Папа Франциск, който иска "бедна църква за бедните"

Папа Франциск, който иска "бедна църква за бедните"

© Max Rossi, ReutersПървият папа, дошъл от Новия свят - аржентинецът Хорхе Берголио, е съвсем различен от предшествениците си. В изказа му се промъкват революционни нотки от неговия латиноамерикански континент.


В Чили и Перу тази седмица папата, който ще направи двайсет и второ пътуване в чужбина, говори не само на испански, но и на духовния и културен език, разбираем за всички. "Чувствам се свободен, не ме е страх от нищо", казва папа Франциск, приел тежката задача да ръководи църквата на 1.3 млрд. католици на планетата, от които 49 на сто са на двата американски континента.


Така говори "американски папа", анализира епископ Марсело Санчес Сорондо, негов сънародник, който познава аржентинския йезуит от десетилетия. "Общото между Северна и Южна Америка е, че техните общества с европейски корени са жадни за независимост; усещането за свобода е общата основа на цяла Америка", обяснява пред АФП Сорондо, който е професор по философия и канцлер на Папските академии на науките и на обществените науки. Първият папа, поканен да говори пред американския Конгрес, има силно чувство за човешко достойнство и свобода, продължава той.


Свобода и социална справедливост
Вярно е обаче, че в усещането за свобода в двете Америки са се появили разлики с обедняването на Юга. "Папата е много чувствителен към въпроса за социалната справедливост - нещо повече латинско, отколкото северноамериканско и на което се дължи интересът му към онеправданите "периферии", казва монсеньор Сорондо.


Архиепископът на Буенос Айрес беше почти неизвестен, когато бе избран на 13 март 2013 г. и стана първият папа, харесал името Франциск, в израз на почит към Свети Франциск от Асизи - образец за християните, посветил се изцяло да служи на бедните.


Потомък на италианско емигрантско семейство от Пиемонт, Хорхе Берголио се превръща в "свързващо звено между Стария континент и Новия свят", но "драматичната история на Аржентина от края на 20 век е основният фон на личния му възход", обобщава ученият Джовани Мария Виан, ръководител на "Осерваторе Романо", в предисловието на книгата "Франциск - американският папа".


На кардинал Берголио бе поръчано преди десет години в Апаресида, в Бразилия, да изготви заключителния документ на Съвета на латиноамериканските епископи. На този форум епископите от континента взимат решения по важни въпроси веднъж на десет години.


Този текст, широко известен в Латинска Америка, съдържа много голяма част от сегашните ангажименти на Франциск, отбелязва ватиканистът Никола Сенез в книгата "Словото на папата". В Апаресида Хорхе Берголио дава израз на възмущението си от "скандалното неравенство" - една от ключовите насоки в работата му като църковен глава, посочва ватиканистът.


Във всички документи от епископските конференции се дава "приоритет на проблемите на бедните", потвърждава монсеньор Сарондо. "Папата е силно критичен към капитализма, принасящ в жертва човешките права, и това е типично за латиноамериканските епископи", добавя той.


Фотогалерия: Един нестандартен папа на 80 г. >


Полският папа Йоан Павел Втори също разобличаваше "дивия капитализъм", но Франциск е по-конкретен - застъпва се за "бедна църква за бедните" и живее скромно в малко жилище, отбелязва сънародникът му.
Хорхе Берголио - "истински пастир на терен", е обикалял надлъж и нашир бедните предградия на Буенос Айрес.


Той редовно дава за пример този мултикултурен и мултирелигиозен мегаполис, населен с хора от различни раси, когато убеждава със силни думи Старата Европа да приема мигранти. Опитът, който е натрупал в годините на аржентинската икономическа криза, е в основата на неговата визия за "нищетата на големите градове", чиито жители са селяни, изгубили културните си опори. В неотдавнашни беседи пред френския социолог Доминик Волтон, папата изразява съжаление, че Латинска Америка няма силата "да реагира в отговор на огромната земеделска експлоатация" и да "оказва съпротива срещу културната експлоатация на собствените си граждани".


Народ и народна благочестивост


Възгледите му са силно повлияни от "теологията на народа" - аржентински вариант на "теологията на освобождението", която не проповядва насилие и класова борба от марксистки тип.


Това течение откроява културата и благочестието на хората от народа. Папата се възхищава на богослужението на местните култури, на което ще наблегне в Чили и Аржентина. "В народното благочестие разцъфтява народната памет", гласи твърде мистичната дефиниция, която папата дава пред млад аржентински журналист в неотдавнашните си беседи под заглавие "Латинска Америка".


Папата доверява, че е назначил латиноамерикански кардинали, защото "те привнасят духа на новите църкви, духа на една история на вяра и кръв". Така той преобразява по свое подобие конклава, който ще избере негов приемник. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Mатематик
  Mатематик
  Рейтинг: 279 Неутрално

  По-добре би било "богата църква за всички".

  "We should not have to choose between bigots of the left and bigots of the right."
 2. 2 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4529 Любопитно

  "Първият папа, поканен да говори пред американския Конгрес, има силно чувство за човешко достойнство и свобода, продължава той."

  Съгласен съм с тази оценка за папа Франциск. Най-добрият папа начело на Ватиканът от много години насам.

  Желая му лек път и успешно посещение в неговия дом в Латинска Америка.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 3. 3 Профил на Mатематик
  Mатематик
  Рейтинг: 279 Неутрално

  " папа Франциск. Най-добрият папа .
  —цитат от коментар 2 на Иво


  Лош папа няма. Щом е папа, все е добър.

  "We should not have to choose between bigots of the left and bigots of the right."
 4. 4 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  Чувството за свобода кара хората в Америка да се чувстват граждани, в Европа всячески карат хората да се чувзтват поданици и да чакат подаяния.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 5. 5 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иво": Франциск. Най-добрият папа начело на Ватиканът от много години насам.

  И аз го харесвам! В началото харесвах и Тръмпи, но ти ме разубеди.

  /не се чете/
 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  Пример за обществено ангажиран духовен водач.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4529 Любопитно

  До коментар [#3] от "Mатематик":

  Не съм съгласен. Има и много срамни папи в историята на Ватиканът... примерно Александър VI.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#4] от "korc":

  ВЕРНО ЛИ ТВА? АЗ ПЪК КАЗВАМ, ЧЕ НЕМА СВОБОДЕН ЧОВЕК С КРЕДИТ!
  Ти си напраи сметка, колко са свободните. у северна америка и по светъ.

 9. 9 Профил на Евтим Зигавин
  Евтим Зигавин
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Социална справедливост, неравенство, експлоатация - все думички в текста, които безпокоят душата на християнина. Понеже знаем, че Бог въздава на всекиму според заслугите, търсим вината за своята съдба в себе си и помним светото писание

  Псалми 119:75
  Зная, Господи, че Твоите съдби са праведни, И по справедливост си ме наказал.

  Марк 1:1 Началото на благовестието на Исуса Христа Божий Син.
 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  Папа Франциск е сред малцината истински световни лидери и визоинери- каква ирония на историята!
  Успешна визита на Светият отец у дома!!!

 11. 11 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Молитвата на Свети Франциск:

  Господи, направи ме инструмент на своя мир,
  където има омраза, нека сея любов;
  където има рана – милост;
  където има съмнение – вяра,
  където има отчаяние – надежда,
  където има тъма – светлина,
  където има тъга – радост.
  О, Боже Всемогъщи, дари ме
  Да не търся утеха, а да утешавам,
  да не търся разбиране, а да разбирам,
  да не търся обич, а да обичам,
  защото когато даваме, получаваме,
  и в прошката ни прощават,
  и в смъртта се раждаме
  за вечен живот.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 12. 12 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  "През 2010г. той атакува властите заради подкрепата им за хомосексуалните бракове. "Да не бъдем наивни. Това не е обикновена политическа битка, това е опит да се разруши Божият план", написа той няколко дни преди законът да бъде одобрен в парламента."

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 13. 13 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Опитите на папата за насаждане на чувство за вина у вече обеднелите жители на Стария континент няма да доведе до нищо добро, а само до още повече разделение. Папата би трябвало да е наясно, че солидарността е двустранен процес.
  Опитът през последните 30-40 години в Европа показва, че едностранното гостоприемство и едностранната солидарност засега водят до обедняване, разделение и нарастващо отчаяние. Нито се чувстваме у дома си в страните, към чиито граждани показваме солидарност, нито вече на собствения си континент.
  С две думи, тия призиви, дето ги отправя папата, са реалност от доста време насам и не са довели до нищо добро.

 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4529 Любопитно

  До коментар [#5] от "Тони Шнайдера":

  Хахаха.... брадчеде, не знаех, че имам толкова голямо влияние над твоето мнение. :-Д Харесвай, който искаш, не се съобразявай с моето мнение за даден политик или лидер. Свободата на мнението и мисълта е наистина важна за всяка една личност.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4529 Любопитно

  До коментар [#10] от "selqnin":

  Абсолютно съм съгласен! Както почти винаги с вашите коментари впрочем. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4529 Любопитно

  До коментар [#11] от "Kami":

  Благодаря ти за споделянето на тази прекрасна молитва!

  Свети Франциск от Асизи е бил наистина свят човек! Това може би е любимият ми католически светия. Впрочем, католици и православни имаме много общи светии (които почитаме заедно), но не съм сигурен дали свети Франциск е от тях.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  От Ролекс свещеници към бедна църква за бедните е голяма промяна, която не се отнася за източното православие, но докога? Феодализма прилаган от вселенската патриаршия е в остро противоречие с новите идей на папа Франциск.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 18. 18 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3391 Неутрално

  Има богата църква за богатите, ще построят и бедна църква за бедните и всички ще са доволни. Папа Франсиск много добре знае какво иска и понятие си няма как да го направи.

 19. 19 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Напомни ми един стар виц от комунизма , американците се борят да няма бедни, а руснаците да няма богати.

 20. 20 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3391 Неутрално

  Напомни ми един стар виц от комунизма , американците се борят да няма бедни, а руснаците да няма богати.
  —цитат от коментар 19 на Иван К.


  И кой победи? Прочете ли статията за бедните в Калифорния? Или ще кажеш, Дневник пак лъже.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  И защо трябва да има бедни. Не е ли добре църквата да е една и всички да са богати.

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5333 Неутрално

  Папа Франциск заслужава уважение, независимо дали приемат или не възгледите Му.
  Мисля, че името Му приляга много точно и Той го носи с почтеност към предчата Си.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK