Как китайските туристи променят света

Как китайските туристи променят света

© Associated PressКитайският туризъм в чужбина отчита бурен растеж през последното десетилетие и предстои да расте още: само 5% от китайците притежават задграничен паспорт спрямо 40% от американците. Има много за наваксване, което подсказва, че този бум ще се задържи.


Макар голяма част от обществения дебат в САЩ да е съсредоточен върху неща от рода на цените на стоманата или евтините стоки, истинската доминираща тема в китайската икономика са потребителските разходи и услугите. Първоначално това беше вътрешен феномен, сега обаче се случва все по-често отвъд Китай.


Ако се притеснявате, че китайските икономически данни са фалшиви, ето някои цифри, които могат да ви успокоят или пък да ви изненадат силно. Според Световната организация за туризъм на ООН китайските разходи за туризъм в чужбина са нараснали до 261 млрд. долара през 2016 година (21% от световния пазар), растеж от 12% спрямо 2015 г. и 11 пъти повече в сравнение с десетилетие по-рано. Броят на китайците, пътували в чужбина, се е повишил с 6% до 135 млн. през 2016 година. Данни като тези укрепват водещата позиция на Китай в сектора на чуждестранния туризъм от 2012 година.
Как се случи всичко това? Като много от промените и тази може да се проследи до 80-те години, когато Дън Сяопин отвори икономиката. Тенденцията обаче набра инерция с приемането на програмата за одобрени дестинации Approved Destination Status (ADS) през 1995 година, която разреши организирани екскурзии в малък, но нарастващ, одобрен брой страни. Секторът има три ясно различими фази.


Първата фаза е от средата на 80-те до началото на 90-те. Тогава са разрешени пътувания в чужбина до няколко азиатски, съседки на Китай, страни само за семейни посещения. Разрешени са също командировки от държавния или частния сектор, както и културен обмен, включващ пътувания на учени и участия в семинари.


Следващата фаза е от средата на 90-те до 2010 година. При нея, като се взима предвид програмата за одобрените дестинации, някои лицензирани туристически агенции организират групи, които сами си плащат, като обикновено са включени няколко дестинации. Тези екскурзии често представляват разглеждане набързо на забележителностите в известни градове, щракане на снимки и купуване на подаръци за семейството и приятели. Туристите все още не влизат прекалено често в контакт с местната действителност заради ниските доходи, строгите туристически разпоредби, прекалено бързото обикаляне, езиковата бариера и липсата на опит в пътуванията в чужбина.


Как китайските туристи променят света


Последната фаза е от 2010 г. досега. Характеризира се с повишени доходи, все по-голям опит в пътуванията, облекчени визови разпоредби и засилен маркетинг на страните - туристически дестинации. Всичко това много улеснява нещата. А вече има и самоорганизирани независими екскурзии и посещения на не толкова популярни дестинации с по-задълбочени преживявания и изпробване на друг начин на живот.


Следите на китайските туристи вече могат да бъдат открити в Югоизточна Азия, Африка, Северна и Южна Америка и дори в полярните райони. Самоорганизираните туристи са предимно т.нар. милениъли (родените от началото на 80-те до средата на 90-те години), чиито интереси се простират от просто разглеждане на забележителности и пазаруване до научаване на повече неща за историята и културата.


Президентът на Китай Си Цзинпин все повече насърчава туристическите пътувания в чужбина с цел да се упражнява влияние на международната сцена. Знае се също така, че китайските власти коригират туристическия поток към определени дестинации на базата на температурата в политическите отношения. Същевременно повишаването на доходите на китайците означава, че те харчат повече при пътуванията си.


Бурният растеж на интернет, социалните медии, мобилните приложения и мобилните плащания предоставят повече удобства за туристите. Това не е уникално явление за Китай, но подчертава уникалната позиция на туристическата му индустрия.


Какви са потенциалните последици за инвестициите? Този разцвет тъкмо започна, а най-хубавото предстои. Инвеститорите трябва да се насочат към дестинации, сектори и компании, които привличат китайски туристи. Мултинационални хотелски вериги като Marriott, туристически компании като Ctrip, авиокомпании и чуждестранни вериги за луксозни стоки би трябвало да имат полза от тази тенденция.


Как китайските туристи променят света


Китайският туризъм в чужбина е предвестник за китайските инвестиции и потребление в чужбина. Той ще помогне да се създаде значителен брой работни места в определени страни. Според главния изпълнителен директор на Ctrip около 15 милиона китайски туристи, насочили се към чужбина, избират тази компания всяка година. Техните екскурзии създават 100 милиона работни места по света. Това ще се усети най-много в малки страни като Камбоджа.


Въпреки скептицизма на инвеститорите към официалните китайски икономически данни нарастващото богатство на населението се вижда чрез бурния подем на туристическите пътувания в чужбина. Може ли нещо да се обърка? Разбира се. Разходите на китайците в чужбина обаче опровергават, поне частично, тезата, че китайският растеж е къща от карти, основана на дългове.


Не изпускайте от поглед броя на задграничните паспорти и гледайте как той се увеличава.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  Като го лишават от знаците на неговата идентичност и го превръщат в огромна спалня с лоши китайски ресторанти!

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 3. 3 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Само 5 процента имали международен паспорт , но 135 милиона пътували в чужбина , което е 10 процента от населението. А иначе проблем за света няма , проблема е за Китай , защото тези 260 милиарда похарчини в чужбина им подяждат валутните резерви, трупанот с толкова лишения и труд , се харчи за отрицателно време, и ако се продължи със същите темпове , ще има бум.

 4. 4 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Как китайските туристи променят света

  Както всичко друго... с бройка.

 5. 5 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Кайно време е да започнат да идват и на почивка в България на малки групи от по 1 милион. :-D

 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4643 Любопитно

  Ангелкова, колко са китайските туристи у нас. Един файтон имат ли

 7. 7 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Китайците имат пари за туризъм и всеки, който осъзнае навреме това, ще спечели. Ние имаме традиционни връзки с Китай и би трябвало да ги използваме, за да привлечем китайските туристи. Това е огромен пазар, който чака оферти, сега е моментът да извлечем дивиденти от приятелските си отношения с тази страна.

 8. 8 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 371 Неутрално

  До коментар [#2] от "aleks ivan":

  Време е за директни полети Пекин - Казанлък, по-скоро. Защото китайците ги интересува само празникът на розата. И ако нашето министерство на туризма не се размърда да промотира и други места, ще изтървем доста китайски туристи.

  And all that jazz!
 9. 9 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  В Гърция китайските туристи храчат много пари......средно по 400 евро на ден на човек ! Покрай тях се роди и една нова туристическа услуга.....сватби ! И никога не съдават проблеми ! Много китайци купуват скъпи имоти за да се сдобият със съответните документи които им позволяват да пътуват свободно в ЕС и целия свят.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6191 Любопитно

  В България няма китайски туристи, защото при нас комунизмът е обявен за престъпен режим и се страхуват да не ги опандизят!

  karabastun1@abv.bg
 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4159 Весело

  "Как китайските туристи променят света?"

  Със сигурност промениха туристическия сектор. Първо, защото най-многобройните туристи в света днес са китайските. Второ, защото туристите, които харчат най-много пари в чужбина са пак китайските. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4159 Весело

  "Разходите на китайците в чужбина обаче опровергават, поне частично, тезата, че китайският растеж е къща от карти, основана на дългове."

  Това не е теза, това е хипотеза на някои синофоби, които си въобразяват, че видиш ли Китай не се развива като икономика и държава и, че всеки момент страната ще рухне. Това е същото, като крайните американофоби, които също си въобразявата, че едва ли не във всеки момент САЩ и тяхната икономика може да рухне... разбира се нито едно от двете хипотези (или направо бълнувания) няма да се случи. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4159 Любопитно

  До коментар [#2] от "aleks ivan":

  Би било хубаво, но в момента има само Белград - Пекин (поне миналата година бяха планували да открият подобна линия). В момента в цяла Европа сърбите нямат нужда от виза за да ходят до Китай и разбира се съответно китайците не се нуждаят от виза за Сърбия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#8] от "gesand":

  Бъркаш китайци и японци, вторите ги интересуват розите :)

  Virtus est medium vitiis.
 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4159 Любопитно

  До коментар [#14] от "Емо":

  Всъщност на този празник и фестивал присъстват туристи както от Япония, така и от Китай. Определено, обаче броят на китайците, които идват на различните събитията (защото те са много събития и в различни дни) се увеличава. Имаше и една две китайски медии, които отразиха този празник в Казанлък.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 975 Весело

  китайците налитат най-вече на кич... демек за професор божовите мукавени крепости мое да има бая пазар у следващите дестина години

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 17. 17 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#9] от "'ΕΡΕΒΟΣ":Харчат богатите(но те са достатъчно макар и малък процент).И тук в LA купуват доста имоти и за милиони и по евтини.Надуха пазара здраво,цените излетяха!Определено бъдещето е в тях.До кога ще видим!

 18. 18 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Кайно време е да започнат да идват и на почивка в България на малки групи от по 1 милион. :-D
  —цитат от коментар 5 на xox55541929


  Сещам се на времето Бай Тошо у Китай, имаше репортаж, той в някаква околия, съвета - една дървена барака, председателката с гуменки на бос крак, облечена като чистачка. Ма района - 8 милиона.

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9817 Неутрално

  Китай тепърва ще пътува...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  От китайските туристи първо пропищя Париж, наскоро и Прага. Мръсотиите, които оставят след себе си китайците могат и да превъзхождат тези на арабите и евреите.
  Ние все ламтим за много туристи, а умните предпочитат по-малко, но по-платежни туристи. В ол инклузив за ядене туристът оставя около 10-12 евро на ден, а в повечето квартални заведения в Европа това не стига и за един скромен обяд.

 21. 21 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  ....Ние все ламтим за много туристи, а умните предпочитат по-малко, но по-платежни туристи. ...
  —цитат от коментар 20 на historama

  Под платежни туристи нямам предвид милионери или някакви други много богати. Много бих искал в България да посрещнем средната класа на Западна Европа - те са най-добрите туристи.
  И не е необходимо да се правят подаръци на туристите - западноевропейците знаят че всичко се плаща, но хич не обичат да ги лъжат. А ние им правим глупави подаръци (диво, безплатно къмпингуване), а бакшишите ги лъжат и крадат на превала.

 22. 22 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 698 Неутрално

  От китайските туристи първо пропищя Париж, наскоро и Прага. .
  —цитат от коментар 20 на historama

  по голяма нужда на чист въздух?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK