Китай печели влияние в Азия и разколебава съюзниците на САЩ

Китай печели влияние в Азия и разколебава съюзниците на САЩ

© ReutersАнкета на "Галъп" сочи, че откакто Доналд Тръмп е на власт, ключовите съюзници на САЩ в Азия вече не са толкова сигурни, че Вашингтон ще ги брани. Не бе затворена нито една военна база, но лозунгът "Америка преди всичко" подрони статута на САЩ. Затова Япония и Австралия укрепват военните си връзки, а Филипините, стар партньор на американците, теглят заеми от Пекин. Според експерти за разлика от САЩ Китай е засилил влиянието си върху политиката и икономиката на региона.


Година след идването на Тръмп в Белия дом виждаме разклатена вярата в ръководната роля на САЩ в света. Според проучване на "Галъп" в 134 страни рейтингът на администрацията му е спаднал на 30 процента. През последната си година администрацията на Барак Обама имаше одобрение от 48 на сто.


Си Ен Ен изтъква, че процесът е засегнал дори страни като Япония, Австралия и Южна Корея, на които разчита най-много американската военна стратегия в Азия. Неяснотата около ангажиментите на САЩ към региона подбуди местните лидери да укрепват отношенията помежду си.
Ще посочим за пример неотдавнашните договорености между премиера на Япония Шиндзо Абе и австралийския му колега Малкълм Търнбул от срещата им в Токио. Засега коментаторите наричат връзките между двете страни квазиалианс. Правителствените глави обаче решиха да сключат пакт за сигурност, който ще даде възможност войските им да участват в общи учения при взаимно домакинство.


Вестник "Стрейтс таймс" изтъква, че преговорите, повлияни от заплахата от Северна Корея, всъщност са имали и по-дълбоки причини - растящата китайска сфера на влияние и съмнения относно политиката на САЩ в региона. Още повече с оглед няколкото горещи точки там. Според Чисуке Масуо, доцент от Университета за социални и културни изследвания на японския остров Кюшу, Китай навярно ще ги използва, за да докаже своето превъзходство.


"През юли 2021 г. се навършват 100 години от създаването на Китайската комунистическа партия. Както смятам, около тази дата председателят на КНР Си Цзинпин силно ще пожелае да демонстрира пред народа си, че Китай е станал водеща сила в региона", казва Мацуо. След три години САЩ ще се опитат може би да възстановят позициите си, но това надали е възможно. Китай преструктурира целия международен ред в Азия и Тихия океан, обяснява той.


Борбата между Китай и САЩ никъде не е вземала толкова открити форми, колкото в Южнокитайско море (ЮКМ). Китай продължи да строи въздушни бази и радари на острови, където се е настанил или които сам е насипал. Неотдавна САЩ изпратиха край един от тях ескадрен миноносец. Китай протестира - и нищо повече. Но конфронтацията бе смекчена от корейската криза. И видим ли кризата поуталожена, конфликтът неизбежно ще се изостри.


"Пречката"


Китай в общи линии успя да спечели на своя страна Филипините, независимо че споразумение за отбрана свързва Манила с Вашингтон. Филипинският президент Родриго Дутерте прие милиардни заеми от Пекин. Затова Манила едва ли ще се надява на помощ от САЩ в отдавнашния спор с Китай заради рифа Скарбъро.


Но лакмус, показващ докъде стига китайското влияние в Югоизточна Азия, става днес политиката на Виетнам. По думите на Иън Стори, сингапурски експерт по Югоизточна Азия, Виетнам изгради отношения в отбраната със САЩ, с което изглежда изпъква сред съседните страни като единствена пречка за експанзията на КНР в ЮКМ. Стигна се дотам, че през март е предвидено посещение на американски самолетоносач във виетнамското пристанище Дананг - за пръв път след края на войната във Виетнам.


"Женмин жибао", орган на ЦК на китайската компартия, помести злъчен коментар по този повод. Нищо чудно, писа вестникът. През 2011 г., когато излезе в морето първият китайски самолетоносач "Ляонин", американският самолетоносач "Джордж Вашингтон" навлезе в акватория, твърде близка до Виетнам. Американският кораб бе посетен от виетнамски офицери. А през 2014 г. САЩ частично вдигнаха забраната върху оръжейните продажби за Ханой.


Оценките за влиянието на Китай и САЩ в Азия трябва винаги да включват икономическия фактор, изтъкна пред "Независимая газета" Алексей Маслов, ръководител на школата за ориенталисти в московското Висше училище по икономика. "Днес на Китай се падат над 60 на сто от търговията в Азия. А делът на САЩ е под 25 процента. Останалото се пада на Япония и Южна Корея. Тъй че в търговията Китай е начело", каза експертът.


Друг много важен момент е броят на споразуменията, сключени през последните години от Китай с азиатски страни. В рамките на програмата "Един пояс - един път" Китай контролира почти цяла Азия с изключение на Япония и Южна Корея. А лансираната по-рано от САЩ идея за Транстихоокеанско партньорство се провали. "Но САЩ контролират все още сферата на валутните операции. Затова Китай се опитва да интернационализира юана и да ограничи господството на долара", добави Маслов.


Впрочем, въпреки острата си конкуренция с Пекин Австралия не иска да превръща Китай и Русия в свои врагове. Неслучайно австралийската външна министърка Джули Бишоп заяви, че Русия и Китай не застрашават сигурността на страната ѝ. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 866 Любопитно

  Много маймунки на клона!
  Вашингтон не му е работа да дундурка няколко милиарда азиатци!

  Да разлая троловете!!
 2. 2 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Тръмпи и самоизолацията на САЩ са манна небесна за Китай. Опасявам се, че Америка ще има отслабени глобални позиции след управлението му и няма да бъде същата. Но който каквото сам си направи.

 3. 3 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1264 Весело

  Китайте ще стават все по-могъщи, за сметка на США. А в сътрудничество с богатата Русия, двете страни са непобедими!

  "ключовите съюзници на САЩ в Азия вече не са толкова сигурни, че Вашингтон ще ги брани"

  США не може да са едновременно навсякъде. Дори и да си вдигнат безподобния военен бюджет стократно.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  Гледаш крава, пиеш мляко.
  Времето на безплатната отбрана приключи.

  подпис
 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  "Анкета на "Галъп" сочи, че откакто Доналд Тръмп е на власт, ключовите съюзници на САЩ в Азия вече не са толкова сигурни, че Вашингтон ще ги брани. Не бе затворена нито една военна база, но лозунгът "Америка преди всичко" подрони статута на САЩ."

  Нормална реакция на страните от Източна Азия. Как нормален човек може да вярва на изпечен мошеник като Тръмпи!? Няма как просто.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  "Борбата между Китай и САЩ никъде не е вземала толкова открити форми, колкото в Южнокитайско море (ЮКМ). Китай продължи да строи въздушни бази и радари на острови, където се е настанил или които сам е насипал. Неотдавна САЩ изпратиха край един от тях ескадрен миноносец. Китай протестира - и нищо повече."

  Винаги ми е било интересно защо когато се пише за този териториален конфликт в Южнокитайско море не се спомена фактът, че Филипините и Виетнам също държат под свой контрол десетки острови там. Че, те също имат свои военни бази и войнци в региона! Би било лудост от китайска страна те да нападнат тези острови, които са под контрола на виетнамци и филипинци и да започнат война заради тях. Всъщност точно обратното, на държавни срещи между китайски политици с филипински и виетнамски винаги се отстоявала позицията, че този териториален спор трябв да се реши по мирен път чрез водене на преговори.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  "Впрочем, въпреки острата си конкуренция с Пекин Австралия не иска да превръща Китай и Русия в свои врагове."

  Много ясно. Все пак за тези, които не знаят, най-големият търговски партньор на Австралия е точно Китай.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на Млад овчар
  Млад овчар
  Рейтинг: 415 Неутрално

  "Година след идването на Тръмп в Белия дом виждаме разклатена вярата в ръководната роля на САЩ в света. "

  "Разклатена вярата в ръководната роля на САЩ в света" е заради двуличието на САЩ. До първата война в Ирак САЩ спазваха буквата на закона и поне номинално се съобразяваха с процедурите на международното право. От там насетне почнаха да изискват неща, които те не самите не спазват. А това се вижда и чува по света във века на интернет!
  Значи за Косово можеше да е законно, а за Крим и Абхазия -не може?
  И какво правят американски войски на територия на суверенна Сирия?
  Не можа държава отдадена на беззаконието да бъде лидер!

  Аз не получавам грант!А ти?
 9. 9 Профил на Млад овчар
  Млад овчар
  Рейтинг: 415 Неутрално

  США не може да са едновременно навсякъде. Дори и да си вдигнат безподобния военен бюджет стократно.
  —цитат от коментар 3 на Taiga


  США може да напада само слаби държави от третия свят.

  Аз не получавам грант!А ти?
 10. 10 Профил на bai_john_petrov
  bai_john_petrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Айде ся! САЩ почнаха да губят влияние при Обама. Дутерте му се подиграваше, че е "кучи син" и кой знае още какво. На Япония и Корея им беше ясно, че САЩ отслабват и поддържаха все по-близки отношения с Китай от близо десетилетие насам. Тръмп върна уважението на азиатските си съюзници, най-малкото чрез прекратяването на неоколониалната политика на САЩ.

  От какъв зор азиатските (и европейските) държави да не поддържат армия само защото САЩ ги брани? Заради параноята на американските президенти, че ако могат да се отбраняват сами ще излезнат от тяхната сфера на влияние. Обаче най-накрая и на американците им стана ясно, че е много по-изгодно и за тях ако всеки член на съюза е независим, вместо да разчитат на Кралицата-Майка да хрантути всички.

 11. 11 Профил на Млад овчар
  Млад овчар
  Рейтинг: 415 Весело

  Гледаш крава, пиеш мляко.Времето на безплатната отбрана приключи.
  —цитат от коментар 4 на Иван К


  Каква безплатна отбрана??
  То си е жива окупация!
  Да не би японците да искат американската база в Окинва? Или корейците или германците искат чужди войски на териториите си??

  Аз не получавам грант!А ти?
 12. 12 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално
 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5843 Неутрално

  Влиянието на Китай идва с финансите и липсата на изисквания към тях - нищо лично,просто "бизнес". А Китай има много свободни средства ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  Ха, ха. Побърканите руснаци си мечтаят да "яхнат" Китай, и заедно да командват света. Тази грешка ще им струва скъпо- Китай далечне са толкова цивилизовани като САЩ.

 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Съдържанието и заглавието, при това не за първи път не съвпадат.
  Та как е работата последно, Китай ( или 100 годишното ККП де:)), печелят съюзници или с идиотските си и непоследователни изказвания на Тръмп съюзници на САЩ се разколебават.
  Между другото, днес като даваха откъс от изказване на Тръмп, за пореден път ми направи силно впечатление, че движенията на ръцете му, дето уж трябва да подчертаят твърдостта на посланието, всъщност са едни движения на многио меки китки, та си викам, дали като е изкукал не е обърнал и резбата.

 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  До коментар [#11] от "Млад овчар":

  За американската мега военна база в Окинава си напълно прав. Местните власти и население (на Окинава) от години настояват тя да бъде преместена на друго място, от години организират многохилядни протести срещу американските войски и база разположени там, но ефект от това никакъв. Янките не искат да си ходят от там и това е.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Няма вечни приятели, има вечни интереси. Но оказа се, че Тръмп и интересите на САЩ не може да запази.

 18. 18 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#6] от "Иво":

  Координати: 19° 12' с.ш./109° 42' и.д.
  Площ: 33 020 кв. км

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK