Спорът за името на Македония ще се реши до седмици или месеци, каза пратеникът на ООН

Македонският външен министър Никола Димитров и специалният представител на ООН за името на Македония Матю Нимиц след пресконференция в Скопие

© Ognen Teofilovski, Reuters

Македонският външен министър Никола Димитров и специалният представител на ООН за името на Македония Матю Нимиц след пресконференция в СкопиеКрайно време е въпросът за името на Македония да се реши, защото в бъдеще няма да е по-лесно. За това предупреди специалният представител на ООН за спора между Македония и Гърция Матю Нимиц, цитиран от държавната агенция МИА и електронното издание МКД.


Според Нимиц, който направи изявление след среща с македонския външен министър Никола Димитров в Скопие, и двете страни в момента имат нужната "енергия", за да се споразумеят.


"Мисля, че да чакаме и да се бавим няма смисъл. Нито тук, нито в Гърция", каза още дипломатът, който посредничи в спора от 1999 г. Преговорите бяха замразени за няколко години до средата на декември, а през януари имаше среща в Ню Йорк и разговор по темата на среща между премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас.
"Всеки знае какъв е спорът. Време е да се вземат решение и мисля, че сме близо", каза още Нимиц на фона на напрежение в Гърция заради настроенията сред части от гръцкото общество, които отхвърлят употребата на думата Македония в бъдещото име на страната. Всички пет предложения, изпратени от Нимиц до Атина и Скопие, я съдържат. Преди две седмици в Солун десетки хиляди протестираха срещу възможността Македония да е част от бъдещо съставно име, а до милион души се очаква да се включат в демонстрация в Атина.


Обикновено не говоря за времева рамка, но мисля, че става дума за седмици или месеци, в които ще се вземе решение, имайки предвид, че и от двете страни са правителства, които искат да разговарят, допълни Нимиц. Македония неведнъж е давала сигнал, че иска спорът да се реши най-късно до срещата на върха на НАТО през юли, за да могат да се обсъдят следващи стъпки за интеграцията ѝ.


"Никой не може да ни отнеме правото да бъдем македонци"


Попитан от македонски журналисти дали по време на посещението си в Атина (преди да пристигне в Скопие) е чул от гръцките политици искания за "смяна на идентичността", Нимиц отговори отрицателно. "Има разлики между позициите на двете страни, но аз съм оптимист", добави той.


Външният министър Димитров от своя страна коментира заявките на управляващи в Атина, включително колегата му Никос Коциас, според когото би било нужно да се променят името на националността ("македонци") и основния език ("македонски"), за да се стигне до споразумение. "Абсолютно няма да има решение при такива условия", каза той.


"През 21 век никой не може да отнеме правото ни да бъдем македонци и да говорим на македонски език като част от групата на славянските езици. Колкото повече в публичното пространство се говори за това искане, се намалява шансът да се намери решение. Ако има достоен начин, който да уважи идентичността и на двете страни, решение може да се намери", добави Димитров. Именно идентичността е основен проблем за Гърция в спора, тъй като тя смята, че с името си Македония отправя претенции към нейна територия.


Димитров същевременно каза, че очаква от Нимиц да предложи следващата стъпка. В момента той и Коциас лично преговарят за името, както се очакваше да стане преди две седмици. За това се договориха Ципрас и Заев на срещата си в Давос миналата сряда.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK