"Фейсбук" може да бъде съден в европейски държави, реши Съдът в Люксембург

"Фейсбук" може да бъде съден в европейски държави, реши Съдът в Люксембург

© Associated PressАктивист за защита на личните данни може да съди "Фейсбук" (Facebook) в австрийски съдилища - това реши Европейският съд по делото на докторанта по право Макс Шремс. Той обаче не може да води колективни дела срещу социалната мрежа.


Съдът отхвърли аргументите на социалната мрежа, че Шремс не е обикновен потребител на мрежата (в каквото качество той я съди).


"От три години насам "Фейсбук" се бори със зъби и нокти срещу юрисдикцията на съдилищата в Австрия и загуби. Сега най-накрая можем да започнем делото. "Фейсбук" ще трябва да обясни пред неутрален съд дали бизнес моделът му спазва строгите европейски закони за защита на личните данни. Това е голям удар за тях. За съжаление съдът не се възползва от златната възможност най-накрая да установи възможност за колективни обезщетения в Европа, а върна топката в полето на законодателите", коментира Шремс в писмено изявление.
Всяко решение на австрийски съд по казуса ще бъде приложимо в Ирландия (където се намира европейската централа на компанията) и в цяла Европа, твърди още активистът.


От "Фейсбук" коментираха, че решението на Съда в Люксембург потвърждава предишните решения за колективните искове срещу нея. "Радваме се, че имахме възможност да представим мнението си пред Европейския съд и очакваме с нетърпение да решим въпроса", заяви говорителка на компанията пред агенция "Ройтерс".


Какъв е казусът


Шремс твърди, че компанията е нарушила редица разпоредби за защита на личните данни в неговия профил и в тези на седем други ползватели от Индия, Австрия и Германия, които са му прехвърлили правата си за целите на иска. Активистът иска "австрийските съдилища да обявят някои договорни клаузи за недействителни и да осъдят Facebook, от една страна, да преустанови използването на спорните данни за свои цели или за целите на трети лица и, от друга, да плати обезщетение", гласи съобщението на съда.


Компанията има два аргумента: първо, че австрийските съдилища нямат международна компетентност и Шремс не може да се позове на европейските норми, според които потребителите могат да предявят иск срещу чуждестранен съдоговорител пред съдилищата по тяхното местоживеене ("съдът на потребителя"), тъй като ползва социалната мрежа за професионални, а не за лични цели. Причината - той има своя страница, посветена на делата срещу "Фейсбук". Второ, че съдът в Австрия няма компетентност да разглежда прехвърлените права на останалите потребители.


Магистратите в Люксембург се съгласяват с "Фейсбук" само по втората точка.


Кой е Макс Шремс


Името му от години се споменава в контекста на множеството дела за опазване на личните данни, които той води пред най-различни институции. Благодарение на негов иск Европейският съд спря действието на споразумението за трансфер на данни между ЕС и САЩ Safe Harbour (по-късно то бе заменено с Privacy Shield, срещу което вече също има поне два иска в Европейския съд).


Кой плаща


Искът срещу "Фейсбук" бе подаден през 2014 г. и отхвърлен от виенски съд с мотива, че той няма юрисдикция в подобни дела. Сега делото се разглежда във Върховния съд. Всеки от ищците настоява за 500 долара обезщетение - "главната ни цел е да осигурим коректно събиране на данни", пише в сайта на инициативата.
Разходите по делото се поемат от фирмата ROLAND ProzessFinanz AG, която финансира съдебни искове, разчитайки на процент от печалбата. При победа тя ще получи 20% от спечелената сума.


За какво друго се бори Шремс


Съдебната епопея на Шремс започва с 22 жалби, подадени към ирландския комисар за защита на личните данни през 2011 г., насочени срещу скандални действия на "Фейсбук":


- пази информация дори за изтритите постове, съобщения, тагове и сръчквания


- функцията за "разпознаване на лица" нарушава правата на потребителите


- чрез бутона "харесвам", прикачен в редица сайтове, Facebook следи дейността на хора, които дори не са регистрирани в социалната мрежа или се намират извън нейната страница


- снимките, качени в социалната мрежа, са достъпни за всекиго благодарение на url адреса им, независимо от това колко е скрит профилът на качилия ги потребител


- не уведомява ползвателите за промени в политиките си


- споделя информация с Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ.


Всичките жалби са отхвърлени. След две години без резултат Шремс оттегля всички жалби и дава ход на 23-ата, според която Facebook няма право да прехвърля личните данни на потребителите си в САЩ въпреки разрешеното от ЕК споразумение Safe Harbour. Именно този иск доведе до прекратяването на споразумението.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK