Русия влияе на Македония чрез офшорни фирми и слаби медии, сочи доклад

Президентите на Македония и Русия Георге Иванов и Владимир Путин.

© Associated Press

Президентите на Македония и Русия Георге Иванов и Владимир Путин.Руските интереси в Македония може да са пренебрежимо малки в сравнение с други държави на Балканите, но Москва присъства чрез офшорни инвестиции, стратегическо положение в енергетиката и продължила години наред кампания за влияние в страната. Това се твърди в доклад на Центъра за изследване на демокрацията, публикуван като част от серия текстове за руското икономическо и друго присъствие в тази част на Европа.


Докладът със заглавие "Оценка на руското икономическо присъствие в Македония" отчита ролята на Русия като "политически играч в Македония" след изборите от 2014 г. Тогава след бойкот на парламента от страна на Социалдемократическия съюз (СДСМ), скандала с подслушваните разговори на управляващите (които доведоха до обвинения за масово подслушване, корупция и много други), обвинения в държавен преврат, протести и мащабна политическа криза доведоха до масово възпроизвеждане на тези в медиите в подкрепа на ВМРО-ДПМНЕ, които съвпадаха с тези на свързвани с Кремъл или споделящи позициите му медии.


"Лошото състояние на медиите в Македония допринесе за възможността руските послания да стигнат до масовите медии. Проправителствени издания и тогавашният премиер (Никола) Груевски заемаха сюжети от руски издания като "Спутник"," пише ЦИД. Всякаше се паника за планове на Запада за "Велика Албания" (самият външен министър на Русия, Сергей Лавров, заговори за "подялба" на Македония между Албания и България) и опасна дейност на американския посланик Джес Бейли.
Споменат е и докладът на журналистическата мрежа OCCRP, според който Русия е водила от София и Белград кампания за дестабилизация на Македония, а руското посолство в Скопие пряко е финансирало македонски издания, пишещи срещу албанското малцинство. Говори се и за журналисти от ТАСС, споменати в изтекли документи, опитвали да вербуват македонски официални представители и че руският посланик в прав текст е заявил на дипломат в Скопие през април 2017 г., че Москва работи, за да превърне Босна и Херцеговина, Македония, Черна гора и Сърбия да бъдат "неутрални", а македонското правителство не се отблагодарявало за помощта.


Малък дял, но стабилен ръст


За по-малко от десетилетие руското икономическо присъствие се е разраснало няколко пъти, макар началната точка да е доста ниска. Приходите на руски компании в Македония възлизат едва на 1% от всички постъпления в икономиката, но все па увеличението е от 63 милиона евро през 2006 г. до 212 милиона през 2015 г., отбелязва организацията. Освен това има "значителен потенциал за бъдещ растеж, имайки предвид руските планове в енергийния сектор за следващото десетилетие".


"През последните две години Русия умело използваше политическата нестабилност в Македония, опитвайки се да подкопае трансатлантическите връзки на страната. Публичната ѝ кампания пък "силно разчита на това да насърчава историческите връзки на Русия със славянски народи в региона", а проруски медии и НПО представят страната като "алтернатива на ЕС, описван от тях като лицемерни."


Скрити инвестиции


Отбелязва се, че двустранната търговия е нараснала заради решението на Русия да забрани вноса на храни от Европейския съюз и други западни страни заради санкциите, наложени ѝ след украинската криза. Търговският оборот между двете държави обаче е едва 100 милиона евро към момента, а историческият му рекорд е бил 400 милиона. Между 2006 и 2011 г. вносът на Русия в Македония е достигал до 300 милиона годишно, но през 2016 г. е едва 58.3 милиона. За десетилетие обаче износът в другата посока се е удвоил и през 2016 г. е бил около 50 милиона или около 2.4% от македонския износ, отчасти заради руска фармацевтична компания, базирана в Македония, и плодове и зеленчуци. "Поне от 2014 г." насам бившият премиер Никола Груевски повдига идеята за свободна търговия, но тя така и не се осъществява.


Преките инвестиции на Русия (27 милиона) също са несравними например с австрийските (500 милиона евро или около 12% от всички за 2015 г., сходен е делът на Холандия), но тази сума се увеличава откакто страната прави първите инвестиции там през 2009 г. Има обаче и непреки инвестиции чрез офшорни фирми в Кипър или Белиз, но и в страни с преференциално данъчно законодателство като Холандия, където е регистрирана най-голямата руска компания в Македония, "Лукойл".


"Според нашите разкрития обаче непреките инвестиции изглежда засенчват преките," продължава ЦИД и с примери за инвестиции на "Лукойл" и "Итера" през страни като Кипър и Холандия, а други руски компании и магнати използват Швейцария и Белиз, оценява руския дял на "шест-седем пъти по-голям, достигащ 200 милиона долара или около 4% от всички ПЧИ."


Малко руски компании


В Македония към януари 2018 г. има 78 руски компании, като поне 25% от активите им са в ръцете на руки физически или юридически лица. Отново изпъква сравнението с австрийски компании, които контролират над 26% от приходите в целия бизнес сектор, 24% от всички активи в икономиката и 15% от работната сила.


Най-развито корпоративно присъствие обаче има Гърция и според ЦИД е имало индикации, че "Русия може да е опитвала да използва гръцка фирма, за да разшири обхвата си в Македония." Част от руските икономически интереси пък се изразяват през компании, регистрирани в други държави, но с руски собственици, като Solway Group от минната индустрия, която е базирана в Швейцария. Пример е даден и с кипърска енергийна компания с уточнението, че ако и двете се вземат предвид в оценката, руският дял в македонската икономика нараства двойно.


Руснак е един от най-богатите хора в Македония


Като пример за влиянието на офшорни сметки, които могат да бъдат проследени до Македония, са дадени спортният и хазартният бизнес на руския бизнесмен Сергей Самсоненко - "един от най-заможните хора в Македония", изградил "тесни връзки с бившето правителство на (Никола) Груевски и вътрешния му кръг, включително могъщи бизнесмени като Цветан Панделески и Орце Камчев, смятан за най-богатия човек в Македония. Самсоненко поддържа и предизборната кампания на Груевски през 2014 г."


Почти половината от приходите на руския бизнес в Македония са в ръцете на една компания - "Лукойл". Останалото отива при компании, разширяващи газопреносната мрежа на Македония и хазартния бизнес на Самсоненко.


Руският бизнесмен пристига в Македония през 2006 г., малко след като Груевски става премиер през есента на 2006 г. Бивш депутат от тогава управлявалата ВМРО-ДПМНЕ, Александър Пандов, става мениджър във фирмата му за залагания до 2011 г. Три години по-късно Самсоненко се появява в предизборен музикален клип на Груевски, в който открито го поддържа. Бизнесменът притежава футболен и хандбален отбор и е част от публично-частно партньорство за изграждане на скъпа спортна зала, за която получава 35-годишна концесия с "процедура, която изглежда не е нито конкуретнта, нито прозрачна," пише ЦИД. "Освен в бизнеса на Самсоненко много компании, свързвани с македонския политически елит, близък до Груевски, са регистрирани на същите адреси в офшорни юрисдикции, използвани от самия Самсоненко."


Македония, НАТО и Русия


Изследването припомня, че през 2017 г. поверителна информация, изтекла в медиите, даде сигнал за работата на "руски агенти... с целта да блокират влизането на страната в НАТО." "Такава стратегия се използваше и в Българи и Сърбия и е в унисон със стратегиите, набелязани в Наръчника на Кремъл (на Центъра за стратегически и международни изследвания - бел. ред.) за възползване от уязвими икономически сектори и лошо управлявани, държавно контролирани бизнеси, за да се установят дългосрочни, асиметрични връзки с много страни."


Енергийна уязвимост


Фактът, че Русия контролира единствения газов маршрут до Македония, както и зависимостта (до 80% в първичния енергиен микс) от изкопаеми горива, правят Македония силно зависима, заедно с една от най-високите в Европа цени за доставка. От друга страна слабото ѝ потребление на газ я опазва от кризи като тези между 2006 и 2009 г., продължава докладът.


Изтъква се желанието на Македония да работи по газопровода Tesla - замислен като продължение на "Турски поток" от Гърция и смятан от Европейската комисия като проект от общ интерес - като разшири вътрешната си мрежа. За последната задача Скопие работеше активно със "Стройтрансгаз" на санкционирания от Евросъюза и Съединените щати Генадий Тимченко, която се очакваше да строи и част от "Южен поток". През август 2016 г. "Стройтрансгаз" довърши изграждането на газопровода "Клечевце-Неготино", свързващ Македония и Сърбия, на стойност 75 милиона долара, а компанията планира да довърши и газова връзка с Гърция, за да може да осигури достъп на "Турски поток", когато разклонението му до Гърция е завършено. Между 2006 и 2013 г. обещанията за газово сътрудничество между Македония и Русия дава възможност за множество проекти заедно с руски компании, включително на компания, притежавана от руски сенатор и базирана в Кипър.


Така се появява и една от най-големите топлоцентрали - ТЕ-ТО, на практика свързана и с руската банка ВТБ, но натрупала дългове и към "Газпром" (120 милиона долара към 2013 г.). Затънала в дългове компания с руско участие държи и частната фирма, която разпределя топлинна енергия в Скопие и допреди няколко години е монополист.


Споменати са и опитите на свързвана с Русия компания, Balkan Petroleum Holding Limited, да придобие най-големия търговец на горива в Македония, "Макпетрол". Сделката е спряна от регулаторите в Скопие, но "ако руска компания беше придобила "Макпетрол", Русия щеше да има на практика монопол върху петролния и газов сектор на страната."


Въпреки договореностите от октомври 2016 г. между газопреносните оператори на Гърция и Македония да свържат мрежите си със 160-километров интерконектор, който може да захранва Македония от Трансадриатическия газопровод, редица правителства предпочитат да следват "икономически нереалистични, управлявани от Газпром проекти" като "Южен поток", "Турски поток" и "Тесла", продължава докладът. Според него работенето по газови проекти изключително с близка до Кремъл компания е "обичайно поведение за балкански правителства, които изглежда действат срещу националния си интерес." Подобен е подходът и в Сърбия, а и в България, където интерконекторните връзки със съседите се бавят с години, пише ЦИД.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  И у нас чрез медиите Расия насажда омраза към останалия свят

 2. 2 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Щирлиц стана Щирлицки...

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 3. 3 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 221 Весело

  Русия се намесва в България чрез Църквата. Промит мозък - верен воин.
  Руският патриарх идва да преброи редиците.
  Ще видите една демокрация.

 4. 4 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2716 Неутрално

  Може да се разглежда като пример за лоша поръчкова ДЖЕНДЪР журналистика.
  "Лошото състояние на медиите в Македония допринесе за възможността руските послания да стигнат до масовите медии”
  „според ЦИД е имало индикации, че "Русия може да е опитвала да използва гръцка фирма, за да разшири обхвата си в Македония."
  После се почва за краставицата. Там в Русия ,.......... имат рога ,копита и козина.

 5. 5 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1392 Неутрално
 6. 6 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално
 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  Добро утро!
  Русия прави това в цяла Европа с акцент върху Източна Европа.
  Дано някога някой български политик и шеф на спец служби да имат топки за да се държим адекватно и достойно!

 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5619 Неутрално

  Скопската държава е зачената в Москва със семето на Коминтерна.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  Русия се намесва в България чрез Църквата. Промит мозък - верен воин.Руският патриарх идва да преброи редиците.Ще видите една демокрация.
  —цитат от коментар 3 на ruby


  На българина не може църквата да му промие мозъка. Той вярва в Бог и въобще не вярва на "Божиите" служители!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  А американските грантове как влияят на България ?
  —цитат от коментар 10 на krf54523578


  Положително.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 946 Любопитно

  Някой ще ми обясни ли, дали има нормален човек (да не е платен), който може да приеме руската примитивна система като в която 0,00001 % притежава 70 % от националното богатство, а останалите крепостни живеят по-зле отколкото в България?
  И що за олигофрен трябва да е човек, за да иска да налага този модел в Европа?

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 13. 13 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  А американските грантове как влияят на България ?
  —цитат от коментар 10 на krf54523578


  А в САЩ бият негрите.

 14. 14 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 380 Разстроено

  Една и съща руска колониална политика навсякъде в региона, но особено агресивна в България и Македония.

  "Проправителствени издания и тогавашният премиер (Никола) Груевски заемаха сюжети от руски издания като "Спутник"," пише ЦИД. Всякаше се паника за планове на Запада за "Велика Албания" (самият външен министър на Русия, Сергей Лавров, заговори за "подялба" на Македония между Албания и България)"

  Заменете Груевски с Радев и "Велика Албания" с "Османска империя (Турция)" и ще ви станат още по–ясни някои изказвания в последно време. Решетников не спи, а чака резултати.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 15. 15 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2017 Неутрално


  Много пъти съм казвал, ще го кажа пак :
  В Русия може да пукат от глад милиони, но пари за мръсотии по света винаги ще се намерят, за да не пресъхва имперското самочувствие на който и да е господар в Кремъл . Това, че в момента е Путин е малка подробност .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 16. 16 Профил на Стефан К. Колев
  Стефан К. Колев
  Рейтинг: Неутрално

  И у нас чрез медиите Расия насажда омраза към останалия свят
  —цитат от коментар 1 на 4ort


  И чрез офшорките- не сме по- различни от "западните" българи.

  Тихо, Ясно и Кратко!
 17. 17 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  До коментар [#5] от "popovski31":

  Напълно. Медиите на Шиши, изцяло под руска власт, хвалейки ежедневно Баце. И офшорки, на които им даваме на концесия половината държава.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 18. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 20 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 946 Неутрално

  А американските грантове как влияят на България ?
  —цитат от коментар 10 на krf54523578


  Американските грандове са описани къде отиват, до стотинка. Най-вече за компютри обучение детски градини и др.
  Въпросът е къде отиват руските "грантове"?
  Пиша грантове в кавички, защото Русия отмъква средно по 5 милиарда всяка година от България. Справка НСИ.
  А иначе част от тези пари се връщат, но и за тях няма отчет. И как ще има като с тях се изхранва руската пета колона и едрите "бизнесмени", ака мафията.........

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 20. 21 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#17] от "Darth Plagueis":


  " Медиите на Шиши, изцяло под руска власт ... "


  Медиите не са на дебелото парче сланина . Склонен съм да вярвам, че са си руски, но дебелото е поставено там в ролята на мълниеотвод . Същата роля е отредена на нискочелото при сключване на " сделки " !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 21. 22 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3323 Неутрално

  Руската (за определен период съветска) имперска политика винаги е следвала една цел. Изграждане на "санитарен кордон" между нея и цивилизована Европа, съставен от слаби, контролирани от нея държави. Това е необходимо, за да бъде Ч. море нейно вътрешно езеро, а дългосрочната цел е контрол над Босфора.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 22. 23 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3627 Гневно

  Като гледам те и Македонците са по-добре от нас, по отношение възможностите на Русия да им влияе икономически.
  По-независими са.
  И това се дължи на факта, че независимо от Сръбско-Руското влияние, техните управници не са били такива предатели като нашите лизачи на руски г...ве.
  И тук отново сме най-отпред по предателство и изменничество
  От всички лидери на Балканите, Георги Първанов е на първо място по големина на поразиите които са направени на местната икономика....Не че няма и други толкова "достойни" синковци на родината ни!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 24 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Русия ако иска да има влияние да побърза, защото албанците вече ги завладяха !!!

 24. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3627 Неутрално

  До коментар [#17] от "Darth Plagueis":" Медиите на Шиши, изцяло под руска власт ... "Медиите не са на дебелото парче сланина . Склонен съм да вярвам, че са си руски, но дебелото е поставено там в ролята на мълниеотвод . Същата роля е отредена на нискочелото при сключване на " сделки " !
  —цитат от коментар 21 на niksan1


  От това твърдение можем да направим твърде печално заключение за икономическата зависимост на България от путинова Русия.
  И всичкото това се дължи на цяла редица руски агенти с български имена и произход, които по най-предателски начин са обслужвали коленопреклонно руските имперски интереси!
  Какъв ли е процентът на продадения на руснаците български икономически потенциал?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 26 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 221 Весело

  Абе,хора в България как ?парламент руШки,бизнес 70 на сто е рушки вкл.и "американските "офшорни тецове който са...руски

  Долу рушистите и фашистите
 26. 27 Профил на Moxito
  Moxito
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Take e : руснаците градят икономическо влияние все пак чрез инвестиции в някаква икономика, докато американосите тук пръскат пари по умни и красияи, нефелни медии, пребоядисани ченгета, като отгоре на това вместо да инвестират в сериосни производства (изключвам добива на полезни изкопаеми) ни карат да им купуваме барутниците на 30 години на цена на настоящия Ф 35.

 27. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5406 Неутрално

  Като в България, но за щастие с по-слабо влияние отколкото при нас :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 29 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#25] от "Храбър":

  Какъв ли е процентът на продадения на руснаците български икономически потенциал?


  Голям, само Лукойл държи половината икономика в България, продаден на безценица от един агент на КГБ!

 29. 30 Профил на bvu38525482
  bvu38525482
  Рейтинг: 221 Неутрално

  руско-сръбската пропаганда потдържа българофобията в Македония и промива мозъка на населението да се смята за небългари. Тук кара наивните да бъдат чуждопоклонници-русофили вместо българи, а там ги кара да бъдат сърбомани.

 30. 31 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Русия винаги е била силна в мизериите. Нейната трагедия е в това, че тя самата е една мизерия. И макар да е печелила и да печели разни тактически преимущества,особено в слабите общества на Източна Европа, никога не е печелила стратегически, защото макар много да иска, не може да даде предпочитана от хората алтернатива на свободата във всички нейни аспекти. Такова нещо не е измислено все още и няма как да бъде измислено.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 31. 32 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 609 Весело

  За Русия целият свят е сфера на влияние. Той е потенциално руски. Както казват запознатите: "Русия хочеть мир! Весь!"

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 32. 33 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2900 Любопитно

  Руският сценарии в Македония е същият като унас!С тази азлика че ние поне сме член и на НАТО и на ЕС!А Македония е просто превзета отвътре!Расия всячески се стреми на постигне това и в Черна гора и в Сърбия....Т.е да си направи буфер(икономически,криминален,офшорен) м/у нея и Западна Европа!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 33. 34 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 710 Неутрално

  През първата световна война, Русия воюва срещу България в Македония. Само предател може да нарича ушанките братушки. И сега с това джудже подполковник Путин, оше по зле.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 34. 35 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 946 Весело

  Take e : руснаците градят икономическо влияние все пак чрез инвестиции в някаква икономика,
  —цитат от коментар 27 на Moxito

  хахаха инвестират парите които са откраднали от народите в мафията и в петата колона (като БСП и Атака в България) :)
  Еб@ти инвестициите ..................

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 35. 36 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Сменяте в заглавието Македония с България и всичко си идва на мястото!

 36. 37 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#27] от "Moxito":

  Еее,супер коментар.10 $ имаш от руското посолство и лично от Макаренко

  Долу рушистите и фашистите
 37. 38 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  Ако Аспарух е предполагал на какъв съсед от изток ще ни насади, със сигурно е щял да мине още поне 400 км на запад.

 38. 39 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Егати аналитическата журналистика... Франция също влияе и се намесва в работите на Русия с 1200 фирми, създали 150 000 работни места. Това го призна самият Путин на срещата си с френския бизнес. И какво трябва да се направи в случая? А какво прави Германия в Русия? Какво правят американските енергийни гиганти в Сибир, Сахалин и другите добиващи нефт и газ области. Ама тука вие сте май против глобализацията и средния пол...

 39. 40 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Не би било зле, ако и българският бизнес засили присъствието си в Македония

  I shave with Occam's razor
 40. 41 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  До коментар [#14] от "c.b.o.":


  Една и съща руска колониална политика навсякъде в региона, но особено агресивна в България и Македония. "Проправителствени издания и тогавашният премиер (Никола) Груевски заемаха сюжети от руски издания като "Спутник"," пише ЦИД. Всякаше се паника за планове на Запада за "Велика Албания" (самият външен министър на Русия, Сергей Лавров, заговори за "подялба" на Македония между Албания и България)"Заменете Груевски с Радев и "Велика Албания" с "Османска империя (Турция)" и ще ви станат още по–ясни някои изказвания в последно време. Решетников не спи, а чака резултати.
  —цитат от коментар 14 на c.b.o.


  Фейк "новина" и извращаване на действителността с пари на американския данъкоплатец.
  Истината е, че за подялба на Македония заговори ачик-ачик американският конгресмен Дейна Рорабейкър: https://www.bgonair.bg/world/2017-02-07/amerikanski-kongresmen-balgariya-i-kosovo-da-si-podelyat-makedoniya , през албанска телевизия, а ако Лавров "случайно" е обърнал внимание на малоумщините течащи от Вашингтон, и вие сте видели това, то тази повреда е във вашия телевизор, а не във Спутник.

  Ecrasez l’infâme
 41. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7399 Неутрално

  Не пропускат никого да не му навредят.

 43. 44 Профил на hushhush
  hushhush
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Може да се разглежда като пример за лоша поръчкова ДЖЕНДЪР журналистика. "Лошото състояние на медиите в Македония допринесе за възможността руските послания да стигнат до масовите медии” „според ЦИД е имало индикации, че "Русия може да е опитвала да използва гръцка фирма, за да разшири обхвата си в Македония." После се почва за краставицата. Там в Русия ,.......... имат рога ,копита и козина.
  —цитат от коментар 4 на dejmos


  Честно казано, не знам защо си събрал толкова минуси, доста кофти превод - аз също не устанах убедена от стила на статията на места

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK