Скандал с обгазяване на доброволци избухна в германския автомобилен сектор

Скандал с обгазяване на доброволци избухна в германския автомобилен сектор

© ReutersИзследователски институт, финансиран от германски производители на автомобили, е провеждал експерименти върху хора за въздействието на азотен диоксид - един от газовете, отделяни от двигателите, съобщи в неделя всекидневникът "Щутгартер цайтунг".


Става дума за 25 младежи, които в рамките на няколко часа са вдишвали различни дози от газа за експерименти в институт, част от Университета на Аахен. Последствията за човешкия организъм от газовете не са били определени, когато изследването е било публикувано през 2016 г., допълва изданието.


"Ню Йорк таймс" съобщи в петък за други подобни тестове - с маймуни в САЩ. Експериментите върху тях са правени през 2014 г. от Изследователския респираторен институт "Лавлейс" по договор, в който "Фолксваген" е била основният възложител, твърдят двама души, които са ръководили опитите. Маймуните са били принудени да дишат отработените газове от дизелов двигател на "Фолксваген", за който година по-късно се разбра, че е оборудван с компютърна програма, прикриваща факта, че емисиите са над допустимото.
За целта е била използвана Европейската изследователска група за околна среда и здраве в транспортния сектор (EUGT) - лобистка организация, финансирана от "Фолксваген", "Даймлер" и БМВ, която бе разпусната миналата година. Предназначението на опитите е било да се съберат аргументи в защита на дизеловите двигатели след разкрития на Световната здравна организация, че отработените от тях газове може да предизвикват ракови заболявания, допълва "Ню Йорк таймс". Не е ясно дали автокомпаниите са знаели за експериментите с маймуни.


В събота трите компании осъдиха американското изследване. Но в неделя последва разкритието на "Щутгартер цайтунг", че отново EUGT е финансирала научните експерименти с азотен диоксид в Европа.


В понеделник германското правителство осъди опитите с хора и маймуни и настоя ръководните органи на трите компании да вземат мерки. "Тези тестове с маймуни или дори с хора са морално абсолютно неоправдани и повдигат множество важни въпроси за това кой стои зад тях. Надзорните съвети на тези, които са възложили поръчките, носят специална отговорност", заяви правителственият говорител Щефен Зиберт.


Надзорният съвет на "Фолксваген" призова в понеделник за незабавно разследване на това кой е поръчал тестовете. "Ще сторя всичко по силите си този въпрос да бъде разследван най-подробно. Който е отговорен, трябва да си понесе последствията", заяви председателят на съвета Ханс Дитер Пьоч.


Щефан Вайл, който представлява в борда на "Вофлксваген" правителството на провинция Долна Саксония, каза, че с колегите оказват натиск ръководството спешно да предостави информация каква е била целта на изследванията. "В крайна сметка решаващият фактор е предназначението на подобни експерименти. Ако е изпробвана безопасността и здравословната среда на работното място, както изглежда за опитите в Университета на Аахен, и са спазени етичните правила, то това изглежда основателно", обясни той на пресконференция.


"Но ако експериментите са обслужвали маркетинга и продажбите, не мисля, че има каквото и да е приемливо оправдание за подобен подход", допълни той.


Бернд Алтусман, министър на икономиката на Долна Саксония (провинцията е един от големите акционери във "Фолксваген" и домакин на централата на компанията), призова "да не се прикрива и омаловажава нищо, всичко трябва да бъде показано". Според него тестовете са били "глупави" и в тях са прекрачени морални граници.


От "Даймлер" също остро осъдиха проучванията и твърдят, че не са имали влияние върху формата на тестовете. Въпреки това ние започваме подробно разследване по въпроса, обяви компанията в неделя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK