Какво постигна Турция за 7 дни в Африн и какво ще последва

Бойци от Свободната сирийска армия край Азаз, Сирия.

© Umit Bektas, Reuters

Бойци от Свободната сирийска армия край Азаз, Сирия.С разнопосочни сигнали за успехи и жертви от двете страни тече операцията на Турция "Маслинова клонка" в района на сирийския град Африн и продължава за осми пореден ден. Офанзивата започна малко след първите съобщения за "граничните" кюрдски (и по-малко арабски) сили, които САЩ обявиха, че обучават в Североизточна Сирия, макар по-късно да отрекоха да имат подобни планове. Вашингтон обаче настоява, че силите му ще останат в Северна Сирия, за да се предотврати завръщането на "Ислямска държава" и да се укрепи сигурността в района.


Ако турската операция действително продължи и към Манбидж, на около 100 километра от Африн, както гласи планът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, това би могло да изправи войски на Турция (и бунтовници от Свободната сирийска армия) и Съединените щати едни срещу други. Случващото се може да окаже влияние и на съдбата на Сирия, която някои международни сили искат да очертаят на предстоящия мирен конгрес в руския град Сочи.


"Дневник" обобщава най-важното за действията на Турция в Сирия в последната седмица и последиците, които може да произтекат от тях.


Защо има турски сили в Северна Сирия
Всъщност Турция удря цели на кюрдски сили още от 2015 г., когато обяви, че започва въздушна кампания срещу "Ислямска държава" и други "терористи". Тогава критици на военните ѝ действия твърдяха, че тя се цели повече в кюрдски милиции, отколкото в джихадистите, по това време завладели обширни раойни в Сирия.


Специално Африн, в провинция Алепо, се оказа в ръцете на кюрдите още през 2012 г. Силите на Башар Асад спряха да имат присъствие там малко след като започна гражданската война. Същото се случи в голяма част от Северна Сирия - райони в нея бяха известно време под контрол на сирийски бунтовници. Кюрдите по-късно отвоюваха някои райони от "Ислямска държава". Оказал се под руско влияние, Африн така и не стана част от "деескалационните зони", договорени първоначално от Турция, Сирия и Иран.


В голяма част от Северна Сирия доминиращи сили се очертаха Партията на демократичния съюз (PYD) и нейното "военно крило", Силите за защита на народа (YPG). Те се смятат от Анкара за разклонения на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), която в средата на 80-те години на миналия век започна въоръжен конфликт с турската държава. Три десетилетия по-късно президентът (тогава все още премиер) Реджеп Тайип Ердоган сключи с нея историческо примирие, което обаче продължи само две години.


Сега за Турция YPG и PYD формират "терористичен коридор", който обхваща голяма част от Северна Сирия и над половината от протежението на 900-километровата обща граница и е заплаха за сигурността ѝ. Затова още преди години чрез подкрепяни от нея бунтовници Анкара успя да се "вклини" в погранична зона източно от Идлиб и Африн и западно от Манбидж и блокира възможността да има непрекъснат район под кюрдски контрол по почти цялата граница.


Позиции на терен


За няколко дни силите, водени от Анкара, овладяха територия на около 10 километра навътре в Сирия. Идеята на турските въоръжени сили (при операция "Ефратски щит" през 2016 г. участваха основно специални части) беше да отворят няколко фронта в провинцията срещу между 8000 и 10 000 бойци на YPG в района и да започнат обсада на града с население около 200 000 души според кюрдски източници (или 750 000, с мнозинство араби бежанци от Алепо други зони в Сирия, ако се вярва на данни на турските власти, цитирани от държавната телевизия TRT). Според "Гардиън" силите на Свободната сирийска армия също наброяват около 10 000 души.

Турската армия и бунтовниците се насочиха към западни, източни и северни подстъпи към Африн, но лошото време затрудни офанзивата и ограничи подкрепата по въздух, а и планинският терен дава известно предимство на кюрдските части. Според Турция една от важните точки е градчeто Тел Рифат, източно от Африн и недалеч както от контролирания от Свободната сирийска армия Азаз, така и от намиращата се в ръцете на опозицията (а късчета от нея в свързани с Турция бунтовници) провинция Идлиб. По пътя през Тел Рифат от Азаз до Идлиб може да се стигне за 2 часа.


В хода на военните действия данните за точните позиции на силите (и на загиналите от двете страни) остават противоречиви. Сирийската обсерватория за правата на човека съобщи по-рано тази седмица, че турски самолети са нанесли удари в Северен Африн под съпровода на силен артилерийски огън. Турската армия твърди, че в резултат загиналите са няколкостотин, към петък привечер - най-малко 343-ма кюрдски бойци (обозначавани от Анкара като терористи).


Сирийските демократични сили (SDF) - кюрдско-арабските бойци, чийто гръбнак са YPG - вече са казвали, че Турция завишава изкуствено броя на загиналите. Според онлайн изданието "Ал Монитор" обаче и двете страни всъщност го правят за собствени пропагандни цели, за да създават усещането, че имат надмощие в конфликта.


Жители на турския граничен град Килис разчистват отломки, след като изстреляна от Сирия ракета уцели джамия в града.

© Stringer, Reuters

Жители на турския граничен град Килис разчистват отломки, след като изстреляна от Сирия ракета уцели джамия в града.


Гневът на кюрдите


SDF казаха вчера вечерта, че срещу Турция ще последва "отговор", ако тя изпълни заплахата си да разшири нападението срещу сирийски кюрдски милиции до границата с Ирак. По-рано администрацията на Африн, свързана с PYD и YPG, призова сирийската армия да защити града от турските сили - само няколко дни след като кюрдски представители отхвърлиха искането на Русия да предадат Африн и други райони под контрола на Асад.


Дамаск обаче така и не реагира веднага на призивите на YPG и SDF, макар още преди турската офанзива да увери, че ще сваля изтребители, които навлязат във въздушното ѝ пространство. Режимът на президента Башар Асад все още не е изпратил войски в Африн близо 36 часа след като това бе поискано.


Какво мислят Москва и Дамаск


"Първата реакция от Русия на операция "Маслинова клонка" показва, че двете страни са постигнали съгласие за началото на офанзивата," каза за "Дневник" политологът Керим Хас от Московския държавен университет. Москва не даде "официална" благословия (външното министерство първо изрази притеснение от операцията, а министерството на отбраната малко по-късно съобщи, че разбира позицията на Турция). YPG, на които Русия помагаше в Африн, обаче обявиха, че тя е "отворила небето" на района за турски самолети, а според руски, турски и арабски медии е изтеглила и наблюдатели (което Кремъл така и не потвърди).


Според "Ал Монитор" руските обвинения към САЩ и съобщението им за "граничните сили" в началото на "Маслинова клонка" са доказателство, че Русия се възползва от ситуацията на терен, за да нажежи напрежението между съюзниците Турция и САЩ, които така или иначе водят война с посредници в някои части на Сирия. От друга страна операцията показва сходство на руските и турските интереси в Северна Сирия за сметка на САЩ.


Изданието отбелязва, че краткосрочно Турция може и да постигне успех в Африн, но поставя въпрос за дългосрочните ѝ позиции спрямо руските интереси. Журналистът Метин Гюрчан смята, че Москва може и да се надява, че кюрдските сили ще се видят принудени да отстъпят заради действията на Анкара и да са готови да предадат Африн на режима на Башар Асад. Хас смята и че е възможно градът и околностите да бъдат предадени на Асад след като бъдат отвоювани от YPG.


Турски войски североизточно от Африн.

© Khalil Ashawi, Reuters

Турски войски североизточно от Африн.


Какво следва


Според представители на Свободната сирийска армия, интервюирани от "Гардиън", Турция им е помогнала да обучат хиляди бойци, които могат да формират единна армия бунтовници, които при победа в Африн да получат коридор към провинция Идлиб, контролирана от обединението "Хайят Тахрир аш Шам", водено от бившия клон на "Ал кайда" в Сирия. Командири от ССА твърдят, че още в рамките на "Ефратски щит" турските сили са подготвили такава операция по границата на Турция с провинция Идлиб, но тези действия са завършили с провал след договорката между Анкара, Москва и Техеран да има "деескалационна зона" в района на Идлиб. Според анализ на "Новая газета" предислоцирането на руските сили в Африн (спецофицери и военна полиция), открило пътя за турските танкове, ще даде възможност YPG да бъдат откъснати от всякаква възможна подкрепа, включително от Дамаск.


Политологът Керим Хас обаче смята, че в замяна на руските действия Турция "вероятно ще си затвори очите за по-агресивна офанзива в Идлиб от страна на режима в близките седмици" като част от сделката с Москва. Според него договорката между Анкара и Москва е поставила ясни граници на територията и продължителността на "Маслинова клонка" и едва ли може да става дума за "цялостно овладяване на Африн".


Неизвестно е докъде ще стигнат заканите на Ердоган за настъпление на изток към Манбидж и как ще реагират САЩ, а и другите международни играчи в конфликта. Трябва обаче да се имат предвид двете цели, които в отделни коментари представиха турските власти като дългосрочна цел на мисията си в Сирия – да се справят с "терористите" по цялото протежение на общата граница и да се уверят, че всички три и половина милиона бежанци ще се върнат в родината си. Ако Анкара действително иска да изпълни двете цели, действията ѝ в Сирия може да отнемат повече време.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (95)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 948 Неутрално

  "Според "Ал Монитор" руските обвинения към САЩ и съобщението им за "граничните сили" в началото на "Маслинова клонка" е доказателство, че Русия се възползва от ситуацията на терен, за да всее раздор между съюзниците Турция и САЩ, които така или иначе водят война с посредници на терен."

  Това някой може ли да го обясни? То е все едно да кажеш, аз мотивирах А и Б да се сбият макар, че те вече се биеха.

 3. 3 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2009 Неутрално
 4. 4 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  Всеки срещу всеки. Ситуацията вместо да се подобрява става все по-зле.

  SHADOWS of SOFIA
 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3895 Любопитно

  започнат обсада на града с население около 200 000 души според кюрдски източници (или 750 000, с мнозинство араби бежанци от Алепо други зони в Сирия, ако се вярва на данни на турските власти, цитирани от държавната телевизия TRT).
  =========
  И какво е това "ако трябва да се вярва".....?
  Кюрдите явно са преброили само себе си .

  Bukalemun
 6. 6 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5241 Неутрално

  Много интересно защо "законната"сирииска армия гледа безучастно как външен агресор без никъкви права нахлува и се разпорежда?Защо "поканените"руски миротворци мълчаливо се изтеглят и гледат как Турция се разпорежда?Или дойде времето на делбата...на Сирия!Май сваления самолет и загиналите салдати са цената платена от Путин за сирииския нефт и газ.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 7. 7 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Чувам, че сирийската опозиция (призната и от Русия, иран и Турция) отказала да води преговори в Сочи. Русия опита да подкупи опозицията и да я направи казионна. Турция с тази глупост му развали идеите.
  Е, дами и господа, Сирия се връща към ситуацията от 2012-2013 години (преди появата на ИД и Ал Кайда), т.е гражданската война в Сирия продължава само между опозиция и Асад

 8. 8 Профил на sxn49533317
  sxn49533317
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Султана Ердоган стана смешен. Хем искаше сближаване с Германия, хем напада с немско оръжие кюрдите в Сирия. И си мисли, че прави правилното.
  Още 100 години, след това пак преговори за влизане на Турция в ЕС.Султана тогава ще е вече под земята.

 9. 9 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Много интересно защо "законната"сирииска армия гледа безучастно как външен агресор без никъкви права нахлува и се разпорежда?Защо "поканените"руски миротворци мълчаливо се изтеглят и гледат как Турция се разпорежда?Или дойде времето на делбата...на Сирия!Май сваления самолет и загиналите салдати са цената платена от Путин за сирииския нефт и газ.
  —цитат от коментар 6 на Messerschmitt


  Ех, ама го измисли и ти! Путин няма собствен нефт и газ, та затова е хвърлил око на сирийските. Умно! Отговорът е много по прост, сирийската армия е слаба и не е в състояние да се противопостави на турската. От друга страна руснаците нямат никакъв интерес да си развалят отношнията с Турция заради кефа на някакви си кюрди.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  Американците избиват войници на Асад, руснаците - войници на противниците на Асад, турците избиват кюрди. Иначе всички декларират, че се борят с "Ислямска държава".

 12. 12 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Пентагона трябва да се притече на помощ на своите питомци - кюрдите комунисти от ПКК.
  САЩ им е обещала да им направи държава , трябва да държат на обещанията си

 13. 13 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#11] от "Yotce":

  И най-гадното е че продължават да умират хора.

  SHADOWS of SOFIA
 14. 14 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Тази "свободна сирийска армия" не се ли подкрепяше до вèра от САЩ?!? Не са ли това главоерезите от премимунваната Алкайда?!? Турция за поредн път показва, че е на страната на брадатите. :-( Не че сме се съмнявали някога.

 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3895 Неутрално

  Два дена валя дъжд . Чака се да поизсъхне земята.

  Bukalemun
 16. 16 Профил на sxn49533317
  sxn49533317
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Кюрдска държава в рамките на Турция, Сирия и Северен Ирак. Те са в света най-голямото по брой малцинство без собствена държава. Време им е на собствена държава. Обещано им е от САЩ, имат тяхна тайна подкрепа, макар срещу друга НАТО държава като Република Турция.

 17. 17 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Кюрдска държава в рамките на Турция, Сирия и Северен Ирак. Те са в света най-голямото по брой малцинство без собствена държава. Време им е на собствена държава. Обещано им е от САЩ, имат тяхна тайна подкрепа, макар срещу друга НАТО държава като Република Турция.
  —цитат от коментар 16 на sxn49533317


  Само да допълня и Иран към изброените страни

 18. 18 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3919 Неутрално

  Интересното е не това, което става, а защо става. Янките май бяха решили да си направят още един Израел в БИ. На базата на независим Кюрдистан. Турция това не може да го допусне на собствената си граница. Защото докато утвърдения Израел се шири за сметка на палестинците, то новият може да се разширява само по посока на Турция. Затова и толкова скорострелно Турция започна атаката с риск даже да се сблъска с Америка. Защото днес е много по-малко рисковано. В бъдеще това държавенце вече ще е станало чудовище, а зад гърба му ще стои самия световен жандарм. Очакванията са кюрдските военни формирования да бъдат разбити, разоръжени или разпръснати. Кюрдите избраха късата клечка и няма да получат нищо.

 19. 19 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Американците избиват войници на Асад, руснаците - войници на противниците на Асад, турците избиват кюрди. Иначе всички декларират, че се борят с "Ислямска държава".
  —цитат от коментар 11 на Yotce


  Ислямска държава, заедно с Свободната Сирииска Армия е общо дете на САЩ, Анлгия, ИЗраел , СА и Катар.

  Тези държави официално подкрепяха и даваха камара пари , оръжие и специални части на ССА, Ислямска държава която е на 10 метра от ССА се водеше враг. Двете са едно и също, и парите, оръжието на САЩ / Англия отиваха и към ССА и към ИД.

  Целта на специалната операция с ССА и ИД беше да се разруши Сирия като държава , което и САЩ/Англия и СА/Катар и Израел искаха. Само че дирктна атака като тази в Ирак или Афганистан нямаше да се хареса на общественото мнение. ЗАтова подходиха с хибридна война - бойци подготжени от ЦРУ и пласирани в Сирия като "умерена опозиция". След това тези бойжи правеха 100 крачки и отиваха в Ислямска държава. Така се финансираше ИД , която на думи САЩ обявяваха за враг, а на практика я спонсорираха и дажаха специалисти и бойци.

  И целта на САЩ/Англия/Израел/СА/КАтар е почти изпълнена - Сирия е в руини !
  Обама изпъкни задаата - изби стотици хиляди сириици, разруши инфраструктурата и прогони милиони от Сирия.
  ИЗраел си осигури северо-източния фланк за едно поколение поне.

 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3969 Неутрално

  "Според "Ал Монитор" руските обвинения към САЩ и съобщението им за "граничните сили" в началото на "Маслинова клонка" е доказателство, че Русия се възползва от ситуацията на терен, за да всее раздор между съюзниците Турция и САЩ, които така или иначе водят война с посредници на терен."Това някой може ли да го обясни? То е все едно да кажеш, аз мотивирах А и Б да се сбият макар, че те вече се биеха.
  —цитат от коментар 2 на von_seeckt


  Въпрос на умствени възможности драги!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 21 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Кюрдска държава в рамките на Турция, Сирия и Северен Ирак. Те са в света най-голямото по брой малцинство без собствена държава. Време им е на собствена държава. Обещано им е от САЩ, имат тяхна тайна подкрепа, макар срещу друга НАТО държава като Република Турция.
  —цитат от коментар 16 на sxn49533317


  Абе ти вярваш ли си? Сащ били обещали. Ще си развалят отношнията с 4 държави, щото били обещали.

 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3969 Неутрално

  ...Трябва обаче да се имат предвид двете цели, които в отделни коментари представиха турските власти като дългосрочна цел на мисията си в Сирия – да се справят с "терористите" по цялото протежение на общата граница и да се уверят, че всички три и половина милиона бежанци ще се върнат в родината си. Ако Анкара действително иска да изпълни двете цели, действията ѝ в Сирия може да отнемат повече време...
  —цитат от коментар 0 на статията


  Двете цели на Турция взаимно си противоречат. Да изпълнят и двете е направо невъзможно.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#19] от "WWW":

  Написал си цял роман а темата е какво постигна Турция. Освен нови жертви , нищо друго. Подтекста е какво ще последва след Турската офанзива .

  SHADOWS of SOFIA
 24. 24 Профил на valentin345
  valentin345
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#9] от "von_seeckt":

  лек и тежък нефт ? чувал ли си ? и кое се търси и какво струва ?

 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3895 Неутрално

  Преди малко бе съобщено и превземането на селището Али Беки , намиращо се на северозапад от Африн. Разрушен е и един тренировъчен лагер , обезвредени 10 терориста !

  Bukalemun
 26. 26 Профил на Прокопеевски
  Прокопеевски
  Рейтинг: 358 Неутрално

  Прокси война между две членки на НАТО.
  В Африн Турция осуетява това, което САЩ се надяваше да добие.
  В случай, че тръгне и към Мандбидж, ще означава, че тръгва да отнеме и малкото, което САЩ добиха досега.
  Тогава войната ще престане да бъде "прокси".

 27. 27 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#6] от "Messerschmitt":

  Предислокацията на необходимите въоръжени сили и гранични войски, които да поемат контрола над целия 244-километров участък от турско-срийската граница, обикалящ окръг Ефрин и върху самите населени места в региона не е чак толкова лесна задача и не може да се изпълни за 36 часа...А освен това и предложението на YPG/SDF към Дамаск идва малко изненадващо и хваща ГЩ на САА и руските военни стратези "в крачка" т.е. в момент на преход между една успешно завършила фаза от основната офанзивна задача - установяване на контрол върху магистралата М5 - Дамаск - Хомс-Хама - Алепо и подготовка на следващата фаза от битката в провинция Идлиб...Не съм сигурен, че ГЩ има свободни боеспособни подразделения, които да изпрати в окръг Ефрин - най-вероятно там ще отидат гранични войски и запасняци...Основна операция плез следващата седмица ще бъдат чистенето на общирният котел, който се образува в североизточната провинция на Хама, където останаха обкръжени микс от около 1500 плъха от Джунд Ал Акса, HTSи Даеш...А мащабните сражения за овладяване на Тел Ал Ейс, Саракиб, Маарет Ал Нуман и промишлените градчета западно от Алепо ще започнат някъде през февруари, защото трябва да бъдат добре подготвени...

 28. 28 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Интересното е не това, което става, а защо става. Янките май бяха решили да си направят още един Израел в БИ. На базата на независим Кюрдистан. Турция това не може да го допусне на собствената си граница. Защото докато утвърдения Израел се шири за сметка на палестинците, то новият може да се разширява само по посока на Турция. Затова и толкова скорострелно Турция започна атаката с риск даже да се сблъска с Америка. Защото днес е много по-малко рисковано. В бъдеще това държавенце вече ще е станало чудовище, а зад гърба му ще стои самия световен жандарм. Очакванията са кюрдските военни формирования да бъдат разбити, разоръжени или разпръснати. Кюрдите избраха късата клечка и няма да получат нищо.
  —цитат от коментар 18 на Judjuk


  Тя Турция 70 години не може да се справи с кюрдите на собствена територия, сега тръгна извън границите си. Вярвай си. Хич не виждам целите на Ердоган какви са. Да унищожи кюрдите? Никакъв шанс. Да окупира територията на кюрдите? Това е все едно да отглеждаш вълк в ясла с агнета.
  Така и не е ясна целта на Турция

 29. 29 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Преди малко бе съобщено и превземането на селището Али Беки , намиращо се на северозапад от Африн. Разрушен е и един тренировъчен лагер , обезвредени 10 терориста !
  —цитат от коментар 25 на eti mehter


  Не е нужно да ни информираш за всяка крачка на башибозука, още повече пък пр информацията от турска страна

 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3895 Неутрално

  До коментар [#26] от ""Литекс" стана ЦСКА":
  В случай, че тръгне и към Мандбидж, ще означава....
  ========
  Вчера , Ердоан каза ,че след като бъде прочистен Мюмбич , ще се върви на изток !
  Целта е да бъде унищожено формированието на Muslimi ,главатаря на ypg......
  Ще го гонят чак до Ирак !

  Bukalemun
 31. 31 Профил на Прокопеевски
  Прокопеевски
  Рейтинг: 358 Неутрално

  Кюрдите имаха възможност да избират между Асад /Русия/ и САЩ.
  Избраха САЩ и сега руснаците ще се опитат да им покажат, че това бе грешка.
  САЩ имаха възможност да избират между кюрдите и Турция.
  Избраха кюрдите и сега турците ще се опитат да им покажат, че това беше грешка.
  Турците имаха възможност да избират между САЩ и Русия.
  Избраха Русия и сега американците ще се опитат да им покажат, че грешат, а руснаците ще се опитат да им покажат, че са били прави...

 32. 32 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3919 Неутрално

  "В случай, че тръгне и към Мандбидж, ще означава, че тръгва да отнеме и малкото, което САЩ добиха досега. Тогава войната ще престане да бъде "прокси". "
  До коментар [#26] от ""Литекс" стана ЦСКА":

  Тцъъ, няма да стане. САЩ не могат да се противопоставят на Турция на терена. Имат само някакъв спецназ и ползват някакво летище. Не могат да почнат и тотална война с Турция. Рискът вече ще е 100%. Ще останат без флот в Средиземно море. И без всякакви съюзници, щото никой няма да им помогне. На Европата вече и писна. А Ердо завинаги ще се отърве от най-големия си враг.

 33. 33 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#28] от "stanislavdi":

  Твърде много инетреси са забъркани в този регион.Всичко започва от интереса на страните от залива да прокарат тръбопроводи , като избегнат Турция и терминал на Сирийското крайбрежие. Противници на тази идея са Турция и Русия по обясними причини. Единствено на което не могат да пречат е на Израел който си разработва находищата и има намерение да пусне тръба по дъното на Средиземно Море го Гърция.

  SHADOWS of SOFIA
 34. 34 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Нищо не се е променило в Сирия, та не виждам какви са тези драми.
  И преди си беше същото. Това "всеки, срещу всеки" си продължава.
  Единствената промяна е, че вече Русия има военна база на Средиземно море. Турция продължава да иска да има "зона на сигурност" в Сирия на границата с Турция. САЩ и Турция са против Асад, но Турция е и против кюрдските въоръжени организации, за които се предполага, че са съюзници с ПКК. Русия ще иска да запази Асад, а докато той е на власт мир няма как да има. При 10 % алевити няма как Асад да печели 90 % от гласовете. Това значи, че изборите са фалшифицирани. Таква изкуствена власт се държи само с много сила, и понеже явно е, че Асад тази сила я няма, се появява Русия за да е силата, като ще си вземе дивиденти. За Путин е нормално да подкрепя един кървав диктатор, такива са идейните му разбирания.

 35. 35 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3895 Весело

  До коментар [#27] от "dr_al_hussaini":

  контрола над целия 244-километров участък от турско-срийската граница
  =======
  Двойка по география, а останалото не го и коментирам даже !
  Турско сирийската граница е 922 километра !
  Ти го знаеш прекрасно ....казвам го за останалите. ...

  Bukalemun
 36. 36 Профил на Прокопеевски
  Прокопеевски
  Рейтинг: 358 Неутрално

  До коментар [#30] от "eti mehter":

  Е, да. Но, то, така или иначе щом войната престане да бъде "прокси" и навлезе в откритата фаза излиза от прогнозите и никой не може да каже докъде ще се стигне.
  Не вярвам САЩ да отстъпи, защото ще бъде унизен тежко, и то от формален съюзник.
  Дефакто и от Русия.

 37. 37 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3919 Неутрално

  " За Путин е нормално да подкрепя един кървав диктатор"
  До коментар [#34] от "anonim440":

  Не го подкрепя, но яко ще го подкрепи, ако янките го нападнат. Врагът на моя враг е най-големия ми приятел. Кво има да се чудиш?

 38. 38 Профил на Прокопеевски
  Прокопеевски
  Рейтинг: 358 Неутрално

  Столтенберг представляваше жалка гледка онзи ден.
  Крякаше уплашено като квачка, която гледа как две от най-едрите й пилета се бият помежду си , а отгоре соколът кръжи и ги гледа.

 39. 39 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  Кюрдите и главно техните сили за защита на народа успешно водеха война с терористичната ИД. Тяхна е заслугата ИД да не може да овладее Северна Сирия. За разлика от тях истински терористични организации като сирийския клон на "Ал Кайда'' влязоха в състава на т.нар. Сирийска свободна армия, подкрепяна от Турция. Ердоган в момента води агресивна война не само срещу сирийските кюрди, но и срещу Сирия. Тези военни действия наистина може да доведат до още по-големя влошаване на отношенията между Турция и САЩ, тъй като се засягат интересите на САЩ.

 40. 40 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#37] от "Judjuk":

  Това са лъжи и ти го знаеш.
  Путин винаги е бил зад Асад и на страната на Асад. Асад си обгазява народа, убива хиляди и Путин продължава да твърди, че това била "легитимната власт" в Сирия. Какви интереси? Това вече е сектантнство. Асад е от сектата на Путин. Те споделят еднакви идеи.
  Същото е и с Янукович. Какъв и е интереса на Русия? Да има война в Украйна и да умират като мухи руснаци ли?

 41. 41 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Нищо не се е променило в Сирия, та не виждам какви са тези драми.И преди си беше същото. Това "всеки, срещу всеки" си продължава.Единствената промяна е, че вече Русия има военна база на Средиземно море. Турция продължава да иска да има "зона на сигурност" в Сирия на границата с Турция. САЩ и Турция са против Асад, но Турция е и против кюрдските въоръжени организации, за които се предполага, че са съюзници с ПКК. Русия ще иска да запази Асад, а докато той е на власт мир няма как да има. При 10 % алевити няма как Асад да печели 90 % от гласовете. Това значи, че изборите са фалшифицирани. Таква изкуствена власт се държи само с много сила, и понеже явно е, че Асад тази сила я няма, се появява Русия за да е силата, като ще си вземе дивиденти. За Путин е нормално да подкрепя един кървав диктатор, такива са идейните му разбирания.
  —цитат от коментар 34 на anonim440


  Докато враг бяха ИД, Путин имаше формалното право да се намесва, но тъй като ИД вече я няма, то няма и как да се оправдаят бомбардировки на ВКС. Военната намеса на Русия приключи, не напразно се опитва да остави Асад на власт чрез преговори в Астана и сочи и всячески да избяга от преговорите под егидата на ООН. Пу ако не успее да укроти опозицията всичките ми усилия са напразни. Кюрди и американци му объркаха сметките. Под предлог ИД в Сирия всъщност ВКС бомбардираха основно опозиционни сирийци, а не наемници на ИД.
  Всъщност, ако не успее да подкупи опозицията, операцията на Путин в Сирия се превръща в пълно фиаско

 42. 42 Профил на Прокопеевски
  Прокопеевски
  Рейтинг: 358 Неутрално

  Забележителното военно-техническо превъзходство на САЩ винаги е било балансирано от изключително недалновидното стратегическо командване и планиране, както и от некадърната дипломация.

 43. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3895 Неутрално

  До коментар [#36] от ""Литекс" стана ЦСКА":

  Турция си воюва от 40 години , изтребвайки терористи. ...
  Аскера не обръща много внимание на терминологии от вида прокси

  Bukalemun
 44. 44 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#33] от "ka2":

  Израел не разработва собствено находище на природен газ ! Т.е. находище в окупираните територии или своята изключителна икономическа зона...Израелски частни компании бяха допуснати от Египет и вече добиват но до египетският бряг...А пък терминали за товарене на танкери със суров петрол и втечнен газ то и в момента и си има в Баняс (на сирийският бряг)...Трансграничният петролопровод, по който Ирак експортираше петрол от находищата при Мосул и Киркук до Баняс в момента не работи, защото е блокиран от армията на САЩ и разбойниците при Ал Танф, но той също си е работоспособен...

 45. 45 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Кашата е забъркана.Сърбането и ще е трудно за турците.За сега нещата се нареждат добре за руснаците.Хем си траят,хем врмето и обстоятелствата работят за тях.Късмет?
  На кюрдите им предстои да вземат важни решения.И тяхната не е лесна.
  За сега Асад стабилизира положението срещу така наречената "опозиция".
  Между другото,все съм си мислел,че на опозицията мястото и е в парламента.Когато опозицията е от въоръжени формирования,чийто произход няма нищо общо със страната в която опозиционират,то май това си е агресия.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 46. 46 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#35] от "eti mehter":

  Ти прочете ли изобщо цялото ми изречение...?!??

  "...които да поемат контрола над целия 244-километров участък от турско-срийската граница, обикалящ окръг Ефрин..."

  Имал съм предвид само участъкът от границата от Рейханли до Килис (от ваша страна)...

 47. 47 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#26] от ""Литекс" стана ЦСКА":В случай, че тръгне и към Мандбидж, ще означава....========Вчера , Ердоан каза ,че след като бъде прочистен Мюмбич , ще се върви на изток !Целта е да бъде унищожено формированието на Muslimi ,главатаря на ypg......Ще го гонят чак до Ирак !
  —цитат от коментар 30 на eti mehter


  Преди 77 години, много замаени германци са чакали също като теб редовната сводка от Oberkommando der Wehrmacht (OKW).

 48. 48 Профил на Прокопеевски
  Прокопеевски
  Рейтинг: 358 Неутрално

  Забележителното военно-техническо превъзходство на САЩ винаги е било балансирано от изключително недалновидното стратегическо командване и планиране, както и от некадърната дипломация.
  —цитат от коментар 42 на "Литекс" стана ЦСКА


  А, когато това военно-техническо превъзходство бъде неутрализирано, както в Сирия, нещата стават печални.
  Само допреди две години и нещо, когато ИДИЛ бе на дванайсет километра от Дамаск, прегазил 90% от сирийската територия изглеждаше, че на Асад му остават броени дни, изглеждаше с убеденост, че с базата в Тартус е свършено и руснаците завинаги прогонени от Близкия Изток.
  И дори, когато Русия се намеси отчаяно, всички си мислехме, че е акт на отчаяние, обречен на неуспех, тежко затъване в многобройни жертви и колосална загуба на пари, влияние и престиж.
  Никой не предполагаше, че Русия се е научила така да воюва и да планира развитието на събитията по такъв изключителен начин.

 49. 49 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#45] от "sandman":

  Асад е пътник рано или късно. Реално сега властта му зависи единствено от волята на Русия. Което само по себе си доказва, че е нелегитимен. Като се каже "легитимен президент" трябва да се разбира човек, който е избран и въз основа на този избор да е легитимността му, а не да го легитимира чужда армия.

 50. 50 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3895 Неутрално

  До коментар [#46] от "dr_al_hussaini":

  Прочетох аз !
  Почнал си още отсега да делиш границата на участъци.....
  Ти не си ли за териториялната цялост на Сирия ?

  Bukalemun
 51. 51 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#6] от "Messerschmitt":

  я ся остави русия на страна и захапи сащ за това ,че не си поемат ангажиментите в региона

 52. 52 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ако сащ не предприеме нещо да си защити обещанията в региона ,не ми ги възхвалявайте повече като някакъв фактор който си държал на договореностите

 53. 53 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 672 Любопитно

  До коментар [#35] от "eti mehter":

  Освен това една от основните причини, изтъкнати от Ердоган за да започне агресията срещу Ефрин, а именно - че кюрдите били изгонили тюркоманите от селата им в окръг Ефрин се оказва поредната лъжа ! Самите тюркомани от селата в общините Сира и Бюлбул казват, че ще се бият докрай заедно с кюрдите срещу башибозука на ислямофашиста Ердоган !

  https://www.youtube.com/watch?v=54JaRTBg2rs

 54. 54 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#50] от "eti mehter":

  Разгледал съм точно този участък от границата, защото нали условието на Ердоган е точно по този участък ГВ на Сирия да възстановят контрола и заставите...

 55. 55 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3895 Неутрално

  До коментар [#53] от "dr_al_hussaini":

  Ето .....както писах и по рано. ....
  Преди малко в речта си в Истанбул , Ердо каза ,че ако турската военна машина заработи както тя си знае , за седмица цялата операция би приключила !
  За плъхове говориш ....но кой е котката и кой мишката в тая игра , е пределно ясно !
  Пречат едни протоколи и телефонни обаждания на дипломатическа основа !

  Bukalemun
 56. 56 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#7] от "stanislavdi":

  няма никакво връщане ..делкат си територията така както са се договорили. турция си присвоява буферната зона по границата със сирия която направи в годините които споменаваш

 57. 57 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#53] от "dr_al_hussaini":

  Видеото е хубаво, и тея верно може да са сирийски турци, но някои много приличат на кюрди. Особено този последният, но не само той.

 58. 58 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1252 Разстроено

  До коментар [#49] от "anonim440":

  Също така го делегитимира чужда армия и в съпровод на мощен медиен обстрел.
  Ние всички сме пътници.Рано или късно.
  Асад е признат от собствения си народ.Ако не беше така,превратът спонсориран толкова щедро щеше да е успял и вече нямаше дори да го помним.
  Русия се намеси в кофликта 4г. след началото му,спонсорирано от Турция ,СА,Катар и САЩ.За 4г. солидна помощ отвън,Асад не бе победен.Логиката показва,че има достатъчно вътрешна подкрепа.Тези легенди колко Асад бил лош пък какви алтруисти били спонсорите на "опозицията" му са приказки,подходящи за нискоинтелигентни сапиенси.Останалите ЗНАЕМ ,че всеки си гони интересите,а заложник,както винаги е населението.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 59. 59 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#58] от "sandman":

  Вервай си.
  Ако не беше Русия вече много отдавна да е пътник. Самите сирийци го мразят. Русия още от самото начало каза, че е зад Асад и правеше всичко за да го задържи на власт.
  Доказан диктатор е, но само такива като вас дето вярвате в честността на избори от типа 98,98 % "доброволно" гласували за диктатора можете да браните такова безумие.

 60. 60 Профил на Прокопеевски
  Прокопеевски
  Рейтинг: 358 Неутрално

  До коментар [#45] от "sandman":Асад е пътник рано или късно. Реално сега властта му зависи единствено от волята на Русия.
  —цитат от коментар 49 на anonim440

  Това звучи доста по различно от изреченото през март 2012-та от президента Обама: "Късно е вече за преговори! Асад премина" червената линия" и дните му са преброени! Ще изпита цялата мощ на възмездието!"
  А, иначе, всеки си отива "рано или късно".
  Обама си отиде по-рано от поста. Асад ще си иде по-късно.
  И това: ".... зависи само от волята на Русия ", което си написал звучи доста по-различно от онези неща, които пишехте преди две-три години. :"..... Русия никой не я пита", ".... от Русия нищо не зависи...."

 61. 61 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#60] от ""Литекс" стана ЦСКА":

  Бъркаш ме с някои. Пиша тук от много скоро.

 62. 62 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3753 Неутрално

  До коментар [#61] от "anonim440":

  не пишеш , ти просто съобщаваш априлската линия .... затова е използвано "пишехте" . добре дошъл

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 63. 63 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  До коментар [#59] от "anonim440":

  Аха така е,доказан е няма що.Другите пък са едни мили и алтруистични пичове,дето съвсем по рицарски бранят де що видят насилие.
  Аз,за разлика от вас не вярвам в глупости.Асад е такъв,какъвто е и е бил таткъв какъвто е бил.Фактите показват,че голям процент от сирийското население го подкрепя.Защо едва сега/2011/се събуди опозицията срещу него?Защо бяха наляти толкова много чужди пари и жива сила срещу режима му.Искате да ми кажете,че в Саудутите,където още съдят по шериата,са се трогнали от нещастията на сирийците?Може би Катарците,тези просветлени филантропи,са се погнусили от насилието над правоверни?Или САЩ вече не могат да понасят насилието над сирийския народ и се впуснаха в помощ?Или нежната душа на Ердоган не може да понесе болката от потъпкването на демокрацията в Сирия?Вие наистина ли ги вярвате тези неща?
  Ако им вярвате,донякъде Ви завиждам да знаете.Щеше ми се и аз да се наредя до филантропи като вас,но безвъзвратно съм загубил вяра в човешката доброта.
  На власт са парите и банките.
  Това е прекрасния нов свят и ако ви харесва...

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 64. 64 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  ... Обещано им е от САЩ, имат тяхна тайна подкрепа,....
  —цитат от коментар 16 на sxn49533317


  Хахаха, дежа вю.
  Американците пак използваха кюрдите, обещаха им много неща а след това ги изоставиха.
  Но кюрдите май са тъпички, пак ще го забравят.

 65. 65 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 672 Неутрално
 66. 66 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  [quote#9:"von_seeckt"][/quote]
  "Ех, ама го измисли и ти! Путин няма собствен нефт и газ, та затова е хвърлил око на сирийските. Умно! "
  ============================================================================
  Естествено,че Путин няма собствен нефт и газ-има ги РФ,но това пречи ли да иска и други нефт и газ?!Тя,РФ и територия си има достатъчно,но това не и пречи да иска още.

  "Нефть и газ Сирии — российский ключ к Ближнему Востоку."
  В конце декабря 2013 года Дамаск подписал соглашение с российской компанией «Союзнефтегаз» о развитии шельфового бурения в территориальных водах Сирии. Речь пока идёт только о геологоразведке, однако министр нефтяной промышленности Сирии Сулейман Аббас уточнил, что срок действия контракта — 25 лет.
  «Союзнефтегаз» взял на себя обязательства провести геологоразведочные работы, создать инфраструктуру, необходимую для разработки подводного месторождения, а также подготовить персонал на месте — в Сирийском генеральном центре нефтедобычи. Кроме того, «Союзнефтегаз» возьмёт на себя все затраты на эти процессы (по предварительным подсчётам, около 90 млн. долл.). Геологоразведчики исследуют акваторию площадью 2190 квадратных километров и определят целесообразность дальнейших инвестиций.
  Многие западные СМИ, начиная с ряда крупных изданий, отмечают, что геологоразведочные работы на сирийской территории ограничивала война — да не то что ограничивала, а и вовсе являлась для таковых останавливающим фактором. Однако, русских войной, видимо, не напугаешь. Тем более что они, эти самые русские (льют желчь американские журналисты), поставляют «режиму» Асада (этого жестокого «тирана», химического убийцы собственного народа) оружие и вообще всячески поддерживают его на международном уровне. Короче говоря, ни жестокость Асада, ни насилие, ни боестолкновения в регионе Россию не останавливают. Кремль не смущён даже экономической неопределённостью такого рода деятельности: в стране война, разруха, а ещё надо проводить разведку… На Западе забывают поговорку: кто смел, тот и съел. Ну и, похоже, Запад сильно боится тех самых борцов за демократию, которых сам же недавно вооружал и снабжал — разного рода бородатых со вшами, воюющих под «знаменем ислама». Недаром спецслужбы Европы уже консультируются с тем же Асадом, ожидая скорого возвращения боевиков-исламистов домой, в Берлин, Париж и Лондон. Спецслужбы Запада в гробу желали бы видеть этих исламистов — в прямом смысле слова. В итоге крупные европейские компании, такие, например, как «ENI» (Италия), а следом и американская «Noble Energy», прописанная в Хьюстоне, своего носа в Сирию не суют, а сотрудничают больше с Израилем или Кипром. Кстати, западные фирмы останавливаются ещё перед санкциями от ЕС и США. Россию такой фактор не остановит.
  Вообще-то государства Запада сильно огорчены российской сырьевой напористостью в регионе. Европа ещё не опомнилась после краха бумажного проекта «Набукко» и рухнувшего сценария «Катарский газ — Западной Европе», а тут нате вам здрасте: русские идут.
  Российско-сирийская сырьевая сделка получила название «восточно-средиземноморской», а европейские аналитики тут же приделали к ней уважительный эпитет «геостратегическая». Запасы нефти и газа у побережья Сирии в прессе называются не иначе как «огромными».
  Дэвид Каши (ibtimes.com) пишет, что Россия, как и СССР, пытается укрепить сферу влияния в Восточном Средиземноморье: ведь это единственное тёплое водное пространство, к которому русский флот имеет доступ из Чёрного моря. Ценность Восточного Средиземноморья состоит и в том, что территория — превосходная естественная преграда, которая препятствует западному вторжению НАТО (пусть холодная война и окончена).
  США уходят из региона, Россия туда приходит. Это её шанс укрепиться там, где другой геополитический игрок выказал слабость. Западу, заметим, не остаётся ничего, как только огрызаться.
  Автор приводит цитату из интервью Ника Бернса (Nick Burns), который ведёт курс дипломатии и международной политики в Институте имени Джона Кеннеди в Гарварде: «Российская позиция касательно Сирии, несомненно, крайне бесполезна и цинична. Русские закрывали глаза на делишки Асада, потакали ему и помогали, не желая признавать применения им химоружия. У нас тут настоящая проблема. Сложившееся положение показывает ограниченность наших возможностей в работе с русскими».
  По мнению журналиста, Сирия — одна из тех арабских стран, что всё ещё находятся под покровительством России. И президент Путин сделает всё возможное для поддержания там своего влияния. Россия рассматривает энергетические ресурсы Восточного Средиземноморья как ключ к восстановлению собственного регионального значения.
  В Левантийском шельфовом бассейне, как считается, находятся немалые запасы природного газа и нефти. Бассейн простирается от берегов Израиля, Ливана и Сирии на востоке до Кипра на западе и имеет средний прогнозируемый запас нефти в 1,7 млрд. баррелей, а также прогнозируемый запас газа в 122 трлн. кубических футов. Нефть и газ дают Израилю и Кипру основания почувствовать себя региональными центрами влияния. Но вот — Сирия. Ещё один участник. И Россия, с которой Сирия, очевидно, намерена стратегически дружить всеми возможными способами.
  Российский договор с Сирией Дэвид Каши находит не просто способом выгодно вложить деньги. Сделку он называет «политическим манёвром с далеко идущими последствиями» для региона.
  В принципе, вовсе не только для региона. Порассуждав немного на тему Кипра и Турции, автор переходит к Западной Европе. Русские имеют ещё один явный мотив для участия в восточно-средиземноморской сырьевой «игре»: сделка Москвы с Дамаском подчёркивает обеспокоенность Кремля упадком экспорта природного газа в Европу (так считает автор материала). Однако, по мнению упомянутого Бернса, у России не получится «повернуть вспять историю» (имеется в виду так называемый «крах коммунизма»). Почему же? Довод прост: Россия не столь сильна, как СССР.
  Подобный довод журналист не комментирует, но напоминает, что русские, скорее всего, будут играть значительную роль в ближневосточной политике благодаря Башару Асаду: сколько последний будет править Сирией, столько будут делать свои дела с Сирии и кремлёвские посланцы. Осмеливается автор и на более смелый прогноз, очевидно, не соглашаясь с Бернсом: Россия будет в первых скрипках на Ближнем Востоке в ближайшие двадцать пять лет — и как раз благодаря своему укреплению в Сирии.
  Обозревал и комментировал Олег Чувакин
  — специально для topwar.ru
  ======================================================================
  http://tass.ru/ekonomika/3600432

 67. 67 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 163 Неутрално

  До коментар [#6] от "Messerschmitt":

  Африн е незначителна територия. По-тревожно за Сирия е, че друг външен агресор е нахлул и окупирал чрез една терористична групировка повече от 1/4 от страната. Точно там сирийците трябва да се борят срещу външния агресор.

 68. 68 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 163 Неутрално

  До коментар [#7] от "stanislavdi":

  Както всички виждат войната в Идлиб се води между сирийската армия и Ал Кайда. Така наречената сирийска опозиция сега воюва срещу терористичните отряди на сирийския филиал на ПКК. Комичното в случая е, че "проверени" групировки на които преди време САЩ доставяха оръжие сега изявават готовност да се бият дори с американските войници ако не прекратят подкрепата си за терористичната организация окупирала североизточна Сирия.

 69. 69 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#62] от "дерибеев":

  "Априлската линия"... Вие така сте свикнали.
  Не ме бъркайте с вас.

 70. 70 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#65] от "dr_al_hussaini":

  Така до колкото разбирам това е същото, но на английски?
  Ами на мен турският ми е много по-добър от английският, така че видеото ми е по-полезно в случая. Този накрая дето говори разпалено страшно прилича на кюрдин. Иначе, да произношението на другите прилича на това на туркоманите. Дали обаче и те не са кюрди не се знае.

 71. 71 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#64] от "Virgin":

  В случая ги изостави Путин.

 72. 72 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 163 Неутрално

  До коментар [#17] от "stanislavdi":

  Добре е да допълниш и Германия към тези страни. Кюрдите там са не по-малко от тези в Сирия. И имат нещо общо помежду си. Повечето кюрди в Германия, както и повечето кюрди в Сирия са бежанци или имигранти от Турция. Така че в Германия спокойно може да се направи една автономна кюрдска област управлявана от ПКК. А защо не и независима държава?

 73. 73 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 163 Неутрално

  До коментар [#34] от "anonim440":

  Ти не знаеш ли, че и в момента сирийската армия се състои в по-голямата си част от сунити? Всички светски настроени сунити стоят зад Асад, а те са мнозинство. Така наречената опозиция има подкрепа в по-бедните и силно религиозни селски райони. При едни честни избори Асад ще спечели не по-малко от 60% и това в САЩ го знаят много добре.

 74. 74 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#73] от "Феникс":

  Дали?
  Въпросът е защо тогава Асад не организира едни честни и свободни избори?

 75. 75 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Много български специалисти - медици, геолози, хидроинженери и т .н. работиха в Либия и Сирия. Всяка от тях си имаше своята особена специфика, организация и ред. Но нямаше как да бъдат търпяни от западналите сили: социализъм, че дори до вид племенен комунизъм, безплатни горива, обучение, стипендии, медицинско обслужване. Разнебитиха държавността им и превърнаха огромни райони в терени за дрифт на психопати, фанатици и контрабандисти. ПОУКАТА Е ЗА ВСИЧКИ, ПОЛЗИТЕ - ЗА РУСИЯ.

 76. 76 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1173 Весело

  До коментар [#64] от "Virgin":В случая ги изостави Путин.
  —цитат от коментар 71 на anonim440


  "САЩ са за кюрдите. Русия е против воюващите срещу Асад, вкл. и срещу кюрдите, които воюват срещу Асад."
  Писал си го ти.
  Коментар № 86 тук:
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2017/10/17/3061134_podkrepiani_ot_sasht_kjurdi_i_arabi_otvojuvaha_rakka/

 77. 77 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3919 Неутрално

  "Путин продължава да твърди, че това била "легитимната власт" в Сирия."
  До коментар [#40] от "anonim440":

  Ми коя е легитимната власт?

 78. 78 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  "Трябва обаче да се имат предвид двете цели, които в отделни коментари представиха турските власти като дългосрочна цел на мисията си в Сирия – да се справят с "терористите" по цялото протежение на общата граница и да се уверят, че всички три и половина милиона бежанци ще се върнат в родината си. Ако Анкара действително иска да изпълни двете цели, действията ѝ в Сирия може да отнемат повече време."

  Ще отнемат време наистина докато някой най-после се реши да изгони турците с оръжие иначе ще си останат в Сирия постоянно. Целта е да бъде присъединена значителна територия включително и Алепо който е важен град със символно значение за Новата Османска империя която Ердоган възражда пред срамно мълчащата световна общност!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 79. 79 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 1374 Весело

  До коментар [#73] от "Феникс":Дали?Въпросът е защо тогава Асад не организира едни честни и свободни избори?
  —цитат от коментар 74 на anonim440


  Ми ти ако не знаеш , организираха избори ,бе :)
  ....В 2015 та беше , мисля ...Асад ,спечели с подавляващо мнозинство ...Имаше и кандидати от , хъмм ''опозицията'' :)
  Дето ,загубиха катастрофално ....И , между другото , изборите БЯХА честни ....

  Ама , за вазе е по-гот да кажете , че не са били такива :) Щото , тогава , ще трябва да си признаете , че в Сирия си искат и уважават семейство Асад ....

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 80. 80 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  "За сега нещата се нареждат добре за руснаците.Хем си траят,хем врмето и обстоятелствата работят за тях.Късмет?"

  Русия понесе огромна имиджова загуба на свръхсила! Турците свалиха руският самолет само защото бил закачил с едното си крило турска територия а днес десетки турски самолети летят в сирийското въздушно пространство и бомбардират територията и, а руснаците мълчат като комунист на разпит дори оправдават турската агресия!!??

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 81. 81 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9377 Неутрално

  Кюрдите трябва да се вслушат в думите на Левски и да престанат да разчитат на непостоянни "приятели"...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 82. 82 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  За кой ли път САЩ ще трябва да избират между кюрдите и турците. За пореден път ще отстъпят на Ердо.

 83. 83 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3895 Любопитно

  До коментар [#82] от "half truth":

  За пореден път ще отстъпят на Ердо.
  =========
  За какво отстъпление говориш , Мария ?
  В продължение на години , от сирийска територия има над 700 провокации към Турция. ....
  Закъсня дори тази операция !

  Bukalemun
 84. 84 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3919 Неутрално

  "Ако не беше Русия вече много отдавна да е пътник."
  До коментар [#59] от "anonim440":

  Ми ако не беше Русия, щеше да стане както в Либия и Ирак. Пролетниците щяха да го убият, а ти щеше да си щастлив. "Кому се радваш синеока робиньо?"

 85. 85 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1252 Любопитно

  До коментар [#70] от "anonim440":

  "Ами на мен турският ми е много по-добър от английският,"
  Опааа...Да си дойдем на думата.Каква била работата с омразата към Асад.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 86. 86 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1252 Разстроено

  До коментар [#80] от "Julian Mall":

  Това е според Вас.А според фактите,руснаците с разходи в пъти по-малки от тези на анти-Асад коалиция,и с личен състав,заедно със редовната сирийска армия в пъти по-малък пак на тази коалиция,ъспяха да пстигнат интересите си.Ердоган им клекна.Преди да прдеприеме действия в Сирия ходи да ги пита.Саудитците също спряха да споменават Асад.Щатите вече не си "спомнят" за какво беше всичко това.Катар се навряха в миша дупка или ако предпочитате ,в камилска шатра. Поради късмет или не,руснаците си изиграха партията правилно и успешно.Най доволни ще излязат Евреите предполагам,защото без особено видими усилия,успяха да поставят Сирия в "правилните"коловози.Иран за момента не се обаждат много по разбираеми причини.Евреите дали са късметлии или просто подредиха шахматната задача не мога да преценя.Като им знам възможностите обаче,няма да се учудя да са били наясно с всичко.Ако е така е гениална стратегия,при положение,че не се смятат милионите зачернени съдби.Ама малкия човек никога не е бил в сметката.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 87. 87 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#85] от "sandman":

  И руският ми е много по-добър от английският и какво?
  Тролей до тролей се наредили и засвирили позната скучна песен.

 88. 88 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Напълни се с тролове на Кутев.

 89. 89 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Ако не беше ислямиста на власт в Турция, а републиканците досега да са изравнили със земята там не само Африн, ами половин Сирия.
  И без да се съобразяват с никой.

 90. 90 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#79] от "onemanband":

  Последните президентски избори в Сирия бяха през юни 2014г...
  Резултати:
  1. Д-р Башар Ал Асад (Ba'ath) - 88.2%
  2. Хасан Ал Нури (NIACS) - 4.3%
  3. Maher Havar (nezawisim) - 3.2%

  Брой валидни гласове от територията на Сирия - 11,634,412
  Брой гласове от чужбина - 4,845,575 (от тях - невалидни бюлетини - 442,108)
  822 международни наблюдатели от 18 държави (вкл. Великобритания, ЮАР, Китай, Индия...)

 91. 91 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1252 Любопитно

  До коментар [#88] от "anonim440":

  Кой е този Кутев и как разпознавате троловете му?Въпроса ми е сериозен.зададох ви и другисериознивъпроси,но получих някакъв отговор касаеш неизвестния за мен Кутедв и троловете му.Добра дискусия,няма що.
  Въпроса ми беше,за чий всички се впрегнаха да свалят Асад.Моята гледна точка е,че не е от алтруизъм а интереси.Руснаците,разбираемо също не се намесиха от добро сърце.
  Сега Вие ми дайте вашето мнение.Нека да не говорим за това,че бил диктатор,много други диктатори вилнеят ненаказано по света.Та дори самия Ердоган вече клоникъм диктатура.Никой не е спретнал "опозиционна" война на Турция.Без да намесваме и Кутев,който и да е той.
  Разумно обяснение?

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 92. 92 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Ердоган използва момента къде кюрдите се самозабравиха и станаха проблем за почти всички.
  Русия не знам да е имала добри отношения някога с кюрдите, напротив, те са воювали срещу нея, повече като наемници. Със СССР да, но с Русия, не.

 93. 93 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  До коментар [#53] от "dr_al_hussaini":Видеото е хубаво, и тея верно може да са сирийски турци, но някои много приличат на кюрди. Особено този последният, но не само той.
  —цитат от коментар 57 на anonim440


  Всичките приличат повече на кюрди отколкото на турци. Май филмовата индустрия работи за воюващите страни в Сирия и Ирак. Интересно, че говорят турски толкова добре.
  Всепак защо са толкова сърдити на Ердоган? Това са мирни хора. Ердоган твърди, че освобождава от терора, раздава им храна, а те го мразят.

 94. 94 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#93] от "half truth":

  Целият свят би трябвало да заклейми Ердоган аради варварското унищожение на гражданската инфраструктура, домовете, собствеността и поминъка не само на тези хора от видеото, а и на цялото население на окръг Ефрин ! Например бомбардировката от сряда, която повреди хидроцентралата, помпената станция и напоителните системи на стената на язовир Майданкие оставя агрикултурите, маслиновите градини и т.н. без възможност за напояване през предстоящият земеделски сезон ! Авиацията на Ердоган унищожи варварски дори и древният хетски храм Айн Дара !

  https://www.youtube.com/watch?v=reflajK9Cjk

  Също така древноримската крепост Сирус, средновековният арабски замък Калаат Наби Хури... Това доскоро го правеха само даеш в Сирия и Ирак ! Как ще развива туризъм този регион за в бъдеще с унищожено културно наследство ?!??

 95. 95 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#16] от "sxn49533317":

  Забравяш поробените от Иран кюрди! Заради 2 милиона терористи (палестинци) ореваха света, а на 40 милиона кюрди държава не им се полага...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK