Китайски учени за пръв път клонираха маймуни

Жонг Жонг, клониран дългоопашат макак.

© Handout, Reuters

Жонг Жонг, клониран дългоопашат макак.Китайски учени за пръв път клонираха маймуни, като използваха техника, подобна на тази при овцата Доли преди две десетилетия, предадоха "Ройтерс" и "Франкфуртер алгемайне цайтунг".


Новината, дошла от Института по неврология към Китайската академия на науките означава, че е преодоляна бариера, която може да отвори вратата същото да се случи с хората.


Макаците Жонг Жонг и Хуа Хуа са родени преди съответно осем и шест седмици и са напълно идентични. Това са първите примати (биологичния разред, включващ, маймуни, човеоподобни маймуни и хора), клонирани от неембрионна стловова клетка. Технологията включва прехвърляне на ядрото на дадена клетка, заедно с нейната ДНК, в яйцеклетка, чието ядро е било премахнато.
Според учените, обявили откритието, работата им може да даде тласък на медицинските изследвания на заболявания при маймуни, но и да даде насоки за евентуално бъдещо клониране на хора. "За клониране на примати, включително хора, техническата бариера вече е преодоляна. Причината, (поради която го направихме, беше, за да произведем модели, които са полезни за медицината, за човешкото здраве," каза Мумин Пу, ръководил програмата, пред репортери. Той добави, че учените засега "нямат намерение да прилагат метода върху хора."


Хуа Хуа, клониран дългоопашат макак.

© Handout, Reuters

Хуа Хуа, клониран дългоопашат макак.


Двете новородени може да се окажат далеч не единствените клонирани - учените очакват още клонинги да се родят в близките месеци.


От успеха с Доли в Шотландия през 1996 г. учените преодоляха подобни бариери с крави, прасеха, зайци, плъхове и мишки, но така и не успяваха да го постигнат с примати. Китайските изследователи обаче обясняват, че за момента техниката не работи с възрастни животни, както беше при Доли, а "успеваемостта" още е малка - от 127 яйцеклетки са се получили само два живородени макака.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK