Китай ударно инвестира в развиващи се страни и притеснява активисти

Премиерът на Бангладеш Шейх Хасина и китайският му колега Ли Къцян в Пекин.

© Associated Press

Премиерът на Бангладеш Шейх Хасина и китайският му колега Ли Къцян в Пекин.Китай инвестира активно в развиващите се страни, без да обръща внимание на екологичните стандарти и положението с правата на човека. Това буди тревога у неправителствени организации. Устремът на Китай да инвестира в развитието на бедни страни удря по правозащитните асоциации, екологичните групи и други неправителствени организации, за които е по-трудно да играят традиционната си роля, изразяваща се в контрол върху необузданото развитие, коментират адвокати.


Китай лансира един от най-големите планове за развитие в чужбина след американския "План Маршал" след Втората световна война, с над 100 милиарда долара инвестиции чрез проектта си "Един пояс, един път" за изграждане на пътища, железопътни линии, пристанища и друга инфраструктура, свързваща Азия, Европа и Африка.


За разлика от кредиторите, подкрепяни от Запада, които често обвързват финансирането на развитието със социални и екологични условия и позволяват все повече да се чува гласът на неправителствените организации, поддържаните от Китай заемодатели възприемат подход, при който се набляга повече на ненамесата във вътрешните работи на съответната страна, според бизнес лидери и кредитори, интервюирани на Световния икономически форум в Давос.
"Ситуацията с Китай сега очевидно трябва да бъде наблюдавана", заяви Дженифър Морган, изпълнителен директор на Greenpeace International. "Какви са стандартите, които задават те с отпусканите от тях кредити или финансиране в целия свят?"


Кенет Рот, изпълнителният директор на Human Rights Watch, определи китайския подход като аморален и заяви, че той е смекчил икономическия натиск, който страните са усещали, когато помощта или инвестициите са били "по-силно обвързани със спазването на правата на човека".


Институциите, подкрепяни от Китай, възприемат различен подход от Световната банка (СБ) и други кредитори, поддържани от Запада, които подпомагат развитието. Например, СБ е твърдо против новите топлоелектрически централи поради екологични съображения, но новата китайска Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции (АБИИ), която помага за финансирането на плана "Един пояс, един път", не е толкова строга.


Китай ударно инвестира в развиващи се страни и притеснява активисти

© Associated Press


Вицепрезидентът на АБИИ за политиката и стратегията Йоахим фон Амсберг каза за "Ройтерс" в Давос, че подкрепяният от Китай заемодател иска да насърчи прехода към възобновяеми източници на енергия, но не и да "сложи на предната врата знака "Въглища не". "Ние не разглеждаме всеки проект като лост за по-общи политически промени в нашите страни членки", обясни той. "Това допълнение е добре дошло в света на финансирането на развитието, тъй като според мен избягва риска от прекалено амбициозни цели, от опит да се направи прекалено много с индивидуални инвестиционни проекти".За сметка на това финансирането чрез институции като СБ отдавна е използвано от богатите страни като начин за оказване на натиск върху държавите, които взимат заеми, за да подобрят социалното положение.


Като част от тази тактика, неправителствените организации играят ролята на контрольори, помагайки за промяната на курса по въпроси като построяването ноа язовири и говоренето на висок глас за правата на човека. Адвокати заявиха, че насрещните ветрове са се усилили на фона на надигащия се популизъм и на възприемането от Съединените щати на президента Доналд Тръмп на един по-мълчалив подход по теми като правата на човека и на обръщането на американската политика по проблеми като промените в климата.


"Дали съм обезпокоена за свиващото се пространство за гражданското общество и че то няма толкова силен глас в правителствата на различни страни в целия свят? Абсолютно!", каза Дженифър Морган.


Без допълнителни условия


Йоахим фон Амсберг, който е работил около 25 години в СБ преди да се присъедини към АБИИ през 2016 година, заяви, че тази кредитна институция, с 84 страни членки, се придържа към високи стандарти в областта на екологията, социалното развитие и нормите за управление, и отрече тя да е отслабила гражданското общество.


В отговор на въпрос на "Ройтерс" говорителката на китайското министерство на външните работи Хуа Чунин каза на брифинг в Пекин: "Китайското правителство винаги е искало от компаниите, които ще извършват операции в съответните страни, да действат в правна рамка в съответствие със законите и правилата и да изпълняват своите отговорности към обществото."


Някои държави приветстват помощ без по-широк дневен ред. Бангладеш, например, сключи с Китай сделки за милиарди долари под формата на кредити за различни проекти, когато президентът Си Цзинпин дойде на посещение в края на 2016 година.


"Всеки би предпочел китайски инвестиции, ако алтернативата е Световната банка", каза Мошиур Рахман, икономически съветник на бангладешкия премиер, в интервю, което даде за "Ройтерс" в столицата Дака този месец. "За разлика от западните инвеститори те не са обезпокоени от това колко хора сте хвърлили в затвора", отбеляза той.


Обща основа


Някои неправителствени организации търсят обща основа, за да намерят въпроси, по които могат да работят. Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс работи с Китай по проекти от повече от едно десетилетие и черпи от китайците опит в области като земеделието в други части на Азия и в Африка, каза Марк Сузман, който отговаря за стратегията на тази благотворителна асоциация.


Сузман отбеляза, че фондацията води дискусии, за да установи дали проекти по линия на "Един пояс, един път" в Югоизточна Азия могат да бъдат използвани, за да се работи за превенция в делтата на река Меконг срещу маларията, а Китай имат натрупан опит и познания в борбата с тази заразна болест. "Ние всъщност сме настроени доста оптимистично, че има потенциал за взаимноизгодно сътрудничество", допълни той.


Миналия месец китайското правителство разпространи в ООН статия за своя подход по въпроса за правата на човека, обяснявайки как страната превръща своите "вътрешни философии за управлението в международен консенсус". "Мирът и сигурността са най-важните човешки права", написа Ли Баодун, заместник-министър на външните работи. "Развитието е най-важно". "Постигнахме нов напредък в увеличаването на нашия авторитет по въпроси от областта на правата на човека", написа той. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  "Премиерът на Бангладеш Шейх Хасина и китайският му колега Ли Къцян в Пекин."

  Китайският политик от снимката НЕ е китайският МП Ли Къцян. Ето, как изглежда той:

  http://flashnews.bg/wp-content/uploads/2017/11/20171123_BB-Li1.jpg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 2. 2 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  "Китай инвестира активно в развиващите се страни, без да обръща внимание на екологичните стандарти и положението с правата на човека."

  САЩ, които също инвестират в някои развиващи се страни дали обръщат внимание на екологичните стандарти и положението с правата на човека в тези страни!? Примерно, американските съюзници като КСА, Египет или да кажем Бахрейн!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 3. 3 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Весело

  "Мирът и сигурността са най-важните човешки права", написа Ли Баодун, заместник-министър на външните работи. "Развитието е най-важно". "Постигнахме нов напредък в увеличаването на нашия авторитет по въпроси от областта на правата на човека", написа той."

  Китайския поглед върху това кои са най-важните човешки права. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2971 Весело

  Мдам.
  Или казано в стила на един Президент: Китайците са лоши, много лоши!

 5. 5 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Нямат спиране китайците. Изобщо!

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Притеснително си е, защото икономическият ръст в имперски държави по правило води до политическа и военна експанзия!!!

 7. 7 Профил на bai_john_petrov
  bai_john_petrov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Китай носи фабрики и предприятия, Америка носи Отворено общество и гей паради. Познайте кое предпочитат негрите.

 8. 8 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  "Китай инвестира активно в развиващите се страни, без да обръща внимание на екологичните стандарти и положението с правата на човека. "

  И КАК по-точно Китай нарушава екологичните стандарти и правата на човека? Заобикаля местното законодателство ли? Плаща подкупи?

  "За разлика от кредиторите, подкрепяни от Запада, които често обвързват финансирането на развитието със социални и екологични условия и позволяват все повече да се чува гласът на неправителствените организации..."

  Гледам Африка и другите места, където западни "инвеститори" вадят природни богатства са цъфнали и вързали, няма замърсяване и хората са щастливи, богати и свободни?

 9. 9 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1012 Любопитно

  Жълтата раса определено ще владее света. Като дете съм я чувал тая приказка и важеше за 2000-та година, е, това се превръща във факт, учете китайски...

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Неутрално

  Китай има пари, иска да ги вложи, не налага условия, но създава зависимости...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Ердоган обаче не успя да докара китайски инвестиции в Турция, въпреки че много искаше.

 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  До коментар [#8] от "Лео":

  Да, достатъчно е да посочим Нигерия и Еквадор, където инвестиции имат много западни петролни компании и това, което те причиниха на местата околна среда и природа, за тези, които не знаят, да четат тук:

  https://www.premiumtimesng.com/news/more-news/204439-shell-must-take-responsibility-niger-delta-pollution-amnesty-international.html

  http://www.nytimes.com/1994/03/22/science/pollution-of-water-tied-to-oil-in-ecuador.html

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2971 Весело

  Притеснително си е, защото икономическият ръст в имперски държави по правило води до политическа и военна експанзия!!!
  —цитат от коментар 6 на selqnin

  Вярно.
  Но тези, притеснените от статията, ги притеснява, че тяхната експанзия покрай експанзията на едни имперски държави се измества от експанзията на друга имперска държава, която не се заиграва с тях.

  Забележете - цитирам от статията:
  ... Вицепрезидентът на АБИИ за политиката и стратегията Йоахим фон Амсберг каза за "Ройтерс" в Давос, че подкрепяният от Китай заемодател иска да насърчи прехода към възобновяеми източници на енергия, но не и да "сложи на предната врата знака "Въглища не". "Ние не разглеждаме всеки проект като лост за по-общи политически промени в нашите страни членки", обясни той. ....
  За сметка на това финансирането чрез институции като СБ отдавна е използвано от богатите страни като начин за оказване на натиск върху държавите, които взимат заеми, за да подобрят социалното положение.

  Като част от тази тактика, неправителствените организации играят ролята на контрольори, помагайки за промяната на курса по въпроси като построяването ноа язовири и говоренето на висок глас за правата на човека....

  Та така.
  ...Като част от тази тактика, неправителствените организации играят ролята на контрольори ...
  Тактика, контрольори ...
  И друга тактика, без конкретно тези контрольори ...

 14. 14 Профил на iba16550387
  iba16550387
  Рейтинг: Неутрално

  Е, световната банка инвестира в Украйна....и сега фалират!
  Не са само екоталибанщини и НПО-шки, условията на СБ са с цел да разрушат, не да развият икономиката на страната, за да стане пазар, а не конкурент.

 15. 15 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  НПО-болшевиките вече прекаляват съществено:

  "Китайското правителство винаги е искало от компаниите, които ще извършват операции в съответните страни, да действат в правна рамка в съответствие със законите и правилата и да изпълняват своите отговорности към обществото."

  Това как да го сравним с:
  "За сметка на това финансирането чрез институции като СБ отдавна е използвано от богатите страни като начин за оказване на натиск върху държавите, които взимат заеми, за да подобрят социалното положение."

  Като гледам как се е подобрило цоциалното положение в страните откъдето е минала СБ,(съфорумци са посочили надлежно някои), започвам да си мисля дали действията на въпросната банка не са точно с цел да разрушат опитите на страните сами да се оправят?
  Вие как мислите?


  Panta rhei....
 16. 16 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Китай прави политика, гледайки десетилетия напред, а Европа спи. Половин Африка разчита на Китай, като добавим и закоренения отрицателен образ на Европа като колонизатор, картинката е нерадостна. След 50 години Китай ще е неоспорим лидер, ще има неизчерпаеми ресурси, а срещу тях ще изнася за третия свят технологии, инфраструктура и пр. А Европа нека продължава да спи...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Нека се опитаме да си отговорим, това в Китай какво е - комунизъм, социализъм, (див0 капитализъм...ще чакаме ККП да ни даде някакво обяснение:).
  Ами така е и предполагам не само с техните инвестиции и затова е въпрос и на нашето отношение към китайските продукти, с което можем да стимулираме или не подобна икономика.

 18. 18 Профил на mombo
  mombo
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#17] от "tsvetko_51":

  Китайците отдавна са си го казали какво е - Социализъм с Китайски особености.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Борисов затова се убива да ги кани.

 20. 20 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Всеки би предпочел китайски инвестиции, ако алтернативата е Световната банка"
  По-точно - здраве! Инвестират за развитие без да се месят във вътрешните работи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK