Русия планира да забрани сделки с криптовалути без посредник

Русия планира да забрани сделки с криптовалути без посредник

© Associated PressРуското министерство на финансите разработва законопроект за регулация на обращението на криптовалутите, съобщи РБК, като цитира документи на сайта на институцията.


Предвижда се криптовалутите да могат да се купуват и продават (както за рубли, така и за чужда валута) само чрез компании посредници в "обмена на цифрови финансови активи".


"Операторите" на тези активи ще дават възможност на физически лица да придобиват токени (аналог на акции при първично монетно предлагане), но на стойност не повече от 50 000 рубли в рамките на едно предлагане. Това ограничение обаче няма да се отнася за "квалифицирани инвеститори". Търговията както с дигитална валута, така и с токени и обръщането им в други криптовалути също ще минава през посредник.
Криптовалутите няма да могат да се ползват като законно разплащателно средство на територията на Русия, пише още в проекта.


В съобщението на министерството се казва, че централната банка на страна не го поддържа изцяло. Според нея обменът на рубли и чуждестранна валута само когато се пускат токени за "привличане на финансиране".


Ако Русия приеме такъв закон, ще е сред малкото страни, урегулирали предлагането и циркулацията на криптовалутите. Сред аргументите на министерството е твърдението, че "цифровите финансови активи" се използват интензивно в нелегалния бизнес или за пране на пари ("узаконяване на доходи, получени по престъпен път") или финансиране на тероризъм.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK