Какво промени Тръмп за една година управление

Какво промени Тръмп за една година управление

© ReutersЕдна четвърт от президентския мандат на Доналд Тръмп вече е в историята. Тази седмица се навършва една година от влизането му в Белия дом на 20 януари 2017 г. В изминалите 12 месеца имаше спазени, нарушени и пренебрегнати предизборни обещания.


Медиите се занимаваха изключително с неуморното му присъствие в "Туитър", предизвикващо по някога по няколко скандала на ден. Така почти се изгуби фокусът върху това какво реално промени човекът, който под лозунга "Америка на първо място" оглави САЩ без никакъв опит в публичната или военната сфера.


Ето какво показва една бърза равносметка на постигнатото от Доналд Тръмп досега:


Имиграция
Администрацията на новия президент се зае с този въпрос почти веднага. Но президентската заповед да се затворят границите за жители на няколко предимно мюсюлмански държави бе успешно атакувана в съда и предизвика хаос по американските международни летища. Последва оттегляне, преиздаване и коригиране на решения на Белия дом и отделни министерства и агенции, които засега устояват на атаките в съда.


В същото време с 30% се увеличиха задържанията за нарушаване на имиграционното законодателство - общо почти 144 000 души към края на октомври 2017 г.


Други стотици хиляди чужденци са изправени пред неясно бъдеще - около 700 000 души, влезли без съответните документи като деца и 200 000 салвадорци, на които САЩ позволиха временно да останат след природни бедствия в страната им.


Тръмп на няколко пъти настоя да се промени из основи имиграционният режим, да се закрие лотарията за Зелена карта и да се ограничи възможността постоянно пребиваващи да могат да изтеглят роднини в страната.


Прочутата стена по границата с Мексико е на етап искане на 18 млрд. долара (като част от допълнителни около 33 млрд. за цялостна защита с нови служители, апаратура и мобилни патрули) и издигане на няколко мостри от различни проекти за съоръжението. Тръмп продължава да настоява, че Мексико по един или друг начин ще плати разходите, но така и не обясни как точно ще се случи това.


Съдебна власт


Републиканците в Сената бяха критикувани за решението си да спрат през 2016 г. дори обсъждането на предложения от президента Барак Обама кандидат за нов член на Върховния съд, но това позволи на Тръмп скоро след като пое поста да прокара своята номинация.


Блокадата на републиканските сенатори през последните две години от мандата на Обама засегна и други съдилища. Така Тръмп трябва да запълни рекорден брой свободни места - за една година успяха да минат само 18 негови номинации, 47 чакат одобрени от Сената, а незаетите позиции са общо 149.


Всички тези места са с пожизнени мандати, което означава, че и дълго след като Тръмп вече не е в Белия дом той ще е оставил отпечатък върху американското правораздаване. Но ако през октомври 2018 г. републиканците изгубят контрол над Сената, това може изобщо да не се състои.


Инфраструктура


Още в първото си президентско слово след полагането на клетва Тръмп говори за амбициозна програма за инвестиране в националната инфраструктура - "магистрали, мостове, летища, тунели, железници". Но за една година това не намери място сред приоритетите на администрацията, предпочитаща да се занимава със здравеопазване и данъчна реформа.


Ако бе повел инфраструктурната програма, одобрявана от двете партии в Конгреса и от обществеността, вместо да предизвиква шумни разправии около имиграцията и спиране здравната реформа на Обама, вероятно Тръмп щеше вече да разполага с нещо конкретно, което да покаже в година на важни частични избори.


Здравеопазване


Почти цяла година се проваляха опитите да бъде отменена схемата Обамакеър и да бъде заменена с консервативен план. Два опита бяха нужни на Камарата на представителите да прокарат неговия закон, който безцеремонно бе отхвърлен в Сената. Макар републиканците да контролират и двете камари на Конгреса, така и не се стигна до единна позиция или проект.


След като конгресмени и сенатори не помагат, Тръмп се зае с правомощията си да подкопава основите на най-голямата здравна реформа в САЩ от близо 40 години. Той спря федералните плащания, с които застрахователни компании намаляваха разходите за бедни американци, прекрати агитирането хората да се запишат в схемата, а през декември бе отменено задължението всеки гражданин на страната да си направи здравна застраховка до януари 2019 г. Иначе казано, американци, които се чувстват здрави, могат да не се застраховат и да го направят, когато се сблъскат със здравен проблем. А това автоматично оскъпява застраховките за всички.


През октомври президентът обяви извънредно положение в здравеопазването заради епидемията от злоупотреба с опиоиди. Но нареждането му изтича в края на януари, а и той не го подкрепи с никакви финансови средства и ясно разписани политики.


Търговия


Оттеглянето на САЩ от споразумението за тихоокеанското партньорство TPP и началото на преговори с Канада и Мексико за предоговаряне на споразумението за свободна търговия NAFTA са ярка илюстрация на предизборните обещания на Тръмп за "реципрочна търговия" и подкрепа за американското производство.


Започнаха проверки на различни вносни режими, които може да доведат да въвеждане на мита спрямо основни партньори като Канада и ЕС. Острите му нападки срещу Китай по време на кампанията не бяха последвани от конкретни действия, а търговският дефицит с китайците достигна през ноември 35.4 млрд. долара от общо 50.5 млрд. долара дефицит за цялата външна търговия на САЩ.


Данъчна реформа


В края на 2017 г. Тръмп се похвали, че е подписал повече закони и укази от който и да е президент. (В действителност въпросните 94 решения са далеч назад от 684-те на Джон Кенеди). Безспорно е, че годината приключи за него с важна победа - обширна данъчна реформа, която той представи като дългоочаквано облекчение за бизнеса и домакинствата. Но Белият дом разчита икономиката да нарасне достатъчно бързо, за да компенсира дупката в бюджетните приходи от поне 1.5 трилиона долара за 10 години, които отваря тази реформа.


Все още нищо не е постигнато от заканите му да накаже с мита и такси компаниите, които изнасят печалби и производства в чужбина. Големите инвеститори от Уолстрийт продължиха да изполват вратички в законите, за да си намаляват плащанията по данъците. Тръмп обича да изтъква, че корпорациите били започнали да връщат част от печалбите си на клиенти и служители, докато социологическите проучвания показват, че мнозина американци не вярват реформата да промени чувствително финансите им.


Околна среда


Тенденцията не беше от най-видимите през последните 12 месеца, но администрацията намали значително федералните регулациите в сектора. Започна се още в първите дни на мандата с разрешаване строителството на два спорни петролопровода и се завърши с отварянето на девствени територии в Аляска, както и на почти цялото американско крайбрежие, за сондажи за петрол и газ.


Отпаднаха и федералните ограничения за въглероден оксид от въглищни централи, което години наред ще бъде оспорвано в съда. Според "Ню Йорк таймс" от планираното спиране на поне 60 федерални регулации досега са отменени 29.


В световен план безспорно най-запомнящият се акт бе оттеглянето от Парижкото споразумение за климата, макар че параметрите в него са пожелателни. Процедурата е още в ход и дори във Вашингтон не променят мнението си, тя ще приключи след около 3 години.


Икономика


Добрите новини за Тръмп от икономиката следваха една след друга. Борсите изкачват връх след връх, безработицата намаля от 4.8% на 4.1% (17-годишно дъно), БВП нарасна през третото тримесечие с 3.2%. (най-добрият резултат от 2015 г. насам).


Това не може да не носи оптимизъм - 17-годишен връх при потребителите и 45-годишен при дребния бизнес.


Но в значителна степен това се дължи на продължаване на тенденции от времето на Обама и повечето американци го осъзнават.


Външна политика


Най-голямата демонстрация на военна сила в първата година на Тръмп бе ракетният удар по сирийска база след употребата на химическо оръжие. Най-много жертви (четирима) военните дадоха в операция на спецчастите в Нигер.


Президентът остави генералите да реализират целите си в Сирия и Афганистан. На едното място предвожданата от САЩ коалиция допринесе за серия тежки поражения за "Ислямска държава", но на другото се наложи отново контингентът да бъде увеличен до 14 000 души.


Ключовите горещи точки бяха три - отношенията с партньорите в НАТО, ядрената програма на Северна Корея и признаването на Ерусалим за столица на Израел.


На първото си участие на среща на върха на НАТО президентът не изненада никого с повтаряне на настояването съюзниците да увеличат бюджетите си за отбрана и въоръжение, но изненада всички с отсъствието на изричен ангажимент на САЩ по член 5 на Вашингтонския договор.


Напрежението с Ким Чен Ун бе комбинация от все по-остри и колоритни реплики и определения, разменяни помежду им, с чести изпитания на севернокорейски ракети и подновяването на ядрените опити от КНДР. В ООН Тръмп се закани, че страната му може да се окаже принудена да изтрие Северна Корея от лицето на земята, но цената на военния сценарий са десетки и стотици хиляди жертви, а засега новите санкции не дават особен резултат.


Признаването на Ерусалим разгневи Близкия изток, раздразни множество мюсюлмански държави и страни от ЕС, но в същото време президентският зет Джаред Къшнър и Саудитска Арабия подготвят някакъв план за палестинския въпрос.


Обещанието да САЩ да напуснат сделката за иранската ядрена програма засега е повече фанфари, отколкото реални действия.


Впрочем, така изглежда и по-широката картина - Тръмп говори за външната политика по неподражаем начин, изтъква, че Америка трябва да е на първо място и е критикуван, че подкопава мястото на страната си в света, но реално разместванията не са толкова драматични.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2811 Весело

  Не е зле в частта за инфраструктората да дойде да обмени опит с Баце !

  После преизбиране...

 2. 2 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3999 Весело

  Много "венсеремус" е тая снимка !

  Bukalemun
 3. 3 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4660 Любопитно

  Най-негативни са действията на този президентски клоун в областта на външната политика и околната среда.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 4. 4 Профил на Napster
  Napster
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Какво промени? Банковата си сметка нагоре, което е и целта на краткото му управление

 5. 5 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2504 Весело

  До коментар [#4] от "Napster":

  "което е и целта на краткото му управление"

  Защо кратко? Мандатът на длъжността Щатски Президент беше четири години навремето. Какви промени са настъпили за които съм пропуснал да разбера?

  Use your Illusion
 6. 6 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2281 Неутрално

  От статията излиза че май ще кара втори мандат , нещо да не сте объркали

  гошо
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2281 Весело

  До коментар [#2] от "eti mehter":

  Това е прикрит нацистки поздрав

  гошо
 9. 9 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4172 Неутрално

  Защо ли не се казва, че Тръмп иска промяна на принципа на имиграция в САЩ , от регионално-семеен към базиран на нужни квалификации?
  Нека поясня. Спорът около над 800- те хиляди "дриймъри", тези доведени като деца и непълнолетни, е около това, кого те могат да доведат след като се нормализира имиграционният им статус, непосредствените членове на семейството (майка, баща, брат сестра) или баби, дядовци, братовчеди, и семейства на братя и сестри с децата им? Засега пеинципът на имиграционната политика на САЩ е " съединяване на семействата" и "стимулиране на имиграция от недостатъчно представени в САЩ етноси и региони". И Канада, и Австралия имат системи стимулиращи квалификационно базирана имиграция, все пак една по-разумна система.
  Спорът за приютените жертви на урагани и земетресения от Хаити и Салвадор също е интересен. Дадена им беше временна виза за бедстващи. Минаха десет години и те продължават да са "бедстващи" като цитират икономически и политически условия. Това е друг тип класификация, поне в рамките на визовия режим.
  И, като се сумира заключението за икономиката и се твърди че тя се подобрява благодарение на действията на Обама, не е ли етично да се каже че тези действия започнаха в края на мандата на Буш? Става въпрос за "колчествените облекчения" и планът на Бернанке за изход от кризата?

 10. 10 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1288 Весело

  Тръмп - голямото сърдито дете на Америка!
  А нашата поговорка гласи:
  "На сърдитко Петко - празна му торбичката"!!!"

 11. 11 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  Много "венсеремус" е тая снимка !
  —цитат от коментар 2 на eti mehter


  Въпрос на гледна точка - на мен ми изглежда като правостоящ в претъпкано превозно средство. А какъвто ми изглежда на снимката, такива са и реалните му резултати, така стои и в политиката. Засега се опира и ползва на сътрудниците си като бушони, но те по един изгърмяват. Като че ли вече идва и неговия ред и на най-близкото му обкръжение, че не останаха хора около него с широки плещи.

 12. 12 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3169 Неутрално

  Соросци да ти напишат какво е променил Тръмп,та да научиш нещо... Докато медиите се занимават с туитите ва Тръмп, Тръмп променя страната. Достатъчно е да се каже, че Тръмп промени всеки един акт на Обама,всеки един указ в обратна посока. От легасито на Обама няма да остане нищо,все едно не е бил президент.

 13. 13 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Все още американският президент Доналд Тръмп не е с признат обществен провал, защото всеки ден САЩ ползват милиарди долари нови дългове и успяват да плащат държавните щети от липсата на защита срещу вредното влияние от долара.
  При наличната държавна грешка президентът Тръмп е със съдба на жертва и подсигуряван провал. При запазване на неправилността американският президент Доналд Тръмп е без възможност да спаси от актуалните щети.

 14. 14 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3523 Неутрално

  Безспорните успехи на Тръмп са главно в съдебната система - назначението във ВС и десетките други в по-долните съдилища + данъчната реформа.
  Здравеопазване, инфраструктура, имиграция, Китай - главно приказки и шоу, постижения - скромни.
  Да видим във втория сезон какви ще ги свърши.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 15. 15 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  Статията шикалкави, и там където случайно са решили да си признаят успеха на Тръмп задължително следват някакви волни интерпретации за това как не се знаело всъщност добре ли е или че то не било заради Тръмп. Наблюдава се ръста при борсите през последната година, намаляването на безработицата и нарастването на БВП, а статията ни твърди че това било заради Обама и даже че" американците го осъзнавали", пълни глупости, които дискредитират всичко написано в тази статия.

 16. 16 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3523 Весело

  До коментар [#12] от "gozambo":

  А беше време, когато гозамбо хвалеше Обама като голям президент:

  "Още в началото на първия мандат на Обама републиканците избраха линията на противопоставяне да казват на всичко не. Няма значение какво ще предлага Обама, тяхният отговор беше -не! Сега дойде време народът на тях да каже-не! Категорична победа за Обама! Спечели и популярния вот. Ще запише името си в историята като голям президент. Сега следват строги регулации за спекулантите и мошениците от Уолстрийт, увеличаване данъците за богатите, данъчна политика, която дава преференции на онези бизнеси, които инвестират и създават работни места в Америка. Следва и въвеждането на Обамакеъра, който е първа, но важна стъпка към изхвърляне на търговците от храма, т.е. на онези, които печелят за сметка здравето на хората. Америка става по-сигурно място за живеене."

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 17. 17 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Критиците: Жалка история сте.

 18. 18 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Накратко - не е постигнал почти нищо.

  Тръмп се носи по инерцията от безспорно успешното управление на Обама и си приписва успехите му като свои.

 19. 19 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3523 Весело

  До коментар [#15] от "Ashiata Shiemash":
  Ти си в другата крайност.
  Ръстът на борсата и намаляването на безработицата е още от 2009 насам. Безспорен факт, колкото и да се отрича от тръмпистите. Борсата се утрои, безработицата падна наполовина.
  Ако човек слуша Тръмп ще остане с впечатление, че преди него всичко е било Содом и Гомор, но той с магическа пръчка за по-малко от година управление изправил икономиката на крака.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 20. 20 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  До коментар [#19] от "vesolr":

  Безспорен факт е също така че медиите всеки ден ни обясняват колко пагубно е управлението на Тръмп а борсовите индекси не спират да бележат нови и нови върхове.

 21. 21 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3150 Неутрално

  На 1 нова регулация администрацията е отменяла 22 стари. 1500 регулации са отпаднали или ще бъдат преразгледани. Малко ли е?

  Де у нас да имаше някой да направи подобно нещо.

 22. 22 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3150 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ashiata Shiemash":

  Както и че Меркел била сегашния лидер на "Свободния свят" - па тя 3 месеца не може да направи правителство.

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10842 Неутрално

  С постоянни изхвърляния и непремерени изказвания и недостатъчна ефективност, все пак на Тръмп трябва да се признае действия в положителна посока за икономиката на САЩ и хората...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#19] от "vesolr":Безспорен факт е също така че медиите всеки ден ни обясняват колко пагубно е управлението на Тръмп а борсовите индекси не спират да бележат нови и нови върхове.
  —цитат от коментар 20 на Ashiata Shiemash


  Американците са прагматични хора , не всички , но голямата част и медиите с тази си политика работят за Тръмп , паралелната реалност , която създават медиите няма нищо общо с живота им. Ако четеш най големите медии в САщ , ще останеш с впечатление , че там негрите са по зле отколкото по времето на апартейда в юАР , жените са по безправни от Саудитска арабия , а икономически са по зле от Хаити. И в същото време мръсника Тръмп ограничава миграцията , ами той се грижи за правата на хората що им е да ходят в тази разкапана държава.

 25. 25 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  С постоянни изхвърляния и непремерени изказвания и недостатъчна ефективност, все пак на Тръмп трябва да се признае действия в положителна посока за икономиката на САЩ и хората...
  —цитат от коментар 23 на penetrating


  Добре , че не е достатъчно ефективен Тръмп, защото ако беше само можехме да си мечтаем какво щеше да постигне. Аз също бях скептичен към него , очаквах да се справя добре , по добре от Хилъри, но това , което направи Тръмп ме удиви , никой президент в най новата история не е постигал толкова , колкото Тръмп , дори малко ми е нмеприятно да го призная , но и Роналд Рейгън , който ми е любимец и , който възроди САщ , НЕ СЕ Е СПРАВЯЛ ТОЛКОВА добре. И предвид реформите , които прави и които ще дадат резултат тази и сл;едващите няколко години , ще видим нещо феномално , като резултат, което ще влезе в учебниците по политика и икономика , както Рейгъномиката.

 26. 26 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Един призив към анти Тръмпистите по света и у нас , моля ви не спирайте да го притиската , този човек има нужда от вас , ако не бяхте вие той би се провалил . Слава богу , че левичарите не сте умни , колкото и да си мислите , че сте , защото ако бяхте по пасивни в критиката си Тръмп би се провалил .

 27. 27 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Достатъчно е,че променя правилата! На който не му харесва да се обърне към Путин!

 28. 28 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  Кризите и времената на подем следват своя нормален ритъм, независимо от това, дали начело на страната е Обама или Тръмп. Намаляването на безработицата, започнало през 2009 година се дължи на настъпилите след кризата оживление и подем, които са си неизбежни след времена на криза. Така че нито президенстването на Обама е толкова успешно. нито присъствието на Тръмп в Белия дом през последната година е залог за икономически напредък.

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8843 Неутрално

  Ще направи от САЩ самотен играч.

 30. 30 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3523 Весело

  До коментар [#20] от "Ashiata Shiemash":

  Странно защо когато борсовите индекси при Обама летяха и практически се утроиха, криките към него от страна на видни тръмписти не секнаха и за ден. Редовно по Фокс Нюз се раздухваха какви ли не истерии. А сега се очаква, че борсовият индекс е едва ли не индулгенция за Тръмп и всички трябва да му се кланят.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 31. 31 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  До коментар [#30] от "vesolr":

  Честно да ти кажа не знам за какво говориш, мисля че не за пръв път ти пиша по този въпрос, но от моята гледна точка (на човек който не следи толкова отблизо щатската политика), отразяването и негативността към Тръмп няма нищо общо с това на Обама. Фокс не ги гледам, но виждам какво се случва в родния дневник и други щатски и западноевропейски медии. Няма никаква база за сравнение.

 32. 32 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3523 Неутрално

  До коментар [#31] от "Ashiata Shiemash":

  Уж не следиш внимателно, пък рече и отсече че нямало нищо общо с това на Обама. При това - без да гледаш Фокс - най-гледания канал в САЩ от който се информират повечето републиканци. И как тогава може да даваш мнение коя кампания била по-яростна и негативна след като не си наясно каква истерия се вихреше срещу Обама в дясното медийно пространство?

  Изглади си версиите щото не се стиковат.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 33. 33 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  До коментар [#32] от "vesolr":

  Ти си изглади опорките, писах че не следя отблизо а не че не гледам внимателно. Какво да правя като фокс го гледали в щатите, аз живея в България, където фокс не е много популярна информационна медия а и като цяло извън щатите мисля че не е. Това което казвам е на база на нещата в щатския и световния мейнстрийм като СНН, Ню Таймс, Вашингтон Поуст и др., дори Гардиън и ББС са им подглсници, родния дневник пък да не говорим, от това съдя.

 34. 34 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3523 Неутрално

  До коментар [#33] от "Ashiata Shiemash":

  Това е все едно някой в Анадола да коментира:

  "Ми то е нямало кланета на българи. Аз не съм чел такова нещо. Баташко клане? Съжалявам, не следя български източници, те тук не са много популярни. Това което казвам е на база преподаваното ми в училище и там темата не беше застъпена, от това съдя".

  Типичната реакция на неиформиран човек, който генерализира нещата пречупени през собствената му призма.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 35. 35 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  До коментар [#34] от "vesolr":

  Ама абсолютно същото е, как да не е. Те СНН, НБС, ню таймс, вашингтон поуст и т.н. съвсем не са американски източници. Човек трябва като малоумен да си губи цял ден времето в четене на политически статии от всяка възможна медия за да можел да си изгради представа и да има мнение, айде нема нужда. Мейнстрийма ми е ясен, ясен беше още в самото начало на отразяване на Тръмп като кандидат, ако човек не е кръгъл идиот не е необходимо много за да му стане ясен.

 36. 36 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3523 Неутрално

  До коментар [#35] от "Ashiata Shiemash":

  Като не ти изнася - "нема нужда". Човек трябва да е кръгъл идиот за да изказва тези като игнорира такъв мащабен играч от мейнстрийма като Фокс Нюз. Те бяха ясни още в самото начало на мандата на Обама - постоянно плюене и насъскване срещу него. И после имат наглостта да реват, че срещу Тръмп медиите били несправедливи, смешен плач.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 37. 37 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  До коментар [#36] от "vesolr":

  Да, от една стрна имаме фокс от друга всички водещи щатски медии, наистина много равномерно разпределение на медийните сили.

 38. 38 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3523 Весело

  До коментар [#37] от "Ashiata Shiemash":

  Тя е най-гледаната. Не знаех, че бройката е мерило за медийна сила.
  И резултатите са налице - значителна част от електората на републиканците все още вярват, че Обама не е роден в САЩ след неколкогодишно облъчване. Ама после - "аз не следях, не съм чувал да е имало кампания против Обама, значи не е имало".

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 39. 39 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  До коментар [#38] от "vesolr":

  Световния медиен мейнстрийм ни заля с манипулативен боклук относно Тръмп, ти си се вкопчила за тия фокс. Сигурно неслучайно е най-гледана в щатите, щото всички останали бълват едно и също, виж само колко медии официално подкрепиха твоята любимка на изборите, после се надявай на обективно отразяване. Фокс това, фокс онова, само че никой не преповтаряше историите на фокс, докато ако някоя от "уважаваните" медии пусне нещо срещу Тръмп, на секундата всички вкупом се юрват да го повтарят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK