители участваха във възпоменанието на 5 август. На нея този път нямаше и украинска делегация.


Според Дмитриев руското правителство не успява искрено и изцяло да признае престъпленията на предшествениците си, а това изказване създава смесени чувства във време, когато патриотизмът и носталгията по съветското време са във възход, пише "Гардиън". Миналото лято някои издания започнаха да твърдят, че на Сандармох са останките на съветски войници, убити от финландци. През ноември, месец преди ареста на Дмитриев, към "Мемориал" имаше и обвинения, че помага на "онези, които целят да унищожат руската държава", след публикация на данни за 40 000 служители от съветската тайна полиция.


Деветте снимки


Възпоминанието през 2017 г. се отличаваше и с друго – Дмитриев го пропусна за пръв път от две десетилетия. През август той вече беше арестуван от над половин година. Задържането му стана през декември 2016 г. след сигнал до прокуратурата за създаване на порнографски материали – снимки на 12-годишната Наташа, на която към този момент беше приемен родител от седем години. Това се случи месец след като руски медии започнаха кампанията срещу "Мемориал".


В края на декември миналата година – над 12 месеца след ареста му – съдът отказа да продължи мярката и се очаква той да бъде пуснат на свобода с подписка на 28 януари, когато изтича максималният възможен срок за задържането. За него обаче това далеч не е развръзка - той ще трябва да се подложи на психиатрични изследвания, а считаните за порнографски снимки ще бъдат подложени на трета експертиза.


Прокуратурата твърди, че снимките са правени в периода от 2008 г. (преди да стане приемен родител) до 2015-а. Ако бъде признат за виновен, го очакват 15 години затвор. Това беше и позицията на първата експертиза, изготвена от Центъра за социокултурна експертиза, досега предал на съдебните власти доклади по дела като тези срещу "Свидетелите на Йехова" и "Пуси райът". Критиците на руските власти смятат, че центърът е орган за репресия и манипулация, цитирайки примери от предишни процеси, разглеждани от тях като "политически".


Несъгласни с експертизата са и други, например председателят на Националния институт по сексология Лев Шчеглов, свидетелствал миналото лято, че снимките не могат да се смятат за "порнографски". След оценката на ЦЕС няколко месеца по-късно излезе и втора експертиза със същото заключение като Шчеглов, чиято оценка беше огласена на 26 декември, предаде тогава "Новая газета".


Притеснения


За споделящите мнението на прокуратурата Дмитриев е престъпник. Сред тях са държавните медии в Русия, които се опитват да го представят като "педофил", а "Мемориал" - като подривна и антидържавна организация.
Другата му дъщеря, която е пълнолетна, казва, че снимките на Наташа са били направени, за да се отбележи подобряващото се здравословно състояние на детето, ако социалните служби опитат да му я отнемат. Дмитриев я осиновява, когато я намира недохранена, а тя е едва на три годинки. Защитата му твърди, че той съхранява снимки (общо 144 в компютъра му, от които 9 фигурират в делото) - както и данни за височината, тежестта и общото ѝ състояние в папка с надпис "Здравето на детето". Според Екатерина Клодт баща ѝ, самият той осиновен като дете, е носел спомена за трудностите, които е изпитвал в усилията си да я осинови, след като я намерил в приют през 2009 г., и от притесненията, които изпитвал, след като една от учителките ѝ объркала следи от мастило по кожата ѝ със синини. Сегашната съпруга на Дмитриев (Екатерина е дъщеря от предишен брак) не коментира.


Несъгласните обаче го считат за политически затворник, който изравя неудобни моменти от историята във време, в което подходът на властите в Русия към съветското минало е изпълнен с противоречия. Ирина Флиге от "Мемориал" казва, че преследването на независими организации и задържанията от властите "са се превърнали в норма" днес, "както в периода на Големия терор". Тя казва още, че мнозинството "мисли, че режимът може да прави всичко с даден човек в името на собствените си интереси." Сред застъпниците му в руското публично пространство са известни лица като режисьора Андрей Звягинцев, музиканта Борис Гребеншчиков, писателя Дмитрий Биков и други.


Според заместник-председателя на борда на "Мемориал" Никита Петров, цитиран от "Медуза", делото е свързано с друга дейност - издирването на информация за жертви от годините на репресиите. "Трудно е да се каже кой стои зад този процес - властите в Петрозаводск или тези в Москва."


Каквато и да е истината, съдът ще има последната дума и това вероятно ще стане след 28 януари, когато Дмитриев излезе на свобода.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK