Изолацията не е решение, каза Меркел преди пристигането на Тръмп в Давос

Изолацията не е решение, каза Меркел преди пристигането на Тръмп в Давос


Лидерите на Германия, Франция и Италия предупредиха в сряда на Световния икономически форум в Давос, че не бива да се допуска завръщане към национализма и протекционизма. Германският канцлер Ангела Меркел дори напомни за двете световни войни и отправи предизвикателство към аудиторията с въпроса дали изобщо светът си е взел поука от тях.


Речите на президента Еманюел Макрон и на премиера Паоло Джентилони идват малко преди пристигането в швейцарския курорт на американския президент Доналд Тръмп, който ще говори в петък. За изминалата първа година от мандата му в Белия дом Тръмп оттегли страната си от глобалното споразумение за борбата с ефекта от човешката дейност върху промените в климата и от тихоокеанското споразумение за свободна търговия, защото американските интереси не били достатъчно защитени.


Множество страни в Европа и Азия, които от Втората световна война средяха какво прави Вашингтон за оформянето на световния ред, сега са разочаровани и объркани, коментира "Ройтерс".
"Наблюдаваме национализъм, популизъм е атмосфера на разединение в много държави", каза Меркел в Давос. "Вярваме, че изолацията няма да ни помогне. Убедени сме, че трябва да си сътрудничим, че протекционизмът не е отговор (на проблемите). Наистина ли не се научихме от историята?", каза Меркел.


В словото си тя повтори призива от срещата на Г-7 през май - първата с участието на Тръмп: "Европа трябва да вземе съдбата си в собствените си ръце".


В словото си Макрон - най-младият френски президент, говорил пред форума, обяви, че "Франция се завърна в сърцето на Европа" и че "не може да има френски успех без европейски успех". Той призова за един по-амбициозен Европейски съюз, както и до края на годината да се изработи визия накъде ще се развива съюзът в следващите 10 години, което бе веднага коментирано като не особено реалистичен срок за работа по подобна сложна задача.


Освен това, без да споменава конкретни страни, Макрон каза, че "който не иска да продължи напред, да не пречи на най-амбициозните в залата". Вратата на съюза е отворена, допълни той с намек, че който не иска да спазва стандартите му, може да си тръгне.


Изолацията не е решение, каза Меркел преди пристигането на Тръмп в Давос


Президентът говори близо 1 час, в който се обяви в защита на глобализацията и за глобални действия за овладяването на икономическите сили, довели до възхода на популистите.


"Намираме се в ситуация, в която на хората се казва по обществени и финансови въпроси, че отговорът е да се прави по-малко, да се съкращават данъци в едно надбягване към дъното, в което няма граници", добави той седмици след приемането в САЩ на една от най-амбициозните данъчни реформи от над 30 години насам, в която се намаляват и много данъци с цел привличане на инвестиции.


"Ако не се договорим за стандарти за международно сътрудничество, никога няма да убедим средната класа и работниците, че глобализацията е за тях", каза още Макрон.


Той говори обстойно и за климатичните промени, за това, че поставените цели вече не се постигат и че французите са решили страната им да е световен лидер по този въпрос. До 2021 г. ще затворя всички елекстростанции на въглища, а създаването на приятна за живот среда е едно от средствата да привлечем таланти и да станем конкурентоспособни, добави Макрон.


Той се радва на специално отношение от Тръмп, който го покани на държавно посещение в САЩ като отклонение от наложената от години традиция първата подобна най-висша проява на междудържавни отношения да е запазане за британците.


Изолацията не е решение, каза Меркел преди пристигането на Тръмп в Давос
Запитан какво е посланието му към Тръмп, италианският премиер Джентилони защити многостранното сътрудничество и предупреди да не се предприемат мерки, които биха го подкопали.


"Напълно разбираемо и легитимно е желанието на политиците да защитават собствените си граждани, компании и икономика. Но всяко нещо си има граници."


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK