Ще може ли Русия да очертае бъдещето на Сирия в Сочи

Сирийският президент Башар Асад с руския си колега Владимир Путин и министъра на отбраната на страната Сергей Шойгу в база "Хмеймим" в Сирия през декември. Няколко седмици по-рано Асад пристигна в Сочи, часове преди срещата, на която Путин обяви заедно с лидерите на Турция и Иран, че в града ще има конгрес за бъдещето на разкъсваната от седемгодишна война държава.

© Sputnik, Reuters

Сирийският президент Башар Асад с руския си колега Владимир Путин и министъра на отбраната на страната Сергей Шойгу в база "Хмеймим" в Сирия през декември. Няколко седмици по-рано Асад пристигна в Сочи, часове преди срещата, на която Путин обяви заедно с лидерите на Турция и Иран, че в града ще има конгрес за бъдещето на разкъсваната от седемгодишна война държава."Следващата седмица ще бъде важна, но няма да даде окончателно политическо решение." Така звучеше коментарът на Кремъл за предстоящия Конгрес за сирийски национален диалог, който ще се проведе утре и вдругиден в Сочи с 1500 делегати от различни части на Сирия. Само преди два месеца, след като обявиха победа над "Ислямска държава", лидерите на Турция, Русия и Иран обявиха събитието и го представиха като ключово за изграждането на нови основи за Сирия и възстановяването ѝ след седем години война.


Независимо от смесените очаквания това е първият случай, в който подобен форум за бъдещето на Сирия, отворен за режима и опозицията, се провежда в държава, която активно заема страна в конфликта. Според руския президент Владимир Путин събитието не цели да измести международния диалог в Женева (който досега премина в осем неуспешни кръга) под егидата на ООН. От друга страна заедно с представители на Турция и Иран Русия взимаше важни за Сирия решения на конференциите в Астана през последната година и Западът, някои опозиционни групи в Сирия и кюрдски представители посрещат с недоверие инициативата в Сочи, обявена часове след посещение в града на сирийския президент Башар Асад.


"Дневник" попита д-р Гайдаа Хету, основала на базираната в САЩ компания за анализ на политическия риск и iStrategic (с фокус върху Близкия изток), политолога д-р Керим Хас от Московския държавен университет и базирания в Истанбул журналист Фехим Таштекин какво може да се очаква от събитието.


Какво иска Русия
"Когато западните столици обявиха неизбежния разгром на сирийското правителство през 2011 и 2012 г., Русия показа познание за сирийския политически свят и несравнима отдаденост към регионалния съюзник," смята Гайдаа Хету. Отбелязва, че след руските действия в Сирия от 2015 г. насам "руската гледна точка за "сирийско политическо решение" придоби значим политически капитал.". Москва се представя като "гарант" заедно с Иран и Турция, но поддържа и непостоянен диалог за Сирия с Вашингтон и се е поставила в уникална позиция. "Тя преговаря с повечето "вътрешнодържавни и регионални актьори", но и има достъп както до сирийското правителство, така и до сирийската опозиция с какъвто нито САЩ, нито Турция или Иран могат да се похвалят," казва още Хету.


Русия, Турция и Иран искаха да ускорят дипломатическото решение и "беше нужно да се промени балансът на силите на терен", отбелязва политологът Керим Хас от Московския държавен университет. Според него Русия е успяла да намали ролята на въоръжената опозиция "основно чрез установяване на четирите деескалационни зони с Турция и други актьори... Катарската криза, която започна през юни 2017 г., даде и възможност на Москва да принуди Доха да отслаби подкрепата за някои от радикалните въоръжени опозиционни групи, така че Кремъл в голяма степен постигна целта си.


За Русия ще е най-важно в Сочи да има дискусия за бъдещата конституция на Сирия в основни линии и да се договорят общите параметри на президентските и парламентарните избори в страната, които би трябвало да се проведат под наблюдението на ООН, смятат и двамата анализатори. Хас добавя, че отношенията между центъра и периферията и "етническите компоненти на сирийския народ" също ще са от значение. Москва би искала и да се създадат комитети за преговори между режима и опозицията и да поеме ролята на главен посредник. Ако това е вярно и опитът се увенчае с успех, той би надградил усилията на ООН и специалния пратеник Стафан де Мистура в Женева, който въпреки усилията си не успява да накара режима и опозицията да седнат на масата за преки преговори, а се среща с тях поотделно.


Според журналиста Фехим Таштекин Русия също така "се опитва да покаже, че страните в Сирия не се ограничават до това, което поддържат САЩ и партньорите им" и затова цели "широко участие от различни елементи в политическия спектър." Конституционният комитет, който трябва да се формира от тези елементи, ще е най-голямото предизвикателство, смята Таштекин.


Факторът "Маслинова клонка"


Дали турската операция в северозападна Сирия променя баланса между основните "гаранти" на конгреса в Сочи? Според Керим Хас параметрите на операция "Маслинова клонка" вероятно са вече договорени между Анкара, а резултатът ще бъде благоприятен за Русия. Тя "ще е доволна от трансфера на подкрепяни от Анкара опозиционния групи в Идлиб през коридора в Тел Рифат до териториите под контрола на Турция, с което всъщност ще улесни завземането на провинцията от режима." Междувременно Москва вероятно работи усърдно, за да договори сделка с "нови условия" между доминиращите в района кюрдски милиции YPG и Дамаск и затова ще е важно кои кюрдски делегати участват в Сочи, каза още Хас в петък. Малко по-късно от кюрдската автономна администрация обявиха, че няма да участват в Сочи и че не са получили покана, макар Москва да настоява, че е поканила "кюрдски делегати".


Обратно, "евентуално поражение или сериозни загуби на турската армия може да наложат нуждата от руска военна, политическа и турска подкрепа, което може да промени цялата картина на борбата за власт не само в Сирия, но и в Турция и целия регион." (Повече за първата седмица от операция "Маслинова клонка" можете да прочетете тук.)


Русия "ще има нужда от Турция, готова да сътрудничи", за да ускори мирния процес в Сирия и да гарантира териториалната ѝ цялост, смята Хету. "Ограничена военна намеса на Турция в Сирия е предимство за Турция и за евентуалното довеждане на подкрепяни от Турция сирийски опозиционни сили до масата за преговори," добавя тя. Според нея интервенцията се вписва в сътрудничеството на Москва и Анкара, които искат да ограничат стремежите на кюрдите за автономия и да сдържат както САЩ, така и желанието на Иран да участва в опитите за възстановяване на Сирия.


"Операция "Щитът на Ефрат" задържа Турция в играта. С "Маслинова клонка" тя се опитва да промени правилата ѝ," обяснява Таштекин. Според него за Анкара най-важното е да има повече присъствие на терен, което ще ѝ позволи да има по-голяма дума в бъдещето на Сирия.


Мястото на кюрдите


Списъкът с гостите от режима и опозицията беше изготвен съвместно от Русия, Турция и Иран. В него липсва доминиращата в Северна Сирия PYD, определяна като терористична организация от Турция. За Русия решението беше да бъдат поканени отделни делегати от различни части на страната, не като членове на PYD или други организации.


"Не съм сигурен, че Русия веднъж завинаги е оставила PYD далеч от масата за преговори в мирния процес. По-скоро става дума за турска "тояга" в ръцете на Кремъл, за да може PYD да бъдат принудени да приемат условията на Русия в Сирия," смята Керим Хас. Според него успехът на турската армия би помогнал на Русия да осъществи визията си за Сирия с по-ограничена автономия за кюрдите, но обратното би означавало Анкара да приеме "американската" идея за по-голяма автономия." От друга страна Москва все още опитва да постигне дискусия за типа "автономия" на кюрдите в Сирия, независимо дали предложенията ще дойдат от PYD или от участници в Конгреса.


"Перспективата да липсва кюрдско представителство в Сочи не се отразява добре на опитите за приобщаване на повече страни от организаторите на конгреса," смята Хету. Тя обаче отбелязва, че "тактическото участие или неучастие на сирийските кюрди в Сочи не означава непременно, че те са изключени от вземането на решения, тъй като имаг достъп до централното правителство, както и до Русия и САЩ в битката им с джихадистите." Според нея, макар сирийските кюрди да смятат, че етническият и политическият им глас са били монополизирани от PYD/YPG и то със смесени резултати, "от 2011 г. насам двете организации намират пряка комуникация със сирийското правителство, а и преди са позволявали на Сирийската арабска армия да влиза в кюрдски градове и села."


Фехим Таштекин обаче смята, че успехът на Турция на терен в Африн може да ѝ изиграе лоша шега, защото очакванията ѝ за мястото на кюрдите след операцията се разминават с тези на Русия. "Ако Турция постигне успех в Африн, тя (мисли, че) може да наложи вето на кюрдите. Руснаците очакват друго: ако Турция е доволна от резултата, да не е толкова настоятелна кюрдите да не участват в Сочи... При всички положения е трудно да се вземе решение за бъдещето на Сирия, в което кюрдите да не участват. Процес, в който кюрдите не участват, не може да гарантира териториалната цялост на Сирия. Анкара казва, че именно тя е най-важна, но същевременно изтласква кюрдите към САЩ и ги изключва от процеса. С политиките си може да направи фактическите моменти разделения трайни.

Наср ал Харири, представител на Сирийската национална коалиция, избран на среща в Рияд като по-малко краен преговарящ, обяви, че опозицията няма да присъства в Сочи.

© Denis Balibouse, Reuters

Наср ал Харири, представител на Сирийската национална коалиция, избран на среща в Рияд като по-малко краен преговарящ, обяви, че опозицията няма да присъства в Сочи.


А сирийската опозиция?


Участващата в преговорите на ООН Сирийска национална коалиция, представлявана от Наср ал Харири след среща в Рияд през ноември, каза, че няма да присъства на конгреса, въпреки че е поканена. "Що се отнася до сирийската опозиция, представена от Наср ал Харири, изглежда 26 от 36 делегати искат да участват в Сочи," каза Гайдаа Хету в петък, броени часове преди отказа. "Истинският политически залог от гледна точка на опозицията е, че съгласието да участва в Сочи значи, че приема оставането на Башар Асад на власт и участието му в предстоящите избори. За да се съгласят на това, те имаха нужда и от уверение, че групата им (поименно) ще е избраният преговорен екип, който ще стои срещу сирийското правителство по време на преките политически преговори."


Затова и Русия предложи на бунтовниците примирие в обсадената Източна Гута, докато те бяха на масата във Виена - "за да създаде усещането, че сирийският опозиционен екип ще получи отстъпки в замяна на това да присъства на конгреса." В събота обаче съобщенията за бомбардировки на силите на Асад над Гута продължиха.


"Слабото място на процеса от Астана (организиран от Русия, Турция и Иран - бел. ред.) беше, че опозиционни групи около Дамаск и на юг са под влиянието на Саудитска Арабия, откъдето се засилва и влиянието на САЩ. Руснаците се опитват да използват специалните отношения със саудитците, но Висшият преговарящ съвет (на Сирийската национална коалиция), който гледа само към Рияд, е най-крехката част от процеса, смята Фехим Таштекин."


Алтернатива ли е Сочи на Женева


Изгодната позиция на Москва в Сочи и в преговорния процес не е непременно гарантирана - първо заради продължаващата подкрепа на САЩ за доминираните от YPG Сирийските демократични сили (SDF) в североизточната част на страната, смята Гайдаа Хету. "В североизточна Сирия са повечето петролни находища, водни електроцентрали и житни полета... Този фактор дава на сирийските кюрди избор със значими последствия. Могат ли да си позволят пълноценно участие в Сочи и военна координация със Сирийските въоръжени сили?"


Фактор са и белязаните от нова енергия "опити на САЩ да имат думата в сирийската криза, след вяло усилие за това в последните две години от администрацията на Обама," продължава Хету. Тя има предвид т. нар. "Вашингтонска група" на Великобритания, Франция, Съединените щати, Саудитска Арабия и Йордания, която тази седмица се събра в Париж. Първите дипломати на страните изготвиха документ за промяна в преговорите, водени от ООН, в който отправят препоръки до Де Мистура и говорят за "практичен подход", без да споменават доскорошното настоятелно искане Башар Асад да напусне властта, но запазвайки искането чуждите милиции да напуснат Сирия. И режим, и опозиция определиха препоръките като неприемливи.


След срещата "Ройтерс" цитира дипломатически източници, според които Западът и някои арабски държави искат да спрат създаването на "паралелен политически процес" от Москва, който може да измести ролята на ООН. Френски дипломат каза за агенцията, че страните искат "да върнат Женева в центъра на играта."


Водената от САЩ коалиция, доминирана от кюрди и включваща арабски групи, изигра ключова роля в освобождаването на "столицата" на "Ислямска държава" в Сирия, Ракка, миналата есен.

© Associated Press

Водената от САЩ коалиция, доминирана от кюрди и включваща арабски групи, изигра ключова роля в освобождаването на "столицата" на "Ислямска държава" в Сирия, Ракка, миналата есен.


"В основни линии искането на Вашингтонската група е за федерализъм и мандат на ООН за конституцията и изборите. Военната и дипломатическата ѝ активност напоследък ще отправят предизвикателство към Русия в опита ѝ да увенчае собствения си военен успех, като доведе страните в Сирия до политическо решение," обяснява Хету.


Според Керим Хас Москва подхожда реалистично към възможностите на процеса в Сочи. "Ясно е, че пътят за уреждането на е достатъчно трънлив и дълъг и е нужно да бъдат въвлечени и други водещи западни държави, най-малкото за възстановяването на Сирия. Всички го осъзнават, затова е нужен и процесът в Женева," отбелязва той.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (148)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 851 Неутрално

  "Ще може ли Русия да очертае бъдещето на Сирия в Сочи"

  Вместо да се занимава със Сирия, дето е на майната си, по-добре би било Русия да очертае собственото си бъдеще. Щот ми се чини, че пак ще дойде време да си зададат техния сакрален въпрос "Что делать?"

  Аз не зареждам в Лукойл.
 2. 2 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  "Ще може ли Русия да очертае бъдещето на Сирия в Сочи"Вместо да се занимава със Сирия, дето е на майната си, по-добре би било Русия да очертае собственото си бъдеще. Щот ми се чини, че пак ще дойде време да си зададат техния сакрален въпрос "Что делать?"
  —цитат от коментар 1 на simval


  Сирия за Русия се очертава като фиаско, подобно на Афганистан. Само дето е по-краткотрайно и с по-малко жертви на руски войничета (и слава богу). Успех нулев, тази конференция в Сочи с казионни опозиционери няма да свърши работа

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  Каквото и да решават , нямат достатъчно пари за възстановяване на разрушена Сирия. Което ме кара да мисля , че си правят сметка без кръчмар.

  SHADOWS of SOFIA
 5. 5 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5382 Любопитно

  До коментар [#2] от "stanislavdi":

  Чакай бе, нали всички опозиционери бил сърцеядци?

 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3592 Неутрално

  До коментар [#2] от "stanislavdi":

  айде пак се почна

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3248 Любопитно

  Малко по-късно от кюрдската автономна администрация обявиха, че няма да участват в Сочи и че не са получили покана, макар Москва да настоява, че е поканила "кюрдски делегати".
  ========
  За момента не е и препоръчително.
  Докато главатаря на сирийските кюрди се нарича Salih Muslimi , такъв ход ще е във вреда за тях.
  Благодарение на този човек , кюрдите могат да изживеят още един шок , подобен на този при Барзани.

  Bukalemun
 8. 8 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5382 Неутрално

  До коментар [#3] от "trojanelite":

  Не знаех, че ИГИЛ е суверенна държава. Още ли не можеш да прежалиш, че САЩ изгониха другарчетата ви ислямски терористи от Ракка?

 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  До коментар [#8] от "Alarmstufe: Rot":
  Не знаех, че ИГИЛ е суверенна държава.
  ========
  Ами благодарение на твоите про западни медии се лансираше най вече това !
  Забрави ли го ?

  Bukalemun
 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3592 Неутрално

  До коментар [#3] от "trojanelite":Не знаех, че ИГИЛ е суверенна държава. Още ли не можеш да прежалиш, че САЩ изгониха другарчетата ви ислямски терористи от Ракка?
  —цитат от коментар 8 на Alarmstufe: Rot


  къде ги извозиха ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Котката я няма и мишоците се боричкат..
  ..Тръмпакис не му се занимава с глупости и руснаците си припомнят външната политика..поне се вижда че като междунарона сила са на нивото на Иран и Сирия .. доста голям успех..

 12. 12 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#3] от "trojanelite":

  Както пише в края на статията, Западът иска да отнеме преговорите от трите големи и да ги даде на ООН. Т.е. тази организация ще защитава предимно западните (по-точно американските) интереси. Това обяснява ли слепотата и глухотата, която тя проявяваше относно финансирането, обучението и злодеянията на брадатите сърцеяди срещу сирийското население?

 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3248 Любопитно

  Ако Турция постигне успех в Африн, тя (мисли, че) може да наложи вето на кюрдите.
  ========
  Размишленията на Фехим Таштекин са си негов проблем , комплекс или слабост.
  Ако Турция имаше за цел да налага вето на кюрдите , едва ли би им помагала от дълги години ! Дори и в момента от трите и половина милиона бежанци , поне 350 хиляди са кюрди .....
  Главния проблем на кюрдите , са техните лидери.
  Дори и човек като Барзани стана жертва на международния гео политически адреналин ! Не издържа и подведе милиони кюрди , чийто вот бе измамно употребен на референдума. ...
  Явно не им върви на кюрдите от към лидери. ....

  Bukalemun
 14. 14 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 263 Весело

  Фашистите от северна азия ги влече само кражбата и натискат да се настанят и да помпат евтини ресурси от сирия.

  Кървавия башар би продал и майка си за да се задържи на власт, какво остава за някакви корпулентни сделки.

  Хубавото е, че където са стъпили впиянчените рашисти местните добро не са видели. Сега ще има да духат супата ама хак им е!

 15. 15 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 480 Неутрално

  ..брадатите сърцеяди ..

  Тази пиеса приключи и вече играят друга... всички тия сценични постановки със яденето на сърца по телевизията на 100% ли им вярваш ? .. нямаш ли и некой други съображения , както казваше любимия ви Тато.. за твое улеснение сърца са се яли още в предисторическите времена и не само от канибали и даже много преди да възникне исляма...

 16. 16 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  БОЛШОЙ ТЕАТЪР

  Руска пиеска за вътрешно руска употреба.
  Зер, да се покаже на раята в Русия, колко важен и велик е Путин,
  че определя бъдещето на Сирия, ха-хаааааааа
  Сметки без кръчмаря.
  Ще си събере Путин придворните артисти,
  ще им раздаде ролите - този ассадист, този "опозиционер"....
  и ще спретне пиеска за уж водени "преговори" ха-хаааааа
  Турция, Иран, САЩ, ЕС и Сирийската Опозиция посрещат
  с ОГЛУШИТЕЛНО ПРЕНЕБРЕЖЕНИЕ и МЪЛЧАНИЕ
  БЕЗДАРНОТО ТЕАТРО.

 17. 17 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4060 Весело

  Целият този СМЕШЕН ТЕАТЪР,
  който трябва да мине за "мирна конференция за Сирия"
  се развива на фона на МАСЛИНЕНАТА КЛОНКА,
  ВЛЯЗЛА ДО ДВЕТЕ МАСЛИНКИ, НАВЪТРЕ В
  "РУСКА" ха-хааааааа СЕВЕРНА СИРИЯ.....

 18. 18 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Този път темата е изложена значително по-пълно и по правилния начин. Одобрявам подхода, "Дневник"...

 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3248 Весело

  До коментар [#16] от "Hawaii":

  Къде беше на вчерашната статия ..... :)
  Дето по предния ден пренендираше ,че оръжието за кюрдите не било от янките.
  Изпокрихте се всички задокеанци ..... ;)

  Bukalemun
 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3248 Весело

  До коментар [#17] от "Hawaii":

  https://youtu.be/4XxCFOlrREY
  ========
  А ето го и американския театър в Ракка .....
  Даеш се изнася под опеката на янките !
  4000 джихадиста са спасени от Пентагона по най брутален начин !

  Bukalemun
 21. 21 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 263 Весело

  До коментар [#19] от "eti mehter":

  Лъжат, не ги слушай!

  Оръжието е подхвърлено от руските за да се представят като освободители и неумело да прикрият колониалните си апетити.

  Кой има интерес? Те вече помпат петрол и други ресурси от сирия, нали не си чак толкова наивен да мислиш, че лесно ще пуснат заграбеното??

 22. 22 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 263 Весело

  До коментар [#20] от "eti mehter":

  Вече започвам да си мисля, че и в турския ген я има уникалната хромозома на лъжата, кражбата и вероломството.

  Имах по-високо мнение за вас, защото поне не сте били достатъчно вулгарни като рашистите да твърдите, че робството е освобождение.

  Явно обаче към днешна дата сте от едно котило.

  Браво!

 23. 23 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Весело

  "отворен за режима и опозицията"

  Каква е тази "опозицията"?
  Може ли като професионална медия, финансирана щедро именно заради свободата на словото и качеството да ни направите едно каренце да я видим тази "опозиция" от кои партии е, каква им е програмата, кои са им лидери, колко им е мандатът, кога са им били конгресите и т.н.?

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 24. 24 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Весело

  "Ще може ли Русия да очертае бъдещето на Сирия в Сочи"Вместо да се занимава със Сирия, дето е на майната си, по-добре би било Русия да очертае собственото си бъдеще. Щот ми се чини, че пак ще дойде време да си зададат техния сакрален въпрос "Что делать?"
  —цитат от коментар 1 на simval


  Абе чичо, много си се притеснил за Русия! Руснак ли си?

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5272 Неутрално

  Русия е готова на война за да чуе заветното "ти меня уважаеш?". Напразни усилия и нестабилни успехи...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#20] от "eti mehter":

  Чоджум що са излагаш с един гол антиамекаризъм..толкова е остаряло..
  .. Ето Аллах ви прати най-великия лидер на Земята-Ердоган , авери сте с другия най- велик Путин...велика армия имате - за пръв път откакто изклаха еничарите...с модерно оръжие -руско..
  Ето ще усмирите кюрдите... може да се правите на велика държава в Сирия- нищо че Сирия е унищожена и обрулена ..
  .. даже и курортите ви са най- евтините на света... не сте решили и безплатни не са станали .. поне за руснаците де, те са най-важните туристи..

 27. 27 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Весело

  Фашистите от северна азия ги влече само кражбата и натискат да се настанят и да помпат евтини ресурси от сирия. Кървавия башар би продал и майка си за да се задържи на власт, какво остава за някакви корпулентни сделки.Хубавото е, че където са стъпили впиянчените рашисти местните добро не са видели. Сега ще има да духат супата ама хак им е!
  —цитат от коментар 14 на minuva4a


  А в Ирак едно щастие се лее лее?

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 28. 28 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Незнам какво ще очертава държава, която няма пари за пенсии за гражданите си. Но искам да попитам кой ще даде пари за възстановяването на Сирия? Познайте от първи път.

 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3248 Весело

  До коментар [#22] от "minuva4a":
  Маските падат , минувач ..... :)
  Кой за кого кво е мислил и мнение имал .....е отживелица !
  И аз си мислих ,че САЩ ще защитят позициите и достойнството си на лидер !
  Надявах се ,че ще докажат статуса на "стратегически партньор" спрямо Турция.
  Исках да видя всичко това , но уви .....янките се оказаха културни и демократични двуличници !
  Избора е техен !

  Bukalemun
 30. 30 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Весело

  Незнам какво ще очертава държава, която няма пари за пенсии за гражданите си. Но искам да попитам кой ще даде пари за възстановяването на Сирия? Познайте от първи път.
  —цитат от коментар 28 на Monsieur


  Още един загрижен за Русия! Благодарим ти чичо!
  Кажи сега за родната си страна или ти си интернационалист?

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 31. 31 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Весело

  янките се оказаха културни и демократични двуличници !
  —цитат от коментар 29 на eti mehter


  СЕФТЕ!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 32. 32 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 263 Весело

  До коментар [#28] от "Monsieur":

  Пак с чужда пита помен ще правят рашистите. Някой друг да плати сметката, но те да определят порциите.

  Нищо ново не са научили и нищо старо не забравят.

  Каквато им е държавата и народа, такива са им и сметките - нефелни.

 33. 33 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 263 Любопитно

  До коментар [#29] от "eti mehter":

  Само за едно си прав - маските паднаха.

  Вече никой няма илюзии за режимите в турция и расия.

  Консервирането обикновено води до бомбаж, нали знаеш?

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 484 Неутрално

  САЩ ще се опитат всячески да провалят преговорите в Сочи. Ако не успеят, това означава, че ще трябва да напуснат Сирия, а те вече строят военни бази. Вече са изпратени инструкции до представителите на т.н. "Сирийска народна армия", която си е чиста ИД, само че под крилото на краварите.

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  До коментар [#33] от "minuva4a":

  Успокой се !
  Тепърва ще видиш много неща явно ....
  Живял си с илюзии ....

  Bukalemun
 37. 37 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Бе северната сатрапия пак ще гризне дръвцето, няма начин. Както казваше един колега, “отивам за пуканки”.

  chavo64
 38. 38 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 263 Неутрално

  До коментар [#36] от "eti mehter":

  Е ти нагло лъжеш и халюцинираш, но не ти е отнето правото да се пениш.

  Продължавай да си фантазираш, забавно е.

 39. 39 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#34] от "eti mehter":

  Точно в момента умират американски войници

  Ми радвай се бе чоджум, почерпи с локум..
  ..Ние как се радвахме заедно с теб когато туркинята нацели оня МИГ ..

 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  До коментар [#35] от "disclosure":

  САЩ ще се опитат всячески да провалят преговорите в Сочи
  =======
  Какво им остана друго ....КАКВО ?
  Паднаха толкова низко ,че се принудиха да стават ортаци с терористи !
  Дадоха 5000 тира с оръжие на хората които САМО преди месеци наричаха терористи !
  А същите тия оръжия , Турция (натовска държава) , искаше да купи с пари ,но НЕ И ГИ ПРОДАДОХА !

  Bukalemun
 41. 41 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Не.

  The best way to predict the future is to invent it.
 42. 42 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3592 Весело

  До коментар [#36] от "eti mehter":

  ще види единствено момента в който да се пребоядиса отново , дотогава нищо няма вижда

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 43. 43 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  ............сложно е .....много е сложно........МНОГО ИНТЕРЕСИ - МНОГО НЕЩО........!!!!!?????......БАЛАНСА ЕТОЛКОВА ТРУДЕН И КРЕХЪК.........и една ПРОВОКАЦИЯ МОЖЕ ДА ГО ВЗРИВИ...........както КАЗВАТ РУСНАЦИТЕ......ВАСТОК ДЕЛА ТОНКИЕ.........!!!!?????.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 44. 44 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  "политолога д-р Керим Хас от Московския държавен университет "

  С такива протурски експерти Путя няма никакви шансове да постигне траен успех в Сирия. Вместо да използва кюрдите като тояга срещу Турция той тръгна да изпълнява турските желания да не ги допуска до преговори и това ще е пагубно за присъствието на Русия в Сирия.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 45. 45 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5382 Неутрално

  До коментар [#22] от "minuva4a":

  Този амуджа специално е от турците с руско самосъзнание.

 46. 46 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3248 Весело

  До коментар [#42] от "дерибеев":

  И гато почнат разни минувачи да ми дават семинари по идеологическа педагогика , най ми е смешно....
  Аз му говоря за реални неща .....неща чрез които да го подканя на аналитичен диалог.....на логически разсъждения. ...
  Той тръгнал да ме омайва с идеологически пасквили , ангажирали главата му през целия му живот.....

  Bukalemun
 47. 47 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1760 Весело

  До коментар [#22] от "minuva4a":Маските падат , минувач ..... :)Кой за кого кво е мислил и мнение имал .....е отживелица !И аз си мислих ,че САЩ ще защитят позициите и достойнството си на лидер !Надявах се ,че ще докажат статуса на "стратегически партньор" спрямо Турция. Исках да видя всичко това , но уви .....янките се оказаха културни и демократични двуличници ! Избора е техен !
  —цитат от коментар 29 на eti mehter


  ........толкова много ОЧАКВАНИЯ ОТ ЧИЧО САМ.......?????!!!!!!!.........колко си ДОВЕРЧИВ и НАИВЕН...........????!!!!!!.... ......в БИБЛИЯТА ПИШЕ..........ПО ДЕЛАТА ШЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ.........!!!!!!....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 48. 48 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#40] от "eti mehter":

  Комшу не че нещо ама - имало убити американци и ти се щастливо превъзбуден , кюрдите страдали от лидерите си а Вие случихте на най- великия, турската армия жъне велики успехи срещу кюрдите, дето нямат редовна армия.американците са злото на света а са и най-глупавите.Нищо че ви бяха най- силния съюзник. ЕС е либерално чудовище а вие от 30 год кандидатсвате .Турция е прекрасна нищо че и даскали не ви останаха неарестувани..

  Чоджум да не ми се разсърдиш нещо ма бая си превъзбуден бе.. много развълнувано ги виждаш нещата

 49. 49 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5382 Любопитно

  До коментар [#35] от "disclosure":

  Ватниците защо преговарят с терористи - сърцеяди?

 50. 50 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  До коментар [#48] от "lynyrds":

  Не става дума за щастие или нещастие.
  За новина от преди 15 минути става въпрос. ....

  Bukalemun
 51. 51 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#35] от "disclosure": САЩ ще се опитат всячески да провалят преговорите в Сочи=======Какво им остана друго ....КАКВО ?Паднаха толкова низко ,че се принудиха да стават ортаци с терористи !Дадоха 5000 тира с оръжие на хората които САМО преди месеци наричаха терористи ! А същите тия оръжия , Турция (натовска държава) , искаше да купи с пари ,но НЕ И ГИ ПРОДАДОХА !
  —цитат от коментар 40 на eti mehter


  Съвсем закономерно. За тях, незачитането на международното право е начин на съществуване. Виж им изпълненията в съвета за сигурност на ООН. Безподобна наглост и безпардоност. Иначе, щеше ли света да е на този хал.

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 52. 52 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#50] от "eti mehter":

  Ма ти си кат нивелир бе човеко...може ли толкова равно да го даваш...

 53. 53 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#35] от "disclosure":Ватниците защо преговарят с терористи - сърцеяди?
  —цитат от коментар 49 на Alarmstufe: Rot


  Щото чичко ти Сам стои зад гърба им. Достатъчно кръв и разрушения в Сирия.

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 54. 54 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  До коментар [#51] от "disclosure":

  По принцип никога не съм бил против....САЩ да са световен лидер и координатор за решаването на глобални проблеми !
  Но те просто не отговарят на тия критерии....

  Bukalemun
 55. 55 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#24] от "toyaga":

  "Абе чичо, много си се притеснил за Русия! Руснак ли си?"

  Хич не съм се притеснил за Русия, точно за България се кахъря. Че като гледам в българското народно събрание сите партии, дори и турската са проруски.
  Ай, байгън.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 56. 56 Профил на Riker
  Riker
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Като гледам доволната усмивка на Башар, ясно му е, че е пак ще е началник.

  Въпросът е на каква част от територията си ще властва. Иранците напъват за по-голяма зона на влияние, а сега и турците искат северните части.
  И второто по-важно е дали Турция ще изкорени проблема му с кюрдите и колко време ще се застои на територията му.

  Иначе си е спокоен. Китайците му обещаха финансова помощ да си възстанови страната.

 57. 57 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Факт е, че от американската надменност и пълно еднолично господство отпреди само три години - не остана нищо.
  Сега стоят отстрани и се опитват да пречат.
  След поредица груби грешки стигнаха до тази унизителна роля.
  Светът вече не е същия.

  Aз съм прост, ама вие сте още по-прости. Затова ме избирате!
 58. 58 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 292 Неутрално

  БОЛШОЙ ТЕАТЪР Руска пиеска за вътрешно руска употреба.Зер, да се покаже на раята в Русия, колко важен и велик е Путин,че определя бъдещето на Сирия, ха-хааааааааСметки без кръчмаря.Ще си събере Путин придворните артисти,ще им раздаде ролите - този ассадист, този "опозиционер"....и ще спретне пиеска за уж водени "преговори" ха-хааааааТурция, Иран, САЩ, ЕС и Сирийската Опозиция посрещатс ОГЛУШИТЕЛНО ПРЕНЕБРЕЖЕНИЕ и МЪЛЧАНИЕБЕЗДАРНОТО ТЕАТРО.
  —цитат от коментар 16 на Hawaii


  Щом ти пищиш, значи не можем да говорим за оглушително пренебрежение.
  Когато Р-доган рече, че ще напада Манбич независимо дали има или няма американци там, тогава защо мълчахте? Защото вече не сте фактор в района. Свиквайте!

 59. 59 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 526 Неутрално

  рашките пак шунтираха американците.а тон бензин в лукойл е вече почти 2бона с акциза и ддс

 60. 60 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#51] от "disclosure":По принцип никога не съм бил против....САЩ да са световен лидер и координатор за решаването на глобални проблеми !Но те просто не отговарят на тия критерии....
  —цитат от коментар 54 на eti mehter


  Съгласен. Преди промените и веднага след тях, всички нормални хора бяхме американофили. Лека полека, трябваше мъчително да осъзнаем, че "Америка фърс" е готова да гази през трупове, само и само винаги и навсякъде да е фърс. И ще става все по зле. Тия няма да се спрат пред нищо, включително и ядрена война, за да запазят статуквото си.

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 61. 61 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#22] от "minuva4a":

  Доста нескопосано съчинни нападки без никаква аргументация по същество! Но обикновен така се получава, когато някой ти казва истината, а ти държиш на вяка цена да му опонираш.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 62. 62 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Не съм много сигурен, дали точно тук му е мястото - толкова много статии изчетох в последно време, че всичко ми се обърка, ама все пак да питам: другарят Путин попада ли под защитата на Истанбулската конвенция и ще строят ли в Сочи втори кабинков лифт или няма? И как решават проблема с праховите частици във въздуха в момента в Сирия?

 63. 63 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3873 Неутрално

  "Ще може ли Русия да очертае бъдещето на Сирия в Сочи"

  Отговорът е отрицателен. Това се разбира от самия текст на публикацията. Но и без да я чете е ясно , че не е работа на Русия да очертава бъдещето на която и да е чужда страна. Тя не може да уреди собственото си бъдеще , а се е нагърбила да урежда бъдещето на Сирия. Избиват стари имперски желания. Но Русия не е вече тази могъща империя от миналото , която можеше да се меси във вътрешните работи на чужди държави. Нейните опити това да го прави в днешно време са жалки и смешни.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  До коментар [#60] от "disclosure":

  Има и нещо друго.
  С тая държава нещо става !
  Нещо което ние обикновените хора не сме длъжни да научим веднага. ....
  Някакъв преврат ,но не държавен а нещо по различно. ....

  Bukalemun
 66. 66 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  Бе то ясно. Янките се опитват да грабнат парче от тортата. Даже и да е поръсена само с пясък. Ама пролетниците де изчезнаха? Май дадоха пълен заден. Сирия им се видя кисела. Боко няма да е щастлив, той чака оттам газ за хъбчето. Май вече е отчаян, щом отиде да натисне холандчето да дупне на морето дъното. Че от 3Д газът да стане 1Д.

 67. 67 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#26] от "lynyrds":Ха ха .....остави пародията !Мини към реалностите !Точно в момента умират американски войници !След ликвидиране на тренировъчен лагер на pyd , при броенето на обезвредените терористи , има и американци ....Потвърдено !
  —цитат от коментар 34 на eti mehter


  Мемедò,ти там ли беше бе сладур????Стига с твоите ердогански глупости да ръсиш.Твоята Турция е твърде слаба за да се бие с големия брат САЩ!

 68. 68 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Истината е,че Русия навлезе в блатото наречено Сирия.50% само владеят асадските плъхове и техните господари от Москва и Техеран.Без западна помощ,и реално умерената опозиция да седне на масата на преговорите,войната ще продължи за съжаление.Асад и неговите господари се провалиха,и трябва незабавно да си ходят.Само тогава войната ще приключи!

 69. 69 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3592 Неутрално

  До коментар [#62] от "gr52":

  нито е времето , все по малко е мястото , и липсва сглобена мисъл .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 70. 70 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Голяма каша настана в Сирия. Руснаците бомбят «Хайат Тахрир аш-Шам». САА завзема с тяхна помощ летище, понеже част от аш Шамите били отишли на помощ на турците за да се бият срещу кюрдите. Т.е. Русия е съюзник с Турция, но трепе други техни съюзници.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 71. 71 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#50] от "eti mehter":

  Дай някакъв линк. Не откривам такова инфо.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 72. 72 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Мдаа .. не е лесно с един самолетоносач на дизел да се правиш на Велика сила.. и армия въоражена 99 % с американско оръжие и след толкова войни на русофил ..

  Разбирам защо дерибеев постоянно губи смисъла..

 73. 73 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3592 Весело

  До коментар [#72] от "lynyrds":

  ++++++++++++++продължаваш до го объркваш

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 74. 74 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3592 Весело

  До коментар [#70] от "tribiri":

  накрая всички ще придобият хигиенни навици и изрядно поддържани бради

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 75. 75 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#68] от "protivbspdpsatak":

  Истината е,че Русия навлезе в блатото наречено Сирия

  Един сириец на работа каза по този повод...и тия си сложиха главата на дръвника..
  .. айде остави че е грозно и гадно ами някак си и неуважително..

  тия незнаят ли че само като чуят руска реч и трябва да се предават с вдигнати ръце.

 76. 76 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 262 Весело

  До коментар [#49] от "Alarmstufe: Rot":

  Ахрар Ал Шам (канибалите) естествено няма да ходят в Сочи ! Такфири терористичните банди бойкотират Конгреса...

 77. 77 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#68] от "protivbspdpsatak":

  3-4 години преди Русия влязоха САЩ. Тогава падна голямо тиктакане, как всеки момент Асад ще падне.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 78. 78 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#60] от "disclosure":Има и нещо друго. С тая държава нещо става !Нещо което ние обикновените хора не сме длъжни да научим веднага. ....Някакъв преврат ,но не държавен а нещо по различно. ....
  —цитат от коментар 65 на eti mehter


  Нищо кой знае какво по различно от това, което започна да се усеща още от времето на Рейгън. Наричат го "Дълбоката държава". А иначе, още Айзенхауер предупреди за нея ще през далечната 1961.

  https://www.youtube.com/watch?v=8y06NSBBRtY

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 79. 79 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  Преговори организирани от Русия звучат като прелюдия на "Народен съд". Дипломацията не е силна страна на Русиая.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#77] от "tribiri":

  Те да бяха влезли тогава (2012г.) само САЩ по щеше да се ядва...ама тяхната коалиция, целяща узурпиране на законната власт в Сирия и превръщането на тази светска държава в шериатски емирства, контролирани от главорезите на Ал Кайда беше съставена от над 80 държави, от които 16 са от Г20...

 84. 84 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#68] от "protivbspdpsatak":3-4 години преди Русия влязоха САЩ. Тогава падна голямо тиктакане, как всеки момент Асад ще падне.
  —цитат от коментар 77 на tribiri


  Глупости.САЩ не са били в Сирия преди Русия.Именно заради неучастието на САЩ в Сирия беше остро критикуван Обама.Ударите срещу бандита Асад ,трябваше да бъдат заради химическата атака от режима в Дамаск.Но,мекушавият Обама не си мръдна пръста.Единствено режима предаде за унищожение ограничено количество химическо оръжие,и толкова.А пртехвалената Русия откакто е в Сирия е завоювала с брадатите ислямистки шиити от Иран и Хизбула 50%.Срам и позор!И войната за съжаление продължава.Сирия е разпокъсана на парчета,заради неадекватната политика на Путин.

 85. 85 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3592 Неутрално

  До коментар [#83] от "dr_al_hussaini":от които 16 са от Г20..."
  тоест собствениците на 70% от световния дълг ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#83] от "dr_al_hussaini":

  Абе тяхната работа стана малко като циганската - "Исках, ама нямах желание!". Решиха, че логистичната подкрепа за сърцеядите ще е достатъчна само че не оцениха ролята на Иран и Хизбула. Освен това се оказа, че основните им съюзници са склонни повече да се трепят помежду си, отколкото да свалят Асад.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 88. 88 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 262 Любопитно

  До коментар [#71] от "tribiri":

  Този обект на втората сателитна снимка, намиращ сена 5 км от Мнбидж - до село Курдала Тахтани се оказа база на ЦРУ за подготовка на бойци от кюрдските "специални части"ASSAISH...

  https://twitter.com/AllyOfTruth/status/957358084397174784

  Иначе би трябвало да бъде склад и пункт за изкупуване на маслиновата продукция от региона...Турската авиация го е бомбардирала нощеска и май има и пострадали "съветници"...?!??

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  До коментар [#62] от "gr52":нито е времето , все по малко е мястото , и липсва сглобена мисъл .
  —цитат от коментар 69 на дерибеев


  E, чак пък и мисъл! По-скромно с изискванията... Между другото, и понеже каза, че си тук с името си, и нищо не криеш, ти си онзи Дерибеев - историкът, изследователят на ислямизацията в Родопите, или другият - полковникът?

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 92. 92 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#84] от "protivbspdpsatak":

  Да бе да! САЩ искаха да играят ролята на т..к! Хем да са в играта, хем да са отвънка! За 4 години СА направи бщо дефицити в бюджета си в размер на 35% от БВПто си заради финансирането на ИД. В резултат САЩ загубиха две стратегическ битки - тази в Сирия и тази за понижаването на цената на петрола и като бонус Турция престана да им бъде верен приятел и съюзник. Тази любима тема за фалитът на Русия заради цената на петрола напоследък я позабравихте!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#88] от "dr_al_hussaini":

  Благодаря!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 95. 95 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 994 Неутрално

  "Ще може ли Русия да очертае бъдещето на Сирия в Сочи"Вместо да се занимава със Сирия, дето е на майната си, по-добре би било Русия да очертае собственото си бъдеще. Щот ми се чини, че пак ще дойде време да си зададат техния сакрален въпрос "Что делать?"
  —цитат от коментар 1 на simval


  Не се коси! Когато дойде времето за сакралния въпрос, ти ще им кажеш, какво да правят.

 96. 96 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3592 Неутрално

  До коментар [#88] от "dr_al_hussaini":

  официално отричат , даже "независим" медиен анализатор доказва , че било фейк от .. кюрдски профил

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 97. 97 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3592 Неутрално

  До коментар [#90] от "gr52":

  нито единия ,на 45 съм , единия е от друг клон на рода доколкото знам

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 98. 98 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2047 Неутрално

  Ще може ли Русия да очертае бъдещето на Сирия в Сочи
  ***************************

  Идеята, че Русия еднолично може да предопредели бъдещето на Сирия / където и да е конференцията/ е просто халюцинативна. Или ще се стигне до широк вътрешен и международен консенсус по проблема, или Сирия ще остане в ситуация на тлееща гражданска война!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 99. 99 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 534 Весело

  До коментар [#91] от "danvan":Ти отрепко пасивен педал ли си?Колко ти плащат??
  —цитат от коментар 93 на protivbspdpsatak Рейтинг: 1851


  Хетеросексуален съм, но това не те прави по малко продажник на Български интереси, и подлога на Кремъл :)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK