Ще стане ли Македония "двуезична" след приетия спорен закон

Кадър от Тетово.

© Николай Дойчинов

Кадър от Тетово.Обявен под градския часовник в Прилеп, написан в Тирана, гласуван в Скопие. Нова история, нов език и нов живот!" Не е трудно да се познае от коя партия е македонският депутат, направил този коментар за новия Закон за употреба на езиците в профила си в социална мрежа. Зад очакваната съпротива на Димитар Стевананджия от ВМРО-ДПМНЕ срещу промените, които са на един подпис разстояние от публикуване в Държавния вестник на Македония, се крие тлеещият конфликт, който преди година отприщи нова политическа криза в страната и ескалира до нощта на размириците в парламента в края на април.


Гласуваният от македонския парламент с 69 гласа "за" законопроект, който въвежда много по-широка употреба за албанския език от сегашната, трябва до утре да се подпише от президента Георге Иванов. В новогодишното си обръщение обаче Иванов каза, че "заради краткосрочни политически цели" текстът поставя под въпрос трайните интереси на Република Македония и македонския народ." Според него унитарният характер на страната е застрашен, а текстът излиза от рамките на Охридския договор от 2001 г., с който бе избегнато пропадането на страната във въоръжен етнически конфликт.


Това бяха същите аргументи, с които той отхвърляше т.нар. платформа от Тирана - съвкупност от искания на албанските партии, загатнати преди и формулирани след изборите през 2016 г. Сред тях беше и промяна в употребата на езиците, а сегашният премиер Зоран Заев ги приемаше като условие да влезе в коалиция с "албанския блок". Именно заради тях президентът Иванов отказваше да даде мандат на Заев за съставяне на правителство. Те изведоха по улиците на Македония хиляди с искания сегашният единен и "македонски" характер на страната да бъде защитен, набеждаваха Заев като национален предател и дори го принудиха публично да отстъпи от някои искания. Той например трябваше да каже, че Македония няма да стане "двуезична", да променя герба или полицейските си униформи като реверанс към малцинствата.
Година по-късно няколко от "опроверганите" албански искания вече са част от закона и въпреки съпротивата на опозицията (имаше общо 90 предложени изменения) нито една промяна на текста не беше направена от есента насам. Какво обаче ще се промени в Македония с новия закон?


"Дневник" обобщава какво всъщност означава Законът за употреба на езиците за македонското общество година след като "платформата от Тирана" беше подписана на среща с албанския премиер Еди Рама.


Защо е необходим законът


Според документа целта е "всеки гражданин в комуникация с министерствата (да) може да употребява един от малцинствените езици (така ще се превежда тук македонският термин "службен език", който по принцип означава "официален език", но в документа е отделно понятие от него - бел. ред.) и писмеността му, а министерствата отговарят на македонски и на малцинствения език". Посочва се, че Законът за употреба на езиците е част от мерките в Националната програма за усвояване на правото на ЕС за 2017-2019 г., приета от кабинета на Заев през юли миналата година.


Отвъд правните аргументи става въпрос основно за обещания при формирането на коалиция - както на по-голямата част от "албанския блок", така и на самия Заев - да се промени законодателството. Месеци преди това анализатори изтъкваха, че основната албанска партия и сегашен коалиционен партньор - Демократичният съюз за интеграция (ДУИ), не е успяла в съюза си с бившия премиер Никола Груевски (по чието време също беше на власт в последните години) да отговори на очакванията на етническите албанци в Македония. Оттогава ДУИ изтъква, че законът е просто приключване на въпросите, заложени в Охридския рамков договор от 2001 г., след като Македония беше на ръба на гражданска война.


Кадър от Тетово.

© Георги Кожухаров

Кадър от Тетово.


Какво ще се промени на практика


Част от новите правила не са свързани с албанския конкретно, а по подразбиране, защото "най-малко 20% от гражданите" са част от албанското малцинство и го говорят. Други са ограничени до отделни общини, където и в момента се говорят "малцинствени езици" и където дадени групи - не само албанската - са над 20% от населението.


За цялата територия на Македония и на практика само за албанския език се отнасят следните промени:


- Всички закони, приемани в парламента, ще се публикуват и на македонски, и на албански език. Това се отнася и за правителствените решения. В парламента, включително на пленарни заседания, всеки депутат, чийто майчин език е албански, "говори и на него", тъй като е език на над 20% от населението, и внася в деловодството документи и на този език, за да бъдат използвани по време на пленарни заседания и такива на комисии.


- Македонският език остава официален за заседанията на правителството. Изключение е ситуация, в която заседанията се председателстват от говорещ "език на над 20%", на практика албанец (например ако албанец стане премиер или ако някое заседание се ръководи от някой от сегашните вицепремиери). Той би могъл да ползва албански в работата си. Според същата формулировка (за двайсетте процента) стенограмите и всички други документи на кабинета ще бъдат и на македонски, и на албански.


- Албанският език ще е официален в комуникацията на държавните институции с гражданите. Съдилищата ще са длъжни да направят възможно използването му в документите, които издават. Това беше сред основните искания на албанските партии още преди изборите през декември 2016 г., тъй като те твърдяха, че досегашното положение дискриминира частта от населението, чийто майчин език е албански. Досега той беше "малцинствен" в онези административни единици, където говорещите го бяха над 20% от населението (най-малко 25 общини), но албанските партии настояваха, че общините на практика не го употребяват в комуникацията си и че не съществува задължение, което да регламентира използването му при необходимост. Сега ще е достатъчно дори само една от двете страни в комуникацията да го използва, за да възникне такова задължение.


- На албански език ще са достъпни и пощенските марки, платежните нареждания, фактурите и бандеролите. Банкнотите и монетите, както и пощенските марки трябва да съдържат символи, свързани с културното наследство на гражданите, които говорят македонски, и на носителите на друг език, говорен от най-малко 20% от населението.


- Сайтовете в интернет на всички институции трябва да са двуезични (с версии на македонски и албански), но това ще важи и за публични предприятия, агенции, дирекции и юридически лица с публични функции.


Други промени се отнасят само до някои общини и следователно могат да се приложат и за езици, различни от албанския (в онези вече "двуезични" или "триезични" общини, където се говорят езици като турски или сръбски):


Протестиращите от движението "За единна Македония" миналата година често свързваха исканията на албанските партии с американския милиардер и филантроп Джордж Сорос.

© Associated Press

Протестиращите от движението "За единна Македония" миналата година често свързваха исканията на албанските партии с американския милиардер и филантроп Джордж Сорос.


- Униформите на държавните служители в Скопие и другите градове, където албанците са над 20% от населението, ще включват надписи на двата езика. Същото важи за надписите на местните институции и местните подразделения на национални институции на съответната територия и за печатите, които издават. "Двуезични" ще са "имената на улици, площади, мостове и други инфраструктурни обекти" в Скопие и във всички единици, където се говори "език, говорен от най-малко 20%".


- Това ще важи и за униформите на полицията, пожарната, служителите в здравеопазването в Скопие и всички други области, в които гражданите, говорещи друг език (не само албански, но и турски, влашки, сръбски или ромски), са над 20% от населението. На контролно-пропускателните пунктове и летищата в общини, където най-малко 20% от гражданите говорят език, различен от македонския, ще важат същите правила.


Какво не засяга само албанците


В случая на униформите на държавните служители, полицията и пожарната и граничната инфраструктура новите правила по подразбиране се отнасят и за пет общини, в които турският официално е в употреба, една, в която такъв език е влашкият, две със сръбски и една с ромски.


Кога влизат в сила новите правила


Самият закон влиза в сила в деня на публикуване в Държавния вестник на Македония. За пълното му административно прилагане обаче има срок от една година, а конкретно за пълното въвеждане на "езика на над 20%" в местните институции - 6 месеца.


Колко дълбоки са промените


Новите правила и изисквания всъщност ще узаконят фактическото положение, като създадат нови (нееднозначно приемани от експерти) задължения за държавните органи да гарантират, че комуникацията ще е еднакво възможна на двата езика.


В действителност Македония отдавна е двуезична. В населените предимно с албанци общини основните надписи по улиците са така или иначе на албански език, а през февруари влиятелното електронно издание МКД писа, че някои от тях все още предлагат версии на сайтовете си единствено на албански, но не и на македонски, защото последните са в процес на "създаване" от месеци. Такъв е случаят в община Сарай, а за Студеничани само част от информацията е на македонски.


Тази "двуезичност" обаче никога не се беше случвала на ниво символи на държавните институции (монети, полицейски униформи), нито беше регулирана законово с налагане на правила, които да изменят публичното пространство в полза на малцинствата. Този аспект не бива да се надценява: "двуезичните" улични табели например отдавна са факт в някои градове, а тези по пътя към Скопие и Охрид например от години съдържат имената на градовете както на македонски, така и на албански. От друга страна, промените поставят представата на голяма част от населението за "Македония на македонците" на изпитание. Саркастичното подмятане за "новия" живот на депутата от ВМРО-ДПМНЕ Стевананджия може да се окаже не съвсем далеч от реалността.


Фотогалерия: Македонският град с 80% албанско население, който крепи икономиката >


Какви проблеми може да създадат


Част от експертите, критични към закона, отбелязват, че степента на езикова интеграция на дадена общност не зависи от това колко официални езика има в страната и че промените може всъщност да доведат до "капсулиране" на етнически малцинства. За сравнение, в Тетово например много от жителите са "двуезични", макар и това по-често да е едностранно (албанци говорят македонски свободно, а не обратното), тъй като двете основни етнически групи взаимодействат всеки ден помежду си.


Също така отговорността за извършване на превод в институциите - при нужда - е на самите институции и това ще изисква увеличаване на бюджета на практика на всички държавни органи на Македония. Телевизия "Алсат-М" съобщи в неделя, цитирайки правителствени източници, че в двете институции, контролиращи спазването на закона, няма да се назначават нови служители, а ще се използва постоянният капацитет на държавната администрация.


Как реагира Албания


Албанският премиер Еди Рама написа в "Туитър", че "одобряването на закона за албанския език в Скопие е историческо постижение за албанците, което демократизира и укрепва самата Македония. В "реалното" публично пространство обаче той приписа на себе си и на партията си и част от успеха на закона.


Шествие на мира в Скопие преди подписването на Охридския рамков договор през 2001 г.

© Associated Press

Шествие на мира в Скопие преди подписването на Охридския рамков договор през 2001 г.


"Преди няколко дни в македонския парламент мина закон, за който преди известно време не можеше и да се помисли", каза Рама, цитиран от ТВ 21."Всички трябва да сте горди... да са горди всички, които гласуваха, поддържаха и вярваха в тази партия, защото без нея днес нямаше да има официален албански език в Македония."


Посланието, отправено от него, може да налее масло в огъня на дискусиите, тъй като ще извика спомени именно за "платформата от Тирана" и за тезата на Груевски, че зад исканията на албанските партии стоят албанските управляващи. Както македонските албански партии, така и Рама настояват, че премиерът е бил само фигурата, която да събере спорещите около платформата политици, а Тирана - мястото, на което това се е случило.


От шест искания, изпълнени от общо 11 в "платформата", обаче само две са пряко свързани със Закона за езиците; другите са в голяма степен или частично изпълнени по-рано от правителството на Заев.


В другата държава с етническо албанско мнозинство, Косово, президентът Хашим Тачи също приветства законопроекта и каза, че той "ще укрепи съжителството" и европейската перспектива на Македония. "Напредъкът на политическите права на албанците в Македония... (е) политическо, административно и културно постижение," отбеляза Тачи във "Фейсбук".


Може ли президентът да спре закона


Не без участието на депутатите. В средата на миналата седмица законът се озова в ръцете на президента Георге Иванов, който трябва да подпише до седем дни указа за публикуването му в Държавния вестник. Той обаче има право и да не го подпише (с изключение на случаите, когато даден текст е приет с мнозинство от над две трети от депутатите). Това действие връща приетия текст в парламента и депутатите са длъжни да го разгледат и гласуват още веднъж. При повторно приемане с мнозинство конституцията задължава Иванов да го подпише.


Освен вече споменатите уподобявания на "албанската платформа" държавният глава изрази и други, процедурни и терминологични съображения - например факта, че законопроектът е маркиран със синия флаг на Европейския съюз, без за това да съществува съответната европейска директива, или липсата на прецизирана терминология за понятия като "официален език" или "службен език".


Друг начин да бъде блокиран законът е, ако бъде обжалван в Конституционния съд. Такава стъпка биха могли да направят партии като ВМРО-ДПМНЕ.


Фотогалерия: Хиляди македонци излязоха "за мир и любов" и срещу албанската платформа >


Какво може да ревизира новите правила


Предстоящото преброяване би трябвало да се състои през 2019 г. Всякакви оценки за македонското население в момента биха били спекулации - заради каквито и беше отложено преброяването през 2011 г. Такова не е имало от 2002 г., когато албанците бяха отчетени като 25.17% от населението, турците - като 3.85 на сто, ромите - 2.66%, сърбите - 1.77%, бошняците - 0.84%, и власите - 0.47% (както обаче беше споменато горе, някои от тези групи възлизат на около или над 20 на сто от населението в част от общините), особено в Западна Македония.


Не е известно какво би променило въвеждането на графа "българи", което спомена една от албанските партии, ако изобщо се случи. Вероятно отговорът е "не много", съдейки по думите на македонски българи.


Ще се спазва ли законът


Не е изключено. Специална агенция и инспекторат ще трябва да наглеждат как ще се изпълняват законовите разпореждания. Дейността им е подробно описана в закона, който предвижда и глоби от 4000 до 5000 евро за неспазване. Макар на Балканския полуостров скептицизмът и дори осмиването на агенции, комисии и надзорни съвети, създавани заради спазването на нов закон и договор, да се смята за народна мъдрост, към момента е трудно да се каже дали случаят със Закона за езиците ще е такъв.


Причината е в интереса на коалиционните партньори - основно ДУИ - и особено в конкуренция за вниманието на етническия албански електорат да бъде защитено бързото изпълнение на закона. ДУИ, които силно пострадаха след години в коалиция с ВМРО-ДПМНЕ и си навлякоха критики, че повече гледат интересите си във властта, се налага непрекъснато да опровергават нападки от по-малки, но вече изгрели партии като Алианса на албанците и "Беса", за политически машинации и твърде малка загриженост да спазват обещанията от предизборната си програма.


В два разговора с "Дневник" миналата година бившият говорител на ДУИ и сегашен вицепремиер за евроинтеграцията и междуетнически въпроси Буяр Османи даде да се разбере, че за партията му промяната на Закона за езиците е просто стъпка към затваряне на страници от Охридския рамков договор от 2001 г., което е отнело твърде дълго.

Ключови думи към статията:

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 522 Весело

  Докато Македония водеше епична борба с България не забеляза истинската война , като и Запада с Русия

  гошо
 2. 2 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2541 Весело

  Албанският официален? Това значи ли, че договорът им с нас е на албански?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 3. 3 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#1] от "гошо":

  Тепърва в Македония ще имат проблеми!
  Виждам,
  Прозира,
  Велика Албания на Балканите ;)

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 4. 4 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Със или без закон Македония е двуезична. След време ще бъде част от велика Албания, защото демографски албанците нарастват със значителни темпове и е само въпрос на време да станат много повече от македонците.

 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5099 Неутрално

  Македомците за жалост ще бъдат "претопени" от многодетните албански семейства

 6. 6 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Западно от Скопие, по магистралата през Тетово и Гостивар, та чак до Охрид, няма нито едно македонско знаме! Веят се единствено двуглави орли

  I shave with Occam's razor
 7. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  За Македония спасението е само да въведат официален език английски защото за всички ще бъде чужд.

  подпис
 8. 8 Профил на destruct
  destruct
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#4] от "bwy56537275":

  Няма как да се случат тези апокалиптични сценарии, защото и албанците от Македония емигрират и то в голям брой и пропорцията се задържа горе-долу една и съща, т.е. те са около 20 % от населението. Отделно албанците са концентрирани исторически в няколко района на Западна и Северозападна Македония- Тетово, Гостивар, Струга, Кичево, Дебър. Има ги и в Скопие и Куманово и толкова. Албанци никога не са вирели в Централна и Източна Македония- Велес, Тиквешията, Битоля, Гевгелия, Берово, Струмица, Щип, Крива паланка и т.н.

 9. 9 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Двуезичността е само преход към новата едноезичност.

  Евроатлантида
 10. 10 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 821 Неутрално

  нормални, след всяка отстъпка към албанците те искат по-голяма и по-голяма, докато Албания официално не си поиска територията на половин Македония до 30 години....

  нашият промблем с циганите за щастие е по-лесен за разрешаване, просто трябва да спрат да се крадат накрая всичките милиони за интеграция и да се дадат за образование на маргинализираните общности

 11. 11 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  До коментар [#1] от "гошо":Тепърва в Македония ще имат проблеми!Виждам,Прозира,Велика Албания на Балканите ;)
  —цитат от коментар 3 на Вонин


  Велика Албания ще е само една от стъпките към "оста на полумесеца". Скоро след това ще видим автономни Родопи и Странджа, двуезична, мултикултурна България, а някой ден ислямски балкански феодалства, доминирани от възродилата се и набрала икономическа мощ Турска Империя.

  Евроатлантида
 12. 12 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  Ставащото е поредното доказателство, че отделянето на Македония от България е огромна и непростима историческа грешка.

 13. 13 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Да. Ще стане.

  Мърфи е оптимист!
 14. 14 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#11] от "sa6":

  Това за велика Албания, ислямски балкански феодалства , Турска империя и т.н. наистина ли ти се привиждат?

 15. 15 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#4] от "bwy56537275":Няма как да се случат тези апокалиптични сценарии, защото и албанците от Македония емигрират и то в голям брой и пропорцията се задържа горе-долу една и съща, т.е. те са около 20 % от населението. Отделно албанците са концентрирани исторически в няколко района на Западна и Северозападна Македония- Тетово, Гостивар, Струга, Кичево, Дебър. Има ги и в Скопие и Куманово и толкова. Албанци никога не са вирели в Централна и Източна Македония- Велес, Тиквешията, Битоля, Гевгелия, Берово, Струмица, Щип, Крива паланка и т.н.
  —цитат от коментар 8 на destruct


  Албанците са 25% от населението и то по преброяването от 2002, от тогава са минали 15 години... при негативна тенденция за македонския етнос. И въобще не е толкова безобидна ситуацията, колкто се опитвате, да я изкарате. Наострени са едни срещу други, избягват да имат помежду си взаимоотношения, албенецът си пазарува от албанската бакалия, македонецът - от македонския супермаркет... и така до двуезичие, автономна република и miropafshim

  I shave with Occam's razor
 16. 16 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  "Ще стане ли Македония..."

  Македония не може да има прогрес, ако не се освободи от Сръбското и най-вече от Руското влияние! Македонците не трябва да вземат пример и поука от днешната върхушка на Герб, когато се касае за външна политика! От Герб може да научат само как да направят страната си още по-зависима от империята на злото!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 17. 17 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 522 Любопитно

  До коментар [#12] от "Един препатил":

  е то трябва и да поуточниш като как е станало това отделяне

  гошо
 18. 18 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Това е пример за последици от прилагане на нещо, подобно на конвенция.

  Сега ако председателят на заседанието от малцинство говори на албански, то присъстващите членове на правителството ще трябва или да знаят албански или да ползват преводач.

  Дали да не се използва в заседанията тогава английски език? Щото есперанто никой не знае.
 19. 19 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  Решението е много просто - който иска да си говори македонски, който иска да си говори албански, който иска - сръбски, турски, влашки. Официалният език обаче става българският. Хем всички го разбират, хем няма да има ощетени и недоволни.

 20. 20 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Белгия/Фландрия и Холандия
  Белгия и Франция
  Сърбия и Хърватска
  Швейцария,Австрия и Гремания
  Канада и Франция
  ...

  Всички те имат официални договорености за поддържане на общ стандарт за общия език от техните академии на науките чрез издаване на общи речници и по друг начин.

  Само България и Македония нямат такъв договор.

 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3988 Неутрално

  Македония отдавна е на кръстопът -не да избира между България или Сърбия, както тамошните комунисти внушаваха, а да се пребори с пълзящата албанизация в страната, нещо, което до скоро беше замазвано от тамошните управляващи зад "плашилото" България. Явно, че този проблем не е от сега и част от промените всъщност просто ще узаконят фактическото положение такова, каквото е то в някои части от Македония вече близо две десетилетия. Но друга част от промените отварят пътя за официална албанизация на държавата и в никакъв случай не могат да се подминат с лека ръка. А като съобразим и фактора съседство с Албания и Косово, положението още повече се влошава. Вече е време ние като държава - майка да вземем отношение по въпроса, защото това ни касае пряко. Трябва да помогнен Македония да остане християнска, а не мюсюлманска, в противен случай сме повлечени и ние. Това е битка и за нашата собствена идентичност ! А не бива да забравяме, че немалка част от Албанците също са християни, както и, че там също живеят българи. Смятам, че пред нас се откриват нови възможности в тази ситуация.

 22. 22 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 229 Неутрално

  В Македония няма двуезичие, а строго моноезичие в отделните райони. И където се увеличи албанското присъствие, останалите най-често продават и се изселват.

 23. 23 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2183 Неутрално
 24. 24 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  До коментар [#21] от "nip03542908":

  Така, а сега бихте ли ни обяснили съвсем конкретно:
  - защо албананизацията на Македония да е толкова страшно нещо?
  - как това толкова страшно нещо заплашва България?
  - какво предлагате да направи България?

  ПП. Много моля за конкретни отговори ако има такива. Плюсовете и минусите никого не интересуват. Най-малко пък мен.

 25. 25 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2802 Весело

  До коментар [#23] от "blondofil":

  Като Швейцария.
  —цитат от коментар 23 на blondofil


  Ех, Лондон, Лондон! Същински Кукуш!

 26. 26 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Сещам се за успешни държави с два и дори три официални езика. Нормално албанския да стане втори официален щом се говори от над четвърт от населението.

  Може пък и за нас да е по-добре, албанците са по-добре настроени към нас от промитите мъкодонци, сърбомани и сърби. Като минимум поне не ни крадат историята и да ни обиждат не им е национален спорт.

 27. 27 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#26] от "nemeria":
  Така е, с албанците имаме общи неща - например гърците и сърбите винаги са ни прецаквали да ни вземат териториите. Заради комунизма и посткомунизма и двете страни бяхме аут от политиката на Балканите последния близо век, сега искаме разни нещица...Гърция, Сърбия и Русия нещо не харесват това...

 28. 28 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 319 Неутрално

  За Македония спасението е само да въведат официален език английски защото за всички ще бъде чужд.
  —цитат от коментар 7 на Иван К


  В света има прекалено много езици. Албания е едва 3 милиона. България е 7 милиона. Може би ако се приеме английския за официален в малките страни ще е добре за всички от самата страна. Сега положението е такова, че това да знаеш албански се равнява на това да знаеш програмния език Фортран през 2017 (този език вече не се използва за писане на код)

 29. 29 Профил на Gilbert Grape
  Gilbert Grape
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Добре, че едно време не сме взели Македония. Иначе сега ние щяхме да се занимаваме с проблемът дали да има албански език. Нека гордите макета дето ни трошаха паметниците да се занимават с това. Който се смее последен, се смее най-добре.

 30. 30 Профил на Gilbert Grape
  Gilbert Grape
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Добре, че едно време не сме взели Македония. Иначе сега ние щяхме да се занимаваме с проблемът дали да има албански език. Нека гордите макета дето ни трошаха паметниците да се занимават с това. Който се смее последен, се смее най-добре.

 31. 31 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1909 Неутрално

  Добре, че едно време не сме взели Македония. Иначе сега ние щяхме да се занимаваме с проблемът дали да има албански език.
  —цитат от коментар 29 на Gilbert Grape


  В границите от Втората световна война албанските региони в Македония не влизат в България.

 32. 32 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Нормално развитие за страна с 25% албанци.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 33. 33 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#15:"Сахаров"][/quote]

  И при албанците има голяма емиграция.Надали са повече от 25-30 процента.Изобщо и страховете за Велика Албания са преувеличени предвид голямата емиграция от трите държави с албанско население-Албания,Косово и Македония.В Сърбия и Черна гора пък са малко на брой.

 34. 34 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 1189 Любопитно

  Велика Албания ще е само една от стъпките към "оста на полумесеца". Скоро след това ще видим автономни Родопи и Странджа, двуезична, мултикултурна България, а някой ден ислямски балкански феодалства, доминирани от възродилата се и набрала икономическа мощ Турска Империя.
  —цитат от коментар 11 на sa6


  Винаги съм се чудел хора като теб какво правят по цял ден, че се занимават с някакви налудничави теории на конспирацията. Излез навън, поритай топка, да стоиш в задушната панелка е нездравословно.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 35. 35 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#21] от "nip03542908":

  Е ние сме ясни след сто години нашите земи ще са част от османската империя. След 50 години ще сме 5 милиона половината от които не от българеският етност, а Турция 120 милиона. Не е нужно да си гении за да предскажеш какво ни чака...

 36. 36 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 886 Неутрално

  [quote#11:"sa6"][/quote]

  Нема се пуашиш! Аз те пазя!

 37. 37 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 1189 Весело

  До коментар [#21] от "nip03542908":Е ние сме ясни след сто години нашите земи ще са част от османската империя. След 50 години ще сме 5 милиона половината от които не от българеският етност, а Турция 120 милиона. Не е нужно да си гении за да предскажеш какво ни чака...
  —цитат от коментар 35 на bwy56537275


  Добре, че сега като сме 7 млн., а те - 80 млн., всичко е под контрол...

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 38. 38 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Белгия/Фландрия и ХоландияБелгия и ФранцияСърбия и ХърватскаШвейцария,Австрия и ГреманияКанада и Франция...Всички те имат официални договорености за поддържане на общ стандарт за общия език от техните академии на науките чрез издаване на общи речници и по друг начин.Само България и Македония нямат такъв договор.
  —цитат от коментар 20 на potrebitel3


  Сигурно ли е, че Сърбия и Хърватска (и Босна и Черна гора) поддържат общ стандарт?

 39. 39 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#21] от "nip03542908":Е ние сме ясни след сто години нашите земи ще са част от османската империя. След 50 години ще сме 5 милиона половината от които не от българеският етност, а Турция 120 милиона. Не е нужно да си гении за да предскажеш какво ни чака...
  —цитат от коментар 35 на bwy56537275


  По какво е ясно това?И сега Турция има огромна територия и не е толкова гъсто населена.Освен това с смята,че максимум до 100 милиона население ще стигнат и ще започнат да намаляват.
  А и като искаш тази територия да остане за българи-ти колко деца имаш?Щото аз имам две и чакам трето.

 40. 40 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 590 Неутрално

  [quote#15:"Сахаров"]
  —цитат от коментар 33 на musashii
  И при албанците има голяма емиграция.Надали са повече от 25-30 процента.Изобщо и страховете за Велика Албания са преувеличени предвид голямата емиграция от трите държави с албанско население-Албания,Косово и Македония.В Сърбия и Черна гора пък са малко на брой.[/quote]

  Мен Велика Албания не ме плаши... Както писа "nemeria" малко по-горе, албанците говорят с уважение за нас и последните години те са единствения проводник на историческата правда в Македония. Проблемът е, че там язва си има и не се знае тея, които са в губещи позиции в момента, притиснати до ъгъла, Грую, Мрую, сърбите и руснаците, какво ще предприемат... да не вземат накрая да запалят чергата

  I shave with Occam's razor
 41. 41 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#40:"Сахаров"][/quote]

  Говорят с уважение на принципа-врагът на моя враг е мой приятел.Знаят,че македонците мразят да ги наричат българи и затова го правят.Имам роднини българи в Косово и те ми казаха,че по време на войната в Косово албанците са нападнали български села.И само международните сили са ги спасили.Хич не са стока.Добре,че Костов навремето отказа да приеме албански бежанци.Албанските престъпни кланове са едни от най-опасните в цяла Европа.

 42. 42 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3988 Неутрално

  До коментар [#24] от "Един препатил":

  По първи въпрос: може би никога не сте чувал това, което ще напиша, но:
  "Военният сблъсък в Република Македония от януари — ноември 2001 г. е въоръжен конфликт, започнал, когато етническите албанци от Армията за национално освобождение нападат силите за сигурност на Република Македония в началото на януари 2001 г. Конфликтът продължава почти година, макар че общият брой на жертвите остава ограничен до няколко десетки от всяка страна, според източници и от двете страни на конфликта. "
  Ще се радвам, ако занапред, като един препатил, както гласи вашия ник, имате предвид общо известното на всички останали.

  По втория ви въпрос ( - как това толкова страшно нещо заплашва България?)
  освен от горното, което лесно може да обхване целия регион, заплахата за България идва още и най - вече от агресивната външна политика на ердоганова Турция. Сигурно и с това не сте наясно, но Турция има претенции да защитава мюсюлманското население на балканите. Ако е необходимо и да прекрои границите със сила. Просто и ясно. И е казано в прав текст не от кой да е , а от самия Ердоган без някакви заобиколки или недомлъвки. Относно неговите изказвания за Кърджали не мисля, че има нужда да се връщам към тях.
  По отношение на третия въпрос: осмислете отговорите на първите два въпроса и ако сте съгласен ще продължим и с третия ви въпрос. И между другото - всеки съфорумник също може да се включи в тази изключително важна за нас тема.

 43. 43 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#24] от "Един препатил":По първи въпрос: може би никога не сте чувал това, което ще напиша, но:"Военният сблъсък в Република Македония от януари — ноември 2001 г. е въоръжен конфликт, започнал, когато етническите албанци от Армията за национално освобождение нападат силите за сигурност на Република Македония в началото на януари 2001 г. Конфликтът продължава почти година, макар че общият брой на жертвите остава ограничен до няколко десетки от всяка страна, според източници и от двете страни на конфликта. "Ще се радвам, ако занапред, като един препатил, както гласи вашия ник, имате предвид общо известното на всички останали.По втория ви въпрос ( - как това толкова страшно нещо заплашва България?)освен от горното, което лесно може да обхване целия регион, заплахата за България идва още и най - вече от агресивната външна политика на ердоганова Турция. Сигурно и с това не сте наясно, но Турция има претенции да защитава мюсюлманското население на балканите. Ако е необходимо и да прекрои границите със сила. Просто и ясно. И е казано в прав текст не от кой да е , а от самия Ердоган без някакви заобиколки или недомлъвки. Относно неговите изказвания за Кърджали не мисля, че има нужда да се връщам към тях. По отношение на третия въпрос: осмислете отговорите на първите два въпроса и ако сте съгласен ще продължим и с третия ви въпрос. И между другото - всеки съфорумник също може да се включи в тази изключително важна за нас тема.
  —цитат от коментар 42 на nip03542908


  България е единствената съседна държава на Турция,с която няма проблеми.В една или друга степен имат проблеми с Гърция,Сирия,Ирак,Иран,Грузия,Кипър по море,Израел,който също са наблизо макар и да нямат общи граници.Отделно Турция си има проблеми с Ислямска държава,Ал Кайда,леви терористи,ПКК,кюрдите като цяло.А и с вътрешна опозиция на властта.И при всички тези проблеми да тръгнат да се занимават с единствената страна с добри отношения трябва да са малоумни.Така че страховете от Турция са безпочвени.

 44. 44 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 590 Неутрално

  [quote#40:"Сахаров"]
  —цитат от коментар 41 на musashii
  Говорят с уважение на принципа-врагът на моя враг е мой приятел.Знаят,че македонците мразят да ги наричат българи и затова го правят.Имам роднини българи в Косово и те ми казаха,че по време на войната в Косово албанците са нападнали български села.И само международните сили са ги спасили.Хич не са стока.Добре,че Костов навремето отказа да приеме албански бежанци.Албанските престъпни кланове са едни от най-опасните в цяла Европа.[/quote]

  Възможно е! Както и е възможно, уважението към нас да идва от хилядолетното ни съжителство на Балканите, защото албанците се смятат за наследници на илирите, автохтонното население в Западната част на п-ова, а нас - за наследници на траките, автохтонното население в Източната... и през всичките тези векове нямаме нито един конфликт помежду си

  I shave with Occam's razor
 45. 45 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#44:"Сахаров"][/quote]

  По време на Османската империя арнаутите са били едни от най-жестоките при потушаване на въстания.А и са имали многобройни набези над български села.А и българските войници по време на Първата световна война не са си поплювали в албанските села.Знам за случай,разказван ми от един дядо участник в тази война.Когато влизат българите в едно албанско село български войник поискал от една албанка да му даде вода да пие.Тя му дала,но мъжът й го застрелял.Ей така без изобщо да я нападал или искал да я изнасилва.И след това българските войници избили доста албанци като отмъщение.
  Що се отнася до произхода-наистина албанците са потомци на илирите.Ама ние дали сме на траките е много спорно.Съвременните теории ни причисляват като потомци на скитите и сарматите ,живели на територията на днешна Русия и Украйна.

 46. 46 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Ово е Албания!

  Марс е изконна Американска територия!
 47. 47 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Не може една държава да има два официални езика в различните региони. Това е пълно безумие и рано или късно ще доведе до разцепване на държавата в зависимост от езика.

 48. 48 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#11:"sa6"][/quote]

  Това Сидеров или Симеонов ти го казаха?!Като си толкова патрЕот, ка пък не виждаш, как лъжепатриотите в парламента си гласуват взаимно с ДПС, удобните закони?

 49. 49 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  Страна...........Monkeydonia !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 50. 50 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3988 Неутрално

  До коментар [#43] от "musashii":

  "България е единствената съседна държава на Турция,с която няма проблеми.В една или друга степен имат проблеми с Гърция,Сирия,Ирак,Иран,Грузия,Кипър по море,Израел,който също са наблизо макар и да нямат общи граници.Отделно Турция си има проблеми с Ислямска държава,Ал Кайда,леви терористи,ПКК,кюрдите като цяло.А и с вътрешна опозиция на властта."

  В Турция няма никаква сериозна вътрешна опозиция - това мисля за съвсем очевидно да го коментираме. С Грузия няма никакви проблеми, със Сирия - турската армия влиза в Сирия когато си поиска, не съм чул сирийската армия да е влязла когато си поиска на турска територия....Кипър - половината е Турски след десанта на 20 юли 1974...с Иран имат точно в момента както търкания, така и много общи интереси, а с Гърция проблемите са, че Турция не "изключва военен вариант" на решение на спора за островите. С Израел - след като Израел отряза турският кораб, запътил се съвсем провокативно към Палестинската автономна област...Или две думи - всички проблеми на Турция дотук са защото Турция действа агресивно е много пъти със сила спрямо съседите си. Защо си мислиш, че една в 99 % от случаите ще си агресивен, а в останалия 1 % - добронамерен ? Освен заради пределно ясната политика тип връщане в старите граници на Османската империя по мирен начин! С Ал Каеда имаше търговия, не проблеми. Единственият сериозен проблем от изброените, който застрашава истински Турция, това са кюрдите. Но това е друга тема.

 51. 51 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#20] от "potrebitel3":

  Белгия/Фландрия и Холандия
  Белгия и Франция
  Сърбия и Хърватска
  Швейцария,Австрия и Гремания
  Канада и Франция...
  Всички те имат официални договорености за поддържане на общ стандарт за общия език от техните академии на науките чрез издаване на общи речници и по друг начин.
  Само България и Македония нямат такъв договор.
  —цитат от коментар 20 на potrebitel3


  Не е баш така.
  Холандската академия на науките някъде май още през 80-те обявява, че повече няма да взима предвид развитието на езика във Фландрия.
  Квебек и Франция също не поддържат общ стандарт.
  За Белгия-Франция и трите немскоезични не знам.

  А Сърбия - Хърватска - Босна определено не поддържат нищо общо, тъй като няма как да се поддържа общ стандарт на три езика, обявявани и смятани за различни от повечето им "носители" и съответните държави.
  Без да броим в схемата и Черна гора.

  Няма как да поддържаме общ стандарт между двата официални езика, тъй като разликите са съществени, много по-големи от тези в говоримите езици в Македония и (Западна) България.
  Друг е въпросът, че и повечето македонци не си знаят добре официалния административен език и си пердашат предимно на съответните си диалекти.

 52. 52 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Да не забравяме - поздравления за статията и автора!

  Подробна, компетентна, систематично подредена, полезна - все твърде нетипични черти за българска медия! :)

 53. 53 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 715 Любопитно

  Добре известно е, че в Р.Македония наемници на външни имперски сили години наред саботират процеса на сближаване с България.Тяхната тактика е да демонизират образа на България и зад маската на "отвоюване на собствена идентичност" да отричат безспорни факти от общата ни история и да търсят единствено и само разделителни линии. Комисиите, произтичащи от договора, са призвани да ревизират с ъдържанието на македонистките учебниците на принципа НА АКЦЕНТИРАНЕ ВЪРХУ ОНОВА, КОЕТО НИ СБЛИЖАВА, А НЕ СМРАЗЯВА ! Много важно е да се изясни историческата истина от най-новата история: 1. Макар и военен съюзник на фашистка Германия, България не е била държава с фашистки режим 2. България не е окупатор на Вардарска Македония, тъй като такъв политически субект не съществува до Втората Севтовна война. Тя поема от Германия администрирането на земя с българско население, окупирана и наречена от Кралска Сърбия с името "Южна Бановина".

 54. 54 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4248 Неутрално

  До коментар [#21] от "nip03542908":Така, а сега бихте ли ни обяснили съвсем конкретно:
  - защо албананизацията на Македония да е толкова страшно нещо?
  - как това толкова страшно нещо заплашва България?
  - какво предлагате да направи България?ПП. Много моля за конкретни отговори ако има такива.
  —цитат от коментар 24 на Един препатил


  Правилни въпроси задаваш.
  Ето моите отговори:
  -Албанизацията на Македония е страшна само за Сърбия и сърбоманите у нас, които мразят албанците, защото подражават на сърбите , които мразят албанците.
  -Албанизацията не само не заплашва България , но тя е полезна за българската кауза в Македония. Ако сме изоставили Македония, което за съжаление е така, по-добре е Македония да е албанизирана отколкото сърбизирана.
  -България трябва да води политика на защита правата на всички македонци , които се самоопределят за българи, да иска за тях да има български училища с преподаване на литературен български език, да иска промяна на учебниците по история в които да се преподава истинска , а не измислената македонска история, да настоява българските медии да се разпространяват на територията на Македония в не по-малка степен на разпространяването на сръбските медии, да улесни издаването на български паспорти на македонците, да улесни достъпът на младите македонци до висшите учебни заведения в България.

 55. 55 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4248 Неутрално

  Навремето Ванче Михайлов написа книгата Македония - Швейцария на Балканите. Това беше неговата мечта.
  С помощта на албанците тази негова мечта може да се сбъдне.
  Какво представлява Швейцария? Три народности французи, немци и италианци живеят в съюз на кантони като в държавата трите езика френски, немски и италиански са официални. В западната част на страната се говори френски , в северната се говори немски , а в южната италиански.
  Македония може да се федерализира на българо албанска държава, в която в западната част ще се говори на албански , а в източната български.
  Разбира се това може да стане само ако антибългарският македонизъм се изкорени окончателно. Това няма да стане веднага. Ще е нужно време поне две три поколения.

 56. 56 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4248 Неутрално

  Още преди година или две Любчо Георгиевски каза в едно интервю, че македонците вече са под 50% от жителите на Македония. Останалите са албанци, може би вече над 30%, турци , цигани, власи, торбеши, това са като нашите българомохамедани, но поради помакедончването те са решили да останат като отделна народност. За да не се констатира този факт вече второ десетилетие не се прави преброяване. Интересно е колко ще се декларират като българи. Получилите български паспорти трябва да декларират като българи, иначе трябва да им се отнемат българските паспорти , защото при получаването им те са декларирали че потеклото им е българско и те самите са българи. Ето защо не трябва да има никакви затруднения при даването на български паспорти. По този начин се официализира наличието на българи в Македония.

 57. 57 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 293 Весело

  До коментар [#21] от "nip03542908":Е ние сме ясни след сто години нашите земи ще са част от османската империя. След 50 години ще сме 5 милиона половината от които не от българеският етност, а Турция 120 милиона.
  —цитат от коментар 35 на bwy56537275


  Но имаме 300 00 украинци и руснаци! :)

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 58. 58 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3988 Неутрално

  По повод федерализацията на Македония между България и Албания, знаеш ли защо България губи изконно бъларската Вардарска Македония ( днес сърбееща се до голяма степен ) ? Защото приема да си я подели със Сърбия в един анекс към сеглашението преди 1 - та Балканска война.....Последиците от това са печално известни в историята.
  А има и една притча в Свещенното писание за това коя е истинската майка при спор между две проститутки чие е детето( без външни свидетели на самото му раждане). Соломон наредил да се разсече на две и всяка да вземе по половина от него. Истинската майка ужасена извикала - никога, дай и цялото дете, само и само да е живо....Така Соломон разбрал, че майката е само тази, която обича детето си, дори с цената да го изгуби, и и го предал цялото !

 59. 59 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 293 Любопитно

  Добре,че Костов навремето отказа да приеме албански бежанци..
  —цитат от коментар 41 на musashii


  А как не са минали нелегално през границата? сега как минават лекарите и инженерите от Сирия?

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 60. 60 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#43] от "musashii":"България е единствената съседна държава на Турция,с която няма проблеми.В една или друга степен имат проблеми с Гърция,Сирия,Ирак,Иран,Грузия,Кипър по море,Израел,който също са наблизо макар и да нямат общи граници.Отделно Турция си има проблеми с Ислямска държава,Ал Кайда,леви терористи,ПКК,кюрдите като цяло.А и с вътрешна опозиция на властта."В Турция няма никаква сериозна вътрешна опозиция - това мисля за съвсем очевидно да го коментираме. С Грузия няма никакви проблеми, със Сирия - турската армия влиза в Сирия когато си поиска, не съм чул сирийската армия да е влязла когато си поиска на турска територия....Кипър - половината е Турски след десанта на 20 юли 1974...с Иран имат точно в момента както търкания, така и много общи интереси, а с Гърция проблемите са, че Турция не "изключва военен вариант" на решение на спора за островите. С Израел - след като Израел отряза турският кораб, запътил се съвсем провокативно към Палестинската автономна област...Или две думи - всички проблеми на Турция дотук са защото Турция действа агресивно е много пъти със сила спрямо съседите си. Защо си мислиш, че една в 99 % от случаите ще си агресивен, а в останалия 1 % - добронамерен ? Освен заради пределно ясната политика тип връщане в старите граници на Османската империя по мирен начин! С Ал Каеда имаше търговия, не проблеми. Единственият сериозен проблем от изброените, който застрашава истински Турция, това са кюрдите. Но това е друга тема.
  —цитат от коментар 50 на nip03542908


  Каквато и да е причината за проблемите на Турция със съседите е ясно,че такива съществуват.А при положение,че дори преврат организираха на Ердоган,да твърдиш,че нямало вътрешна опозиция е смешно.Турското общество е много по-разслоено от българското.
  А самият факт,че европейската част на Турция е много слабо населена говори,че те нямат намерение там да заселват големи маси хора.Община Одрин е само 400 хиляди души.Половин процент от цялото население на Турция.

 61. 61 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3988 Неутрално

  Ми то и България ако атакува утре Турция ще си има проблеми. По твойта логика няма значение защо, важното е, че ще си имаме проблем :)

 62. 62 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3988 Неутрално

  Не стопли ли вече, че не Турция си има проблеми със съседите си, а съседите и си имат проблеми с Турция т.е вземи си логиката, обърни я изцяло и ще получиш вярния отговор :)

 63. 63 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4248 Неутрално

  По повод федерализацията на Македония между България и Албания, знаеш ли защо България губи изконно бъларската Вардарска Македония ( днес сърбееща се до голяма степен ) ? Защото приема да си я подели със Сърбия в един анекс към сеглашението преди 1 - та Балканска война.....Последиците от това са печално известни в историята.А има и една притча в Свещенното писание за това коя е истинската майка при спор между две проститутки чие е детето( без външни свидетели на самото му раждане). Соломон наредил да се разсече на две и всяка да вземе по половина от него. Истинската майка ужасена извикала - никога, дай и цялото дете, само и само да е живо....Така Соломон разбрал, че майката е само тази, която обича детето си, дори с цената да го изгуби, и и го предал цялото !
  —цитат от коментар 58 на nip03542908


  А знаеш ли при кое правителство България извършва това кощунство да дели изконно български земи със Сърбия? Това става при русофилското правителство на Гешев-Данев, които буквално провеждат руската антибългарска политика на Балканите. Изобщо Балканският съюз е порочно сключен по руско внушение в резултат на което губим Македония, но това е най-малкото , което ни се е случило тогава, защото нещата от руска страна са били нагласени така , че да се затрие цяла България. Спасява ни българската войска, която побеждава турските войски на тракийския фронт. Но това е друга тема.

 64. 64 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3988 Неутрално

  До коментар [#63] от "tacheaux":

  Точно така, именно руския " арбитраж" по отношение на македонските земи подарява тези земи на сърбите, а България прави фаталната грешка да се съюзи с държави, които и тогава, и сега само я мразят, изнасяйки при това цялата тежест на войната върху плещите си и подарявайки изконно български територии на враждебните и съседи. Сложи в кюпа и мегаломанските амбиции на Фердинанд и една върхушка около него и България просто нямаше да съществува в сегашния и вид ако не бяха героите - български воини ! На третия въпрос на колегата: - какво предлагате да направи България? Отгора започва от това: внимавай кого наричаш за съюзник. И само една подсказка: страните, които ни се водят традиционно братски са именно палачите на Българщината и нейната кауза. Спирам с подсказките :)

 65. 65 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Македонски,албански, вла6ки, турски, сръбски, ромски езици ...и никъде български???
  Интересно.

  ne mutlu türküm diyene.
 66. 66 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#53] от "objective":

  ''Вардарска Бановина''

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 67. 67 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#42] от "nip03542908":

  Вку4вам се.
  " Ако е необходимо и да прекрои границите със сила. Просто и ясно. И е казано в прав текст не от кой да е , а от самия Ердоган без някакви заобиколки или недомлъвки"
  Кога ,къде.... линк не6то или голословни твърдения.Па дай и изказването му за Кърджаали.
  Не го оби4ам Ердоган,ама никак, но дори и той не е в състояние да каже подобна глупост.

  ne mutlu türküm diyene.
 68. 68 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Още преди година или две Любчо Георгиевски каза в едно интервю, че македонците вече са под 50% от жителите на Македония. Останалите са албанци, може би вече над 30%, турци , цигани, власи, торбеши, това са като нашите българомохамедани, но поради помакедончването те са решили да останат като отделна народност. За да не се констатира този факт вече второ десетилетие не се прави преброяване. Интересно е колко ще се декларират като българи. Получилите български паспорти трябва да декларират като българи, иначе трябва да им се отнемат българските паспорти , защото при получаването им те са декларирали че потеклото им е българско и те самите са българи. Ето защо не трябва да има никакви затруднения при даването на български паспорти. По този начин се официализира наличието на българи в Македония.
  —цитат от коментар 56 на tacheaux


  Не ти следя логиката. Тези с българските паспорти може и да са декларирали, че са с българско потекло, ама това не им пречи днес да се чувстват марсиянци, а утре папуаси.

 69. 69 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Нещата отиват натам, че македонците реално губят държавата си. Из Македония ще се оформят някакви затворени гета, където македонците ще изживяват манията си за величие. А навън ще е някаква друга реалност, която те просто няма да виждат. Постепенно македонците ще започнат да отричат държавните институции и чрез още повече местно самоуправление ще си получат македински градове-държави и села-държави.

 70. 70 Профил на alcapone
  alcapone
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Благодарим ти Фердо, че загуби Балканската и Първата световна, сега тея двуглавите с квадратните глави щяха да са у нас по Царя

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK