Защо Калифорния е столицата на бедността в САЩ

Защо Калифорния е столицата на бедността в САЩ

© Associated PressПознайте кой е щатът в САЩ с най-високо равнище на бедността? Не е Мисисипи, нито Ню Мексико или Западна Вирджиния, а Калифорния, където всеки пети жител е беден. Това показват данните за индекса на Бюрото за преброяване - националният статистически институт на САЩ, който отчита цените на жилищата, храната, комуналните услуги и дрехите и включва непаричната държавна помощ като вид доход.


Предвид солидния растеж на работните места и просперитета, създаван от няколко сектора, заслужава си човек да попита защо Калифорния е на първо място по дял на бедните, особено като се има предвид, че щатският брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението се е увеличил почти два пъти повече от средния за САЩ през петте години до 2016 г. (12.5% срещу 6.27%).


Калифорнийските политици не са се отказали да водят война срещу бедността. Местните власти изразходваха огромни суми за тази кауза. Няколко щатски и общински програми за социално подпомагане се припокриват; при определени условия хора, чиито доходи са с 200% над линията на бедността, получават помощи. Щатските и местните власти в Калифорния са похарчили близо 958 млн. долара от 1992 до 2015 г. за различни държавни програми за социално подпомагане, сочат данни на Бюрото за преброяване. Калифорния, където живеят 12% от населението на САЩ, сега е дом на около една трета от американците на социални помощи.
Щедрото харчене следователно не само не е намалило бедността, а дори, изглежда, е задълбочило проблема. В края на 80-те и началото на 90-те години на ХХ век някои американски щати - главно Уисконсин, Мичиган и Вирджиния - инициираха реформа на социалната система, така както направиха и федералното правителство при президента Бил Клинтън, и контролираният от републиканците Конгрес. Тези промени, обединени от една обща черта - строгите изисквания за работа - имаха голям успех. Броят на хората на социални помощи намаля рязко и милиони бивши реципиенти се вляха в трудовия пазар.


Щатските и местните администрации, които прилагат програмите за борба с бедността в Калифорния, обаче се противопоставиха на реформите, насърчаващи заетостта. В действителност калифорнийците на социални помощи получават несъразмерно голям дял като парични преводи без обвързващи условия. Това е факт въпреки приетата реформа на социалната система в Калифорния и е капан, в който имигрантите попадат - след проверка на доходите


55% от имигрантските семейства в щата получават някакви социални помощи срещу 30% от местните жители.


Вината може да е на користните интереси на системата за социално подпомагане. Както икономистът Уилям Нисканън обясни през 1971 г., държавните агенции се стремят да увеличат до максимум своя бюджет, като по този начин придобиват по-голяма власт, по-висок статут, повече власт и сигурност. За да продължи да повишава бюджета си, а оттам - и своята сила, една социална служба има стимул да разширява "клиентската" си база. С 883 000 щатски и местни служители на пълен работен ден през 2014 г. Калифорния се отличава с огромна бюрокрация. Много от тези хора работят в социалната система и много от тях ще загубят работата си, ако типичните им "клиенти" отпаднат от списъка на реципиентите.


За проблема с бедността в Калифорния допринася и жилищната криза в щата. Почти всяко четвърто домакинство е изразходвало през 2015 г. над 30% от доходите си, за да си осигури покрив. Недостигът на налични жилища повиши цените още повече, изпреварвайки силно увеличението на доходите. И този недостиг е пряка последица от погрешната политика.


"Окръжните и местните власти наложиха ограничителни регулации за използването на земята, които повишиха цената на земята и жилищата", обяснява анализаторът Уендъл Кокс. "Домакинствата със средни доходи бяха принудени да приемат по-нисък стандарт на живот, докато


по-малко заможните бяха тласнати към бедност от високите цени на жилищата."


Един пример за това е калифорнийският Закон за качеството на околната среда, приет през 1971 година. Той може да вдигне с 1 млн. долара цената на довършването на жилищна сграда, казва Тод Уилямс, адвокат от Оукланд, председателстващ група за използването на земя. Известно е, че въпросният нормативен акт "погребва" цели проекти за жилищни сгради. Реформирането на този закон би помогнало за увеличаване на предлагането на жилища, но няма истинска кампания в тази насока.


Пространните екологични регулации, целящи да намалят емисиите на въглероден диоксид, правят енергията по-скъпа и също вредят на бедните. Според някои изчисления енергийните разходи в Калифорния са с до 50% по-високи от средните за страната. Джонатан Лесър, автор на изследването от 2015 г. на Манхатънския институт "По-малко въглерод, по-високи цени", установи, че "през 2012 г. близо 1 милион калифорнийски домакинства са имали... енергийни разходи, надхвърлящи 10% от (техния) доход. В някои окръзи в Калифорния делът на енергийно бедните е достигал до 15% от всички домакинства." Изследване на Тихоокеанския изследователски институт, проведено от Уейн Уайнгардън, установи, че делът на енергийните разходи може да надхвърля 17% от средните доходи в някои райони.


В опит да помогне на бедните и на жителите с ниски доходи калифорнийското щатско събрание прие неотдавна закон за повишаване на минималното почасово трудово възнаграждение от 10 на 15 долара до 2022 г. По-високата минимална заплата обаче няма да направи нищо за


60% от бедните калифорнийци, които нямат работа.


При това едно изследване загатва, че тя може да доведе до това мнозина да загубят своята. Проучване на Харвардския университет откри доказателства, че "по-високите минимални заплати са увеличили броя на фалиралите ресторанти като цяло" в района на Санфранциския залив, където над 10 града и окръга, включително Сан Франциско, промениха своите регулации за минималното трудово заплащане през последните пет години. "Изчисленията показват, че повишаването на минималната (почасова) заплата с един долар води до увеличаване с 14% на вероятността от фалит на ресторант с 3.5 звезди (средния рейтинг)", сочи докладът. Тези ресторанти са важен източник на заетост за нискоквалифицираните и начинаещите работници.


Защо Калифорния е столицата на бедността в САЩ

© Associated Press


Очевидно доволни от безполезната политика за борба с бедността, членовете на щатското законодателно събрание на Калифорния могат да насочат своето внимание към онова, което историкът Виктор Дейвис Хансън уместно нарича фиксиране върху "преправянето на света". Политическата класа иска да построи скъпоструваща и ненужна високоскоростна железопътна система; говори за отделяне от Съединените щати на президента Доналд Тръмп; нае бившия главен прокурор на САЩ Ерик Холдър, за да "се противопоставя" на дневния ред на Тръмп; прие за пръв път на щатско равнище режим за търговия с въглеродните емисии; превърна Калифорния в "щат - убежище за нелегални имигранти"; забрани пластмасови торби, заплашвайки работните места на хиляди хора, заети в тяхното производство; и е обсебена от "калифорнийските ценности". Всичко това само засилва усещането на останалата част от САЩ, че Западното крайбрежие няма връзка с реалността, във вреда на милионите калифорнийци, чиито ценности са по-традиционни, включително много от бедните жители на щата.


С постоянно мнозинство в двете камари на щатското законодателно събрание, продължителна доминация в изпълнителната власт и слаба опозиция калифорнийските демократи от дълго време имат свобода да се отдават на една тясно партийна идеология и да плащат ниска или никаква политическа цена. Малко вероятно е ситуацията около проблема с бедността в Калифорния да се подобри, докато политиците продължават да не са склонни да задвижат двигателите на икономическия просперитет, които доведоха щата до неговите златни години.


*Кери Джаксън е сътрудникът на Тихоокеанския изследователски институт, занимаващ се с проблемите на Калифорния - бел. ред.

Ключови думи към статията:

Коментари (151)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2889 Весело
 2. 2 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Центърът на Лос Анджелис на Коледа:

  https://www.youtube.com/watch?v=CnFaWB2wce8

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 3. 3 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  Мдаа, интересно, щата стожер на антитръмпизма всъщност не може да се справи със собствените си проблеми, каквато му е работата, но иначе е пръв по мрънкане и протести що се отнася до действията на американския президент.

 4. 4 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Центърът на Лос Анджелис на Коледа: https://www.youtube.com/watch?v=CnFaWB2wce8
  —цитат от коментар 2 на baba_zozolana


  Кога ли левите ще осъзнаят простата истина, че не държавата прави хората, а хората правят държавата? Не може да преселиш половин Мексико, и да очакваш нещо друго да се случи.

  Every cradle is a grave.
 5. 5 Профил на fqa39548296
  fqa39548296
  Рейтинг: Весело

  Е бастион на демократите е. Пък те нали са най - загрижени за бедните и онеправданите, къде да са другаде :))

 6. 6 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "заслужава си човек да попита защо Калифорния е на първо място по дял на бедните"

  Заслужава си също да обърнеш внимание на етническият състав на населението , за да видиш , че над 50% произхожда от "шит-хол кънтрис" и веднага ще си отговориш.

  Karla , Майти Готическа Принцеса!
 7. 7 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#2] от "baba_zozolana":

  Покъртително. И в същото време рижавия и феновете му коментират Европа.

 8. 8 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 516 Любопитно

  Дедо ви Рейгън узакони 4 милиона пришълци в щата през 1986 г. и резултата след 3 десетилетия е "прогресивно" ляво управление, огромни дългове, разпасана социална система и километри бюрокрация. Добре, че са големите корпорации от Холивуд и Силициевата долчинка да крепят престижа и икономиката (и цените на имотите и наемите) в допълнение към относително по-благоприятното географско положение (туризъм, военни бази и т.н.).

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 9. 9 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 778 Разстроено

  Иванчо, да знаеш че те мислим, завалията.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 10. 10 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  От 20 години живея в LA.За жалост почти всичко е вярно,всичко се промени осезаемо за тези години.Напълни се с нелегални от които повечето бачкат на черно,а в същото време са на помощи(това за латиносите),за черняците по централен LA да не говорим,на тях всички са им длъжни и не е нужно да работят.За просяците(дето колегата по горе е пуснал видео),не само дето си ги има много ,но и заради хубавия климат с меката зима идват от всякъде,Да,всичко поскъпна доста в Калифорния,мога да твърдя че едно семейство с две деца и с по малък нетен доход от 6-7000$ живее доста скромно(без собствено жилище разбира,се с тоя доход вече е трудно да ти отпуснат баките заем за жилище,не че е малко но жилищата поскъпнаха страшно много).

 11. 11 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#7] от "Monsieur":

  Ето и още: Лос Анджелис официално получава статуса на "страна от Третия свят" според публичен одит на разпадащия се град:

  https://www.youtube.com/watch?v=KHBFRb7B13Q

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 12. 12 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#2] от "baba_zozolana":Покъртително. И в същото време рижавия и феновете му коментират Европа.
  —цитат от коментар 7 на Monsieur


  Калифорния е бастион на демократите.

 13. 13 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  "Кога ли левите ще осъзнаят простата истина, че не държавата прави хората, а хората правят държавата? Не може да преселиш половин Мексико, и да очакваш нещо друго да се случи. "
  [quote#4:"Ватник"][/quote]

  То туй място е купено от Мексико. Както Аляска от Русия. Мексиканците са туземците. А много бедни има на мястото поради простата причина, че има много богати.

 14. 14 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#7] от "Monsieur":

  То в Европа да не е по-различно?

  Кога за последно си одил?

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 15. 15 Профил на The Grimm Future
  The Grimm Future
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Колеги, колеги, поне да бяхте стъпили в Калифорния или Ню Йорк.
  За беднотията, социалните слоеве и политиката ... хм, ами, мързеливите са си мързеливи.
  Насила хубост не става.
  Ноам Чомски има много готини идеи, но повечето няма как да се реализират.

  There will be only war
 16. 16 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  Амчи то у нас, в Хаскьой е по-добре!
  До коментар [#2] от "baba_zozolana":

  Еретик
 17. 17 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  В задокеанската демократична свободия США е така. Имаше една снимка циркулираща в интернет - сметка за 600 000 долара за кратък престой в родилното. Поражда смях и тъга едновременно.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 18. 18 Профил на The Grimm Future
  The Grimm Future
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#12] от "musashii":

  Моля те, коментирай казуса за Пирин и изключването на 10-те дка.

  There will be only war
 19. 19 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  От 20 години живея в LA.За жалост почти всичко е вярно,всичко се промени осезаемо за тези години.Напълни се с нелегални от които повечето бачкат на черно,а в същото време са на помощи(това за латиносите),за черняците по централен LA да не говорим,на тях всички са им длъжни и не е нужно да работят.За просяците(дето колегата по горе е пуснал видео),не само дето си ги има много ,но и заради хубавия климат с меката зима идват от всякъде,Да,всичко поскъпна доста в Калифорния,мога да твърдя че едно семейство с две деца и с по малък нетен доход от 6-7000$ живее доста скромно(без собствено жилище разбира,се с тоя доход вече е трудно да ти отпуснат баките заем за жилище,не че е малко но жилищата поскъпнаха страшно много).
  —цитат от коментар 10 на angeles


  Защо според теб има толкова безработни?Достатъчни ли им са социалните помощи?В България ако разчитат на социални помощи ще умрат от глад.Дори и циганите задължително имат някакви други доходи.

 20. 20 Профил на The Grimm Future
  The Grimm Future
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#11] от "baba_zozolana":

  Ей, Швеция е провалена държава, а сега Калифорния е провален щат.
  Малко прекалявате ми се струва.

  There will be only war
 21. 21 Профил на The Grimm Future
  The Grimm Future
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#19] от "musashii":

  Ти разбираш ли какво значи социална и правова държава?

  There will be only war
 22. 22 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  До коментар [#15] от "The Grimm Future":Така де,за мързеливите си на 100% прав,ма защо идват тук(в LA)?????Заради социалната политика на щата и заради климата(а и къде чернилките не са мързеливи)???

 23. 23 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#2] от "baba_zozolana":

  Това изобщо не е центърът на Л А.
  Кварталът е "Скид Роу" - квартал с лоша слава.
  12% бели, 62% афро.
  А в ЛА центърът изглежда прекрасно, а Венис, Санта Моника, Марина дел Рей са чудесни.

 24. 24 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#20] от "The Grimm Future":

  Ами не аз го определям и не аз го казвам - икономисти от MIT го установяват:

  https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-developing-nation-regressing-economy-poverty-donald-trump-mit-economist-peter-temin-a7694726.html

  https://www.nytimes.com/2015/07/06/opinion/welcome-to-hooverville-california.html

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 25. 25 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#17] от "Taiga":

  Е ,друго е в Русия благоденстваща да си хапваш свински ануси варени от някой супермаркет..

  Долу рушистите и фашистите
 26. 26 Профил на The Grimm Future
  The Grimm Future
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#22] от "angeles":

  Ами, нещата не са ли комплексни? В Аляска няма ли да им е студено?
  Какво ще правят тези в квадратните щати?
  Щях да спомена Бразилия и Рио, не почти ме изпревари.

  There will be only war
 27. 27 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  Факт е, че поради подходящия си климат плюс богатството на щата, Калифорния събира бездомните от цяла Америка.
  Но да се критикуват мерките по отношение на екологията, че помагали за обедняването, ми се струва пристрастно и несериозно.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 28. 28 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 556 Неутрално

  държавните агенции се стремят да увеличат до максимум своя бюджет, като по този начин придобиват по-голяма власт, по-висок статут, повече власт и сигурност. За да продължи да повишава бюджета си, а оттам - и своята сила, една социална служба има стимул да разширява "клиентската" си база.
  ..............................
  Туй ще да е клюà към бараката.

  Нашите синдикати са бледи имитатори, макар è доста се стараят завалиите.
  Не могат ги стигна американците:)

 29. 29 Профил на The Grimm Future
  The Grimm Future
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#24] от "baba_zozolana":

  Кога икономиката стана точна наука?
  Уважавам колегите от МИТ, но защо се занимават с икономика?

  There will be only war
 30. 30 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#13] от "Judjuk":
  А много бедни има на мястото поради простата причина, че има много богати.
  .............................
  Ти надмина и Маркс и Ленин, евала!!!!

  Смърт на богатите!!
  Венсеремос!!!
  Евала !

 31. 31 Профил на The Grimm Future
  The Grimm Future
  Рейтинг: 225 Любопитно

  Примери за провалени държави- Русия, С. Корея, Венецуела
  Цяла Африка е провалена, но Родезия и ЮАР бяха перли, а сега са клоаки.
  Провалени градове- Рио, Гуаделахара, Меделин ....
  Не държа да ми повярвате, а да идете да го видите.

  There will be only war
 32. 32 Профил на The Grimm Future
  The Grimm Future
  Рейтинг: 225 Любопитно

  А,да, Сицилия ... но не знам как е била преди векове.
  Испания и Гърция са екологично катастрофирани от мъдростта на обитателите им.

  There will be only war
 33. 33 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#29] от "The Grimm Future":

  Мисля, че е редно да отправите възраженията си към MIT, а не към мен.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 34. 34 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  До коментар [#19] от "musashii":Ами щатът им дава жилища под наем и им плаща наема или доста по голямата част от него,Също и купони за храна даже в някои случаи и кеш на ръка!Лошото е че преди доста години им намираше работа(работа има)и ако не започнат да работят се спират помощите.Сега не знам как е ма явно са му намерили цаката черняците и латиносите.От тези две раси почти никой не иска да учи и да се образова за това и така се получава.Мързелът е главната причина,втората е социалната политика на щата.(Аз съм бил винаги симпатизант на тепубликанците)

 35. 35 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Щото се управлява от демократи. Детройт и Чикаго да не са по-добре.

  Така се получава като се бориш с бедността като даваш безвъзмездни помощи. Хората се отучват да работят.

 36. 36 Профил на The Grimm Future
  The Grimm Future
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#23] от "dokoro":

  Каунтита като Напа и Марин ... това е примерът.
  Но не е за бедни.

  There will be only war
 37. 37 Профил на The Grimm Future
  The Grimm Future
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#33] от "baba_zozolana":

  МИТ развива наука.
  Ако са използва правилно математиката може и да е така.

  There will be only war
 38. 38 Профил на The Grimm Future
  The Grimm Future
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#34] от "angeles":

  В дълбока грешка си ако си мислиш, че при вас в Калифорния е зле.
  Зле е между Мексико и Колумбия.
  Всички ме посъветваха дори да не стъпвам там. Колкото и да е зле в Мексико, Колумбия или Бразилия там е по-зле, и не, не е заради климата и валежите.

  There will be only war
 39. 39 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1099 Весело

  До коментар [#23] от "dokoro":Особено Венис😜😜😜😂😂😂За Санта Моника и Марина Дел Рей си прав,но разкажи малко за цените на жилищата и немите там???То за красиво,е красиво)))))

 40. 40 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  А специално Лос Анджелис от 1961 до сега има само 2 последователни мандата на кмет републиканец (1993 - 2001). Всичко останалото е демократ - леви демек.

 41. 41 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#23] от "dokoro":

  Не знам. Последният път, когато проверявах, downtown значеше "център на града", "търговска част на града". Видеото е озаглавено Shocking Number Of Homeless People - Downtown Los Angeles Christmas Day.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 42. 42 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Детройт от 1962 до сега се управлява само от демократи (леви демек). Резултатите са същите.

 43. 43 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#19] от "musashii":Ами щатът им дава жилища под наем и им плаща наема или доста по голямата част от него,Също и купони за храна даже в някои случаи и кеш на ръка!Лошото е че преди доста години им намираше работа(работа има)и ако не започнат да работят се спират помощите.Сега не знам как е ма явно са му намерили цаката черняците и латиносите.От тези две раси почти никой не иска да учи и да се образова за това и така се получава.Мързелът е главната причина,втората е социалната политика на щата.(Аз съм бил винаги симпатизант на тепубликанците)
  —цитат от коментар 34 на angeles


  По-скоро е социалната политика.В Германия е същото.Имаше статия за някакъв сириец с 24 деца от 4 жени,който получавали 30 хиляди евро помощи на месец.Тия ще работят на куков ден.За съжаление в тези развити държави цели поколения живеят от социални помощи.При нас поне това го няма-то и циганите с поколения вземат помощи,ама те не са високи.Та се налага и да поработват.

 44. 44 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Изводът е левите навсякъде са леви и могат да съсипят всичко - само време им трябва. :) :)

 45. 45 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#13] от "Judjuk":

  То туй място е купено от Мексико. Както Аляска от Русия. Мексиканците са туземците. А много бедни има на мястото поради простата причина, че има много богати.
  —цитат от коментар 13 на Judjuk

  Пълни глупости. Първо тази територия е била слабо населена, защото се е стигало дотам по море по крайбрежието (чак по време на златната треска се установява маршрут по суша) и местните индиански етнически групи са се различавали от тези на мексиканската територия. Всъщност обявилата независимост държава Мексико владее Калифорния за кратко, защото европейските имигранти (предимно златотърсачи) вдигат бунт и обявяват независима република, която също не просъществува дълго, защото е присъединена към САЩ

 46. 46 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  До коментар [#38] от "The Grimm Future":Никъде не съм казал че е зле(поне за мен),но виждам че нещата се променят не към по добро за обикновения човек(дори с мастер дегрии).Много по трудно се живее,доходите изостават драстично от покачването на цените на всичко друго!

 47. 47 Профил на The Grimm Future
  The Grimm Future
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Много ми е забавно как наливате/обиждате идеи и книги, които очевидно не сте чели.
  Има толкова много бедни, прости и необразовани, защото има много държави и елити, които така искат. Ноам е 100 % прав за това.
  Е, не е прав за метода на промяна, но ако за американската избирателна система нямаше полза от бедните, необразованите нямаше да има резидент като дон Дъмб, нали?

  There will be only war
 48. 48 Профил на The Grimm Future
  The Grimm Future
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Много ми е забавно как наливате/обиждате идеи и книги, които очевидно не сте чели.
  Има толкова много бедни, прости и необразовани, защото има много държави и елити, които така искат. Ноам е 100 % прав за това.
  Е, не е прав за метода на промяна, но ако за американската избирателна система нямаше полза от бедните, необразованите нямаше да има резидент като дон Дъмб, нали?

  There will be only war
 49. 49 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  да внесат автомати за бояришник и ще се оправят.

  Birds of a feather flock together.
 50. 50 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Много ми е забавно как наливате/обиждате идеи и книги, които очевидно не сте чели.Има толкова много бедни, прости и необразовани, защото има много държави и елити, които така искат. Ноам е 100 % прав за това.Е, не е прав за метода на промяна, но ако за американската избирателна система нямаше полза от бедните, необразованите нямаше да има резидент като дон Дъмб, нали?
  —цитат от коментар 47 на The Grimm Future


  Бедните и необразованите са избиратели на демократите.Не случайно 90 процента от чернокожите са гласували за Клинтън.

 51. 51 Профил на cfq42495850
  cfq42495850
  Рейтинг: 244 Неутрално

  До коментар [#34] от "angeles":

  Айде да спреш да пишеш глупости.Това че си расист е ясно и бълваш само небивалици.Жалко че си живял толкова време на това място и още си със примитивното си ганьовско мислене.Като човек който работи и живя тази година там мога да заявя че това което казваш за латиностите и афроамериканците че ги мързи да работят е най-голямата простотия която съм чувал.Безработицата при тези две групи е в рекордно ниско ниво под 6% . Латиностите са супер работливи и готини хора,а тяхните деца които вече са тинейджъри са си точно американци много от тях които вече не говорят и испански даже...А мнозинството бездомни в града бяха бели поне 80%.Аз живях там и комуникирах със хора от всички раси и мога да заявя че са отзивчиви,приятелски настроени и не злобни като българите за жалост....

 52. 52 Профил на cfq42495850
  cfq42495850
  Рейтинг: 244 Неутрално

  До коментар [#34] от "angeles":

  Айде да спреш да пишеш глупости.Това че си расист е ясно и бълваш само небивалици.Жалко че си живял толкова време на това място и още си със примитивното си ганьовско мислене.Като човек който работи и живя тази година там мога да заявя че това което казваш за латиностите и афроамериканците че ги мързи да работят е най-голямата простотия която съм чувал.Безработицата при тези две групи е в рекордно ниско ниво под 6% . Латиностите са супер работливи и готини хора,а тяхните деца които вече са тинейджъри са си точно американци много от тях които вече не говорят и испански даже...А мнозинството бездомни в града бяха бели поне 80%.Аз живях там и комуникирах със хора от всички раси и мога да заявя че са отзивчиви,приятелски настроени и не злобни като българите за жалост....

 53. 53 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  До коментар [#38] от "The Grimm Future":За Мексико не мисли,ходи спокойно на почивка!Имат прекрасни курорти,казвам ти го от личен опит!

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#41] от "baba_zozolana":

  Отварям видеото за сетен път - пише си Скид роу, ЛА, Крисмъс дей.
  Съжалявам, някакви настройки на Дневник не ми позволяват да пиша на латиница във форума.

 56. 56 Профил на The Grimm Future
  The Grimm Future
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#50] от "musashii":

  О,да, защото избирателите на републиканците са богати, образовани и елитарни.

  There will be only war
 57. 57 Профил на The Grimm Future
  The Grimm Future
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#53] от "angeles":

  Е, то и аз го казвам от личен опит да внимаваш в тези градове, но ... както искаш.

  There will be only war
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 59. 59 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  До коментар [#50] от "musashii":О,да, защото избирателите на републиканците са богати, образовани и елитарни.
  —цитат от коментар 56 на The Grimm Future


  Избиралите на републиканците са повечето бачкатори.

 60. 60 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4023 Весело

  До коментар [#6] от "Karla Hanneman":

  "Заслужава си също да обърнеш внимание на етническият състав на населението , за да видиш , че над 50% произхожда от "шит-хол кънтрис" и веднага ще си отговориш."


  Защото ти си от една от най проспериращите страни в Европа,нали?!

  klimentm
 61. 61 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4023 Весело

  До коментар [#48] от "The Grimm Future":

  " Ноам е 100 % прав за това."

  Кой е този Ноа?!

  klimentm
 62. 62 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#61] от "klimentm":

  Чомски?

 63. 63 Профил на The Grimm Future
  The Grimm Future
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#61] от "klimentm":

  Ноам Чомски!

  There will be only war
 64. 64 Профил на The Grimm Future
  The Grimm Future
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#59] от "realguru":

  Е,да де. Ама повечето българи не са били там.
  Нарочно споменах сегашния им президент.

  There will be only war
 65. 65 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 489 Весело

  До коментар [#6] от "Karla Hanneman":

  В САЩ има средно 56% бели, в Калифорния са под 30%

 66. 66 Профил на The Grimm Future
  The Grimm Future
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#53] от "angeles":

  Мексико и Бразилия са като България. Природа има, но държава и ред- не!

  There will be only war
 67. 67 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1099 Весело

  До коментар [#52] от "cfq42495850":😂😂😂явно не съм живял там дето ти си живял(и никога няма да живея),имам работници и черни и латиноси,не ми се влиза в обяснителен режим))))))Достатъчно!!!А кой пише глупости може да се спори,чак пък расист хахахаха))))

 68. 68 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4023 Весело

  До коментар [#63] от "The Grimm Future":

  Приятелю ,Чомски не познава света отвъд прозореца на луксозният си кабинет в МИТ,жалко е че вярваш на брътвежите му относно социалното устройство.Но както се казва избора си е твой.

  klimentm
 69. 69 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1099 Весело

  До коментар [#54] от "Wornoxmaniak Време и всичко":


  Млъкни бе селски,че ще си дойда и ще ти свърши лехчевската ракиика😁😁😁

 70. 70 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1099 Весело

  До коментар [#55] от "dokoro":Добре де,разбрахме какво си постнала!

 71. 71 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1099 Весело

  До коментар [#66] от "The Grimm Future":Така де,дойдохме си на думата😆Затова е хубаво за почивка,а и не мога да сравня красотите на България с Мексико(както и циганията)България е европейска страна,за Бразилия не знам,само съм слушал!

 72. 72 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1099 Весело

  До коментар [#60] от "klimentm":😂😂😂

 73. 73 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#24] от "baba_zozolana":

  НЙТ е малко ( или много) като Дневник , и за тях всичко е ужасно и гадно и се дължи на Тръмп , точно както в България всичко гадно се дължи на борисов - всичките лефтита са дялани по един модел.

  Karla , Майти Готическа Принцеса!
 74. 74 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1070 Любопитно

  Много ли им станаха афроамериканците в този щат?

 75. 75 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#50] от "musashii":О,да, защото избирателите на републиканците са богати, образовани и елитарни.
  —цитат от коментар 56 на The Grimm Future


  Избирателите на републиканците са от средната класа основно.Тия дето разчитат на социални помощи гласуват за демократите.

 76. 76 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#73] от "Karla Hanneman":

  Цитираната статия в NYT е от 6 юли 2015 г. Доналд Тръмп обяви официално кандидатурата си за президент на 16 юни 2015 г. Не ми се вярва до такава степен да са провидели неговото президентстване по-малко от един месец след официалното обявяване на кандидатурата му, че да пишат изпреварващи статии за влошаващото се положение в Калифорния, което да му припишат след встъпването му в длъжност.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 77. 77 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#60] от "klimentm":

  Не , от една от 27-те в ЕС.

  ОК , няма да споря - всичко в България е гадно , няма нищо свестно (освен ти и файв-файтон-патис) , всички сме тъпи и пропаднали (освен вас) и всичко това е така заради Борисов. Ае , изкефи ли се?

  Karla , Майти Готическа Принцеса!
 78. 78 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4023 Весело

  До коментар [#77] от "Karla Hanneman":

  Не забравяй че сме една от 27 те от ЕС благодарение и на петте файтона!
  Удивително е как бърже възприемате лексиката на питекантропуса,точно той е човека който счита себе си за единствен и неповторим екземпляр,както не веднъж е казвал!
  И да, приликата Тръмп – Борисов е очеведна ако единият да е пораснал в Банкя а другият на Пето авеню,още едно доказателство за общочовешките ценности.

  klimentm
 79. 79 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  Съсипват си държавата с либерало-левичарски тъпотии. "Каквото сам си направиш-никой друг не може"

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 80. 80 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#76] от "baba_zozolana":

  Не е хубаво да се правиш на чак толкова глупава и в същото време да претендираш за висш интелект. Бих могла да ти обясня какво е метафора и образен изказ , но няма , понеже само се правиш на неразбрала :)
  Тръмп в случая бе използван като Сатаната или Врагът , ако искаш , метафора за Злото , което лефтитата виждат в "другите".
  Бе уж нямаше да ти обяснявам , но за всеки случай...

  Karla , Майти Готическа Принцеса!
 81. 81 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4282 Неутрално

  "Защо Калифорния е столицата на бедността в САЩ"

  Щото си управлява от демократи.

 82. 82 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#80] от "Karla Hanneman":

  Благодаря за обяснението и за анализа на скромната ми персона. Винаги слушам/чета с голям интерес психологическите си профили, защото все някога може да науча нещо, което да не знам. 😵

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 83. 83 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 442 Разстроено

  До коментар [#77] от "Karla Hanneman": Удивително е как бърже възприемате лексиката на питекантропуса
  —цитат от коментар 78 на klimentm


  Ми що да е удивително? Българка съм , следователно съм тъпа чалгаджийка-питекантроп и не мога да разбера висшата ценностна система на умните и красивите , за това сте три файтона вече - българите не ви разбират , даже не ви благодарят коленоппреклонно за великата услуга дето им направихте да ги вкарате в ЕС , където те не заслужават да бъдат.

  Бе простаи сме , трябва да си признаем...

  Karla , Майти Готическа Принцеса!
 84. 84 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3058 Неутрално

  Най-после да се публикува що годе обективна и задълбочена статия за САЩ, макар и само за един щат. Малка стъпка, но все пак стъпка. Огромната част от достоверната и интересна информация за Америка досега можеше да се прочете предимно от коментари на форумци. Калифорния има изключително тежки икономически, социални и екологични проблеми. Една от главните причини за натрупаните проблеми, може да се открие в последните изречения на статията:
  "С постоянно мнозинство в двете камари на щатското законодателно събрание, продължителна доминация в изпълнителната власт и слаба опозиция калифорнийските демократи от дълго време имат свобода да се отдават на една тясно партийна идеология и да плащат ниска или никаква политическа цена. Малко вероятно е ситуацията около проблема с бедността в Калифорния да се подобри, докато политиците продължават да не са склонни да задвижат двигателите на икономическия просперитет, които доведоха щата до неговите златни години."

  Пазете се от доносника vesolr
 85. 85 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 548 Гневно

  До коментар [#50] от "musashii":

  Как бе казаха че тъпите и грозните са гласували за Тръмп а умните и красивите за Хилари

  гошо
 86. 86 Профил на The Grimm Future
  The Grimm Future
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#75] от "musashii":

  Ако аз кажа обратното би било също толкова вярно.
  При две партии изборът е никакъв.

  There will be only war
 87. 87 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#82] от "baba_zozolana":

  Скромната ти персона не е обект на особен интерес от моя страна , не се страхувай. От антропологична гледна точка важен е типологията , а от лична - интереса е , както казах , миинимален , всичките лефтита сте правени по един калъп , разликите не са трудни за наблюдение.

  Karla , Майти Готическа Принцеса!
 88. 88 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 548 Любопитно

  До коментар [#78] от "klimentm":

  Ама цара и той ли е от тия там пет файтона ,че и Пасито и той така ли

  " На 25 април 2005г се подписват договор за присъединяване към Европейския съюз . От българска страна Договорът за присъединяване е подписан от президента Георги Първанов, министър-председателя Симеон Сакскобургготски, министъра на външните работи Соломон Паси и министърката по европейските въпроси Меглена Кунева."
  Нали така беше

  гошо
 89. 89 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 548 Любопитно

  До коментар [#78] от "klimentm":

  Ама цара и той ли е от тия там пет файтона ,че и Пасито и той така ли

  " На 25 април 2005г се подписват договор за присъединяване към Европейския съюз . От българска страна Договорът за присъединяване е подписан от президента Георги Първанов, министър-председателя Симеон Сакскобургготски, министъра на външните работи Соломон Паси и министърката по европейските въпроси Меглена Кунева."
  Нали така беше

  гошо
 90. 90 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Калифорния е пълна с мексиканци, китайци и черни. Наемите там са много високи, както и заплатите. Но не знам доколко заплатите компенсират високите наеми. Тук се споменава, че с $8000 едно 4 членно семейство не може да живее, а в Чикаго например би могло да живее доста добре.Разбира се зависи кой какво разбира под добре. Раздутата администрация в областта на социалното подпомагане очевидно се стреми да запази своите клиенти и това води до един затворен кръг. И в Чикаго има много лежляци в социалните служби, които по цял ден си клатят краката. Не са малко и младите афроамериканци, които получават помощо неизветно защо.Очудвам се как могат да дават помощи на млади и здрави хора само заради цвета на кожата. Това е дискриминция с обратен знак. Като ледам какво става наоколо, оказва се, че САЩ е една много социална държава, щом може да хрантути толкова много търтеи.

 91. 91 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#90] от "proza":

  Мексиканците са най-малият проблем , от всички латиноси те са най-работливи , любезни и възпитани (освен ако не са от някой картел) , направо са си като нас. Другата паплач е проблема - центроамериканската и др.

  Karla , Майти Готическа Принцеса!
 92. 92 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Калифорния е пълна с мексиканци, китайци и черни. Наемите там са много високи, както и заплатите. Но не знам доколко заплатите компенсират високите наеми. Тук се споменава, че с $8000 едно 4 членно семейство не може да живее, а в Чикаго например би могло да живее доста добре.Разбира се зависи кой какво разбира под добре. Раздутата администрация в областта на социалното подпомагане очевидно се стреми да запази своите клиенти и това води до един затворен кръг. И в Чикаго има много лежляци в социалните служби, които по цял ден си клатят краката. Не са малко и младите афроамериканци, които получават помощо неизветно защо.Очудвам се как могат да дават помощи на млади и здрави хора само заради цвета на кожата. Това е дискриминция с обратен знак. Като ледам какво става наоколо, оказва се, че САЩ е една много социална държава, щом може да хрантути толкова много търтеи.
  —цитат от коментар 90 на proza


  Винаги съм се чудел на високите нива на престъпност в САЩ.Предвид,че на практика няма безработица,има високо заплащане на труда,а и техните закони са много строги към престъпниците.Ама явно чернокожите и латиносите са си с друга ценностна система.

 93. 93 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4120 Весело

  До коментар [#87] от "Karla Hanneman":

  Не ви разбирам защо така интензивно търсите конфликта? Колежката определено не е "лефти", просто е възпитана. Ако това е лошо, и аз, признатият от групата на известния фактор Норман като форумен "тръмпист" , съм готов да се присъединя към нея и да възродим Хашековата "Партия на умерения прогрес в рамките на закона". А Вас няма да ви приемем, колкото и да ни молите и да плачкате :-)

 94. 94 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4120 Любопитно

  До коментар [#85] от "гошо":

  А тези които са само "и" за кого са гласували?

 95. 95 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3058 Неутрално

  До коментар [#10] от "angeles":

  В много райони на Калифорния средната цена на имотите надхвърли 1 милион дол. (разбира се там където има работа и много високо платени позиции). В същото време хиляди бездомници бродят из LA. Един от големите проблеми на Калифорния са нискообразованите емигранти, главно от Мексико, но има много и от Централна Америка. Имах възможността да прекарам известно време преди десетина години в Калифорния и ми направи силно впечатление, че емигрантите от Мексико имаха обикновено по 3-4 деца, и работеха като много ниско платени работи, в много от случаите сезонни. Въпреки всичко, личеше, че са "happy". Работеха главно като janitor- и, в строителството и селското стопанство. Още в първата седмица в ЛА реших да попътувам малко, метнах се на колата и тръгнах на север към Фриско. Прекарах две седмици по хотели и плажове, от време на време минавах и през малки градчета, абсолютно неизвестни ми като име. Помня, че спрях един ден в Watsonville. Град голям може би колкото Карлово или нещо такова. По центалната улица нямаше нищо повече от магазини за булченски аксесоари. След това реших да видя и малко повече неща не толкова близо до крайбрежието - същата картина, плюс многобройни малки шопове за нокти, фризьорски салони, малки ресторантчета и комай това беше всичко. Големите пари се получават в няколко големи метрополии, Силикон валей и в още няколко малки кластъра. Като цяло картината не е добра. Същата работа и с екологията и сума ти природни дизастъри, които удрят ежемесечно щата. Онзи ден ми се обади един приятел, който живее близо до Montecito далечно предградие на LA в което живеят много холивудски звезди. В момента е потънал в кални свлачища след пожарите и наводненията в Калифорния. Добрата новина за Калифорния е, че има доста китайци, които компенсират недостатъчната квалификация на хиспаник емигрантите. Само в Сан Франциско мисля, че китайците са около 21 процента от населението. За тяхно щастие сега не е 18 век, а 21 век. Който е бил в Монтерей, вероятно е забелязал надпис по крайбрежната променада, виждат се и стилизирани рисунки по крайбрежната стена. В единият от надписите може да се прочете, че там през осемнайсти век е имало рибарско китайско селище. И една нощ то "мистериозно" изгоряло, а населението му "изчезнало".

  Пазете се от доносника vesolr
 96. 96 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  Драги ми колеги,
  Днес е официално денят на Мартин Лутър Кинг, ден на расовата и етнична гордост, борби и страдания . Съответно статиите отразяват този тематичен момент. Да, последните десетина години бяха години на кризи и обществено разслоение, създаваха се огромни богатства в ръцете на малцина. Натискът е за социална справедливост и права върху разпределителния процес от една страна, от друга за ускорена модернизация на производството и интензификация на квалифицирания труд, с ограничаване на системата стимулираща безделие като елемент на живота в Америка. Най-вероятно след време концепциите ще се срещнат по средата. Калифорния е добър експеримент в това отношение.

 97. 97 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5872 Неутрално

  Калифорния - островът на ЕС в САЩ :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 98. 98 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#93] от "daskal1":

  Клара не търси конфликти!
  Изобщо не разбирам, как откриваш нещо, което не съществува.
  И аз съм "тръмпист", не само форумен.
  А споменаването на Хашековата партия е хитро, за разведряване... ;)

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 99. 99 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#97] от "penetrating":

  Еха! ;)

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 100. 100 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Всички бедни мечтаят да живеят в богата държава.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK