Може ли новата стратегия на Тръмп за възпиране да доведе до ядрена война с Русия

Може ли новата стратегия на Тръмп за възпиране да доведе до ядрена война с Русия

© Associated PressИмайки предвид Русия, правителството на Тръмп се стреми да разработи нова ядрена огнева мощ, която според него ще улесни възпирането на заплахи за европейските съюзници. Планът, който още не е одобрен от президента Доналд Тръмп, има за цел да направи по-малко вероятно избухването на ядрен конфликт. Критици твърдят, че той ще направи обратното.


Предложението е представено в документ за политики, известен официално като "Преглед на ядрената позиция" (Nuclear Posture Review), който като цяло прави ядрените позиции на САЩ по-агресивни. Това е първият подобен преглед от 2010 г. и едно от няколкото проучвания на стратегията за сигурността, предприети, откакто Тръмп встъпи в длъжност. В много отношения той потвърждава ядрената политика на президента Барак Обама, включително ангажимента му да замени всички ключови елементи на ядрения арсенал с нови, по-модерни оръжия в идните две десетилетия.


В него се казва, че САЩ ще се придържат към съществуващите споразумения за контрол на въоръженията, като същевременно се изразява съмнение към изгледите за каквито и да е нови такива договори. Очаква се ядрената доктрина на Тръмп да бъде оповестена в началото на февруари и да бъде последвана от свързана с нея политика за ролята и разработването на отбранителния потенциал на САЩ срещу балистични ракети.
Доктрината на Тръмп се различава от подхода на Обама по това, че


спира усилията му за намаляване на ролята на ядрените оръжия


в отбранителната политика на САЩ. Подобно на Обама, Тръмп ще обмисля използването на ядрени оръжия само при "крайни обстоятелства", като същевременно поддържа известна двусмисленост какво означава това. Тръмп обаче смята, че тези оръжия имат по-цялостна възпираща роля, както се вижда от плана за разработване на нови способности за противодействие на Русия в Европа.


"Хъфингтън пост" публикува в четвъртък в интернет проекта на доклада за ядрената политика, а "Асошиейтед прес" отделно се сдоби с копие от него в петък. Попитан за коментар, Пентагонът го определи като недовършен документ "преди вземане на решение", който още не е прегледан и одобрен от Тръмп, разпоредил го преди година.


Русия и донякъде Китай са очертани като проблеми за ядрената политика, които изискват по-твърд подход.
Според правителството руските политики и действия са заредени с потенциал за погрешни преценки, водещи до неконтролируемо изостряне на конфликта в Европа. В частност то посочва руска доктрина, известна като "ескалиране с цел деескалиране", която предвижда Москва да използва или да заплаши, че ще използва ядрени оръжия с по-малка мощност в ограничен конвенционален конфликт в Европа, вярвайки, че по този начин ще принуди САЩ и НАТО да отстъпят.


Правителството предлага решение от две стъпки. Първо, да модифицира "малък брой" съществуващи балистични ракети с голям обсег, пренасяни от стратегически подводници "Трайдънт", за да ги приспособи към ядрени бойни глави с по-малка мощност. Второ, да разработи "в дългосрочен план" изстрелвана от морето крилата ракета с ядрен заряд, възстановявайки оръжие, съществувало през Студената война, но изведено от въоръжение през 2011 г. от правителството на Обама.


Взети заедно, тези стъпки имат за цел допълнително да разубедят от "регионална агресия". Интересът към състоянието и ролята на американските ядрени оръжия се увеличава в момент, когато Северна Корея разработва собствен ядрен арсенал, който според нея е насочен срещу САЩ. Правителството на Тръмп разглежда севернокорейските заплахи, наред с това, което смята за провокативна ядрена реторика от Русия, като доказателства, че условията в областта на сигурността


вече не подкрепят идеята, че САЩ могат по-малко да разчитат на ядрените оръжия


или още повече да ограничат тяхната роля в националната отбрана. В ядрения доклад също така се прави необичайно споменаване на ново руско оръжие - безпилотно торпедо с ядрен заряд, което може да се придвижва под водата до отдалечени цели.


Специалистът по ядрени оръжия от Съюза на американските учени Ханс Кристенсен се пита дали правителството не преувеличава руската заплаха и дали отговаря с правилното решение. Според него обаче е ясно, че Москва е засилила страховете на Запад с агресията си в Украйна. "Ясно е, че ситуацията с Русия е до голяма степен пряка конфронтационна ситуация", каза той. "Борбата става ожесточена."


Брус Блеър, който е служил като офицер, отговарящ за изстрелване на ядрени ракети, и е съосновател на организацията "Глобал зиро", застъпваща се за премахване на ядрените оръжия, нарече доклада "по същество документ на статуквото", освен плана за разработване на нови ядрени възможности за противодействие на Русия. Той се тревожи, че това може да доведе САЩ до "въвличане в ядрена война с Русия". Блеър направи коментара отчасти въз основа на запознатост със съдържанието на доклада, преди той да се появи в интернет. "Мотивацията, която движи Пентагона, е страх от новата възможност на Русия за поразяване на американската и западноевропейската гражданска инфраструктура - финансова, енергийна, транспортна и комуникационна - с кибернетични и конвенционални сили", каза Блеър.


Москва разработи тази доктрина през последните години, за да проучи уязвимите места в жизненоважна инфраструктура на Запада като комуникационните мрежи, каза той. Това попада в категория на заплаха, която правителството на Тръмп нарича "неядрена стратегическа", което означава, че може да бъдат причинени неприемливо голям брой жертви или разходи.


Авторите на ядрената доктрина на Тръмп твърдят, че добавянето на нови американски ядрени способности за възпиране на Русия в Европа ще намали риска от война, а няма да го увеличи. Те се тревожат, че авиацията, способна да пренася ядрено оръжие, която в момента е единствената разположена в Европа ядрена сила за противодействие на Русия, става по-ненадеждна отчасти защото може да бъде уязвима за руската противовъздушна отбрана. Оттук и фокусът върху добавяне на изстрелвани от морето американски ядрени оръжия.


"Това няма за цел да дава възможност за "ядрени бойни действия", нито го прави", се казва в доклада. Вместо това целта е да се намали вероятността от ядрен конфликт, като се гарантира, че "потенциалните противници" не виждат възможни предимства от изостряне на конвенционален конфликт до ядрени ниво. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (162)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  НАТО веднъж спечели една студена война. Спечели я чрез технологичното си превъзходство и преодолявайки съпротивата на пацифистите.
  Това показва историческият опит.

  подпис
 2. 2 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  Теоретично сега пацифистите биха могли да измислят друга стратегия за спечелване на новата студена война. Но след като измислят тази стратегия и пресметнем всички рискове може и да я приемем.
  Независимо от пристрастията на всекиго, залогът е голям. По тези въпроси трябва да разчитаме само на експертите а не на активистите.

  подпис
 3. 3 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Не, САЩ нападат само слаби и не ядрени държави.
  С Русия не им стиска да се конфронтират нито директно,нито ядрено.

 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  Отбраната е неотложна дейност. Човешката история е изобилства от катастрофи в резултат на неглежирата отбрана.
  Не можем да пропуснем катастрофата предизвикана от пацифистите, които дадоха време и аванси на нацизма.

  подпис
 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5498 Неутрално

  До коментар [#3] от "log_on":

  И руснациге са така.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5498 Неутрално

  До коментар [#5] от "Незнайко в Слънчевия град":

  * руснаците

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#3] от "log_on":И руснациге са така.
  —цитат от коментар 5 на Незнайко в Слънчевия град


  Може. Но в момента коментираме САщ.

 8. 8 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Не. Нито те нито руснаците са толкова шантави за да се унищожат взаимно.
  Ако статията е поредният опит ала айде да докажем колко е тъп Дръмпи .... Просто са го подценили

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 9. 9 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 259 Любопитно

  Фашистите пт северна азия са слаби, бедни и нерешителни - нямат шанс просто.

  Готови са на всичко - само погледнете напоследък:
  Украинците бяха фашисти, човекоядци, а вчера потен обяви, че били един народ??! Сега последно Украйна ли е фашистка или просия е с шизофрения?

  До вчера България беше колония и отхвърли юп, а от днес вече руските са на килимчето и молят за реализация на проекта.

  Интересно след месец на какво ли още ще са готови само за да запазят местния фашизъм и робовладелство.

 10. 10 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1291 Весело

  Русия няма ресурс да води война със САЩ. А още по-малко има шанс да я спечели. Виж, като повод за вдигане на военните разходи върши работа.

  /не се чете/
 11. 11 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Стратегията е изпитана и веднъж вече даде резултат - стартиране надпревара във въоръжаването, санкции и изолация. Този път Империята на Злото трябва да бъде ликвидиране завинаги!

 12. 12 Профил на tnk14543188
  tnk14543188
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Не дай боже да се стигне до активирането на "Статус-6":

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Статус-6

 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1545 Весело

  "да замени всички ключови елементи на ядрения арсенал с нови, по-модерни оръжия в идните две десетилетия"

  Това е нещото, което само НАТО може да постигне. Само малоумници могат да се откажат от своето естествено превъзходство в една област и да втурнат в други области.
  Драги политици и общественици, вземете пример от спорта. Нима там треньорът на насочва играчите към силните им страни и не посочва слабостите на противника.

  подпис
 14. 14 Профил на tnk14543188
  tnk14543188
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Американският Huffington Post публикува несекретната версия на новата ядрена доктрина на САЩ. Опасенията, че е възможно тази публикация да е лъжа и че е глупаво да се опитваме да анализираме доктрината преди официалното й публикуване се снема от пояснението на Министерството на отбраната на САЩ, което не отрича оригиналността на публикувания във Huffington Post документ, макар, че отказа публично да коментира проекта.
  http://www.pan.bg/view_article-49-415071-nikogo-ne-syvetvame-da-proveryava-na-zdravina-sposobnostta-za-otbrana-na-ru.html

 15. 15 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Не

  The best way to predict the future is to invent it.
 16. 16 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3982 Неутрално

  Не, САЩ нападат само слаби и не ядрени държави.С Русия не им стиска да се конфронтират нито директно,нито ядрено.
  —цитат от коментар 3 на log_on


  НЯМА никакъв смисъл да нападат Русийката.
  Тя ще си се скапе още по-бързо и по-запомнящо се от СССР.
  СССР се скапа, въпреки, че
  ЗАЕДНО С КОЛОНИИТЕ от Варшавския договор имаше
  ТРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ НАСЕЛЕНЕИЕ от сегашна Русийка.
  Технологичното изоставане от САЩ и НАТО тогава
  беше много по-малко, отколкото е сега.
  И НЕ БРОЙТЕ РУСИЯ като ЕДИНЕН СУБЕКТ.
  При евентуален конфликт, РЕЖИМЪТ В РУСИЯ
  ЩЕ БЪДЕ ПОМЕТЕН само и единствено от РУСНАЦИ.
  които напълно безвъзмездно и с голямо удоволствие
  ЩЕ ИЗРИНАТ КЛЕПТОКРАЦИЯТА ОТ КРЕМЪЛ.
  Така, както преди тях, УКРАИНЦИТЕ НАПРАВИХА С ЯНУКОВИЧ

 17. 17 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1339 Любопитно

  Оф, аман бе... аман от тези апокалиптични прогнози. Не се спряхте. Откакто Тръмп е президент, не спирате да ни заливате с подобна помия, според която 3СВ аха да започне... вече даже не е смешно...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 18. 18 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3982 Неутрално

  Не дай боже да се стигне до активирането на "Статус-6":https://bg.wikipedia.org/wiki/Статус-6
  —цитат от коментар 12 на tnk14543188


  Тавариш,
  По-възрастните българи знаят какво е да имаш
  РУСКА ТЕХНИКА В ДОМА СИ.
  Впрочем, още тогава, преди 1990г.
  ЧЕРВЕНАТА АРИСТОКРАЦИЯ НЯМАШЕ НИЩО РУСКО
  В ДОМОВЕТЕ СИ, освен водка или съпруга-рускиня.
  Така, че Статус-6 е нещо от рода на
  САМОЗАПАЛВАЩИТЕ СЕ РУСКИ ЛАМПОВИ ТЕЛЕВИЗОРИ.
  Първо ни кажи ТИ КАКВА РУСКА ТЕХНИКА ИМАШ В ДОМА СИ
  после се прехласвай пред Руските Статуси, ха-хаааааааа

 19. 19 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 492 Неутрално

  А когато Тръмп и Пентагона решават какви ядрени оръжия ще се разполагат в Европа и моретата около нея европейците ще имат ли думата?Най-вероятно ще бъдем само уведомени,че понеже много ни е страх от Русия и горещо сме молили Америка бла-бла-бла ....САЩ решиха еди какво си!

 20. 20 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  Нищо няма да предизвикат! На единия няма да му разрешат, на другия силиците му много малко.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 21. 21 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  А сега де.Първо го обвиняваха,че щял да отмени санкциите срещу Русия и че е дружка на Путин.Сега пък го обвиняват,че влизал в конфронтация с Русия.Мъка левичарска.

 22. 22 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Сащ са единствената държава, в чиято военна доктрина е заложен "превантивния" /изпреварващ/ ядрен удар, което е словесна мимикрия на ядрено нападение.

  Този факт сам по себе си казва всичко.
  А това е обусловено от необходимостта им не просто да бъдат икономически лидер, а да са пълен монополист и да задават правилата.
  Само, че този номер вече не минава и за съжаление ще го разберат по трудния начин.
  Все пак е добре, че след еуфоричната им замаяност от "победата" в студената война настъпва бързото отрезвяване и осмисляне на понятието, че тази война всъщност тепърва започва. При това срещу двама противника, и при далеч по-неизгодни обстоятелства.

  .
 23. 23 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1545 Любопитно

  До коментар [#19] от "pilis":
  "Тръмп и Пентагона решават какви ядрени оръжия ще се разполагат в Европа и моретата около нея европейците ще имат ли думата"

  Защо! Нима европейците имат думата, когато руснаците разполагат оръжие в моретата около Европа!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  подпис
 24. 24 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 259 Весело

  До коментар [#22] от "Явор Рг":

  Лъжеш, просия първа обяви готовност за превантивни ядрени удари, сега това са само ответни мерки.

  Не минава ден от руско-фашагите да не чуем заплахи за ядрено унищожение.

  В час ли си изобщо?

 25. 25 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3982 Весело

  еуфоричната им замаяност от "победата" в студената война.
  —цитат от коментар 22 на Явор Рг


  Альоооооо.....таваришче
  НЕ "победа" а ПОБЕДИ !!!!

  УКРАИНА

  ОТКЪСВАНЕТО НА УКРАИНА от руската сфера на влияние
  е ПОРЕДНАТА ПОБЕДА на САЩ и БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ в СТУДЕНАТА ВОЙНА !

  МОЛДОВА е напът СЪЩО ДА СЕ ОТКЪСНЕ ОТ РУСКАТА ОРБИТА

  ЕДНА ПО ЕДНА - ТА ДО ЕДНА
  ВСИЧКИ РУСКИ КОЛОНИИ ЩЕ СЕ ОСВОБОДЯТ ОТ РУСИЯ

  Панимайш ?!?!?!

 26. 26 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 264 Неутрално

  А иначе, самонадеяния рижав нервак ще налее стотици милиарди в оръжейния бизнес без особена практическа полза, освен чисто корпоративна,
  а по същото време Китай и Русия ще вложат далеч по-малко средства, но за сметка на това точно там, където ще трябва.
  Така, след десет години отново ще имаме паритет и ще сме на същата точка, а това ще даде основание за ново завъртане на колелото на бизнеса, което е и същностната цел на занятието

  .
 27. 27 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 294 Неутрално

  По-добре да няма че бг политиците ще се подкрепят Русия.
  Русия е същата кочина като България но в големи размери.

 28. 28 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1309 Весело

  Объркан съм, според умнокрасивите левичарчета Тръмп бил мъпет на путлер. Сега пък се конфронтирал лошо с проссия. Айде левичарската е лесна - попиваш квото ти пуснат от хъффпоуст и си свиркаш, ама ний с гайдите дето опитваме поне малко да мислим как да ги напаснем нещата до някаква поне консистентност?

  Facing Worlds
 29. 29 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  Тръмпи ще научи, че целият свят няма да играе по свирката на САЩ.
  Ще го научи по лесния или по трудния начин.

 30. 30 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Русия и САЩ винаги са били съюзници. Така ще бъде и занапред, не се притеснявайте. Няма да воюват помежду си, както и досега. Театъра и театралните постановки са за 80те процента...

 31. 31 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 264 Неутрално

  В Близкия Изток и особено видно в Сирия американското стратегическо планиране показа тоталната си бездарност и некадърност.
  Русия спечели в ситуация, за която й предричаха пълен провал и това още веднъж показва, какво ще се случи в евентуална война между двете държави.
  Дори да има технологично превъзходство /а се видя, че няма/ Сащ пак ще яде бой, защото със страх и с калпаво командване война не се води.

  .
 32. 32 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Няма по-голямо престъпление от това да използваш оръжие за масово поразяване или да се готвиш да го ползваш. И от тази гледна точка проблемът не се нарича Труман или Тръмп. Тези момчета са имали и имат съветници. Така че, когато упорито те съветват да убиваш масово, наричаш го възпираща доктрина и накрая подписваш. Да де, но светът не населен с бизони и ОМП не е "Уинчестер". За съжаление не са само гореспоменатите мераклии, които са дрънкали и дрънкат атомни ядра. Мда, светът се напълни с хора защитаващи ценностите и свободата. Разбира се, с всички средства - "доктрината" Пол Пот, и с мотика може.

 33. 33 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1741 Весело

  Интересно, когато Кица директно заплашваше Русия с "отговор с военни средства" ако нещо ѝ хакнат пак мейла или нещо друго - сред медиите нямаше никакво притеснение за ядрена война. Сега Пентагонът и Тръмп говорят за политика на сдържане - и изведнъж "О ужас - ядреният Апокалипсис е близо!". Леваците-журналя усилено копаят дъното на собствената си несъстоятелност, а Дневник упорито облъчва местните умни и красиви с пропаганда от най-жалък характер.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 34. 34 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  До коментар [#31] от "Явор Рг":

  Освен казаното от теб добави и мотивация. Руснаците имат мотивация...за другите не съм сигурен...

 35. 35 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Не, САЩ нападат само слаби и не ядрени държави.С Русия не им стиска да се конфронтират нито директно,нито ядрено.
  —цитат от коментар 3 на log_on


  САЩ никога не са заявявали. че искат да унищожават Русия.
  Нека припомним за някои колеги които не си пият гинкото редовно - само преди 28 години в Русия господстващата идеология беше комунизма, който прокламираше, че САЩ ( а и държавите от Западна Европа ) са империалистически и че комунизма е гробокопач на империализма и ще го унищожи. В тази насока Русия ( тогава СССР ) предприемаше от 1917-а перманентен износ на революця с цел насилствена промяна на строя на Запад.
  Крайния провал на Русия ( СССР ) не променя тези факти.
  И днес начело на Русия са кадрите на онази комунистическа система воглаве с Пусин.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 36. 36 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Сирийското унижение е за Сащ равносилно на боя, който изяжда училищния дебелак, свикнал да се прережда и дерибейства в училищната лафка.
  Авторитетът му е сведен до нула, и когато след четири-пет години го унизи и Китай, от момента нататък всеки път дебелака щом реши да се пререди, ще се оглежда тревожно в опашката за наличие на опасност.

  .
 37. 37 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Може. Но в момента коментираме САщ.
  —цитат от коментар 7 на log_on


  Ами ти я въведе Русия в дискусията, бе рожбо. Нека ти припомня собствения ти пост който репликира колегата:

  Не, САЩ нападат само слаби и не ядрени държави.С Русия не им стиска да се конфронтират нито директно,нито ядрено.
  —цитат от коментар 3 на log_on


  Освен това не коментираме просто САЩ, а коментираме САЩ в контекста на възможна ядрена война с РУСИЯ !!! Така, че колегата те е репликирал съвсем основателно.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 38. 38 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  На теоретично ниво аз съм убеден пацифист и бих желал да не се пилеят ресурси за надпревара във въоражаването.
  За съжаление Русия с днешното ръководство е напълно непредсказуема и на нейния фон Северна Корея е едно нищо, което обаче може да послужи, не дай Боже за старт на ядрен конфликт.
  В този смисъл, въпреки че далеч не съм фен на Тръмп и т.н. ястреби и аз мисля, че пореден кръг в състезанието за по-мощни оръжия, може за пореден път да извади Русия от състезанието и да има шанс за някакво нормализиране.
  И в същото време, не виждам друг по-безопасен и мирен път за охлаждане на имоерските амбиции на Путин и Ко, каквото и да плещят ченгета като "големия" дипломат Лавров.

 39. 39 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Да не дава Господ! Стояли сме на ръба и в други времена но все пак разумът надделя. Знам какво е това.

 40. 40 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1300 Любопитно

  Сащ са единствената държава, в чиято военна доктрина е заложен "превантивния" /изпреварващ/ ядрен удар, което е словесна мимикрия на ядрено нападение.
  —цитат от коментар 22 на Явор Рг


  Абе аланкоолу, кой всеки ден "ходи с танкове до Берлин" и "засажда Тополи в Брюксел".
  На кого ги разтягаш тези врели-некипели.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 41. 41 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Само ядрена сила може да спре русийката. Инак, тя няма да се поколебае да нападне и да открадне чужда територия. Примери за това сега са Украйна, Молдова и Грузия. Пацифизмът ще доведе до война.

 42. 42 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1300 Любопитно

  До коментар [#31] от "Явор Рг":Освен казаното от теб добави и мотивация. Руснаците имат мотивация...за другите не съм сигурен...
  —цитат от коментар 34 на ВЕЛКОВ


  Руснаците имат мотивация да се давят в боярищник, никаква друга мотивация нямат руснаците.
  Напълниха ви главите с глупостите за "храбрия съветски ( руски ) войник". Мислех, че няма такива глупита да повярват на това, ама явно съм грешал.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 43. 43 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1300 Любопитно

  Сирийското унижение е за Сащ равносилно на боя, който изяжда училищния дебелак, свикнал да се прережда и дерибейства в училищната лафка.Авторитетът му е сведен до нула, и когато след четири-пет години го унизи и Китай, от момента нататък всеки път дебелака щом реши да се пререди, ще се оглежда тревожно в опашката за наличие на опасност.
  —цитат от коментар 36 на Явор Рг


  Човек, ти си тотално извън реалността. Възрастен човек не трябва да съчинява такива глупости.
  Истината е че ви разгониха фамилията в Сирия.
  И не разбирам защо непрекъснато намесвате Китай - явно сте наясно колко сте слаби и си търсите патерица. Само че Китай не се интересува от вас, на Китай не му пука за вас.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 44. 44 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#31] от "Явор Рг":Освен казаното от теб добави и мотивация. Руснаците имат мотивация...за другите не съм сигурен...
  —цитат от коментар 34 на ВЕЛКОВ


  Те и през Втората световна война са имали мотивация.Та затова се е наложило Сталин да издава заповедта си"Ни шагу назад".И зад настъпващите съветски войски да стрелят с картечници отряди на НКВД.И са се предавали със стотици хиляди на немците.Щото имат мотивация.

 45. 45 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#40] от "Ian Smith":

  Абе аванкоулу! До Берлин някой отиде след, като на друг му се беше приходило в Москва! Вземи прочети някоя книжка да видиш кое, как е станало!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 46. 46 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  Отбраната е неотложна дейност. Човешката история е изобилства от катастрофи в резултат на неглежирата отбрана.Не можем да пропуснем катастрофата предизвикана от пацифистите, които дадоха време и аванси на нацизма.
  —цитат от коментар 4 на Иван К  До коментар [#4] от "Иван К":

  Хитлер е доведен на власт от Сталин. БЕЗ помощта на Сталин,Хитлер е нямало да спечели изборите. Това са фактите.

 47. 47 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Не, не може.

  Няма толкова голям идиот на света, който ще натисне ядреното копче.
  Тука печеливши няма - всички ще са губещи.

  Жената е покана за щастие
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Европа не трябва да стои настрана, защото матушката се готви за война баш с нея, а не с Америка. Корабите, самолетите и ядреното оръжие със малък и среден радиус струпани в окупирания Крим са заплаха за Букурещ и София, а не за Сан Франциско.

 50. 50 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#46] от "deaf":

  Ако не си обикновен лъжец дай линк, ама не към нещо качено от теб. Може би си се объркал и имаш предвид, че Ленин е изпратен в Русия и финансиран от немците?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 51. 51 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1300 Любопитно

  До коментар [#40] от "Ian Smith":Абе аванкоулу! До Берлин някой отиде след, като на друг му се беше приходило в Москва! Вземи прочети някоя книжка да видиш кое, как е станало!
  —цитат от коментар 45 на tribiri


  Ох как обичкате да се правите на слабоумни. Ама пък ви се удава.
  Впрочем очаквах го този "аргумент" от вас.
  И не смяташ ли, че салбограмотно партийно секретарче да ме учи, че трябва да чета е малко нонсенс.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 52. 52 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1300 Любопитно

  До коментар [#40] от "Ian Smith":Абе аванкоулу! До Берлин някой отиде след, като на друг му се беше приходило в Москва! Вземи прочети някоя книжка да видиш кое, как е станало!
  —цитат от коментар 45 на tribiri


  Войната свърши преди 70 години и има подписан мир.
  Днес, дрОгарЬО, днес разправяте как ще ходите с танкове и не само до Берлин, и до Варшава и къде ли не, а това е агресивно говорене и заплаха срещу мирни държави.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 53. 53 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2872 Весело

  А сега де.Първо го обвиняваха,че щял да отмени санкциите срещу Русия и че е дружка на Путин.Сега пък го обвиняват,че влизал в конфронтация с Русия.Мъка левичарска.
  —цитат от коментар 21 на musashii

  :)
  Зайо па е без шапка ...

 54. 54 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1300 Любопитно

  До коментар [#42] от "Ian Smith":А кои са храбрите войници? Американските джендъри дето пълнят памперсите щом наблизо прелети самолет ли и после тичат за консултация с психолог?
  —цитат от коментар 48 на tribiri


  Оф, не, не, не е истинна, че има лица с такава "аргументация".
  Първо, това със памперсите и психолога са си ваши измислици на които само вие си вярвате. Щом те са толкова страхливи защо не напданете един американски кораб или самолет. Сваляха ви като круши в Корейската война и пак ще ви свалят.
  Второ, никой никога не е твърдял, че американските войници са много храбри. Напротив, не са особено храбри.
  Вашето твърдение е, че руснаците били много храбри обаче това не е вярно, това е мит.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 55. 55 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1300 Любопитно

  До коментар [#42] от "Ian Smith":А кои са храбрите войници? Американските джендъри дето пълнят памперсите щом наблизо прелети самолет ли и после тичат за консултация с психолог?
  —цитат от коментар 48 на tribiri


  Не усещаш ли, че се излагаш. Даваш вид на по-интелигентно милиционерче.
  Мразиш САЩ, ОК - това е твое право, но необходимо ли е първосигнално да се затръшкаш да дрънкаш глупости.
  Американската армия е около милион - колко процента са джендъри !
  И като е джендър та не може да стреля ли ! В израелската армия е пълно с жени ! И какво - победихте ли я или само бягате като ги видите.
  И я кажи колко процента са обратните в руската армия или викаш там няма ! Хе-хе.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 56. 56 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  До коментар [#46] от "deaf":Ако не си обикновен лъжец дай линк, ама не към нещо качено от теб.
  —цитат от коментар 50 на tribiri


  Таваришч, трибири ето какво пише DW на езика на мамашката ти:

  "Коммунисты еще могли остановить нацистов, если бы действовали вместе с социал-демократами, но из Москвы категорически запретили иметь с ними дело: Сталин считал социал-демократов чуть ли не главными врагами. А вот нацисты даже становились союзниками: в 1932 году коммунисты провели с ними совместную забастовку транспортников, которая парализовала Берлин"

  http://www.dw.com/ru/как-гитлер-пришел-к-власти/a-1581471

  Нещо да не ти е ясно?

 57. 57 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5292 Неутрално

  До коментар [#30] от "ВЕЛКОВ":

  Абе, големите са се разбрали.

 58. 58 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5292 Любопитно

  До коментар [#32] от "Мърмор":

  Пол Пот беше червен кхмер, също като тебе. Забрави ли?

 59. 59 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5292 Любопитно

  До коментар [#31] от "Явор Рг":Освен казаното от теб добави и мотивация. Руснаците имат мотивация...за другите не съм сигурен...
  —цитат от коментар 34 на ВЕЛКОВ


  В Афганистан и мотовацията не им помогна...

 60. 60 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Гледам, че темата е интересна за мнозина, та да попитам - някой от тези мнозина дали знае т.н ядрени бойни глави имат ли срок на годност?
  Случва ли се полуразпад?
  След колко време?
  Той влияе ли на възможностите на "главата"?
  Променя ли характеристиките й?

  Не се подигравам на тематично-изкушените, любопитно ми е.
  Предполагам, че и на други ще им е интересно да научат нещо, което никога не се коментира.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 61. 61 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5292 Неутрално

  До коментар [#55] от "Ian Smith":
  В съветската армия служат само истински богатири, между които съществува крепка мъжка дружба. Подобна на тази между Путин и Медведев.

 62. 62 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Русия при Путин възстанови двуполюсния модел. Обама публично я наричаше/слаби анализатори/, с пренебрежителна усмивка, "второстепенна регионална сила" и затова пропусна това "възстановяване". Това е и една от причините Х. Клинтън да загуби изборите. Съветниците на Тръмп/добри анализатори/, са му казали и той го е разбрал, че при двуполюсен свят единствената гаранция за някакъв мир е взаимното ядрено възпиране и страхът от взаимно унищожение. В този смисъл, действията на САЩ са напълно оправдани, защото при Обама, ядрената военна стратегия бе изцяло изоставена/балистичните сухоземни носители - "Минитмън" са на близо 40г./. Актуалната доктрина беше "бърз изпревеарващ глобален неядрен удар", който обаче не може да гарантира такова поражение на противника, което да не му позволи ответен, само че ядрен удар. Доктрина вършеща работа срещу Русия на Елцин. Така че, браво на Тръмп - консерватор и изолационист, последовател на Теодор Рузвелт, който, каквото и да направи, ще продължава да бъде атакуван денонощно от неолибералите и припяващите им медийни тробадури - довели планетата до ръба на пропастта,които сън не ги лови след избора му за президент.

 63. 63 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Тръмпи ще научи, че целият свят няма да играе по свирката на САЩ.Ще го научи по лесния или по трудния начин.
  —цитат от коментар 29 на atmanpg


  ТОЙ сигурно знае , за това набляга на мелодията.

  5ar8
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#49] от "gianni":

  Проблема е, че са заплаха за София и Букурещ , защото последните охотно приютяват военни инсталации на САЩ, а не на НАТО, каквито са и базите в България и базите в Румъния. Или това е угодно да не се споменава в полза да защитава втората ти родина?

 66. 66 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Тъй като е ясно, че импийчмънт няма да има за руската връзка , сега се сменя плочата със заплахата ядрена война. И сега същите хора , които до преди дни ни обясняваха как Тръмп е поставен от Путин и се кълняха , че е Manchurian Candidate на Путин сега със същият плам и патос ще ни плашат с ядрена война между Путин И Тръмп.

 67. 67 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  До коментар [#57] от "Alarmstufe: Rot":


  До коментар [#30] от "ВЕЛКОВ":Абе, големите са се разбрали.
  —цитат от коментар 57 на Alarmstufe: Rot


  Историята това показва. Анализът на средносрочния и дългосрочен джумбиш говори за същото. Че ти не го схващаш аз не съм виновен...

 68. 68 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  Гледам, че темата е интересна за мнозина, та да попитам - някой от тези мнозина дали знае т.н ядрени бойни глави имат ли срок на годност?Случва ли се полуразпад?След колко време?Той влияе ли на възможностите на "главата"?
  —цитат от коментар 60 на b_52_strato


  Срокът на годност на около 70 % от междуконтиненталните балистични ракети на партенките е изтекъл, а плановете по тяхното обновяване не се изпълняват. Денег нет.
  В същото време рушийката има с 39% по малко стратегически бомбардировачи, 58 % по-малко междуконтинентални балистични ракети, и с 78 % по-малко подводници с балистични ракети от времето на ссср. По време на ссср са излизали на дежурство подводници с ЯО на борда над 30 пъти в годината, а сега 2 пъти и т.н. и т.н.

  Имало едно време ссср...
 69. 69 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  Другарят Си знае че може и затова е дал заповед за ускоряване строителството на подводници.

 70. 70 Профил на tnk14543188
  tnk14543188
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Срокът на годност на около 70 % от междуконтиненталните балистични ракети на партенките е изтекъл, а плановете по тяхното обновяване не се изпълняват. Денег нет.
  —цитат от коментар 68 на citoplast


  Значи е време за изпреварваща атака?

 71. 71 Профил на tnk14543188
  tnk14543188
  Рейтинг: 0 Любопитно

  При евентуален конфликт, РЕЖИМЪТ В РУСИЯ
  ЩЕ БЪДЕ ПОМЕТЕН само и единствено от РУСНАЦИ.
  които напълно безвъзмездно и с голямо удоволствие
  ЩЕ ИЗРИНАТ КЛЕПТОКРАЦИЯТА ОТ КРЕМЪЛ.
  —цитат от коментар 16 на Hawaii


  Викаш чакаме да дойде м. февруари? Проблемът е че сащисаните са заложили именно на тази клептокрация да помете Путин. Ама нещо нема да им се отвори парашута...

 72. 72 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5292 Неутрално

  До коментар [#64] от "disclosure":
  Всъщност, боя си търси Росссия. Тя обяви НАТО за враг. И, както ти правилно отбеляза, ще си го получи.

 73. 73 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 939 Неутрално

  1. Стратегията е добра - "на зло куче зъл прът". Путин не бива да се подценява, защото той и повечето руснаци са истински комплексари. Тия хора могат да се похвалят и да се почустват горди единствено от дрънкането на оръжия, всичко друго в държавата им е само л@ина.
  2. Тръмп няма нищо общо със стратегията, не се знае дали ще я подпиши ии дали изобщо я е чел към момента.
  3. След като сената и конгреса обявиха Тръмп за дементен (за да не кажа руско мекере) и с 99% -тово ДВУПАРТИЙНО МНОЗИНСТВО и в СЕНАТА и в КОНГРЕСА приеха закон, че Тръмп не може да взема, каквито и да било отношения с Русия, те се управляват от ПЕНТАГОНА. Абсолютно всички решения по отношение на сигорнуста и Русия се вземат от генералите Мак Мастър, Кели и Матис. Тръмп само подписва щото няма къде да ходи.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 74. 74 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5292 Неутрално

  До коментар [#67] от "ВЕЛКОВ":

  Анализът на костаперчовския безмозъчен тръст е много авторитетен, поради което Тръмп започва да го мести интензивно.

 75. 75 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  До коментар [#70] от "tnk14543188":

  Да бе, американците само иска да завладеят русийката, па да реализират американската си мечта. Да се пльоснят на печката в някоя дървена хата в Сибир и да лочат баяришник и други препарати целогодишно. Това ли ви каза дрогаря пасоль на Копринка.

 76. 76 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Проблема е, че са заплаха за София и Букурещ , защото последните охотно приютяват военни инсталации на САЩ?
  —цитат от коментар 65 на zyx


  Затуй дрогарьо, матушката ти ще бягаот тях като като дявол от тамян, а не да краде територии както направи с Украйна, Молдова и Грузия.

 77. 77 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1309 Весело

  До коментар [#73] от "iak":

  "Тръмп няма нищо общо със стратегията, не се знае дали ще я подпиши ии дали изобщо я е чел към момента"

  Хахахаха, добре, без да подсказвам се появи тая умнокрасива 'теза'.

  На батко умнокрасивците, се едно съм пред аквариум с гупи - пълна статистическа предвидимост

  Facing Worlds
 78. 78 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2280 Неутрално
 79. 79 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#74] от "Alarmstufe: Rot":

  Барабар Перко с мъжете...
  😆😆😆😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 80. 80 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#71] от "tnk14543188":

  "Викаш чакаме да дойде м. февруари?"

  Не го чакайт бе!

  Ако не го чакате, няма да дойде.

  😆😆😆😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 81. 81 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#76] от "gianni":

  Клиширан тип си ти! Матушки, краде територии.... Не са ти ясни термините и търсиш убежище в клишетата! С хора като теб разговора е като в детската градина и е безсмислен извън форума на Дневник, които е характерен, че има ли "Русия" в заглавието , нивото на коментарите е под това на Блиц с тая разлика, че в Блиц на коментиращите им е ясно че сайта е на кота 0 , а тук има илюзии, че са написали сериозно.

 82. 82 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#77] от "saint evlampi":

  Понякога прекаляваш с инфантилните коментари. Можеш ли да застанеш срещу написаното от мен по същество, т.е. с някакви аргументи.Преди го правеше. Ако ще ползваш само някакви епитети срещу мен, не си прави труда. Няма да ти отговарям. Такъв тип дискусия не ми е интересна.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 83. 83 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Еми явно руснаците са били 100% прави, даже и С.Корея е излязла умна.
  Крилата ракета, изстрелвана от морето с ядрен заряд е тактическо ядрено оръжие. Тази ракета спокойно си се изстрелва и от тия системи къде ги представят за ПРО само.
  То те са универсалната морска система за изстрелване на ракети от корабите, сложена на земя и нарушаваща договорите за ракети със среден и малък радиус.
  Тактическите ядрени ракети не подлежат на контрол и опасността от ядрена война нараства хилядократно. Затова и САЩ бутат Европа на пангара. Така САЩ държи копчето за унищожение на Европа и Русия едновременно - натисне и ги няма...
  Предполагам и се надявам Русия да отговори с нещо ама действително стресиращо за САЩ защото идиоти като американските военни, които от как има атомна бомба все планове правят да си клекнат на местото и млъкнат.
  ПРО в Япония, Румъния, Полша, кораби в Средиземно море, подводници и самолети с крилати ракети - всичко това е ударно тактическо ядрено оръжие което за разлика от стратегическото е безконтролно....

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3446 Неутрално

  До коментар [#21] от "musashii":

  Искаше, но не му позволиха. За него всичко е бизнес, за пари ще продаде майка си.
  А ядрената доктрина е дело на Тръмп колкото на теб или мен - той е пълен наивник и невежа по отношения на ядреното оръжие. И доктрината я пишат специалисти от Пентагона както може да се очаква.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 86. 86 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3792 Неутрално

  Всеки, който си търси боя, рано или късно си го получава. Та така и със сащисаните.
  —цитат от коментар 64 на disclosure


  Руснаците се сащисаха , когато се разпадна СССР, още са сащисани и въпреки това пак си търсят боя. И ще си го получат рано или късно. Ще се сащисат още повече , когато видят как им се разпада остатъчната им скапана империя.

 87. 87 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3792 Неутрално

  Значи е време за изпреварваща атака?
  —цитат от коментар 70 на tnk14543188


  Типично руско мислене. Ако руснаците са по-силни спрямо някой друг , те го нападат с цел да го превземат и да го поробят. Така са поробили десетки народи. Това тяхно мислене те го преписват и на другите , като си мислят , че всички разсъждават агресивно като тях.
  Любопитния, помисли защо САЩ , когато имаха монопол на ядреното оръжие не нападнаха СССР и която и да е друга страна?

 88. 88 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5292 Неутрално

  До коментар [#84] от "disclosure":
  Лъжеш мазно в стил "крадецът вика дръжте крадеца". Росссия първа обяви НАТО за враг. Ти също спадаш в числото на враговете, нищо че се подмазваш на боярищниците.

 89. 89 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1309 Весело

  До коментар [#82] от "iak":

  Написаното от теб са интерпретации (всъщност халюцинации) базирани на предубеждения, какво да 'оборвам'?

  Не ми е известно правомощията на Тръмп да са по-малки сравнено с тези преди него така че сичките тия глупости как едва ли не бил под запрещение и реално управлява регентски съвет в Конгреса отиват в коша.

  Иначе може да помислиш над това че от една страна се опитва да се внуши че Тръмп може да стане причина за ескалация, а от друга пък че от него нищо не зависи. Кое от двете е? Пълно е с такива примери за когнитивен дисонанс поради фанатична предубеденост в лагера на антитръмпистите

  Facing Worlds
 90. 90 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#68] от "citoplast":

  "...В същото време рушийката има с 39% по малко стратегически бомбардировачи, 58 % по-малко междуконтинентални балистични ракети, и с 78 % по-малко подводници с балистични ракети от времето на ссср. .."

  Това е съвсем нормално, предвид изпълнението на договорите Strategic Arms Reduction Treaty I и II, съответно от 1991 и 1993г...

 91. 91 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#47] от "valve_stem":

  има, има............

 92. 92 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Не, САЩ нападат само слаби и не ядрени държави.С Русия не им стиска да се конфронтират нито директно,нито ядрено.
  —цитат от коментар 3 на log_on


  На Русия стиска ли и да напада най-могъщата държава в света САЩ???Не, е категоричния отговор.Русия също напада по слаби държави,така,че със САЩ да воюваш, трябва да имаш първо мозък, и след това дупе и топки!

 93. 93 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Истината е,че САЩ и НАТО неглижираха Русия години наред,и не е смятаха за враг.Потенциалът на САЩ и НАТО е в пъти по голям от този на Русия.Сега трябва да се вземат съответните мерки за възпиране на агресията на Русия,и Путин ще изтрезнее веднага!

 94. 94 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#82] от "iak":

  "Понякога прекаляваш с инфантилните коментари."

  Гледа от сенсей Доналд. И неговите са на ниво предучилищна възраст.

  Темата е изключително сериозна, но Ламбитата я обърнаха на междучасие в помощното училище.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 95. 95 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Предполагам и се надявам Русия да отговори с нещо ама действително стресиращо за САЩ ....
  —цитат от коментар 83 на .


  Ще отговори разбира се, как няма да отговори, с нещо много стресиращо. Ще се разпадне пак и американците отново ще трябва да го хранят. Този път обаче ще има промени и в Далечния изток.

 96. 96 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Сратегическите ядрени ракети на САЩ сухоземно базиране действително са антика и може да си ги модернизират колко си искат.
  Но да слагаш тактическо ядрено оръжие под носа на Русия трябва да си пълен идиот или да се правиш на такъв. Това е врата към ада, и то не толкова за САЩ а за тия къде са разрешили на тяхна територия това да става.
  Най-големият успех в ядреното разоръжаване бе Европа свободна от ядрено оръжие. Сега това е само мечта.
  Тактически ядрен заряд руснаците имат и за миномет даже. Тюлпан миномета има и ядрен заряд. Имат и снаряд. А и всяка по големчка ракета има и ядрен заряд... Да не говорим за свръхзвуковите Яхонт/ Оникс и новият хиперзвуков Циркон къде абсолютно няма шанс да бъде прихванат в бизките години.
  За ракетите х-32 на Ту-22М3 къде са в Крим , летящи с 5-6 Мах и стигащи до България за 4-5 мин... За Искандера, той идеално си носи тактически боен заряд, за Калибрите, всички модификации...
  Гаранция и контрол - няма даже и президентите на Русия и САЩ
  не могат да контролират тия неща, а за терористите това е дюшеш...

 97. 97 Профил на <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  Рейтинг: 213 Разстроено

  Не съм про-руски, политически ( имам познати и приятели от всички възможни страни и фенотипове ), а и съм недискриминативно критичен, но точно рижавият да се споменава в един контекст със "стратегия" е крайно нелепо: за целта са необходими високи както обичаен интелект, така и емоционален, а той е явно провален и в двата аспекта.
  Би било приемливо и допустимо някой в четвърти-пети клас, под влияние на вече бушуващата си биохимия и детските социални взаимоотношения на себедоказване да си мери бутоните, но е крайно нелегитимно от президент на поне някогашна световна сила.

  А стратегията е наистина дело тонкое, нарочно използвам руския идиом, за тролене на тези, което са поляризирани.
  Аз мразим всички политкучки безрезервно непривързано, и от Изток, и от Запад, и от Север и от Юг; и от дЕсно и у лево !

 98. 98 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#89] от "saint evlampi":

  ТОва вече е коментар по същество. И да по ОТНОшЕНИЕ НА РУСИЯ правомощията на Тръмп са по малки отколкото на президентите преди него именно заради въпросният закон, гласуван с огромно двупартиино мносинство в сената и конгреса около 99%.
  Да ти го търся ли закона или можеш и сам да си го прочетещ? За мен като българин това е най-важния закон. Пентагона да взима решения по отношение на руснаците, а не Тръмп........... А и за САЩ не се притеснявам. Американската демокрация ще издържи на напъна........

  Колкото до това кой какъв иска да изкара Тръмп........... всеки си има право на мнение.
  В случая не може да има обвинения към Тръмп, защото той не е подписал стратегията изготвена от експертите. Може и все още да не я е прочел.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 99. 99 Профил на tnk14543188
  tnk14543188
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Любопитния, помисли защо САЩ , когато имаха монопол на ядреното оръжие не нападнаха СССР и която и да е друга страна?
  —цитат от коментар 87 на tacheaux


  Никога САЩ са нямали МОНОПОЛ на ядреното оръжие. Дори и слез разпада на СССР ядреното оръжие си беше в пълна бойна готовност. Дори и оръжието разположено в Украйна го предислоцираха в Русия по силата на Будапещенското споразумение. Тогава САЩ с основание към оня момент (но както се оказа наивно в дългосрочен период) разчитаха, че икономически вече са подчинили икономиката на Русия. Но за кратко...

 100. 100 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  За ракетите х-32 на Ту-22М3 къде са в Крим , летящи с 5-6 Мах и стигащи до България за 4-5 мин... За Искандера, той идеално си носи тактически боен заряд, за Калибрите, всички модификации...
  —цитат от коментар 96 на .


  Ама чакай бре дрогарьо точка, как тъй мамашката ти ще се бори с хамериканците, с ядрени ракети с малък и среден радиус, па и като цели с тях България. Май са прави поляците като купуват крилати ракети, русийката разбира само от сила. Война няма да има, само ако руските генерали са сигурни, че кремльовската им кочина ще бъде срината, ако понечат да нападнат Европа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK