"Фейсбук" счупи журналистиката и сега се опитва да си измие ръцете

"Фейсбук" счупи журналистиката и сега се опитва да си измие ръцете

© Dado Ruvic, ReutersФейсбук" счупи новините и сега се опитва да се отърве от отговорността си – това са първите коментари от експерти за промените в основната рубрика на социалната мрежа.


Създадена едва преди 14 години, тя промени начина, по който хората общуват, получават информация и формират мнението си. След феномена на фалшивите новини, който придоби гигантски размери именно чрез нея, на компанията ѝ се наложи да обясни как така получи такава огромна власт и какво смята да прави с нея.


Наскоро създателят Марк Зукърбърг обяви, че в новинарския фийд ще се дава предимство на снимки и публикации на семейството и приятелите за сметка на съдържанието на медии, търговски марки и други страници. Зукърбърг обясни това с желанието си да засили личните връзки между хората – което бе и първоначалната идея на "Фейсбук".
"Публичното съдържание, което ще виждате, ще трябва да спазва същите стандарти – да насърчава смисленото общуване", писа той. "Като пример – около телевизионните предавания и спорта се образуват многобройни групи от близки хора. Виждаме, че под видеата на живо хората си комуникират много повече, отколкото под останалите. Някои новини дават начало на разговори по важни теми. Но в наши дни гледането на видео, четенето на новини или получаването на известия от страници често е пасивно изживяване."


"Нека бъда ясен: очаквам времето, което хората прекарват във "Фейсбук", както и някои параметри на ангажираността им да намалеят. Очаквам обаче и времето, което прекарвате във "Фейсбук", да е по-ценно."


В централата


Имайки предвид, че социалната мрежа бе създадена с мисълта да служи за лично общуване, не е изненадващо, че служителите ѝ не се вълнуват много от промените във фийда. "Винаги се е смятало, че да набутваш новини и информация за известни личности навсякъде, измества основния фокус на "Фейсбук" - да свързва хората", казва бивш високопоставен служител пред "Бъзфийд". Човек, който в момента работи в компанията, също е положително настроен: "Фейсбук" ще стане по-локален, казва той. Мисля, че като цяло това ще е полезно за човечеството."


Който чупи, купи


Зукърбърг "счупи журналистиката, като радикално обезцени дигиталната реклама, която е жизненоважна за медиите; счупи читателските навици на потребителите – лабораторните плъхове в големия му експеримент – като непрекъснато ги манипулираше и захранваше с неспирен поток боклуци, за да засили "ангажираността" им; счупи и американската демокрация, като седеше с ръце в задника, след като създаде най-ефикасния инструмент за разпространение на политически лъжи и агитпроп и докато чужди агенти експлоатираха платформата му. Сега ще счупи и собствения си сайт", пише Франклин Фоер в "Атлантик".


"Фейсбук" счупи журналистиката и сега се опитва да си измие ръцете

© Robert Galbraith, Reuters


Според него решението на "Фейсбук" да се върне към корените си е "благородно" и ще бъде полезно за всички. "Няма начин да се поправят щетите, които "Фейсбук" нанесе в последните няколко години. Но Марк Зукърбърг взе благородното решение да върне компанията си към корените ѝ на същинска "социална мрежа", оголена от журналистика и политическа пропаганда.


Медиите остават с пръст в уста


"Фейсбук" може и да не е целяла да се превърне във всеобхватна новинарска медия, но действа именно като такава – огромен процент от потребителите сочат именно нея за основния си източник на информация. И може би няма връщане назад.


Доходите на класическите медии продължават да падат и дигиталната реклама не може да им гарантира спокойно функциониране. Засега няма и широкомащабен успешен експеримент с платено съдържание, макар някои изолирани примери да сочат, че хората са склонни да плащат за качествена журналистика. Високият трафик, идващ от "Фейсбук" и "Гугъл", принуди медиите да инвестират в присъствие и реклама в социални мрежи и да акцентират на лесни за споделяне снимки, заглавия и видеа, за да прикоткат потребителите на собствените си сайтове. Сегашните промени ще обезценят тези инвестиции.


"Факт е, че медиите са пристрастени към трафика, базиран на алгоритми, и че "Фейсбук" е виновна за това", коментира Матю Инграм в авторитетното издание Columbia Journalism Review. "Компанията от години ги притиска да се интегрират в нейната мрежа – с видеата си, с излъчването на живо и с формата Instant Articles."


Но с времето възвръщаемостта е все по-малка и се налага плащанията за реклами на съдържание да се увеличат. Със сегашните промени, "Фейсбук" ще печели още повече, а на публичните страници ще им е все по-трудно да стигнат до крайния потребител.


Диалогът и фалшивите новини


Големият въпрос е дали приоритизирането на хората преди марките и медиите ще помогне в борбата с лъжите, разпространявани в социалните мрежи. От една страна, извеждането на преден план на съдържание, което предизвиква дискусии, ще изчисти по естествен път източниците, на които не може да се има доверие. От друга – фокусът върху личното общуване може да засили ефекта на "ехо стаята" или "балоните", в които потребителите се свързват и виждат само публикуваното от хора, с които са на едно мнение, отбелязва анализ във Vox.


"Ясно е, че емоцията ще бъде дори по-голям фактор във "Фейсбук", коментира в блога си Чарли Бекет от Лондонската школа по икономика.


Алтруизъм или...


"Прекалено много ги хвалят за алтруизма им", казва бивш висш служител на социалната мрежа пред "Бъзфийд". "Според мен става въпрос не толкова за фокус върху "фалшивите новини", колкото за последен опит хората да приемат "Фейсбук" като място, където да споделят лични неща със семейство и приятели."


Многобройни източници на медията твърдят, че в последните пет години тази социална мрежа не е толкова привлекателна за общуване с близки. В това отношение тя отстъпвала на Snapchat, Instagram, iMessage и други, което кара хората да прекарват по-малко време там и да са по-недоволни от това.


Това е по-скоро опит да си върнат потребителите, отколкото да направят света по-добро място, отбелязва за "Бъзфийд" бившият съветник по дигиталните въпроси в Белия дом Джейсън Голдман.

Ключови думи към статията:

Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Бе де да знам. Онзи ден Иван Бедров вика "Тенк ю, Марк" (Марк сигурно му е отговорил "За нищо, Иване!"), сега пък бил счупил журналистиката.
  Дали не я счупиха журналистите пустата журналистика?!

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на V. Uzunov
  V. Uzunov
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Само с глупости ни занимаат...

 3. 3 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 505 Весело

  Зукърбърг и Фейсбук не са отговорни и виновни за нищо от това, в което ги обвиняват.
  Всичките лоши, според критиците, неща са направени от потребителите на Фейсбук.
  Зукърбърг просто е създал една платформа, една среда, която се използва и за не дотам добри неща.
  По аналогия с тези обвинение би трябвало да се обвинят телеком операторите за телефонните измами примерно.

 4. 4 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Потресаващо...
  "Зукърбърг "счупи журналистиката, като радикално обезцени дигиталната реклама, която е жизненоважна за медиите; счупи читателските навици на потребителите – лабораторните плъхове в големия му експеримент – като непрекъснато ги манипулираше и захранваше с неспирен поток боклуци, за да засили "ангажираността" им; счупи и американската демокрация, като седеше с ръце в задника, след като създаде най-ефикасния инструмент за разпространение на политически лъжи и агитпроп...."

  Та нали в това бе целият чар на "мрежата"? Бизнесначинание, с множащо се множество "лабораторни плъхове", да ме простят ползвателите на платформата, което да насърчи бизнесмоделите на бъдещето.. :)
  Другото са колатерални щети, както наричат цивилните жертви на армейското усърдие, при налагането на демократичния ред.
  Е, пострадаха и "истинските" медии, големите де, но тази е естествена последица от характера на начинанието.
  Онова с "американската демокрация" е повече от комично. Та "фейсът" е цялостна характеристика на чудото. :) Как да я счупи, като мрежата е продукт на феномена.
  Ей, а къде е Путин в целия този рев?

  Ecrasez l’infâme
 5. 5 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 702 Неутрално

  О времена, о нрави!

  Технологиите променят светът, така че няма какво да се учудваме. Просто трябва да се присподобим и научим да използваме това. Иначе няма да "оцелеем".

 6. 6 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Хората обичат да воайорстват, да споделят пиперливи клюки, да интриганстват. Така че "Фейсбук" е идеално място за клюкарстване. Просто трябва да регистрира и марката, която му подхожда - "Фейкбук", и окончателно да се превърне в глобална матрица на манипулацията.

 7. 7 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 221 Неутрално

  То не е точно.....глупости, щом ги съди за.... миналото на земята....искам ,да вървим НАПРЕД111

 8. 8 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Медиите са си виновнио сами.Пожълтяха ,è и до степен кафяво и се опитаха да видиотят зрителите с риалити и подобни.Оказа се,което се и очкваше,чè има по-добър от тях на този терен.Отдавна не ползвам медиите с редки изключения за да се информирам или за анализи,защото там такива почти няма.А и отдавна не съм реагирал на реклама ,освен в няколко случая за няколко години на таргетирана реклама в Интернет и то не точно реклама,а оферта или спонсориран резултат в Гугъл.

 9. 9 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Ако човек няма нищо под косата си, няма сила или медия, която да му помогне. Мога да ви разправям до утре как през 70-те години се разпросраняваха фалшивите новини. А в началото на 20-и век липсата на "социални медии" не е попречило ни на Ленин, ни на Мусолини да манипулурат хората. Не бъркаите причина със следствие...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 10. 10 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  ""Фейсбук" - да свързва хората""

  Нокиаааа, откраднаха ви мотото !

  Веднага пращайте адвокат и докато не платят 1 000 000 000 поне, не ги пускайте!

  Panta rhei....
 11. 11 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Не виждам повод за притеснение.Каквото е-такова,каквито сме-такива.

 12. 12 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 512 Разстроено

  Ми прави са! Ей го, Дневник, счупен отвсякъде! Статията - препечатан без източник, без автор, с повдигнати по идея на някой анономник от редакцията подзаглавия! Няма я втората гледна точка, няма нищо, присъщо на добрата журналистика! После - счупили ги били! Дай да ревеме! Направете свестен сайт с качествено съдържание и ще си плащам!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 13. 13 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Цялата далавера е да накарат бизнеса да плаща повече за реклама, за да достига до аудиторията си. Фейсбук в Китай нарушава човешките права, заедно с правителството на Китай.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 14. 14 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Вярно е, че се осраха, ама па само те да са виновни, айде сега...
  Освен това предвидената мярка е абсурдно да успее. Така че това е вой без смисъл.
  Единствената мярка е да се насърчават хората да не ползват фейсбук. Което също няма да стане.
  Свиквайте по-добре.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 15. 15 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Нямам фейсбук и не искам да имам.Не пия безалкохолна бира и нямам и надуваема кукла. ;–))
  С приятели общувам на маса, на разходка сред природата (планина, море).
 16. 16 Профил на brainless
  brainless
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Какво е Фейсбук:)? Явно много съм изостанал, неизползвайки тази глупост.

 17. 17 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  До коментар [#14] от "motochris
  Много малка, почти пренебрежима част от моите приятели и колеги ползва Фейсбук, така че и аз нямам никакъв интерес.

  Panta rhei....
 18. 18 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Отчитат отлив на потребители и спад в активността им следствие на рекламите и натрапването на новините и това разбира се ги тревожи, защото отваря поле за конкуренцията.
  Нищо специално. Просто вземат мерки навреме, знаейки добре, че тръгнат ли на зле нещата, става стихия.

  .
 19. 19 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6005 Неутрално

  До коментар [#16] от "brainless":

  Онлайн платформа за обмяна на информация, създадена от един младеж, чиито баба и дядо (Марко) по майчина линия, са се преместили след войната в Ню Йорк от София.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 20. 20 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 755 Неутрално

  "След феномена на фалшивите новини, който придоби гигантски размери именно чрез нея, на компанията ѝ се наложи да обясни как така получи такава огромна власт и какво смята да прави с нея."

  Каква опашата лъжа. Точно соц. мрежи направиха по-трудно лансирането на фалшиви новини от традиционните медии. За нещастие на журналята вече трябва да се постараят небивалиците им да изглеждат достоверни или много бързо биват разкривани.

 21. 21 Профил на sevenseas
  sevenseas
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Не ползвам платформата, не реагирам на реклами! От "Лафка" купувам само "Капитал".
  Просветеността и оформянето на личен вкус към заобикалящата среда нямат алтернатива.

 22. 22 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 576 Любопитно

  Изобщо не знам какво търсят толкова хора във фейсбук. Но изглежда го намират...

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 380 Гневно

  Лицемерие до полудяване!

  Зукърбърг гушна милиардите и сега може да си позволи да играе всеки ден различна роля до края на живота си. Един ден защитник на социалната правда, друг ден уверен предприемач и т.н.

  Но не той "счупи" журналистиката!!

  Счупиха я тези, които превърнаха интернет и информацията като цяло в оръжие, част от една гнусна хибридна война, породена от исторически комплекси и азиатска диващина. Да, за шефчетата на североизточната "фабрика за тролове" става дума!

  Журналистиката я "счупиха" и всички онези лентяи – пишман журналисти, които пишат/говорят без проверка на фактите, които не правят никакви задълбочени изследвания на даден проблем, които считат своята трибуна за инструмент за налагане на социална справедливост. Да, за политкоректните, идентитерни и квази–революционерски медии като Гардиън, НЙТ и СНН става дума!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 25. 25 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Феиса не е виновен. И преди това други платформи бълваха лъжи. Просто тефтерът стана световно популярен.
  Но и това ще мине феиса отдавна не е толкова популярен.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 26. 26 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  Ако не се промени Фейсбук някой по-добър капан за мишки ще ги измести!
  Иначе това което направи Фейсбук е мозъчна атака сътворена в полза на корпорациите, почти достигаща генните на Гуглето!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 27. 27 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  По принцип интернета е на път да се окаже по-опасно изобретение от атомната бомба. Прекалено много бедни мозъци получават прекалено голямо количество информация, която не са в състояние да смелят, поради което постепенно губят представа за реалностите и започват да вземат грешни решения в реалния живот. За това много им помагат и модератори, които следват определена политика и им осигуряват своеобразните балони от единомишлеици, за които става дима и в статията.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  проблемът с Фейсбук, е проблем на самите фейсбук ползватели.

  журналистиката е счупена, защото от професия, изискваща висок морал, безупречно владеене на езика, умения за изразяване, се превърна в това, което е - бачкане за пари.

  в българска онлайн медия прочетох най-безумното заглавие - "жена закусва с починалия си съпруг" под снимка на жена, сложила снимката на починалия си съпруг на масата, докато се храни. въпиюща неграмоност.

 30. 30 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  Социалните мрежи са инстумент, който може да бъде използван за позитивни неща, но може и да се използва за фалшиви новини и пропаганда. Като цяло за мен наистина се наблюдава известно намаляване на контакта с приятели (в широк смисъл) за сметка на всякакви новини. Но все пак новинарските сайтове са избрани от потребителя и ако нещо не допада на някои може да спре да го следва, така че е малко лицемерно да се прехвърля отговорността само на Фейсбук.

 31. 31 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Социалните мрежи са инстумент, който може да бъде използван за позитивни неща, но може и да се използва за фалшиви новини и пропаганда. Като цяло за мен наистина се наблюдава известно намаляване на контакта с приятели (в широк смисъл) за сметка на всякакви новини. Но все пак новинарските сайтове са избрани от потребителя и ако нещо не допада на някои може да спре да го следва, така че е малко лицемерно да се прехвърля отговорността само на Фейсбук.
  —цитат от коментар 30 на oziris7


  И пак стигаме да "фалшиви новини"...еми да...всички новини ,които на подкрепят статуквото, са "фалшиви"!!!!

 32. 32 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 837 Любопитно

  "Сурат Тефтер"?
  Ко'й туй нещо?
  То не е ли само за кифлите?

  Да разлая троловете!!
 33. 33 Профил на Dimitar Lazarov
  Dimitar Lazarov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Счупени медии?

  О, Боже! Преди фейсбук как имаше медии?

  Просто медиите ще трябва да заложат на собствено съдържание, инициативи и т.н., а не да преписват поголовно. Трудно е, да и не можеш да намериш качествен журналист за 700 лв. "Горките" собственици на медии. Нито един от тях никога не е бил журналист, освен ако изключим Владо Йончев.

 34. 34 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#28] от "pet_1306":

  До коментар [#28] от "pet_1306":

  Вие специално сте отлична илюстрация на предишния ми коментар! Невинна жертва получила бърнаут от прекалено много информация.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 35. 35 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#28] от "pet_1306":До коментар [#28] от "pet_1306":Вие специално сте отлична илюстрация на предишния ми коментар! Невинна жертва получила бърнаут от прекалено много информация.
  —цитат от коментар 34 на tribiri


  Прав си ,но имам право ,на кого да вярвам...на казионните "медии"...,или на хората!! Тъпо ,ама от сърце!!!

 36. 36 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  Дали не я счупиха журналистите пустата журналистика?!
  —цитат от коментар 1 на dogwoman

  Това е обяснението, поне от българският ми опит. Хукнаха да печелят пари по лесният начин, огромни заглавия, снимки голям формат и всичко с негативни новини, катастрофи, убийства и т.н.

  Понеже при социализма журналистиката беше направо стерилна мнозина го харесаха и почнаха да купуват такива вестници, вкусът масово се опростачи. Сериозните издания погледаха, поослушаха се пък и те тръгнаха по тази пътека, след като мнозинството дават пари за такива неща...

  В такава среда Фейсбук процъфтява, там мислене няма, само първосигнални реакции и клюки. Аз там имам една регистрация и то с фалшив профил и мейла за пиратските сайтове :) Само за да се свържа с един приятел който му бях загубил следите. Въобще не влизам да чета, пълен боклук е. От време на време го използвам да се регистрирам в някой тъп сайт който не ме пуска по друг начин.

  Така че напразно се радва журналистиката, нищо няма да се промени. Те сами си скапаха публиката, прекъсна се нишката, връщане назад няма.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  Да бе, на журналистите всеки друг им е виновен не и самите журналисти.

  Оня ден имаше изследване за журналистите в Германия. Под 50% смятат, че са длъжни да предават обективно информацията. Под 1/3 искат да се занимават с разследваща журналистика.

 39. 39 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#22] от "metalogy":


  Изобщо не знам какво търсят толкова хора във фейсбук. Но изглежда го намират...
  —цитат от коментар 22 на metalogy


  Как беше?

  "-Какво търсиш?"
  "-Не знам, но като го намеря, ще ти кажа!"

  Това трябва да е!

  Да разлая троловете!!
 40. 40 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 845 Весело

  Да се информираш от фейсбук е като да се храниш от копаня, ако ще да е пълна с черен хайвер и трюфели.
  Въпрос на вкус, както казали кучето, след като се облизало под опашката и петелът, докато се качвал на патката.

 41. 41 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  Направете свестен сайт с качествено съдържание и ще си плащам!
  —цитат от коментар 12 на Amot

  Не е съвсем така. Ето Капитал се опитват да държат старото ниво, не са се смъкнали както Дневник но не гледам мнозина да си плащат за него /съдя по броят коментари/. Свикнаха хората на безплатното и трудно вече вадят пари за Интернет вестник. Ако се опитат да ги накарат с разни забрани те пък намират начин да ги заобикалят :) Малцина мохикани останаха и на печатните издания, главно от старото поколение.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 42. 42 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Присмял се хърбел на щърбел! Изключвам качествените журналисти, които работят с жар, страст и по съвест. Но те са застрашен вид. От където и да го погледнеш! Към малкото останали - моите уважения.

  Мърфи е оптимист!
 43. 43 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 221 Неутрално

  в Китай нарушава човешките права, заедно с правителството на Китай.
  —цитат от коментар 13 на Darcas


  Кое човешко право нарушава?

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 44. 44 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1810 Любопитно

  ''извеждането на преден план на съдържание, което предизвиква дискусии, ще изчисти по естествен път източниците, на които не може да се има доверие.'''?!?!

  Значи аФторЪ се опитва да ни убеди, че абсолютна измислен текст, който е масово обсъждан (напр. ''Видове джендър - мъже, жени и третият пол'') трябва да бъде взмна насериозно?

 45. 45 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#41:"Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?"][/quote]

  Капитал си е сериозна МЕДИЯ...няма да плащам абонамент...но те печелят от трафик и реклами...и като ги чета им помагам ,колкото мога!!!

 46. 46 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Весело

  в българска онлайн медия прочетох най-безумното заглавие - "жена закусва с починалия си съпруг" под снимка на жена, сложила снимката на починалия си съпруг на масата, докато се храни. въпиюща неграмоност.
  —цитат от коментар 29 на хм

  Хаха, ето пример как заглавието продава новината :)

  Първосигналната реакция е, че тя си хапва от мъжа си в директният смисъл на думата. И отваряш да го прочетеш този ужас истина ли е, как точно е станало. А то за една обикновена снимка ставало дума. Обаче ако бяха го написали "Жена закусва заедно със снимката на починалият си съпруг" едва ли някой щеше да я погледне тази статия, шаблонно е.

  Така че може да не е неграмотност а съзнателна провокация. И ето как стъпка по стъпка се опростачва публиката, става норма,почват да се надпреварват в такава посока. И после се чудят защо сериозните издания нямали читатели.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 47. 47 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 602 Весело

  Цук е велик!

  Марс е изконна Американска територия!
 48. 48 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2062 Весело

  Знам, че повтарям други колеги от форума но и аз нямам фейсбук...не искам някой, пък и бил той познат да ми надзърта в личното пространство...моето си е мое...чуждото общо..:)

 49. 49 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Фейсбук даде възможност на милиони хора да се включат в новинарския процес и това ограничи възможностите на контролираната медия да манипулира общественото мнение. Колкото и ръководството на Фейсбук да се опитваше да цензурира, цензурираното отново и отново се появяваше. Стана едно голямо дебнене между цензурата и клиентите. Сега са решили по този начин да затворят устата на социалната медия, като ограничат новинарството. С това Фейсбук си подписва смъртната присъда, защото ще се създадат нови платформи, които ще предложат тази услуга, а и Тръмп работи да им разбие монопола в интернет.
  Колкото и да е неприятно на евреите, хората не вярват на контролираните от тях медии и се осведомават от социалните мрежи. Истинските новини могат да бъдат намерени само там. Има и лъжи,разбира се, но те са платени от Сорос и компания.

 50. 50 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Вероятно Зукенбърг е виновен и за счупения Дневник...

 51. 51 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4249 Любопитно

  "Но Марк Зукърбърг взе благородното решение да върне компанията си към корените ѝ на същинска "социална мрежа", оголена от журналистика и политическа пропаганда."

  За да стане това ФБ трябва да затвори всички профили на новинарски телевизии, рядиа, агенция, вестници и т.н в своята мрежа. Всички групи с политическа насоченост. Дали им стиска да направят това!? Аз лично много се съмнявам.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 52. 52 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Че ни счупи дедовия.

  Ние там не акаунтим

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 53. 53 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Леле, за колко лоши неща бил използван Фейсбук! Ясно, трябва да четем и слушаме новини само от Ню ЙоркТаймс, Вашингтон пост, СНН, Ройтер и Дойче веле.

 54. 54 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 828 Весело

  Ако се надяваш на правдива информация във сурата, много грешиш. Все едно да вярваш на агенцията "една жена го каза на опашката за кисело мляко"... Сурата е место за среща с близки и приятели, хора на които вярваш.
  В тубата също има доста боклук, но поне можеш с удоволствие да видиш новини от достоверните източници. Като видиш едно събитие в BBC, Reuters, DW или CNN, можеш да си съставиш мнение измежду тях. В смисъл, различен поглед от достоверни източници. Иначе, загубен си...

 55. 55 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  До коментар [#17] от "Molossian":

  И правилно. Надявам се хората да се самоусетят и да спрат да инвестират време и капацитет в тази глупост.
  В този дух чух добро обяснение на това що е туитър - стената на най-голямата публична тоалетна. От време на време се появява по някое свестно стихче или мисъл, но повечето са глупости и цинизми.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 56. 56 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  Фацебук нямам, но пък съм в габ.аи ;)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 328 Неутрално

  "В това отношение тя отстъпвала на Snapchat, Instagram, iMessage и други, което кара хората да прекарват по-малко време там и да са по-недоволни от това." -- от кое?

 59. 59 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 274 Весело

  "Диалогът и фалшивите новини" и "Медиите останаха с пръст в уста"
  -----

  Интернет промени балансът в разпространяването на информацията. Последната е основен инструмент за управляване на тълпите. Дълго време шепа организации притежаваха монопол над информацията и я канализираха селективно като пропаганда. Днес това е по-трудно. Както казваше един приятел физик, информацията е формата на материя с най-високото налягане. Все още не е открита кутия, в която тя да е затворена без да може да се изплъзне. Наистина, интернет я "изплъзна" и медиите останаха с не точно "пръст в уста". Що се отнася до "фалшивите новини", който е умен ще намери начин да ги различава. Който е умен дори не се нуждае от мас-медийните новини. Останалите, които имат нужда от "фалшиви новини", за да са щастливи защото не трябва да мислят (правилно), за тях цяр няма извън социалните помощи. Нека бъдат бавни и бедни, живи и здрави, трудолюбиви и смирени.

 60. 60 Профил на qzx32548876
  qzx32548876
  Рейтинг: 0 Неутрално

  На прага сме на авторитаризъм от нов тип. Традиционните медии, интелектуалци, и експерти, биват атакувани злостно от нео-авторитарни лидери като Тръмп. Масите биват насъсквани срещу авторитетите също както през установяването на други авторитарни режими, примерно, комунизма.

 61. 61 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Диалогът и фалшивите новинИ"
  ----
  Сега е златният момент за връщането на мас-медии към каноните на чистата журналистика. Тези, които започнат да поднасят новините като факти без коментар, а не кано есета надраскани в първична партийна организация които се "крещят" до посиняване, те ще спечелят читателите и ще ударят конкурентите си в земята. Тези които разберат, че, независимо от социалната помия от веки веков, честността е тази която движи света напред, те ще заслужат уважение.

 62. 62 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Брех брех, какви разбирачи от журналистика са се събрали тъдява. Журналистите това, журналистите онова. Тука не става дума за българските журналисти, а за световните. И колкото и да се опитват новите екстремисти в ляво и в дясно да изкарат традиционните медии подкупни, продажни и необективни, по-обективни няма да намерите вече. Наистина е забележително как някои си мислят, че във Фейсбук, или по разни апокрифни сайтове, ще намерят истината или обективно отразяване на каквото и да е. Глупости. Настана век на тоталната дезинформация. Кой да ти знае, че колкото повече информация има, хората ще са по-дезинформирани. И всичко това, защото авторитетите изчезнаха благодарение на това, че всеки се взе за журналист, публицист и експерт, само защото може да си поснте мнението някъде в интернет.Но така ще я караме оттук нататък и само чудо може да ни спаси от тази дезинформирана пасмина.
  —цитат от коментар 57 на qzx32548876


  Гледай какъв си тъп..никой не вярва нито на българските...нито на световните журналисте...щото, сте платени проститутки......викаш нещо апокрифно имало във фейсбука...да така е...хората разменят новини, които нямат нищо общо с платените такива....

 63. 63 Профил на qzx32548876
  qzx32548876
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Дълго време шепа организации притежаваха монопол над информацията и я канализираха селективно като пропаганда. Днес това е по-трудно.
  —цитат от коментар 59 на Brother Felonious


  Много ми е интересно кога точно българските интернет "експерти", повечето живяли в условия на тотална дезинформация голяма част от живота си, се взеха за прекалено компетентни да оценят световни медии, които поне десетилетие след краха на комунизма гледаха със зяпнала уста като манна небесна. Минаха се, неминаха 30 години откакто се научихме що е то свободна преса (дали, обаче) и вече изведъж западните медии станаха лъжливи, пропагандни и т.н. Кое точно се промени? Интернет "експертите" ще кажат, че медиите са се променили, но реално медиите са си абсолютно същите. Но пък, виж, кресливите гласове, които ежедневно пропагандират ПРОТИВ мейнстрийм медиите, се увеличиха с милиони.

 64. 64 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Следното: има един великолепен филм (social network), дето много добре показва историята на фейса. Правен е от евреин, какъвто е и Зукърбърг. Което е огромно предимство. Супертехнлогичният гигант в първоначалната си версия е създаден за няколко часа. Гаджето на Зукърбърг го зарязва. И той решава да си отмъсти на женския пол. Начатква няколко странички код, с който скарва всички момичета от университета. Смъква им снимките, слага ги две по две и иска да се гласува:коя е по-хубава. От всяка двойка се елиминира една и така, докато остане само една на върха. И така не особено атрактивният Марк си отмъщава на жените. Инструментът му придобива страхотна популярност. Прави фирма с приятел. Приятелят си изтърква подметките да търси рекламодател. За финикийски знаци. Намира голям. води го. Марк го посреща с крака на масата, чоплейки носа си. Не го интересуват реклами. Той знае къде е заровено кучето. И когато идват чичковците с многото пари, наливат милиарди във фейса и изхвърлят съдружника му, защото делът му става от 50% на 0.000000001%, нещата си идват по местата! Фейсът не е толкова за воайори, а за наивници, дето вкарват в базата му информация, която може да се ползва срещу тях! Триеш постинг, от който би се срамувал и си го праснал след няколко ракии? Хич йок! То не го виждаш и мислиш, че е изтрит, но той си е в база на фейса! Докато си #стоянчоНищоНеЗначещия, няма страшно, ама ако станеш #СтоянчоДетоСтаваФакторИбъркаВзабранениЧорби, ще го извадят! Една гигантска база данни на компромати, дето можеш да си ги теглиш с щрак! Това е! Който разбрал, разбрал!

  Мърфи е оптимист!
 65. 65 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 532 Неутрално

  продължавайте да пишете неща от сорта, подкрепа на гей паради , истамбулски конференции и там бежанци , третополови , после журналистиката се счупила и се чудете защо хората гледали руска телевизия

  гошо
 66. 66 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 274 Весело

  На прага сме на авторитаризъм от нов тип. Традиционните медии, интелектуалци, и експерти, биват атакувани злостно от нео-авторитарни лидери като Тръмп. Масите биват насъсквани срещу авторитетите също както през установяването на други авторитарни режими, примерно, комунизма.
  ----
  Брате, не се притеснявай! Тръмп е сенилна аберация която се обяснява с това, че по един или друг начин не е бил глупак. Той е забравил много повече от това което ти си учил и евентуално научил през живота си, т.е. за теб той не е заплаха. Може би.

 67. 67 Профил на qzx32548876
  qzx32548876
  Рейтинг: 0 Неутрално

  хората разменят новини, които нямат нищо общо с платените такива....
  —цитат от коментар 62 на pet_1306


  И какво като хората разменят "новини" (то не са новини, ами повече информация, ама нейсе)? Къде е гаранцията за достоверност, компетентност, експертиза? Няма такава, разбира се. Винаги бих се доверил на големите медии пред всеки малък сайт с неясен произход. Това би било напълно логичен избор, ако човек разсъждава, а не се хвърля просто подир всяка информация, която му уйдисва.

 68. 68 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#63] от "qzx32548876":

  Това което зная за българските Интернет-експерти е, че са много добри. Много над средното ниво в света. Макар да съм напуснал червената джамахирия преди ~ 30 години, преценявам нивото като сравнявам френски, италиански, американски и български интернет-страници. Нашите експерти нямат, за съжаление, глас в екструзията на информация. Журналистите също нямат, защото са на заплата и степента им на свобода е минимална. Те имат деца, които трябва да се хранят. Всеки ден. Това е проблем. Относно геополитическото разпределение на справедливостта, то то е много по-добро в западните страни спрямо източните. Това обаче не означава, че в дадена страна на запад то е по дефиниция за "честна и свата република". Не трябва да смесваме вътрешните игри с външните.

 69. 69 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 532 Любопитно

  До коментар [#38] от "realguru":

  Тръмп раздал едни награди ,като първата я печели нобеловия лауреат от New York Times Пол Кругман
  Ама нали се счупила журналистиката та няма вестник който да ни осведоми

  гошо
 70. 70 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#67:"qzx32548876"][/quote]

  Гаранцията за достоверност, е същата...с която Ани ЦИЦОЛОВА..изкара къща в Драгалевци, за 1,5 милиона...без да може да ги докаже...

 71. 71 Профил на qzx32548876
  qzx32548876
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Това е! Който разбрал, разбрал!
  —цитат от коментар 64 на султана глаушева


  Ами не, не е "това". Това, че дадена тирада завършва с "това е", не значи, че е достоверна.

  Аз затова презирам интернет като средство за набавяне на информация.

  Какво разбрахме от твоята тирада, госпожо или господине, може би? Зукърбърг бил евреин, демек, това трябва да значи вече нещо, ама какво...? И щял да извади компромат за някого, ако този някого станел важен: информация, подкрепена точно с 0 фактологически доказателства.

 72. 72 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#64] от "султана глаушева":

  Какъв дълъг пост, мадам! Не сте мързелива! Обичам Ви! Среща в 7 на Попа?

 73. 73 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 532 Любопитно

  До коментар [#67] от "qzx32548876":

  Виж за какво е дал награди Тръмп на CNN ,New York Times и други ,пък после гледай кой голям кой малък

  гошо
 74. 74 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#71] от "qzx32548876":
  Пълни глупости! Направилият филма в качеството му на евреин може да покаже много по-добре механизмите на земляка си, които познава! И ти като БГ можеш да оцениш сънародник от раз много по-добре от латино или англосаксонец, за това говоря! А ти за какво се репчиш, сам си знаеш!

  Мърфи е оптимист!
 75. 75 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Весело

  в българска онлайн медия прочетох най-безумното заглавие - "жена закусва с починалия си съпруг" под снимка на жена, сложила снимката на починалия си съпруг на масата, докато се храни. въпиюща неграмоност.
  —цитат от коментар 29 на хм


  Да не е нюз. бг? Щото точно там аз попаднах на подобно безумие: "Обама закуси с американски войници в Кабул".

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 76. 76 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#74] от "султана глаушева":

  "И ти като БГ можеш да оцениш сънародник от раз"
  ----

  Да, мадам! Нека не губим време! Обичам Ви!

 77. 77 Профил на Антонов
  Антонов
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Фейсбука е един парцален сайт. Не ми харесва.

 78. 78 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#77] от "just_did_it":

  Съгласен. Но ... виж колко много са парцалите-ексхибиционисти. Това е част от реалността. Нека някой да обясна как при това положение да обичаш ближния си. Изключвам мадам глаУшева. Мадам?

 79. 79 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Неутрално

  Избягвам Фейсбук...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 80. 80 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 274 Весело

  ето и наградите за 'фалшиви новини'; нека някой да каже, че класацията е нечестна:

  https://youtu.be/LHQnoZEWnUs

 81. 81 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#76] от "Brother Felonious":
  Ти май не акцептираш, когато някой те отбягва? Хайде смени плочата, ако обичаш. Много е лигава!

  Мърфи е оптимист!
 82. 82 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  Добре че някой каза за наградите за фалшиви новини

  http://breaking911.com/breaking-president-trump-announces-winners-fake-news-awards-full-list/

  И после журналистите кой ми ака в гащите :)

 83. 83 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#81] от "султана глаушева":

  Добре, сериозно. Мадам? А?

 84. 84 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2903 Весело

  До коментар [#27] от "tribiri":

  "постепенно губят представа за реалностите и започват да вземат грешни решения в реалния живот"

  Мани решенията им в личния живот, ами се напъват да приемат и натрапват конвенции на другите. Настъпва радиация, която е по-опасна от взрив на атомна бомба.

 85. 85 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2903 Весело

  До коментар [#61] от "Brother Felonious":

  "Тези, които започнат да поднасят новините като факти без коментар, а не кано есета надраскани в първична партийна организация които се "крещят" до посиняване, те ще спечелят читателите "

  То, и в-к "Работническо дело" поднасяше факти без коментар (без първата страница и в по-късно време -подлистника - културните фатки), сиреч наполовина бъкан от факти, ама не видя "светлото бъдеще".

  И най-простият човек може да вдене при кои нахвърлени факти има логическа самосъгласуваност, и кои са внушения. Обаче проблемът не е във "фактите и есетата", а в загубата на Доверие. А тая загуба започна с "директния маркетинг" и се затвърди с пошлата реклама.
  В днешно време въпросът "Кой има изгода от тази новина" (сиреч, кой е поръчал новината) заеме все по-челни позиции. А този, който не си го задава, някоя офшорка/бийткон/фараон може да го оправи изотзаде.

 86. 86 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2903 Любопитно

  До коментар [#60] от "qzx32548876":

  "На прага сме на авторитаризъм от нов тип. Традиционните медии, интелектуалци, и експерти, биват атакувани злостно от нео-авторитарни лидери като Тръмп."

  Само не разбрах как определихте, че традиционните медии/интелектуалци/експерти не са носители на авторитаризъм? Щото, когато "авторитетът" каже, че не е разбран (народът бил прост, 80% били еди какви си или трябва да се четат вагони с хартия), вече се е превърнал в авторитаризъм. Загубил е диалог с останалите. А никой няма полза от отшелници, па дори самовлюбени "деятели на изкуството, културата и връзките с извънземните".

  И да, Тръмп е следствие, не е причина. Я си спомни кой излъга американците, че Хилари печели. Авторитаризмът почва с лъжата, представена като "обективната реалност".

 87. 87 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Журналистиката сама се счупи, особено в България.

 88. 88 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Феиса не е виновен. И преди това други платформи бълваха лъжи. Просто тефтерът стана световно популярен.Но и това ще мине феиса отдавна не е толкова популярен.
  —цитат от коментар 25 на rwe33471675


  абе мани кат видиш че ката ден каде 1,3 млрд от световната популация ползва фб сие бая популярен
  https://www.statista.com/statistics/346167/facebook-global-dau/

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 89. 89 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Нямам фейсбук и не искам да имам.Не пия безалкохолна бира и нямам и надуваема кукла. ;–))С приятели общувам на маса, на разходка сред природата (планина, море).
  —цитат от коментар 15 на antikvarno


  Аз пък имам и ти гарантаирам че си струва - чувствам се задоволен.

  Марс е изконна Американска територия!
 90. 90 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4249 Любопитно

  До коментар [#53] от "gozambo":

  По добре тях отколкото крайно десните псевдо медии, които промиват мозъците на наивни хора, като теб с всякакви фалшиви новини и манипулации.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 91. 91 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4249 Любопитно

  До коментар [#62] от "pet_1306":

  Какви новини си разменят хората във ФБ!? Може ли да бъдеш малко по-конкретен!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 92. 92 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4249 Любопитно

  До коментар [#67] от "qzx32548876":

  Именно! +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 93. 93 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Драги жОрнализти ако един ви човек е способен да ви смупи жОрнализтиката начи толкова си можете. Никой не ви е виновен, че са ви ограничили свободията за манипулации - на чужда платформа. Ако ви е качествен продукта ще разберем, недейте се кахърете

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK