"Война във войната" - как конфликтът в Йемен тръгна в неочаквана посока

"Война във войната" - как конфликтът в Йемен тръгна в неочаквана посока

© ReutersГражданска война в гражданската война избухна в Йемен.


В подкрепяния от САЩ съюз, включващ йеменския президент и предвожданата от Саудитска Арабия коалиция, която се бие с шиитските бунтовници, избухнаха раздори, а силите, верни на всяка от страните, се обърнаха едни срещу други в ожесточени боеве тази седмица. В резултат южният град Аден е превърнат във военна зона. Летището не работи, училищата и магазините затвориха, а семейства избягаха от районите с най-ожесточените битки.


Новият разрив носи повече несигурност и насилие в почти 3-годишния конфликт, предизвикал най-тежката хуманитарна криза в света. Нека да хвърлим поглед върху случващото се.


Кой срещу кого
Силите, верни на йеменския президент Абд Рабу Мансур Хади, до голяма степен са победени в Аден от сепаратистка група, наричаща се "Преходен южен съвет", и нейните сили, известни като "Пояс за сигурност", които бяха създадени, финансирани и въоръжавани от Обединените арабски емирства - ключов участник в предвожданата от Саудитска Арабия коалиция, привидно подкрепяща Хади.


Съветът е оглавяван от бившия губернатор на Аден Айдарус аз Зубайди, който миналата година беше отстранен от поста си от Хади. Аз Зубайди обедини сили с южните сепаратистки фракции, които се бият за коалицията. Съветът настоява за отцепване и връщане към положението отпреди 1990 г., когато Йемен беше разделен на две държави.


Миналата седмица съветът постави ултиматум на Хади да уволни своето правителство заради твърдения за корупция и некомпетентност. Докато наближаваше крайният срок, сепаратистите и силите на Хади се обстрелваха с танкове, артилерия и картечници. За по-малко от три дни силите на съвета завзеха по-голямата част от Аден, включително района, където се намира президентския дворец "Машик". Членовете на правителството на Хади се готвят за бягство.


Защо се обърнаха едни срещу други


Хади е скаран с ОАЕ през по-голямата част от последните две години. Емирствата се възползват от войната, за да подпечатат господството си над южната част на Йемен, като установяват контрол върху петролни и газови съоръжения и пристанища, сформират милиции и създават мрежа от тайни затвори. Хади и неговите сътрудници се оплакват в публични изказвания и частни разговори, че ОАЕ действат като окупатор. ОАЕ смятат Хади и неговото обкръжение за корумпирани и некомпетентни и са разгневени от съюза на Хади с врага на Емирствата - йеменския клон на "Мюсюлмански братя", известен като партия "Ислах".


"Асошиейтед" прес съобщи по-рано, че Хади, синовете му и редица негови сътрудници и командири, които се намират в Рияд, са получили забрана за връщане в Йемен, след като саудитците буквално са ги поставили под домашен арест, за да успокоят ОАЕ.


Как се развива гражданската война


Битката между съюза, включващ Хади и коалицията, и шиитските бунтовници, известни като хути, до голяма степен е в патово положение - някои периферни територии преминават под контрола ту на едната, ту на другата страна, но няма големи пробиви. Хутите владеят северните райони, столицата Сана и по-голямата част от западното крайбрежие на Червено море. Коалицията и силите на Хади държат Аден, по-голямата част от южните и източните райони (които в миналото бяха част от отделната държава Южен Йемен).


Миналия месец съюзът от страната на бунтовниците също се разпадна, след като избухнаха боеве между хутите и техния партньор през войната - бившия президент Али Абдула Салех. На Салех му беше дотегнало от монополизирането на северните райони от хутите и потърси съюз с Хади и коалицията. Но хутите нападнаха неговите сили в столицата, победиха ги, убиха Салех и арестуваха стотици негови поддръжници и роднини, в резултат на което бунтовниците останаха единствената сила.


Какво следва


Ако борбата за власт в коалицията се проточи с боеве в Аден или се разпространи в други градове, вакуумът може да позволи на екстремисти като Ал Каида и групировката "Ислямска държава" да се надигнат и да позволят на хутите да напреднат. Един вероятен сценарий е Хади да се поддаде на натиска на ОАЕ, да отстрани сегашното си правителство, да изостави ислямистките си съюзници и да създаде ново правителство, пълно с одобрени от ОАЕ фигури. Това би затвърдило властта на Емирствата, но би запазило Хади на поста.


Това, което ще направи Саудитска Арабия оттук нататък, може да има решаващо значение, а засега позицията й е неясна. Кралството казва, че главната му цел в Йемен е да възстанови Хади на власт, но в същото време говорителят на саудитската коалиция избегна да осъди сепаратистите и призова Хади да "поправи дефектите" в своето правителство, загатвайки за саудитско съгласие.


Междувременно гражданската война в Йемен не показва признаци да приключи. Тя е отнела живота на над 10 000 човека, довела е до разселването на 2 милиона души и е докарала обеднялата страна с 28-милионно население на прага на глада. Известният бивш саудитски генерал Ануар Ешки, за когото се знае, че е близък до престолонаследника на Саудитска Арабия, даде предложение за дългосрочно решение. Ешки призова наскоро в Туитър за създаването на самоуправляващи се образувания на север и юг, включени във федерация, ръководена от Хади. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 318 Весело

  Янките все не случват на съюзници, горките...

 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  в напълно очаквана и многократно потвърдена посока си е .... Ирак , Сирия , Либия , Украйна ... и предвождащ коалиции

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4808 Неутрално

  "Арсенал" Казанлък, Терем и ВМЗ Сопот, харесаха това...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4224 Весело

  "Подкрепяния от САЩ съюз, включващ йеменския президент и предвожданата от Саудитска Арабия коалиция, която се бие с шиитските бунтовници, избухнаха раздори, а силите, верни на всяка от страните, се обърнаха едни срещу други в ожесточени боеве тази седмица."

  КСА и САЩ не харесват това. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4224 Любопитно

  "Гражданска война в гражданската война избухна в Йемен."

  Иначе, това е втората гражданска война в Йеменската гражданска война! Защото, преди няколко месеца хутите убиха бившия кървав диктатор Салех, който преди това им беше съюзник. Сега неговите верни хора (повечето бивши военни) в Северен Йемен също водят война срещу хутите.

  Всеки срещу всеки е положението в Йемен днес.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на biimbaambuum
  biimbaambuum
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Ха ха ха САЩ и СА гаранти за мир, откъдето и да минат

 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4224 Любопитно

  "Членовете на правителството на Хади се готвят за бягство."

  Ще се скрият най-вероятно при своя страхлив президент и марионетка на КСА, който понастоящем се намира в Рияд.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4224 Любопитно

  "Битката между съюза, включващ Хади и коалицията, и шиитските бунтовници, известни като хути, до голяма степен е в патово положение - някои периферни територии преминават под контрола ту на едната, ту на другата страна, но няма големи пробиви."

  Трябва да се добави, обаче че големи територии в централен и източен Йемен са под контрола на Ал Кайда в Йемен (най-опасния клон на тази организация, според данни на самите американци), както има и територии владени от ИД. Познайте дали силите на саудитската марионетка Хади или южните сепаратисти верни на ОАЕ се бият срещу ИД и Ал Кайда в Йемен!? Отговорът разбира се е НЕ!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  Поредното доказателство, че с войни, революции, както и стяхното потушаване нещата няма как да станат по-добри.
  И същината според мен е, че докато има хора, които се поддават на манипулации ( все едно дали на религиозни или на политически) и/или за заплащане се съгласяват да участват в подобни войни, няма да има мир на земята.
  Тази ситуация има пряка връзка със степента на средно-статистическата простотия в дадена страна или регион и се вижда, че колкото по-задръстен е народа, толкова повече са конфликтите там

 10. 10 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1589 Неутрално

  Ми то това оръжие защо се продава на Саудитска Арабия, нали трябва да се ползва.
  Нужна си е нова война, на големите производители...

 11. 11 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Страната трябва да се раздели на две, явно обединението не подейства положително. После трябва да се избият терористите от ИДИЛ и Ал Кайда и едва след като настъпи мир може да се говори за ново обединение, но като федерация.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 12. 12 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 741 Весело

  Няма лошо арабите да се бият помежду си. Те са по-семпли, харесват калашници и прочие прости оръжия по руски образец. Ние случайно правим такива. Остава да имат пари да ни ги платят и всичко ще е точно.

 13. 13 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2770 Неутрално

  Щом САЩ подкрепят Хади, нещата са ясни. ИДИЛ ще се насочи нататък...

 14. 14 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 910 Весело

  Време е Русия да се намеси и да освободи някого!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10286 Неутрално

  Как се развива Гражданската война... ужасно словосъчетание...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 970 Весело

  Дългара ръка на джуджет!

 17. 17 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2270 Весело

  До коментар [#16] от "Коте":

  Ако нощем сънувате малки злобни джуджета;
  Ако сте сигурен, че руски хакери скролват екрана на компа ви;
  Ако всяка сутрин с надежда поглеждате курса на рублата.

  Изпийте един чай от мащерка и ако не ви помогне потърсете специализирана помощ!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 18. 18 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1406 Любопитно

  Ко стаа бе?
  И Йемен ли се демократизира тотално?
  ДемокраДция му е майката и наличие на петрол, за да имаме пълна пролет и тържество на правилните демокраДци. :)
  "Емирствата се възползват от войната, за да подпечатат господството си над южната част на Йемен, като установяват контрол върху петролни и газови съоръжения и пристанища, сформират милиции и създават мрежа от тайни затвори."

  Ecrasez l’infâme
 19. 19 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Мда-а-а..... Гледам с тревога как Правителството ни се опитва да направи Газов Хъб Балкан и разни интерконектори, които ще бъдат пожелани от локални олиго-феодали. Съответно- страната ни ще бъде разкъсана на парчето по газопроводен принцип. Прави са зелените радикали, като се борят срещу Шиши, шиитите и шистовия добив на газ в Добруджа. -

 20. 20 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Брадати, сър! Демокрацията накрая ще победи! Минимум!

 21. 21 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  "Емирствата се възползват от войната, за да подпечатат господството си над южната част на Йемен, като установяват контрол върху петролни и газови съоръжения и пристанища, сформират милиции и създават мрежа от тайни затвори."

  Тия не се наядоха.
  Баси гнусните камилари.

  Panta rhei....
 22. 22 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 2408 Любопитно

  Време е Русия да се намеси и да освободи някого!
  —цитат от коментар 14 на пустиняк

  Кого?!?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK