Тъмна кожа, мюсюлмански символи - кой се чувства дискриминиран в Германия

Тъмна кожа, мюсюлмански символи - кой се чувства дискриминиран в Германия

© Associated PressТъмна кожа, чуждоземно излъчване, мюсюлманска забрадка или акцент: Хората, които имат вид на чужденци, често се чувстват дискриминирани в Германия. Ново изследване показва къде минават линиите на разделението, пише "Дойче веле".


В Германия тъмнокожите, жените със забрадки, хората, говорещи немски със силен акцент, и онези, чиито лица се отличават от тези на германците, се чувстват по-често и по-силно дискриминирани, отколкото други хора с миграционни корени. Това сочат резултатите от проучване, представено в Берлин от Експертния съвет на германските фондации за интеграция и миграция (SVR).


"Отскоро ли си в Германия?"


Мигрантите, които в рамките на изследването са отговорили, че са усещали дискриминация, посочват, че тя се проявява под формата на насилие, на обиди или като по-лошо отношение при търсене на жилище или работа.
Мнозина признават, че са се чувствали дискриминирани и при действия или изказвания, които всъщност не са направени с лош умисъл. Става дума например за често задавания въпрос "Ти всъщност от къде си?" или "Отскоро ли си в Германия?".


Според представителното проучване 17% от онези мигранти, които смятат, че изглеждат като германци, се чувстват ощетени заради произхода си. При онези, чийто външен вид издава миграционния им произход, обаче дискриминирани се чувстват много повече - цели 48%. Този показател е особено висок сред мигрантите, които говорят немски с акцент - 59%.


Турците и мюсюлманите се чувстват особено дискриминирани


В Германия дискриминирани се чувстват най-вече турците, става още ясно от проучването. Почти 54% от анкетираните хора от турски произход се смятат за ощетени въз основа на произхода си. 8% от тях се чувстват "много силно ощетени", а 15% - "силно ощетени".


В останалите мигрантски групи делът на онези, които споделят, че са били дискриминирани, е по-нисък: 40% смятат, че са били дискриминирани заради произхода си.


Според авторите на студията, особено важна роля при възприятието за дискриминация играе и религията. Така например мюсюлманите се чувстват доста по-често дискриминирани (55%), отколкото интервюираните християни (29%) или мигрантите, изповядващи друга религия (32%).


Учените предупреждават, че ако при хората, които изглеждат като чужденци, постоянно се прави асоциация с чуждестранен произход, принадлежността им към Германия бива поставяна под въпрос. А това може да навреди на идентифицирането им с германското общество. Авторите на проучването подчертават, че премахването на тези механизми е от голямо значение за насърчаването на спойката в обществото.


Огнища на конфликти


Авторът на студията Алекс Витлиф, констатира, че субективното усещане за дискриминация невинаги отговаря на обективна дискриминация. Представеното изследване обаче все пак предоставя важна информация за ситуацията с чуждестранното население на Германия и огнищата на конфликти в обществото.


Това е първата подобна студия в Германия. Тя е изготвена въз основа на отговорите на хората с миграционен произход, интервюирани през 2016 година в рамките на Интеграционния барометър на Експертния съвет на германските фондации за интеграция и миграция. В проучването са участвали общо 5396 мигранти.

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Нали знаете, че Дойче Веле са от един отбор с Български Хелзинкски Комитет. Да ви го припомня само. Те са си толерасти. Нормална статия, като за тях.

 2. 2 Профил на Политически некоректен
  Политически некоректен
  Рейтинг: 217 Весело

  Ляво, по-ляво, най-ляво, Дневник.

  Преклонената главица сабя не я сече, но постоянно я боли задника
 3. 3 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Весело

  Който не му харесва в Германия-самолетчето и у дома!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 4. 4 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Весело

  Нали знаете, че Дойче Веле са от един отбор с Български Хелзинкски Комитет. Да ви го припомня само. Те са си толерасти. Нормална статия, като за тях.
  —цитат от коментар 1 на Светозар Христов


  И аз това като видях ми стана ясно.

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 5. 5 Профил на Патицата
  Патицата
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Както е тръгнало скоро германците ще се чустват дискримимирани...

 6. 6 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 362 Неутрално

  Ми да идат у Масквабад - там мюсюлманите не само, че са повече от останалите, ами и командват чрез Кадиров бей и подобни черкезки убавци! Та няма да са дискриминирани.

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 7. 7 Профил на Патицата
  Патицата
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Между другото един от похватите при ислямската експанзия е, когато все още са малко по численост, да привлекат вниманието, съчуствието и съжалението на полезните леви идиоти.

 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  Учените предупреждават, че ако при хората, които изглеждат като чужденци, постоянно се прави асоциация с чуждестранен произход, принадлежността им към Германия бива поставяна под въпрос.
  ========
  Хе .....гутен таг !
  Сега се сещат !
  Като им трябват хора , ги събират под път и над път.....а после ксенофобия !

  Bukalemun
 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  Добре де, а "Дойче веле" кога ще започнат да изпращят своите умници на журналистическо проучване в ислямския свят дали ще станат толерантни към бели мъже плюскащи свинско месо или към жени с витални коси ,къса пола и щедри бюстиета????? Дискриминация изследвана от либерофонския мейнсреийм винаги е едностранна!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#4] от "toyaga":


  До коментар [#1] от "Светозар Христов":


  До коментар [#5] от "aam46548050":

  http://www.dw.com/bg/не-остана-почти-нищо-немско-всичко-е-вече-арабско/a-19510251

  Ето статия на Дойче веле, която показва, че немците се чувстват дискриминирани и малцинство в Германия и по специално в гр. Бон. Явно в немската медия има възможност и за двете мнения, но в някои наши медии не е така.

 11. 11 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 606 Неутрално

  До коментар [#8] от "eti mehter":
  Ми някой дали с пистолет ви е карал натам, а? Да не говорим, че има начин.Сваля се забрадката, нахлузва се минижупа и работата спи. Мъжете се бръснат всеки ден, и ако може панталоните им да имат ръб. Ако искаш да работиш нещо извън боклуджийството.

 12. 12 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Учените предупреждават, че ако при хората, които изглеждат като чужденци, постоянно се прави асоциация с чуждестранен произход, принадлежността им към Германия бива поставяна под въпрос. ========Хе .....гутен таг !Сега се сещат !Като им трябват хора , ги събират под път и над път.....а после ксенофобия !
  —цитат от коментар 8 на eti mehter


  Аз колко пъти писах в тоя форум за тия неща, ама...ти не ми вярваш!

  От всички държави в ЕС, ксенофобията в Германия е най-голяма. Смятаййййй, след като турци, които са трето поколение там, са дискриминирани, за какво става въпрос. На турците, родени в Германия, едва преди няколко години им дадоха право да вземат паспорти. Децата в детската градина се водят в графата с "чуждестранен произход". Говоря ти за деца, родени в Германия, на които родителите им са родени в Германия.
  И всичко това се случва, въпреки че в един Франкфурт например децата с "чуждестранен произход" са 63%.
  Странно е, че колкото повече хора идват от БИ, толкова по-голяма става дискриминацията. Още преди 2 години, като започна бежанската вълна, турци са ми казвали, че немците пак започнали да ги гледат странно, защото са по-тъмни.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  Учените предупреждават, че ако при хората, които изглеждат като чужденци, постоянно се прави асоциация с чуждестранен произход, принадлежността им към Германия бива поставяна под въпрос.
  ________________
  Щом някой говори на развален немски и не изглежда като германец явно не е германец!
  Да не забравяме ,че в духа на Брюкселската диктатура е да се вика на черното- бяло и да се приобщават пришелци които нито искат да учат местния език нито имат желание да приемат за себе си европейските културни и религиозни ценности!
  Европа е това което е благодарение на своите религиозни и културни традиции!
  С натрапването на корпоративни сугестии и ислям, Европа ще заприлича на Сахер доста по-бързо от и от най-смелите предсказания!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  Да бегат да се оплакват на "арменския поп"- Мути Ангела!

 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  До коментар [#11] от "zegi":

  Да ама няма да стане !
  Аз държа ли ти сметка , защо обуваш зелени чорапи. ...

  Bukalemun
 16. 16 Профил на Антонов
  Антонов
  Рейтинг: 217 Гневно

  Мюслитата какво очакват немците да им говорят на арабски ли?

 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  До коментар [#12] от "EP":

  Аз колко пъти писах .....
  ======
  И аз много пъти писах....
  Нека на идващите отвън да им се постави условие ,че в Германия си има условия и т.н....
  Да ги предупреждават , че има ксенофобия ....хората се дистанцират по цвят и религия. ...държат сметка един на друг как да се обличат , какво да ядат....
  Да им се обясни всичко това ....понеже в Исляма , такива разграничения няма !

  Bukalemun
 18. 18 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2375 Любопитно

  "В Германия дискриминирани се чувстват най-вече турците, става още ясно от проучването. Почти 54% от анкетираните хора от турски произход се смятат за ощетени въз основа на произхода си. 8% от тях се чувстват "много силно ощетени", а 15% - "силно ощетени".

  Нали турците трябваше да служат за пример как мюсюлмани се интегрират в германската общество и да помагат на новодошлите?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5272 Неутрално

  Интеграцията буксува отдавна. Това е стара Европа, а не Новия Свят :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4165 Неутрално

  Може би няма да е лошо да се публикуват и изследванията за самоизолацията на части от турската диаспора?
  Още от 2009-2010 изследванията алармираха обществото, че турската диаспора в Германия е най-слабо интегрираната и интегриращата се - http://www.dw.com/en/study-shows-turkish-immigrants-least-integrated-in-germany/a-3975683
  Днес Турската диаспора в Германия е разделена практически по същия вододел по който е разделено и обществото в Турция относно политиката на Ердоган. Тази разлика е особено явна между генерациите - виж https://www.reuters.com/article/us-turkey-referendum-germany/turkish-diaspora-in-germany-divided-by-erdogans-referendum-idUSKBN16L2FG
  Едно по-сериозно изследване публикувано 2017 коментира връщането на млади турци от "второ поколение в Анталия порави разликите в "стила на живот и култура" - https://www.demographic-research.org/volumes/vol36/49/36-49.pdf

 21. 21 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Тея налага ли им се изобщо да ходят на интервюта за работа? Или па да си търсят квартира?

  От къде е събрал автора тез данни кат над 80% от тях не работят?

 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3248 Любопитно

  До коментар [#20] от "daskal1":

  алармираха обществото, че турската диаспора в Германия е най-слабо интегрираната
  ======
  Кой вдига тая аларма ?
  Ройтерс ли ?
  Всъщност интеграцията е един вид нарушаване на човешките права !
  На какво основание аз да ти държа сметка на тебе , какво да обличаш , ядеш и правиш ....как да живееш ...кой тв канал да гледаш .....и т.н.....
  В кой век живеем !

  Bukalemun
 23. 23 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4165 Весело

  До коментар [#22] от "eti mehter":

  Става въпрос в интеграция с обществото в което живееш. Алармираха го германците преди вълната, финансираха огромни програми без особен резултат.
  А за да обясня реакциите по отношеение на облеклата, станали по-остри през последните години, представи си по улиците на Анкара африканки в племенни одежди :-)

 24. 24 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  Специално турците искат да си живеят като в Турция, само че в Германия.

 25. 25 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  Те защото тия "дескриминираните" хич не дискриминират белите в собствените си страни! Разсипаха ЮАР!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  До коментар [#23] от "daskal1":

  В Турция свободата на облекло , и начин на живот , е най елементарно право !
  Никой не държи сметка на другия ....напротив....всеки уважава ценностите на ближния си . Единствено в началните и средни учебни заведения , има поущрения по въпроса.

  Bukalemun
 27. 27 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#12] от "EP":Аз колко пъти писах .....======И аз много пъти писах....Нека на идващите отвън да им се постави условие ,че в Германия си има условия и т.н....Да ги предупреждават , че има ксенофобия ....хората се дистанцират по цвят и религия. ...държат сметка един на друг как да се обличат , какво да ядат....Да им се обясни всичко това ....понеже в Исляма , такива разграничения няма !
  —цитат от коментар 17 на eti mehter


  Ми да ги предупреждават! Не че не знаят и не че това ще ги спре. Да ги предупреждават и да се подписват, че са наясно.

 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  До коментар [#27] от "half truth":

  Да ги предупреждават и да се подписват, че са наясно.
  =======
  Но не го правят ! И в това е анти човешкото в цялата тая работа !
  Приемат ги ...."елате".....туй онуй.....и после драмата започва .....
  Дори и в XIII......XIV век , не е имало такава асимилация !
  Когато евреите били гонени от цяла Европа и най вече Испания. ....Султана ги е приютил в Анадола , дал им земи за да продължат да съществуват и живеят ....без да им поставя някакви условия !

  Bukalemun
 29. 29 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Нещата ще започнат да се оправят ,когато "Ти отскоро ли си в Германия?" се замени с " Ти какво търсиш в Германия?". Като начало в Австрия ,после и следващите............

  Не отговарям на хейтъри.
 30. 30 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2390 Неутрално

  За България дали има такова изследване, сано че по темата меко говорещи, твърдо говорещи, селяни версус граждани, София версус страната, българи версус помаци, турци, власи, цигани, македонци, каракачани, татари, гагаузи, торлаци и т.н, светлокожи българи версус тъмнокожи, българи с анцузи версус интелектуалци. Ако има такова изследване, голям майтап ще падне.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 31. 31 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#12] от "EP":Аз колко пъти писах .....======И аз много пъти писах....Нека на идващите отвън да им се постави условие ,че в Германия си има условия и т.н....Да ги предупреждават , че има ксенофобия ....хората се дистанцират по цвят и религия. ...държат сметка един на друг как да се обличат , какво да ядат....Да им се обясни всичко това ....понеже в Исляма , такива разграничения няма !
  —цитат от коментар 17 на eti mehter


  Ети, тези неща не се казват открито, т. е. ксенофобията е прикрита. Немците навън го раздават много либерални, много отворени, готови да помогнат, но истината е, че нищо старо не е забравено.

  Точно Германия е страната, която не трябва да приема много чужденци. Хелмут Шмидт още през 1981-ва беше казал, че Германия не може да понесе повече чужденци, защото ще има убийства:
  „Wir können nicht mehr Ausländer verdauen, das gibt Mord und Totschlag.“
  Helmut Schmidt (1981)

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3248 Весело

  До коментар [#30] от "DDR":

  . Ако има такова изследване, голям майтап ще падне.
  ========
  Да да.....и затова най добре е да не се прави ..... :)

  Bukalemun
 33. 33 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#27:"half truth"][/quote]

  Дори да ги предупреждават, мигрантите няма да повярват. Те знаят, че Германия приема и продължават да идват. Кошмарът за тях започва година-две след пристигането, когато разберат, че социалната помощ от 380 евро на човек не може да компенсира това, че живееш в периферията на обществото и че никога няма да бъдеш приет, защото си от юга.
  Жалко за младежите, които идват с мечти да учат и да имат хубава работа. Има и такива измежду идващите. Техните мечти никога няма да станат реалност. Именно заради това много млади турци се прибират в Турция - там се чувстват по-добре и имат повече възможности за реализация, отколкото в Германия.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 34. 34 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5593 Неутрално

  si fueris Romae, Romano vivito more; si fueris alibi, vivito sicut ibi
  (Когато си в Рим, прави като Римляните; когато си другаде, прави като хората там)

  Не може да си с мазната си брада, с дебелата чалма, вмирисан на овнешко, да бучиш на някъв анадол-дойч, да гледаш намръщено и да очакваш немците да ти се усмихват дружелюбно.
  Зо ист дас лебен!
  (това е животът)

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7066 Неутрално

  Чувстват се сигурно много по-добре, отколкото германец в някоя арабска държава.

 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  До коментар [#31] от "EP":

  Точно Германия е страната, която не трябва да приема много чужденци.
  =======
  Запитвала ли си се ....ако след ВСВ , Германия въобще не бе приела никакви чужденци , каква би исглеждала днес ?

  Bukalemun
 37. 37 Профил на posledno10
  posledno10
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Ок, едно чудене само - как от една страна се чувстват дискриминирани като ги питат откъде са, а от друга страна ходят на хилядни митинги на турски политици, които идват да агитират за турските избори, пък едновременно с това уж са и германски граждани?

 38. 38 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  [quote#27:"half truth"]
  —цитат от коментар 33 на EP
  Дори да ги предупреждават, мигрантите няма да повярват. Те знаят, че Германия приема и продължават да идват. [/quote]

  Интересно. Когато живеещите в Германия турци се оплакват от дискриминация по турската телевизия, никой не се съмнява в думите им, ама това не им пречи после да градят мечти за имигриране в Германия.

 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  До коментар [#31] от "EP":

  тези неща не се казват открито, т. е. ксенофобията е прикрита
  ========
  Знам....и точно в това е разликата между изтока и запада ....

  Bukalemun
 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3248 Весело

  До коментар [#37] от "posledno10":

  Еее....това е вече въпрос с повишена трудност !!!

  Bukalemun
 41. 41 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#9] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  това изследване да го направят около църквите в Саудитска Сатрапия... =)

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 42. 42 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  [quote#27:"half truth"]
  —цитат от коментар 33 на EP
  Дори да ги предупреждават, мигрантите няма да повярват. Те знаят, че Германия приема и продължават да идват. Кошмарът за тях започва година-две след пристигането, когато разберат, че социалната помощ от 380 евро на човек не може да компенсира това, че живееш в периферията на обществото и че никога няма да бъдеш приет, защото си от юга. Жалко за младежите, които идват с мечти да учат и да имат хубава работа. Има и такива измежду идващите. Техните мечти никога няма да станат реалност. Именно заради това много млади турци се прибират в Турция - там се чувстват по-добре и имат повече възможности за реализация, отколкото в Германия.[/quote]

  това за Турция не го разбирам - къде се връщат? В сатрапията на Ермалък? А ако ги обявят за Гюленисти?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 43. 43 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  Дори и в XIII......XIV век , не е имало такава асимилация !Когато евреите били гонени от цяла Европа и най вече Испания. ....Султана ги е приютил в Анадола , дал им земи за да продължат да съществуват и живеят ....без да им поставя някакви условия !
  —цитат от коментар 28 на eti mehter


  Йок, султанът не е дискриминирал никого, ама според собствения си шериатски възглед. Специалните данъци и орязвания на права на неверниците са били "позитивна" дискриминация с цел пренасочването им към исляма.

 44. 44 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3248 Весело

  До коментар [#43] от "half truth":

  https://youtu.be/JnRv5CUJAeM
  ========
  Хайде малко по весело , Мария .....живота продължава. .... ;)

  Bukalemun
 45. 45 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#31] от "EP":тези неща не се казват открито, т. е. ксенофобията е прикрита========Знам....и точно в това е разликата между изтока и запада ....
  —цитат от коментар 39 на eti mehter


  Няма такава разлика. Навсякъде хората приемат по-добре "гости" идващи от по-развити/богати страни. Турците буквално мерят човека според кесията му. И за държавата им се отнася. Турция дава граждански права на имигрантите срещу купена къща за 3 млна евро или отворен бизнес за 1 млн.
  Имигрантите в Германия ли или в Турция по-лесто получават граждански права?

 46. 46 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#38:"half truth"][/quote]

  Половин истина, в Германия вече няма толкова мигранти от Турция. Движението е в обратна посока. Това са моите наблюдения.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 47. 47 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#42:"Пешката"][/quote]

  Пешка, не знам, но тенденцията е, че много млади турци, въпреки че са родени в Германия, се прибират в Турция. Казват, че си намират по-добра работа и са по-щастливи. Повечето отиват в Истанбул и работят за чужди компании. Вероятно немският там им е предимство. Като цяло, в Германия расте арабската диаспора, а не турската.

  Имай предвид, че Ердоан е временно явление. Днес е тук, утре го няма.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 48. 48 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#45:"half truth"][/quote]

  Хората с пари са желани навсякъде. Специално в Германия, обаче, не идват богати, а именно бедни хора. И ако не са желани, то тогава трябва да се даде сигнал - ние не ви искаме, стойте си там, където сте.

  Каква е ползата ти от получаването на граждански права, след като телефонната компания не иска да ти направи договор, защото си турчин или арабин (разпознава се по името ти), не можеш да живееш в нормален квартал, пак заради името ти, и не можеш да намериш добра работа, отново заради името ти?

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 49. 49 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ок, едно чудене само - как от една страна се чувстват дискриминирани като ги питат откъде са, а от друга страна ходят на хилядни митинги на турски политици, които идват да агитират за турските избори, пък едновременно с това уж са и германски граждани?
  —цитат от коментар 37 на posledno10


  Германия направи огромна грешка с турските гастарбайтери. Много дълги години не натурализират дори децата им. Турците са нямали право на немско гражданство, въпреки че са родени в Германия до към 2010-та (не съм 100% сигурна за годината). Десетилетия наред, турците изобщо не са имали право да гласуват. Имали са обаче такова право в Турция.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 50. 50 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#24] от "half truth":

  Защото не им стиска да направят Турция, като Германия.

  Мнооо бой ядат от тайпито.

 51. 51 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 636 Любопитно

  Езикът е най-важното. Ако го говориш културно и на високо ниво (няма нужда дори да е без никакъв акцент) огромна част от проблемите отпадат. И обратно, ако говориш като дървар може да си рус и синеок пак ще имаш проблеми. И с право де...

  Иначе това с външният вид е наистина много гадна работа. Най-пресният случай беше на Ноа Бекер (синът на Борис Бекер), който стана прицел на жестоко хейтене, само защото си каза истината, че дори в Берлин става жертва на тъпи коментари и въпроси и на дискриминация само заради тъмната си кожа. А такъв човек да го питаш от къде е, е наистина обидно: Роден е в Германия, баща му е чист германец, а майка му е родена в Германия дъщеря на чиста германка и на стациониран в Германия афроамерикански войник. Това си е чист германец... Ма на чужд гръб и сто тояги са малко...

 52. 52 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  До коментар [#45] от "half truth":

  Турците буквално мерят човека според кесията му. И за държавата им се отнася. Турция дава граждански права на имигрантите срещу купена къща за 3 млна евро или отворен бизнес за 1 млн
  =======
  Това е верно до някъде ,но защо сменяш центъра на спора ?
  Това че за Турция едни гости са по малко или повече добре дошли , не е признак на ксенофобия ! В екстремни ситуации , фактора пари въобще не е валиден.....
  Примера с 3 те милиона сирийски бежанци е пределно красноречив.....
  ....." вие не сте добре дошли , но нашата човешка съвест ни заповядва да ви помагаме всячески ".....
  Това е пасаж от речта на Ердоан , при посещението му в един от бежанските лагери .
  Топло или студено , гостоприемството е било хилядолетна традиция в пределите на Анадола !

  Bukalemun
 53. 53 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  До коментар [#42] от "Пешката":

  това за Турция не го разбирам - къде се връщат? В сатрапията на Ермалък? А ако ги обявят за Гюленисти?
  ========
  Няма и да го разбереш никога !

  Bukalemun
 54. 54 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  До коментар [#49] от "EP":

  Германия направи огромна грешка с турските гастарбайтери.
  ========
  Може и да не е грешка, ЕР !
  Вероятността германците да са решили това въпреки бъдещите последствия , е твърде голяма !
  Има един лаф сред "алманджиите".....хората които са се върнйли в Турция , след гурбет в Германия.
  《Немците никога не грешат 》

  Bukalemun
 55. 55 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Чувстват се сигурно много по-добре, отколкото германец в някоя арабска държава.
  —цитат от коментар 35 на Роси


  И отколкото самите те биха се чувствали по родните места. Европа им дава невероятни шансове за просперитет, защита от посегателства и спокоен живот, те обаче си искат родната кочина и негодуват. Обаче не щат и да чуят за връщане.

 56. 56 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#49] от "EP":Германия направи огромна грешка с турските гастарбайтери. ========Може и да не е грешка, ЕР !Вероятността германците да са решили това въпреки бъдещите последствия , е твърде голяма ! Има един лаф сред "алманджиите".....хората които са се върнйли в Турция , след гурбет в Германия. 《Немците никога не грешат 》
  —цитат от коментар 54 на eti mehter


  Това с немците, че никога не грешат, е шега, свързана с манталитета им. Те са "Besserwisser" - хора, които винаги знаят по-добре, многознайковци, които много обичат да дават съвети на другите, но не знаят, какво да правят, когато те самите имат проблем. А много често, когато има проблем, те мислят, че другите са виновни, но не и самите те. Ето сега, например, проблемът с бежанците - немците никога няма да признаят, че са направили грешка.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 57. 57 Профил на 4efo1979
  4efo1979
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#23] от "daskal1":В Турция свободата на облекло , и начин на живот , е най елементарно право !Никой не държи сметка на другия ....напротив....всеки уважава ценностите на ближния си . Единствено в началните и средни учебни заведения , има поущрения по въпроса.
  —цитат от коментар 26 на eti mehter


  Ко речи?
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2017/09/07/3038018_turchin_vliza_v_zatvora_za_napadenie_sreshtu_jena/

 58. 58 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  ‘’в Германия вече няма толкова мигранти от Турция. Движението е в обратна посока. ‘’До коментар [#46] от "EP":
  —————————
  И двете страни, Турция и Германия са заинтересовани турските гаст арбайтери след като са работили 10 г. да се върнат в Турция. Всички турски и германски правителства са насърчавали това връщане чрез материални фактори. В момента в допълнение Ердоган раздува невероятен национализъм, който е много важен фактор за завръщането им.
  Традиционно турските гаст арбайтери са бедни и слабограмотни селяни от Анадола отишли с мисълта да спечелят пари и да се върнат. Турците с професии освен в Америка другаде не имигрираха. Сега обаче забелязвам обратна тенденция. Грамотните загубиха надежда, че Турция ще се развива като демокрация, не вярват и на икономическите успехи в които Ердоган ги уверява. В момента такива хора имигрират. Аз по настоящем живея в Барселона. До преди 2-3 г. Тук турци нямаше, ама за миналата година 12% от продадените жилища в Барселона са купени от турци.

 59. 59 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#36] от "eti mehter":
  Ети , на този Ви коментар бих сложила много плюсове. Отварянето на Гернания за чужди работници е част от лечението й от фашизма и нацизма. Единственото общество, в което няма място за нацизъм е мултикултурното.

 60. 60 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Гневно

  Момент, ние сме били в техните страни, там не може да става дума за толерантност. Или е на тяхното, или си в затвора. Доста лицемерно.
  Хайде, качвайте се обратно на самолетите.

 61. 61 Профил на netolerast
  netolerast
  Рейтинг: 269 Любопитно

  Немците питахме ли ги как се чувстват или само тъмни питаме...

  Как се менят нещата... Някога медии като БиБиСи и Дойче Веле бяха еталон за журналистика, а сега са пълен боклук подобен на "медиите" на успелия бизнесмен само че с други опорни точки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK